|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1861 | |
BAN stały
|
Dot.: Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1862 |
Przyczajenie
|
Jak długo mogą trwać rózne niedogodności po odtsawieniu plastrów?
Tak przypuszczam z tych róznych dolegliwosci, które są tutaj wypisywane, że to troche przypomina okres dojrzewania, hm... albo podobne trochę do menopauzy????? W końcu te hormony zmniejszają się, bo nie są przyjmowane. A jak hormony we krwi mogą wyglądać jeżeli by się zrobiło badanie? Które mogą być podwyzszone, a które zanizone? jezeli estrogen się obnizył, to czy "męskie" hormony mogą dać w skóre? |
![]() ![]() |
![]() |
#1863 |
Raczkowanie
|
hm... wiem, że to głupie, ale boję się wizyty u gina.. ale to chyba konieczność.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1864 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1865 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1866 |
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny
![]() Też zdecydowałam sie odstawić tabletki - brałam Yaz , jak narazie jestem na 2 dniu bez tabletek z okresem z odstawienia , mam nadzieje ze jakoś mi się wszystko unormuje strasznie boje się tych problemów zwiazanych z przyjściem okresu ile bedzie trwał itd :/ Chciałabym zeby odrazu było wszystko dobrze ale wiadomo .... |
![]() ![]() |
![]() |
#1867 |
Raczkowanie
|
kobietki,
z racji moich ostatnich doświadczeń coś wam doradzę: nie odstawiajcie tabsów same - róbcie to pod okiem lekarza. Ja zrobiłam to sama, bodajże 2 lata temu, bo przez tabsy zrobiła mi się torbiel w piersi. Wystraszyłam się i stwierdzilam, ze koniec - więcej hormonów nie biorę. Po odstawieniu moja @ zaczęla wariować: albo trwała 10 dni, albo nie było jej przez 2 miesiące. Totalnie mnie to wkurzało, bo nie bylam w stanie niczego przewidzieć czy zaplanować... A wiadomo: z tabsami wszystko jak w zegarku... W końcu postanowiłam zrobić dokladny "przegląd podwozia" celem rozpoczęcia starań o potomka.... No i bach... na usg dopochwowym stwierdzone 2 torbiele na lewym jajniku, i 1 duża na prawym... Po odstawieniu tabsów jajniki rozpoczęły pracę. Wcześniej były zablokowane przez pigułki. No a praca była tak intensywna, że zrobiły się torbiele... ![]() Dlatego radzę wam - nie róbcie tego same... jeśli okresy szaleją - idźcie szybko do gina... Od lipca leczę torbiele farmakologicznie, o ironio - znowu tabsami ![]() Na razie mogę zapomnieć o dziecku... ba, nawet nie wiem czy będę mogła je mieć... ![]() Naprawdę...nie warto ryzykować swojego zdrowia... Zacząć brać tabsy - prosta sprawa... odstawić - już nie do końca... pozdrówki |
![]() ![]() |
![]() |
#1868 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1869 |
Raczkowanie
|
przyłączam się do wątku.
Bralam Cyprest 2 opak, potem Kontracept tez 2 opak. Jeszcze w piatek bylam u gina po recepte (nawet mnie nie zbadal), ale spytal, czy wszystko ok, to powiedzialam, ze bola mnie nogi i sam doradzil pierscien Nuva ring, przytoczyl jakas historie jednej z pacjentek, ktorej po anty spuchla 1 noga i nawet po odstawieniu nie wrocila do stanu poprzedniego:/ przepisal mi i pierscien, i kontracept, ale w aptece wybralam kontracept, bo jednak ten pierscien wynioslby prawie 100 zl:/ wczoraj caly dzien meczylam sie, czy kontynuowac anty, ale w koncu spojrzalam na swoje nogi, na lewej pelno pajaczkow, pod kolanem powieksza sie zylak po kontuzji. Stwierdzilam, ze mam juz dosc trucia sie:/ (i zostalam z 2 opakowaniami kontraceptu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1870 |
Zakorzenienie
|
Ja odstawiłam pod kontrolą gina bo zaczęliśmy starania o dzidziusia. Pierwszy okres przyszedł jak w zegarku, teraz czekam na drugi, którey gdyby był regulanie powinien się pojawić lada dzień; a w piątek strasznie bolał mnie jajnik - czy to możliwe że było to jajeczko??
#1871 |
Raczkowanie
|
Ja wlasnie odstawilam Yaz. Dopiero kilka dni po odstawieniu, ale jedno moge powiedziec - w zyciu sie tak dobrze nie czulam. Mam wrazenie jakby ktos mi kamien zdjal z plecow, z nog, z rak. Oby tak zostalo...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1872 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1873 |
Rozeznanie
|
![]()
pomóżcie! tydzień temu odstawilam Cilest, ponieważ mialam po nim ciągłe nudności,a moje libido spadło poniżej zera. teraz po tygodniu dostalam niby okres.. jest to 14 dzień cyklu dodam. CzY MIAL COŚ TAKIEGO KTOŚ?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1874 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może z lekkim opóźnieniem masz okres z odstawienia tabsów??
![]() |
#1875 | |
Rozeznanie
|
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1876 |
Raczkowanie
|
Organizm musi wrocic do rownowagi. Jest to sprawa indywidualna, jedne z nas wracaja od razu to tego co bylo przed pigulkami, u innych zabiera to troche wiecej czasu. Ja mam jakies dziwne plamienia - chwycilam wczoraj za telefon i zadzwonilam do gina - uspokoil mnie i powiedzial ze w ciagu najblizszych kilku miesiecy moze sie dziac cos takiego. A to jest taki typowy okres czy wlasnie bardziej plamienia?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1877 |
Zakorzenienie
|
ewulkamala16 ja miałam tak samo. Dostałam w 13 dniu cyklu tak jak Ty. Byłam z tym u gina i powiedział, że to niby normalne. Teraz mam 20 dc i czekam czy za tydzień dostanę okres już normalnie. Mam nadzieję, że tak
#1878 |
Rozeznanie
|
Hejka
Wkoncu dostalam po 52 dniach cyklu drugi okres po odstawieniu Cilestu. Umieram!;(Boli masakrycznie i rozwolnienie do tego ![]() Pozdrawiam z łóżka z butelka gorącej wody na brzuchu |
![]() ![]() |
![]() |
#1879 |
Przyczajenie
|
też chce odstawić. Mam za soba 3 lata yasminu 2 lata yasminelle i teraz 3 opakowanie yasminu bez zadnych przerw. Mam tylko wątpliwości co do odstawienia. Najmniej interesuje mnie skutek antykoncepcyjny a najbardziej boje sie problemów z cera i z wlosami bo za 1 rok i 4 miesiace slub i nie chce w ten dzien paskudnie wygladac. Jednak z drugiej strony meczy mnie fakt ze 5 lat brania to dlugo a do slubu to byloby 7
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1880 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
#1881 |
Zadomowienie
|
Ja odstawilam microgynom we wrzesniu i dopiero teraz widze jaka masakre potrafia zrobic tabsy w organizmie
![]() U mnie bylo podejrzenie zapalenia zyl...(Skutek uboczny) Teraz raz ze waga poleciala w koncu w dol ![]() ![]() Jesli wroce do tabletek to na pewno nowoczesniejszych z mala iloscia hormonow...(a niestety chyba bede musiala bo okres miec na wlasnym slubie...katastrofa ![]()
#1882 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem 1,5 mies po odstawieniu. Co zauważam:
- dużo mniejszy cellulit na udach - waga mi spada ![]() -cera trochę gorsza, ale nie ma masakry - obolałe brodawki piersiowe (podobno może się utrzymywać do 3 mies, oby nie!) - mniejszy apetyt - większe libido
#1883 |
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny
![]() Ja miałam tabletki tylko przez 1,5 cyklu,bo musiałam je odstawić ze względu na zakrzepicę. Może jeszcze są tu takie dziewczyny, którym moje obserwacje się przydadzą, więc piszę ![]() Po odstawieniu wróciło nawilżenie takie, jak przed tabletkami, bo podczas stosowania była MASAKRAaaaa... suchość straszna i ogromna bolesność podczas przytulania. Pierwszy cykl naturalny trwał 33 dni, więc całkiem spoko, zwykle mam dłuższe cykle. Zobaczymy jak ten, który teraz trwa. Mierzę sobie tempkę, więc łatwiej mi określić kiedy będę miała @. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1884 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1885 |
Rozeznanie
|
hej dziewczyny ja też zastanawiam się nad odstawieniem tabletek które biorę już kilka lat ale doszłam do wniosku że za duże mam po nich skutki uboczne... zastanawiam się teraz nad innym doborem metody antykoncepcji która byłaby najkorzystniejsza dla zdrowia, może coś doradzicie?
#1886 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1887 |
Rozeznanie
|
Tabletki raczej odpadają już brałam 3 rodzaje za każdym razem miałam robione badania i zawsze było coś nie tak
![]() ![]()
#1888 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1889 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny mam taki problem - 22.02 zaczelo mnie pobolewac podbrzusze,dostalam niewielkiego plamienia- uznalam to za poczatek miesiaczki i wg zalecen lekarza zaczelam brac mastodynon ( na uregulowanie cyklu - przez ponad 3 lata bralam tabl,odstawilam je na pocz,2011 r i do tej pory borykam sie z nieregularnymi @) . Jednak wydaje mi sie,ze to chyba nie byl ten wlasciwy okres , bo tak jakby po 3 dniach zanikl calkowicie ( tzn na wkladce nie bylo po nim sladu , a np na tamponie tak ) . W sobote wspolzylismy i w trakcie poczulam,ze cos ze mnie wyplywa - myslalam,ze moze moj partner juz skonczyl ( nie zabezpieczamy sie) ale to nie bylo to ...Trysnela ze mnie spora ilosc krwi ( jasnoczerwonej ) , w niedziele sytuacja powtorzyla sie, jednak normalnego okresu nie bylo nadal ... Dzisiaj mamy 29.02, a ja od 2 dni mam cniewielkie , brunatne plamienia ... Nie wiem co o tym wszystkim myslec ? Do gin na USg ide dopiero za 1,5 miesiaca.... z gory dzikeuje za odpowiedz.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1890 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Niestety jest to częsty skutek samodzielnego odstawienia pigułek antykoncepcyjnych... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:23.