![]() |
#181 | ||
Raczkowanie
|
Dot.: NIE chcę tej ciąży
Cytat:
Cytat:
Wysłane z tapatalk |
||
![]() ![]() |
![]() |
#182 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
swoją drogą jak wychodzą takie tematy, to utwierdzam się w przekonaniu, że wolę mieszkać na wyspach ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#183 |
po drugiej stronie szafy
|
Nie wiem jak za granicą, ale u nas kiedyś było dość głośno o tym, że szpitale nie mają prawa utylizować szczątków i brakuje im już miejsca. Aż muszę poczytać czy zorganizowali to jakoś prawnie.
#184 |
wańka wstańka
|
Pisałam wcześniej ( w UK): szpital utylizuje, ale nie jak zwykły odpad medyczny. Kobieta może mieć wpływ na to co się dzieje z płodem/ dzieckiem.
#185 |
Raczkowanie
|
1. Płód nie jest rozczlonkowany.
2. Kobieta rodzi martwy płód, po podaniu środków poronnych. 3.Można zabrać płód i pochować. Lub zostawić w szpitalu. Wedle życzenia. Zastanawiam się, dlaczego niektóre osoby na wątku - ZANIM coś napiszą, nie poczytaja jak jest w rzeczywistości. |
![]() ![]() |
![]() |
#186 |
Raczkowanie
|
Czytam tutaj tak ten wątek i widzę, że Autorka podjęła decyzję.
Nie wiem, czy ktoś to napisał wcześniej ale czuję, że powinnam o tym wspomnieć. Po aborcji może dojść do problemów psychologicznych. U wielu kobiet występuje depresja, obniżenie samooceny, poczucie braku spełnienia w rodzicielstwie (dlaczego ja to zrobiłam, teraz miałabym tego maluszka przy sobie), poczucie winy, beznadziei. U późniejszego potomstwa (jeżeli dowiedzą się, że matka przeszła aborcję) może pojawić się tzw. 'syndrom ocalonego', który jest porównywalny do tego, co przeżywają ocaleni z kataklizmu. Nie wspomnę tu już o kwestiach religijnych i moralnych. Po drugie, o 30% wzrasta możliwość zachorowania na raka piersi. Wzrasta też możliwość zachorowania na raka szyjki macicy, jajnika, możliwość poronienia przy nastepnej ciąży, konfliktu serologicznego. To tak do informacji bo niewielu o tym mówi głośno. Edytowane przez Truskawka0126 Czas edycji: 2015-12-30 o 15:25 |
![]() ![]() |
![]() |
#187 |
BLACK&WHITE
|
Szkoda, ze nikt nic nie wspomni, co sie dzieje w zyciu po urodzeniu chorego dziecka.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#188 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#189 |
Zakorzenienie
|
Doris jesli obawiasz sie odejscia meza z powodu chorego dziecka, to polecam sie zastanowic co jesli nie daj boze ciebie, dorosla dopadnie kiedy choroba i inwalidztwo. Zglosisz sie na eutanazje aby przypadkiem pana nie meczyc?
|
![]() ![]() |
![]() |
#190 |
Konto usunięte
|
Ja się nie obawiam (generalnie porównanie mocno nietrafione), ale prawda jest taka, że przy chorym dziecku często zostaje tylko matka, a facet idzie sobie w siną dal. Statystyki są takie, a nie inne. Skoro już się rzuca tutaj procentami co może spotkać kobietę, która usunie ciążę. Warto, jak słusznie zauważyła GangstaBaby, wspomnieć również co może spotkać kobietę, która urodzi chore dziecko.
|
![]() ![]() |
![]() |
#191 |
Zakorzenienie
|
Przecież nawet nie wiadomo czy to dziecko jest chore. Że ma wiekszą glowę? Na pewnym etapie ciaży każdy płód rozwija sie w swoim tempie. Żadna z Was nie urodziła się z jedna nerka albo wadą serca? To chyba nie sa choroby, ktore kwalifikują do życia jak warzywo. Wiec niech autorka nie usprawiedliwia się chorym dzieckiem bo nawet nie wiadomo czy i jakie to są wady.
Chce to niech usuwa, sprawa jej i ojca dziecka, ale niech sie nie zasłania chorobami bo to obrzydliwe. A że piła alkohol, paliła, jeździła na rowerze, biegała (no skandal! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#192 | ||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Inna rzecz to fakt, że na dobrą sprawę jeśli rodzice z jakiegoś powodu naprawdę nie są gotowi na opiekę nad chorym dzieckiem, to mogą zrzec się praw rodzicielskich. Tak, jak ktoś już wcześniej wspomniał, takie dzieci również znajdują dom. Cytat:
|
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#193 |
Raczkowanie
|
Nawet jeżeli dziecko rodzi się chore, to i tak takie dziecko się kocha. A przynajmniej powinno tak być. Pojawia się trud wychowania, utrzymania. Rozmawiałam kiedyś z matką dziecka z upośledzeniem. Powiedziała mi, że to codzienna harówka ale i tak kocha swoje dziecko najbardziej na świecie. Na tym chyba polega miłość rodzicielska. Jeżeli się ona nie pojawi, to ewentualnie można oddać do adopcji.. nie od razu zabijać płód..
Poza tym, płód powstał podczas stosunku dwóch małżonków, nie w czasie gwałtu. Uprawiając seks świadomie, dorośli ludzie powinni liczyć się z konsekwencjami, nie ważne ile zabezpieczeń by się stosowało. Antykoncepcja też bywa zawodna. Edytowane przez Truskawka0126 Czas edycji: 2015-12-30 o 15:58 |
![]() ![]() |
![]() |
#194 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
I tak, zdarza się, ze dzieci chore są adoptowane (co zostało już wcześniej wspomniane, w większości przypadków to adopcje zagraniczne). Inna sprawa, że to czy dziecko autorki jest chore i w jakim stopniu jest zagadką.
![]() |
#195 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
twoja ignorancja boli, ale chyba wyłącznie słuchaczy, ciebie nie bardzo. mam w rodzinie ciotke, która opiekuje sie swoją 30 letnią córką. kobieta od urodzenia jest bardzo chora, nie ma z nią kontaktu, potrzebuje stałej opieki, nie można jej zostawić nawet na chwilę samej. ciotka jest po już którymś leczeniu psychiatrycznym. ale masz racje, nawet chore bobo trzeba rodzić, bo inaczej będzie smutno, a tak to będzie radośnie. dokładnie tak jest. szkoda, ze to poziom domowego przedszkola, a nie prawdziwego życia
![]() |
#196 |
Zakorzenienie
|
A to co, licytacja kto kogo zna? Znam i takich i takich rodzicow, przy czym ci nie dajacy rady zawsze maja opcje adopcji lub hospicjum.
|
![]() ![]() |
![]() |
#197 |
Zakorzenienie
|
przede wszystkim mają prawo do aborcji i tego się trzymajmy zamiast wymyślać teorie z dupy i udawać, że wierzymy, że dzieci-rośliny mają wspaniałe i radosne życie tylko dlatego, że się urodziły.
#198 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
To są przecież dwie rózne kwestie.
![]() |
#199 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Różnie to bywa, ja tylko napisałam jak MOŻE być (MOŻE A NIE MUSI, rozumiesz?) Wszystkie warianty są możliwe a wybór należy do Autorki, mamy w końcu wolną wolę. ---------- Dopisano o 17:13 ---------- Poprzedni post napisano o 17:10 ---------- Cytat:
![]() To mój ostatni wpis w tym wątku, pozdrawiam rozumnych :3 Edytowane przez Truskawka0126 Czas edycji: 2015-12-30 o 16:18 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#200 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
jakby na to nie patrzeć- czy płód chory trochę czy bardzo to zawsze jest aborcja. ta aborcja, o którą się spierają ludzie, mówiący, że kobieta nie ma prawa abortować chorego płodu. o tym mówimy, tak w skrócie. ---------- Dopisano o 17:17 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ---------- Cytat:
![]() |
#201 |
Zakorzenienie
|
To prawo jej juz minelo, wraz z minieciem 3 miesiaca. Widac prawo mylnie zaklada ze czlowiek jest istota na tyle rozumna aby ogarnac ze jest w ciazy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#202 |
Zakorzenienie
|
które prawo? polskie? bo z polski zawsze można wyjechać i zmienić prawo z jednego na drugie[COLOR="Silver"]
Nie było nas, był las, nie będzie nas, będzie las. Edytowane przez olenkasz Czas edycji: 2015-12-30 o 16:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#203 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Koniec kropka ![]() A piz tym chyba ktoś tu coś źle zrozumiał ![]() Edytowane przez Truskawka0126 Czas edycji: 2015-12-30 o 16:28 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#204 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
![]() |
#205 |
Zadomowienie
|
Jeśli dziecko jest poważnie chore to nieludzkie jest dla mnie ciśnięcie kobiety do tego by do 9 miesiąca każdego dnia codziennie myślała o tym że dzień urodzin będzie również dniem śmierci.. przecież można się potężnej depresji dorobić i nigdy z niej nie wyjść..jak tak czytałam o tych hospicjach prenatalnych.
To samo z urodzeniem upośledzonego dziecka- nie bez powodu prawo zezwala na terminację takiego płodu. Ludzie (prolajfy, którymi szczerze -gardzę) wymagają heroizmu od wszystkich - tylko nie od siebie. Jest wielu ludzi którzy jednak zdecydowali się na wychowywanie bardzo chorych dzieci (lub nie wiedzieli o ciężkim schorzeniu dziecka zanim się urodziło- znam takich) i szczerze mówiąc chyba nigdy nie przeczytałam ani nie usłyszałam że żałują że pozwolili takiemu dziecku przyjść na świat, ale spójrzmy prawdzie w oczy- kto się przyzna jaka jest prawda kiedy jest po fakcie i takie dziecko żyje..? Z racji zawodu spotykałam się z rodzinami upośledzonych umysłowo chorych dzieci (też dorosłych) i wiem że nie dałabym rady. Dlatego dla mnie decyzja - urodzić czy nie urodzić upośledzone dziecko jest tylko jedna, bo doskonale wiem jak wygląda później życie z takim dzieckiem. Ale przede wszystkim- konkretne badania, wszystkie możliwe i nie czekać. Nie rozumiem natomiast kobiet które piszą że ''kiedyś'' chcą mieć dzieci. Kiedyś, w przyszłości, taka wizja szczęśliwej rodzinki trzymającej dzieci za rękę, ale KIEDYŚ. Jeszcze rozumiem 16 letnią dziewczynę która ma na poświęcenie się dziecku całe lata, nie ma żadnego finansowego zaplecza a i partnera wątpliwego zaufania czy kobietę która od początku do końca mówi ''NIGDY NIE CHCIAŁAM, KONIEC, KROPKA'' i niestety wpadła, ale 25 latka z 30 letnim mężem którzy ponoć CHCĄ mieć w przyszłości dzieci- kiedy? za 5 lat wyprowadzą się z kawalerki teściowej do własnego domu i w 5 lat dorobią się fortuny? szczerze wątpię. To kiedy niby będzie ten idealny czas na dzieci? No i kobieta która kilka lat później oczekiwać będzie planowanego dziecka nie wróci myślami parę lat wstecz że poprzednie było dla niej pasożytem i guzem? (bo autorka napisała - dla niej nie ma teraz znaczenia czy jest chore czy zdrowe). Przecież to identyczna sytuacja, autorka jest emocjonalnie dojrzałą osobą, nie wierzę że za parę lat będąc w ciąży machnie ręką na to że pozbyła się ''guza'' a obecnie oczekuje DZIECKA. Tak jak nie rozumiem- można bardzo kochać jedno dziecko a drugie zostawić na pastwę losu i się nim w ogóle nie interesować? (w przypadku faceta który porzuca rodzinę i zakłada nową- również przypadki z życia wzięte) Czy ty autorko w ogóle obgadałaś sprawę ewentualnego potomstwa ze swoim mężem? bo mam wrażenie że chyba go oszukałaś. Może on chciał w sensie- kiedyś na pewno się pojawi i teraz przy wpadce uznał że w końcu i tak chciał. A ty? jak wyglądały wasze rozmowy o dzieciach? może popychałaś tylko temat że twoje plany pokrywają się z jego a tak naprawdę nie chcesz i nie chciałaś nigdy? Moim zdaniem ojciec też ma coś do powiedzenia. To kochający partner ponoć, a nie jakiś przypadkowy dawca spermy. Skoro kiedyś sobie planowaliście w przyszłości, ma prawo czuć się zły i mocno oszukany.
''Bóg ustanowił granice ludzkiej mądrości, nie zakreślił jedynie granic jej głupocie - a to nie jest uczciwe'' - Konrad Adenauer Edytowane przez HealthOne Czas edycji: 2015-12-30 o 16:47 |
![]() ![]() |
![]() |
#206 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
elve miała rację, wizja gównoburzy jest silna ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#207 |
Zadomowienie
|
Autorko - gdybyś chciała porozmawiać z kimś życzliwym, wygadać się nie będąc potępianą to poszło priv. Odezwij się, jeśli będziesz miała taką potrzebę.
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
![]() |
#208 |
Zakorzenienie
|
Lekarz to sobie może gadać co chce, od tego są badania. I nie jest to jedno usg. "Lekarz orzekł" , litości
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#209 | |
Zakorzenienie
|
Według jakiej niby definicji?
Cytat:
Skoro piszesz "co bym wolał", to ja Ci piszę, że dziecko do ok. 2 roku życia nie posiada takiego konceptu jak wybór podjęty po przeanalizowaniu sytuacji. Ale tak, uważam że aborcja do pewnego momentu jest bardziej humanitarna niż urodzenie i skazywanie na okropne cierpienie dziecka z bardzo poważnym defektem jak np. wspomniany przeze mnie płód arlekina. Plus jest taki, że leczenie bardzo się rozwija i są znane pojedyncze przypadki, gdzie takie dziecko żyje w miarę normalnie. Ale tak jak powiedziałem, to są pojedyncze przypadki i kwestia tego, decydując się na urodzenie dziecka z ogromnym schorzeniem, czy jesteśmy gotowi na to, że dziecko dozna okropnych katuszy np. z powodu sepsy. Po części na to opowiedziałem wyżej. Tak jak już napisałem, jeśli godzisz się na to, żeby Twoje potencjalne dziecko cierpiało, to spoko. Dla mnie to jest moralnie złe.
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#210 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:41.