EPIDUO- jak na was działa? - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-05-14, 17:08   #181
kochaneczka
Rozeznanie

GG do kochaneczka
Dot.: EPIDUO- jak na was działa?

Cytat:
Napisane przez Maqua Pokaż wiadomość
ale ślicznie... patrząc na takie 'przed i po' od razu robi mi się lepiej, widzę, że są nadzieje

i...masz piękne oczęta
to dobrze cieszę się ze wzbudzam nadzieję hheehe chyba we mnie też ta nadzieja się zasiała dzięjuję za komplement
Kurczę, jak tak teraz patrzę na te zdjęcia to troche mi głupio, że tak się pokazałam saute...ani tuszu na rzęsach nie mam:/
Stary 2009-05-14, 18:28   #182
iv85
Raczkowanie

Po pierwsze wyglądasz na tych zdjeciach b. dobrze
Po drugie w makijażu nie byłoby tak widać oszałamiających efektów.
Po trzecie i najważniejsze, zawsze może usunąć zdjęcia Ja już widziałam
iv85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-14, 20:45   #183
kochaneczka
Rozeznanie

GG do kochaneczka

Cytat:
Napisane przez iv85 Pokaż wiadomość
Po pierwsze wyglądasz na tych zdjeciach b. dobrze
Po drugie w makijażu nie byłoby tak widać oszałamiających efektów.
Po trzecie i najważniejsze, zawsze może usunąć zdjęcia Ja już widziałam
myślisz ze efekty sa az tak jak napisalas "oszałamiające"? bardzo mi miło ale bez przesady chociaz uważam, że poprawa była widoczna
Stary 2009-05-14, 23:17   #184
sabona89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Cyska Pokaż wiadomość
A to są podobne przeciwskazania jak opalanie podczas okresu
Proszę?
sabona89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-14, 23:43   #185
Cyska
Zakorzenienie

GG do Cyska

Cytat:
Napisane przez sabona89 Pokaż wiadomość
Proszę?
Czego nie rozumiemy? Bo nie wie mco wyjaśnić
Cyska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-15, 19:57   #186
sabona89
Raczkowanie

Chyba raczej tego, co zacytowałam...

Co ma okres do opalania się?
Stary 2009-05-15, 20:18   #187
iv85
Raczkowanie

Ano ma i to dużo. W czasie okresu nie należy w żaden sposób przegrzewać organizmu, gdyż grozi to krwotokiem. Nie wiem wszak czy to autorka miała na myśli

Edytowane przez iv85
Czas edycji: 2009-05-15 o 20:20
iv85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-15, 20:33   #188
Cyska
Zakorzenienie

GG do Cyska

Cytat:
Ano ma i to dużo. W czasie okresu nie należy w żaden sposób przegrzewać organizmu, gdyż grozi to krwotokiem. Nie wiem wszak czy to autorka miała na myśli
Tak, to Nawet na drzwiach solarium wisi taki delakog
Dlatego zapytałam czy te przeciwskazania( okres i stosowanie epiduo) są takiej samej "wagi", bo opalam sie podczas okresu i nic mi nie jest, więc może i ...
Ale niektóre z was znają się lepiej dlatego pytam, nie chce sobie zrobić krzywdy:P ale jakbym sobie przygrzala twarzyczke to by te moje defekty byly mniej widoczne.. bo już na tą chape patrzeć nie moge
Stary 2009-05-15, 20:59   #189
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
o rany a ja dzisiaj dostalam okres i poszlam sie opalac
dobrze ze nic mi sie nie stalo
i kurcze chociaz twarz zaslanialam to wydaje mi sie ze troszke mi slonce zlapalo buzie i nie wiem czy moge posmarowac na noc epiduo, czy mnie nie poparzy...
karolynka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-15, 23:53   #190
problemowiec89
Przyczajenie

hej, ja uzywam juz kolejna tubke epiduo nic mnie nie podraznialo zadnych problemow zero luszczenia. Differin jest mniej skuteczny, jedyne co mnie martwi to nadtlenek benzoilu i jego wplyw na naczynka. jesli chodzi o nawilzenie to ziaja med dla naczynkowcow lib oliwka hipp. uzywam tez acne dermu( plus oczywiscie filtr wysoki ) nie wiem ale czytajac wasze posty jestem przerazona jak dla kilku zaskornikow czy malych krostek mozna sobie spalic skore i doprowadzic ja do takiego stanu. Podejrzewam ze gdyby wielu z was dobrac pielegnacje to obyloby sie bez lekow antytradzikowych. pzdr i troche rozwagi, a co do dermatologow oni nieomylni nie sa, niektorzy o tradziku wiedza mniej niz przecietna wizazystka, ja mam tradzik od 7 lat obecnie jest super wiec cos moge o tym powiedziec....

---------- Dopisano o 00:53 ---------- Poprzedni post napisano o 00:52 ----------

poza tym uzywajac epiduo czy innyc retinoidow NIE WOLNO SIE OPALAC!!!!
problemowiec89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-16, 12:09   #191
babcia wełna
Przyczajenie

GG do babcia wełna

witajcie
tez uzywam epiduo.
otrzymałam recepte od lekarza,poczytałam komentarze w internecie i sie przestraszyłam. podraznienia, zaczerwieniania, poparzenia itp...
okazałao sie ze moje skora dobrze toleruje lek. kupujac epiduo kupilam tez emulsje silnie nawilzajaca cetaphil md na wypadek negatywnej reakcji skory.
sklad epiduo wyglada jak polaczenie differinu (dla mniej do tej pory najlepszy lek - tez nie podraznial, nie uczulał, nic nic nic) i benzacne (dla mnie tez ok, bez złych reakcji). wiec pokladam w nim nadzieje.
cetaphil md polecam. silnie nawilza nie powodujac tłustego filmu na skórze (mam cere mieszana, smaruje nim suche partie). mysle ze bedzie swietnym ukojeniem dla tych co odczuwaja pieczenie i podraznienie po epiduo.
dodam na koniec, ze stosowałam jeszcze acne derm i nigdy nie miałam okazji przekonac sie o jego efektach, od razu po nalozeniu mam odczucie wyzerania skóry i nigdy nie stosowałam go dluzej niz kilka dni. teraz z cetaphilem chyba przetrwałabym kuracje
babcia wełna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-18, 16:16   #192
dwudziestka
Raczkowanie

jeszcze z 10 dni temu chwaliłam epiduo bardzo bardzo, że blizny zamazuje, że jest lepiej, że tylko parę białych krostek wyskoczyło. Ale teraz.... coraz więcej tych krost,co chwile pojawaiją się nowe, obecnie mam nawet' jedna na drugiej', i w skupisku po pare, co strasznie dnerwujące jest, a już widzę takie malutkie, które dojrzewają. A strasznie szybko dojrzewają, kilka/kilkanaście godzin, i mam koljene, a znikają po kilku dniach i to tak od niechcenia że tak się wyrażę.
No jednym słowem, obecnie przeżywam masakrą. Teraz mam tydzień wolnego <juwenalia> więc chyba muszę z jakimś specyfikiem przesadzić, żeby pozbyć się tego!!!
dwudziestka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-18, 18:39   #193
problemowiec89
Przyczajenie

poczatkowe dzialanie differinu to tzw wyciaganie zanieczyszczen z epiduo jest tak samo. musisz przetrwac u mnie trwalo to ok 2 miesiecy ale warto bylo teraz oprocz kilku plamek po krostach nie mam zadnych swiezych no chyba ze sporadycznie, wiec na poczatku masakra potem lepiej pzdr.
Stary 2009-05-18, 19:03   #194
dwudziestka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez problemowiec89 Pokaż wiadomość
poczatkowe dzialanie differinu to tzw wyciaganie zanieczyszczen z epiduo jest tak samo. musisz przetrwac u mnie trwalo to ok 2 miesiecy ale warto bylo teraz oprocz kilku plamek po krostach nie mam zadnych swiezych no chyba ze sporadycznie, wiec na poczatku masakra potem lepiej pzdr.
eh, to już właśnie ponad miesiąc stosuję... ale wiesz, jeśli to ma mnie dokładnie oczyścić, to ja się boję, bo strasznie dużo tego.... ;( zaskórników masa, po prostu prawie cała twarz.... ile to potrwa? bo już nie mam siły. ileż można się leczyć? ? ? ;((((
Stary 2009-05-18, 19:42   #195
Maqua
Zakorzenienie

hura! oprócz kilku syfów na wierzchu buzia jest w świetnym stanie. zaczęłam smarować ją kremem z cynkiem i dodatkowo poprawiło to równość koloru i czuję się (i wyglądam) o wiele lepiej
Maqua jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-18, 19:54   #196
Natalejszyn
Przyczajenie

walcze z trądzikiem już kawał czasu, epiduo używam narazie tydzień i jeszcze żadna maść nie podrażniała mi tak skóry mam uczucie jakby mnie poparzyła , ale z dnia na dzień jest coraz lepiej..widać już małe efekty! "syfów" już o połowe mniej, nie świece się tak bardzo jak dawniej.
Hmm Maqua mogłabyś podać nazwe tej maści cynkowej? ;]
Natalejszyn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-18, 20:32   #197
Maqua
Zakorzenienie

to znany i lubiany na rossmanowych wątkach krem babydream z nagietkiem nazywa się Calendulacreme, zawiera dużo cynku. kosztuje jakieś 5-6 złotych/100 ml
Maqua jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-19, 09:00   #198
problemowiec89
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez dwudziestka Pokaż wiadomość
eh, to już właśnie ponad miesiąc stosuję... ale wiesz, jeśli to ma mnie dokładnie oczyścić, to ja się boję, bo strasznie dużo tego.... ;( zaskórników masa, po prostu prawie cała twarz.... ile to potrwa? bo już nie mam siły. ileż można się leczyć? ? ? ;((((
u mnie ponad 2 miesiace, tez bylo strasznie nawet czasem nie moglam nie spac bo mnie tak te krosty bolaly jak je dotknelam w poduszke, ale potem bylo tylko lepiej.
Stary 2009-05-19, 10:01   #199
dwudziestka
Raczkowanie

oby, dziś dermatolożka mi druga tubkę epiduo przepisała... nie protestowałam... niewiele tracę, a będzie co będzie. oby tylko lepiej.
i na dzień na te syfki dostałam clindacne, chociaż ona uznała, że to wcale nie musi być od leku. ale ja wiem, że od leku, wywala i to równo. Ale dobze, poceiszam się, że jeszcze tylko trochę i będzie tylko lepiej )
Stary 2009-05-19, 21:29   #200
Elfia4
DOMator

Cytat:
Ale niektóre z was znają się lepiej dlatego pytam, nie chce sobie zrobić krzywdy:P ale jakbym sobie przygrzala twarzyczke to by te moje defekty byly mniej widoczne.. bo już na tą chape patrzeć nie moge
Retinoidy i solarium to najgorsze możliwe połączenie. Absolutnie nie przygrzewaj twarzy ani sztucznym, ani naturalnym słońcem, bo jak opalenizna zejdzie odsłonią się piękne przebarwienia, z którymi stoczysz walkę do kolejej wiosny albo dłużej.
Co prawda retinoidy takie jak differin czy epiduo są stosunkowo najbezpieczniejsze nie działają tak silnie uwrazliwiająco na słońce jak tretinoina, ale i tak skóra jest znacznie wrazliwasza na słońce. Powinnaś raczej chronić skórę filtrem niż opalać.
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 19:19   #201
maddie87
Rozeznanie

Ja właśnie od jutra zacznę stosować Epiduo (dzisiaj nie było w aptece :/ ) Skończyłam leczenie Izotekiem, ale nadal mam ślady po trądziku i właśnie na nie dermatolog zapisała mi ten żel. Mam nadzieję, że pomoże i nie będzie mnie tak podrażniał jak większość z was. Poza tym lekarka zapisała mi Glyco A, ale chyba zaczekam z jego kupnem i zobacze jak działa na mnie Epiduo, bo nie chce przesadzić
maddie87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-29, 10:59   #202
Cyska
Zakorzenienie

GG do Cyska

dziewczyny a ten jakiś czas nie uzywalam epiduo z jakiś tydzien i jakieś pare dni temu uzylam 2 razy i znow osdtawilam bo skora mi sie taaak luszczy ze na to sie w ogole nie da makijazu nalozyć. Czym to można złuszczyc? jakimś peelingiem? (przyznam ze boje sie peelingow ze mnie potym bardziej wypryszczy bo przeczytalam ze to sie roznosi po calej twarzy wtedy). Teraz ratuje sie domowym sposobem;p mocze ręcznik i trę o twarz Może jakies chusteczki peelingujace istnieją takie?

Dziewczyny poraźdzcie coś
Stary 2009-05-29, 14:43   #203
sabona89
Raczkowanie

Jeśli peeling to enzymatyczny, nic Ci się wtedy nie rozniesie. A tarcie ręcznikiem o twarz... pozostawię bez komentarza.
Epiduo spisuje się super, od jakichś trzech tygodni nie podrażnia nic a nic (dalej stosuję co 2 dni), buzia wygląda coraz lepiej

Edytowane przez sabona89
Czas edycji: 2009-05-29 o 14:44
Stary 2009-05-29, 16:05   #204
Cyska
Zakorzenienie

GG do Cyska

Cytat:
Jeśli peeling to enzymatyczny, nic Ci się wtedy nie rozniesie. A tarcie ręcznikiem o twarz... pozostawię bez komentarza.
No nic sie nie rozniesie i przy okazji nic mi chyba nie złuszczy;p ja naprawde mam wysuszoną skore i pełno takich skórek odstających, ale jak na dlugo odstawie epiduo to sie zaraz pryszcze pojawiają i tak jedno kosztem drugiego:/
A z tym ręcznikiem to może za strasznie opisalam Namaczam lekko i ścieram skórki na czółku co w tym takiego strasznego? w TV o tym mówili że tak sie robi na usta więc stąd ten myk Przynajmniej pomaga...
Ehh tak kto jest jak mnie nikt nie rozumie bo nie ma takich problemów
Stary 2009-05-29, 16:23   #205
sabona89
Raczkowanie

Cytat:
Ehh tak kto jest jak mnie nikt nie rozumie bo nie ma takich problemów
Tak, jesteś sama jedna na świecie z trądzikiem i przesuszoną i podrażnioną skórę, szczerze współczuję...
Stary 2009-05-30, 11:41   #206
Obstinate
Raczkowanie

Stosuję epiduo od niecałego miesiąca. Mam 17 lat, to myslę istotne. Na wątek zajrzałam ze względu na tą cholerną, czerwoną twarz :| Ale zrobię, tak jak Wy ; ) Odstawię na jakieś dwa dni, zobaczymy jak będzie. Też miałam wysyp, podrażnienia. Ale nie jakieś przeogromne. Teraz czekam na efekty. Mam masę zaskórników, 'kaszkę' i trochę blizn po krostach. Wągry na nosie znakomicie znikają [nie całkowicie, ale zauważalna ogromna poprawa] po maseczce z glinki. Ja miałam lerosett Drogie, ale skuteczne.
A z trądzikiem męczę się już od ponad 3lat. Momentami psychicznie można od tego wysiąść, ale liczy się wsparcie : )
Co do peelingu- używam czasem peelingu enzymatycznego ziaji do skóry mieszanej i skłonnej do zanieczyszczeń. Nie podrażnia mnie [a moja skóra jest mega wrażliwa], widocznie rozjaśnia skórę. Nie łuszczy się, jest gładka : ) I niedrogi ten peeling.
Obstinate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-30, 11:49   #207
Cyska
Zakorzenienie

GG do Cyska

Cytat:
Tak, jesteś sama jedna na świecie z trądzikiem i przesuszoną i podrażnioną skórę, szczerze współczuję...
ja pierdziele twoje posty ciągle biją niezadowoleniem i uszczypliwością, mimo to cały czas odpowiadałam na nie miło.. wyluzuj kobieto!!

ps. pff nie potrzebuje twojego współczucia haha
Stary 2009-06-02, 14:42   #208
aga1792
Przyczajenie

Talking Dot.: EPIDUO- jak na was działa?

[quote=sabona89;11792267]W ulotce jest napisane, że u 10% badanych zaobserwowano podrażnienia po edpiudo. Chyba na słoniach robili te badania Póki co mamy jedną osobę, której nie podrażnia

ja stosuje epiduo od dlugiego dosc czasu i efekty sa naprawde widoczne tylko nie wiem czy to napewno dzieki epiduo bo w tym samym czasie lekarz kazal mi zazywac tabletki unidox. wzielam 3 opakowania unidoxu (jedno starcza na 2 tygodnie, ale w moim przypadku pierwsze opakowanie rano i wieczorem czyli tydzien a nastepne dwa juz normalnie) a epiduo jest bardzo wydajne w dodatku trzeba uzywac bardzo cienka warste i jesto to dopiero moje drugie opakowanie po jakichs 2och miesiacach kuracji. i widac poprawe chociaz ja wcale nie mialam mocnego tadziku, male krostki tu i tam a teraz zostaly mi tylko zaskorniki ktorych wogole nie widac jak sie przypudruje. jesli chodzi o podraznienia i wysuszanie to owszem ale tylko wtedy kiedy bralam jeszcze unidox i mysle ze to od tego mialam podrazniona cere. od kiedy uzywam tylko epiduo nie mam nawet najmniejszych podraznien a stosuje go codziennie a nawet 2 razy dziennie. wiec to zalezy od rodzaju skory. ja mam cere mieszana, mozna powiedziec ze nawet tlusta wiec nie przesusza mi sie pozdrawiam
aga1792 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-03, 14:23   #209
Danula
Zakorzenienie

Hej
Niestety na mnie epiduo działało jak kwas solny Już po pierwszym użyciu miałam zaczerwienioną twarz.Przebolałam jeszcze dwa dni i odstawiłam ustrojstwo:/ Skóra przesuszona okrutnie, broda była nie tylko czerwona ale pomarańcozwa wręcz, skóra złaziła z całej twarzy. Wcześniej używałam differin (teraz do niego wróciłam) pani dermatolog przepisała mi epiduo ponieważ dobrze reagowałam na differin (ten sam składnik). Mówiła że tak powinna mi sie zrobić cała twarz(!) a później się daje maść sterydową.Podziękowałam grzecznie i tydzień później zaczęłam stosować differin. Jeśli coś jest nie tak to najlepiej porozmawiać z dermatologiem nie ma sensu się męczyć i robić sobie krzywdy. Przecież nie ma jednego leku działającego na każdy trądzik czy zaskórniki.
Pozdrawiam
Danula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-03, 15:12   #210
corka_rosy
Wtajemniczenie

też używam epiduo od kilku dni. Miałam problemy z buzią po odstawieniu tabl anty, porobiły mi się takie grudki na policzkach i wągry na czole. Mój lekarz kazal mi używać maści raz na 2 dni, cienka warstwa i tylko na 30 min, a potem coś nawilżającego (ja używam kremu z iwostinu). Tak więc bardzo się zdziwiłam, że niektóre w Was piszą, że smarują się na całą noc.
Jak na razie jestem zadowolona, wychodzą mi syfki, ale buzia jest coraz ładniejsza (po kilku stosowaniach!), wyraźnie zwężone pory i mniej wągrów.

21.04.2013.
corka_rosy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości