![]() |
#181 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Galerie artystyczne w internecie cz. II
Cytat:
Trudno z tym argumentem dyskutować... Po pierwsze, czy gdyby Ciebie US przemaglował, przetrzepał, posprawdzał na przysłowiową siódmą stronę i ponakładał kary, to czy tak radośnie chwaliłabyś się tym wszystkim wokół? No ja bym raczej nie miała ochoty, nie licząc wypłakiwania się w rękaw komuś absolutnie najbliższemu, który - jak wierzę - nie zrobiłby z tego tematu do plotek. Są dwa najważniejsze sposoby, na które można wpaść: donos i zakupy kontrolowane. Ten pierwszy - jak ktoś "uprzejmy" doniesie do US, że nie dostał paragonu, lub, że obiło mu się o uszka, że ktośtam cośtam robi i sprzedaje (niektorym ludziom się nudzi....pamiętam, swego czasu wiele kłopotów narobił moim dobrym znajomym - pracującym legalnie - pewien emerytowany były policjant - problem polegał tylko na tym, że on się czepiał rzeczy, których by się nikt nie przyczepił, oni w koncu sobie z tym poradzili, ale ile nerwów stracili, to ich - facet znał bardzo dobrze wszystkich ludzi w urzędach, do których donosił, znał nawet sędziego, który potem rozstrzygał na sprawie, a to był proces o taką bzdurę, że szkoda słów - konkretnie, o zakup wartości ok. 4zł) i drugi - kiedy zamawiającym będzie ktoś z US (bo taką mają powiedzmy "akcję"), i paragonu nie dostanie. Bo najsłodsze w tym wszystkim jest to, że jak już masz firmę - jestes na liście do potencjalnej kontroli. A jak jej nie masz - albo przypadek, albo nic. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Raczkowanie
|
Dot.: Galerie artystyczne w internecie cz. II
Szczerze mówiąc szanse, że skarbówka trafi bezpośrednio na kogoś kto sprzedaje kilka(naście) sztuk biżuterii miesięcznie jest raczej niewielka - no chyba, że ktoś życzliwy pomoże.
Z drugiej strony galerie łapią się pod dużych sprzedawców internetowych, czyli tych, których skarbówka miała prześwietlać najbardziej - wystarczy, że w ramach kontroli krzyżowej sprawdzą wszystkich sprzedających w dowolnej jednej, a ilość postów w tym dziale spadnie o 2/3... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Raczkowanie
|
Dot.: Biżuteryjna DG
Od głodu, moru i skarbówki - chroń nas Panie!
![]() |
#184 |
Zakorzenienie
|
Ja znam osobę która miała sprawę za niezarejestrowaną działalność gospodarczą. Kolega kupował tanio komórki i sprzedawał drożej przez internet. Miał z tego około 800zł miesięcznie przez kilka miesięcy. Dali mu jakiś maleńki wyrok w zawieszeniu i grzywnę (ze 2, może 3 tysiące, nie mam pewności) i to był wyrok łagodny, a czynnikiem łagodzącym był młody wiek, studia i niekaralność. Mogłam coś pokręcić, bo to było ze 2-3 lata temu, po nalocie na allegro, ale wiem, że nie skończyło się to pięknie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Zadomowienie
|
Ja wystawiam na Allegro głównie książki (czasem nowe, bo kupuję, a później nie mam czasu przeczytać, lub po prostu dostaję). Boję się, czy Skarbówka się nie doczepi. Osatnio wystawiłam biżu - zysk (
![]()
![]() |
#186 |
Raczkowanie
|
RoksikSK - zajrzyj tutaj http://www.money.pl/podatki/poradnik...,0,314928.html
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Zadomowienie
|
Dziękuję
![]()
![]() |
#188 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#189 |
Zadomowienie
|
Dobry artykuł Kamyczku
![]() "Fiskusowi udało się w 2007 r. skontrolować zaledwie 145 podmiotów handlujących w internecie" - powiem Wam, że to śmieszny wynik ![]() Uważam, że to nielegalne, że urząd chce znać dane osób np. z Allegro (adres, nr konta i tak dalej). A gdzie ochrona danych osobowych ![]()
![]() |
#190 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#191 |
Raczkowanie
|
Ok, jeżeli sprzedajemy srebro to musi być kasa fiskalna, ale jeżeli nie -powiedzmy ze posrebrzaki to chyba da się bez tej kasy?
tyle że jakiś dowód zakupu musi być - faktura vat? dla osoby fizycznej. Trochę się w tym zaplątałam. chciałabym sprzedawać legalnie- działalność jest- tzn mąż ma od lat ale nie mamy kasy- bo do tej pory nie było takiej potrzeby - nie bardzo palę sie do zakupu tejże , bo zaczynam dopiero sprzedawać biżuterię i ilości są prawie żadne |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#193 |
Zakorzenienie
|
Po pierwsze - aby zostac Super Sprzedawca nie potrzeba Ci DG. Poza tym jest jasno okreslone kto i w jakiej sytuacji placi/powinien placic podatki ze sprzedazy z allegro.
Po drugie - Allegro to duzy portal. Ale kontrole sa tez w normalnych firmach. Co jesli trafi na galerie gdzie sprzedajecie? Moga wtedy sprawdzic tez Was. Poza tym Was nie rozumiem - dane ad. Allegro sa z 2007 roku. Osobiscie znam 2 osoby, ktore sprawdzono ze sprzedazy na allegro w 2008 - o ile pamietam moga sprawdzac sprzedaze do 5 lat wstecz. Nie bylo im wesolo jak im dolozyli kare. Dla mnie opcja jest jasna - albo mam DG i sprzedaje normalnie i spie spokojnie, albo licze sie z wielka kara - pytanie czy warto jesli wiekszosc i tak jakos nie robi bizu wiele? Bo i z czego ja zaplacicie? Opcja jest sprzedaz bezposrednia - znajomym itp, bo nie ma po tym zadnego sladu, ale oj, wyludnilyby sie galerie... Chcesz robic bizu i sprzedawac? To opcja jest prosta - niestety tylko jedna.
![]() |
#194 |
Zakorzenienie
|
Posrebrzane też z kasą. Już pisałyśmy o tym z 10 razy. Jakikolwiek udział metali szlachetnych (nawet 1/1000) kwalifikuje do konieczności posiadania kasy fiskalnej.
Faktura vat tylko dla firmy. Jeśli chcesz wystawiać fakturę vat dla osoby nie posiadającej działalności gospodarczej to tak czy inaczej musisz nabić sprzedaż na kasę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Raczkowanie
|
czyli trzebaby sie ufiskalnić lub sprzedawać z wełny, bursztynu, drewna i rzemienia. tylko jak tą sprzedaż ksiegować jeżeli faktura tylko dla płatników vat?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#197 |
Zakorzenienie
|
Ja słyszałam, że to jest tak, że dostajesz 2,5 tys kary za sam fakt sprzedaży bez dg, plus zostajesz wezwana do zapłacenia zaległego podatku. Tylko problem polega na tym, że jak robisz bez dg, to nie masz faktur żadnych na materiały, tak więc w ogóle nie masz kosztów z punktu widzenia skarbówki, więc płacisz od całego obrotu, a nie tylko zysku. Plus oni np. włażą na twoje konto i sprawdzają wszystkie przychody i każdy, który mógłby być przychodem z biżu doliczają do tej kwoty, od której masz zapłacić podatek, tak więc kończysz z mega podatkiem do zapłacenia - dużo większym niżbyś zapłaciła mając dg, no bo oni nie mają jak sprawdzić ile naprawdę zarobiłaś, więc zakładają, że najwięcej.
Ale słyszałam też o przypadkach, że kary były naprawdę symboliczne, bo ktoś był nigdy nie karany, nie zarobił dużo, był studentem i takie tam, więc mu złagodzili. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#199 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 |
Zakorzenienie
|
Ale jak sprzedajhę używane ciuszki na allegro, to chyba nie musze mieć działalności ?
Ostatnio trochę wystawiam używanych, w których już nie chodzę... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
BAN stały
|
sub, ale weź pod uwagę to, że sama niedawno nie miałaś dg i co? nie sprzedawałaś? to nie jest takie łatwe założyć własną działalność. tym bardziej dla osób, które się uczą, nie pracują. mogłabym się podpiąć pod mamę, ale chociażby zakup kasy fiskalnej jest spoooorym wydatkiem, dla mnie tym bardziej, ponieważ nie pracuję, uczę się, a w miesiącu naprawdę nie wyciągam dużo - nie na tyle, by móc zainwestować w kasę fiskalną. wszystko co zarobię idzie w nowe materiały, których w domu wcale dużo nie mam. nie wiem, czy zwróciły mi się koszty - nie wiem, bo teraz kupuję z tych pieniędzy kamienie/srebro, a kasę z szuflady z biżu rzadko wyjmuję na swoje przyjemności
![]() inną sytuację mają osoby, które pracują - mają stały dochód. ja, jako 16latka nie jestem w stanie zainwestować w to mimo tego, że chcę to robić. bardzo chciałabym w przyszłości zajmować się biżu, ale wtedy będzie inna sytuacja - będę na początku tyrała jak wół, więc praca mam nadzieję się opłaci. teraz robię biżu jak dobrze pójdzie 2 razy w tygodniu przez 3h, bo niestety mam inne obowiązki, których nie mogę pomijać. łatwo się mówi - albo masz dg i sprzedajesz, albo nie masz dg i lepiej nie sprzedawaj, bo cię złapią. ja na sprzedaż bezpośrednią mam małe szanse, naprawdę. a modna to jedyna szansa na to, żebym miała jakąś z tego forsę na zakupy biżuteryjne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Wtajemniczenie
|
ja narazie stawiam na sprzedaz bezposrednią, ale i tak jakos specjalnie z tym nie szaleje- zyski mam wystarczajace na nowe materiały, a jak nie to mama czasem cos dorzuci. Jak tylko bede mogła sama załozyc sobie działalnosc to załoze, bo podpinac to pod firme taty to raczej nie bardzo, z resztą jeszcze nie jestem pełnoletnia to nie ma o czym mowic. Narazie to hobby, a za 2-3 lata pewnie pierwszy biznes i oby do tego czasu cos sie zmieniło od strony papierkowej, bo ciezko jest sie w tym połapac
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Zakorzenienie
|
Jak zwykle - punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
![]()
![]() |
#204 |
Raczkowanie
|
Zastanawia mnie jedno ; dlaczego galerie w realu nie mają kasy fiskalnej , a i tak sprzedają biżu na srebrze .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Raczkowanie
|
a wiecie co mnie wkurza najbardziej-jak widzę jak dziewczyny w galeriach i na allegro tą swą biżu w czynie społecznym oddają ( nie mylić z wośp i aukcjami charytatywnymi). Bo na materiały się zwróci. A gdzie czas, podatki. itd...
Ceńcie się dziewczyny |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#207 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do kasy - w ogole, nie tylko na kase - chcesz miec kase (w sensie pieniadze) to niestety musisz zapracowac. I tak w zyciu jest ze wszystkim, bo w "normalnej" pracy za nic ani mi ani nikomu nie placa. Wiem, jestem dzis "brutalna" ale life is brutal - so do I.
![]() |
![]() |
#208 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Z drugiej strony absolutnie nie ma szans, żeby kasy nie miały mimo wymogu - konkurencja jest ostra i wystarczyłoby jedno pismo do skarbówki od kogoś życzliwego, żeby biznes zamknąć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 | |||
Raczkowanie
|
Było kilka razy o karach, więc może trochę przepisów:
Cytat:
Do tego za brak kasy: Cytat:
Cytat:
za nie płacenie podatków: zaległy podatek + odsetki + 10-720 stawek dziennych za brak kasy: 10-180 stawek dziennych 1 stawka dzienna = minimum 1/30 płacy minimalnej, czyli 42,53zł; maksimum 400 x płaca minimalna, czyli trochę ponad pół miliona złotych Czyli za nie odprowadzanie podatków i brak kasy można dostać minimum 850zł grzywny i maksimum prawie 460 milionów ;-) Jeśli chodzi o to jakie te kary dają to powiem wprost, że nie wiem, choć słyszałem różne kwoty z zakresu 2000-8000zł przy zarobkach w granicach 3000-6000zł w skali roku, do tego jeszcze podatki + odsetki, przy czym to Wy musicie udowodnić że zwrot 200zł przez koleżankę przelewem na konto nie był częścią działalności. Dodatkowo w przypadku skazanie za przestępstwo skarbowe z art. 54 lub 62 sąd może dodatkowo nałożyć zakaz prowadzenia działalności gospodarczej (tzn tylko za przestępstwo, za wykroczenie nie). Do tego dojdzie ZUS za cały okres prowadzenia niezarejestrowanej działalności. Prosty przykład: sprzedajesz trochę biżuterii przez okres jednego pełnego roku, średnio masz z tego 400zł miesięcznie (minus materiały). Życzliwy sąsiad pisze donos, albo masz pecha - łapią Cie. - Płacisz zaległy podatek od całego przychodu (nie ma działalności, nie ma odliczania kosztów), czyli ~40% z 4800zł + odsetki - razem ok 2100zł (udało się, tylko wykroczenie!) - Dostajesz karę z art 54 i 62 - dość łagodną 4000zł - Do tego zaległy ZUS za 12 miesięcy z odsetkami i to w pełnej wysokości - jakoś nie wierzę, że załapiesz się na obniżony dla nowych przedsiębiorstw ;-) - czyli jakieś 9500zł Razem: 2100+4000+9500 = 15 600zł za biżuterię za 400zł miesięcznie, z której po odliczeniu materiałów i inwestycji w nowe miałaś 200zł. Przyjazne państwo jak jasna cholera. edit: wszystkie cytaty to kodeks karny skarbowy Edytowane przez mlisiewski Czas edycji: 2009-02-04 o 03:11 Powód: uzupełnienie |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Zadomowienie
|
o rety
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:52.