Zioła, kadzidła, czary... - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-09-28, 12:33   #181
Redhaired Witch
Nindżopesz

Dot.: Zioła, kadzidła, czary...

Znowu ja i moje wymagania

Tym razem szukam perfum na wiosnę, lato.
Chciałabym coś wytrawnego ale niezbyt gorzkiego, ziołowego ale nie w stylu warzywniaka tylko łąki, leśnego-iglastego, kadzidlanego, chłodnego i przestrzennego. Czary jak najbardziej, mrok niekoniecznie.
Coś z charakterem ale niech to będzie raczej lekki zapach, żaden mocarny szypr czy apteczny syrop.
Bez słodkich i sztucznych nut, żeby kojarzyło się z naturą.
Najlepiej żeby było męskie lub uniseks i dostępne do obwąchania stacjonarnie w Wawie, chętnie z niszy.

Bez: kwiatów, aldehydów, piżma, nadmiaru cytrusów, lawendy, owoców, świeżej zieleniny typu mięta lub trawa, słodyczy, sandałowca i innych otulających, oleistych nut. Nie chcę żeby to był "po prostu" wetiwerowiec, cytrusowy świeżak albo herbata. Nie chcę też zgnilizny, grzybni, kamfory ani szyprów.
Mile widziane: pieprz, piołun, jałowiec, kardamon, herbata, wszelkie kadzidła, nuty drzewne i ogólno-ziołowe.
Odrzuciłam: Ogródki, Dzongkha (po prostu mi nie leżą, czuję zbyt warzywne nuty), Harmatan Noir, Fou d'Absinthe, Kyoto, Juniper Sling i wszelkie Lutensy (za słodkie), Jaisalmer, Sugi, Tanoke (zbyt otulające, podejrzewam, że Norne też takie będzie), Eau du Gentiane Blanche (zbyt gorzki), Terre (po prostu "poprawny"), Jade (zbyt miętowy), Hinoki i Zagorsk (jak pasta do butów), Casbah (fajny ale miał w sobie coś z odświeżacza do wc ), Carbone (zbyt, hmm, mdły). Ze względu na dostępność odrzuciłam Rainforest i Juniper Ridge.
Podoba mi się: Padparadscha (ale marna trwałość no i mam ochotę na coś nowego).
Myślę o: Memoir Man ewentualnie Ouarzazate. Nie pamiętam już Shaal Nur i Terre de Sarment.
Co jeszcze przetestować?

Redhaired Witch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-28, 13:50   #182
aileenn
Mother of Cats

Red, może Etra Etro?

aileenn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-28, 14:00   #183
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
Napisane przez aileenn Pokaż wiadomość
Red, może Etra Etro?
Trochę się obawiam wanili, róży i piżma ale dopisuje do listy mustniuchów, dzięki

Stary 2014-09-28, 16:40   #184
Parabelka
Panaroja

Shaal Nuur to takie słodsze i łagodniejsze Opium skrzyżowane z Kokonem pod koniec .
A próbowałaś Villoresiego Yerba Mate ? ze składu brzmi całkiem nieźle . Kiedyś wąchałam chyba , ale nic nie pamiętam , co może oznaczać tylko to , że nie było traumy

-Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry.
-Czy to pomoże ?[...]
-Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok .
Terry P.
Parabelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-28, 17:38   #185
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
Napisane przez Parabelka Pokaż wiadomość
co może oznaczać tylko to , że nie było traumy

Czytałam o nim ale przeważały opinie o trawiastości w otwarciu i pudrowo-mydlanej słodyczy w bazie. Ale warto przetestować

Stary 2014-09-28, 23:03   #186
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
Napisane przez Redhaired Witch Pokaż wiadomość

Myślę o: Memoir Man ewentualnie Ouarzazate.

wg mnie dobrze myśłisz , nie wiem czy te zapachy spełniaja Twoje kryteria bo sa dla mnie zbyt skomplikowane do ogarniecia , ale oba są świetne-i zwaz na to kto to mówi
Polly_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-29, 07:20   #187
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
Napisane przez Polly_ Pokaż wiadomość
wg mnie dobrze myśłisz , nie wiem czy te zapachy spełniaja Twoje kryteria bo sa dla mnie zbyt skomplikowane do ogarniecia , ale oba są świetne-i zwaz na to kto to mówi
Jednym słowem mogę je brać w ciemno

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-09-29, 10:23   #188
dixi
Zakorzenienie

GG do dixi

Cytat:

Chciałabym coś wytrawnego ale niezbyt gorzkiego, ziołowego ale nie w stylu warzywniaka tylko łąki, leśnego-iglastego, kadzidlanego, chłodnego i przestrzennego. Czary jak najbardziej, mrok niekoniecznie.
Coś z charakterem ale niech to będzie raczej lekki zapach, żaden mocarny szypr czy apteczny syrop.
Najlepiej żeby było męskie lub uniseks i dostępne do obwąchania stacjonarnie w Wawie, chętnie z niszy.

Bez: kwiatów, aldehydów, piżma, nadmiaru cytrusów, lawendy, owoców, świeżej zieleniny typu mięta lub trawa, słodyczy, sandałowca i innych otulających, oleistych nut. Nie chcę żeby to był "po prostu" wetiwerowiec, cytrusowy świeżak albo herbata. Nie chcę też zgnilizny, grzybni, kamfory ani szyprów.
Mile widziane: pieprz, piołun, jałowiec, kardamon, herbata, wszelkie kadzidła, nuty drzewne i ogólno-ziołowe.
Odrzuciłam: Ogródki, Dzongkha (po prostu mi nie leżą, czuję zbyt warzywne nuty), Harmatan Noir, Fou d'Absinthe, Kyoto, Juniper Sling i wszelkie Lutensy (za słodkie), Jaisalmer, Sugi, Tanoke (zbyt otulające, podejrzewam, że Norne też takie będzie), Eau du Gentiane Blanche (zbyt gorzki), Terre (po prostu "poprawny"), Jade (zbyt miętowy), Hinoki i Zagorsk (jak pasta do butów), Casbah (fajny ale miał w sobie coś z odświeżacza do wc ), Carbone (zbyt, hmm, mdły). Ze względu na dostępność odrzuciłam Rainforest i Juniper Ridge.
Myślę o: Memoir Man ewentualnie Ouarzazate. Nie pamiętam już Shaal Nur i Terre de Sarment.
Co jeszcze przetestować?
Memoir Man jak najbardziej, choć dla mnie raczej na teraz niż na wiosnę - lato . Aktualnie mam odlewkę, używam i bardzo mi się podoba, tylko projekcja marna niestety.
Co do Etry - widzi mi sie że masz rację, chyba to nie jest w Twoim typie zapach ale jakby co, mogę oddac sporą używkę
Ale do Twych wymagań pasuje mi bardzo Devil in Disguise Marka Buxtona, ziołowo - rabarbarowo - kadzidlany. Świetny lecz bardzo rachityczny, pachniał na mnie przez 15 minut więc poleciał w świat
dixi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-29, 11:10   #189
hey
Wtajemniczenie

Thays Fueguia 1833
suchy, liściasto-herbaciany, bardzo naturalny

DS&Durga
Boston Ivy - nadmorski, lekko słonawy jak roślinność nad morzem
Pale Grey Mountain, Small Black Lake - chłodny, przestrzenny, nieco wilgotny jak mech na mokrym kamieniu

oba dostępne w wawie, pierwsza marka w Galilu, druga w Mood Scent Bar

Kadzidła (z paczulami, skórami, przyprawami, drzewami w tym oudami)
hey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-29, 11:16   #190
Maja102
Zakorzenienie

Cytat:

Co jeszcze przetestować?
Piołun dużo piołunu
http://www.perfumeriaquality.pl/prod...nthe-edp-100ml
Stary 2014-09-29, 11:16   #191
felangel
Zadomowienie

GG do felangel

..a Interlude próbowałaś?
felangel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-29, 14:26   #192
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
Napisane przez dixi Pokaż wiadomość
Memoir Man jak najbardziej, choć dla mnie raczej na teraz niż na wiosnę - lato . Aktualnie mam odlewkę, używam i bardzo mi się podoba, tylko projekcja marna niestety.
Co do Etry - widzi mi sie że masz rację, chyba to nie jest w Twoim typie zapach ale jakby co, mogę oddac sporą używkę
Ale do Twych wymagań pasuje mi bardzo Devil in Disguise Marka Buxtona, ziołowo - rabarbarowo - kadzidlany. Świetny lecz bardzo rachityczny, pachniał na mnie przez 15 minut więc poleciał w świat
MM właśnie testuję na nadgarstku i miałam skojarzenia od bardzo ekskluzywnej pieprznej przyprawy do ryby po wyrafinowany dym - znaczy podoba mi się, bardzo. Póki co faworyt ale muszę jeszcze pomęczyć go próbkowo.
Etra odpadła, jednak nie to.
Shaal Nur pachniał mi wnętrzem damskiej torebki (?).
A DiD gdzie można obwąchać?

Cytat:
Napisane przez hey Pokaż wiadomość
Thays Fueguia 1833

DS&Durga
Pale Grey Mountain, Small Black Lake - chłodny, przestrzenny, nieco wilgotny jak mech na mokrym kamieniu
Pierwszy brzmi super, muszę przetestować
BI dzisiaj wąchałam z blotterka ale nie zapadł mi w pamięć, PGM swego czasu testowałam dokładnie na skórze i początek świetny a potem wysłodził się w dość ozonowo-zwyczajny sposób, szkoda :/

Cytat:
Napisane przez Maja102 Pokaż wiadomość
Niby tak ale też coś słodko-mdlącego w tle :/

Cytat:
Napisane przez felangel Pokaż wiadomość
..a Interlude próbowałaś?
Nie, czytałam o nim ale zniechęciły mnie opinie o słodkiej ambrze w bazie. Przy okazji przetestuję ale nie nastawiam się zbyt optymistycznie

Ouarzazate też właśnie testuję i prawie nic nie czuję, foch

Stary 2014-09-30, 10:05   #193
dixi
Zakorzenienie

GG do dixi

Cytat:
MM właśnie testuję na nadgarstku i miałam skojarzenia od bardzo ekskluzywnej pieprznej przyprawy do ryby po wyrafinowany dym - znaczy podoba mi się, bardzo. Póki co faworyt ale muszę jeszcze pomęczyć go próbkowo.
Etra odpadła, jednak nie to.
Shaal Nur pachniał mi wnętrzem damskiej torebki (?).
A DiD gdzie można obwąchać?

za DiDem możesz się porozglądać po forumie, jakiś czas temu sprzedawał się za półdarmo na all a potem latał po wymiankach i straganach

MM znów się przed chwilą popachniłam, czuję miętę z goryczką i wytrawny cynamon a może to bazylia, ona mi pachnie czasami jakby piernikowo, a zaraz będzie dymek
zastanawia mnie co z tą rybą, bo czytam u Ciebie i pamiętam tez z recenzji na f. - na mnie w każdym razie na szczęście rybnych woni niet
dixi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-30, 10:11   #194
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
Napisane przez dixi Pokaż wiadomość
za DiDem możesz się porozglądać po forumie, jakiś czas temu sprzedawał się za półdarmo na all a potem latał po wymiankach i straganach

MM znów się przed chwilą popachniłam, czuję miętę z goryczką i wytrawny cynamon a może to bazylia, ona mi pachnie czasami jakby piernikowo, a zaraz będzie dymek
zastanawia mnie co z tą rybą, bo czytam u Ciebie i pamiętam tez z recenzji na f. - na mnie w każdym razie na szczęście rybnych woni niet
1. w ciemno wolę nie, ostatnio zaliczam same wtopy
2. MM testowałam tylko raz bo nie mam próbki (jeszcze) ale faktycznie zachwyciły mnie te zmiany zapachu - każda kolejna jeszcze lepsza od poprzedniej Na iPerfumy nie jest taki strasznie drogi więc...
Co do ryb to prostu jakieś moje spaczenie - chociaż nieperfumeryjny kolega potwierdził kiedy testowaliśmy coś pieprznego, że owszem, pieprz jest ale taki co więcej cytrusowy jak przyprawa do ryby Na szczęście ryb samych w sobie nie czuję.
Czekam aż w Quality pojawią się próbki Intense Pepper i capnę od razu dwie do testów.

Stary 2014-09-30, 12:12   #195
VI4
Zakorzenienie

GG do VI4

Cytat:
Czekam aż w Quality pojawią się próbki Intense Pepper i capnę od razu dwie do testów.
ja też czekam na ten zapach
VI4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-15, 13:10   #196
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
Napisane przez VI4 Pokaż wiadomość
ja też czekam na ten zapach
Już jest, testowałaś?

Ja wąchałam dziś Fueguia Thays, Phaedon Cendres de The i Tanoke Odin - dwa pierwsze mnie zupełnie nie urzekły, Tanoke jest fajne ale "to też nie to".
Ouarzazate odrzuciłam, strasznie słabowity; Memoir Man też przestał mi się podobać bo wyczułam w nim pastę do zębów zmieszaną z ziołową herbatą Poza tym mam odlewkę Kyoto, które byłoby fajne ale męczy mnie w nim jakaś zimnozielona nuta. Reasumując nie ma nic
Jeszcze muszę ponownie przetestować Chai Pigueta.

EDIT: obwąchałam Intense Pepper i ble. Dobrze, że nie brałam odlewki w ciemno. Czuję głównie pieprz (taki zatęchły jak w Carbone albo Autoportrait) i pomarańczę. Nie powiem, zapach ciekawy ale dla mnie nie do przejścia.
Wąchałam też Chai i nie wiem dlaczego zapamiętałam go jako zapach ziołowy. A tu takie duszne coś, zielono-słodkie (miód i zielenina?).
Więc nadal nic.

Edytowane przez Redhaired Witch
Czas edycji: 2014-10-17 o 16:28
Stary 2014-12-24, 12:36   #197
Redhaired Witch
Nindżopesz

Swoje poszukiwania uważam za prawie zakończone, urzekło mnie Etro Palais Jamais. Pachną mi szałwią, wetiwerem, tytoniem, gorzką herbatą Earl Grey, dymem z ogniska, ziemniakami wygrzebanymi prosto z ziemi, mokrymi liśćmi łopianu i mgłą nad łąką - dziwne połączenie a co jeszcze dziwniejsze jest to zapach noszalny, letnio-wiosenny i całkiem elegancki

Dla pewności chcę jeszcze przetestować She Wood Velvet Forest, Bvlgari au the Vert, Olympic Rainforest, trzy zapachy RBR (Cynefin, Tundra i Silvan) oraz Woman DK w tym dziwacznym flakonie.

Testowałam też nowość od Phaedon - Poivre Colonial i niezły pieprz ale brak mu mocy. Sporo w nim też mchu i cytryny. Skojarzył mi się z Isos i Padpą.

Stary 2014-12-24, 12:58   #198
rosana
Zakorzenienie

Cytat:
Swoje poszukiwania uważam za prawie zakończone, urzekło mnie Etro Palais Jamais. Pachną mi szałwią, wetiwerem, tytoniem, gorzką herbatą Earl Grey, dymem z ogniska, ziemniakami wygrzebanymi prosto z ziemi, mokrymi liśćmi łopianu i mgłą nad łąką - dziwne połączenie a co jeszcze dziwniejsze jest to zapach noszalny, letnio-wiosenny i całkiem elegancki

Dla pewności chcę jeszcze przetestować She Wood Velvet Forest, Bvlgari au the Vert, Olympic Rainforest, trzy zapachy RBR (Cynefin, Tundra i Silvan) oraz Woman DK w tym dziwacznym flakonie.

Testowałam też nowość od Phaedon - Poivre Colonial i niezły pieprz ale brak mu mocy. Sporo w nim też mchu i cytryny. Skojarzył mi się z Isos i Padpą.
Oj po takim opisie to Etro sobie też zapisuję koniecznie do poznania! Z wymienionych mam i bardzo lubię Velvet Forest - drzewne, wietrzne, wetiwerowe, czasem fiołkowe czasem nie i bardzo komplementogenne, nawet jak mi się wydaje że już uleciało to otoczenie go wyczuwa
Stary 2014-12-24, 13:15   #199
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
Napisane przez rosana Pokaż wiadomość
Oj po takim opisie to Etro sobie też zapisuję koniecznie do poznania! Z wymienionych mam i bardzo lubię Velvet Forest - drzewne, wietrzne, wetiwerowe, czasem fiołkowe czasem nie i bardzo komplementogenne, nawet jak mi się wydaje że już uleciało to otoczenie go wyczuwa
A ja muszę poznać She Wood
Co do Etro to zdania są oczywiście podzielone, czytałam coś o cytrynowym peerelowskim kiślu... Chyba takowych nie jadałam więc skojarzeń brak

Stary 2014-12-24, 13:40   #200
201607040946
Konto usunięte

Cytat:
A ja muszę poznać She Wood
Piękny, subtelny, drewniany zapach (nie drzewny), ale ulotny
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-05, 13:22   #201
Redhaired Witch
Nindżopesz

Przetestowałam She Wood Velvet Forest i niestety bardzo mnie rozczarowały. Zero wetiweru, drzewności. Na początku ofszę fiołki - takie wilgotne rosnące w leśnym zakątku z polatującymi w tę i nazad wróżkami a potem zrobiło się całkiem zwyczajnie, przytulnie i zapach skojarzył mi się z jakimś kremem lub zasypką dla niemowląt.

Dziś doszły do mnie trzy próbki Juniper Ridge, w których pokładam wielkie nadzieje.

Stary 2015-01-05, 17:17   #202
neska951
Zakorzenienie

A jak się widzisz z szyprami?
Stary 2015-01-05, 17:20   #203
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
Napisane przez neska951 Pokaż wiadomość
A jak się widzisz z szyprami?
Kompletnie się nie widzę. Albo kwaśnieją i dają na mnie starą oponą, albo czuję się w nich pańciowato. No i są zbyt "cielesne". Delikatne szypry ujdą, np. wspomniane Palais Jamais ale jest już na krawędzi.

Stary 2015-01-05, 18:32   #204
neska951
Zakorzenienie

Cytat:
Kompletnie się nie widzę. Albo kwaśnieją i dają na mnie starą oponą, albo czuję się w nich pańciowato. No i są zbyt "cielesne". Delikatne szypry ujdą, np. wspomniane Palais Jamais ale jest już na krawędzi.
Toooo odpadły mi kolejne typy
Stary 2015-01-12, 08:07   #205
MeryJane
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez hey Pokaż wiadomość
Thays Fueguia 1833

DS&Durga

oba dostępne w wawie, pierwsza marka w Galilu, druga w Mood Scent Bar
Oj - chyba w końcu dowlokę się na Tamkę
Generalnie to ja bym polecała w temacie wytrawności i trwałości -Chanel Sycomore

przygarnę, adoptuję, kupię

WSZYSTKIE DZIWOLĄGI PRZYGARNĘ

Edytowane przez MeryJane
Czas edycji: 2015-01-12 o 08:10 Powód: dopisek
MeryJane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-12, 08:11   #206
Redhaired Witch
Nindżopesz

O, MeryJane, kope lat. Ostatnio rzuciło mi się w oczy, że masz/miałaś Etro Vetiver. Zachciało mi się go kupić ale byłby to zakup w ciemno więc mam kilka pytań: on się nie daj bosz wysładza? Wymydla? Otula? Marzy mi się jakieś suche, ziemisto-dymne zielsko bez mydlin, piżm, kffiatów i słodkości. Etro wygląda mi na ideał.

Stary 2015-01-12, 18:30   #207
anilewe333
Raczkowanie

A może French Lover, nie mam już próbki, ale pamiętam go jako gorzką, wrotyczową łąkę. Zadnych słodkości, mydlin ani kwiatów, świeżości raczej też tam nie pamiętam. Taki zielony i gorzki, ale bardzo przyjemny.
anilewe333 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-01-12, 19:08   #208
rosana
Zakorzenienie

No i ja też znowu przyszłam do tego wątku bo wątek o ziołach albo drzewach przyciąga mnie jak magnes
Etro Vetiver piękny jest, ziemisty, bezkompromisowy, mocno wetiwerowy, bez żadnych kwiatków, nie mydli się, wytrawny i taki dziki. Bardzo go lubię ale od czasu do czasu, na dłuższą metę mnie męczy, mam małą odlewkę i używam ostrożnie.
A French Lover bardzo mnie zawsze kusił, miałam nadzieję na drzewa i soczystą zieloność a na mnie jest bardzo suchy, drzewne drzazgi
Memoir Man bardzo mi się podoba - drzewny, soczysty, kadzidlany i wetiwerowy ale jakiś przynajmniej na mojej skórze zbyt męski a chuopu niestety się nie spodobał i nie chciał nigdy nawet odlewki
Edit: ja w tej kategorii na szczęście mam swojego faworyta - Jade Durbano
Kusiło mnie też zawsze Mandragore Goutal, miałam odlewkę, zużyłam i dalej do końca nie mam zdania, muszę jeszcze kiedyś potestować

Edytowane przez rosana
Czas edycji: 2015-01-12 o 19:15
rosana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-12, 19:22   #209
hey
Wtajemniczenie

Cytat:
Marzy mi się jakieś suche, ziemisto-dymne zielsko bez mydlin, piżm, kffiatów i słodkości.
Testowałaś już Bass Ephemera? Może takie suche to to nie jest, ale dymno-ziemiste na pewno - troche jak Chaman's Party, ale bez goździkowo-bazyliowej nuty.

Cytat:
Napisane przez anilewe333
A może French Lover, nie mam już próbki, ale pamiętam go jako gorzką, wrotyczową łąkę. Zadnych słodkości, mydlin ani kwiatów, świeżości raczej też tam nie pamiętam. Taki zielony i gorzki, ale bardzo przyjemny.
Idąc tym tropem, czyli huragan gorzkiego galbanum, to Coven Andrei Maack moze sie spodobać fanom takich klimatów.

Kadzidła (z paczulami, skórami, przyprawami, drzewami w tym oudami)
hey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-12, 19:27   #210
Redhaired Witch
Nindżopesz

Przestańcie
Chciałam dorwać Coven to się próbki w Galilu skończyły, do French Lovera zabieram się już z rok ciągle stwierdzając, że szkoda mi 10 zeta bo pewnie będzie zbyt cielesny O Mandragore też co jakiś czas platonicznie rozmyślam, o Ephemerze chyba piersze słysze, Memoir i Jade na szczęście mnie nie urzekły a próbka Vetiveru Etro do mnie (mam nadzieję) przyleci. Uff.
Mam straszną fazę na gorzkawe zioła

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości