Co z tą Polską, czyli wokół POLITYKI. - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-11-14, 13:37   #151
201604190949
Konto usunięte

Dot.: Co z tą Polską, czyli wokół POLITYKI.

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Przy okazji, mozesz jeszcze powiedziec, co w zasadzie zwalczalas: upamietnienie odzyskania niepodleglosci, przemarsz z polskimi flagami ?
Niestety, nie mogę powiedzieć co w zasadzie zwalczałam bo już do końca wyzbyłam się rozsądku i nie potrafię poprawnie sklecić zdania. Poza tym nadal mam niesamowitą traumę po tym jak 2cm od mojej głowy przeleciał kamień (na pewno rzucony przez policję lub przypadkowego przechodnia). Ach! I jestem za bardzo upalona lewackim ziołem!
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-14, 14:25   #152
sabbra
Rozeznanie

Cytat:
Poza tym - co rozumiesz przez "moga atakowac"?
Nie w dosłownym sensie oczywiście. Mogą kontrmanifestować, krytykować itp.
sabbra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-14, 16:39   #153
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Serendipity Pokaż wiadomość
Polska flaga w dłoni usprawiedliwia nienormalne hasła typu "Polska dla Polaków" ?!
Tak jeszcze przy okazji - jak sie ma haslo powyzej do bzdurnego zarzucania przez jakis lewakow komukolwiek faszyzmu? Jak sie ma idiotyczne haslo "faszyzm nie przejdzie" do pochodu z polskimi flagami, w ktorym braly udzial bardzo rozne osoby i ogranizacje ?

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
Niestety, nie mogę powiedzieć co w zasadzie zwalczałam bo już do końca wyzbyłam się rozsądku i nie potrafię poprawnie sklecić zdania. Poza tym nadal mam niesamowitą traumę po tym jak 2cm od mojej głowy przeleciał kamień (na pewno rzucony przez policję lub przypadkowego przechodnia). Ach! I jestem za bardzo upalona lewackim ziołem!
Tyle, ze to "antyfaszysci" byli agresywni i rzucali kamieniami :

Cytat:
33 osoby zatrzymane przez policję, ranny jeden funkcjonariusz - to wstępny bilans czwartkowych demonstracji, które odbyły się w Warszawie z okazji święta 11 listopada.

"Marsz Niepodległości" zorganizowany przez Obóz Narodowo-Radykalny i Młodzież Wszechpolską przeszedł przez Warszawę mimo kontrmanifestacji środowisk antyfaszystowskich skupionych w Porozumieniu 11 Listopada. Narodowcy zostali jednak zmuszeni do zmiany trasy przemarszu. Łącznie na ulicach stolicy protestowało kilka tys. osób. Doszło do bójek i przepychanek z policją. W pobliżu pl. Zamkowego, na Krakowskim Przedmieściu i na skrzyżowaniu ul. Senatorskiej i Miodowej, zebrało się wczesnym popołudniem ponad tysiąc osób, które zamierzały zablokować manifestację MW i ONR. Zebrani ustawili transparenty m.in. z napisem "Faszyzm nie przejdzie". Członkowie i sympatycy MW i ONR przeszli z pl. Zamkowego ulicami Powiśla na pl. Na Rozdrożu przed pomnik Romana Dmowskiego. Przed pochodem organizatorzy marszu mówili, że ma on charakter pokojowy. "Jesteśmy tu po to, aby manifestować za wolną, niepodległą Polską - powiedział prezes MW Robert Winnicki. Protest antyfaszystów w okolicach pl. Zamkowego zakończył się tuż po tym jak ogłoszono, że narodowcy zeszli na Powiśle.

Na trasie przemarszu członków i sympatyków ONR i MW doszło do kilku incydentów. Marsz Niepodległości próbowali zakłócić uczestniczy antyfaszystowskiej demonstracji. Na ul. Browarnej w dwóch punktach zorganizowali oni blokady. Doszło do przepychanek; interweniowali policjanci używając pałek. Uczestników i przeciwników Marszu niepodległości policja oddzieliła kordonem. Kilkudziesięciu młodych ludzi krzyczących "precz z faszyzmem i nacjonalizmem" usiadło na ulicy, część z nich była ubrana w pasiaki, jakie nosili więźniowie hitlerowskich obozów koncentracyjnych.
Policja wzywała przez megafon kontrdemonstrantów do ustąpienia, bowiem ich manifestacja na ul. Browarnej była nielegalna. Rzecznik komendanta stołecznej policji Maciej Karczyński powiedział PAP, że czwartkowe demonstracje zabezpieczało kilkuset policjantów. - Zatrzymaliśmy 33 osoby, tych najbardziej agresywne, które zaatakowały bądź policjantów, bądź inne osoby. Poleciały w naszą stronę m.in. kamienie. Jeden policjant został ranny - powiedział Karczyński. Dodał, że pełny bilans będzie znany w piątek rano.
http://www.wprost.pl/ar/217321/33-za...i-w-Warszawie/

Naprawde, trzeba bezdennej glupoty zeby witac pochod z polskimi flagami i patriotycznymi haslami okrzykami "faszyzm nie przejdzie".

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.

Edytowane przez Wyrak
Czas edycji: 2010-11-14 o 16:44
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-14, 19:53   #154
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
Tyle, ze to "antyfaszysci" byli agresywni i rzucali kamieniami :

Naprawde, trzeba bezdennej glupoty zeby witac pochod z polskimi flagami i patriotycznymi haslami okrzykami "faszyzm nie przejdzie".
W takim razie musiałam pomylić strony albo na przeciwko siebie stali "anty" i "anty"... Wybacz, ale stałam w pierwszym rzędzie na Senatorskiej i widziałam dokładnie kto rzucił kostką brukową

Czyli jestem bezdennie głupia, tak?
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-14, 22:08   #155
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, a w dodatku piszesz bzdury i głosisz idiotyczne hasła,a to, co robisz jest nikczemne i nędzne

Swoją drogą, jak człowiek widzi ten prymitywny "patriotyzm" w wydaniu osób, które sobie te marsze urządzają, a także PiSu i całego tego świętobliwego towarzystwa kierującego się hasłem "Polak nie ma argumentów, Polak ma świętą rację", to mu cała miłość do ojczyzny brzydnie do reszty
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-14, 23:07   #156
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Tak, a w dodatku piszesz bzdury i głosisz idiotyczne hasła,a to, co robisz jest nikczemne i nędzne
I żenujące, of kors.
Stary 2010-11-15, 18:09   #157
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:
Tak jeszcze przy okazji - jak sie ma haslo powyzej do bzdurnego zarzucania przez jakis lewakow komukolwiek faszyzmu? Jak sie ma idiotyczne haslo "faszyzm nie przejdzie" do pochodu z polskimi flagami, w ktorym braly udzial bardzo rozne osoby i ogranizacje ?
Dobrze wiadomo KTO jest m. in. członkiem tych organizacji. Nie ma co się łudzić, że to grzeczni obywatele kochający Polskę
tiramisu_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-15, 21:21   #158
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
W takim razie musiałam pomylić strony albo na przeciwko siebie stali "anty" i "anty"...
Ciekawie to wyglada w kontekscie zarzutow, ze nielegalna kontrmanifestacja zachowywala sie prowokacyjnie.

Cytat:
Wybacz, ale stałam w pierwszym rzędzie na Senatorskiej i widziałam dokładnie kto rzucił kostką brukową
To jeszcze powiedz po co tam stalas, oraz w czym Ci przeszkadza obchodzenie rocznicy 11 listopada

Cytat:
Powiedz lepiej, jak sie maja hasla typu "faszyzm nie przejdzie", do uczczenia rocznicy odzyskania niepodleglosci

Ty nie, ale cala akcja przeszkadzaniu w obchodach swieta narodowego to albo bezdenna glupota, albo zla wola.

Cytat:
Napisane przez tiramisu_ Pokaż wiadomość
Dobrze wiadomo KTO jest m. in. członkiem tych organizacji. Nie ma co się łudzić, że to grzeczni obywatele kochający Polskę
To ze Ci sie to czy tamto wydaje, wcale nie oznacza, ze cokolwiek dobrze wiadomo Masz jakies konkrety, czy tak zamierzasz bez zadnych argumentow wrzucac danych ludzi do szufladek ?
Ja tam wole ocenanie po czynach - w momencie gdy jedni upamietniaja rocznice odzyskania niepodleglosci, a drudzy im w tym przeszkadzaja, to chyba logiczne, po czyjej stronie jest racja.

Oczywiscie, to tylko nawiasem mowiac do tego, ze bardzo rozne srodowiska i ludzie ten marsz poparli i brali w nim udzial. No ale najlatwiej krytykowac z pozycji, ze tam byla taka czy inna ogranizacja

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2010-11-15, 23:36   #159
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:
To ze Ci sie to czy tamto wydaje, wcale nie oznacza, ze cokolwiek dobrze wiadomo Masz jakies konkrety, czy tak zamierzasz bez zadnych argumentow wrzucac danych ludzi do szufladek ?
Ja tam wole ocenanie po czynach - w momencie gdy jedni upamietniaja rocznice odzyskania niepodleglosci, a drudzy im w tym przeszkadzaja, to chyba logiczne, po czyjej stronie jest racja.
Nie wydaje mi się, wiem to, ale nie zamierzam z Tobą prowadzić bezcelowej dyskusji. Nikogo nie szufladkuję - napisałam, że były tam organizacje, których członkami są miedzy innymi pewne osoby a nie, że wszyscy biorący udział w przemarszu to faszole. Ale z drugiej strony jeśli ktoś akceptuje osoby o zapedach rasistowskich, faszystowskich itp. i przyjmuje je do swojej organizacji to ja już pytań nie mam, wszystko jasne.
Stary 2010-11-15, 23:43   #160
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wydaje mi się, wiem to, ale nie zamierzam z Tobą prowadzić bezcelowej dyskusji. Nikogo nie szufladkuję - napisałam, że były tam organizacje, których członkami są miedzy innymi pewne osoby a nie, że wszyscy biorący udział w przemarszu to faszole. Ale z drugiej strony jeśli ktoś akceptuje osoby o zapedach rasistowskich, faszystowskich itp. i przyjmuje je do swojej organizacji to ja już pytań nie mam, wszystko jasne.
Jak post wyzej, zero konkretow, stad ponawiam pytanie - masz jakies konkrety ?

Stary 2010-11-15, 23:54   #161
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:
Jak post wyzej, zero konkretow, stad ponawiam pytanie - masz jakies konkrety ?
Co Ci mam podawać? Nazwiska? Bez jaj. Faktem jest, że w tych organizacjach są faszole a źródeł i nazwisk na forum i to tego typu podawać nie będe, sory. Z mojej strony EOT.
Stary 2010-11-16, 10:26   #162
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolynka90 Pokaż wiadomość
I żenujące, of kors.
Jak łatwo stać się swoją własną karykaturą

Dajcie spokój, dziewczyny, z tego, co Wyrak wypisuje można albo się pośmiać, albo popatrzeć z politowaniem, a nie wdawać się w wielkie debaty, bo to niczym ze Świadkiem Jehowy dyskutować, jak ktoś już słusznie zauważył
Stary 2010-11-16, 22:50   #163
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Co Ci mam podawać? Nazwiska? Bez jaj.
Nazwiska moga byc nawet z jajami Skoro twierdzisz, ze sa dane konkretne osoby, to podaj jakies przyklady Bo jak dotad, to wlecialas z wielkimi oskarzeniami, a jak przychodzi co do czego do konkretow to sie wijesz jak piskorz.

Cytat:
Faktem jest, że w tych organizacjach są faszole
Wlasnie o to chodzi, ze to nie jest faktem

Cytat:
a źródeł i nazwisk na forum i to tego typu podawać nie będe, sory. Z mojej strony EOT.

Kukiz, czy Korwin Mikke, to pewnie tez faszole, w sumie lysi

Stary 2010-11-17, 00:50   #164
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:
Nazwiska moga byc nawet z jajami Skoro twierdzisz, ze sa dane konkretne osoby, to podaj jakies przyklady Bo jak dotad, to wlecialas z wielkimi oskarzeniami, a jak przychodzi co do czego do konkretow to sie wijesz jak piskorz.

Wlasnie o to chodzi, ze to nie jest faktem

Kukiz, czy Korwin Mikke, to pewnie tez faszole, w sumie lysi
Naucz się czytać ze zrozumieniem - to po pierwsze. Po drugie nie będę rzucać nazwiskami osób i moich źródeł, których zapewne i tak nie znasz, nie o to w tym wątku chodzi a forum jak dla mnie nie jest na tego typu rzeczy odpowiednim miejscem. Na samej demonstracji sporo można było się nasłuchać i naoglądać, fani Mussoliniego sypali cytatami idola jak z rękawa A czy jeden (moze i wiecej) oddział ONR nie został sądownie rozwiązany za propagowanie nazizmu Ilu członków ma wyroki sądowe?

A o tym, że np. jawnie propagują rasizm też zaprzeczasz?
"Polska cała tylko biała"
"Europa dla białych, HIV do Afryki"
"Czy to Wrocław, czy to Kraków, Polska tylko dla Polaków"
"Wolna Polska bez Murzynów"
"Każdy inny, wszyscy biali"
"Polska jest krajem cywilizacji chrześcijańskiej i łacińskiej; krajem cywilizacji Białego Człowieka. Nie pozwolimy, by nasze dziedzictwo zastąpiła kultura buszu i bambusa. "
itp. itd. cytować możnaby godzinami
Stary 2010-11-19, 20:49   #165
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Naucz się czytać ze zrozumieniem - to po pierwsze.
Naucz sie pisac konkrety

Cytat:
Po drugie nie będę rzucać nazwiskami osób i moich źródeł, których zapewne i tak nie znasz, nie o to w tym wątku chodzi a forum jak dla mnie nie jest na tego typu rzeczy odpowiednim miejscem.
Znam nie znam, watpie ze istnieja.

Cytat:
Na samej demonstracji sporo można było się nasłuchać i naoglądać, fani Mussoliniego sypali cytatami idola jak z rękawa
Przyklady? Bo akurat w tym jakie hasla byly gloszone, sa dosyc zgodne relacje; bynajmniej nie byly faszystowskie.

Cytat:
A czy jeden (moze i wiecej) oddział ONR nie został sądownie rozwiązany za propagowanie nazizmu Ilu członków ma wyroki sądowe?
Nie mam pojecia. Ilu z nich bralo udzial w tej demonstracji?

Czy moze obowiazuje odpowiedzialnosc zbiorowa

Cytat:
A o tym, że np. jawnie propagują rasizm też zaprzeczasz?
Nie wiem, pewnie jakas czesc czlonkow tej ogranizacji moze miec takie poglady.

Cytat:
"Polska jest krajem cywilizacji chrześcijańskiej i łacińskiej; krajem cywilizacji białego człowieka.
To akurat jest swieta prawda; oczywiscie jakiekolwiek ksenofobiczne dodatki sa tu zupelnie niepotrzebne.

Stary 2010-11-19, 21:57   #166
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:
Naucz sie pisac konkrety
Znam nie znam, watpie ze istnieja.
Przykry jest sposób w jaki prowadzisz rozmowę i jak traktujesz swojego rozmówcę. Nie skomentuję dalej.

Cytat:
Przyklady? Bo akurat w tym jakie hasla byly gloszone, sa dosyc zgodne relacje; bynajmniej nie byly faszystowskie.
Nie mam pojecia. Ilu z nich bralo udzial w tej demonstracji?
Czy moze obowiazuje odpowiedzialnosc zbiorowa
Znajomi byli, słyszeli i widzieli, ich relacja mi w pełni wystarcza. Nie probujesz chyba wmówic sobie, że na tą demonstrację przyjechała większość członków tychże organizacji opróc faszoli, nazioli itp. Czarne owce zostały zapewne w domu

Cytat:
Nie wiem, pewnie jakas czesc czlonkow tej ogranizacji moze miec takie poglady.
Faktem jest, że część ma i o to biega.

Cytat:
To akurat jest swieta prawda; oczywiscie jakiekolwiek ksenofobiczne dodatki sa tu zupelnie niepotrzebne.
Komentujesz tylko fragment wypowiedzi a do reszty cytatów jakoś się nie potrafisz odnieść?
Stary 2010-11-20, 11:52   #167
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Przykry jest sposób w jaki prowadzisz rozmowę i jak traktujesz swojego rozmówcę. Nie skomentuję dalej.
To jak kogo traktuje jest nastepstwem zachowania danych dyskutnatow. C'est la vie.

Cytat:
Znajomi byli, słyszeli i widzieli, ich relacja mi w pełni wystarcza.
Zartujesz mam nadzieje?

Nawet GW, ktora nakrecala akcje przeciwko pochodowi nie znalazla zadnych hasel, do ktorych sie mogla doczepic, a tu "znajomi slyszeli".

Cytat:
Nie probujesz chyba wmówic sobie, że na tą demonstrację przyjechała większość członków tychże organizacji opróc faszoli, nazioli itp. Czarne owce zostały zapewne w domu
Jedyna osoba, ktora cokolwiek sobie wmawia jestes Ty - bo pomimo faktow, nie jestes w stanie zrozumiec, ze na tym marszu byly osoby z bardzo roznych srodowisk, bynajmniej nie zwiazane wylacznie z narodowcami/MW/ONR

Cytat:
Komentujesz tylko fragment wypowiedzi a do reszty cytatów jakoś się nie potrafisz odnieść?
A co sie mam odnosic? Wypowiedzi o zabarwieniu rasistowskim - tyle, ze wyskakujesz z nimi ni z gruszki, ni z pietruszki, bo nikt niczego takiego wg relacji swiadkow nie mowil i nie jestes w stanie ich przypisac do nikogo konkretnego. Walniesz tekst, zalozenie, ze to dotyczy uczestnikow marszu, bez zadnych dowodow i jeszcze twierdzisz, ze to ktos inny sobie cos wmawia

---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ----------

Jeszcze obszerny komentarz Ziemkiewicza, ktory poparl i bral udzial w marszu (chociaz do np. MW mu zdecydowanie nie po drodze), pogrubienia moje:
Cytat:
Blumsztajn i jego faszyści
Piątek, 12 listopada (07:54)
Z reguły nie pojawiam się na ulicznych manifestacjach; wyjaśniałem w jednym z tych tutaj felietonów, dlaczego. Wczoraj wbrew swemu zwyczajowi poszedłem w Marszu Niepodległości, organizowanym przez Młodzież Wszechpolską i ONR. Z kilku powodów.
Między innymi, byłem tam, paradoksalnie, z tej samej przyczyny, dla której kilka lat temu broniłem swoim piórem tzw. parady równości, kiedy zakazywały jej ówczesne władze Warszawy i Poznania. Doskonale rozumiałem wtedy oburzenie ludzi, którzy za haniebne uważali, że władza pozwala, by ulicami ich miasta szedł pochód "sodomitów".
Tak samo w jakimś stopniu rozumiem tych, których oburza, żeby ulicami szedł pochód "faszystów". Ale zasadą, której się trzymać musimy, jest to, że zarówno jedni, jak i drudzy, jak i wszyscy inni, mają do tego takie samo prawo. Każdy ma to prawo zagwarantowane przez konstytucję, dopóki nie naruszy obowiązującego porządku, i nikomu nie wolno go odbierać wskutek podejrzenia, że być może chce podczas manifestacji prawo łamać. Jeśli złamie, od tego, żeby je wyegzekwować, jest policja, a nie żadne ochotnicze bojówki.

Prawo orzekania, że ktoś narusza publiczny ład - na przykład propagując faszyzm - należy zaś do sądu. Wyłącznie do sądu. Żaden redaktor, żadna gazeta ani organizacja nie może sobie uzurpować prawa do orzekania, kto jest faszystą i komu na podstawie tego oskarżenia można jego konstytucyjne prawa odbierać. A tym bardziej nie ma prawa odwoływać się, dla przeprowadzenia swojej woli, do przemocy.
Tymczasem wczoraj w Warszawie (i, zdaje się, w paru innych miejscach) mieliśmy do czynienia z czymś, na co w kraju demokratycznym przyzwolenia być nie może. Wpływowa gazeta, dla celów politycznych i pewnie w jakimś stopniu dla autopromocji, przeprowadziła kilkutygodniową nagonkę, judząc do użycia przemocy i zablokowania Marszu Niepodległości, rzucając nań anatemę faszyzmu.
Obłuda i nikczemność, jaką popisują się w tej sprawie podwładni Adama Michnika, są po prostu niezmierzone. Tak jak Goering z jego sławnym "to ja decyduję, kto jest Żydem", redaktor Blumsztajn i podobni mu "szczujni dziennikarze" (jak zwał ten gatunek propagandystów śp. Jerzy Dobrowolski) przyznali sobie prawo decydowania, kto jest faszystą i egzekwowania swoich wyroków za pomocą skrzykiwanych poprzez prasowe łamy bojówek, skądinąd w dużej części odwołujących się do ideologii równie zbrodniczych jak hitlerowski narodowy socjalizm.
Jestem z zawodu, jak często powtarzam, psem łańcuchowym: kiedy widzę nadchodzącego złoczyńcę, mam szarpać łańcuch i z całych sił alarmować. Więc właśnie to robię. To wszystko, co dziś określa się niezbyt celnym mianem "faszyzmu" (w istocie włoski faszyzm był czymś zupełnie innym, niż niemiecki nazizm, ale lewica sfałszowała sens tego słowa, aby cień nie padał na miłe jej określenie "socjalizm") wzięło się z przekonania pewnych grup, że oni i ich wódz mają prawo przeforsować swą słuszność siłą - bo demokratyczne państwo jest słabe i nie radzi sobie ze zrobieniem porządku.
Takim właśnie przekonaniem kieruje się dziś "Gazeta Wyborcza", w poczuciu siły, jakie daje jej możliwość zwołania w oznaczone miejsce kilkuset agresywnych bandziorów, zdecydowanych rozprawiać się z osobami wskazanymi przez liderów jako "faszyści" za pomocą pałek i kastetów.
Tak, musi to zostać powiedziane bardzo wyraźnie: wczoraj na warszawskich ulicach faszystami byli nie uczestnicy marszu, nie działacze ONR ani MW, którzy - zaświadczam jako naoczny świadek - zachowywali się w sposób godny Święta Niepodległości, ale tych kilkuset wyjących i gwiżdżących, agresywnych osobników sprowadzonych tam i podjudzonych przez "Gazetę Wyborczą".
Faszystami byli uzbrojeni w młotki i kastety bandyci, którzy wdarli się do pociągu z Torunia i pobili jadących nim członków ONR, a nie ci, którzy zostali pobici - moralna odpowiedzialność za tę napaść świętoszków od Michnika jest oczywista i niezaprzeczalna.
Miary hipokryzji prowodyrów tego żałosnego widowiska niech dopełni przypomnienie faktu, iż w sejmiku małopolskim rządząca państwem Platforma Obywatelska osiągnęła nie tak wcale dawno temu większość, dającą jej władzę nad województwem, dzięki włączeniu w swe szeregi kilku odstępców z Młodzieży Wszechpolskiej. Tej samej właśnie organizacji, której udział w Marszu Niepodległości rzekomo uczynił go manifestacją "faszystowską". I to tych akurat jej działaczy, którzy niewiele czasu wcześniej obrzucali kamieniami "gejowską" paradę w Krakowie.
W najmniejszym stopniu nie zmniejszyło to lizusostwa redaktorów "Wyborczej" wobec PO, nikt nigdy nie ośmielił się tam nazwać jedynie słusznej władzy "faszystami". Jest więc nie tylko przemoc zła (kiedy Wszechpolacy blokują przemarsz "gejów") i dobra (kiedy "geje" blokują Wszechpolaków). Są też i Wszechpolacy źli, nie nasi, i ci są "faszystami", oraz dobrzy, nasi, którzy "faszystami" decyzją wszechwładnej gazety być przestają.
Oto miara moralności pana Blumsztajna i jego środowiska.
Jest jeszcze drugi powód, dla którego uznałem, że tym razem nie dość pisać i jako obywatelski pies łańcuchowy muszę w obronę prawa ONR i MW od swobodnego demonstrowania swych przekonań zaangażować to, co w moim zawodzie jest najcenniejszym, latami zbijanym kapitałem - swoją twarz, nazwisko i wiarygodność, słowem, zjawić się na Marszu osobiście, czego zapewne nie zrobiłbym w żadnym innym wypadku.
Otóż utożsamianie tradycji polskiego ruchu narodowego, endecji, i jednego z ojców polskiej niepodległości, Romana Dmowskiego, z hitleryzmem, jakiego konsekwentnie od lat dokonuje "Gazeta Wyborcza" i na jakim oparła swą propagandę przeciwko - de facto - Świętu Niepodległości (część "antyfaszystów" poprzebierała się w oświęcimskie pasiaki, co jest wyjątkową podłością, może jeszcze gorszą niż przemoc fizyczna) jest odrażającym kłamstwem, nikczemnym spotwarzaniem i zohydzaniem polskiej historii.
Endecja ma swoje winy, choć elementarna wiedza o historii każe stwierdzić że są one znacznie mniejsze niż bagaż zdrad i zbrodni, w które uwikłana była polska lewica, zwłaszcza komunistyczna. Tradycja przedwojennych radykalnych ruchów narodowych nie jest tą częścią endeckiej spuścizny, którą się w wolnej Polsce powinno wskrzeszać - choć ludzie, którzy bynajmniej nie czują wstydu za swoich ojców i dziadków w KPP czy KPZU są ostatnimi, którzy mają moralne prawo takie wskrzeszanie potępiać. Ale z hitleryzmem ma ta tradycja tylko tyle wspólnego, że dziesiątki tysięcy jej wychowanków zginęło z rąk hitlerowców (a także sowietów) w walce i poniosło męczeńską śmierć w obozach i pod murami rozstrzelań. Tylko tyle.
Tradycja Romana Dmowskiego może się komuś podobać lub nie, ale jest to część polskiej tradycji narodowej, część naszej historii, historii, w której więcej jest powodów do dumy niż do wstydu. Okrzykiwanie faszystą Dmowskiego (a nie brak wśród zgonionych przez lewicę troglodytów i takich, którzy już dziś, nie czekając na "Wyborczą", idąc śladami propagandy peerelu, rozciągają ten epitet na Piłsudskiego, bo to wszak wojskowy, a więc też "prawicowy" dyktator) jest historycznym kłamstwem co najmniej równym "kłamstwu oświęcimskiemu".
Jest to świadome i nikczemne wykorzystywanie propagandowej siły gazety i stojącego za nią koncernu do prania mózgów młodym, wbrew stereotypowi bardzo źle wykształconym ludziom, wtłaczania w nich nienawiści i pogardy dla własnych korzeni. Michnikowszczyzna tym wynaradawianiem Polaków, nową odsłoną "syzyfowych prac" dawnych rusyfikatorów i germanizatorów, para się z uporem i perfidią od lat.
Gdy czytam na blogu kolegi po fachu, zresztą byłego współpracownika "Wyborczej", jak jego szesnastoletnia córka oznajmia mu, że "nienawidzi patriotyzmu" - to muszę przyznać, że, niestety, łajdacy z Czerskiej i ich "autorytety" mają w tym nikczemnym dziele większe sukcesy niż tylko zorganizowanie i poszczucie lewackich bojówek.
Główny dyrygent tej propagandy, Adam Michnik, odbierał wczoraj Order Orła Białego. Ramię w ramię z nim odbierał go Aleksander Hall. Aleksander Hall też się wielokrotnie odwoływał do tradycji Dmowskiego, chwalił ją, pisał i mówił, że są w tej tradycji "rzeczy wspaniałe". Mógłby być przez podwładnych Michnika okrzyknięty faszystą równie dobrze, jak młodzi działacze ONR i MW. Oczywiście, nie zostanie, dopóki pozostaje człowiekiem z udeckiego towarzystwa. To też jest miara moralności Michnika i jego podwładnych, ale mniejsza już o ich brak moralności.
To jest miara tego, jak totalna względność w wydawaniu moralnych wyroków panuje wśród lansowanych przez wpływowe media "autorytetów". W tej atmosferze względności każdy może w dowolnej chwili zostać nazwany faszystą i pobity przez napuszczonych na niego barbarzyńców, upojonych wtłaczanym im w głowy medialnym przekazem, że są wspaniali, wykształceni, z wielkich miast, postępowi, i że "niszczą nazizm".
Dziś celem ich ataku mogą być Wszechpolacy, jutro politycy opozycyjnej partii, pisarz, który ośmieli się narazić establishmentowi władzy lub działacz stojącej mu na zawadzie organizacji społecznej. Hitlerowskie SA też działało w poczuciu wielkiej, dziejowej misji, usprawiedliwiającej wszelkie łamanie prawa, też wczytywało się w gazety, codziennie upewniające bandytów co do słuszności i niezbędności ich nadzwyczajnych działań, i też kadrową podstawę tej organizacji stanowili homoseksualiści.
Zwykle staram się pisać lżej, raczej używając ironii niż wielkich słów. Przepraszam, że tym razem inaczej. Ale miara podłości, i miara zagrożenia dla wolności słowa i myśli, dla demokratycznego porządku, dla nas wszystkich, ze strony cynicznych manipulatorów, została przekroczona w zbyt wielkim stopniu.
Rafał A. Ziemkiewicz
Tutaj tez sobie niektorzy roszcza prawo do okreslania innych faszystami, opluwania ludzi ogranizujacych marsz niepodleglosci

Sa filmy z marszu, sa relacje naoczynych swiadkow nie zwiazanych ani z ONRem, ani z MW, ktore wyraznie podkreslaja odpowiednie zachowanie uczestnikow marszu - ergo, jak ktos twierdzi, ze jacys jego/jej znajomi niewiadomo co slyszeli, to dla mnie wciska kit. Tym bardziej, jak taka osoba twierdzi, ze ma niewiadomo jakie tajne zrodla na temat niewiadomo czego

Tego, jak sie zachowuja jakies nedzne lewackie bojowki, tez niektorzy nie racza zauwazyc, karmiac sie mrzonkami, ze to sa "antyfaszysci"*

A proby obrzydania tradycji i dewaluacji osiagniec Endecji sa doszczetnie zaklamane i po prostu nikczemne.

* PS. uwaga dotyczaca semantyki - jak ktos sobie ma poglady socjalistyczne, socjaldemokratyczne itd., to jest lewicowcem i krzyzyk na droge - nie zgadzam sie, ale jak kazdy ma prawo do wlasnych pogladow. Natomiast jakies grupki odwolujace sie do skrajnych, szkodliwych i wrecz obrzydliwych pogladow to lewacy, jakby ktos nie wiedzial jak danymi pojeciami akurat ja operuje.

Stary 2010-11-20, 12:06   #168
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:
Jedyna osoba, ktora cokolwiek sobie wmawia jestes Ty - bo pomimo faktow, nie jestes w stanie zrozumiec, ze na tym marszu byly osoby z bardzo roznych srodowisk, bynajmniej nie zwiazane wylacznie z narodowcami/MW/ONR
Nie wkładaj mi w usta słów, których nie powiedziałam. Powtórzę się: czytaj ze zrozumieniem, bo widzę, że masz z tym spory problem i przeinaczasz wypowiedzi i fakty na swoje potrzeby, aby zacietrzewić dyskusję i udowadniać sobie, że Twoje jest na wierzchu.

I nic Ci udowadniać nie bedę, ja tam wierzę osbom które były na miejsu i znają również tych co w marszu brali udział a nie temu co jakiś pismaczek w gazecie sobie napisze. Żyj sobie w swoim przekonaniu jak Ci tak dobrze i popieraj sobie pisowskich homofobów, poschizowanego Jarusia i nazioli z wszelkich organizacji. Droga wolna, Twoje poparcie i obrona ich świadczy tylko o Tobie. Z mojej strony EOT.

Edytowane przez tiramisu_
Czas edycji: 2010-11-20 o 12:09
Stary 2010-11-20, 12:51   #169
_vixen_
Zakorzenienie

W ostatnim "Przekroju" jest felieton Romana Kurkiewicza, zatytułowany "Faszyści specjalnej troski", właśnie o wydarzeniach z 11 listopada. Autor pisze, jak to "trzech takich patriotów" kopało go, kiedy leżał na ulicy.
Dziękuję, jak dla mnie wystarczy...
Stary 2010-11-20, 22:06   #170
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
I nic Ci udowadniać nie bedę, ja tam wierzę osbom które były na miejsu i znają również tych co w marszu brali udział a nie temu co jakiś pismaczek w gazecie sobie napisze. Żyj sobie w swoim przekonaniu jak Ci tak dobrze i popieraj sobie pisowskich homofobów, poschizowanego Jarusia i nazioli z wszelkich organizacji. Droga wolna, Twoje poparcie i obrona ich świadczy tylko o Tobie. Z mojej strony EOT.
Oj puscily nerwy Spokojnie, zlosc pieknosci szkodzi
Jesli myslisz, ze obrzucanie kogos wyzwiskami przesloni Twoj calkowity brak argumentacji, to sie mylisz Inna sprawa, ze sie postawilas na z gory straconej pozycji, ale to juz nie moja brocha.

PS. Co ciekawe, o homofobach z MW, ktorych pod swoje skrzydla przyjela PO, pisze Ziemkiewicz w wyzej przytoczonym tekscie. To jakbys miala mrzonki, ze te wyzwiska maja sens, ale przeciez oboje wiemy, ze tak nie jest

Stary 2010-11-21, 00:24   #171
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:
Oj puscily nerwy Spokojnie, zlosc pieknosci szkodzi
Jesli myslisz, ze obrzucanie kogos wyzwiskami przesloni Twoj calkowity brak argumentacji, to sie mylisz Inna sprawa, ze sie postawilas na z gory straconej pozycji, ale to juz nie moja brocha.

PS. Co ciekawe, o homofobach z MW, ktorych pod swoje skrzydla przyjela PO, pisze Ziemkiewicz w wyzej przytoczonym tekscie. To jakbys miala mrzonki, ze te wyzwiska maja sens, ale przeciez oboje wiemy, ze tak nie jest
Taaa, yhy

Stary 2010-11-21, 09:47   #172
Wyrak
Zakorzenienie

Widze powalajaca konsekwencje w trzymaniu sie swojego EOT

Z drugiej strony, z poziomu braku konkretow przeszlas do pisma obrazkowego, wiec mozne nie powinienem traktowac tego jako kontynuacji, tylko nowy poczatek

Faszysta, jak go poznac :
http://www.rp.pl/artykul/563125.html

Ilustracja sposobu myslenia redaktorow GW i niektorych wizazanek.

Stary 2010-11-21, 11:27   #173
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:
Widze powalajaca konsekwencje w trzymaniu sie swojego EOT

Z drugiej strony, z poziomu braku konkretow przeszlas do pisma obrazkowego, wiec mozne nie powinienem traktowac tego jako kontynuacji, tylko nowy poczatek

Faszysta, jak go poznac :
http://www.rp.pl/artykul/563125.html

Ilustracja sposobu myslenia redaktorow GW i niektorych wizazanek.
Z mojej strony to był EOT, nie wiem, gdzie ty widzisz kontynuację tamtej dyskusji, bardzo byś chciał, bo już na forum mało kto chce z Tobą rozmawiać. Ja jako kolejna osoba włączam na Ciebie ignora, bo Twój sposób dyskusji (wiem_wszystko_najlepiej_ a_ty_pleciesz_bzdury) jest żenujący. Chciałbyś, żeby wszyscy tańczyli jak ty im zagrasz. Przykre..
Stary 2010-11-21, 14:55   #174
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
bo Twój sposób dyskusji (wiem_wszystko_najlepiej_ a_ty_pleciesz_bzdury) jest żenujący.
Nie no, lepiej poobrzucac ludzi wyzwiskami i inwektywami i nie przyjmowac faktow do wiadomosci jak Ty to zrobilas

A konsewkencji w EOT idzie pogratulowac

PS. Diagnoza w jak rozpoznac faszyste trafna ze hoho

Stary 2010-11-21, 18:05   #175
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Z mojej strony to był EOT, nie wiem, gdzie ty widzisz kontynuację tamtej dyskusji, bardzo byś chciał, bo już na forum mało kto chce z Tobą rozmawiać. Ja jako kolejna osoba włączam na Ciebie ignora, bo Twój sposób dyskusji (wiem_wszystko_najlepiej_ a_ty_pleciesz_bzdury) jest żenujący. Chciałbyś, żeby wszyscy tańczyli jak ty im zagrasz. Przykre..

Ja tam jednak ignora nie mam, bo lubię się pośmiać czasem z farmazonów, które Wyrak wypisuje, ale w debaty wchodzić nie muszę, bo Wyrak ze mną w nich przegrał z kretesem i mnie ignoruje, z czego jestem dumna
Stary 2010-11-28, 20:22   #176
Wyrak
Zakorzenienie

Bronek zatrudnil sobie do doradzania komunistycznego dyktatora i morderce. Ten tekst od ZOMO to jak malo co Kaczorowi wyszlo, kurde juz nawet "mgr" Kwasniewski mial wiecej wyczucia

Stary 2010-12-03, 17:37   #177
pannanatalia
Rozeznanie

Nagle społeczeństwo doznało amnestii, ogólnie peace and love.
Rosja jest naszym przyjacielem,Jaruzelski wspaniałym doradcą, czekać tylko jak Alicja Tysiąc będzie podpowiadać przy kwestiach polityki prorodzinnej.
pannanatalia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-12, 14:21   #178
rockandrollqueen
Zadomowienie

Podbijam temat, też Ziemkiewiczem.

Cytat:
Co tam nieukom o tym wszystkim wiedzieć, czytać książki - a po co? Przebiorą się, jeden z drugim, w oświęcimskie pasiaki, i dumni z siebie ponad pojęcie, że walczą z faszyzmem. To znaczy, z mieczykiem Chrobrego, znakiem, który patronował nie tylko ojcu naszej niepodległości, Dmowskiemu. Ale i Władysławowi Reymontowi, nobliście, i Stanisławowi Grabskiemu, twórcy polskiej waluty, i Eugeniuszowi Kwiatkowskiemu, budowniczemu Gdyni, i Ignacemu Chrzanowskiemu, którego podręcznik literatury staropolskiej, przed wojną gimnazjalny, był jeszcze w moich czasach podstawowym podręcznikiem na pierwszym roku polonistyki, i Władysławowi Konopczyńskiemu, do dziś najważniejszemu historykowi konfederacji barskiej, i... I kogo ta lista obchodzi?

Ostrzegam po dobroci, lepiej tego wszystkiego nie wiedzieć, lepiej nie czytać niczego poza "Wyborczą" i esemesami od kumpli, bo, uchowaj Boże, można zmądrzeć i stać się "burakiem".
http://fakty.interia.pl/felietony/zi...t-sila,1560225

Nie ma to, jak protestować przeciwko czemuś o czym nie ma się pojęcia, bo faszyzm z antysemityzmem nie miał nic wspólnego (jeśli już to nazizm).

Poza tym lewicy wcale nie jest daleko do faszyzmu, choćby ze względu na to, że miał on dużo wspólnego z socjalizmem.

Zresztą nazywanie obchodów Dnia Niepodległości faszyzmem i w ogóle organizowanie tego typu manifestacji, po co?

http://www.youtube.com/watch?v=pIzx8duxrYM

Edytowane przez rockandrollqueen
Czas edycji: 2010-12-12 o 14:33
rockandrollqueen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-12, 21:20   #179
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rockandrollqueen Pokaż wiadomość

Poza tym lewicy wcale nie jest daleko do faszyzmu, choćby ze względu na to, że miał on dużo wspólnego z socjalizmem.
Uscislajac - faszyzm i nazizm to po prostu odlamy socjalizmu.

Stary 2010-12-19, 15:39   #180
Wyrak
Zakorzenienie

Jakaz cisza, jaki spokoj w temacie. Ciekawe gdzie sie teraz podzialy te wszystkie osoby szydzace sobie po katastrofie smolenskiej z zastrzezen, ze Polska oddala sledztwo w rece niedemoktratycznego rezimu i przyjdzie nam beknac za indolencje tegoz rzadu

W koncu Tusk stwierdzil "Projekt raportu Międzypaństwowego Komitetu Lotniczego (MAK) - dotyczący katastrofy smoleńskiej - w tym kształcie, w jakim został przysłany przez stronę rosyjską, jest bezdyskusyjnie nie do przyjęcia - powiedział w piątek premier Donald Tusk."

Zrodlo: http://wiadomosci.onet.pl/raporty/ka...wiadomosc.html

Obudzil sie kurka, po pol roku Nikt tak jak Tusk i jego rzad nie ponosza za to zaniedbanie odpowiedzialnosci - bo wazniejsze byly gierki polityczne i oslabienie konkurencji niz polska racja stanu.

Oczywiscie, osoby ktore pisaly najwiecej glupot tutaj, wyparowaly jak kamfora, a nawet jesli sie pojawia, to beda swiecic oczetami

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości