![]() |
#1801 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Koty część IV
Cytat:
Ja czytałam, bardzo mi się podobała ![]()
![]() |
#1802 | |
Kazar Lady
|
Cytat:
tak samo jak jeszcze wizyty przedadopcyjne, czy jakieś w trakcie blabla to mnie zniechęciło to brania jakiegokolwiek zwierzaka z takich miejsc. A w jakim celu jest obowiązek powiadamiania o smierci? Malla żebyśmy sie dobrze zrozumiały, to jest moje zdanie i moje odczucia,które wyraziłam i nie mam tu nic do Ciebie czy kogokolwiek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1803 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
![]() Są fundacje, które wymagają zabezpieczenia gniazdek oraz pochowania kabli i jeszcze przyjadą do domu to obejrzeć... Nasze rozmowy są dość szczegółowe, ale staramy się wybadać tylko, czy nowy dom będzie kotka kochał i będzie się nim zajmował odpowiedzialnie. Niektórzy chcą kota wziąć od razu, bez żadnego zapoznania i wtedy się nie zgadzamy, żeby zminimalizować ryzyko wyrzucenia kota na ulicę, bo nie lubił mizianek lub skakał po stole. Staramy się trochę zniechęcić, by wybadać, jak bardzo ktoś chce kota, a na ile to fanaberia wywołana naoglądaniem się słodkich kotków w internecie.
![]() ![]() |
![]() |
#1804 | ||
KOTerator
|
Dlaczego ?
---------- Dopisano o 14:22 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:24 ---------- Poprzedni post napisano o 14:22 ---------- Pewnie "z ciekawości" ![]() Mój wet dzwoni co jakiś czas i pyta o koty, w sensie czy żyją i kiedy przyjadą ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1805 | |
Kazar Lady
|
Cytat:
Mnie strasznie stresują pytania tego typu, bo np mój psiak ukochany zreszta pewnego ranka nie wstał ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1806 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() totalnie rozumiem
![]() |
#1807 | ||||
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
U nas wychowywane są koty domowe, niewychodzące, ale jak zdarzy się jakiś dzikus, który nie usiedzi w domu, to wtedy może wychodzić, jeśli okolica jest bezpieczna, nie przy ruchliwej ulicy. To nie jest zbyt istotny argument, ale nie po to ktoś wkłada wysiłek w nauczenie kociaka jedzenia dobrej karmy, korzystania z drapaka i cierpliwego znoszenia przycinania pazurków, by przychodził do domu na miskę whiskasa i spanie, a drapał drzewa i zjadał myszy. Nie uczymy kotów kontaktów z nieznajomymi kotami i ostrożności na ulicy, więc zwierzak z fundacji nie będzie umiał sobie poradzić na ulicy tak jak wychowywany od początku na wychodzącego. Taki mój Szaruś na przykład, znaleziony wychudzony i zapchlony... ewidentnie ktoś go wyrzucił i nie umiał odnaleźć się w nowych warunkach. Wolontariusze poświęcają swój czas i pieniądze na wychowanie i socjalizację zwierzaka jak własnego i łamie im serce, gdy kot po oddaniu do nowego domu wypada z niezabezpieczonego okna lub zostaje znaleziony w rowie ![]() Zakaz wychodzenia minimalizuje ryzyko wielu chorób i przedwczesnej śmierci. Kota wychodzącego trzeba szczepić dodatkowo na białaczkę i wściekliznę, pozostaje jeszcze kwestia zarażenia choćby FIV (który mieliśmy ostatnio w fundacji). Ze względu na duży odsetek chorób wirusowych u krakowskich bezdomniaków i duży ruch drogowy koty nie są wydawane do domów wychodzących w obrębie miasta. Chcielibyśmy, by kot żył w spokoju co najmniej 10 kolejnych lat, a nie 3 lata i bach! zderzenie z samochodem. Dochodzi do tego też kwestia finansowa - ludziom nie chce się szczepić co roku na białaczkę, bo wścieklizna jest groźna dla człowieka, a białaczka nie. Cytat:
Jeśli ktoś nie może założyć siatki, to badamy jego reakcje na inne zalecenia. Widać, gdy ktoś kręci nosem, gdy mówimy, że nie można wychodząc z domu zostawiać uchylonego okna. Ludzie nie zdają sobie sprawy z tego, że kot się może na nim udusić. Zwykle wystarczy nam zapewnienie, że kot nie będzie się wylegiwał przy otwartym oknie. Niestety, był już u nas kot, którego opiekunowie zapewniali żarliwie, że nie będą otwierać przy nim okien. Po 2 latach odszedł z tego świata po kilkudniowym ataku padaczki, którą nabył po wypadnięciu z 3. piętra ![]() To właśnie dobrze, że otwierasz okna tam, gdzie kotów nie ma, o to chodzi - nawyk odpowiedzialnego zachowania ![]() Cytat:
Cytat:
Jedna z fundacji zakwalifikowała mnie na podstawie ankiety do dorosłego kota, a ja chciałam takiego niewyrośniętego jeszcze. Pewnie bym nie żałowała, ale w tym czasie chciałam poznawać świat razem z kotem, przyzwyczajać go do podróżowania oraz spacerków. Czułam się trochę dziwnie, jakbym była jakaś ułomna, niedojrzała na kotka ![]() ![]() W celu informacyjnym. Koty fundacyjne to jedna wielka rodzina. Chcemy wiedzieć, co się dzieje u naszych bliskich.
![]() ![]() |
![]() |
#1808 |
Elwirka-Elmirka :D
|
Ha, miałam wcześniej napisać, ale zapomniałam. Masz wyczucie
![]() No więc leżało sobie tamto jajo w wolierze. Dosłownie parę dni temu pomyślałam, że czas je wyrzucić. Wyrzuciłam. Wczoraj patrzę- 2 są ![]() ![]() Nie chcę tylko, żeby coś jej się nie stało, może mieć zaleganie jaja (nie będzie mogła znieść), poza tym samica po każdym takim jajku jest trochę osłabiona. Ech... ![]() ---------- Dopisano o 18:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:51 ---------- Raczej nie. Pewnie po to, by dowiedzieć się, czy kota się nie pozbyto. Bo co, mam kota, wszystko fajnie, za 2 tyg. kota nie ma. Dlaczego? A bo się okazało, że drapie meble ( a drapaka ani widu), bo za duży wydatek, bo to i tamto. Głupio jest oddać kota w poprzednie miejsce, to go na ulicę itd. Pewnie dużo zwierząt ginie w niewyjaśnionych okolicznościach ![]() He, ja zaginam ludzi na temat kastracji, hodowli i rodowodów ![]()
#1809 | |
Nie depcze krokusów
|
Bo to wcale nie jest takie łatwe. W gotowej karmie masz tyle i tyle składników, a w barfie musisz sama kalkulować. Nie porwałabym się na to.
I nie mam zamrażarki ![]() Cytat:
![]() W umowie jest zapis, że jak kot nie przypasuje, mają nam go oddać. Zdarzyło się to dwa razy. Raz kot był niegrzeczny i wrócił po miesiącu, a drugi raz kot ze stresu przestał dokonywać niezbędnych czynności fizjologicznych i wrócił po tygodniu w ciężkim stanie.
![]() ![]() |
![]() |
#1810 |
KOTerator
|
Malla a długo już działasz w fundacji? Możesz opowiedzieć jak tam trafiłaś
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1811 |
Nie depcze krokusów
|
Monika - nie jestem oficjalnie wolontariuszką, bo Góra nie ma czasu podpisać ze mną papierów
![]() ![]() Panowie na oknie do sroczki na drzewie: Bury: miu, miu! Szary: e-e-e-e-e-e
![]() |
#1812 |
KOTerator
|
Malla no właśnie zdziwiło mnie to, że przy środowej niedoszłej rozmowie adopcyjnej byłaś nie tylko Ty, ale jeszcze pani z fundacji. Beznadzieja, człowiek chce pomóc, a oni nie mają czasu to z Tobą załatwić
![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:11 ---------- Poprzedni post napisano o 19:10 ---------- Milka przy rozmowie z ptakami wydaje z siebie takie dziwne dźwięki, że moja mama raz myślała, że ona się krztusi ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1813 | ||
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
![]() ![]() Dziewczyna dała mi kredyt zaufania i ponieważ wyjechała na urlop, zostawiła mi umowę Szarusiową podpisaną przez nią. To ja mam zadecydować, do kogo zostanie wydany. Szary ma ogłoszenie na stronie fundacji, wypożyczono mi klatkę i pokryto koszty kastracji, ale to my płaciłyśmy za komplet badań, a u mnie przebywa za moje pieniądze. Jeśli nowi opiekunowie będą sobie życzyć dodatkowych szczepień przed wydaniem lub chipa, to ja to opłacę. Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1814 |
|
Za 106 stron V część
![]()
#1815 |
Wtajemniczenie
|
#1816 |
Branzoletka
|
Witam kocie mamy. Martwie się o mojego kocurka, bo wczoraj ściągnęliśmy mu cewnik(miał złogi w pęcherzu i się nie załatwiał) a on dalej nie siusia i nie je karmy leczniczej
![]() Wiem, że jest weekend majowy i pewnie nie siedzicie ciągiem przed kompem ale może któraś zerka regularnie tutaj i może się wypowiedzieć, bo jak się dowiedziałam to się zdarza kocurkom ![]() Czy po leczeniu zdarzyło się wam, żeby kot dalej nie siusiał i trzeba było znowu cewnik zakładać? Oprócz kosztów i cierpienia kotka cały dom zasikany-nie chce przez to znowu przechodzić ![]()
![]() |
#1817 | |
|
Cytat:
" Niektóre koty kojarzą kuwetę z bólem, jak odczuwają podczas oddawania moczu, więc mogą załatwiać się gdzie indziej: na dywan, podłogę, nawet do zlewu czy wanny". http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=2233 http://forum.miau.pl/viewtopic.php?p=6776166 http://forum.gazeta.pl/forum/w,525,7...a_3_lata_.html
![]() |
#1818 |
Branzoletka
|
Nimfa20 Dzięki za info tylko, że on chodzi do kuwetki, dzisiaj siedział tam i siedział chyba z 10min. i jakąś kropelkę zrobił. Myślę, że może ma jakąś blokadę psychiczną a może go boli cewka, bo jednak ten cewnik miał przyszyty
![]() ![]() edit: widzę, że tam dziewczyny miały ten problem, już czytam, dzięki jeszcze raz ![]()
![]() Edytowane przez branzoletka Czas edycji: 2012-04-28 o 10:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#1819 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A to, że nie je karmy leczniczej, to może mu po prostu nie smakuje?
![]() |
#1820 | |
KOTerator
|
Cytat:
Myślę, że my tu niewiele pomożemy, możesz siedzieć i wołać naszą wątkową specjalistkę Esfirę, może usłyszy ![]() Najlepiej zadzwonić do weta. Edytowane przez monika_sonia Czas edycji: 2012-04-28 o 10:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1821 | |
Branzoletka
|
Cytat:
![]() Ad 2. No raczej nie, bo jest specyficzna jak spróbowałam to taka lekko kwaśna.Mieszam mu ją z mokrą to wyje mokrą suchą zostawi. Wlałam trochę oleju z tuńczyka z puszki też nie bardzo. Nie dobrze, bo ta karma to lekarstwo ![]() Nic muszę czekać aż się coś ruszy. Dziękuje za każdą odpowiedź.
![]() ![]() |
![]() |
#1822 |
KOTerator
|
A jaka to karma?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1823 |
Wtajemniczenie
|
branzoletka- mimo to bym zadzwoniła do weta. Za poradę przez telefon nie skasuje przecież ani grosza
![]()
#1824 | |
Branzoletka
|
Cytat:
W dniu założenia cewnika dochodził do siebie po narkozie, na drugi dzień ożył i zaczął pić na na następny coś zjadł ale nie RC. Wczoraj ściągneliśmy cewnik i Fifi pije, zrobił fajną kupkę, bawić się nie bawi, bo to nie ten typ ![]() Ech! Żeby tylko jadł tą karmę i zaczął sikać ![]() ---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ---------- Royal Canin urinary S/O high dilution - specjalna do takich wypadków
![]() ![]() |
![]() |
#1825 |
KOTerator
|
Nie pomogę, ale trzymam kciuki, żeby się wysikał (tylko nie wkładaj go na siłę do kuwety, bo to daje przeciwny efekty, z tego co napisałaś zrozumiałam, że tak NIE robisz i nie rób
![]() I jeszcze raz, czy miał badanie moczu? |
![]() ![]() |
![]() |
#1826 | |
Kazar Lady
|
Cytat:
![]() Karmę wymieszaj z czymś co lubi, mój tak jadł ją, na początku omijał wypluwał ale szybko pojął ze to ja jego dobra. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1827 |
KOTerator
|
Royal Canin urinary to karma weterynaryjna, pomaga ale nie leczy.
A czy Fifi jest wykastrowany? Dostaje po kastracji jakiś Uropet czy coś? ---------- Dopisano o 12:24 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ---------- ![]() A i jak kotek nie sikał od wczoraj, to według mnie jeszcze można trochę poczekać z wetem, tylko weź pod uwagę to, że jutro jest niedziela (chociaż zadzwoń do weta i zapytaj czy możesz przyjechać dziś wieczorem lub jutro rano jak się nic nie zmieni). |
![]() ![]() |
![]() |
#1828 | |
Kazar Lady
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1829 | ||
Branzoletka
|
Cytat:
![]() Cytat:
Nie dostaje uroseptu ani nic tylko czasem karmę dla kastratów Purinę na przemian ze swoją różną zresztą. Już wiemy, że będzie tylko na Purine dla kastratów i raz na pół roku tą Royal urinary prewencyjnie+ będe mu dawać tylko przegotowaną wodę, żeby uniknąć takich historii.
![]() ![]() |
![]() |
#1830 |
KOTerator
|
No właśnie wiem, wiem...
Doba chyba jeszcze nie minęła ( ![]() ![]() Zdjęcie Milki pt. "Och, jak mi gorąco ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:49.