![]() |
#181 | |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 272
|
Dot.: Zwi±zek bez przysz³o¶ci.
Cytat:
0. Uwa¿am, ¿e to w±tek jakiego¶ trolla. 1. Dziewczyna ma prawo mieæ wymagania jakie chce. I nic nikomu do tego. Ob¶miewanie jej, ¿e chce aby facet siê bardziej ogarn±³ mia³ si³y na co¶ wiêcej, lepiej zarabia³, gdy ona sama tylko sobie studiuje na uczelni to ju¿ argumentum ad personam. 2. Tak, jest materialistk±. I co z tego? Mo¿na te¿ byæ rudym, ³ysym, lubiæ w±chaæ stopy. Taka jej cecha. I tyle. 3. Taka praca fizyczna przez 10h dziennie nie jest nawet drog± po¶redni± do niczego specjalnie ambitnego. Zw³aszcza, ¿e po tej pracy nic istotnego oprócz studiów w weekendy nie robi. Które podobno i tak mu sobie id±. Wiêc nie dziwiê siê frustracji autorki. 4. Obecnie robienie studiów jest idiotyzmem i strat± czasu, chyba ¿e kto¶ chce robiæ potem jakie¶ pañstwowe kwalifikacje, egzaminy, itd i liczy na pañstwow± ciep³± posadkê. Ale to chyba g³ównie (nie piszê, ¿e tylko bo to wiem) dzia³ka prawnicza, administracyjna, medyczna. 5. Autorka winna poszukaæ sobie kogo¶ innego. Przede wszystkim ³adnych kilka lat starszego. Co najmniej oko³o 30ki, takiego który ju¿ co¶ osi±gn±³ a i przed nim jeszcze stoi otworem ¶cie¿ka na szczyt. Polecam przej¶æ siê z tinderem ustawionym na min odleg³o¶æ i poszukaæ np. na warszawskim Mordorze, albo w Centrum w okolicy Ronda ONZ, Daszyñskiego i poumawiaæ siê na kilka kolacji. Tylko wtedy autorka bêdzie musia³a siê tak¿e czym¶ wykazaæ. Bo urodziwych studentek jest dooko³a od groma. Edytowane przez clintjones Czas edycji: 2018-02-08 o 11:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
zuy mod
|
Jeste¶ cz³owieku oderwany od rzeczywisto¶ci. Studia - niestety lub stety - nadal s± wazne, przynajmniej jako dodatkowy atut.
Twoja pogarda do ludzi pracuj±cych fizycznie jest odrazajaca. I te¿ odrealniona - fizyczni potrafi± zarobiæ wiêcej ni¿ wielu korpoludków. Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#183 | |
Gazela inteligencji
Wiadomo¶ci: 6 371
|
Cytat:
Mnie nic do tego, czy kto¶ pracuje jako magazynier, sprz±taczka czy ekspedientka z powodu „intelektualnego lenistwa” czy ma jaki¶ inny powód. Kto¶ to musi robiæ, jestem tym ludziom wdziêczna i szanujê ich pracê. I uwa¿am, ¿e powinni mieæ lepsze warunki, szacunek i wynagrodzenie. Te zawody s± potrzebne i nie rozumiem pogardzania nimi. Wszyscy maj± nagle i¶æ do korpo? To kto ci umyje kibel w tym korpo? Niestety, nawet jakby wszyscy ludzie na ¶wiecie zajêli siê rozwojem osobistym i samokszta³ceniem, to kto¶ MUSI ten kibel umyæ, nie ma innej opcji.
![]() |
![]() |
#184 |
po drugiej stronie szafy
Wiadomo¶ci: 41 748
|
Wiecie co, za moich czasów siê kelnerowa³o ¿eby zarobiæ na utrzymanie i studia zaoczne/dzienne. I nikt tego nie traktowa³ jako ujmy na czymkolwiek, wrêcz uwa¿a³o siê takie osoby jako mega ogarniaj±ce, silne i ogólnie super daj±ce radê w ciê¿kiej sytuacji (bo zazwyczaj to by³y osoby, które MUSIA£Y mieszkaæ same i CHCIA£Y siê kszta³ciæ).
Strasznie smutne, ¿e tak bardzo siê czasy zmieni³y. I a¿ strach pomy¶leæ gdzie to wszystko idzie, co bêdzie za 10-20 lat.
![]() |
#185 | ||
BAN sta³y
|
Cytat:
W ka¿dym innym wypadku studia to przed³u¿enie dzieciñstwa, bo samemu poprzez do¶wiadczenie mo¿na nabraæ odpowiednich kwalifikacji. Jasne, szybciej, mo¿e ³atwiej jest jak kto¶ inny wyk³ada dan± wiedzê na tacy. Ja jednak kilka razy bardziej szanujê dan± osobê, która sama do czego¶ dosz³a, a nie dlatego, ¿e kto¶ jej finansowa³ studia. Ja na I roku musia³em dorabiaæ swojego ¿ycia w akademiku finansowanego przez babciê i stypê socjaln±. I k***, to te¿ by³ zaje*** ciê¿ki kierunek na uczelni, który w kraju by³ ci±gle i jest nadal w top 3 kierunków w kraju. I nawet potem siê utrzymywa³em ju¿ samodzielnie kiedy dosz³a stypa naukowa. A od II sem. II roku tak¿e praca. Tak, praca zgodna z moim kierunkiem i zainteresowaniami. Mo¿na? Mo¿na. Jednak z perspektywy czasu widzê, ¿e w³a¶nie studia to by³a kompletna strata czasu. Prawie wszystko co wiem, czego u¿ywam w pracy kompletnie nie ma zwi±zku z tym czego uczono na zajêciach. I nigdy w ¿yciu mi siê nie przyda³o. Straci³em jedynie czas. Mam jedynie satysfakcjê, ¿e uda³o mi siê samodzielnie na nich utrzymaæ i je skoñczyæ. A tak¿e ich koszta my¶lê, ¿e ju¿ dawno zwróci³em w moich podatkach. Cytat:
Mog³em i¶æ na ³atwiznê i narzekaæ jak to nigdzie mnie nie chc± do pracy przyj±æ. Generalnie unikam takich ludzi. Bo tylko zara¿aj± innych swoj± kompletn± niemoc±. A wystarczy, jak pisa³em wcze¶niej, przysi±¶æ i robiæ co¶ czego rynek szuka, za co bdb p³aci i do czego kwalifikacje z googlami mo¿na zrobiæ sobie samemu w domu. W kilka miesiêcy. I nie, nie chodzi mi o prostytuowanie siê. Edytowane przez clintjones Czas edycji: 2018-02-08 o 12:14 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
po drugiej stronie szafy
|
Tak clintjones, wszyscy ju¿ wiemy jaki jeste¶ super. Tylko co z tego?
![]()
![]() |
#187 |
Gazela inteligencji
Wiadomo¶ci: 6 371
|
Ale gdzie by³o napisane, ¿e ch³opak autorki narzeka na swój los? Bo ja mam wra¿enie, ¿e jest ca³kiem zadowolony.
![]() |
#188 |
zuy mod
|
Ale rozumiesz, ¿e pracodawcy patrz± na wykszta³cenie? Ze wielokrotnie maj±c do wyboru kogo¶ ¿e ¶rednim i z wy¿szym o podobnych kwalifikacjach wybior± tego z wy¿szym? Ja skoñczy³am studia i nie pracuje w zawodzie, ale to nie ma znaczenia - studia rozwijaja, nie chodzi w nich o to, ¿eby dok³adnie wiedzê ze studiów wykorzystac.
Uwazasz, ¿e ka¿da osoba, która pracuje fizycznie jest leniem. Nie masz generalnie za bardzo wiedzy i tym, ¿e wiele prac fizycznych wymaga bardzo konkretnej wiedzy i kwalifikacji. Elve - jeszcze jak ja by³am na studiach to te¿ siê szanowa³o takich ludzi, najlepsza studentka na roku ¿e stypendium naukowym dorabiala w sklepie. Ah, co za len ![]() Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#189 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 14 051
|
Tre¶æ usuniêta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 | ||||
BAN sta³y
|
To nie wiem co to za g***any pracodawca jest. U mnie to zawsze wygl±da tak samo. Rozmowa. I poka¿ nam co potrafisz. Najczê¶ciej poprzez napisanie czego¶ oraz przez portfolio i udostêpnienie swojego kodu do wgl±du i jego omówienie.
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mówiê o takiej pracy fizycznej która ma tendencje do b. niekorzystnego odbijaniu siê na zdrowiu. Cytat:
Jad±c na saksy przecie¿ wiem, ¿e to nie jest praca ¿ycia. Tylko krótkoterminowe poratowanie bud¿etu. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
zuy mod
|
Jeste¶ programista. To naprawdê specyficzna bran¿a.
Z mojej strony EOT. Ch³opak autorki nie musi zmieniaæ planów ¿yciowych bo ona sobie wymarzyla milionera przed 30tka Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#192 |
po drugiej stronie szafy
|
Wiêkszo¶æ ludzi o których pisa³am pracowa³a na ca³y etat w³a¶nie. I nie, nie by³a to ich praca docelowa. I nie wiemy czy obecna praca lubego autorki bêdzie prac± docelow±, czy j± zmieni po skoñczeniu studiów. Naprawdê nie mam pojêcia co Twoje wywody o tym jaki jeste¶ czadowy maj± wnie¶æ do tematu. Chcesz zaproponowaæ randkê autorce, czy jak?
![]() |
#193 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 597
|
O bo¿e, odezwa³ siê programista, który nie zdaje sobie sprawy, ¿e w innych bran¿ach wygl±da to zupe³nie inaczej...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
po drugiej stronie szafy
|
I tyle.
![]() |
#195 | |
BAN sta³y
|
Cytat:
Wiêc polecam. Nigdy nie jest za pó¼no. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 597
|
Spoko, ja w tê bran¿ê idê. Ale wiem, ¿e nie wszystkim siê taki zawód podoba, nie wszyscy siê w tym czuj± i nie wszyscy chc±. Ludzie maj± ró¿ne zainteresowania, a mêczenie siê ca³e ¿ycie dla kasy to kwestia priorytetów i nie u ka¿dego te pieni±dze musz± byæ na pierwszym miejscu. Zrozum to, potem zacznij oceniaæ innych na podstawie bran¿y, któr± wybrali.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 | |
BAN sta³y
|
Cytat:
Nie wiem co studiuje ch³opak autorki. Mo¿e informatykê. Wiêc robi b³±d. Kolejnym b³êdem jest praca za takie grosze za taki wysi³ek. Znam wiele firm gdzie mo¿na pracowaæ zdalnie i zgarniaæ dobry hajs. Jedne p³ac± za godzinê, inne za efekt koñcowy. I domy¶lam siê, ¿e facet narzeka, je¶li autorka mu ci±gle truje dupê jaki jest nieogarniêty i niezaradny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 72
|
_Tinkerbell zaradno¶æ to umiejêtno¶c poradzenia sobie w trudnych sytuacjach ¿yciowych oraz umiejêtno¶æ zaspokojenia podstawowych potrzeb. Samo chodzenie do szko³y i pracy to nie jest podstawa ¿ycia oprócz tego powinnien byæ jeszcze czas i ¶rodki na jakie¶ formy relaksu oraz oszczêdno¶ci. Je¿eli facet wegetuje po pracy to nie ma mo¿liwo¶ci realizacji jakie¶ formy pasji oraz spotkañ ze znajomymi w zwi±zku z tym - dziczeje. Si³ownia i imprezy to tylko przyk³ad. Nawet jak kogo¶ pasj± jest zbieranie znaczków to za co¶ je trzeba kupiæ.
clintjones z tym officem to by³ tylko przyk³ad. Nie wiem co teraz wymagaj± i czego mo¿na siê nauczyæ do pracy w korpo. PRZYK£AD. megamag to nie jest ¿aden ko³czing tylko samo ¿ycie. Jak kto¶ mi mówi, ¿e normalne jest pracowaæ za g³odowe stawki i nazywa to zaradno¶ci± to mi siê nó¿ w kieszeni otwiera. Bo te komentarze uderzaj± w prawdziwie zaradnych facetów, którzy zostaj± zrównani z lud¼mi bez ambicji, leniwymi, szukaj±cymi wymówek. mojwa - ¿adna presja tylko norma. Od 18 latka niewiele mo¿na wymagaæ ale 24 latek ju¿ powinien co¶ sob± reprezentowaæ chocia¿by pracowac w wyuczonym zawodzie. W przypadku ch³opaka autorki daleko mu do czegokolwiek. Dla mnie to nie jest normalne nie posiadaæ NIC w wieku 24. Studia pomimo kilku kierunków nic nie znacz±. Kiedy¶ studia koñczy³y tylko i wy³±cznie nieliczni, elita. Dzisiaj nawet osoby ledwo zdaj±ce maturê podstawow± mog± pój¶c na studia i zrobiæ sobie magistra. W dodatku studia to nie jest szko³a zawodowa. Studia polegaj± na pog³êbianiu wiedzy w ca³ym przekroju danego kierunku, ka¿dym aspekcie po trochê. Nie ma tutaj specjalistycznej wiedzy ukierunkowanej na pracê tylko masa teorii czêsto przestarza³ej i nieaktualnej, nieprzydatnej w pracy. Studia nie s± do pracy, studia s± dla osób chc±cych siê rozwijaæ inetelktualnie w danej dziedzinie. Nie po to aby pracowaæ tylko aby wiedzieæ. ¯aden normalny pracodawca nie patrzy na papier tylko na umiejêtno¶ci. Nikogo nie obchodzi czy skoñczy³e¶ studia na harvardzie tylko czy potrafisz zrobiæ A, B i C samodzielnie i potrafisz zademonstrowaæ ¿e umiesz. Nie znam takiej pracy gdzie przyjmuj± ludzi tylko dlatego, ¿e maj± papierek. Wiadomo, ¿e osoba umiej±ca tyle samo bez studiów i osoba ze studiami - ta druga zostanie wybrana. Ale w rzeczywisto¶ci rzadko siê to zdarza bo osoba po studiach nie ma czasu na naukê w³asn± tylko uczy siê tego czego wymaga profesor na studiach czyli w 99% rzeczy NIEPRZYDATNE dzisiaj do pracy. A taka osoba bez studiów uczy siê tego na w³asn± rêkê bo ma czas i chêci. I o to w tym wszystkim chodzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 27 815
|
Skoro ma i¶æ na nieweekendowe studia, w weekend studia. Potem praca, te nieszczêsne prawko itp. To na co mu dziewczyna? Nie bêdzie mia³ czasu dla niej 🤣🤣🤣niech zakoñcz± zwi±zek.
Ubawi³am sie ![]() Facet jest zaradny. Autorka ma wiele do powiedzenia ale nic Innego oprócz kasy rodziców i tych trudnych studiów nie ma nic do zaoferowania |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 719
|
Capucin - co do nauki prawka i tego, ¿e to jest praktyczne: umówmy siê, umiejêtno¶ci jazdy po kursie prawka s± w zasadzie zerowe
![]() Poza tym trochê racji na pewno masz, bo pracowaæ ciê¿ko (tego ch³opakowi odmówic nie mozna) to jedno, a pracowaæ m±drze (z tym ju¿ nie za bardzo) to co innego. Je¶li kto¶ chce ukoñczyæ mgr, to koñczy je w³a¶nie w wieku 24 lat. Wiêc o ile nie pracowa³ po drodze (nie zawsze jest to mo¿liwe w trakcie studiów) - to jego kariera rozpocznie siê dopiero w³a¶nie w tym momencie. Typu ukoñczy studia w lipcu i jak mu siê uda, to pójdzie do pracy w pa¼dzierniku - zak³adaj±c, ¿e j± tak szybko dostanie. Albo zacznie ju¿ pracowaæ wcze¶niej, to te¿ opcja. Nazywaj to jak chcesz, ale ja po¶ród 24-latków osobi¶cie praktycznie nie widzia³em kogokolwiek (poza jednym koleg± - wiadmo jaka bran¿a), kto by mia³ w tym wieku cokolwiek. Niektórzy mo¿e mieli auto, ale to wszystko. Rzeczy typu praca, mieszkanie - przychodzi³y stopniowo z czasem i prawie ci wszyscy znajomi radz± sobie teraz w stopniu dobrym lub nawet bardzo dobrym. Clint - pamiêtaj, ¿e IT to specyficzna bran¿a i tu rzeczywi¶cie studia nie s± zbyt istotne, a bardziej to co potrafisz ![]() ![]()
Mówiê jak jest. Edytowane przez felixindahouz Czas edycji: 2018-02-08 o 18:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 | ||
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 8 823
|
Cytat:
![]() Nie ka¿dy chce byæ programist±, nie ka¿dy mo¿e, nie ka¿dy musi. Powiem wiêcej - nie ka¿dy oczekuje od pracy, ¿e spe³ni go intelektualnie. Nie ka¿dy chce siedzieæ godzinami przy sinym ¶wietle monitora. Czasami praca to po prostu co¶, co robisz, ¿eby móc robiæ co¶ innego. To nie ¶wiadczy o tobie jako o cz³owieku. Do tego - du¿a wiêkszo¶æ prac biurowych nie jest bardziej stymuluj±ca intelektualnie ni¿ praca fizyczna. Znam kilka osób, które rzuci³y "kariery" przy biurku na rzecz pracy fizycznej (jeden kolega zosta³ cie¶l±, drugi pracuje przy zbiorach marihuany (legalnie), trzeci wykonuje drobne prace przy jachtach w marinie, czwarty pracuje jako kurier, a w nocy jest fotografem i DJem). ¯aden z nich nie jest "leniem intelektualnym", ale chc± od ¿ycia czego¶ innego, ni¿ stukanie w klawiaturkê w korpo. Cytat:
![]() |
![]() |
#202 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 8 729
|
Ju¿ pomijaj±c fakt ¿e pewnych zawodów nie da siê wykonywaæ bez ukoñczenia odpowiednich studiów.
Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 30 163
|
Cytat:
Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#204 | ||
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 715
|
Cytat:
Mimo wszystko przy rzekomym bezrobociu 6% nie chce mi siê wierzyæ, ¿e ch lipa autorki mo¿e mieæ a¿ takie problemy ze znalezieniem lepszej pracy. Mo¿e siê ¼le do rozmów przygotowuje. Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 06:27 ---------- Poprzedni post napisano o 06:20 ---------- Cytat:
Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#205 | |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 7 488
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 30 163
|
Cytat:
![]() K³amiesz! Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#207 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 94
|
Cytat:
hmm no ja tam sie nie znam, moze i praca tych ludzi faktycznie nie zasluguje na szacunek bo sa intelektualnymi amebami i tak naprawde robia to tylko po to zebys Ty mogl w spokoju zbawiac swiat swym kodowaniem.... btw boom na programistow tez sie kiedys skonczy, chociazby dlatego ze moze nim zostac kazdy (patrz mua ![]() troche pokory dla Ciebie i dla autorki zycze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 11 793
|
Cytat:
![]() Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 18 401
|
Nie ma jak zadzierac nosa za rodzicow kase
![]() Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogo¶ poznaj± to my¶l±, ¿e to fajny facet. Jest ju¿ wstêpnie zaakceptowany jako partner, a pó¼niej mo¿e to tylko zepsuæ lub nie. Kiedy mê¿czy¼ni kogo¶ poznaj± to my¶l±: „Ma niez³e nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 11 793
|
Cytat:
Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:10.