|
|
#1711 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Listopad- Grudzień 2014- część III :)
Deszcz, ulewa, alleluja!
Nareszcie jakiś pozytywny akcent w tych nudnych upalnych dniach ![]() Kasia, co tam na obiad planujesz? U mnie dziś ogórkowa i krokiety ziemniaczane w sosie grzybowym.
|
#1712 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1713 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
w tym momencie nie posiadam ani jednej koszuli a tu jeszcze do karmienia 3 i do porodu, to ma być jakaś specjalna??Cytat:
dziękuję za kciukasy, jeszcze tylko 5,5 h ![]() tez miałam pytać, czemu dla taty w jasnym kolorze?
|
|
#1714 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a ty bedziesz rodzic we fr? nie wiem, w szpitalu gdzie rodzilam tz musial miec bialy stroj - dobrze ze mial biale spodnie
|
|
#1715 |
|
Wtajemniczenie
|
Futbolowa dzisiaj rosołek i gulasz
![]() Mój tż przy porodzie był normalnie w jeansach, koszulce na krótki rękawek i jakąś bluzę z kapturem miał...
|
#1716 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1717 |
|
Zakorzenienie
|
ja napewno 3 koszul brac nie bede, do porodu mialam stara od mamy-myslalam ze wyrzuce ale wyprala sie fajnie i mama nadal ja ma, do karmienia mialam 2 -kupowalam chyba w auchanie z przeceny zwykle koszule tylko miala guziczki z przodu no idealne, a te typowe do karmienia to duzo drozsze sa, potem i tak dalam je mamie do spania bo ja nie nawidze koszul
|
#1718 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1719 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
przesyłam pozytywne fluidy i staraj się nie denerwować Cytat:
![]() Ja nigdy nie miałam usg piersi, można na nfz zrobić? Kto robi takie usg? Ginekolog? Cytat:
Cytat:
![]() U nas pogoda wczoraj uległa polepszeniu czyli jest troszkę chłodniej, wieje wiatr i słońce tak nie świeci, dla mnie mogłoby być tak cały czas a nawet jeszcze chłodniej Córkę coś pogryzło drugiego dnia pobytu tutaj i myślę, że to nie był komar, bo po ukąszeniu komara znika jej po 2 dniach max. A teraz ma na czole, na jedej i na drugiej rączce takie czerwone, dosyć rozległe dookoła a w środku taka twarda krosta ropna, daję jej wapno i nie wiem co mam jeszcze zrobić, od poniedziałku to nie znika a mam wrażenie, że jest większe, apteki tu nie ma a do najbliższej nie mam jak pojechać normalnie tu jak się jedzie to trzeba mieć w razie czego lekarstwo na wszystko :/Jeśli pominęłam czyjeś udane wizyty to przepraszam ale za wszystkie szczerze się cieszę Moja malutka tutaj się rozruszała aż brzuch podskakuje |
|||||||
|
|
|
#1720 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1721 |
|
Zadomowienie
|
co do stroju męża przy porodzie to też nie wiem o co kaman, mój był ubrany normalnie, jeansy, bluzka, adidasy, żadnego fartucha czy kapci ochronnych
|
|
|
|
#1722 |
|
Zakorzenienie
|
To podaję listę, jaką ja mam. Spisałam wszystko co mówiła + ewentualnie moje uwagi
![]() DLA DZIECKA: W większości szpitali są ubranka dla dzieci. Nie trzeba brać swoich. Jedynie takie, w których dziecko zostanie wypisane ze szpital. Zestaw do wypisu: - fotelik samochodowy - do fotelika: kocyk (cienki lub grubszy, zależy w jaką porę roku się urodzi), ubranka (body z długim rękawem i bez nogawek, śpiochy, pajacyk, ew. kombinezon w zależności od pory roku, czapeczka) - 2 pieluchy jednorazowe (normalnie do szpitala przywozimy całą pakę, i to co nam zostanie zostaje w szpitalu dla innych matek, które nie mają) - 2 pieluchy tetrowe (jedna do wytarcia po ulaniu się, druga do zakrycia dziecka w foteliku sam.) Dla dziecka do szpitala: (to wydaje mi się jakieś okrojone, muszę doczytać inne listy wyprawkowe) - paczka pieluch jednoraz. - krem pielęgnacyjny - chusteczki nawilżane dla dzieci DLA OSOBY TOWARZYSZĄCEJ: - strój na przebranie (wygodne spodnie dresowe najlepiej, jasny t-shirt, obuwie zmienne – najlepiej klapki takie potem do wyrzucenia) – niech przyniesie to najlepiej w reklamówce przeźroczystej by w szpitalu widzieli, że wszystko jest. Szpital może zaoferować zakup jednorazowych rzeczy u nich w pakiecie np. za symboliczną cegiełkę - jedyne 50 zł heh, ale nie mamy takiego obowiązku, żadne prawo tego nie nakazuje by kupować szpitalne. Ale trzeba mieć swoje. - notes+długopis - zegarek z sekundnikiem/stoper w tel. (do mierzenia skurczy) - termos z kawą/herbatą - kanapki DLA KOBIETY: Dokumentacja: - dowód osobisty - karta chipowa NFZ - karta ciąży + wyniki badań, ew. wyniki badań od specjalistów, wyniki usg itp. - dowód ubezpieczenia np. ZUS RMUA za ostatni m-c (to na wypadek gdyby w systemie błędnie wyświetliło się z karty że nie jesteście ubezp. – takie przypadki się zdarzają ponoć) Na salę przedporodową: - podkłady fizelinowo-ceratkowe (dostępne nawet w hipermarketach np. Happy, pakowane po 10 szt. cena ok 12zł/opak.) – przynajmniej 2 szt. będą potrzebne na Sali przedporodowej, pozostałe to już po porodzie. Ja myślę o rozm. 60x90 cm. Zamówię chyba w aptece internetowej już z innymi rzeczami, które muszę kupić. - 2 pary skarpetek - mały ręcznik/ściereczka (do okładów chłodnych) - bezbarwna pomadka do ust (nawilżająca) - 1,5 l wody min. niegaz. + ewent. kubki jednorazowe - coś do possania np. tic-tac, gumy rozpuszczalne (bo siły do jedzenia pewnie nie będziemy miały )Przed porodem najlepiej samemu sobie wydepilować krocze (kremem do depilacji). Wziąć ze sobą gotową wlewkę doodbytniczą (lewatywę) – do kupienia w aptece. Po porodzie: - 2 koszule nocne (takie do karmienia, najlepiej krótkie, nie do kostek) – na salę przedporodową i tak założymy szpitalną. Choć słyszałam gdzieś że do porodu trzeba sobie swoją jakąś krótką koszulkę wziąć - szlafrok – krótki i najlepiej cienki, ponoć w szpitalach na porodówce zawsze ciepło, nawet zimą. - ręcznik kąpielowy + dodatkowy ręcznik do podcierania tylko krocza (ewent. rolka ręczników jednorazowych papierowych) - 2 staniki do karmienia z 100% bawełny (nie usztywniane, bez fiszbin) – najlepiej kupić pod koniec ciąży 1 rozmiar większe - wkładki laktacyjne (takie do przyklejania do stanika. W niektórych szpitalach nie uznają staników, to można przykleić do koszuli nocnej) - majtki jednorazowe fizelionowe min. 20 szt. – najlepiej max. Rozmiar (ale tu chyba nie będę przesadzać )- podpaski poporodowe np. Bella mamma przynajmniej 2 opakowania (pakowane po 10 szt.), na pierwsze 2-3 dni potem mogą być potrzebne już ciut mniejsze (zależy jakie krwawienie). Poleca takie podpaski dla kobiet mających problem z trzymaniem moczu z uwagi na ich działanie wchłaniające zapach np. Tena Lady, Seni Lady, Bella Lady. - kosmetyki bezzapachowe, najlepiej hypoalergiczne (poleciła kupić takie w małych buteleczkach, by nie taszczyć tyle ze sobą do szpitala) typu żel pod prysznic, do higieny int. itp. - kosmetyk do przemywania krocza – jakiś żel z pałeczkami kwasu mlekowego, z korą dębu - w przypadku nacięcia krocza – Rivanol (do podmywania + nasączyć płatek kosmetyczny i włożyć na podpaskę by zmniejszyć obrzęki), nie polecała Tantum Rosa - rzeczy oczywiste typu pasta do zębów, szczoteczka, grzebień, szampon itp. - laktator – tu polecała najpierw ręczny, by się nie kosztować od razu na elektr. Bo nie wiadomo czy będzie potrzebny. W szpitalach są laktatory elektr., ale z reguły 1-2 na oddział. - talerzyk plastikowy + sztućce, kubek - termometr (dla siebie) ---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ---------- Wiem, dużo tego wczoraj mój mąż po wyjściu z zajęć stwierdził po co tyle tego.... eeeh mężczyźni nigdy tego nie zrozumieją
|
|
|
|
#1723 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli chodzi o listą rzeczy do szpitala to warto zajrzeć czy szpital nie ma na swojej stronie takowej. Ten gdzie ja planuję rodzić ma spis na stronie i tam np. trzeba mieć swoje ubranka dla dziecka.
|
|
|
|
#1724 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1725 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie to zależy od szpitala. Nam mówiła, że w moim regionie (śląsk) chyba tylko do Tychów i na Ligotę w Katowicach trzeba wziąć ze sobą ubranka. Ale oczywiście lepiej się upewnić.
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1726 | |
|
Zakorzenienie
|
O rety, ależ bym gulaszu zjadła, mniam!
![]() Za to rosół totalnie mi obrzydł w ciąży, sama nie wiem czemu ![]() Cytat:
![]() Co do tych list - ja w planie porodu mam zaznaczyć, czy chcę dla dziecka ubranko szpitalne czy własne. No i wolałabym własne, nie ufam tym dziwnym szpitalom
|
|
#1727 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() muszę iść do kuchni zacząć coś koło obiadku robić od jakiegoś czasu chodzi za mną spaghetti, albo jakaś zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pomidorami....w sumie efekt prawie taki sam
Edytowane przez Zanet84 Czas edycji: 2014-07-23 o 13:05 |
|
|
|
|
#1728 |
|
Zakorzenienie
|
Ale bym rosołu zjadła. No ale kurcze jak w taką pogodę zrobię rosół to mąż uzna, że oszalałam.
|
|
|
|
#1729 |
|
Wtajemniczenie
|
No tez te wszystkie listy co potrzeba wydaja mi sie zbedne, bo kazdy szpital ma inne wymagania... orientacyjnie ewentualnie...
|
|
#1730 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam sie juz z domu, wczoraj prawie z TZ sie nie widzialam bo przyszlismy ze szpitala, to na ostatnie zakupy wybyl i po obiedzie pojechal. Oczywiscie rozkleic sie musialam i dopoki brat nie zadzwonil jak go odebral to sie balam jak on zniosl droge (pierwszy lot). Dzis juz do pracy wiec zajety. A ja sama samiutenka siedze sobie, nawet nie mam z kim sie spotkac pogadac :/
Wczoraj nadrobilam zaleglosci serialowe i padlam. Trzymam kciuki za wizytujace dzisiaj! Witam nowe mamusie ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#1731 |
|
Raczkowanie
|
Witam nową mamusię i pozdrawiam ze Szczecina
|
|
|
|
#1732 | ||
|
Zakorzenienie
|
Ciezko bylo Was nadrobic...
Kiara - mam nadzieje, ze skurcze juz minely Witam nowe mamusie, fajnie, ze nas juz tyle. Dziekuje za liste "apteczna" musze powoli kompletowac zamowienie z apteki. Cytat:
![]() Cytat:
U mnie 26 tc i chyba powoli zaczynam sie bac.... porodu, wogole to jeszcze nie rozmawialm z lekarzem o porodzie itp. Musze go zaczepic nastepnym razem, nie wiem czy do tego szpitala trzeba isc cos wypisywac czy po prostu przyjechac, Wy cos wypelnialyscie w szpitalach w ktorych chcecie rodzic?Ktos pytal o pierogi z bobem, ja robilam tak: bob ugotowany, obrany z lupin i zblendowany, do tego podsmazona cebulka, sol, pieprz U mnie na obiad kasza gryczana, fasolka, kalafior i jajko w sosie koperkowym ---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ---------- Dokladnie
|
||
|
|
|
#1733 |
|
Zadomowienie
|
Bede rodzic we Francji. Teraz pytam na czas wakacji bo do września planujemy być w Polsce. Teraz jest ok ale nigdy nic nie wiadomo.
|
#1734 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1735 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w Rydułtowach w szpitalu w Raciborzu tez bez majtek musialysmy byc ale i tak zakladalam te jednorazowe a jak byl obchod to kazda lezala juz bez z rozkraczonymi nogami ![]() a w Rydultowach mozna miec majtki
|
|
#1736 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Fiorella, przyjąć cię przyjmą na pogotowiu, kwestia tylko jak kraj, w którym masz ubezpieczenie ma podpisaną umowę z Polską. Najczęsciej jest tak, że szpital wystawi ci rachunek, a potem twoja ubezpieczalnia odda ci kasę. Witam nowe mamy ![]() Ja leczę się u endo na niedoczynność, której nabawiłam się w ciązy. Mój syn spał w łożeczku przy naszym łóżku, przez pierwsze 3 miesiące TŻ przeniósł się do drugiego pokoju, bo chciał się wyspać do pracy. Na początku wstawałam do syna, dopóki mu się nie uregulował organizm na rozpoznawanie dzień/noc, to potrafił kupę zrobić w nocy, a do tego potrzebowałam światła, potrafił też w środku nocy się obudzić i nie spać 1,5h. Potem jak już się nauczył, to budził się tylko na cyca, pieluszkę zmieniałam po ciemku i mały wracał do siebie. Nigdy nie spał z nami w łożku, chyba że nad ranem. Wygodniej też było wstać do niego i potem odłożyć do łóżeczka, jak ono stało blisko, a nie błąkac się po mieszkaniu. Teraz też tak zrobimy
|
|
#1737 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja się zastanawiam nad szpitalem w Sosnowcu i Bonifratrów w Katowicach. Nie musisz się rejestrować. Zaczyna się poród i jedziesz do wybranego szpitala. Położna jedynie mowiła, że można wcześniej swojego gin poprosić o skierowanie do danego szpitala (w przypadku gdy jest on poza miejscem zamieszkania) i wtedy raczej nie mogą odesłać... ale jak jest w rzeczywistości nie wiem. Muszę podpytać mojego gin. Z tego co się orientuje on właśnie poleca Bonifratrów. A Ty gdzie planujesz ? ---------- Dopisano o 13:46 ---------- Poprzedni post napisano o 13:45 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:46 ---------- Cytat:
dzięki za Twoje uwagi, na pewno przydatne
|
|||
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1738 |
|
Zakorzenienie
|
Co do tej listy to tak reczniki papierowe tez mialam, zapomnialam napisac, temometru nie mialam - pielegniarka mierzyla mi codziennie rano(dostawalam domiesniwo ampicyline tez ze wzgledu na saczace sie wczesniej wody bo niby jakies zakazenie sie moze dostac do srodka)
laktator tez niepotrzebny, przeciez na noworodkowym maja- bylam na odciaganiu raz bo sie nie podobalo pielegniarce ze mala ciagle placze i przez 20 min. ani kropelka nie wyplynela.....
|
#1739 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
to wydaje mi się takie odległe i zupełnie mnie nie dotyczące;/
|
|
#1740 |
|
Zakorzenienie
|
Ja się właśnie zbieram by zamówić koszulę. Na allegro są dużo tańsze niż w sklepach czy na bazarku. Jakość pewnie większość średnia ale ja i tak nie lubię spać w koszulach więc to tylko do szpitala. Na razie pewnie kupię 1 tak na wszelki wypadek jakbym znowu (odpukać) trafiła do szpitala.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:26.

Nareszcie jakiś pozytywny akcent w tych nudnych upalnych dniach 

17.08.2013 r.

toche już mi przeszło bo w pracy musiałam dość często dzwonić np do lekarzy , to był mega stres 
jak ja wczoraj wyszłam ze szpitala i pojechałam taksówką do domu, a z domu nosa nawet nie wystawiłam! Dziś byłam tylko 5 min w biedronce pod blokiem (gdzie zauważyłam, że ewidentnie coś jest nie tak) i to tyle... nie dałabym rady z tymi bólami iść na spacer.
Ile można tych problemów... ?!
przesyłam pozytywne fluidy i staraj się nie denerwować 

porodu, wogole to jeszcze nie rozmawialm z lekarzem o porodzie itp. Musze go zaczepic nastepnym razem, nie wiem czy do tego szpitala trzeba isc cos wypisywac czy po prostu przyjechac, Wy cos wypelnialyscie w szpitalach w ktorych chcecie rodzic?