![]() |
#181 |
Nindżopesz
|
Dot.: Zioła, kadzidła, czary...
Znowu ja i moje wymagania
![]() Tym razem szukam perfum na wiosnę, lato. Chciałabym coś wytrawnego ale niezbyt gorzkiego, ziołowego ale nie w stylu warzywniaka tylko łąki, leśnego-iglastego, kadzidlanego, chłodnego i przestrzennego. Czary jak najbardziej, mrok niekoniecznie. Coś z charakterem ale niech to będzie raczej lekki zapach, żaden mocarny szypr czy apteczny syrop. Bez słodkich i sztucznych nut, żeby kojarzyło się z naturą. Najlepiej żeby było męskie lub uniseks i dostępne do obwąchania stacjonarnie w Wawie, chętnie z niszy. Bez: kwiatów, aldehydów, piżma, nadmiaru cytrusów, lawendy, owoców, świeżej zieleniny typu mięta lub trawa, słodyczy, sandałowca i innych otulających, oleistych nut. Nie chcę żeby to był "po prostu" wetiwerowiec, cytrusowy świeżak albo herbata. Nie chcę też zgnilizny, grzybni, kamfory ani szyprów. Mile widziane: pieprz, piołun, jałowiec, kardamon, herbata, wszelkie kadzidła, nuty drzewne i ogólno-ziołowe. Odrzuciłam: Ogródki, Dzongkha (po prostu mi nie leżą, czuję zbyt warzywne nuty), Harmatan Noir, Fou d'Absinthe, Kyoto, Juniper Sling i wszelkie Lutensy (za słodkie), Jaisalmer, Sugi, Tanoke (zbyt otulające, podejrzewam, że Norne też takie będzie), Eau du Gentiane Blanche (zbyt gorzki), Terre (po prostu "poprawny"), Jade (zbyt miętowy), Hinoki i Zagorsk (jak pasta do butów), Casbah (fajny ale miał w sobie coś z odświeżacza do wc ![]() Podoba mi się: Padparadscha (ale marna trwałość no i mam ochotę na coś nowego). Myślę o: Memoir Man ewentualnie Ouarzazate. Nie pamiętam już Shaal Nur i Terre de Sarment. Co jeszcze przetestować? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Mother of Cats
|
Red, może Etra Etro?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Nindżopesz
|
Trochę się obawiam wanili, róży i piżma ale dopisuje do listy mustniuchów, dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Panaroja
|
Shaal Nuur to takie słodsze i łagodniejsze Opium skrzyżowane z Kokonem pod koniec .
A próbowałaś Villoresiego Yerba Mate ? ze składu brzmi całkiem nieźle . Kiedyś wąchałam chyba , ale nic nie pamiętam , co może oznaczać tylko to , że nie było traumy ![]()
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Nindżopesz
|
![]() Czytałam o nim ale przeważały opinie o trawiastości w otwarciu i pudrowo-mydlanej słodyczy w bazie. Ale warto przetestować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
grozi wypollizowaniem
|
wg mnie dobrze myśłisz ![]() ![]() ![]()
![]() |
#187 | |
Nindżopesz
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do Etry - widzi mi sie że masz rację, chyba to nie jest w Twoim typie zapach ![]() ![]() Ale do Twych wymagań pasuje mi bardzo Devil in Disguise Marka Buxtona, ziołowo - rabarbarowo - kadzidlany. Świetny lecz bardzo rachityczny, pachniał na mnie przez 15 minut więc poleciał w świat ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
Wtajemniczenie
|
Thays Fueguia 1833
suchy, liściasto-herbaciany, bardzo naturalny DS&Durga Boston Ivy - nadmorski, lekko słonawy jak roślinność nad morzem Pale Grey Mountain, Small Black Lake - chłodny, przestrzenny, nieco wilgotny jak mech na mokrym kamieniu oba dostępne w wawie, pierwsza marka w Galilu, druga w Mood Scent Bar
![]() |
#190 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() http://www.perfumeriaquality.pl/prod...nthe-edp-100ml
![]() |
![]() |
#191 |
Zadomowienie
|
..a Interlude próbowałaś?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 | |||
Nindżopesz
|
Cytat:
Etra odpadła, jednak nie to. Shaal Nur pachniał mi wnętrzem damskiej torebki (?). A DiD gdzie można obwąchać? Cytat:
![]() BI dzisiaj wąchałam z blotterka ale nie zapadł mi w pamięć, PGM swego czasu testowałam dokładnie na skórze i początek świetny a potem wysłodził się w dość ozonowo-zwyczajny sposób, szkoda :/ Cytat:
Nie, czytałam o nim ale zniechęciły mnie opinie o słodkiej ambrze w bazie. Przy okazji przetestuję ale nie nastawiam się zbyt optymistycznie ![]() Ouarzazate też właśnie testuję i prawie nic nie czuję, foch ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
za DiDem możesz się porozglądać po forumie, jakiś czas temu sprzedawał się za półdarmo na all a potem latał po wymiankach i straganach ![]() MM znów się przed chwilą popachniłam, czuję miętę z goryczką i wytrawny cynamon ![]() ![]() zastanawia mnie co z tą rybą, bo czytam u Ciebie i pamiętam tez z recenzji na f. - na mnie w każdym razie na szczęście rybnych woni niet ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 | |
Nindżopesz
|
Cytat:
![]() 2. MM testowałam tylko raz bo nie mam próbki (jeszcze) ale faktycznie zachwyciły mnie te zmiany zapachu - każda kolejna jeszcze lepsza od poprzedniej ![]() ![]() Co do ryb to prostu jakieś moje spaczenie - chociaż nieperfumeryjny kolega potwierdził kiedy testowaliśmy coś pieprznego, że owszem, pieprz jest ale taki co więcej cytrusowy jak przyprawa do ryby ![]() Czekam aż w Quality pojawią się próbki Intense Pepper i capnę od razu dwie do testów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 |
Nindżopesz
|
Już jest, testowałaś?
![]() Ja wąchałam dziś Fueguia Thays, Phaedon Cendres de The i Tanoke Odin - dwa pierwsze mnie zupełnie nie urzekły, Tanoke jest fajne ale "to też nie to". Ouarzazate odrzuciłam, strasznie słabowity; Memoir Man też przestał mi się podobać bo wyczułam w nim pastę do zębów zmieszaną z ziołową herbatą ![]() ![]() Jeszcze muszę ponownie przetestować Chai Pigueta. EDIT: obwąchałam Intense Pepper i ble. Dobrze, że nie brałam odlewki w ciemno. Czuję głównie pieprz (taki zatęchły jak w Carbone albo Autoportrait) i pomarańczę. Nie powiem, zapach ciekawy ale dla mnie nie do przejścia. Wąchałam też Chai i nie wiem dlaczego zapamiętałam go jako zapach ziołowy. A tu takie duszne coś, zielono-słodkie (miód i zielenina?). Więc nadal nic. Edytowane przez Redhaired Witch Czas edycji: 2014-10-17 o 16:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Nindżopesz
|
Swoje poszukiwania uważam za prawie zakończone, urzekło mnie Etro Palais Jamais. Pachną mi szałwią, wetiwerem, tytoniem, gorzką herbatą Earl Grey, dymem z ogniska, ziemniakami wygrzebanymi prosto z ziemi, mokrymi liśćmi łopianu i mgłą nad łąką - dziwne połączenie a co jeszcze dziwniejsze jest to zapach noszalny, letnio-wiosenny i całkiem elegancki
![]() Dla pewności chcę jeszcze przetestować She Wood Velvet Forest, Bvlgari au the Vert, Olympic Rainforest, trzy zapachy RBR (Cynefin, Tundra i Silvan) oraz Woman DK w tym dziwacznym flakonie. Testowałam też nowość od Phaedon - Poivre Colonial i niezły pieprz ale brak mu mocy. Sporo w nim też mchu i cytryny. Skojarzył mi się z Isos i Padpą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#199 | |
Nindżopesz
|
Cytat:
![]() Co do Etro to zdania są oczywiście podzielone, czytałam coś o cytrynowym peerelowskim kiślu... Chyba takowych nie jadałam więc skojarzeń brak ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
Nindżopesz
|
Przetestowałam She Wood Velvet Forest i niestety bardzo mnie rozczarowały. Zero wetiweru, drzewności. Na początku ofszę fiołki - takie wilgotne rosnące w leśnym zakątku z polatującymi w tę i nazad wróżkami
![]() Dziś doszły do mnie trzy próbki Juniper Ridge, w których pokładam wielkie nadzieje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Zakorzenienie
|
A jak się widzisz z szyprami?
![]() |
#203 |
Nindżopesz
|
Kompletnie się nie widzę. Albo kwaśnieją i dają na mnie starą oponą, albo czuję się w nich pańciowato. No i są zbyt "cielesne". Delikatne szypry ujdą, np. wspomniane Palais Jamais ale jest już na krawędzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#205 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Generalnie to ja bym polecała w temacie wytrawności i trwałości -Chanel Sycomore
Kadzidła... Paczule... Dymy... ![]() ![]() ![]() przygarnę, adoptuję, kupię WSZYSTKIE DZIWOLĄGI PRZYGARNĘ ![]() ![]() Edytowane przez MeryJane Czas edycji: 2015-01-12 o 08:10 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Nindżopesz
|
O, MeryJane, kope lat. Ostatnio rzuciło mi się w oczy, że masz/miałaś Etro Vetiver. Zachciało mi się go kupić ale byłby to zakup w ciemno więc mam kilka pytań: on się nie daj bosz wysładza? Wymydla? Otula? Marzy mi się jakieś suche, ziemisto-dymne zielsko bez mydlin, piżm, kffiatów i słodkości. Etro wygląda mi na ideał.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Raczkowanie
|
A może French Lover, nie mam już próbki, ale pamiętam go jako gorzką, wrotyczową łąkę. Zadnych słodkości, mydlin ani kwiatów, świeżości raczej też tam nie pamiętam. Taki zielony i gorzki, ale bardzo przyjemny.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#208 |
Zakorzenienie
|
No i ja też znowu przyszłam do tego wątku bo wątek o ziołach albo drzewach przyciąga mnie jak magnes
![]() Etro Vetiver piękny jest, ziemisty, bezkompromisowy, mocno wetiwerowy, bez żadnych kwiatków, nie mydli się, wytrawny i taki dziki. Bardzo go lubię ale od czasu do czasu, na dłuższą metę mnie męczy, mam małą odlewkę i używam ostrożnie. A French Lover bardzo mnie zawsze kusił, miałam nadzieję na drzewa i soczystą zieloność a na mnie jest bardzo suchy, drzewne drzazgi ![]() Memoir Man bardzo mi się podoba - drzewny, soczysty, kadzidlany i wetiwerowy ale jakiś przynajmniej na mojej skórze zbyt męski ![]() ![]() Edit: ja w tej kategorii na szczęście mam swojego faworyta - Jade Durbano ![]() Kusiło mnie też zawsze Mandragore Goutal, miałam odlewkę, zużyłam i dalej do końca nie mam zdania, muszę jeszcze kiedyś potestować ![]()
... panta rhei ... Edytowane przez rosana Czas edycji: 2015-01-12 o 19:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#210 |
Nindżopesz
|
Przestańcie
![]() Chciałam dorwać Coven to się próbki w Galilu skończyły, do French Lovera zabieram się już z rok ciągle stwierdzając, że szkoda mi 10 zeta bo pewnie będzie zbyt cielesny ![]() Mam straszną fazę na gorzkawe zioła ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:03.