|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#181 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Który kierunek studiów uważacie za obciachowy/mało ambitny/beznadziejny...
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#182 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Który kierunek studiów uważacie za obciachowy/mało ambitny/beznadziejny...
No pytałaś, to odpowiadam
.
|
|
|
|
|
#183 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#184 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#185 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
.
|
|
|
|
|
|
#186 |
|
Raczkowanie
|
ale ta przyroda to są studia licencjackie czy podyplomowe? Bo wydaje mi się ze to chyba kierunek dla nauczycieli, np chemii czy biolologii albo geografii żeby móc uczyć właśnie przedmiotu przyroda w klasach 4-6. Przynajmniej wiem ze w mojej szkole tak było, że nauczyciele robili sobie podyplomowe żeby móc uczyć tego
|
|
|
#187 | ||||
|
Zadomowienie
|
Wątek wcale nie taki bzdurny, bo można się dużo dowiedzieć co sądzą ludzie
.Jest jeden kierunek, którego nie trawię: dziennikarstwo. To tak, jakby nauczyciele studiowali nauczanie. Dziennikarz aby pisał wartościowe teksty musi być w czymś dobry, np. być historykiem. Pewnie zdarzają się oczytani studenci, którzy dokształcają się w domu i są tak zafascynowani kierunkiem, że będą z nich niesamowici reporterzy, a nie dziennikarze pudelka, ale... osobiście nie znam na dziennikarstwie ani jednej ambitnej osoby. A łolaboga jak jęczą, gdy muszą cokolwiek zrobić. Reszta kierunków, które wymieniłyście... myślę, że problemem jest poziom ludzi. Zazwyczaj dominują: ci, którzy się nie dostali na (wstaw wybrane), i obrońcy kierunku, którzy zrobią z niego najtrudniejszy, najambitniejszy kierunek świata i nawrzucają ci, że to ty się obijasz. A potem się dowiaduję, że mają jedenaście godzin tygodniowo i trzy zaliczenia abc. Bardzo nie lubię takiego braku szacunku dla innych studiujących, na wydziale zawsze znajdzie się jakiś słaby kierunek (bardzo niski próg, przypadkowi ludzie, wykładowcy załamują ręce), ale np. wrzucanie studentów medycyny na stomę, prawa na administrację. Mam koleżankę, studiujemy kierunki inżynierskie, która za każdym razem próbuje mi udowodnić, że jej jest bardziej wymagający, a u mnie studiują głąby (gdzie u mnie był wyższy próg przyjęcia; łotewa na oba kierunki był wysoki, umówmy się, od pewnego progu następuje naturalny odsiew głąbów i tyle, nie rozumiem tych wrzut )Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#188 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Moim zdaniem właśnie ten kierunek jest taki dość kiepski... jak się w policji nie uda to pozamiatane a do policji można się i bez tego dostać i zrobić w trakcie.
|
|
|
#189 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#190 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Niemniej jednak sprawiedliwie (tak, nie ma czegoś takiego) byłoby jednak przyjąć jako dodatkowy nabór osoby poniżej listy, a nie te, które płacą. No, ale co finansowane z budżetu państwa, to dość biedne, wiadomo, więc lepiej zrobić wieczorówki
|
|
|
|
|
|
#191 |
|
Rozeznanie
|
Który kierunek studiów uważacie za obciachowy/mało ambitny/beznadziejny...
a co do medycyny, to spieszę donieść, że i to można już studiować z maturą napisaną na 30% - wystarczy mieć hojnych rodziców.
na Ukrainie studia wyglądają tak, że przyjmują cię za odpowiednią opłatą i podobnie uzyskuje się zaliczenie na egzaminie - sprawdzone info. natomiast teraz większość polskich studentów z Ukrainy została przyjęta do Polski z powodów politycznych, ciekawie jak sobie poradzą. z kolei na Słowacji na medycynę wystarczy ponoć wysupłać 40 tys rocznie, przyjęcie odbywa się na podstawie testu, do którego dostajesz wcześniej pytania. i masz trzy podejścia. nawet nie pytają o wyniki matury.potem ci geniusze wrócą i strach będzie iść do lekarza. |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#192 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() skąd inaczej mają wiedzieć jak uczyć innych? jest szereg przedmiotów pedagogicznych, metodycznych i na koniec praktyki, które dają uprawnienia do nauczania. |
|
|
|
|
|
#193 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Oczywiście, że tak. Na pedagogice mają przecież tego mnóstwo, nie bez powodu też jest specjalizacja nauczycielska na filologiach, bo przecież co innego być tłumaczem a co innego nauczycielem. Trzeba wiedzieć w jaki sposób uczyć, przekazywać wiedzę itp.
|
|
|
|
#194 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#195 |
|
Zadomowienie
|
To, że mało osób studia kończyło to akurat bardzo dobrze. Poziom był wyższy, a ludzie, którzy dali radę mieli pewną pracę i płace na poziomie. A nie to co teraz. Przykład z życia: osoba po finansach i rachunkowości z dobrej, okolicznej uczelni publicznej. Idzie do pracodawcy i słyszy tekst: "My panią zatrudnimy, ale nie dostanie pani więcej niż 1100, bo wszyskiego musimy panią nauczyć." Powstaje pytanie teraz: czego w takim razie uczą na studiach i czemu jest to w ogóle nieprzydatne dla pracodawców?
|
|
#196 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#197 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#198 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Serio muszę tłumaczyć? To, że nauczyciele mają przygotowanie nauczycielskie uważam za oczywiste , ale po skończeniu liceum nie idziesz na studia o nazwie 'nauczanie' i nie uczysz dowolnego przedmiotu, bo to byłoby bez sensu. Analogicznie studia 'dziennikarstwo' uważam za bzdurę, bo dziennikarstwo nie zrobi ze studenta dziennikarza, żeby o czymś pisać, trzeba mieć pojęcie o jakiejś innej dziedzinie, takie dziennikarstwo może być dodatkiem. A w praktyce jak idziesz pracować do jakiegoś pisma tematycznego, to nawet cię nie pytają o przygotowanie dziennikarskie, tylko o studia 'z branży'.
|
|
|
|
|
|
#199 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
poza tym wszystkie znane mi osoby, które pracują w takich poradniach, traktują to tylko jako dodatkowe zajęcia, bo aż tyle pracy tam nie ma - czyli nawet minimalnej z tego nie mają dla mnie wynika to, że tworzy się na siłę kierunki, których istnienie nie było wcześniej potrzebne tylko po to, żeby zachęcić naiwnych maturzystów nową nazwą |
|
|
|
|
|
#200 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
co z tego, że dziennikarz ma pojęcie o jakiejś dziedzinie skoro nie wie jak pisać? ludzie nie potrafią napisać listu motywacyjnego, a gdzie dopiero jakiś artykuł, same zainteresowania nie wystarczą. nie wiem gdzie są jakieś pisma tematyczne, którym wystarczy że pracownik zna branżę. ale jak są, to ja idę do cosmo czy innego glamour i będę pisać o pielęgnacji włosów
|
|
|
|
|
|
#201 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#202 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nauka pisania to nie jest wiedza wymagająca dogłębnych, pięcioletnich studiów. Jak się ma dryg, to wystarczy znajomość ojczystego języka i trochę praktyki. Nie wystarczy umieć pisać. Trzeba jeszcze wiedzieć co się pisze. A z tym u "dziennikarzy" krucho. Po politologii, historii, socjologii, etc mieliby przynajmniej jakieś konkretne wiadomości na dany temat. Aha, dziennikarze w cosmo- LOL. |
|
|
|
|
|
#203 |
|
Konto usunięte
|
nigdy nie byłam na dziennikarstwie, nie wiem jak to wygląda. ale chyba mają jakieś warsztaty z tekstem?
jak idziesz na ASP, to też przez X lat szlifujesz warsztat malarski, może dziennikarze też tak szlifują swój styl pisarski czy coś? po prostu mi się wydaję, ze to za proste by było żeby być dziennikarzem bez studiów dziennikarskich i że samo zainteresowanie tematem to za mało. |
|
|
|
|
#204 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Za skończenie bezpieczeństwa jest więcej ptk, a te punkty są potrzebne. Obecnie jest tyle chętnych do policji że naprawdę trudno się dostać. |
|
|
|
|
|
#205 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#206 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Monika Olejnik - zootechnika Hanna Lis - italianistyka Jolanta Pieńkowska - aktorstwo Grzegorz Miecugow - filozofia Grażyna Torbicka/Piotr Kraśko - wiedza o teatrze Anita Werner - kulturoznawstwo Piotr Najsztub - grafika Wojciech Mann - filologia angielska Janina Paradowska - polonistyka Moim zdaniem 5-letnie studia dziennikarskie nie zrobią z nikogo dziennikarza. Albo się ma do tego dryg, albo nie. A jeśli się ma, to spokojnie można studiować coś innego, a rozwijać się dziennikarsko choćby na praktykach czy stażach w mediach. |
|
|
|
|
|
#207 |
|
Konto usunięte
|
Kapuściński nie byłby tak dobry, gdyby nie skończył historii, tego jestem pewna.
|
|
|
|
|
#208 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Poza tym wymieniłaś w większości ludzi z telewizji, u których z poziomem dziennikarstwa można by dyskutować...
|
|
|
|
|
|
#209 |
|
Konto usunięte
|
Kiedyś - podczas dyskusji na temat kondycji szkolnictwa wyższego w Polsce - w GW był artykuł o studiach dziennikarskich. W którym sam autor ze zdziwieniem stwierdził, że w całej redakcji wydania ogólnopolskiego nie ma ani jednej osoby po tym kierunku. Owszem, część miała studia podyplomowe, ale ich I kierunkiem były filologie, politologia, historia, ekonomia, nauki przyrodnicze. Dziennikarzem się człowiek nie staje, gdy uzyskuje mgr z dziennikarstwa, tylko po prostu - gdy pisze. Dlatego mnie zawsze dziwiły osoby, co ciężko się wybierały w liceum na ten kierunek, a przy tym nie pisały absolutnie nic poza wymaganymi wypracowaniami. Tłumaczenie? ,,Bo nie ma o czym pisać!". Dla mnie to przekreśla każdego kandydata na dziennikarza.
|
|
|
|
|
#210 |
|
Raczkowanie
|
Juz sam fakt, że na niektórych uczelniach publicznych na dziennikarstwo albo na politologie przyjmują na podstawie kolejności zgłoszeń jest rażący i świadczy zarówno o jakości kierunku jak i o uczelni ze robi takie cyrki...
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:44.

.
.
Za to można wieczorowo- niższe progi niż na medycynę dzienną, płacisz i masz. (...)

, ale po skończeniu liceum nie idziesz na studia o nazwie 'nauczanie' i nie uczysz dowolnego przedmiotu, bo to byłoby bez sensu. Analogicznie studia 'dziennikarstwo' uważam za bzdurę, bo dziennikarstwo nie zrobi ze studenta dziennikarza, żeby o czymś pisać, trzeba mieć pojęcie o jakiejś innej dziedzinie, takie dziennikarstwo może być dodatkiem. A w praktyce jak idziesz pracować do jakiegoś pisma tematycznego, to nawet cię nie pytają o przygotowanie dziennikarskie, tylko o studia 'z branży'.