![]() |
#181 |
BAN stały
|
Dot.: Rola kobiety: gotowanie, prasowanie, pranie…
No ale moze mają taki podział ról, ze ona zajmuje sie kuchnia a on w tym czasie sprząta czy w czymś innym jej pomaga. A ona nie musi mu raz dwa trzy nagotować tylko przy okazji normalnego sporządzania obiadów zrobic dosłownie troche wiecej i stopniowo sobie mrozić. Oj powiem Ci, że zależy jaka praca. Czasami ciężko po harówie jeszcze zabrać sie za gotowanie.Ja to rozumiem, bo w te dni co wcześniej wspominałam ja musiałam robić 14h, bo kwiaciarnia otwarta od 6 do 20...Ciężko było mi nogę wsadzić do samochodu, żeby do domu pojechać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak, jesteś jedyna osoba, która pracowała tyle godzin fizycznie ![]() I chyba wychodzi na tyle samo zrobić zupkę chińską, co odgrzać potrawę przygotowaną wcześniej, imo. Więc widocznie chłopu grozi śmierć, tak czy siak już nie przeginajmy, naprawdę ![]() A co do tematu, jak ktoś ma fantazję robić mu to żarcie, to niech robi i na dwa lata, Chryste...
![]() |
![]() |
#183 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Zakorzenienie
|
przeczytałaś w ogóle mój post?
![]() Nie nie uwazam, wyraziłam wątpliwość o taki zmęczeniu materiału, ze aż nie można sobie ugotować prostego (normalnego) dania. Bo czlowiek nie raz harował na wspomnianych truskawkach, szparagach, czy restauracjach po kilkanaście godzin dziennie i dawał radę, no cud jakiś
![]() |
#185 |
Konto usunięte
|
Odp: Rola kobiety: gotowanie, prasowanie, pranie…
Nie ogarniam trochę, ja na polu robiłam max do 12 bo wtedy zbiory jada na hurt.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Rola kobiety: gotowanie, prasowanie, pranie…
przestałam ogarniać ten temat. Zaczęło się od bzdur wyjętych z kontekstu a kończy na zdrowej/niezdrowej kuchni i licytacji kto ciężej pracuje
![]() Według mnie zdrowszy jest schabowy/gulasz/gołąbki niż kebab/zapiekanka/pizza ![]()
![]() |
#187 |
BAN stały
|
nie no na wizazu same cyborgi
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 |
Zakorzenienie
|
no, rzeczywście jestę cyborgię bo normalny (nie z torebki) obiad w parę minut potrafię zrobić \o/
![]() |
#189 |
Zakorzenienie
|
Zaslyszane niedawno: mezczyzni uwazajacy, ze miejsce kobiety jest w kuchnii nie wiedza co z nimi zrobic w sypialni
![]() ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#191 |
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Rola kobiety: gotowanie, prasowanie, pranie…
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 | |
zawsze mam racje
|
Cytat:
![]() Paris Hilton to dopiero potwierdza ze swoją stopą w rozmiarze 43 ![]() A na wizażu cyborgów nie brak, 5 kierunków, 5 etatów, fitness i pomalowane paznokcie ![]()
![]() |
![]() |
#193 |
Konto usunięte
|
Szczerze, swoją drogą coś wątpię w związki, gdzie oboje pracują po 12 godzin. W ogóle by się nie widywali. W takiej sytuacji trzeba podjąć zwykle jakąś decyzję, że ktoś musi znaleźć pracę z krótszymi godzinami. Ale nie powinno się z góry zakładać, że to musi być kobieta. Moja matka zarabia duuuzo więcej niz ojciec i kiedy trzeba się poświęcić to właśnie on sie poświeca i nigdy nie robił z tego problemu. Aczkolwiek jak mama zaczynała pracę to dzieci już były odchowane, wcześniej była w domu.
A ja wychowana w domu, gdzie widok faceta na kolanach ze szmatą do podłogi o 22 to normalka raczej będę mieć zawsze problem z byczkami, których godności to urąga. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 00:20 ---------- Poprzedni post napisano o 00:17 ---------- Cytat:
![]() A to, że wątek żyje sobie swoim życiem to akurat nic nowego ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Rola kobiety: gotowanie, prasowanie, pranie…
Cytat:
Plus: nie tego dotyczyła ta dyskusja. Dotyczyła fizycznej niemożności zrobienia jakiegokolwiek normalnego posiłku, po dniu spędzonym na takiej pracy. I to jest lekka bzdura i zakłamanie rzeczywistości po prostu. Tyle luda w hotelach pracowniczych było: kuchnia, palniki -zajęte po pracy, a lodówki - zapchane normalnymi produktami do robienia żarcia na bieżąco.
My whole life is about doing better tomorrow, that's a solid philosophy. ~ Hank Moody Edytowane przez Suvia Czas edycji: 2013-06-21 o 09:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Konto usunięte
|
Odp: Rola kobiety: gotowanie, prasowanie, pranie…
tak, ta dyskusja na sens bo wcale większość nie pracuje 8h i coraz więcej ludzi nie pracuje w domu
wszyscy faceci pracują 12 h i musi im ktoś gotować Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ok, czyli w takim razie ani jedno, ani drugie nie jest być może regułą. Chociaż kompletnie co innego wynika z moich obserwacji Plus po raz kolejny: nie mówiłam o zapieprzaniu przy garach. Pierogów nie lepię na takich wyjazdach, inni też nie. Można się przełożyć na dania robione szybko, a mimo wszystko nie będące zalewanym syfem z torebusi
![]() |
![]() |
#200 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#201 | |
zielony stworek
|
Przeczytałam oba wątki i tym wątkiem na gotowaniu byłam zszokowana!
Dla mnie niepojęte,że kobieta która pracuje jeszcze sobie bierze na głowę przygotowanie prowiantu dla faceta. Nawet gdyby nie pracowała to panu korona z głowy by nie spadła jakby sobie coś ugotował ![]() Cytat:
Nawet takiego faceta, który nie gotuje nie brałabym pod uwagę! Mnie od zawsze się wydawało naturalne,że w domu jest podział obowiązków- ja wracam z pracy wcześniej to gotuje. Sprząta ten kto ma czas- mam wolne to sprzątam, on ma wolne-on sprząta. Tak zostałam wychowana- oboje rodzice gotowali i gotują, oboje sprzątają, prasują (każdy swoje) i wątpię by z tego powodu moim dziadkom czy ojcu spadł poziom testosteronu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zresztą EOT.
![]() |
![]() |
#204 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Zakorzenienie
|
szybki
![]() A takie, których samo przygotowanie trwa nieco dłużej, ale nasza praca ogranicza się do pięciu minut (a reszta się "sama" smaży/piecze/robi na parze/ gotuje) jest przecież trylion. Nie czuję wtedy, że się jakoś specjalnie wysilam Zresztą ja już naprawdę kończe temat, ktoś chce iśc na łatwiznę, pójdzie. Ja nie idę, wole poświęcić dodatkową chwilę i zjeść normalnie, jeśli to takie bohaterstwo i poświęcenie, to ok. I tyle mojego w temacie
My whole life is about doing better tomorrow, that's a solid philosophy. ~ Hank Moody Edytowane przez Suvia Czas edycji: 2013-06-21 o 12:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 | |
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Rola kobiety: gotowanie, prasowanie, pranie…
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Zakorzenienie
|
Tylko że jak pojechalam w pierwsze wakacje na taki wyjazd, żeby właśnie na owe studia zarobić trochę, to było po maturze. Na lekko głęboką wodę, bo miałam mamę która innych do kuchni po prostu nie wpuszcza. Wiec to te wyjazdy nauczyły mnie jak gotować na studiach, nie odwrotnie
![]() nie mówię, ze wszystko jest jasne proste i szybkie na początku. ale chwała za internet, ludzi wokół, i odrobinę samozaparcia. gotowanie to nie fizyka kwantowa. zwłaszcza takie gotowanie, o którym ja mówię. bo robienie skomplikowanych rzeczy i spędzanie nad tym kupy czas, to zdecydowanie nigdy nie będzie moje hobby
My whole life is about doing better tomorrow, that's a solid philosophy. ~ Hank Moody Edytowane przez Suvia Czas edycji: 2013-06-21 o 15:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 |
BAN stały
|
wygląda na to, że matki Polki nie mają powodu być przemęczonymi, przecież to żaden kłopocik pracować full time i robić inne rzeczy.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Zakorzenienie
|
dodajmy jeszcze parę ról życiowych, ciężką chorobę i kulejącego psa z zaćmą. zawsze to taka wisienka do teoretycznej dyskusji w stylu "czy obiektywnie można, czy obiektywnie jest się w stanie" zrobić coś (oraz w jakim czasie można to zrobić)
![]() kwestia zmęczenia, chcenia, wojen światowych i odcieni zieleni jest tu moim zdaniem trochę na boku
![]() |
#210 |
BAN stały
|
mnie po prostu rozbraja mieszanie w schematy maturzysty, osoby, która nie natyrała się jeszcze fizycznie czy umysłowo przez x- czy xy-czasu, żeby radośnie lansować farmazony jak to można potyrac przy truskawkach np. po 12 godzin a potem jeszcze radośnie tańczyć po kuchni.
![]() Gdy byłam w wieku maturalnym nie zauważałam nawet zarwania nocy ![]() Dla mnie temat jest idiotyczny, bo wg mnie bycie w związku polega na graniu w 1 drużynie ![]() ![]() Btw, za rozsądne zresztą w ogóle uważam gotowanie większych porcji i mrożenie np., tak, by nie było konieczności w ogóle gotowania codziennie, bo wg mnie szkoda na to zwyczajnie czasu. ![]() ---------- Dopisano o 17:28 ---------- Poprzedni post napisano o 17:07 ---------- Nie znam po prostu nikogo, kto by nie cieszył się ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:06.