Zwi±zek bez przysz³o¶ci. - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2018-02-08, 11:42   #181
clintjones
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 272
Dot.: Zwi±zek bez przysz³o¶ci.

Cytat:
Napisane przez kalor Poka¿ wiadomo¶æ
B±d¼my wszyscy zaradni, rozwiniêci osobi¶cie i pracujmy w korpo!

Ciekawe, kto wtedy wykona pracê w magazynie...
Pracê w d³u¿szym dystansie czasowym na magazynie, czy inn± fizyczn± robi± intelektualni lenie. Wtedy pozostaje tylko ¶cie¿ka wykazania siê fizycznie.

0. Uwa¿am, ¿e to w±tek jakiego¶ trolla.

1. Dziewczyna ma prawo mieæ wymagania jakie chce. I nic nikomu do tego. Ob¶miewanie jej, ¿e chce aby facet siê bardziej ogarn±³ mia³ si³y na co¶ wiêcej, lepiej zarabia³, gdy ona sama tylko sobie studiuje na uczelni to ju¿ argumentum ad personam.

2. Tak, jest materialistk±. I co z tego? Mo¿na te¿ byæ rudym, ³ysym, lubiæ w±chaæ stopy. Taka jej cecha. I tyle.

3. Taka praca fizyczna przez 10h dziennie nie jest nawet drog± po¶redni± do niczego specjalnie ambitnego. Zw³aszcza, ¿e po tej pracy nic istotnego oprócz studiów w weekendy nie robi. Które podobno i tak mu sobie id±. Wiêc nie dziwiê siê frustracji autorki.

4. Obecnie robienie studiów jest idiotyzmem i strat± czasu, chyba ¿e kto¶ chce robiæ potem jakie¶ pañstwowe kwalifikacje, egzaminy, itd i liczy na pañstwow± ciep³± posadkê. Ale to chyba g³ównie (nie piszê, ¿e tylko bo to wiem) dzia³ka prawnicza, administracyjna, medyczna.

5. Autorka winna poszukaæ sobie kogo¶ innego. Przede wszystkim ³adnych kilka lat starszego. Co najmniej oko³o 30ki, takiego który ju¿ co¶ osi±gn±³ a i przed nim jeszcze stoi otworem ¶cie¿ka na szczyt. Polecam przej¶æ siê z tinderem ustawionym na min odleg³o¶æ i poszukaæ np. na warszawskim Mordorze, albo w Centrum w okolicy Ronda ONZ, Daszyñskiego i poumawiaæ siê na kilka kolacji.
Tylko wtedy autorka bêdzie musia³a siê tak¿e czym¶ wykazaæ. Bo urodziwych studentek jest dooko³a od groma.

Edytowane przez clintjones
Czas edycji: 2018-02-08 o 11:47
clintjones jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-02-08, 11:51   #182
Mojwa
zuy mod

Wiadomo¶ci: 23 352
GG do Mojwa

Jeste¶ cz³owieku oderwany od rzeczywisto¶ci. Studia - niestety lub stety - nadal s± wazne, przynajmniej jako dodatkowy atut.

Twoja pogarda do ludzi pracuj±cych fizycznie jest odrazajaca. I te¿ odrealniona - fizyczni potrafi± zarobiæ wiêcej ni¿ wielu korpoludków.

Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-02-08, 11:58   #183
kalor
Gazela inteligencji

Wiadomo¶ci: 6 371

Cytat:
Napisane przez clintjones Poka¿ wiadomo¶æ
Pracê w d³u¿szym dystansie czasowym na magazynie, czy inn± fizyczn± robi± intelektualni lenie. Wtedy pozostaje tylko ¶cie¿ka wykazania siê fizycznie
Ale jest potrzebna i zawsze bêdzie, chyba ¿e w koñcu zaczniemy budowaæ te inteligentne roboty na du¿± skalê - czyli nie za naszego ¿ycia.

Mnie nic do tego, czy kto¶ pracuje jako magazynier, sprz±taczka czy ekspedientka z powodu „intelektualnego lenistwa” czy ma jaki¶ inny powód. Kto¶ to musi robiæ, jestem tym ludziom wdziêczna i szanujê ich pracê. I uwa¿am, ¿e powinni mieæ lepsze warunki, szacunek i wynagrodzenie. Te zawody s± potrzebne i nie rozumiem pogardzania nimi. Wszyscy maj± nagle i¶æ do korpo? To kto ci umyje kibel w tym korpo? Niestety, nawet jakby wszyscy ludzie na ¶wiecie zajêli siê rozwojem osobistym i samokszta³ceniem, to kto¶ MUSI ten kibel umyæ, nie ma innej opcji.
Stary 2018-02-08, 12:02   #184
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Wiadomo¶ci: 41 748

Wiecie co, za moich czasów siê kelnerowa³o ¿eby zarobiæ na utrzymanie i studia zaoczne/dzienne. I nikt tego nie traktowa³ jako ujmy na czymkolwiek, wrêcz uwa¿a³o siê takie osoby jako mega ogarniaj±ce, silne i ogólnie super daj±ce radê w ciê¿kiej sytuacji (bo zazwyczaj to by³y osoby, które MUSIA£Y mieszkaæ same i CHCIA£Y siê kszta³ciæ).
Strasznie smutne, ¿e tak bardzo siê czasy zmieni³y. I a¿ strach pomy¶leæ gdzie to wszystko idzie, co bêdzie za 10-20 lat.
Stary 2018-02-08, 12:13   #185
clintjones
BAN sta³y

Cytat:
Napisane przez Mojwa Poka¿ wiadomo¶æ
Jeste¶ cz³owieku oderwany od rzeczywisto¶ci. Studia - niestety lub stety - nadal s± wazne, przynajmniej jako dodatkowy atut.
Je¶li do wymarzonej pracy jest potrzebne pañstwowe zezwolenie, kwalifikacje, trzeba zdaæ pañstwowy egzamin, na który/e trzeba z³o¿yæ dyplom ukoñczenia studiów wy¿szych.
W ka¿dym innym wypadku studia to przed³u¿enie dzieciñstwa, bo samemu poprzez do¶wiadczenie mo¿na nabraæ odpowiednich kwalifikacji.
Jasne, szybciej, mo¿e ³atwiej jest jak kto¶ inny wyk³ada dan± wiedzê na tacy. Ja jednak kilka razy bardziej szanujê dan± osobê, która sama do czego¶ dosz³a, a nie dlatego, ¿e kto¶ jej finansowa³ studia.
Ja na I roku musia³em dorabiaæ swojego ¿ycia w akademiku finansowanego przez babciê i stypê socjaln±.
I k***, to te¿ by³ zaje*** ciê¿ki kierunek na uczelni, który w kraju by³ ci±gle i jest nadal w top 3 kierunków w kraju. I nawet potem siê utrzymywa³em ju¿ samodzielnie kiedy dosz³a stypa naukowa. A od II sem. II roku tak¿e praca. Tak, praca zgodna z moim kierunkiem i zainteresowaniami. Mo¿na? Mo¿na.
Jednak z perspektywy czasu widzê, ¿e w³a¶nie studia to by³a kompletna strata czasu. Prawie wszystko co wiem, czego u¿ywam w pracy kompletnie nie ma zwi±zku z tym czego uczono na zajêciach. I nigdy w ¿yciu mi siê nie przyda³o. Straci³em jedynie czas. Mam jedynie satysfakcjê, ¿e uda³o mi siê samodzielnie na nich utrzymaæ i je skoñczyæ. A tak¿e ich koszta my¶lê, ¿e ju¿ dawno zwróci³em w moich podatkach.
Cytat:
Twoja pogarda do ludzi pracuj±cych fizycznie jest odrazajaca. I te¿ odrealniona - fizyczni potrafi± zarobiæ wiêcej ni¿ wielu korpoludków.
Moja pogarda dotyczy narzekaj±cych na swój los leni. Ale takich na szczê¶cie nie brakuje. Kto¶ przecie¿ musi d¼wigaæ paczki, zamiataæ ulice, byæ parkingowym.
Mog³em i¶æ na ³atwiznê i narzekaæ jak to nigdzie mnie nie chc± do pracy przyj±æ.
Generalnie unikam takich ludzi. Bo tylko zara¿aj± innych swoj± kompletn± niemoc±. A wystarczy, jak pisa³em wcze¶niej, przysi±¶æ i robiæ co¶ czego rynek szuka, za co bdb p³aci i do czego kwalifikacje z googlami mo¿na zrobiæ sobie samemu w domu. W kilka miesiêcy.
I nie, nie chodzi mi o prostytuowanie siê.

Edytowane przez clintjones
Czas edycji: 2018-02-08 o 12:14
Stary 2018-02-08, 12:14   #186
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Tak clintjones, wszyscy ju¿ wiemy jaki jeste¶ super. Tylko co z tego?
Stary 2018-02-08, 12:16   #187
kalor
Gazela inteligencji

Wiadomo¶ci: 6 371

Ale gdzie by³o napisane, ¿e ch³opak autorki narzeka na swój los? Bo ja mam wra¿enie, ¿e jest ca³kiem zadowolony.

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2018-02-08, 12:17   #188
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Ale rozumiesz, ¿e pracodawcy patrz± na wykszta³cenie? Ze wielokrotnie maj±c do wyboru kogo¶ ¿e ¶rednim i z wy¿szym o podobnych kwalifikacjach wybior± tego z wy¿szym? Ja skoñczy³am studia i nie pracuje w zawodzie, ale to nie ma znaczenia - studia rozwijaja, nie chodzi w nich o to, ¿eby dok³adnie wiedzê ze studiów wykorzystac.

Uwazasz, ¿e ka¿da osoba, która pracuje fizycznie jest leniem. Nie masz generalnie za bardzo wiedzy i tym, ¿e wiele prac fizycznych wymaga bardzo konkretnej wiedzy i kwalifikacji.

Elve - jeszcze jak ja by³am na studiach to te¿ siê szanowa³o takich ludzi, najlepsza studentka na roku ¿e stypendium naukowym dorabiala w sklepie. Ah, co za len

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2018-02-08, 12:24   #189
0f4d7eb2e6c93082f74e89ef7f138a13b7c455c0
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 14 051

Tre¶æ usuniêta
0f4d7eb2e6c93082f74e89ef7f138a13b7c455c0 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-02-08, 12:29   #190
clintjones
BAN sta³y

Cytat:
Ale rozumiesz, ¿e pracodawcy patrz± na wykszta³cenie?
To nie wiem co to za g***any pracodawca jest. U mnie to zawsze wygl±da tak samo. Rozmowa. I poka¿ nam co potrafisz. Najczê¶ciej poprzez napisanie czego¶ oraz przez portfolio i udostêpnienie swojego kodu do wgl±du i jego omówienie.
Cytat:
Ze wielokrotnie maj±c do wyboru kogo¶ ¿e ¶rednim i z wy¿szym o podobnych kwalifikacjach wybior± tego z wy¿szym?
B³±dzisz! A je¶li nie, to moja noga d³ugo by tam nie posta³a gdybym siê zorientowa³. Ja pracujê i chcê pracowaæ tylko z profesjonalistami. Bo chcê siê rozwijaæ. Bo mnie to pasjonuje, a nie ¿e siedzê w pracy bo kto¶ mi ka¿e. Pracujê kiedy chcê i dla kogo chcê. I chcê mieæ wp³yw na to z kim pracujê. To s± uczciwe warunki pracy. A nie ¿e papierek jakiej¶ uczelni cokolwiek ma do powiedzenia.
Cytat:
Ja skoñczy³am studia i nie pracuje w zawodzie, ale to nie ma znaczenia - studia rozwijaja, nie chodzi w nich o to, ¿eby dok³adnie wiedzê ze studiów wykorzystac.
W czym Ciê rozwinê³y? Nic innego nie mog³o Ciê rozwin±æ? Np sama by¶ siê nie rozwinê³a? Dopiero studia musia³y Ciê do tego zmusiæ? Bo ja wierzê, ¿e nie. I tak sama by¶ siê rozwinê³a. Bez studiów.
Cytat:
Uwazasz, ¿e ka¿da osoba, która pracuje fizycznie jest leniem. Nie masz generalnie za bardzo wiedzy i tym, ¿e wiele prac fizycznych wymaga bardzo konkretnej wiedzy i kwalifikacji.
Ja mówi³em o ciê¿kiej pracy fizycznej. A nie o byciu mechanikiem, bo trzeba stukn±æ gdzie¶ tam, albo co¶ odkrêciæ za pomoc± klucza.
Mówiê o takiej pracy fizycznej która ma tendencje do b. niekorzystnego odbijaniu siê na zdrowiu.

Cytat:
Elve - jeszcze jak ja by³am na studiach to te¿ siê szanowa³o takich ludzi, najlepsza studentka na roku ¿e stypendium naukowym dorabiala w sklepie. Ah, co za len
Chodzi³o mi o pracê na ca³y etat, albo na wiêkszo¶æ. I w której docelowo kto¶ chce byæ przez d³u¿szy czas a nie dorobiæ.
Jad±c na saksy przecie¿ wiem, ¿e to nie jest praca ¿ycia. Tylko krótkoterminowe poratowanie bud¿etu.
Stary 2018-02-08, 12:37   #191
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Jeste¶ programista. To naprawdê specyficzna bran¿a.
Z mojej strony EOT.

Ch³opak autorki nie musi zmieniaæ planów ¿yciowych bo ona sobie wymarzyla milionera przed 30tka

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2018-02-08, 12:37   #192
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Chodzi³o mi o pracê na ca³y etat, albo na wiêkszo¶æ. I w której docelowo kto¶ chce byæ przez d³u¿szy czas a nie dorobiæ.
Wiêkszo¶æ ludzi o których pisa³am pracowa³a na ca³y etat w³a¶nie. I nie, nie by³a to ich praca docelowa. I nie wiemy czy obecna praca lubego autorki bêdzie prac± docelow±, czy j± zmieni po skoñczeniu studiów. Naprawdê nie mam pojêcia co Twoje wywody o tym jaki jeste¶ czadowy maj± wnie¶æ do tematu. Chcesz zaproponowaæ randkê autorce, czy jak?
Stary 2018-02-08, 12:38   #193
Nymerth
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 597

O bo¿e, odezwa³ siê programista, który nie zdaje sobie sprawy, ¿e w innych bran¿ach wygl±da to zupe³nie inaczej...
Nymerth jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-02-08, 12:38   #194
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Ch³opak autorki nie musi zmieniaæ planów ¿yciowych bo ona sobie wymarzyla milionera przed 30tka
I tyle.
Stary 2018-02-08, 12:43   #195
clintjones
BAN sta³y

Cytat:
Napisane przez Nymerth Poka¿ wiadomo¶æ
O bo¿e, odezwa³ siê programista, który nie zdaje sobie sprawy, ¿e w innych bran¿ach wygl±da to zupe³nie inaczej...
Je¶li wygl±da w innych bran¿ach do bani, to nikt nikomu nie broni zostaæ programist±. Ja tam swoj± bran¿ê chwalê. I mo¿esz skoñczyæ czy to tylko podstawówkê, czy prawo. Wszystkim to wisi.
Wiêc polecam. Nigdy nie jest za pó¼no.
Stary 2018-02-08, 12:47   #196
Nymerth
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 597

Cytat:
Je¶li wygl±da w innych bran¿ach do bani, to nikt nikomu nie broni zostaæ programist±. Ja tam swoj± bran¿ê chwalê. I mo¿esz skoñczyæ czy to tylko podstawówkê, czy prawo. Wszystkim to wisi.
Spoko, ja w tê bran¿ê idê. Ale wiem, ¿e nie wszystkim siê taki zawód podoba, nie wszyscy siê w tym czuj± i nie wszyscy chc±. Ludzie maj± ró¿ne zainteresowania, a mêczenie siê ca³e ¿ycie dla kasy to kwestia priorytetów i nie u ka¿dego te pieni±dze musz± byæ na pierwszym miejscu. Zrozum to, potem zacznij oceniaæ innych na podstawie bran¿y, któr± wybrali.
Nymerth jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-02-08, 12:48   #197
clintjones
BAN sta³y

Cytat:
Napisane przez elvegirl Poka¿ wiadomo¶æ
Wiêkszo¶æ ludzi o których pisa³am pracowa³a na ca³y etat w³a¶nie. I nie, nie by³a to ich praca docelowa. I nie wiemy czy obecna praca lubego autorki bêdzie prac± docelow±, czy j± zmieni po skoñczeniu studiów. Naprawdê nie mam pojêcia co Twoje wywody o tym jaki jeste¶ czadowy maj± wnie¶æ do tematu. Chcesz zaproponowaæ randkê autorce, czy jak?
Opisa³em jak to wygl±da z mojego punktu widzenia.
Nie wiem co studiuje ch³opak autorki. Mo¿e informatykê. Wiêc robi b³±d. Kolejnym b³êdem jest praca za takie grosze za taki wysi³ek. Znam wiele firm gdzie mo¿na pracowaæ zdalnie i zgarniaæ dobry hajs. Jedne p³ac± za godzinê, inne za efekt koñcowy.

I domy¶lam siê, ¿e facet narzeka, je¶li autorka mu ci±gle truje dupê jaki jest nieogarniêty i niezaradny.
Stary 2018-02-08, 16:36   #198
Capucin
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 72

_Tinkerbell zaradno¶æ to umiejêtno¶c poradzenia sobie w trudnych sytuacjach ¿yciowych oraz umiejêtno¶æ zaspokojenia podstawowych potrzeb. Samo chodzenie do szko³y i pracy to nie jest podstawa ¿ycia oprócz tego powinnien byæ jeszcze czas i ¶rodki na jakie¶ formy relaksu oraz oszczêdno¶ci. Je¿eli facet wegetuje po pracy to nie ma mo¿liwo¶ci realizacji jakie¶ formy pasji oraz spotkañ ze znajomymi w zwi±zku z tym - dziczeje. Si³ownia i imprezy to tylko przyk³ad. Nawet jak kogo¶ pasj± jest zbieranie znaczków to za co¶ je trzeba kupiæ.

clintjones z tym officem to by³ tylko przyk³ad. Nie wiem co teraz wymagaj± i czego mo¿na siê nauczyæ do pracy w korpo. PRZYK£AD.

megamag to nie jest ¿aden ko³czing tylko samo ¿ycie. Jak kto¶ mi mówi, ¿e normalne jest pracowaæ za g³odowe stawki i nazywa to zaradno¶ci± to mi siê nó¿ w kieszeni otwiera. Bo te komentarze uderzaj± w prawdziwie zaradnych facetów, którzy zostaj± zrównani z lud¼mi bez ambicji, leniwymi, szukaj±cymi wymówek.
mojwa - ¿adna presja tylko norma. Od 18 latka niewiele mo¿na wymagaæ ale 24 latek ju¿ powinien co¶ sob± reprezentowaæ chocia¿by pracowac w wyuczonym zawodzie. W przypadku ch³opaka autorki daleko mu do czegokolwiek. Dla mnie to nie jest normalne nie posiadaæ NIC w wieku 24. Studia pomimo kilku kierunków nic nie znacz±. Kiedy¶ studia koñczy³y tylko i wy³±cznie nieliczni, elita. Dzisiaj nawet osoby ledwo zdaj±ce maturê podstawow± mog± pój¶c na studia i zrobiæ sobie magistra. W dodatku studia to nie jest szko³a zawodowa. Studia polegaj± na pog³êbianiu wiedzy w ca³ym przekroju danego kierunku, ka¿dym aspekcie po trochê. Nie ma tutaj specjalistycznej wiedzy ukierunkowanej na pracê tylko masa teorii czêsto przestarza³ej i nieaktualnej, nieprzydatnej w pracy. Studia nie s± do pracy, studia s± dla osób chc±cych siê rozwijaæ inetelktualnie w danej dziedzinie. Nie po to aby pracowaæ tylko aby wiedzieæ.

¯aden normalny pracodawca nie patrzy na papier tylko na umiejêtno¶ci. Nikogo nie obchodzi czy skoñczy³e¶ studia na harvardzie tylko czy potrafisz zrobiæ A, B i C samodzielnie i potrafisz zademonstrowaæ ¿e umiesz. Nie znam takiej pracy gdzie przyjmuj± ludzi tylko dlatego, ¿e maj± papierek. Wiadomo, ¿e osoba umiej±ca tyle samo bez studiów i osoba ze studiami - ta druga zostanie wybrana. Ale w rzeczywisto¶ci rzadko siê to zdarza bo osoba po studiach nie ma czasu na naukê w³asn± tylko uczy siê tego czego wymaga profesor na studiach czyli w 99% rzeczy NIEPRZYDATNE dzisiaj do pracy. A taka osoba bez studiów uczy siê tego na w³asn± rêkê bo ma czas i chêci. I o to w tym wszystkim chodzi.
Capucin jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-02-08, 17:09   #199
f60400d832b72deb5c42f716e834e5f0a0698277_6206f895c87a0
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 27 815

Skoro ma i¶æ na nieweekendowe studia, w weekend studia. Potem praca, te nieszczêsne prawko itp. To na co mu dziewczyna? Nie bêdzie mia³ czasu dla niej 🤣🤣🤣niech zakoñcz± zwi±zek.

Ubawi³am sie

Facet jest zaradny. Autorka ma wiele do powiedzenia ale nic
Innego oprócz kasy rodziców i tych trudnych studiów nie ma nic do zaoferowania
f60400d832b72deb5c42f716e834e5f0a0698277_6206f895c87a0 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2018-02-08, 18:42   #200
felixindahouz
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 719

Capucin - co do nauki prawka i tego, ¿e to jest praktyczne: umówmy siê, umiejêtno¶ci jazdy po kursie prawka s± w zasadzie zerowe Trudno o co¶ bardziej praktycznego ni¿ jazda autem.
Poza tym trochê racji na pewno masz, bo pracowaæ ciê¿ko (tego ch³opakowi odmówic nie mozna) to jedno, a pracowaæ m±drze (z tym ju¿ nie za bardzo) to co innego.

Je¶li kto¶ chce ukoñczyæ mgr, to koñczy je w³a¶nie w wieku 24 lat. Wiêc o ile nie pracowa³ po drodze (nie zawsze jest to mo¿liwe w trakcie studiów) - to jego kariera rozpocznie siê dopiero w³a¶nie w tym momencie. Typu ukoñczy studia w lipcu i jak mu siê uda, to pójdzie do pracy w pa¼dzierniku - zak³adaj±c, ¿e j± tak szybko dostanie. Albo zacznie ju¿ pracowaæ wcze¶niej, to te¿ opcja. Nazywaj to jak chcesz, ale ja po¶ród 24-latków osobi¶cie praktycznie nie widzia³em kogokolwiek (poza jednym koleg± - wiadmo jaka bran¿a), kto by mia³ w tym wieku cokolwiek. Niektórzy mo¿e mieli auto, ale to wszystko. Rzeczy typu praca, mieszkanie - przychodzi³y stopniowo z czasem i prawie ci wszyscy znajomi radz± sobie teraz w stopniu dobrym lub nawet bardzo dobrym.

Clint - pamiêtaj, ¿e IT to specyficzna bran¿a i tu rzeczywi¶cie studia nie s± zbyt istotne, a bardziej to co potrafisz Tylko pamiêtaj jedna taka kwestia - nie ka¿dy musi to lubiæ Mnie np. szlag by trafi³ od pisania linijek w kodzie i szukania brakuj±cego ¶rednika, przez który ca³y kod nie dzia³a. To nie dla mnie. Niemniej jednak ka¿dy powinien próbowaæ i kombinowaæ w miarê w³asnych mo¿liwo¶ci, bo tak jak pisa³e¶, bez 3k co najmniej to w zasadzie samodzielne prze¿ycie jest niemo¿liwe. A w ramach ciekawostki przypomnê, ¿e obecna ¶rednia krajowa to ju¿ 3200 z³ netto i robi j± oficjalnie 33% ludzi (nieoficjalnie bli¿ej 40%). I trzeba te warto¶ci przegoniæ, bo inflacja daje siê we znaki, widzê to po stale rosn±cych cenach produktów podczas zakupów...

Edytowane przez felixindahouz
Czas edycji: 2018-02-08 o 18:45
felixindahouz jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-02-08, 19:42   #201
ruda_beksa
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 8 823

Cytat:
Pracê w d³u¿szym dystansie czasowym na magazynie, czy inn± fizyczn± robi± intelektualni lenie. Wtedy pozostaje tylko ¶cie¿ka wykazania siê fizycznie.
E, kolego, pop³yn±³e¶
Nie ka¿dy chce byæ programist±, nie ka¿dy mo¿e, nie ka¿dy musi. Powiem wiêcej - nie ka¿dy oczekuje od pracy, ¿e spe³ni go intelektualnie. Nie ka¿dy chce siedzieæ godzinami przy sinym ¶wietle monitora. Czasami praca to po prostu co¶, co robisz, ¿eby móc robiæ co¶ innego. To nie ¶wiadczy o tobie jako o cz³owieku.

Do tego - du¿a wiêkszo¶æ prac biurowych nie jest bardziej stymuluj±ca intelektualnie ni¿ praca fizyczna.

Znam kilka osób, które rzuci³y "kariery" przy biurku na rzecz pracy fizycznej (jeden kolega zosta³ cie¶l±, drugi pracuje przy zbiorach marihuany (legalnie), trzeci wykonuje drobne prace przy jachtach w marinie, czwarty pracuje jako kurier, a w nocy jest fotografem i DJem). ¯aden z nich nie jest "leniem intelektualnym", ale chc± od ¿ycia czego¶ innego, ni¿ stukanie w klawiaturkê w korpo.

Cytat:
4. Obecnie robienie studiów jest idiotyzmem i strat± czasu, chyba ¿e kto¶ chce robiæ potem jakie¶ pañstwowe kwalifikacje, egzaminy, itd i liczy na pañstwow± ciep³± posadkê. Ale to chyba g³ównie (nie piszê, ¿e tylko bo to wiem) dzia³ka prawnicza, administracyjna, medyczna.
Eeeee, znowu p³yniesz. Warto¶æ dyplomu zale¿y od uczelni, kierunku, ludzi, których poznasz na studiach i drzwi, które otworzy ci uczelnia.

https://www.youtube.com/watch?v=oHgCXhY6kZ0
ruda_beksa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-02-08, 21:12   #202
Ingrid80
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 8 729

Ju¿ pomijaj±c fakt ¿e pewnych zawodów nie da siê wykonywaæ bez ukoñczenia odpowiednich studiów.

Ingrid80 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-02-09, 01:00   #203
Limonka2738
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 30 163

Cytat:
Ojejejej, nie znam MS Office. I nigdy mnie to nie interesowa³o aby poznaæ. Bo niby do czego innego mi by³by potrzebny Visual Basic to ja naprawdê nie wiem. A jako¶ zacz±³em ³adnych wiele lat temu jeszcze na studiach pracê za tak "lekko" wiêksz± stawkê ni¿ za 2.5 kafla na rêkê. Tak, za 2.5 kafla parê lat temu te¿ ciê¿ko by³o siê utrzymaæ.

Jak kto¶ mi chrzani, ¿e do znalezienia dobrej pracy konieczna jest znajomo¶æ przecie¿ do¶æ mocno P£ATNEGO MsOffice to mu siê ¶miejê w twarz. Bo to od razu pokazuje kim taki cz³owiek chce zostaæ.
Wszystkich moich znajomych ³±cznie ze mn± nie by³o staæ na windowsa, a kiedy byli¶my ju¿ na studiach to mimo, ¿e by³o MSDNAA to nie wiem czy ktokolwiek bra³ tak s³aby system na swój komputer (na laptopa prawie nikogo nie by³o staæ) czy ¶mieszny pakiet biurowy. Naprawdê, trzeba mieæ ciut wiêksze ambicje ni¿ uzale¿niaæ siê od p³atnego softu. Jest ca³a gama opensource'owego bdb softu, a na komputerze mo¿na mieæ b user-friendly system (i do tego bardzo szybki i bezpieczny) bez wydawania ani grosza. I to legalnie. I na dodatek da siê na takim pracowaæ, a nie tylko graæ w pasjansa.

Dodatkowo w dzisiejszych czasach kompletnie niepotrzebne s± jakiekolwiek studia. Wystarczy internet, komputer baaaardzo podstawowa znajomo¶æ angielskiego i samemu mo¿na siê na tyle wykszta³ciæ w pó³ roku (dla niesamowicie zajêtych i leniwych - w rok), aby dostaæ w miarê niez³± pracê za godziwe pieni±dze na start (ok. 3K+ z³).

Tylko trzeba chcieæ. Bardzo chcieæ. I wszystko siê da. Ale przygniataj±cej wiêkszo¶ci siê nie chce schyliæ i wzi±æ kasê, która le¿y na ulicy.
Gratki. By³e¶ informatykiem - hipsterem zanim to by³o modne.

Top secret Uczestnik ¶ci¶le tajnego rz±dowego programu badañ nad eksperymentaln± szczepionk± na malariê.
Limonka2738 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-02-09, 05:27   #204
Fortuna1
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 715

Cytat:
Napisane przez elvegirl Poka¿ wiadomo¶æ
Zmieni siê bardzo du¿o - odpadnie mu wydatek w postaci studiów i zyska czas, który teraz po¶wiêca na te studia.

---------- Dopisano o 10:16 ---------- Poprzedni post napisano o 10:08 ----------

Jak to by³o? Kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana
Nie widzê sensu w obni¿aniu wymagañ, ani w zmienianiu partnera pod swoj± wizjê. Dlatego moim zdaniem powinni siê rozstaæ.

Ewentualnie, skoro ch³opak chce zmieniæ pracê i ni hu hu mu nie wychodzi, autorka mog³aby spi±æ po¶ladki i mu pomóc - mo¿e zmieniæ CV, pomóc mu w szukaniu czego¶ l¿ejszego za podobne/wiêksze pieni±dze. Ale tutaj wchodzimy na grunt tej zaradno¶ci nieszczêsnej, która wed³ug wielu oznacza pe³n± samodzielno¶æ w takich sprawach.
Pomog³a mu napisaæ cv i razem wysy³ali aplikacje.
Mimo wszystko przy rzekomym bezrobociu 6% nie chce mi siê wierzyæ, ¿e ch lipa autorki mo¿e mieæ a¿ takie problemy ze znalezieniem lepszej pracy. Mo¿e siê ¼le do rozmów przygotowuje.

---------- Dopisano o 06:27 ---------- Poprzedni post napisano o 06:20 ----------

Cytat:
Je¶li do wymarzonej pracy jest potrzebne pañstwowe zezwolenie, kwalifikacje, trzeba zdaæ pañstwowy egzamin, na który/e trzeba z³o¿yæ dyplom ukoñczenia studiów wy¿szych.
W ka¿dym innym wypadku studia to przed³u¿enie dzieciñstwa, bo samemu poprzez do¶wiadczenie mo¿na nabraæ odpowiednich kwalifikacji.
Jasne, szybciej, mo¿e ³atwiej jest jak kto¶ inny wyk³ada dan± wiedzê na tacy. Ja jednak kilka razy bardziej szanujê dan± osobê, która sama do czego¶ dosz³a, a nie dlatego, ¿e kto¶ jej finansowa³ studia.
Ja na I roku musia³em dorabiaæ swojego ¿ycia w akademiku finansowanego przez babciê i stypê socjaln±.
I k***, to te¿ by³ zaje*** ciê¿ki kierunek na uczelni, który w kraju by³ ci±gle i jest nadal w top 3 kierunków w kraju. I nawet potem siê utrzymywa³em ju¿ samodzielnie kiedy dosz³a stypa naukowa. A od II sem. II roku tak¿e praca. Tak, praca zgodna z moim kierunkiem i zainteresowaniami. Mo¿na? Mo¿na.
Jednak z perspektywy czasu widzê, ¿e w³a¶nie studia to by³a kompletna strata czasu. Prawie wszystko co wiem, czego u¿ywam w pracy kompletnie nie ma zwi±zku z tym czego uczono na zajêciach. I nigdy w ¿yciu mi siê nie przyda³o. Straci³em jedynie czas. Mam jedynie satysfakcjê, ¿e uda³o mi siê samodzielnie na nich utrzymaæ i je skoñczyæ. A tak¿e ich koszta my¶lê, ¿e ju¿ dawno zwróci³em w moich podatkach.

Moja pogarda dotyczy narzekaj±cych na swój los leni. Ale takich na szczê¶cie nie brakuje. Kto¶ przecie¿ musi d¼wigaæ paczki, zamiataæ ulice, byæ parkingowym.
Mog³em i¶æ na ³atwiznê i narzekaæ jak to nigdzie mnie nie chc± do pracy przyj±æ.
Generalnie unikam takich ludzi. Bo tylko zara¿aj± innych swoj± kompletn± niemoc±. A wystarczy, jak pisa³em wcze¶niej, przysi±¶æ i robiæ co¶ czego rynek szuka, za co bdb p³aci i do czego kwalifikacje z googlami mo¿na zrobiæ sobie samemu w domu. W kilka miesiêcy.
I nie, nie chodzi mi o prostytuowanie siê.
Dok³adnie, zgadzam siê z Tob±. Praktycznie ka¿dy kierunek studiów mozna pogodziæ z prac± w danej bran¿y, w jakiej siê kszta³cisz (no mo¿e pomijaj±c medyczne, prawnicze, zw³aszcza na pocz±tku studiów). Nie jest a¿ tak ciê¿ko znale¼æ pracê studentowi, który powiedzmy jest na kierunku in¿ynierskim. Tylko kurcze, trzeba chcieæ i mieæ wiêksze ambicje ni¿ praca fizyczna przez 12h dziennie.

Stary 2018-02-09, 11:03   #205
megamag
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 7 488

Cytat:
Napisane przez Fortuna1 Poka¿ wiadomo¶æ

Dok³adnie, zgadzam siê z Tob±. Praktycznie ka¿dy kierunek studiów mozna pogodziæ z prac± w danej bran¿y, w jakiej siê kszta³cisz (no mo¿e pomijaj±c medyczne, prawnicze, zw³aszcza na pocz±tku studiów). Nie jest a¿ tak ciê¿ko znale¼æ pracê studentowi, który powiedzmy jest na kierunku in¿ynierskim. Tylko kurcze, trzeba chcieæ i mieæ wiêksze ambicje ni¿ praca fizyczna przez 12h dziennie.
Niektórzy te¿ maj± zajêcia przez ca³y dzieñ, tak na przyk³ad do 18.00, a potem.... uwaga.... UCZ¡ SIÊ. Wiem, nietypowe, ale jednak.
megamag jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-02-09, 11:37   #206
Limonka2738
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 30 163

Cytat:
Napisane przez megamag Poka¿ wiadomo¶æ
Niektórzy te¿ maj± zajêcia przez ca³y dzieñ, tak na przyk³ad do 18.00, a potem.... uwaga.... UCZ¡ SIÊ. Wiem, nietypowe, ale jednak.
Nie? Serio?

K³amiesz!

Top secret Uczestnik ¶ci¶le tajnego rz±dowego programu badañ nad eksperymentaln± szczepionk± na malariê.
Limonka2738 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-02-09, 12:29   #207
madzianna87
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 94

Cytat:
Rozumiem ze korzystasz w zyciu tylko i wylacznie z uslug innych programistow ? Nie jezdzisz po drogach ktore ktos zbudowal ani jesz chlebusia ktory ktos dla Ciebie wypiekl w nocy?
hmm no ja tam sie nie znam, moze i praca tych ludzi faktycznie nie zasluguje na szacunek bo sa intelektualnymi amebami i tak naprawde robia to tylko po to zebys Ty mogl w spokoju zbawiac swiat swym kodowaniem....
btw boom na programistow tez sie kiedys skonczy, chociazby dlatego ze moze nim zostac kazdy (patrz mua)
troche pokory dla Ciebie i dla autorki zycze
madzianna87 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-02-09, 12:38   #208
moooniek
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 11 793

Cytat:
Napisane przez madzianna87 Poka¿ wiadomo¶æ
Rozumiem ze korzystasz w zyciu tylko i wylacznie z uslug innych programistow ? Nie jezdzisz po drogach ktore ktos zbudowal ani jesz chlebusia ktory ktos dla Ciebie wypiekl w nocy?
hmm no ja tam sie nie znam, moze i praca tych ludzi faktycznie nie zasluguje na szacunek bo sa intelektualnymi amebami i tak naprawde robia to tylko po to zebys Ty mogl w spokoju zbawiac swiat swym kodowaniem....
btw boom na programistow tez sie kiedys skonczy, chociazby dlatego ze moze nim zostac kazdy (patrz mua)
troche pokory dla Ciebie i dla autorki zycze
Patrzac na to, ze IT to ciagle rozwijajaca sie branza, to boom na programistow raczej nie skonczy sie za naszego zycia

Stary 2018-02-09, 14:31   #209
kennedy
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 18 401

Nie ma jak zadzierac nosa za rodzicow kase

Kiedy kobiety kogo¶ poznaj± to my¶l±, ¿e to fajny facet. Jest ju¿ wstêpnie zaakceptowany jako partner, a pó¼niej mo¿e to tylko zepsuæ lub nie. Kiedy mê¿czy¼ni kogo¶ poznaj± to my¶l±: „Ma niez³e nogi”.
kennedy jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-02-09, 14:36   #210
moooniek
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 11 793

Cytat:
Napisane przez niemanicka Poka¿ wiadomo¶æ
i wed³ug mnie, gdyby to by³a ogromna mi³o¶æ, znalaz³aby¶ i ty sposób aby wam razem by³o lepiej i ³atwiej finansowo, bo póki co w tej sferze jeste¶cie rozdzielni - on radzi sobie sam, a ty je¼dzisz na wakacje te¿ sama. nie ma takiej wspólnoty finansowej. a mo¿e to jeszcze nie ten etap znajomo¶ci.
Te¿ wydaje mi siê to co najmniej dziwne. Nie wyobrazam sobie, zeby moj chlopak nie mogl pozwolic sobie na wakacje, a ja zamiast mu je sfinansowac, pojechalabym sama. Nawet gdybym nie mogla go na te wakacje zabrac, to wtedy sama zostalabym na miejscu.

Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2018-02-09 17:13:40

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:10.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.