|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#181 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zaburzenia hormonalne (PCOS, schorzenia nadnerczy i tarczycy)- wątek zbiorczy
Cześć dziewczyny, może pomożecie mi w interpretacji wyników. Mam 23 lata.
- TSH 3 gen 3,71 ulU/ml (zakres 0,27 ulU/ml-4,20 ulU/ml), - ASPAT 22 U/L (zakres 15-46) - ALAT 24 U/L (zakres 11-66) - czas protrombinowy PT 14,0 sek. (norma 8-12) - wskaźnik protrombinowy 80,7 % (norma 80-120) - INR 1,24 (norma 0,8-1,2) - Czas APTT 39,2 sek. (norma 29-40) - Fibrynogen 2,9 g/l (norma 1,8-4,0) - FT4 1,15 ng/dl (zakres 0,93-1,70 ng/dl) Czekam jeszcze na wyniki FT3, anty TPO, anty TG ale niestety będą dopiero za tydzień bo odsyłają do innego miasta. Może mi ktoś pomóc w interpretacji bo na tym się kompletnie nie znam.
![]() |
![]() |
#182 |
Przyczajenie
|
Dot.: Zaburzenia hormonalne (PCOS, schorzenia nadnerczy i tarczycy)- wątek zbiorczy
Hej dziewczyny, póki co dołączam do Was, przynajmniej do 31 stycznia, póki nie dowiem się czy na 100% mam pco czy jednak nie. Dzisiaj odebrałam wyniki badań (oprócz 17-oh progesteron).
Zerknijcie proszę na wyniki, bo do 31 nie wytrzymam.. ![]() Badania robione w 5 d.c., na czczo, normy w nawiasach. test obc. glukozą 75g -na czczo 104,67 (105) -po 1h 113,30 (180) -po 2h 97,76 (140) TSH 2 generacji 0,87 (0,47-5,00) DHEAS ug/dl 311,40 (35.00-430.00) nmol/l 108.06 (12.15-149.21) FSH 5.62 (f. folik. 4.00-13.00, f. owu. 5.00-22.00, f. lut. 2.00-13.00) LH 5.85 (f. f. 1.00-18.00, f.o. 24.00-105.00, f.l. 0.40-20.00) Estradiol 80.00 (f.f. 39.00-189.00, f.o. 94.00-508.00, f.l. 48.00-309.00) Prolaktyna 34,02 (kobiety w cyklu 1.39-24.20) ![]() Testosteron ng/mL 2.36 (0.10-1.10) ![]() nmol/l 8.18 (0.35-3.81) ![]() Jak to wygląda według Was? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Zakorzenienie
|
Ancyk209 Ja od siebie mogę powiedzieć tylko tyle, że TSH może wskazywać na nadczynność tarczycy, prolaktyna zdecydowanie za wysoka co też może wskazywać na chorobę.
![]() |
![]() |
#184 |
Przyczajenie
|
Może wskazywać na nadczynność mimo że jest w normie?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Zakorzenienie
|
Tak, mój wynik też jest w normie a wskazuje na niedoczynność ponieważ jest blisko górnej granicy. Też myślałam, że jeśli mieści się w granicy normy to wszystko okej ale badania te robiłam z polecenia ginekologa i on mnie uświadomił, że jest za wysokie. Kobieta w młodym wieku (tak jak ja mam 23l. ) powinna mieć 1,5-góra 2. Przy takim wyniku jak ja ginekolog stwierdził, że ciężko będzie mi zajść w ciąże i że jest duże ryzyko poronienia.
Podwyższona prolaktyna również prowadzi do problemów z zajściem w ciąże, możesz sobie poczytać o niej więcej w internecie.
![]() |
![]() |
#186 |
Przyczajenie
|
God of War 20, dziękuje za info. Ciekawe co powie moja gin.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Zakorzenienie
|
Nie ma za co mam nadzieje, że w błąd nie wprowadziłam
![]() Ja dopiero za 3 miesiące idę do ginekologa więc chciałabym wiedzieć wcześniej jeśli chodzi o moje wyniki, może ktoś mi pomoże w interpretacji.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#188 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Testosteron podwyższony, co może wskazywać na PCOS. Masz nieregularne miesiączki? Co wykazało USG jajników? ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
Zakorzenienie
|
gwiazdka93 być może masz rację, nie jestem ekspertem niestety
![]() ![]() Możesz mi pomóc w interpretacji moich wyników?
![]() |
![]() |
#190 |
Przyczajenie
|
gwiazdka93 mam nieregularne miesiączki, a usg wykazało pęcherzyki na jajnikach. Czyli zapewne pco jak nic...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:28 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ---------- Nieregularne, tzn. co ile? USG wykazało pęcherzyki charakterystyczne dla PCOS (min. 12 pęcherzyków o średnicy 2-9 mm)? |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#192 |
Przyczajenie
|
30-45 dni, pęcherzyki 7-8mm, ale nie wiem ile ich jest..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Zakorzenienie
|
gwiazdka 93 dzięki
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#194 |
Zakorzenienie
|
Aha, ja lek. nie jestem, ale już te informacje, które podałaś potwierdzają PCOS
![]() 1) nieregularne miesiączki (powyżej 35 dni), 2) stwierdzona hiperandrogenemia lub jej kliniczne objawy (hirsutyzm, trądzik) 3) nieprawidłowy obraz jajników w USG (min. 12 pęcherzyków o śr. 2-9 mm lub objętość jajnika> 10 cm3). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Przyczajenie
|
dzięki gwiazdko.
![]() ![]() No cóż, to zostaje mi czekać na wizytę i na prawdopodobne potwierdzenie. Będziemy się musiały zaprzyjaźnić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ginekolog czy endokrynolog (nie wiem na czyje zlecenie robiłaś badania) powinien Ci zalecić wykonanie jeszcze jakichś innych badań. Mogliby Cię w szpitalu przebadać... ![]() Oj, wolałabym się nie zaprzyjaźniać w takich okolicznościach ![]() Ech, ja się wybieram jutro na badania, tak mi się nie chce ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Przyczajenie
|
Oj też bym wolała nie w takich okolicznościach, ale co poradzić...
![]() Trzymam kciuki w takim razie za dobre wyniki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 | |||
luckygirl
|
Cytat:
![]() ![]() w piątek jak będę na moim ukochanym (!!) odczulaniu to zapiszę się do chirurga. Mam już dość tego całego chorowania ![]() Cytat:
![]() ![]() a lewatywę też miałam, przed operacją, jak mi torbiele z jajnika wycinali ![]() Cytat:
![]() JA też sobie tak mówię, bo też słyszałam, że moge mieć problemy, itp... nic miłego. mialam jakiś czas temu napisac swoje wyniki odnosnie tarczycy, ale jakoś zapominała ![]() TSH 1.60 uIU/ml (0.35-4.94) FT4 14.13 pmol/L (9.0-19.05) anty-TPO 0.2 IU/ml (<5.61) anty-TG 0.8 IU/ml (<4.11) wg mnie badania są w normie ![]() a tak w ogóle to niby FSH i LH mam w normie, ale z tego co zdążyłam się dowiedzieć ważna jest też różnica pomiędzy tymi dwoma. Różnica powinna wynosić od 0.6... niestety u mnie jest poniżej. Kurde! |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 | ||||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() Cytat:
W ogóle w kwestii tego badania, przyznam szczerze, że mnie to dziwi, podobnie jak kasiastrunin... Kolonoskopia nie jest badaniem profilaktycznym jak np. cytologia, kolonoskopię wykonuje się raczej jeśli są jakieś podejrzenia, że coś może być nie tak. Ja 2 razy leżałam w szpitalu na badaniach hormonalnych i nikt mi nic o kolonoskopii nie mówił, na szczęście ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Wyniki piękne ![]() Nie jest ważna różnica pomiędzy LH i FSH, a stosunek tych hormonów (LH: FSH). Gdy wynosi on > 1,5, wtedy można stwierdzić PCOS. Ale teraz już się coraz częściej od tego odchodzi, przynajmniej wg obecnie obowiązujących kryteriów rozpoznawania PCOS, ten stosunek nie ma znaczenia, liczy się hiperandrogenemia. Ja tam nie wiem jaki mam stosunek, bo nigdy nie miałam wykonanego tego badania prawidłowo- w 3 d.c. ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#200 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny!
Od jakichś dwóch - trzech tygodni czułam się słaba, ospała i trochę tak, jakbym miała zaraz zemdleć - do tego stopnia, że zaczęłam się bać wychodzić z domu, bo już na schodach robiło mi się słabo. Do tego kołatanie serca, totalny brak apetytu i kiepskie samopoczucie ogólne. Poszłam więc zbadać krew, m.in. na TSH, FT3 i FT4 i oto co mi wyszło: TSH 3,7528µIU/ml FT3 4,72 FT4 1,46 Normy w moim laboratorium: TSH 0,3500 - 4,9400 FT3 pg/ml 1,71 - 3,71 FT4 ng/dl 0,70- 1,48 Czyli coś jest chyba nie tak.... Na piątek jestem umówiona do endokrynologa, ale wariuję już z niepokoju, co się dzieje - czy któraś z Was mogłaby mi pomóc z interpretacją tych wyników? Niedoczynność, nadczynność? Bo czuję się naprawdę fatalnie, do przychodni która jest 3 przystanki autobusem ode mnie musiałam pojechać taksówką po odbiór wyników ![]() Edytowane przez Ania Pe Czas edycji: 2013-01-23 o 14:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Przyczajenie
|
A te ft3 i f4 też o tym świadczą? Trochę wstyd się przyznać, że taki ze mnie histeryk, ale od wczoraj, odkąd zobaczyłam swoje wyniki krwi, non stop czytam w necie o odczytywaniu tych wyników i o ile wiedziałam już, że TSH jest za duże, to wszędzie było napisane, że przy niedoczynności powinnam mieć ft 3 i ft 4 niższe... A tu ft3 dość mocno przekroczone. No i jeszcze jedno - jak sobie poradzić z tymi dolegliwościami, zanim jeszcze lekarz mnie obejrzy i coś przepisze? Już drugi tydz jestem na zwolnieniu lekarskim i na trzeci nie ma opcji - i tak szefostwo już krzywo patrzy, bo gorący okres w pracy, a ja nie mam siły kompletnie na nic...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Zadomowienie
|
Witajcie.
![]() Co do stosunku LH do FSH - co jeśli wychodzi 0,18? Proszę o jakąś wskazówkę chociaż, bo wizyta u lekarza za jakiś czas dopiero, a wczoraj odebrałam wyniki.
![]() |
#204 |
Zakorzenienie
|
A jakie wyszły poziomy LH i FSH, w którym dniu cyklu badanie było wykonane? Podaj proszę normy, jakie masz przypisane z lab.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Właśnie w tym problem - nie mogę podać dnia cyklu i nie wiem, do których norm się odnieść bo nie mam okresu od roku. ![]() Jeśli chodzi o uzyskane wartości: LH 0,68 FSH 3,69.
![]() |
![]() |
#206 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Zadomowienie
|
No właśnie... Dlatego trochę mnie denerwuje to, że mam wyniki, ale nie do końca umiem się do nich odnieść ze względu na swoją sytuację. Ale mimo wszystko dziękuję. ![]()
![]() |
#208 |
Zakorzenienie
|
Nie masz okresu od roku i dopiero za jakiś czas wybierasz się do lekarza? Ja to bym biegła jak najszybciej.
![]() |
![]() |
#209 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Byłam u lekarza w poniedziałek właśnie. ![]() I zlecił mi badania 4 hormonów oraz USG (będzie w piątek). Ale kolejna wizyta dopiero za miesiąc prawie.
![]() |
![]() |
#210 | ||||
luckygirl
|
Cytat:
![]() ![]() Mnie też to dziwi, ale nie jestem pierwszą osobą, która będzie je miała w tym zakresie. Musza wykluczyc czy na jelitach nie ma polipów ![]() Ja mialam biopsje macicy albo inaczej biopsję endometrium i to tam własnie te polipy wyszły. Szału już z tym wszystkim dostaję ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() aaaaaa ja glupia w ogóle inaczej sobie wszystko wytlumaczylam z tym stosunkiem hahahah ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:02.