Biżuteryjna DG - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-01-30, 10:17   #181
clementinne
Zadomowienie

Dot.: Galerie artystyczne w internecie cz. II

Cytat:
Napisane przez M0N1K4 Pokaż wiadomość
Po drugie - poprosił o przykłady. Kogo złapali i wlepili karę. Oczywiście nie mam pojęcia i nie wiem... no to stwierdził,że skoro nie słyszałam to czym się martwię.

Trudno z tym argumentem dyskutować... Po pierwsze, czy gdyby Ciebie US przemaglował, przetrzepał, posprawdzał na przysłowiową siódmą stronę i ponakładał kary, to czy tak radośnie chwaliłabyś się tym wszystkim wokół? No ja bym raczej nie miała ochoty, nie licząc wypłakiwania się w rękaw komuś absolutnie najbliższemu, który - jak wierzę - nie zrobiłby z tego tematu do plotek.

Są dwa najważniejsze sposoby, na które można wpaść: donos i zakupy kontrolowane. Ten pierwszy - jak ktoś "uprzejmy" doniesie do US, że nie dostał paragonu, lub, że obiło mu się o uszka, że ktośtam cośtam robi i sprzedaje (niektorym ludziom się nudzi....pamiętam, swego czasu wiele kłopotów narobił moim dobrym znajomym - pracującym legalnie - pewien emerytowany były policjant - problem polegał tylko na tym, że on się czepiał rzeczy, których by się nikt nie przyczepił, oni w koncu sobie z tym poradzili, ale ile nerwów stracili, to ich - facet znał bardzo dobrze wszystkich ludzi w urzędach, do których donosił, znał nawet sędziego, który potem rozstrzygał na sprawie, a to był proces o taką bzdurę, że szkoda słów - konkretnie, o zakup wartości ok. 4zł) i drugi - kiedy zamawiającym będzie ktoś z US (bo taką mają powiedzmy "akcję"), i paragonu nie dostanie.

Bo najsłodsze w tym wszystkim jest to, że jak już masz firmę - jestes na liście do potencjalnej kontroli. A jak jej nie masz - albo przypadek, albo nic.
clementinne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-30, 11:45   #182
mlisiewski
Raczkowanie

Dot.: Galerie artystyczne w internecie cz. II

Szczerze mówiąc szanse, że skarbówka trafi bezpośrednio na kogoś kto sprzedaje kilka(naście) sztuk biżuterii miesięcznie jest raczej niewielka - no chyba, że ktoś życzliwy pomoże.
Z drugiej strony galerie łapią się pod dużych sprzedawców internetowych, czyli tych, których skarbówka miała prześwietlać najbardziej - wystarczy, że w ramach kontroli krzyżowej sprawdzą wszystkich sprzedających w dowolnej jednej, a ilość postów w tym dziale spadnie o 2/3...
mlisiewski jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-30, 16:13   #183
Anula1410
Raczkowanie

GG do Anula1410
Dot.: Biżuteryjna DG

Od głodu, moru i skarbówki - chroń nas Panie!
Stary 2009-01-30, 18:20   #184
loverynka
Zakorzenienie

Ja znam osobę która miała sprawę za niezarejestrowaną działalność gospodarczą. Kolega kupował tanio komórki i sprzedawał drożej przez internet. Miał z tego około 800zł miesięcznie przez kilka miesięcy. Dali mu jakiś maleńki wyrok w zawieszeniu i grzywnę (ze 2, może 3 tysiące, nie mam pewności) i to był wyrok łagodny, a czynnikiem łagodzącym był młody wiek, studia i niekaralność. Mogłam coś pokręcić, bo to było ze 2-3 lata temu, po nalocie na allegro, ale wiem, że nie skończyło się to pięknie.

loverynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-01, 15:55   #185
RoksiSK
Zadomowienie

Ja wystawiam na Allegro głównie książki (czasem nowe, bo kupuję, a później nie mam czasu przeczytać, lub po prostu dostaję). Boję się, czy Skarbówka się nie doczepi. Osatnio wystawiłam biżu - zysk () niecałe 100zł. W "O MNIE" napisałam, że wystawiane przedmioty są używane lub nowe - ale były u mnie dłużej niż 6m-cy (tak jest w przepisach, że od przedmiotów które masz ponad pół roku a sprzedajesz jako nowe nie odprowadzasz podatku do US). Mam teraz zamiar wystawić kilkanaście aukcji od 1zł z minerałami, które mi zostały - ale się wacham.
Stary 2009-02-01, 18:42   #186
irbenqa
Raczkowanie

RoksikSK - zajrzyj tutaj http://www.money.pl/podatki/poradnik...,0,314928.html
irbenqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-01, 19:45   #187
RoksiSK
Zadomowienie

Dziękuję
Stary 2009-02-03, 08:40   #188
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos....html?skad=rss
Stary 2009-02-03, 09:06   #189
RoksiSK
Zadomowienie

Dobry artykuł Kamyczku
"Fiskusowi udało się w 2007 r. skontrolować zaledwie 145 podmiotów handlujących w internecie" - powiem Wam, że to śmieszny wynik
Uważam, że to nielegalne, że urząd chce znać dane osób np. z Allegro (adres, nr konta i tak dalej). A gdzie ochrona danych osobowych Najłatwiej problem byłoby rozwiązać tak, aby Allegro samo zapłaciło trochę większy, "grupowy" podatek (chodzi mi o "zwykłych użytkowników, a nie "Super Sprzedawców, którzy mają założone sklepy na witrynie) - i podnieść trochę opłaty za sfinalizowane aukcje - i byłoby po kłopocie!
Stary 2009-02-03, 09:18   #190
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Cytat:
Napisane przez RoksiSK Pokaż wiadomość
Dobry artykuł Kamyczku
"Fiskusowi udało się w 2007 r. skontrolować zaledwie 145 podmiotów handlujących w internecie" - powiem Wam, że to śmieszny wynik
Uważam, że to nielegalne, że urząd chce znać dane osób np. z Allegro (adres, nr konta i tak dalej). A gdzie ochrona danych osobowych Najłatwiej problem byłoby rozwiązać tak, aby Allegro samo zapłaciło trochę większy, "grupowy" podatek (chodzi mi o "zwykłych użytkowników, a nie "Super Sprzedawców, którzy mają założone sklepy na witrynie) - i podnieść trochę opłaty za sfinalizowane aukcje - i byłoby po kłopocie!
Nielagalne to by było jakby PH Kogucik chciało poznać dane z Allegro. A jak chce Urząd Skarbowy, to jest to legalne.
Stary 2009-02-03, 09:18   #191
lysonka
Raczkowanie

Ok, jeżeli sprzedajemy srebro to musi być kasa fiskalna, ale jeżeli nie -powiedzmy ze posrebrzaki to chyba da się bez tej kasy?
tyle że jakiś dowód zakupu musi być - faktura vat? dla osoby fizycznej.
Trochę się w tym zaplątałam.
chciałabym sprzedawać legalnie- działalność jest- tzn mąż ma od lat ale nie mamy kasy- bo do tej pory nie było takiej potrzeby - nie bardzo palę sie do zakupu tejże , bo zaczynam dopiero sprzedawać biżuterię i ilości są prawie żadne
lysonka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-03, 09:20   #192
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Cytat:
Napisane przez lysonka Pokaż wiadomość
Ok, jeżeli sprzedajemy srebro to musi być kasa fiskalna, ale jeżeli nie -powiedzmy ze posrebrzaki to chyba da się bez tej kasy?
tyle że jakiś dowód zakupu musi być - faktura vat? dla osoby fizycznej.
Trochę się w tym zaplątałam.
chciałabym sprzedawać legalnie- działalność jest- tzn mąż ma od lat ale nie mamy kasy- bo do tej pory nie było takiej potrzeby - nie bardzo palę sie do zakupu tejże , bo zaczynam dopiero sprzedawać biżuterię i ilości są prawie żadne
Do posrebrzanych też jest potrzebna kasa...
Stary 2009-02-03, 09:21   #193
substytut
Zakorzenienie

Po pierwsze - aby zostac Super Sprzedawca nie potrzeba Ci DG. Poza tym jest jasno okreslone kto i w jakiej sytuacji placi/powinien placic podatki ze sprzedazy z allegro.
Po drugie - Allegro to duzy portal. Ale kontrole sa tez w normalnych firmach. Co jesli trafi na galerie gdzie sprzedajecie? Moga wtedy sprawdzic tez Was.

Poza tym Was nie rozumiem - dane ad. Allegro sa z 2007 roku. Osobiscie znam 2 osoby, ktore sprawdzono ze sprzedazy na allegro w 2008 - o ile pamietam moga sprawdzac sprzedaze do 5 lat wstecz. Nie bylo im wesolo jak im dolozyli kare.

Dla mnie opcja jest jasna - albo mam DG i sprzedaje normalnie i spie spokojnie, albo licze sie z wielka kara - pytanie czy warto jesli wiekszosc i tak jakos nie robi bizu wiele? Bo i z czego ja zaplacicie?

Opcja jest sprzedaz bezposrednia - znajomym itp, bo nie ma po tym zadnego sladu, ale oj, wyludnilyby sie galerie... Chcesz robic bizu i sprzedawac? To opcja jest prosta - niestety tylko jedna.
substytut jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-03, 09:22   #194
loverynka
Zakorzenienie

Posrebrzane też z kasą. Już pisałyśmy o tym z 10 razy. Jakikolwiek udział metali szlachetnych (nawet 1/1000) kwalifikuje do konieczności posiadania kasy fiskalnej.

Faktura vat tylko dla firmy. Jeśli chcesz wystawiać fakturę vat dla osoby nie posiadającej działalności gospodarczej to tak czy inaczej musisz nabić sprzedaż na kasę.

loverynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-03, 09:28   #195
lysonka
Raczkowanie

czyli trzebaby sie ufiskalnić lub sprzedawać z wełny, bursztynu, drewna i rzemienia. tylko jak tą sprzedaż ksiegować jeżeli faktura tylko dla płatników vat?
Stary 2009-02-03, 10:30   #196
RoksiSK
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez substytut Pokaż wiadomość
Po pierwsze - aby zostac Super Sprzedawca nie potrzeba Ci DG. Poza tym jest jasno okreslone kto i w jakiej sytuacji placi/powinien placic podatki ze sprzedazy z allegro.
Po drugie - Allegro to duzy portal. Ale kontrole sa tez w normalnych firmach. Co jesli trafi na galerie gdzie sprzedajecie? Moga wtedy sprawdzic tez Was.

Poza tym Was nie rozumiem - dane ad. Allegro sa z 2007 roku. Osobiscie znam 2 osoby, ktore sprawdzono ze sprzedazy na allegro w 2008 - o ile pamietam moga sprawdzac sprzedaze do 5 lat wstecz. Nie bylo im wesolo jak im dolozyli kare.

Dla mnie opcja jest jasna - albo mam DG i sprzedaje normalnie i spie spokojnie, albo licze sie z wielka kara - pytanie czy warto jesli wiekszosc i tak jakos nie robi bizu wiele? Bo i z czego ja zaplacicie?

Opcja jest sprzedaz bezposrednia - znajomym itp, bo nie ma po tym zadnego sladu, ale oj, wyludnilyby sie galerie... Chcesz robic bizu i sprzedawac? To opcja jest prosta - niestety tylko jedna.
Sub, czy te osoby sprzedawały biżu? Można wiedzieć jaka była duża kara...
Stary 2009-02-03, 10:39   #197
smoczek
Zakorzenienie

Ja słyszałam, że to jest tak, że dostajesz 2,5 tys kary za sam fakt sprzedaży bez dg, plus zostajesz wezwana do zapłacenia zaległego podatku. Tylko problem polega na tym, że jak robisz bez dg, to nie masz faktur żadnych na materiały, tak więc w ogóle nie masz kosztów z punktu widzenia skarbówki, więc płacisz od całego obrotu, a nie tylko zysku. Plus oni np. włażą na twoje konto i sprawdzają wszystkie przychody i każdy, który mógłby być przychodem z biżu doliczają do tej kwoty, od której masz zapłacić podatek, tak więc kończysz z mega podatkiem do zapłacenia - dużo większym niżbyś zapłaciła mając dg, no bo oni nie mają jak sprawdzić ile naprawdę zarobiłaś, więc zakładają, że najwięcej.
Ale słyszałam też o przypadkach, że kary były naprawdę symboliczne, bo ktoś był nigdy nie karany, nie zarobił dużo, był studentem i takie tam, więc mu złagodzili.
smoczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-03, 10:44   #198
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Cytat:
Napisane przez smoczek Pokaż wiadomość
Ja słyszałam, że to jest tak, że dostajesz 2,5 tys kary za sam fakt sprzedaży bez dg, plus zostajesz wezwana do zapłacenia zaległego podatku. Tylko problem polega na tym, że jak robisz bez dg, to nie masz faktur żadnych na materiały, tak więc w ogóle nie masz kosztów z punktu widzenia skarbówki, więc płacisz od całego obrotu, a nie tylko zysku. Plus oni np. włażą na twoje konto i sprawdzają wszystkie przychody i każdy, który mógłby być przychodem z biżu doliczają do tej kwoty, od której masz zapłacić podatek, tak więc kończysz z mega podatkiem do zapłacenia - dużo większym niżbyś zapłaciła mając dg, no bo oni nie mają jak sprawdzić ile naprawdę zarobiłaś, więc zakładają, że najwięcej.
Ale słyszałam też o przypadkach, że kary były naprawdę symboliczne, bo ktoś był nigdy nie karany, nie zarobił dużo, był studentem i takie tam, więc mu złagodzili.
Do tego mogą Ci jeszcze dowalić zakaz prowadzenia działalności przez następne 5 lat...
Stary 2009-02-03, 12:25   #199
marisella
Wtajemniczenie

GG do marisella

Cytat:
czyli trzebaby sie ufiskalnić lub sprzedawać z wełny, bursztynu, drewna i rzemienia.
Z tego co wiem, z bursztynem akurat też trzeba mieć kasę
marisella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-03, 14:06   #200
smieszka250
Zakorzenienie

GG do smieszka250

Ale jak sprzedajhę używane ciuszki na allegro, to chyba nie musze mieć działalności ?
Ostatnio trochę wystawiam używanych, w których już nie chodzę...
smieszka250 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-03, 14:22   #201
135nudziara
BAN stały

GG do 135nudziara

sub, ale weź pod uwagę to, że sama niedawno nie miałaś dg i co? nie sprzedawałaś? to nie jest takie łatwe założyć własną działalność. tym bardziej dla osób, które się uczą, nie pracują. mogłabym się podpiąć pod mamę, ale chociażby zakup kasy fiskalnej jest spoooorym wydatkiem, dla mnie tym bardziej, ponieważ nie pracuję, uczę się, a w miesiącu naprawdę nie wyciągam dużo - nie na tyle, by móc zainwestować w kasę fiskalną. wszystko co zarobię idzie w nowe materiały, których w domu wcale dużo nie mam. nie wiem, czy zwróciły mi się koszty - nie wiem, bo teraz kupuję z tych pieniędzy kamienie/srebro, a kasę z szuflady z biżu rzadko wyjmuję na swoje przyjemności
inną sytuację mają osoby, które pracują - mają stały dochód. ja, jako 16latka nie jestem w stanie zainwestować w to mimo tego, że chcę to robić. bardzo chciałabym w przyszłości zajmować się biżu, ale wtedy będzie inna sytuacja - będę na początku tyrała jak wół, więc praca mam nadzieję się opłaci. teraz robię biżu jak dobrze pójdzie 2 razy w tygodniu przez 3h, bo niestety mam inne obowiązki, których nie mogę pomijać.

łatwo się mówi - albo masz dg i sprzedajesz, albo nie masz dg i lepiej nie sprzedawaj, bo cię złapią. ja na sprzedaż bezpośrednią mam małe szanse, naprawdę. a modna to jedyna szansa na to, żebym miała jakąś z tego forsę na zakupy biżuteryjne.
135nudziara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-03, 14:43   #202
Amambada
Wtajemniczenie

ja narazie stawiam na sprzedaz bezposrednią, ale i tak jakos specjalnie z tym nie szaleje- zyski mam wystarczajace na nowe materiały, a jak nie to mama czasem cos dorzuci. Jak tylko bede mogła sama załozyc sobie działalnosc to załoze, bo podpinac to pod firme taty to raczej nie bardzo, z resztą jeszcze nie jestem pełnoletnia to nie ma o czym mowic. Narazie to hobby, a za 2-3 lata pewnie pierwszy biznes i oby do tego czasu cos sie zmieniło od strony papierkowej, bo ciezko jest sie w tym połapac
Amambada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-03, 14:45   #203
lawenda99
Zakorzenienie

Jak zwykle - punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
I've nothing but you on my mind

http://www.youtube.com/watch?v=ui2mKtzsY0o

lawenda99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-03, 18:38   #204
paola2
Raczkowanie

Zastanawia mnie jedno ; dlaczego galerie w realu nie mają kasy fiskalnej , a i tak sprzedają biżu na srebrze .
paola2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-03, 21:06   #205
lysonka
Raczkowanie

a wiecie co mnie wkurza najbardziej-jak widzę jak dziewczyny w galeriach i na allegro tą swą biżu w czynie społecznym oddają ( nie mylić z wośp i aukcjami charytatywnymi). Bo na materiały się zwróci. A gdzie czas, podatki. itd...
Ceńcie się dziewczyny
Stary 2009-02-03, 21:51   #206
RoksiSK
Zadomowienie

Cytat:
a wiecie co mnie wkurza najbardziej-jak widzę jak dziewczyny w galeriach i na allegro tą swą biżu w czynie społecznym oddają ( nie mylić z wośp i aukcjami charytatywnymi). Bo na materiały się zwróci. A gdzie czas, podatki. itd...
Ceńcie się dziewczyny
Łatwiej powiedzieć, niż zrobić "Cenię swoją pracę" - ale jeśli chcę coś sprzedać, to muszę niestety puścić ceny - sprzedaję bezpośrednio znajomym. Każdy chciałby mieć coś fajnego tanio, a najlepiej to za freee. Ostatnio sprzedałam kuzynce, która stwierdziła, że ta cena to ma spowodować, aby na przyszłość wyleczyła się z kupowania ... Myślałam, że mnie krew z.....e, ale udałam że nie słyszę. Sprzedałam jej naszyjnik na sznurkach z agatem koronkowym kulami 20mm i walcami ok. 40mm jaspisu oraz komplet (naszyjnik i bransoletka) z kulkami i kostkami z nocy kairu - łącznie za 50zł - a mogłabym za to wziąść ok. 65zł. I bądź tu człowieku dobry
Stary 2009-02-03, 22:52   #207
substytut
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 135nudziara Pokaż wiadomość
sub, ale weź pod uwagę to, że sama niedawno nie miałaś dg i co? nie sprzedawałaś? to nie jest takie łatwe założyć własną działalność. tym bardziej dla osób, które się uczą, nie pracują. mogłabym się podpiąć pod mamę, ale chociażby zakup kasy fiskalnej jest spoooorym wydatkiem, dla mnie tym bardziej, ponieważ nie pracuję, uczę się, a w miesiącu naprawdę nie wyciągam dużo - nie na tyle, by móc zainwestować w kasę fiskalną. wszystko co zarobię idzie w nowe materiały, których w domu wcale dużo nie mam. nie wiem, czy zwróciły mi się koszty - nie wiem, bo teraz kupuję z tych pieniędzy kamienie/srebro, a kasę z szuflady z biżu rzadko wyjmuję na swoje przyjemności
inną sytuację mają osoby, które pracują - mają stały dochód. ja, jako 16latka nie jestem w stanie zainwestować w to mimo tego, że chcę to robić. bardzo chciałabym w przyszłości zajmować się biżu, ale wtedy będzie inna sytuacja - będę na początku tyrała jak wół, więc praca mam nadzieję się opłaci. teraz robię biżu jak dobrze pójdzie 2 razy w tygodniu przez 3h, bo niestety mam inne obowiązki, których nie mogę pomijać.

łatwo się mówi - albo masz dg i sprzedajesz, albo nie masz dg i lepiej nie sprzedawaj, bo cię złapią. ja na sprzedaż bezpośrednią mam małe szanse, naprawdę. a modna to jedyna szansa na to, żebym miała jakąś z tego forsę na zakupy biżuteryjne.
Heh, nudziara - wcale nie latwo tak mowic... I wiem doskonale ze nie zawsze latwo zalozyc DG. Niemniej w momencie gdy zdecydowalam sie na DG to wiedzialam jakie sa koszta - dlatego teraz nie raz spie po 3, 4h na dobe.
A co do kasy - w ogole, nie tylko na kase - chcesz miec kase (w sensie pieniadze) to niestety musisz zapracowac. I tak w zyciu jest ze wszystkim, bo w "normalnej" pracy za nic ani mi ani nikomu nie placa.
Wiem, jestem dzis "brutalna" ale life is brutal - so do I.
substytut jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-04, 00:09   #208
mlisiewski
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paola2 Pokaż wiadomość
Zastanawia mnie jedno ; dlaczego galerie w realu nie mają kasy fiskalnej , a i tak sprzedają biżu na srebrze .
Nawet jeśli nie sprzedawałyby srebra to jakoś nie widzę jak by się miały utrzymać nie przekraczając 40 000 obrotu rocznie, co też zmusza do posiadania kasy.
Z drugiej strony absolutnie nie ma szans, żeby kasy nie miały mimo wymogu - konkurencja jest ostra i wystarczyłoby jedno pismo do skarbówki od kogoś życzliwego, żeby biznes zamknąć.
Stary 2009-02-04, 03:10   #209
mlisiewski
Raczkowanie

Było kilka razy o karach, więc może trochę przepisów:
Cytat:
Art. 54.
§ 1. Podatnik, który uchylając się od opodatkowania, nie ujawnia właściwemu organowi przedmiotu lub podstawy opodatkowania lub nie składa deklaracji, przez co naraża Skarb Państwa lub jednostkę samorządu terytorialnego na uszczuplenie podatku,
podlega karze grzywny do 720 stawek dziennych albo karze pozbawienia wolności do lat 3, albo obu tym karom łącznie.
§ 2. Jeżeli kwota podatku narażonego na uszczuplenie jest małej wartości, sprawca czynu zabronionego określonego w § 1
podlega karze grzywny do 720 stawek dziennych.
§ 3. Jeżeli kwota podatku narażonego na uszczuplenie nie przekracza ustawowego progu, sprawca czynu zabronionego określonego w § 1
podlega karze grzywny za wykroczenie skarbowe
Jeśli chodzi o kwotę o której mowa w §3 to było to w zeszłym roku 5000zł jeśli mnie pamięć nie myli, więc większość osób z tego forum więzienie raczej nie grozi.

Do tego za brak kasy:
Cytat:
Art. 62.
§ 1. Kto wbrew obowiązkowi nie wystawia faktury lub rachunku za wykonanie świadczenia albo odmawia ich wydania,
podlega karze grzywny do 180 stawek dziennych.
§ 2. Kto fakturę lub rachunek, określone w § 1, wystawia w sposób nierzetelny albo takim dokumentem posługuje się,
podlega karze grzywny do 240 stawek dziennych.
§ 3. Kto wbrew obowiązkowi nie przechowuje kopii wystawionej faktury lub rachunku,
podlega karze grzywny do 180 stawek dziennych.
§ 4. Karze określonej w § 1 podlega także ten, kto wbrew przepisom ustawy dokona sprzedaży z pominięciem kasy rejestrującej albo nie wyda dokumentu z kasy rejestrującej, stwierdzającego dokonanie sprzedaży.
§ 5. W wypadku mniejszej wagi, sprawca czynu zabronionego określonego w § 1-4
podlega karze grzywny za wykroczenie skarbowe.
A teraz co to jest stawka dzienna:
Cytat:
Art. 23.
§ 1. Wymierzając karę grzywny, sąd określa liczbę stawek oraz wysokość jednej stawki dziennej; jeżeli kodeks nie stanowi inaczej, najniższa liczba stawek wynosi 10, najwyższa - 720.
§ 2. Nakazem karnym można wymierzyć karę grzywny w granicach nieprzekraczających wysokości 200 stawek dziennych, chyba że kodeks przewiduje karę łagodniejszą.
§ 3. Ustalając stawkę dzienną, sąd bierze pod uwagę dochody sprawcy, jego warunki osobiste, rodzinne, stosunki majątkowe i możliwości zarobkowe; stawka dzienna nie może być niższa od jednej trzydziestej części najniższego miesięcznego wynagrodzenia w czasie orzekania w pierwszej instancji ani też przekraczać jej czterystukrotności.
No to liczymy:
za nie płacenie podatków: zaległy podatek + odsetki + 10-720 stawek dziennych
za brak kasy: 10-180 stawek dziennych
1 stawka dzienna = minimum 1/30 płacy minimalnej, czyli 42,53zł; maksimum 400 x płaca minimalna, czyli trochę ponad pół miliona złotych

Czyli za nie odprowadzanie podatków i brak kasy można dostać minimum 850zł grzywny i maksimum prawie 460 milionów ;-) Jeśli chodzi o to jakie te kary dają to powiem wprost, że nie wiem, choć słyszałem różne kwoty z zakresu 2000-8000zł przy zarobkach w granicach 3000-6000zł w skali roku, do tego jeszcze podatki + odsetki, przy czym to Wy musicie udowodnić że zwrot 200zł przez koleżankę przelewem na konto nie był częścią działalności. Dodatkowo w przypadku skazanie za przestępstwo skarbowe z art. 54 lub 62 sąd może dodatkowo nałożyć zakaz prowadzenia działalności gospodarczej (tzn tylko za przestępstwo, za wykroczenie nie).
Do tego dojdzie ZUS za cały okres prowadzenia niezarejestrowanej działalności.

Prosty przykład: sprzedajesz trochę biżuterii przez okres jednego pełnego roku, średnio masz z tego 400zł miesięcznie (minus materiały). Życzliwy sąsiad pisze donos, albo masz pecha - łapią Cie.
- Płacisz zaległy podatek od całego przychodu (nie ma działalności, nie ma odliczania kosztów), czyli ~40% z 4800zł + odsetki - razem ok 2100zł (udało się, tylko wykroczenie!)
- Dostajesz karę z art 54 i 62 - dość łagodną 4000zł
- Do tego zaległy ZUS za 12 miesięcy z odsetkami i to w pełnej wysokości - jakoś nie wierzę, że załapiesz się na obniżony dla nowych przedsiębiorstw ;-) - czyli jakieś 9500zł

Razem: 2100+4000+9500 = 15 600zł za biżuterię za 400zł miesięcznie, z której po odliczeniu materiałów i inwestycji w nowe miałaś 200zł. Przyjazne państwo jak jasna cholera.

edit: wszystkie cytaty to kodeks karny skarbowy

Edytowane przez mlisiewski
Czas edycji: 2009-02-04 o 03:11 Powód: uzupełnienie
Stary 2009-02-04, 09:04   #210
lookrecya
Zadomowienie

GG do lookrecya

o rety teraz bede sie bala sprzedawac nawet kolezankom z pracy
lookrecya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości