Koty część IV - Strona 61 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-04-27, 13:13   #1801
iwona1110
Zadomowienie

Dot.: Koty część IV

Cytat:
Napisane przez deser czekoladowy Pokaż wiadomość

Jak zaczniesz czytać, daj znać Teraz zabieram się za Kociego Detektywa, tak tutaj chyba zachwalanego.

Ja czytałam, bardzo mi się podobała

Mój facebook
iwona1110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-27, 13:16   #1802
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Czy według Ciebie pogięte jest:
- zapewnienie niewypuszczania zwierzęcia samopas na niezabezpieczony balkon;
- zapewnienie zabezpieczenia okna, jeśli ma być otwierane przy zwierzęciu?

To są podstawowe zasady bezpieczeństwa, jakie muszą być zachowane przy kocie. Kto nie chce zakładać siatki, niech nie wpuszcza kota do pokoju w trakcie wietrzenia, a na balkon nie wychodzi z nim bez smyczy. Wzięcie zwierzęcia ze schroniska nie oznacza zrobienia mu łaski, tylko przyjęcia pełnej odpowiedzialności za to, co może się mu u nas stać.

Nie są wcale wygórowane, nie robimy najazdów na przyszłe domy
- obowiązek sterylizacji (zazwyczaj już są ciachnięte)
- obowiązek dbania i kochania
- zakaz wypuszczania z domu (chyba że trafia się kot półdziki)
- zalecenie zabezpieczenia okien i balkonów lub zapewnienie, że kot nie będzie pozostawiany sam przy otwartych oknach i drzwiach
- obowiązek powiadomienia o śmierci
tak dla mnie częśc z tego jest pogięta, bo jeśli mam dom i koty wychodzą na dwór nie rozumiem dlaczego miałabym zamykać jednego kota, którego biore z fundacji czy innego miejsca, który ma takowe przepisy. Okien nie mam zamiaru zasłaniac siatkami, wystarczy mi, gdy je otwieram naprzemiennie, tam gdzie aktualnie koty nie przebywają i to wcale nie świadczy o mojej beztrosce czy robieniu jakiejkolwiek komukolwiek łaski ( dziwne sformułowanie)
tak samo jak jeszcze wizyty przedadopcyjne, czy jakieś w trakcie blabla
to mnie zniechęciło to brania jakiegokolwiek zwierzaka z takich miejsc.
A w jakim celu jest obowiązek powiadamiania o smierci?
Malla żebyśmy sie dobrze zrozumiały, to jest moje zdanie i moje odczucia,które wyraziłam i nie mam tu nic do Ciebie czy kogokolwiek.

Sarkazm to obrona osób inteligentnych przed otaczającą głupotą..

Miskaa78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-27, 13:17   #1803
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez monika_sonia Pokaż wiadomość
Niektóre hodowle mają wygórowane wymagania, np. testy psychologiczne albo obowiązkowe barfowanie. I dobrze .
Hodowla to nieco inny kaliber, ale podziękowałabym takiej, która wymaga barfowania

Są fundacje, które wymagają zabezpieczenia gniazdek oraz pochowania kabli i jeszcze przyjadą do domu to obejrzeć... Nasze rozmowy są dość szczegółowe, ale staramy się wybadać tylko, czy nowy dom będzie kotka kochał i będzie się nim zajmował odpowiedzialnie. Niektórzy chcą kota wziąć od razu, bez żadnego zapoznania i wtedy się nie zgadzamy, żeby zminimalizować ryzyko wyrzucenia kota na ulicę, bo nie lubił mizianek lub skakał po stole. Staramy się trochę zniechęcić, by wybadać, jak bardzo ktoś chce kota, a na ile to fanaberia wywołana naoglądaniem się słodkich kotków w internecie.
Stary 2012-04-27, 13:24   #1804
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
ale podziękowałabym takiej, która wymaga barfowania
Dlaczego ?

---------- Dopisano o 14:22 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ----------

Cytat:
Są fundacje, które wymagają zabezpieczenia gniazdek oraz pochowania kabli i jeszcze przyjadą do domu to obejrzeć...
Okna zabezpieczone, dom też, to chyba większość warunków bym spełniała .

Cytat:
Staramy się trochę zniechęcić, by wybadać, jak bardzo ktoś chce kota, a na ile to fanaberia wywołana naoglądaniem się słodkich kotków w internecie.
Dla potomności .

---------- Dopisano o 14:24 ---------- Poprzedni post napisano o 14:22 ----------

Cytat:
Napisane przez Miskaa78 Pokaż wiadomość
Pewnie "z ciekawości" , chcą wiedzieć co u kota i ile przeżył.

Mój wet dzwoni co jakiś czas i pyta o koty, w sensie czy żyją i kiedy przyjadą .

monika_sonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-27, 13:31   #1805
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:

Mój wet dzwoni co jakiś czas i pyta o koty, w sensie czy żyją i kiedy przyjadą .
mój nie ma takich zapędów, ale pewnie przez to, ze mam u niego karte stałego klienta - jak nie tabletki to maści to kropelki to sterylki czy pytanie o jakaś popierdółke, zawsze jest na bieżąco.
Mnie strasznie stresują pytania tego typu, bo np mój psiak ukochany zreszta pewnego ranka nie wstał znalazłam ją na kanapie, tam gdzie zawsze spi, w pozycji takiej jaką przybierała do snu, do tej pory sie nie otrząsnęłam po tym, a mineło pare miesiecy i każde wspomnienie powoduje ból i nie wyobrażam sobie jeszcze opowiadać co i jak sie stało i co mogłam jeszcze przewidzieć, nie wiedząc.

Stary 2012-04-27, 13:44   #1806
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
mój nie ma takich zapędów, ale pewnie przez to, ze mam u niego karte stałego klienta - jak nie tabletki to maści to kropelki to sterylki czy pytanie o jakaś popierdółke, zawsze jest na bieżąco.
Mnie strasznie stresują pytania tego typu, bo np mój psiak ukochany zreszta pewnego ranka nie wstał znalazłam ją na kanapie, tam gdzie zawsze spi, w pozycji takiej jaką przybierała do snu, do tej pory sie nie otrząsnęłam po tym, a mineło pare miesiecy i każde wspomnienie powoduje ból i nie wyobrażam sobie jeszcze opowiadać co i jak sie stało i co mogłam jeszcze przewidzieć, nie wiedząc.

totalnie rozumiem
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-27, 15:11   #1807
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
tak dla mnie częśc z tego jest pogięta, bo jeśli mam dom i koty wychodzą na dwór nie rozumiem dlaczego miałabym zamykać jednego kota, którego biore z fundacji czy innego miejsca, który ma takowe przepisy.
Wszystko zależy od charakteru i potrzeb kota. Dla fundacji liczy się bezpieczeństwo kota. Każdy pupil jest traktowany indywidualnie i oddawany tylko do dobrego domu, a nie do pierwszego lepszego. Dom wychodzący też może być oczywiście dobry, ale jeśli kot do tej pory nie wychodził, nie ma sensu go wypuszczać, bo to zbyt niebezpieczne dla niego.

U nas wychowywane są koty domowe, niewychodzące, ale jak zdarzy się jakiś dzikus, który nie usiedzi w domu, to wtedy może wychodzić, jeśli okolica jest bezpieczna, nie przy ruchliwej ulicy. To nie jest zbyt istotny argument, ale nie po to ktoś wkłada wysiłek w nauczenie kociaka jedzenia dobrej karmy, korzystania z drapaka i cierpliwego znoszenia przycinania pazurków, by przychodził do domu na miskę whiskasa i spanie, a drapał drzewa i zjadał myszy.

Nie uczymy kotów kontaktów z nieznajomymi kotami i ostrożności na ulicy, więc zwierzak z fundacji nie będzie umiał sobie poradzić na ulicy tak jak wychowywany od początku na wychodzącego. Taki mój Szaruś na przykład, znaleziony wychudzony i zapchlony... ewidentnie ktoś go wyrzucił i nie umiał odnaleźć się w nowych warunkach.

Wolontariusze poświęcają swój czas i pieniądze na wychowanie i socjalizację zwierzaka jak własnego i łamie im serce, gdy kot po oddaniu do nowego domu wypada z niezabezpieczonego okna lub zostaje znaleziony w rowie Jeśli ktoś nie ma wymagań względem kota, bo ma łapać myszy, polecamy wizytę w schronisku. Część ludzi próbuje nas okłamać, ale to wychodzi w trakcie rozmowy.

Zakaz wychodzenia minimalizuje ryzyko wielu chorób i przedwczesnej śmierci. Kota wychodzącego trzeba szczepić dodatkowo na białaczkę i wściekliznę, pozostaje jeszcze kwestia zarażenia choćby FIV (który mieliśmy ostatnio w fundacji). Ze względu na duży odsetek chorób wirusowych u krakowskich bezdomniaków i duży ruch drogowy koty nie są wydawane do domów wychodzących w obrębie miasta. Chcielibyśmy, by kot żył w spokoju co najmniej 10 kolejnych lat, a nie 3 lata i bach! zderzenie z samochodem. Dochodzi do tego też kwestia finansowa - ludziom nie chce się szczepić co roku na białaczkę, bo wścieklizna jest groźna dla człowieka, a białaczka nie.
Cytat:
Okien nie mam zamiaru zasłaniac siatkami, wystarczy mi, gdy je otwieram naprzemiennie, tam gdzie aktualnie koty nie przebywają i to wcale nie świadczy o mojej beztrosce czy robieniu jakiejkolwiek komukolwiek łaski ( dziwne sformułowanie)
Wielu ludzi żyje przekonaniem, że siatka zasłania widoczność i szpeci okna. Mam okna na północ, nie wpada do mnie żaden promień słońca w ciągu dnia, więc bardzo ważne było, by siatka nie zaciemniła mi pokoju. Założyłam tylko na jedno okno w każdym pomieszczeniu przejrzystą siatkę o funkcji moskitiery. Wynajmuję mieszkanie, więc nie mogłam wiercić ramy, założyłam konstrukcję znalezioną na Kociej Stronce, kosztowało mnie to po 50 zł na okno. Z tego co zauważyłam po rozmowach i mailach wymienianych z kandydatami, ludzie nie zakładają siatek z LENISTWA i nieświadomości, czym to grozi. Zalecenie założenia siatki eliminuje ludzi, którzy podchodziliby do bezpieczeństwa kota zbyt lekkomyślnie.

Jeśli ktoś nie może założyć siatki, to badamy jego reakcje na inne zalecenia. Widać, gdy ktoś kręci nosem, gdy mówimy, że nie można wychodząc z domu zostawiać uchylonego okna. Ludzie nie zdają sobie sprawy z tego, że kot się może na nim udusić.

Zwykle wystarczy nam zapewnienie, że kot nie będzie się wylegiwał przy otwartym oknie. Niestety, był już u nas kot, którego opiekunowie zapewniali żarliwie, że nie będą otwierać przy nim okien. Po 2 latach odszedł z tego świata po kilkudniowym ataku padaczki, którą nabył po wypadnięciu z 3. piętra

To właśnie dobrze, że otwierasz okna tam, gdzie kotów nie ma, o to chodzi - nawyk odpowiedzialnego zachowania Ty taki masz, ale czy pani, która przyjdzie odwiedzić Szarika, też będzie?
Cytat:
tak samo jak jeszcze wizyty przedadopcyjne, czy jakieś w trakcie blabla
Wizyty przedadopcyjne by mnie nie przeraziły, bo od doświadczonej osoby mogę uzyskać wiele cennych porad - co usunąć z pola widzenia, czy mam trujące kwiatki itp. ale akurat u nas nie jest to praktykowane, to zbyt niekomfortowe dla kandydata, a wiele informacji można przekazać ustnie.
Cytat:
to mnie zniechęciło to brania jakiegokolwiek zwierzaka z takich miejsc.
Jest wiele źródeł, które nie mają wymagań. Większość z nich to branie kota w worku. Taki kot nie jest gorszy od kota wychowywanego w warunkach hodowlanych, ale może przejawiać wiele niepożądanych zachowań i być niepoprawnie zsocjalizowany. Dla niektórych to nie problem, ja chciałam kota o pewnych konkretnych cechach charakteru i chciałam znać jego wady, a tego nie dowiedziałabym się w schronisku.

Jedna z fundacji zakwalifikowała mnie na podstawie ankiety do dorosłego kota, a ja chciałam takiego niewyrośniętego jeszcze. Pewnie bym nie żałowała, ale w tym czasie chciałam poznawać świat razem z kotem, przyzwyczajać go do podróżowania oraz spacerków. Czułam się trochę dziwnie, jakbym była jakaś ułomna, niedojrzała na kotka Ale teraz ich rozumiem. Wiedzieli, że jak uprę się na malucha, to wezmę skądkolwiek. Tak się uparłam na małą kotkę, że wzięłam szalonego, półrocznego kocura
Cytat:
W celu informacyjnym. Koty fundacyjne to jedna wielka rodzina. Chcemy wiedzieć, co się dzieje u naszych bliskich.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-04-27, 17:06   #1808
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
Papug
Ha, miałam wcześniej napisać, ale zapomniałam. Masz wyczucie

No więc leżało sobie tamto jajo w wolierze. Dosłownie parę dni temu pomyślałam, że czas je wyrzucić. Wyrzuciłam. Wczoraj patrzę- 2 są I co najlepsze, jedna z samic je wieczorem wysiaduje Ale nic z tego.
Nie chcę tylko, żeby coś jej się nie stało, może mieć zaleganie jaja (nie będzie mogła znieść), poza tym samica po każdym takim jajku jest trochę osłabiona. Ech...

---------- Dopisano o 18:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:51 ----------

Cytat:

Pewnie "z ciekawości" , chcą wiedzieć co u kota i ile przeżył.
Raczej nie. Pewnie po to, by dowiedzieć się, czy kota się nie pozbyto. Bo co, mam kota, wszystko fajnie, za 2 tyg. kota nie ma. Dlaczego?
A bo się okazało, że drapie meble ( a drapaka ani widu), bo za duży wydatek, bo to i tamto. Głupio jest oddać kota w poprzednie miejsce, to go na ulicę itd.

Pewnie dużo zwierząt ginie w niewyjaśnionych okolicznościach

He, ja zaginam ludzi na temat kastracji, hodowli i rodowodów
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-27, 17:29   #1809
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Dlaczego ?
Bo to wcale nie jest takie łatwe. W gotowej karmie masz tyle i tyle składników, a w barfie musisz sama kalkulować. Nie porwałabym się na to.

I nie mam zamrażarki
Cytat:
Napisane przez Nimfa20 Pokaż wiadomość
Raczej nie. Pewnie po to, by dowiedzieć się, czy kota się nie pozbyto.
Wiadomości o śmierci kota nie spodziewamy się wcześniej jak za 10 lat

W umowie jest zapis, że jak kot nie przypasuje, mają nam go oddać. Zdarzyło się to dwa razy. Raz kot był niegrzeczny i wrócił po miesiącu, a drugi raz kot ze stresu przestał dokonywać niezbędnych czynności fizjologicznych i wrócił po tygodniu w ciężkim stanie.
Stary 2012-04-27, 17:51   #1810
monika_sonia
KOTerator

Malla a długo już działasz w fundacji? Możesz opowiedzieć jak tam trafiłaś ?

Stary 2012-04-27, 18:00   #1811
Malla
Nie depcze krokusów

Monika - nie jestem oficjalnie wolontariuszką, bo Góra nie ma czasu podpisać ze mną papierów Pomagam z wolnej ręki, przez co nie mogę podpisać umowy o Szarego. Zaprzyjaźniłam się z wolontariuszką, od której wzięłam swojego kota i pół roku jej towarzyszę w różnych czynnościach

Panowie na oknie do sroczki na drzewie:
Bury: miu, miu!
Szary: e-e-e-e-e-e

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-04-27, 18:11   #1812
monika_sonia
KOTerator

Malla no właśnie zdziwiło mnie to, że przy środowej niedoszłej rozmowie adopcyjnej byłaś nie tylko Ty, ale jeszcze pani z fundacji. Beznadzieja, człowiek chce pomóc, a oni nie mają czasu to z Tobą załatwić ? Ja kiedyś orientowałam się jak to jest u mnie w schronisku i nie ma szans im coś pomóc , pieniądze chętnie przyjmą ale człowieka nie wpuszczą.

---------- Dopisano o 19:11 ---------- Poprzedni post napisano o 19:10 ----------

Milka przy rozmowie z ptakami wydaje z siebie takie dziwne dźwięki, że moja mama raz myślała, że ona się krztusi . Sonia - normalnie - tE tE tE .

Stary 2012-04-27, 18:28   #1813
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Malla no właśnie zdziwiło mnie to, że przy środowej niedoszłej rozmowie adopcyjnej byłaś nie tylko Ty, ale jeszcze pani z fundacji. Beznadzieja, człowiek chce pomóc, a oni nie mają czasu to z Tobą załatwić ? Ja kiedyś orientowałam się jak to jest u mnie w schronisku i nie ma szans im coś pomóc , pieniądze chętnie przyjmą ale człowieka nie wpuszczą.
Bo w tej fundacji dawno już stracili zapał Tłumaczą to statutem fundacji, której celem jest zmniejszenie bezdomności, czyli sterylizacja, a nie leczenie ani szukanie domów. Nie mają już tymczasów, kociaki wolą usypiać... Twierdzą, że nie przyjmują kotów, bo nie mają już miejsc w swoich domach dla tymczasów, a jednocześnie nowych wolontariuszy spławiają. Czasem nikt nie ma czasu zajrzeć do kociarni i dochodzi do nieprzyjemnych sytuacji, a wystarczy, żeby mieli więcej chętnych do pomocy. Stronę na facebooku prowadzi ta dziewczyna, ona organizuje jakieś bazarki i inne formy zbiórki pieniędzy, a tamci palcem nie kiwną, bo nie mają czasu, bo coś tam. Jak nie mają czasu, to powinni przyjmować nowych pasjonatów i cieszyć się, że robią coś, by zapełnić fundacyjną kasę

Dziewczyna dała mi kredyt zaufania i ponieważ wyjechała na urlop, zostawiła mi umowę Szarusiową podpisaną przez nią. To ja mam zadecydować, do kogo zostanie wydany. Szary ma ogłoszenie na stronie fundacji, wypożyczono mi klatkę i pokryto koszty kastracji, ale to my płaciłyśmy za komplet badań, a u mnie przebywa za moje pieniądze. Jeśli nowi opiekunowie będą sobie życzyć dodatkowych szczepień przed wydaniem lub chipa, to ja to opłacę.

Cytat:
Milka przy rozmowie z ptakami wydaje z siebie takie dziwne dźwięki, że moja mama raz myślała, że ona się krztusi . Sonia - normalnie - tE tE tE .
Mój Duży Buras śmieje się, że wydają dźwięki jak filmowy Predator, takie klekotanie
Stary 2012-04-27, 20:04   #1814
Nimfa20

Za 106 stron V część
Stary 2012-04-27, 20:17   #1815
donka_bez_ogonka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Nimfa20 Pokaż wiadomość
Za 106 stron V część
Tempo mamy nieziemskie
Stary 2012-04-28, 09:54   #1816
branzoletka
Branzoletka

Witam kocie mamy. Martwie się o mojego kocurka, bo wczoraj ściągnęliśmy mu cewnik(miał złogi w pęcherzu i się nie załatwiał) a on dalej nie siusia i nie je karmy leczniczej
Wiem, że jest weekend majowy i pewnie nie siedzicie ciągiem przed kompem ale może któraś zerka regularnie tutaj i może się wypowiedzieć, bo jak się dowiedziałam to się zdarza kocurkom
Czy po leczeniu zdarzyło się wam, żeby kot dalej nie siusiał i trzeba było znowu cewnik zakładać? Oprócz kosztów i cierpienia kotka cały dom zasikany-nie chce przez to znowu przechodzić

15.10.2014- Leń ćwiczy

27.12.2014.

przepraszam ale pisze z klawiatòry bez polskich znakòw

13.08.12 mój mały cud
branzoletka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-28, 10:14   #1817
Nimfa20

Cytat:
Napisane przez branzoletka Pokaż wiadomość
Witam kocie mamy. Martwie się o mojego kocurka, bo wczoraj ściągnęliśmy mu cewnik(miał złogi w pęcherzu i się nie załatwiał) a on dalej nie siusia i nie je karmy leczniczej
Wiem, że jest weekend majowy i pewnie nie siedzicie ciągiem przed kompem ale może któraś zerka regularnie tutaj i może się wypowiedzieć, bo jak się dowiedziałam to się zdarza kocurkom
Czy po leczeniu zdarzyło się wam, żeby kot dalej nie siusiał i trzeba było znowu cewnik zakładać? Oprócz kosztów i cierpienia kotka cały dom zasikany-nie chce przez to znowu przechodzić
Jak coś to więcej dopiszę później: na razie tyle znalazłam w książce:

" Niektóre koty kojarzą kuwetę z bólem, jak odczuwają podczas oddawania moczu, więc mogą załatwiać się gdzie indziej: na dywan, podłogę, nawet do zlewu czy wanny".

http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=2233
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?p=6776166
http://forum.gazeta.pl/forum/w,525,7...a_3_lata_.html
Stary 2012-04-28, 10:44   #1818
branzoletka
Branzoletka

Nimfa20 Dzięki za info tylko, że on chodzi do kuwetki, dzisiaj siedział tam i siedział chyba z 10min. i jakąś kropelkę zrobił. Myślę, że może ma jakąś blokadę psychiczną a może go boli cewka, bo jednak ten cewnik miał przyszyty Kurcze weterynarz powiedział, że powinien zrobić normalnie siku i tak czekam i się martwię
edit: widzę, że tam dziewczyny miały ten problem, już czytam, dzięki jeszcze raz

15.10.2014- Leń ćwiczy

27.12.2014.

13.08.12 mój mały cud

Edytowane przez branzoletka
Czas edycji: 2012-04-28 o 10:46
Stary 2012-04-28, 10:46   #1819
donka_bez_ogonka
Wtajemniczenie

Cytat:
Może zadzwoń do weterynarza i się zapytaj?
A to, że nie je karmy leczniczej, to może mu po prostu nie smakuje?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-04-28, 10:49   #1820
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Branzoletka napisz coś więcej (kiedy miał założony cewnik, dlaczego, na ile dni, czy pije, czy je, czy się bawi, kiedy był ostatnio u weta, czy miał badanie moczu)?

Myślę, że my tu niewiele pomożemy, możesz siedzieć i wołać naszą wątkową specjalistkę Esfirę, może usłyszy .

Najlepiej zadzwonić do weta.

Edytowane przez monika_sonia
Czas edycji: 2012-04-28 o 10:50
Stary 2012-04-28, 10:58   #1821
branzoletka
Branzoletka

Cytat:
Napisane przez donka_bez_ogonka Pokaż wiadomość
Może zadzwoń do weterynarza i się zapytaj?
A to, że nie je karmy leczniczej, to może mu po prostu nie smakuje?
Ad 1. Chcę jeszcze poczekać, bo każda wizyta u weta jednak kosztuje a na koniec m-ca kasy jak na lekarstwo już i tak poszło nie zapowiedzianych kilka stów

Ad 2. No raczej nie, bo jest specyficzna jak spróbowałam to taka lekko kwaśna.Mieszam mu ją z mokrą to wyje mokrą suchą zostawi. Wlałam trochę oleju z tuńczyka z puszki też nie bardzo. Nie dobrze, bo ta karma to lekarstwo
Nic muszę czekać aż się coś ruszy. Dziękuje za każdą odpowiedź.

15.10.2014- Leń ćwiczy

27.12.2014.

13.08.12 mój mały cud
Stary 2012-04-28, 11:02   #1822
monika_sonia
KOTerator

A jaka to karma?

Stary 2012-04-28, 11:09   #1823
donka_bez_ogonka
Wtajemniczenie

branzoletka- mimo to bym zadzwoniła do weta. Za poradę przez telefon nie skasuje przecież ani grosza
Stary 2012-04-28, 11:16   #1824
branzoletka
Branzoletka

Cytat:
Branzoletka napisz coś więcej (kiedy miał założony cewnik, dlaczego, na ile dni, czy pije, czy je, czy się bawi, kiedy był ostatnio u weta, czy miał badanie moczu)?

Myślę, że my tu niewiele pomożemy, możesz siedzieć i wołać naszą wątkową specjalistkę Esfirę, może usłyszy .

Najlepiej zadzwonić do weta.
Cewnik założony został na 3 doby, każdego dnia wizyta i sprawdzanie efektów + antybiotyki. Pierwszego dnia aż trzy zastrzyki i masaż, drugiego też zastrzyk i masaż i nic to nie dało więc od razu cewnik.
W dniu założenia cewnika dochodził do siebie po narkozie, na drugi dzień ożył i zaczął pić na na następny coś zjadł ale nie RC. Wczoraj ściągneliśmy cewnik i Fifi pije, zrobił fajną kupkę, bawić się nie bawi, bo to nie ten typ ale widać, że jest szczęśliwy.
Ech! Żeby tylko jadł tą karmę i zaczął sikać

---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ----------

Cytat:
A jaka to karma?
Royal Canin urinary S/O high dilution - specjalna do takich wypadków

15.10.2014- Leń ćwiczy

27.12.2014.

13.08.12 mój mały cud
Stary 2012-04-28, 11:19   #1825
monika_sonia
KOTerator

Nie pomogę, ale trzymam kciuki, żeby się wysikał (tylko nie wkładaj go na siłę do kuwety, bo to daje przeciwny efekty, z tego co napisałaś zrozumiałam, że tak NIE robisz i nie rób ). Daj znać.

I jeszcze raz, czy miał badanie moczu?

Stary 2012-04-28, 11:20   #1826
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
u mnie tak było, niestety bez ściągnięcia moczu sie nie obeszło, wet nawet w niedziele otwierał klinike by pomóc mojemu kocurowi, takie przetrzymanie moczu prowadzi u kota do bardzo ciężkich powikłań, raczej nie ma na co czekać . U nas to trwało ponad tydzień aż skończyło się częściowym przecięciem cewki .
Karmę wymieszaj z czymś co lubi, mój tak jadł ją, na początku omijał wypluwał ale szybko pojął ze to ja jego dobra.

Stary 2012-04-28, 11:24   #1827
monika_sonia
KOTerator

Royal Canin urinary to karma weterynaryjna, pomaga ale nie leczy.

A czy Fifi jest wykastrowany? Dostaje po kastracji jakiś Uropet czy coś?

---------- Dopisano o 12:24 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ----------

A i jak kotek nie sikał od wczoraj, to według mnie jeszcze można trochę poczekać z wetem, tylko weź pod uwagę to, że jutro jest niedziela (chociaż zadzwoń do weta i zapytaj czy możesz przyjechać dziś wieczorem lub jutro rano jak się nic nie zmieni).

Stary 2012-04-28, 11:32   #1828
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:

A i jak kotek nie sikał od wczoraj, to według mnie jeszcze można trochę poczekać z wetem, tylko weź pod uwagę to, że jutro jest niedziela (chociaż zadzwoń do weta i zapytaj czy możesz przyjechać dziś wieczorem lub jutro rano jak się nic nie zmieni).
po dobie organizm kota zaczyna sie zatruwać

Stary 2012-04-28, 11:54   #1829
branzoletka
Branzoletka

Cytat:
Nie pomogę, ale trzymam kciuki, żeby się wysikał (tylko nie wkładaj go na siłę do kuwety, bo to daje przeciwny efekty, z tego co napisałaś zrozumiałam, że tak NIE robisz i nie rób ). Daj znać.

I jeszcze raz, czy miał badanie moczu?
Chodzi do kuwetki sam Miał robione usg, badania moczu nie.

Cytat:
Royal Canin urinary to karma weterynaryjna, pomaga ale nie leczy.

A czy Fifi jest wykastrowany? Dostaje po kastracji jakiś Uropet czy coś?
Został wykastrowany. Myśmy go dostali jak miał roczek i pare m-cy potem wiosną poszliśmy na zabieg.
Nie dostaje uroseptu ani nic tylko czasem karmę dla kastratów Purinę na przemian ze swoją różną zresztą.
Już wiemy, że będzie tylko na Purine dla kastratów i raz na pół roku tą Royal urinary prewencyjnie+ będe mu dawać tylko przegotowaną wodę, żeby uniknąć takich historii.

15.10.2014- Leń ćwiczy

27.12.2014.

13.08.12 mój mały cud
Stary 2012-04-28, 12:02   #1830
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
po dobie organizm kota zaczyna sie zatruwać
No właśnie wiem, wiem...
Doba chyba jeszcze nie minęła (), kotek z tego co pisze Branzoletka trochę się wysikał, więc jak się dziś, za chwilkę nie wysika to nie ma innej możliwości, jak wizyta u weta .

Zdjęcie Milki pt. "Och, jak mi gorąco ":
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg milka.jpg (74,9 KB, 11 załadowań)

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości