Wypowiedź Prezydenta A. Dudy - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-03-17, 08:43   #181
cukierniczek
Raczkowanie

Dot.: Wypowiedź Prezydenta A. Dudy

Cytat:
Napisane przez danusiaes Pokaż wiadomość
jakie zdjęcia taki kabret...moja literówka jest wartością dodaną w takim ujęciu
Wycierasz sobie usta OFE? bardzo dobrze rób tak dalej-nie widzisz zagrożenia w innych ustawach? jesteś idealnym wyborcą PiS. Partia jest z Ciebie dumna że nie czytasz konstytucji nie wiesz co to zgodność ustawy z konstytucją i nie masz pojęcia do czego służy TK. Wpisujesz się w elektorat i na pewno jesteś otwarta na "dobrą" zmianę. Twoj wybór.
Powtarzasz się i nie docierają do ciebie informacje, które ci pisałam
Mówiłam, że nie popieram PiS ale nie bede ich obrażać przy pomocy politycznych gierek PO.Nowoczesnej - czy tak ciężko to zrozumieć? Ile razy jeszcze będę musiała to napisać. KOD.PO.Nowoczesna to współpracujące kluby - których nie popieram, tak samo jak i PiS. Lubie różne 'zdjecia' w których śmiesznie pokazane są polityczne zagrywki ale nienawidze zdjęć w których zamiast 'smieszności' jest nienawiść, bo np 'wygląda' w jakiś sposób, który komuś się nie podoba a takie są właśnie obrazki na PiS nie logiczne tylko obraźliwe.

Ja np byłam na marszu przeciwko ACTA - który szczerze można powiedzieć, że to był prawdziwy narodowy ruch, za który potem Tusk przepraszał, że to podpisał. Czemu teraz wszyscy skupiają się na PiS i nienawiści zamiast zrobić manifest przeciwko ustawie policyjnej?! Oczywiście ze bym poszła, a zamiast tego to ciągle nienawiść :/ i taki sam jest KOD zamiast manifestować przeciwko TK to manifestuja tak na prawde przeciwko PiS i to jest ich problem.

Edytowane przez cukierniczek
Czas edycji: 2016-03-17 o 09:10
cukierniczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-17, 09:15   #182
201605090958
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cukierniczek Pokaż wiadomość
Powtarzasz się i nie docierają do ciebie informacje, które ci pisałam
Mówiłam, że nie popieram PiS ale nie bede ich obrażać przy pomocy politycznych gierek PO.Nowoczesnej - czy tak ciężko to zrozumieć? Ile razy jeszcze będę musiała to napisać. KOD.PO.Nowoczesna to współpracujące kluby - których nie popieram, tak samo jak i PiS. Lubie różne 'zdjecia' w których śmiesznie pokazane są polityczne zagrywki ale nienawidze zdjęć w których zamiast 'smieszności' jest nienawiść, bo np 'wygląda' w jakiś sposób, który komuś się nie podoba a takie są właśnie obrazki na PiS nie logiczne tylko obraźliwe.

Ja np byłam na marszu przeciwko ACTA - który szczerze można powiedzieć, że to był prawdziwy narodowy ruch, za który potem Tusk przepraszał, że to podpisał. Czemu teraz wszyscy skupiają się na PiS i nienawiści zamiast zrobić manifest przeciwko ustawie policyjnej?! Oczywiście ze bym poszła, a zamiast tego to ciągle nienawiść :/
Nie możesz nazywać nienawiścią nie zgadzanie się z Tobą...brak slów. Mnie te zdjęcia nie śmieszą, nawet więcej dla mnie są ...slabe. Nie jestem za obrażaniem kogokolwiek, jestem za przestrzeganiem konstytucji, ktora jest łamana w tej kadencji aż nadto.
Ty "usprawiedliwiasz" dzialania PiS OFE a ja będe powtarzać, że ustawa o ziemi, ustawa o policji, slużbie cywilnej, procedowanie sejmu, nierówne traktowanie dzieci czy najnowszy pomysl religii na maturze nocne zaprzysiężenia czy niepublikacja orzeczeń to zuo. Za moment jak wejdzie ustawa rolna ludzie zostaną pozbawieni prawa do dziedziczenia, wiesz dlaczego, pomijam ze podobnie rozwiązanie było w Polsce za Bieruta, zeby koledzy z PiS mieli dostęp do taniej ziemi, ktorą i tak sprzedadzą obcokrajowcom za 5 lat. Ale co uratujemy kopalnie-dobra zmiana
Dlatego cenię KOD-daje nadzieję i doceniam, że jeszcze jesteśmy w UE-orzynajmniej tam jest szansa na ratunek, żeby smutni panowie i pani z broszką czy pani z kanapką w ławie poselskiej nie zbliżyli nas jeszcze bardziej do demokracji rodem z Bialorusi
201605090958 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-17, 09:16   #183
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Ja np byłam na marszu przeciwko ACTA - który szczerze można powiedzieć, że to był prawdziwy narodowy ruch, za który potem Tusk przepraszał, że to podpisał. Czemu teraz wszyscy skupiają się na PiS i nienawiści zamiast zrobić manifest przeciwko ustawie policyjnej?! Oczywiście ze bym poszła, a zamiast tego to ciągle nienawiść :/ i taki sam jest KOD zamiast manifestować przeciwko TK to manifestuja tak na prawde przeciwko PiS i to jest ich problem.
nie robią manifestu, bo nikt im nie powiedział, że powinni

akurat za nienawiść tego stopnia i za podział społeczeństwa do aż takiego stopnia odpowiedzialny jest w dużej mierze PiS. taką przyjęli taktykę, że kto nie jest z nimi, jest przeciwko nim, język mają ostry do bólu, nie przebierają w słowach, my dobrzy oni źli, mi patrioci oni wrogowie. no to teraz zbierają żniwo takiego wieloletniego gadania.
motyla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-17, 10:21   #184
cukierniczek
Raczkowanie

Cytat:
Nie możesz nazywać nienawiścią nie zgadzanie się z Tobą...brak slów. Mnie te zdjęcia nie śmieszą, nawet więcej dla mnie są ...slabe. Nie jestem za obrażaniem kogokolwiek, jestem za przestrzeganiem konstytucji, ktora jest łamana w tej kadencji aż nadto.
Nienazywam nienawiścią niezgadzanie się ze mną tylko obraźliwe bannery, które są nieodzowną częścią KOD'u, bo oni nie walczą o TK tylko walczą nienawiścią do PiS.
Cytat:
Ty "usprawiedliwiasz" dzialania PiS OFE a ja będe powtarzać, że ustawa o ziemi, ustawa o policji, slużbie cywilnej, procedowanie sejmu, [...]

ale o co ci chodzi z tym usprawiedliwianiem? Gdzie ja ich usprawiedliwiam :| wg ciebie jak ktos nie pojdzie na KOD lub nie bluzga na PiS to jest usprawiedliwianie? Po prostu nie chce uczestniczyc w nienawiści politycznej.

Cytat:
Dlatego cenię KOD-daje nadzieję i doceniam, że jeszcze jesteśmy w UE-orzynajmniej tam jest szansa na ratunek, żeby smutni panowie i pani z broszką czy pani z kanapką w ławie poselskiej nie zbliżyli nas jeszcze bardziej do demokracji rodem z Bialorusi
a ja niedoceniam UE ani KOD - KOD dlatego, że jest polityczny, zamiast walczyć o konkretne ustawy to walczy z PiS a przez to może nie zostać wysłuchany i zamiast PiS w takiej sytuacji się słuchać, to też z nim walczy. Tutaj się kłania znane przysłowie - 'kto mieczem wojuje od miecza ginie' - i PiS nie robiłby wojny, gdyby KOD z nim nie walczył, tylko zwyczajnie manifestował
UE blokuje nam choćby węgiel i kilka innych rzeczy. Sprowadził przez swoje dofinansowania zadłużenie kraju, które nie powinno mieć miejsca. Niektóre obecnie kraje wprowadziły zakaz zadłużania a u nas... dalej bida ale wszyscy oczywiście widzą głupie naklejki 'zadłużono przez UE' i się cieszą.

Aktualnie przez UE nawet nie będę mogła zjeść prawdziwej wiejskiej szynki i kiełbasy od Ciotki, bo wprowadzili właśnie jakieś głupie wymogi rejestracji świń - masakra.

Czas edycji: 2016-03-22 o 12:49
Stary 2016-03-17, 10:27   #185
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
UE blokuje nam choćby węgiel i kilka innych rzeczy.
możesz rozwinąć? tzn. chyba wiem, o co Ci chodzi, ale nie rozumiem, czemu to jest złe.

Edytowane przez motyla
Czas edycji: 2016-03-17 o 10:31
Stary 2016-03-17, 10:46   #186
Imperialista
BAN stały

Cytat:
Napisane przez motyla Pokaż wiadomość
możesz rozwinąć? tzn. chyba wiem, o co Ci chodzi, ale nie rozumiem, czemu to jest złe.
Bo polska gospodarka (konkretnie energetyka) jest oparta o węgiel i każde ograniczenia duszą polską gospodarkę, obniżając naszą konkurencyjność. A ty czujesz to we własnej kieszeni, kiedy płacisz za energię elektryczną czy ogrzewanie.

A KODu się nie boję. Geriatria niech sobie protestuje. Największą uliczną siłę mają formacje, które są bardziej antyKODowskie niż proPiSowskie i nie dopuszczą do polskiego Majdanu.
Imperialista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-17, 11:18   #187
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Imperialista Pokaż wiadomość
Bo polska gospodarka (konkretnie energetyka) jest oparta o węgiel i każde ograniczenia duszą polską gospodarkę, obniżając naszą konkurencyjność. A ty czujesz to we własnej kieszeni, kiedy płacisz za energię elektryczną czy ogrzewanie.

A KODu się nie boję. Geriatria niech sobie protestuje. Największą uliczną siłę mają formacje, które są bardziej antyKODowskie niż proPiSowskie i nie dopuszczą do polskiego Majdanu.
skoro już poruszyłeś kwestii naszych kieszeni, to wiedz, że moglibyśmy spokojnie kupować węgiel zza granicy, który jest O WIELE tańszy i wydajniejszy i wtedy dopiero byśmy odczuli to w portfelu.

polskie górnictwo chyli się ku końcowi i to nie wina Unii, a koniunktury rynku i związków zawodowych.

powiedz mi, skoro polska gospodarka jest oparta na węglu, to czemu zalega go aż tyle w kopalniach? czemu polska gospodarka go nie wchłania? po co importujemy węgiel zagraniczny? niestety, ale głównymi i chyba jedynymi odbiorcami polskiego węgla są energetyczne spółki państwowe, które zostały przymuszone do tego, żeby polski węgiel kupować. bo gdyby to od nich zależało, to kupowaliby tańszy i jakościowo lepszy węgiel od innych państw. ogromnym odbiorcą węgla działającym na polskim rynku jest taka indyjska firma arcelor mittal - myślisz, że kupują drogi i słaby jakościowo polski węgiel? nope, po polski rząd nie może go do tego zmusić.

ponadto wybacz, ale nie chcę umrzeć na płuca, bo polska gospodarka jest oparta o więgiel...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-03-17, 11:27   #188
Imperialista
BAN stały

Cytat:
skoro już poruszyłeś kwestii naszych kieszeni, to wiedz, że moglibyśmy spokojnie kupować węgiel zza granicy, który jest O WIELE tańszy i wydajniejszy i wtedy dopiero byśmy odczuli to w portfelu.
Też jestem zwolennikiem kupowania tańszego węgla z Australii czy innych rejonów świata i stopniowego hibernowania polskich kopalń. Chociaż gdyby wszystkie kopalnie były prywatne (węgiel stamtąd jest 2 razy tańszy niż państwowy), to import może nie byłby potrzebny.

Cytat:
powiedz mi, skoro polska gospodarka jest oparta na węglu, to czemu zalega go aż tyle w kopalniach? czemu polska gospodarka go nie wchłania? po co importujemy węgiel zagraniczny?
To bardzo proste - bo 90% energii elektrycznej w Polsce mamy z kopalń węglowych.

Cytat:
ponadto wybacz, ale nie chcę umrzeć na płuca, bo polska gospodarka jest oparta o więgiel...
Tak - ale niech Polska podejmie decyzje jako suwerenne państwo, a nie eurokraci z Brukseli.

Tak samo nie chce w Polsce islamskiej hołoty na ulicach na życzenie Niemiec i eurodebili.
Stary 2016-03-17, 11:45   #189
sorellaa
Raczkowanie

Cytat:
Alternatywą jest kapitalizm i nacjonalizm, czyli to co najlepszego ma Korwin i Kukiz.

I wszystko jasne a zakładając, że nie każdy jest socjopatą?

Cytat:
To nasza wina, że PO i obóz liberalno-lewicowy przegrał wojnę w internecie?

Biorąc pod uwagę poziom "wojny w internecie" to chyba komplement
sorellaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-17, 11:50   #190
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Też jestem zwolennikiem kupowania tańszego węgla z Australii czy innych rejonów świata i stopniowego hibernowania polskich kopalń. Chociaż gdyby wszystkie kopalnie były prywatne (węgiel stamtąd jest 2 razy tańszy niż państwowy), to import może nie byłby potrzebny.

To bardzo proste - bo 90% energii elektrycznej w Polsce mamy z kopalń węglowych.
to prawda i moim zdaniem powinniśmy się tego wstydzić. tkwimy w średniowieczu przez bandę jakichś związków zawodowych zamiast stawiać na czystą energię i podążać tą samą drogą co reszta cywilizowanego świata. coraz więcej ludzi będzie umierać z powodu syfu w powietrzu i nie tylko, bo rządy boją się tej bandzie postawić. fajnie.
na dodatek PiS teraz bombarduje jak może projekty związane z produkcją czystej energii i oczyszczaniem powietrza. w ciekawym kierunku to wszystko zmierza.

Cytat:
Tak - ale niech Polska podejmie decyzje jako suwerenne państwo, a nie eurokraci z Brukseli.

Tak samo nie chce w Polsce islamskiej hołoty na ulicach na życzenie Niemiec i eurodebili.
dopóki rządy nie potrafią się postawić górniczym związkom zawodowym, to niestety, ale Polska żadnej dobrej decyzji nie podejmie. Polska nie odejdzie od produkcji węgla, czyli nie zmniejszy udziału węgla w polskiej energetyce, bo się boi związków. a skoro żaden rząd póki co nie potrafi pokazać im środkowego palca, to niestety, ale mam nadzieję, że Unia będzie jeszcze długo ingerować w nasze decyzje w tej kwestii.
Stary 2016-03-17, 12:16   #191
Imperialista
BAN stały

Cytat:
to prawda i moim zdaniem powinniśmy się tego wstydzić. tkwimy w średniowieczu przez bandę jakichś związków zawodowych zamiast stawiać na czystą energię i podążać tą samą drogą co reszta cywilizowanego świata.
Uwierz mi, że "czysta energia" jest tylko teoretycznie (patrz żarówki energooszczędne czy elektrownie wiatrowe). Na normalnych warunkach rynkowych OZE jeszcze nie ma szans z tradycyjną energetyką, bo węgiel jest najtańszym źródłem energii.

Cytat:
coraz więcej ludzi będzie umierać z powodu syfu w powietrzu i nie tylko, bo rządy boją się tej bandzie postawić. fajnie.
na dodatek PiS teraz bombarduje jak może projekty związane z produkcją czystej energii i oczyszczaniem powietrza. w ciekawym kierunku to wszystko zmierza.
Ja jestem za równowagą rynkową i ani górnicy, ani ekolodzy nie powinni dostawać państwowych pieniędzy. Na przykład wolę tradycyjne lampy uliczne od tych zasilanych energią słoneczną czy wiatraczkami (z powodu kosztów eksploatacji), bo prosty okres zwrotu przekracza jedno pokolenie (nie mówiąc o zdyskontowanym okresie zwrotu).

Cytat:
Polska nie odejdzie od produkcji węgla, czyli nie zmniejszy udziału węgla w polskiej energetyce, bo się boi związków. a skoro żaden rząd póki co nie potrafi pokazać im środkowego palca, to niestety,
To nie może odbywać się na zasadzie, że przestajemy dopłacać do kopalń i dopłacamy OZE. Najlepiej jest zerwać wszelkie dopłaty i dotacje. Za kilkanaście lat OZE będzie tańsze niż energia z węgla i wówczas można spokojnie zmienić źródła energii.

Cytat:
ale mam nadzieję, że Unia będzie jeszcze długo ingerować w nasze decyzje w tej kwestii.
Mam dzisiaj względnie dobry humor, dlatego daruję sobie rzucenie epitetem. W sprawie przyjmowania uchodźców UE też powinna ingerować w nasze decyzje w tej kwestii? Np. gdyby w czasie referendum naród powiedział "NIE", to UE ma prawo się wtrącić?
Stary 2016-03-17, 12:29   #192
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Uwierz mi, że "czysta energia" jest tylko teoretycznie (patrz żarówki energooszczędne czy elektrownie wiatrowe). Na normalnych warunkach rynkowych OZE jeszcze nie ma szans z tradycyjną energetyką, bo węgiel jest najtańszym źródłem energii.
nie zawsze powinno się kierować względami ekonomicznymi. nie warto narażać życia ludzi, bo można sobie przyoszczędzić.

Cytat:
Ja jestem za równowagą rynkową i ani górnicy, ani ekolodzy nie powinni dostawać państwowych pieniędzy. Na przykład wolę tradycyjne lampy uliczne od tych zasilanych energią słoneczną czy wiatraczkami (z powodu kosztów eksploatacji), bo prosty okres zwrotu przekracza jedno pokolenie (nie mówiąc o zdyskontowanym okresie zwrotu).
no widzisz, a dla mnie ważniejsze jest jednak ludzkie zdrowie.

Cytat:
Mam dzisiaj względnie dobry humor, dlatego daruję sobie rzucenie epitetem. W sprawie przyjmowania uchodźców UE też powinna ingerować w nasze decyzje w tej kwestii? Np. gdyby w czasie referendum naród powiedział "NIE", to UE ma prawo się wtrącić?
oooooj, ale Cię bolą ci uchodźcy, wszędzie musisz ich wcisnąć, co? jakąś obsesję chyba masz. pisaliśmy o ingerencji UE w naszą energetykę i ja również pisałam tylko o tej sprawie. uchodźców tu na siłę nie wciskaj.
Stary 2016-03-17, 12:36   #193
Imperialista
BAN stały

Cytat:
Napisane przez sorellaa Pokaż wiadomość
I wszystko jasne a zakładając, że nie każdy jest socjopatą?
Skoro uważasz, że dopłacanie do "Krytyki Politycznej" czy kopalń jest czymś normalnym, to brnij sobie w socjaliźmie.

Cytat:
Biorąc pod uwagę poziom "wojny w internecie" to chyba komplement
Widocznie PO i Nowoczesna nie są takie nowoczesne, skoro nie radzą sobie na tym froncie.
Stary 2016-03-17, 13:09   #194
sorellaa
Raczkowanie

Cytat:
Skoro uważasz, że dopłacanie do "Krytyki Politycznej" czy kopalń jest czymś normalnym, to brnij sobie w socjaliźmie.
A co ma piernik do wiatraka? Pytałam jakie widzisz alternatywne partie, których głównym założeniem nie jest rozpieprzenie wszystkiego, co udało się do tej pory zbudować i ich największym marzeniem nie jest ogrodzenie Polski wielkim murem, przez który nikt nie mógłby się przedostać ani w jedną, ani w drugą stronę.

Cytat:
Widocznie PO i Nowoczesna nie są takie nowoczesne, skoro nie radzą sobie na tym froncie.
No i bardzo dobrze, że nie zniżają się do tego poziomu
sorellaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-17, 17:06   #195
Imperialista
BAN stały

Cytat:
Napisane przez sorellaa Pokaż wiadomość
A co ma piernik do wiatraka? Pytałam jakie widzisz alternatywne partie, których głównym założeniem nie jest rozpieprzenie wszystkiego, co udało się do tej pory zbudować i ich największym marzeniem nie jest ogrodzenie Polski wielkim murem, przez który nikt nie mógłby się przedostać ani w jedną, ani w drugą stronę.
Ależ co Kukiz i Korwin chcą rozpieprzyć? Gospodarkę? Przecież chcą wręcz ją uwolnić, poprzez obniżkę wydatków budżetowych i podatków. Układ okrągłostołowy? I słusznie, ktoś kiedyś musi styropianowców i komuchów (tych drugich się udało) wysłać do lamusa. Wolność słowa? To korwinowcy i narodowcy dostają wyroki i areszty za atakowanie jedynej słusznej III RP. Zamknąć granicę? Pytanie przed kim - jakoś nie słyszę skarg na Ukraińców, tylko sprzeciw wobec muzułmańskich przestępców, co nielegalnie przekraczają granice.

Powiedz mi, co mogą zniszczyć Kukiz i Korwin? Dobrosąsiedzkie stosunki z Niemcami, bo nie chcą im robić dobrze jak PO czy Nowoczesna?

Cytat:
No i bardzo dobrze, że nie zniżają się do tego poziomu
Nie musieli, bo myśleli, że ludzie dalej sugerują się TVN i GW. Prawica rozwinęła ośrodki własnej propagandy, podczas gdy centrum i lewica myśleli, że Miecugow czy Michnik wszystko załatwią.
Stary 2016-03-17, 21:35   #196
michal100
Zadomowienie

Cytat:
Ależ co Kukiz i Korwin chcą rozpieprzyć? Gospodarkę? Przecież chcą wręcz ją uwolnić, poprzez obniżkę wydatków budżetowych i podatków. Układ okrągłostołowy? I słusznie, ktoś kiedyś musi styropianowców i komuchów (tych drugich się udało) wysłać do lamusa. Wolność słowa? To korwinowcy i narodowcy dostają wyroki i areszty za atakowanie jedynej słusznej III RP. Zamknąć granicę? Pytanie przed kim - jakoś nie słyszę skarg na Ukraińców, tylko sprzeciw wobec muzułmańskich przestępców, co nielegalnie przekraczają granice.

Powiedz mi, co mogą zniszczyć Kukiz i Korwin? Dobrosąsiedzkie stosunki z Niemcami, bo nie chcą im robić dobrze jak PO czy Nowoczesna?

Nie musieli, bo myśleli, że ludzie dalej sugerują się TVN i GW. Prawica rozwinęła ośrodki własnej propagandy, podczas gdy centrum i lewica myśleli, że Miecugow czy Michnik wszystko załatwią.
Korwin póki co nic nie rozwali,bo nie ma go nawet w sejmie.
Kukiz i jego ludzie to na razie poruszają się po meandrach politycznych jak pijani we mgle i nie wiadomo oco im tak naprawdę chodzi.
Zatem 1 i 2 są póki co niegroźni bo i nic nie znaczą w sejmie.
Układ okrągłostołowy usankcjonowali wszyscy na czele z Kaczyńskim,który też przecież uczestniczył w tych obradach.
Jeśli chodzi o komunistów to nic nie udało się wyplenić - Piotrowicz,Łopiński,Jasiń ski i wszystko jasne...
Wolność słowa i otwarte granice też nie są dane raz na zawsze - w każdej chwili Rząd może przeprowadzić odpowiednie ustawy i po wolności i otwartości.
W tym momencie mamy złe stosunki nie tylko z Niemcami,ale też z FR,USA i UE - niedługo zostaną tylko dobre z Orbanem
Stary 2016-03-17, 23:18   #197
201605090958
Konto usunięte

cukierniczek
Doczytaj z tymi świnkami, bo to troszkę inaczej. Z węglem też jest trochę inaczej, to w Polsce mamy dużo droższy węgiel niż na rynkach swiatowych bo kopalnia musi zaplacic za wszystkie zwiazki zawodowe, wyplacić 14 ołówkowe etc. Każdy by padł przy takim rozdawnictwie, w normalnej gospodarce, ale skoro pani Szydło chce nabijać kabzę chociażby drugiemu Dudzie to kto jej zabroni? KOD nie wzywa do obalenia rządu, KOD jest tam, gdzie są żłe ustawy o Tk czy rolna.
Zdarzają się dziwne banery? oczywiście ze tak, to powód do dyskredytowania KODu? dla mnie nie, ale to moje wlasne zdanie. Podziwiam ich za wytrwałość to jest prawie 5 miesiąc protestów a pani premier dalej mowi, ze słucha Polaków i chce rozmawiać...Orwell by wymiękł
201605090958 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-18, 00:37   #198
Imperialista
BAN stały

Za niektóre banery poprzednia władza ścigała kibiców bądź narodowców, bo ich zdaniem psuły stosunki z innymi państwami.
Stary 2016-03-18, 06:20   #199
Yuri22
BAN stały

Cytat:
prawie 5 miesiąc protestów a pani premier dalej mowi, ze słucha Polaków i chce rozmawiać...Orwell by wymiękł
Po raz 10 powtarzam, że KOD to nie wszyscy Polacy.
Yuri22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-18, 11:43   #200
cukierniczek
Raczkowanie

Ciekawe stanowisko rządu na temat TK i 'blokowania TK'.

JK
Cytat:
Ale dla mnie ważniejsze jest co innego - aby Trybunał podejmował decyzje większością 2/3. Prawo to nie matematyka, są różne opinie i interpretacje. Wprowadzenie takiej większości przy uchylaniu ustaw wymusi ucieranie się poglądów wewnątrz Trybunału.
D
Cytat:
Ten zapis skrytykowała Komisja Wenecka. Jej zdaniem, żeby wprowadzić taką większość, należałoby zmienić konstytucję. W dodatku taki wymóg „pociąga za sobą ryzyko zablokowania podejmowania decyzji w Trybunale".
JK
Cytat:
Argument o potrzebie zmiany konstytucji jest całkowicie nieprawdziwy. Konstytucja np. w art. 190 mówi wyraźnie, że orzeczenia zapadają większością głosów. W innych miejscach mówi o 2/3. Jeśli więc mówi tylko o większości i przekazuje procedurę organizacji Trybunału Konstytucyjnego ustawie, to jest oczywiste, że ustawa może przyjąć różne rodzaje większości. Krótko mówiąc - ten przepis mówi, że nie może decydować mniejszość i nie może być wprowadzana jednomyślność decyzji. Jeśli zaś chodzi o ryzyko zablokowania, to trudno ten zarzut przyjąć. Albo 2/3 jest, albo nie ma. Blokowane mogłyby być tylko decyzje pochopne, które nie mają nic wspólnego z badaniem zgodności aktów normatywnych z konstytucją, uwarunkowane względami, z punktu widzenia Trybunału, pozamerytorycznymi.
Cała wypowiedź: http://wiadomosci.wp.pl/kat,1041267,...6ac4&_ticrsn=3

Jak widać ciężko się z nim nie zgodzić, mówi sensownie i rzeczowo.
Stary 2016-03-18, 12:36   #201
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Jak widać ciężko się z nim nie zgodzić, mówi sensownie i rzeczowo.
bardzo łatwo się z nim nie zgodzić. gdyby autorzy konstytucji chcieli, aby TK głosował większością 2/3 głosów, to by tak napisali. w innych punktach konstytucji umieli wpisać, że chodzi o 2/3 głosów, a przy TK nie? pliz. autorzy konstytucji nie byli idiotami, nie trzeba ich doprecyzowywać, bo wiedzieli, co robią. Jarusiowi ciężko się z tym pogodzić, więc tak sobie gaworzy. bardzo się niektórym dziwię, że to łykają. ciekawe, co jeszcze Jaro będzie chciał doprecyzowywać. może np doprecyzuje fragment o wolności religijnej, że chodzi każde wyznanie, ale głównie katolicyzm.

właściwie to może od razu powinni byli wprowadzić przepis mówiący o większości 12 do 3 głosów? to przecież też większość. albo 14 do 1.
Stary 2016-03-18, 16:38   #202
cukierniczek
Raczkowanie

Cytat:
bardzo łatwo się z nim nie zgodzić. gdyby autorzy konstytucji chcieli, aby TK głosował większością 2/3 głosów, to by tak napisali.
Skoro nie napisali, to można to interpretować jak się chce. Tak działa prawo.
Nie możesz go uzupełniać o domysły typu "autorzy wiedzieli co chcieli napisać" - nie ma czegoś takiego. Wg twojego toku rozumowania, to można by wyrzucić do śmieci obecny kodeks karny i zamiast niego napisać "Macie być grzeczni" - wszyscy wiedzą co znaczy być grzecznym więc bedzie ok

Czas edycji: 2016-03-18 o 16:39
Stary 2016-03-18, 16:48   #203
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Skoro nie napisali, to można to interpretować jak się chce. Tak działa prawo.
Nie możesz go uzupełniać o domysły typu "autorzy wiedzieli co chcieli napisać" - nie ma czegoś takiego. Wg twojego toku rozumowania, to można by wyrzucić do śmieci obecny kodeks karny i zamiast niego napisać "Macie być grzeczni" - wszyscy wiedzą co znaczy być grzecznym więc bedzie ok
nie? a Kaczyński może uzupełniać konstytucję o szczegóły, których w niej nie ma? jemu wolno, a mi nie?

luz, to tak jak mówiłam niech TK rozstrzyga sprawy większością 13 do 2 głosów, jest Kaczyński jest zabawa

jak teraz ludzie pozwolą Kaczyńskiemu doprecyzowywać konstytucję, to już się nie zatrzyma. a gdy pewnego dnia doprecyzuje konstytucję tak, że dostaniesz po czterech literach, to wtedy będziesz bardzo żałować, że dziś tak swobodnie podchodziłaś do tej kwestii
Stary 2016-03-18, 19:16   #204
StarFighter
BAN stały

A co to chcesz Motyla? Tk przecież procedował niezgodnie z ustawą, tk łamie konstytucje
StarFighter jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-18, 21:21   #205
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez StarFighter Pokaż wiadomość
A co to chcesz Motyla? Tk przecież procedował niezgodnie z ustawą, tk łamie konstytucje
nie chce mi się już o tym gadać, nie gniewaj się

mam za to śmieszny filmik:
https://www.youtube.com/watch?v=xtkwi_ewlzk
Stary 2016-03-18, 21:29   #206
StarFighter
BAN stały

A ja sobie chciałam akurat z Tobą pogadać póki nie ma Imperialisty
StarFighter jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-19, 15:53   #207
cukierniczek
Raczkowanie

Cytat:
nie? a Kaczyński może uzupełniać konstytucję o szczegóły, których w niej nie ma? jemu wolno, a mi nie?
)
Może, po to właśnie są ustawy aby precyzować...

Przykłady:
Cytat:
"Art. 87.
Źródłami powszechnie obowiązującego prawa Rzeczypospolitej Polskiej są: Konstytucja, ustawy, ratyfikowane umowy międzynarodowe oraz rozporządzenia."
Cytat:
Inne jednostki samorządu regionalnego albo lokalnego i regionalnego określa ustawa.

Czas edycji: 2016-03-19 o 15:57

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-03-19, 16:48   #208
motyla
Zakorzenienie

też potrafię cytować artykuły

Cytat:
Artykuł 190
5. Orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego zapadają większością głosów.
Cytat:
Artykuł 195
  1. Sędziowie Trybunału Konstytucyjnego w sprawowaniu swojego urzędu są niezawiśli i podlegają tylko Konstytucji.
Cytat:
Artykuł 197
Organizację Trybunału Konstytucyjnego oraz tryb postępowania przed Trybunałem określa ustawa.
czyli mamy tak - z jednej strony najważniejszy "regulamin" sędziów TK mówi, że orzeczenia zapadają większością głosów. czyli 7 do 5 głosów przy 12 osobowym składzie jest zatem zgodne z Konstytucją. 7 do 6 przy składzie 13 osobowym.

ustawa PiSu mówi, że orzeczenia zapadają większością 2/3 głosów, czyli przy składzie 13 osobowym musi być 9 do 4.

przyjmijmy sytuację taką - jest skład 13 osobowy, tak jak chciał PiS. jest 7 do 6 głosów. Konstytucja mówi - tak, może zapaść wyrok, jest większość. ustawa PiS mówi - nie, nie ma 2/3 głosów. więc jak to tak? co jest ważniejsze?

czekam na ustawę PiSu, w której postanowią, że TK może się zbierać wyłącznie na księżycu skoro im wolno, to niech idą na całość. i jeszcze ludzie się z nimi zgadzają oj czarno widzę przyszłość Polski, jak obywatele prezentują taki tok myślenia.
Stary 2016-03-19, 17:01   #209
cukierniczek
Raczkowanie

Cytat:
przyjmijmy sytuację taką - jest skład 13 osobowy, tak jak chciał PiS. jest 7 do 6 głosów. Konstytucja mówi - tak, może zapaść wyrok, jest większość. ustawa PiS mówi - nie, nie ma 2/3 głosów. więc jak to tak? co jest ważniejsze?.
Artykuł konstytucji, który wkleiłaś, nie przeczy ustawy i ustawa nie zaprzecza temu artykułowi. Zatem słowo 'co jest ważniejsze' nie ma tutaj sensu.

Tłumacząc ci to w sposób matematyczny to można np porównać z prostokątami.
"Prostokąt – czworokąt, który ma wszystkie wewnętrzne kąty proste (stąd również jego nazwa). Prostokąt jest szczególnym przypadkiem trapezu prostokątnego oraz równoległoboku. Szczególnym przypadkiem prostokąta (o wszystkich bokach tej samej długości) jest kwadrat."
Jak wiadomo - kwadrat to też prostokąt, tylko specyficzny, sprecyzowany. Wg twojego toku rozumowania, kwadrat to nie prostokąt

SJP precyzować:
1. określać coś dokładniej, dopowiadać szczegóły, uściślać

Czas edycji: 2016-03-19 o 17:10
Stary 2016-03-19, 17:20   #210
motyla
Zakorzenienie

Konstytucja mówi większość. sędziowie podlegają tylko Konstytucji. reszta tylko organizuje ich pracę. a co jest ważniejsze to chyba jest jasne - Konstytucja.
SJP konstytucja:
http://sjp.pwn.pl/szukaj/konstytucja.html

myślę, że dalsza rozmowa na ten temat nie ma sensu

Edytowane przez motyla
Czas edycji: 2016-03-19 o 17:23
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości