Który kierunek studiów uważacie za obciachowy/mało ambitny/beznadziejny... - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-11-30, 01:47   #181
201708160922
Konto usunięte

Dot.: Który kierunek studiów uważacie za obciachowy/mało ambitny/beznadziejny...

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
Średnio ogarnięty użytkownik tego forum umie wpisać to w google.
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-30, 01:53   #182
201605161006
Konto usunięte

Dot.: Który kierunek studiów uważacie za obciachowy/mało ambitny/beznadziejny...

No pytałaś, to odpowiadam .
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-30, 01:57   #183
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
No pytałaś, to odpowiadam .
Faktycznie Ale już dostałam odpowiedź, więc uznałam to za nadgorliwość z twojej strony, ale rzeczywiście głupio i niemiło napisałam, przepraszam
Stary 2014-11-30, 02:53   #184
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Dunka Pokaż wiadomość
Malo ambitny i beznadziejny - kazda filologia
kiddin, sporz filologie oreintalne, skandynawskie... i czeska, plus rosyjski znowu.
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-30, 07:31   #185
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
Faktycznie Ale już dostałam odpowiedź, więc uznałam to za nadgorliwość z twojej strony, ale rzeczywiście głupio i niemiło napisałam, przepraszam
W porządku, ja często nie czytam całej dyskusji, tylko wypowiedzi skierowane do mnie, więc nie wiedziałam, że ktoś Ci wcześniej odpowiedział. Nic się nie stało .
Stary 2014-11-30, 09:43   #186
Szu_Mil
Raczkowanie

Cytat:
Przypomniało mi się. Ludzie śmieją się z przyrody, bo studiują to osoby, które nie dostały się na geografię/chemię/biologię*.

*niepotrzebne skreślić.
ale ta przyroda to są studia licencjackie czy podyplomowe? Bo wydaje mi się ze to chyba kierunek dla nauczycieli, np chemii czy biolologii albo geografii żeby móc uczyć właśnie przedmiotu przyroda w klasach 4-6. Przynajmniej wiem ze w mojej szkole tak było, że nauczyciele robili sobie podyplomowe żeby móc uczyć tego
Stary 2014-11-30, 10:11   #187
Hadassah
Zadomowienie

Wątek wcale nie taki bzdurny, bo można się dużo dowiedzieć co sądzą ludzie .

Jest jeden kierunek, którego nie trawię: dziennikarstwo. To tak, jakby nauczyciele studiowali nauczanie. Dziennikarz aby pisał wartościowe teksty musi być w czymś dobry, np. być historykiem. Pewnie zdarzają się oczytani studenci, którzy dokształcają się w domu i są tak zafascynowani kierunkiem, że będą z nich niesamowici reporterzy, a nie dziennikarze pudelka, ale... osobiście nie znam na dziennikarstwie ani jednej ambitnej osoby. A łolaboga jak jęczą, gdy muszą cokolwiek zrobić.

Reszta kierunków, które wymieniłyście... myślę, że problemem jest poziom ludzi. Zazwyczaj dominują: ci, którzy się nie dostali na (wstaw wybrane), i obrońcy kierunku, którzy zrobią z niego najtrudniejszy, najambitniejszy kierunek świata i nawrzucają ci, że to ty się obijasz. A potem się dowiaduję, że mają jedenaście godzin tygodniowo i trzy zaliczenia abc. Bardzo nie lubię takiego braku szacunku dla innych studiujących, na wydziale zawsze znajdzie się jakiś słaby kierunek (bardzo niski próg, przypadkowi ludzie, wykładowcy załamują ręce), ale np. wrzucanie studentów medycyny na stomę, prawa na administrację. Mam koleżankę, studiujemy kierunki inżynierskie, która za każdym razem próbuje mi udowodnić, że jej jest bardziej wymagający, a u mnie studiują głąby (gdzie u mnie był wyższy próg przyjęcia; łotewa na oba kierunki był wysoki, umówmy się, od pewnego progu następuje naturalny odsiew głąbów i tyle, nie rozumiem tych wrzut )

Cytat:
Napisane przez _Mia Pokaż wiadomość
Nieprecyzyjnie się wyraziłam.
Lekarskiego samego w sobie nie można studiować prywatnie, tak źle jeszcze nie jest Za to można wieczorowo- niższe progi niż na medycynę dzienną, płacisz i masz. (...)
Studenci są wymieszani, studiują z dziennymi i są tak samo odrzucani - uważam to za przegięcie i wyciąganie kasy. Gdy studia wieczorowe są wieczorowe - ok. Ale w takich przypadkach?

Cytat:
Napisane przez Nadis Pokaż wiadomość
ooo właśnie, zapomniałam o moim hicie nad hitami
Ale panienka z ZP z którą kiedyś gadałam mi już powiedziała, że ona po zdrowiu publicznym to będzie dyrektorem szpitala! czyli moją szefową, hue
Tak w założeniu powinno być, ale z tego co wiem ZP ma poziom w moim mieście marny. A szpitalom przydałaby się kadra wykształcona do zarządzania, zorientowana w leczeniu, ale też w prawie, pieniądzach, procedurach, w miarę bezstronna. No ale tu musieli by ich cisnąć, a mają takie pitu-pitu.

Cytat:
Napisane przez Farmakopea Pokaż wiadomość
Etrapez i jakoś poszło (...)
Cytat:
Napisane przez wanitatywna Pokaż wiadomość
(...)Za to matma, to koszmar... i mam wrażenie, że etrapez w niczym nie pomoże - przynajmniej mnie.
Etrapez do wyjaśnienia - fantastyczny. Jeśli chodzi o przykłady, to mogłam je sobie w nos schować, etrapez to było przedszkole matematyczne... a wiem, że ludzie mają więcej semestrów matmy niż ja miałam .

Cytat:
Napisane przez takasobie93
Heh, też mi w zdaniu matematyki na studiach pomógł e-trapez, tak to tam wyjaśniają, że nie da się nie zrozumieć. Z kolei biofizyka u nas była w sumie nie najgorsza, bo mieliśmy na każde koło podane ogólne zagadnienia, więc wiadomo było czego się mniej więcej nauczyć. U nas jeszcze do zaliczenia przedmiotu (tych z których ćwiczenia są w laboratorium, czyli prawie wszystkie) wymagają protokołów z każdych ćwiczeń - czyli opis tego co robiliśmy, wszelkie obliczenia itd., wnioski.
takasobie93, przecież sprawozdania z laboratoriów to norma
Hadassah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-30, 10:13   #188
Shiryuna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez LusiaPlotkara Pokaż wiadomość

Po bezpieczeństwie wewnętrznym łatwiej się dostać do policji. Moja koleżanka właśnie dlatego poszła na te studia.
Jeżeli nie zda testów to i Bezpieczeństwo Wewnętrzne jej nie pomoże- niestety. Jedyne co to jak już się dostanie to będzie mogła szybciej awansować.
Moim zdaniem właśnie ten kierunek jest taki dość kiepski... jak się w policji nie uda to pozamiatane a do policji można się i bez tego dostać i zrobić w trakcie.

Shiryuna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-30, 10:26   #189
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Hadassah Pokaż wiadomość
takasobie93, przecież sprawozdania z laboratoriów to norma
No tak, właśnie o tym mówię, że sprawozdania (u nas na to mówią protokoły) z ćwiczeń laboratoryjnych to norma .
Stary 2014-11-30, 10:47   #190
_Mia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fankapsychiatrii Pokaż wiadomość
Gdyby było wiecej miejsc to progi byłyby niższe - nie ma więcej bezpłatnych miejsc bo ministerstwo nie daje pieniędzy. Ostatecznie i tak korzysta na tym, że uczelnie przyjmują na płatne bo uczelnie opuszcza więcej lekarzy i to nie ich kosztem. Jednocześnie trzeba zauważyć, że uniwersytety medyczne ustalaja też minimalny wynik z jakim przyjmują, więc nie ma takiej mozliwości aby na medycyne przyjęto kogoś kto zdał matyry na np. 31 % nawet gdyby nie było żadnych innych chętnych. Progi na płatne są i tak wyższe niż na wiele innych obleganych kierunków, a pomiędzy uniwersytetami (albo w kolejnych latach rekrutacji) chyba są czasem takie różnice, że osoba która w jednym miejscu/roku dostałaby się tylko na płatne, w innym dostałaby się na bezpłatne.
Przede wszystkim jednak wynik egzaminu ma nijakie przełożenie na bycie lekarzem, choćby dlatego,że selekcja zachodzi na kolejnych etapach. I pewnie częściowo dzieki tym progom wynikającym z ograniczonej liczby miejsc tym co się dostali studiowanie nie sprawia dużych trudności. gdyby miejsc było 4 razy tyle to i próg byłby niższy, a więc łatwiej byłoby się dostać, a zatem może dostałoby się trochę osób które potem miałyby trudności i odpadły. Nie twierdzę, że osoby z niższym wynikiem matury nie nadawałyby się tylko, że wysoki wynik przynajmniej w części przypadków świadczy o zdolnościach.
Gdybyś czytała mój poprzedni post, czy całą dyskusję, a nie wyrwała z kontekstu jeden to byś wiedziała, że nigdzie nie napisałam, że można sobie ot tak zapłacić i jesteś, zdaje sobie sprawę, że progi są wciąż dość wysokie i zdaję sobie sprawę, że musi to być dla kogoś korzystne, inaczej by wieczorowe pozamykali
Niemniej jednak sprawiedliwie (tak, nie ma czegoś takiego) byłoby jednak przyjąć jako dodatkowy nabór osoby poniżej listy, a nie te, które płacą.
No, ale co finansowane z budżetu państwa, to dość biedne, wiadomo, więc lepiej zrobić wieczorówki
_Mia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-30, 10:47   #191
lilia_pamplemousse
Rozeznanie

Który kierunek studiów uważacie za obciachowy/mało ambitny/beznadziejny...

a co do medycyny, to spieszę donieść, że i to można już studiować z maturą napisaną na 30% - wystarczy mieć hojnych rodziców.

na Ukrainie studia wyglądają tak, że przyjmują cię za odpowiednią opłatą i podobnie uzyskuje się zaliczenie na egzaminie - sprawdzone info. natomiast teraz większość polskich studentów z Ukrainy została przyjęta do Polski z powodów politycznych, ciekawie jak sobie poradzą.

z kolei na Słowacji na medycynę wystarczy ponoć wysupłać 40 tys rocznie, przyjęcie odbywa się na podstawie testu, do którego dostajesz wcześniej pytania. i masz trzy podejścia. nawet nie pytają o wyniki matury.

potem ci geniusze wrócą i strach będzie iść do lekarza.
lilia_pamplemousse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-30, 10:50   #192
201801191006
Konto usunięte

Cytat:
Wątek wcale nie taki bzdurny, bo można się dużo dowiedzieć co sądzą ludzie .

Jest jeden kierunek, którego nie trawię: dziennikarstwo. To tak, jakby nauczyciele studiowali nauczanie. (...)
muszę cię zdziwić - nauczyciele studiują nauczanie
skąd inaczej mają wiedzieć jak uczyć innych? jest szereg przedmiotów pedagogicznych, metodycznych i na koniec praktyki, które dają uprawnienia do nauczania.
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-30, 11:14   #193
Szu_Mil
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lilia_pamplemousse Pokaż wiadomość
a co do medycyny, to spieszę donieść, że i to można już studiować z maturą napisaną na 30% - wystarczy mieć hojnych rodziców.

na Ukrainie studia wyglądają tak, że przyjmują cię za odpowiednią opłatą i podobnie uzyskuje się zaliczenie na egzaminie - sprawdzone info. natomiast teraz większość polskich studentów z Ukrainy została przyjęta do Polski z powodów politycznych, ciekawie jak sobie poradzą.

z kolei na Słowacji na medycynę wystarczy ponoć wysupłać 40 tys rocznie, przyjęcie odbywa się na podstawie testu, do którego dostajesz wcześniej pytania. i masz trzy podejścia. nawet nie pytają o wyniki matury.

potem ci geniusze wrócą i strach będzie iść do lekarza.
Jako iż ja ze wschodu, to u mnie na uczelni jest wysyp studentów z Ukrainy/Białorusi. Kiedyś podobno jedna dziewczyna powiedziała, że im się bardziej opłaca studiować u nas, mimo to że muszą płacić i do domu daleko, bo u nich to taka korupcja że w życiu by rodzice na studia nie wyrobili

Cytat:
Napisane przez loloo Pokaż wiadomość
skąd inaczej mają wiedzieć jak uczyć innych? jest szereg przedmiotów pedagogicznych, metodycznych i na koniec praktyki, które dają uprawnienia do nauczania.
Oczywiście, że tak. Na pedagogice mają przecież tego mnóstwo, nie bez powodu też jest specjalizacja nauczycielska na filologiach, bo przecież co innego być tłumaczem a co innego nauczycielem. Trzeba wiedzieć w jaki sposób uczyć, przekazywać wiedzę itp.
Stary 2014-11-30, 11:17   #194
maryanna3
Zakorzenienie

Cały wątek bzdurny ale to:
Cytat:
Napisane przez Dunka Pokaż wiadomość
Malo ambitny i beznadziejny - kazda filologia
Chyba zes oszalała a jakby co ja studia związane z chemia a nie filologia ale co to za bzdety.
maryanna3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-30, 11:25   #195
Shar14
Zadomowienie

Cytat:
Wiesz, wielu kierunków nie było, mało osób studia kończyło i świat się nie zawalił, ale co z tego wynika, bo nie rozumiem?
To, że mało osób studia kończyło to akurat bardzo dobrze. Poziom był wyższy, a ludzie, którzy dali radę mieli pewną pracę i płace na poziomie. A nie to co teraz. Przykład z życia: osoba po finansach i rachunkowości z dobrej, okolicznej uczelni publicznej. Idzie do pracodawcy i słyszy tekst: "My panią zatrudnimy, ale nie dostanie pani więcej niż 1100, bo wszyskiego musimy panią nauczyć." Powstaje pytanie teraz: czego w takim razie uczą na studiach i czemu jest to w ogóle nieprzydatne dla pracodawców?
Stary 2014-11-30, 11:41   #196
Szu_Mil
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Shar14 Pokaż wiadomość
To, że mało osób studia kończyło to akurat bardzo dobrze. Poziom był wyższy, a ludzie, którzy dali radę mieli pewną pracę i płace na poziomie. A nie to co teraz. Przykład z życia: osoba po finansach i rachunkowości z dobrej, okolicznej uczelni publicznej. Idzie do pracodawcy i słyszy tekst: "My panią zatrudnimy, ale nie dostanie pani więcej niż 1100, bo wszyskiego musimy panią nauczyć." Powstaje pytanie teraz: czego w takim razie uczą na studiach i czemu jest to w ogóle nieprzydatne dla pracodawców?
Mój chłopak za chwile kończy studia inżynierskie na politechnice, i ostatnio na targach pracy w znanej, dużej firmie Pani od HR powiedziała mu, że jak zatrudniają nowe osoby to pierwszy miesiąc pracuje się za darmo żeby się wszystkiego nauczyć, poznać maszyny itp... No ok rozumiem, że może technologia produkcji na wysokim poziomie, że nowoczesny sprzęt, że się boją żeby ktoś nie zawalił no ale to chyba trochę nie fair żeby tak całkiem za friko
Stary 2014-11-30, 11:45   #197
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Szu_Mil Pokaż wiadomość
ale ta przyroda to są studia licencjackie czy podyplomowe? Bo wydaje mi się ze to chyba kierunek dla nauczycieli, np chemii czy biolologii albo geografii żeby móc uczyć właśnie przedmiotu przyroda w klasach 4-6. Przynajmniej wiem ze w mojej szkole tak było, że nauczyciele robili sobie podyplomowe żeby móc uczyć tego
Te o których pisałam ja - licencjackie
Stary 2014-11-30, 13:00   #198
Hadassah
Zadomowienie

Cytat:

Serio muszę tłumaczyć?

To, że nauczyciele mają przygotowanie nauczycielskie uważam za oczywiste , ale po skończeniu liceum nie idziesz na studia o nazwie 'nauczanie' i nie uczysz dowolnego przedmiotu, bo to byłoby bez sensu. Analogicznie studia 'dziennikarstwo' uważam za bzdurę, bo dziennikarstwo nie zrobi ze studenta dziennikarza, żeby o czymś pisać, trzeba mieć pojęcie o jakiejś innej dziedzinie, takie dziennikarstwo może być dodatkiem. A w praktyce jak idziesz pracować do jakiegoś pisma tematycznego, to nawet cię nie pytają o przygotowanie dziennikarskie, tylko o studia 'z branży'.
Hadassah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-30, 13:07   #199
nelciak
Zadomowienie

Cytat:
Nie wiem, ale dużo jest osób zarabiających minimalna krajową i jakoś żyją

Wiesz, wielu kierunków nie było, mało osób studia kończyło i świat się nie zawalił, ale co z tego wynika, bo nie rozumiem?
"jakoś zyją" - to mówi wszystko
poza tym wszystkie znane mi osoby, które pracują w takich poradniach, traktują to tylko jako dodatkowe zajęcia, bo aż tyle pracy tam nie ma - czyli nawet minimalnej z tego nie mają
dla mnie wynika to, że tworzy się na siłę kierunki, których istnienie nie było wcześniej potrzebne tylko po to, żeby zachęcić naiwnych maturzystów nową nazwą
nelciak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-30, 13:07   #200
201801191006
Konto usunięte

Cytat:

Serio muszę tłumaczyć?

To, że nauczyciele mają przygotowanie nauczycielskie uważam za oczywiste , ale po skończeniu liceum nie idziesz na studia o nazwie 'nauczanie' i nie uczysz dowolnego przedmiotu, bo to byłoby bez sensu. Analogicznie studia 'dziennikarstwo' uważam za bzdurę, bo dziennikarstwo nie zrobi ze studenta dziennikarza, żeby o czymś pisać, trzeba mieć pojęcie o jakiejś innej dziedzinie, takie dziennikarstwo może być dodatkiem. A w praktyce jak idziesz pracować do jakiegoś pisma tematycznego, to nawet cię nie pytają o przygotowanie dziennikarskie, tylko o studia 'z branży'.
ale idziesz na studia, które mają specjalizację nauczycielską.
co z tego, że dziennikarz ma pojęcie o jakiejś dziedzinie skoro nie wie jak pisać? ludzie nie potrafią napisać listu motywacyjnego, a gdzie dopiero jakiś artykuł, same zainteresowania nie wystarczą.
nie wiem gdzie są jakieś pisma tematyczne, którym wystarczy że pracownik zna branżę. ale jak są, to ja idę do cosmo czy innego glamour i będę pisać o pielęgnacji włosów
Stary 2014-11-30, 13:19   #201
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez nelciak Pokaż wiadomość
"jakoś zyją" - to mówi wszystko
poza tym wszystkie znane mi osoby, które pracują w takich poradniach, traktują to tylko jako dodatkowe zajęcia, bo aż tyle pracy tam nie ma - czyli nawet minimalnej z tego nie mają
dla mnie wynika to, że tworzy się na siłę kierunki, których istnienie nie było wcześniej potrzebne tylko po to, żeby zachęcić naiwnych maturzystów nową nazwą
Nie wiem, nie znam nikogo, kto pracuje w takiej poradni ani nikogo, kto skończył takie studia. Tak sobie gdybam.
Stary 2014-11-30, 13:26   #202
201609102148
Konto usunięte

Cytat:
ale idziesz na studia, które mają specjalizację nauczycielską.

co z tego, że dziennikarz ma pojęcie o jakiejś dziedzinie skoro nie wie jak pisać? ludzie nie potrafią napisać listu motywacyjnego, a gdzie dopiero jakiś artykuł, same zainteresowania nie wystarczą.

nie wiem gdzie są jakieś pisma tematyczne, którym wystarczy że pracownik zna branżę. ale jak są, to ja idę do cosmo czy innego glamour i będę pisać o pielęgnacji włosów

Nauka pisania to nie jest wiedza wymagająca dogłębnych, pięcioletnich studiów. Jak się ma dryg, to wystarczy znajomość ojczystego języka i trochę praktyki.

Nie wystarczy umieć pisać. Trzeba jeszcze wiedzieć co się pisze. A z tym u "dziennikarzy" krucho. Po politologii, historii, socjologii, etc mieliby przynajmniej jakieś konkretne wiadomości na dany temat.

Aha, dziennikarze w cosmo- LOL.
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-30, 13:34   #203
201801191006
Konto usunięte

nigdy nie byłam na dziennikarstwie, nie wiem jak to wygląda. ale chyba mają jakieś warsztaty z tekstem?
jak idziesz na ASP, to też przez X lat szlifujesz warsztat malarski, może dziennikarze też tak szlifują swój styl pisarski czy coś?
po prostu mi się wydaję, ze to za proste by było żeby być dziennikarzem bez studiów dziennikarskich i że samo zainteresowanie tematem to za mało.
Stary 2014-11-30, 13:39   #204
201607111040
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Shiryuna Pokaż wiadomość
Jeżeli nie zda testów to i Bezpieczeństwo Wewnętrzne jej nie pomoże- niestety. Jedyne co to jak już się dostanie to będzie mogła szybciej awansować.
Moim zdaniem właśnie ten kierunek jest taki dość kiepski... jak się w policji nie uda to pozamiatane a do policji można się i bez tego dostać i zrobić w trakcie.
Przecież napisałam że łatwiej. Oczywiście że testy to podstawa, a samo bezpieczeństwo nie gwarantuje dostania.
Za skończenie bezpieczeństwa jest więcej ptk, a te punkty są potrzebne. Obecnie jest tyle chętnych do policji że naprawdę trudno się dostać.
201607111040 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-30, 13:41   #205
nelciak
Zadomowienie

Cytat:
nigdy nie byłam na dziennikarstwie, nie wiem jak to wygląda. ale chyba mają jakieś warsztaty z tekstem?
jak idziesz na ASP, to też przez X lat szlifujesz warsztat malarski, może dziennikarze też tak szlifują swój styl pisarski czy coś?
po prostu mi się wydaję, ze to za proste by było żeby być dziennikarzem bez studiów dziennikarskich i że samo zainteresowanie tematem to za mało.
Niektórzy potrafią pisać dobrze sami z siebie - no ej, reportaż/artykuł to nie powieść na 3 tomy, której zaplanowanie i zrealizowane wymaga sporo wysiłku. Niektórym studiowanie dziennikrstwa faktycznie pomaga w pracy jako dziennikarz, ale z moich obserwacji więcej osób narzeka, że traciło czas na tych studiach
Stary 2014-11-30, 13:48   #206
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Całkiem sporo znanych dziennikarzy skończyło inne kierunki niż dziennikarstwo.
Monika Olejnik - zootechnika
Hanna Lis - italianistyka
Jolanta Pieńkowska - aktorstwo
Grzegorz Miecugow - filozofia
Grażyna Torbicka/Piotr Kraśko - wiedza o teatrze
Anita Werner - kulturoznawstwo
Piotr Najsztub - grafika
Wojciech Mann - filologia angielska
Janina Paradowska - polonistyka
Moim zdaniem 5-letnie studia dziennikarskie nie zrobią z nikogo dziennikarza. Albo się ma do tego dryg, albo nie. A jeśli się ma, to spokojnie można studiować coś innego, a rozwijać się dziennikarsko choćby na praktykach czy stażach w mediach.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-30, 13:52   #207
201609102148
Konto usunięte

Kapuściński nie byłby tak dobry, gdyby nie skończył historii, tego jestem pewna.
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-30, 14:14   #208
nelciak
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Całkiem sporo znanych dziennikarzy skończyło inne kierunki niż dziennikarstwo.
Monika Olejnik - zootechnika
Hanna Lis - italianistyka
Jolanta Pieńkowska - aktorstwo
Grzegorz Miecugow - filozofia
Grażyna Torbicka/Piotr Kraśko - wiedza o teatrze
Anita Werner - kulturoznawstwo
Piotr Najsztub - grafika
Wojciech Mann - filologia angielska
Janina Paradowska - polonistyka
Moim zdaniem 5-letnie studia dziennikarskie nie zrobią z nikogo dziennikarza. Albo się ma do tego dryg, albo nie. A jeśli się ma, to spokojnie można studiować coś innego, a rozwijać się dziennikarsko choćby na praktykach czy stażach w mediach.
Paradowska akurat ma podyplomowe z dziennikarstwa
Poza tym wymieniłaś w większości ludzi z telewizji, u których z poziomem dziennikarstwa można by dyskutować...
Stary 2014-11-30, 14:52   #209
201605300922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez nelciak Pokaż wiadomość
Paradowska akurat ma podyplomowe z dziennikarstwa
Poza tym wymieniłaś w większości ludzi z telewizji, u których z poziomem dziennikarstwa można by dyskutować...
Kiedyś - podczas dyskusji na temat kondycji szkolnictwa wyższego w Polsce - w GW był artykuł o studiach dziennikarskich. W którym sam autor ze zdziwieniem stwierdził, że w całej redakcji wydania ogólnopolskiego nie ma ani jednej osoby po tym kierunku. Owszem, część miała studia podyplomowe, ale ich I kierunkiem były filologie, politologia, historia, ekonomia, nauki przyrodnicze. Dziennikarzem się człowiek nie staje, gdy uzyskuje mgr z dziennikarstwa, tylko po prostu - gdy pisze. Dlatego mnie zawsze dziwiły osoby, co ciężko się wybierały w liceum na ten kierunek, a przy tym nie pisały absolutnie nic poza wymaganymi wypracowaniami. Tłumaczenie? ,,Bo nie ma o czym pisać!". Dla mnie to przekreśla każdego kandydata na dziennikarza.
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-30, 15:07   #210
Szu_Mil
Raczkowanie

Juz sam fakt, że na niektórych uczelniach publicznych na dziennikarstwo albo na politologie przyjmują na podstawie kolejności zgłoszeń jest rażący i świadczy zarówno o jakości kierunku jak i o uczelni ze robi takie cyrki...

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości