![]() |
#1711 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Biżuteryjna DG
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1712 |
Zadomowienie
|
Hmmm, hmmm... Odnośnie obsesji... Właśnie wpisuję zamówienie z BeadShopu i oni dają rabat od wielkości zakupów, ale odejmują go na koniec faktury od ceny końcowej. Czy w związku z tym, ja muszę odjąć 5% ceny od każdego zamówionego elementu, żeby mi się cena elementu z faktury zgadzała z całą sumą zamówienia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1713 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
Moja biżuteria: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=377158 Książki na wymiankę: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=400489 Wymienię biżuterię: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=442137 Kosmetyki do wymiany: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=400483 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1714 |
Zakorzenienie
|
Pozaszkolne formy edukacji artystycznej plus inne, gdzie indziej nie wymienione formy edukacji, czy jakoś tak. W każdym razie faktycznie wszystkie szkolenia nie zlecane przez urząd pracy wpadają teraz w 23%.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1715 |
Raczkowanie
|
Tak, czyli to to samo.
No to ładnie. A najgorsze jest to, że większą część zlecenia zrobiłam w 2010 roku, a fakturę mam wystawić na koniec czyli w przyszłym. No po prostu szkoda słów. Mówisz, że szkolenia zlecane przez UP dalej są na 0 %? Ja jestem wpisana do rejestru instytucji szkoleniowych w Wojewódzkim Urzędzie Pracy. Trzeba może coś zacząć w tym kierunku intensywniej działać (to inna branża, nie biżuteria). Albo znaleźć sobie szybko ciepłą państwową posadkę i nie martwić się Vatami itp sprawami.
Moja biżuteria: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=377158 Książki na wymiankę: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=400489 Wymienię biżuterię: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=442137 Kosmetyki do wymiany: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=400483 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1716 |
Raczkowanie
|
Powiercę jeszcze vat- wybaczcie proszę
![]() ![]() Zrobiłam już raport dobowy aby sprawdzić i wymienia wszystkie stawki więc chyba ok ![]()
Betti ![]() Edytowane przez gapcio22 Czas edycji: 2011-01-04 o 10:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1717 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1718 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1719 |
Zakorzenienie
|
Ja tem nie pamiętam jak było na paragonie
![]() ---------- Dopisano o 12:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ---------- Ja z innej beczki... Jak legalnie, zgodnie z prawem sprzedać biżuty na WOŚPowych aukcjach na Allegro?
![]() |
#1720 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1721 |
Raczkowanie
|
Ja też z innej beczki.. Wystawiam kilka biżutków w galerii stacjonarnej.. Galeria nie była w stanie w zawierusze grudniowej przekazać mi informacji jakiego dnia i dokładnie ile sztuk prac się sprzedało, zrobili to dopiero teraz jak zamknęli miesiąc. Mam im wystawić zbiorczą fakturę, ale przed fakturą powinnam nabić tą sprzedaż na kasę i tu się pojawia zagwozdka - sprzedane zostało na stawce 22% a ja mam już zgodnie z wymogiem ustawioną nową stawkę 23%.. Jak to rozwiązać?
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1722 |
Zadomowienie
|
A może to właśnie po to jest te 5 miesięcy karencji, że na kasie można mieć różne stawki VAT?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1723 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie mogłam przewidzieć, że tak dziwnie wyjdzie, bo galeria wogóle nie dawała znać, myślałam że nic nie poszło a tu niespodzianka.. Tyle, że wprowadziłoby to duużo zamieszania do działalności - bo mam właściwie wszystko ustawione w kasie pod literką A ( korzystałam tylko z 22% i zwolnionej ). Musiałabym przestawić z 23 na 22, poprzestawiać wszystkie artykuły na inną literkę a potem z powrotem przestawić z 22 na 23 i wszystkie artykuły znowu na A.. Strasznie krecia robota i duużo grzebania w kasie ![]() ![]() ![]() Cholercia, że też ta galeria nie mogła dać znać na bieżąco ![]() No nic, zobaczymy co powie biuro.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1724 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za odpowiedzi jestem uspokojona
![]() oraz- nie trzeba mieć wpisu w książce serwisowej ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1725 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po co paragon i faktura? Wystaw im fakturę z datą grudniową za sprzedaż na 22%, a te paragony to niby do czego miały być?
![]() |
![]() |
#1726 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ciekawe skąd się urwały te księgowe, że Ci tego nie powiedziały.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1727 |
Raczkowanie
|
Mój Urząd niby wymaga, że w przypadku sprzedaży czegokolwiek firmie - muszę nabić sprzedaż na kasę, wystawić fakturę i paragon podpiąć do kopii faktury ( którą przechowuję w dokumentacji )
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1728 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
I nie sądzę, żeby urząd wprowadzał sobie własne przepisy ![]() Edytowane przez poppppy Czas edycji: 2011-01-04 o 12:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1729 |
Zakorzenienie
|
Co za bzdura...
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1730 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() A z tą ich własną interpretacją to bywa różnie - u mnie wydali rozporządzenie że ma być wpis do książki serwisowej po zmianie stawek i kropka :/ Edytowane przez MadiSilk Czas edycji: 2011-01-04 o 13:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1731 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wyobrażasz sobie, że ktoś kto wystawia miesięcznie 500 faktur wszystko nabija na kasę fiskalną?
![]() |
![]() |
#1732 |
Zadomowienie
|
Czyżby kolejny dowód na to, że urzędy to państwo w państwie.........
![]() Mam jednak nadzięję, że ktoś Ci namieszał Madisilk ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1733 |
Zakorzenienie
|
A o tej karencji, to np. u mnie w pracy...
Dostaliśmy faktury, a teraz do tych faktur przychodzą faktury korygujące i je się wprowadza ze starą stawką VAT.
![]() |
#1734 |
Wtajemniczenie
|
Ja się podepnę pod pytanie o WOŚP - można niby sprzedawać prywatnie, ale jak z firmowego konta to co robić? Klonowe aukcje puszczałam przez kasę, więc może i z WOŚPowymi tak zrobię ostataecznie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1735 |
Zakorzenienie
|
Prawie z krzesła spadłam jak dostałam od Ciebie paragon...
![]() |
#1736 |
Wtajemniczenie
|
Dobrze, że siedziałaś
![]() Wiesz, głupie to, ale wolałam już mieć w perspektywnie podatek do zapłacenia niż ewentualną karę, jakby ktoś doniósł ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1737 |
Raczkowanie
|
Ja biorę właśnie udział w licytacji " możliwości kupienia kasku za 10zł". Napisali w kosztach dostawy 20zł w tym 10zł. to koszt przesyłki i 10zł. za kask i że ta cena będzie widoczna na paragonie. Myślę sobie, że to może być najlepsze rozwiązanie, wpisujemy adnotację, że aukcja dotyczy możliwości kupienia biżuta za 5 zł. i po problemie. Podatek od 5 złotych to lepsze niż np. od 1000.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1738 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Temat mnie zainteresował i doczytałam się, że powinno się wystawić paragon na całą wylicytowaną kwotę. A w zeszłym roku podobno skarbówka i na aukcjach WOŚP szukała środków na załatanie budżetu państwa. To jest chore:/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1739 |
Rozeznanie
|
A jeśli wystawiam jako osoba prywatna, z prywatnego konta allegro, to chyba nie muszę płacić podatku, bo sie na tym nie wzbogacam, a wręcz przeciwnie? Czy się mylę?
A tak w ogóle to to przecież nie jest sprzedaż tylko darowizna (czy od osoby prywatnej czy od firmy)... A paragon nabija się i płaci vat tylko w przypadku sprzedaży chyba... Edytowane przez ResurrectionOfHappiness Czas edycji: 2011-01-04 o 18:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:41.