|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2101 |
BAN stały
|
Dot.: "Jestem jak małe ziarenko..."-Bejbiki-Styczeń-Luty2011
Poszłam do lekarza dwie godziny wcześniej, bo zobaczyłam dużo jasnobrązowego śluzu... Maleństwo rozwija się doskonale, machało rączkami, stópkami, biło serduszko, było dobrych wymiarów, ale lekarz powiedział, że taki śluz może być objawem zagrożenia ciąży
![]() ![]() ![]() Ja wiem, że nie mogę się martwić, ale strasznie się boję, to silniejsze ode mnie... ![]() Pocieszcie... |
![]() ![]() |
![]() |
#2102 |
Zadomowienie
|
mi gin każe przychodzić co miesiąc ale usg nie mam przy każdej wizycie
![]() ![]()
#2103 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2104 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Też tak myślę, że tym razem ginka już musi zrobić te usg... (bo jak znowu nie zrobi... to chyba zmienię lekarza... ![]() Najgorsze w tej wizycie było to, że przez cały czas wypowiedziała do mnie tylko z 2 zdania... Czułam się jakbym za karę była u niej... ![]() A na tym usg zależało mi szczególnie, bo tż bardzo chciał zobaczyć już większą fasolkę i suszył mi o to głowę już 2 tygodnie przed wizytą... Jak mu powiedziałam, że zdjęcia nie będzie w tym miesiącu... ach... trzeba było widzieć jego smutne oczy... ![]() ![]()
![]() |
#2105 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() no chyba może byc szkodliwe, ja też tak słyszałam, ale ja miałam wcześnej plamienia i jakoś tak wyszło, że musiałam miec te usg, teraz pewnie też będę musiała miec...
![]() |
#2106 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() O mojej gince słyszałam, że jest bardzo dobra, ale nie podchodzi do pacjentki "czule".... To co ma zrobić zrobi... ale bez jakiś użalań się nad ciężarną...
![]() |
#2107 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
pamiętaj że jestem z Toba |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2108 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Główka do góry.... stoicki spokój... i wiara w maluszka teraz na pewno nie zaszkodzą ![]() Wszystko będzie dobrze. Musi być! No bo jakby inaczej ![]()
![]() |
#2109 | ||
Zakorzenienie
|
matko nadrobic to wsystko :mdeleje: klikacie jak oszalale
![]() ![]() Cytat:
ja z mlodą poczulam chyba ok 18 tyg, to jakie "pekniecia babelkow" pozniej motylki. smieszne uczucie, a najlepiej jak sie odznacza glowa lub noga na brzuchu albo jak sie dostaje kopniaki pod zebra.... o matko ajk to boli czasem ![]() Cytat:
dobrze ze u mnie ok bo nie wyobrazam sobie lezec i nic nie robic majac 2 letnie dziecko w domu... mloda nie dalaby zyc. ja tez po usg gebnetycznym ale nie mam takich wyraznych zdjec i takich pomiarow jak pomiar mozgu czy narzadow wewnetrznych. nie wiem tyez jak szybko bije serce. badanie wykonal na tym samym usg co zawsze, tyle ze mierzyl wiecej i dokladniej, male najpierw fikalo (smiesznie to wygladalo0) a potem przestalo wiec ginek chcial je rozruszac i mi zaczal merdac tą sondą w pipie, az mnie brzuch rozbolal od tego. NAjwazniejsze, ze wsyztske parametry w normie, nie dostalam tylko zadnej kartki, wpisal wsyztsko w karte ale nie moge sie rozczytac. NT jest napisane 12 ale chyba zapomnila dac przecinka i podejzrewam, ze mialo byc 1,2. BPD= 1.87 FL= 0,51 ABD= 0,51 HC= 6,57 CRL= 5,47 (duza fasola ![]() termin porodu przesunal sie na 20 stycznia. ---------- Dopisano o 18:40 ---------- Poprzedni post napisano o 18:35 ---------- http://mediweb.pl/interactive/calc25.php tu mozecie obliczyc wiek plodu podajac parametry BPD, FL, AC, HC... mi wyszlo 11 t i 8 dz. pomylil sie o 2 dni |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2110 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2111 | ||||||
Zadomowienie
|
rzeczywiście zasuwacie z postami
![]() Cytat:
![]() jakie ceny mamusiu jedyna ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Mój zawsze kupuje wszystkiego na zapas...........skonczyła sie sól i mleko.............mówie mu ;jedx kup 2 mleka i sól no to pojechał, kupił cały karton mleka 12 sztuk ![]() ![]() ![]() a dziś rano mówie kup mi pączka i jagodziankę, przyszedł i mówi ; kochanie pączków nie było więc wziąłem 4 jagodzianki ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2112 |
BAN stały
|
Dziekuję Wam z całego serca, jesteście kochane
![]() W takim razie będę się pocieszać faktem, że to już skończony 12. tydz. i zaczyna się 13. więc już zmniejszyły się szanse na poronienie... Tym bardziej, ze na razie czyściutko i już nic więcej się nie pojawiło. Łudzę się że to efekt zbyt długich spacerów i pracy ostatnimi dniami. Nad jeziorem odpocznę i się może odstresuje, tylko nie mogę ani pływać, ani zajmować się dziećmi (znajomi biorą dzieci) ani długo spacerować, więc będę leniuchować przed domkiem i jeść rybkę ![]() Edytowane przez make_up_istka Czas edycji: 2010-07-07 o 18:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#2113 |
Zadomowienie
|
Make-up-istko nic się nie martw, ja miałam takie trzy "rzuty" plamień jak na razie, wszystko jest ok. Z reguły były właśnie jak się przemęczyłam bardzo. Gin powiedział, że póki nie ma krwi - nie panikować, brać dupka i leżeć ile wlezie
![]() ![]() ![]() ![]() taka jestem mądra, a 13 lipca mam usg i już zaczyna mnie boleć brzuch ze strachu... ![]()
#2114 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2115 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2116 |
Zadomowienie
|
http://www.mamasandpapas.com/product...158800/type-i/
bardzo fajny podoba mi się, ale w PL BRAK :[ http://www.bobowozki.com.pl/product_...oducts_id=1547 kurde mi to się wszystko podoba...najlepiej 7 wozkow i kazdy na inny dzien tygodnia, tylko chyba bym musiala byc multimilionerka ... ![]() Nie moge sobie dzisiaj miejsca znalezc ![]()
#2117 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2118 |
Zadomowienie
|
chciałam się pochwalić, że udało mi się kupić spodnie krótkie ciążowe ...za 16 zł w lumpku
![]() Ja też mam USG 13 lipca i już sie nie mogę doczekać. Ale sie strasznie boje. Moja koleżanka z pracy (ma termin tydz szybciej ode mnie) dowiedziała się, że mały/mała ma przepuklinę pępkową .. za 3 tyg ma kolejną wizytę. Jak się nie wchłonie, to dziecko może sie urodzić z wnętrznościami na wierzchu.. |
![]() ![]() |
![]() |
#2119 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A propos USG, ja na bieżąco bo dziadek jest spec. USG, jedziemy do niego co by sobie prawnuka na koniec kariery obejrzał, on tez mówi, jak i mój gin, jak nie ma potrzeby nie ma po co robić lepiej się wstrzymać-ale na zasadzie chuchania na zimne, bo badania nie wykazały, że ma negatywny wpływ. Głownie tyczy się do badania sondą, dopochwowego, bo wtedy jest prawie bezpośrednia styczność i lepiej ograniczyć do potzrebnego minimum. pościel dla chłopca też taką kupuję- ciemny beż z gwiazdkami ---------- Dopisano o 20:55 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#2120 |
Zadomowienie
|
dziewczyny zażywać duphaston i odpoczywać - na pewno przejdzie. Moja gin mówi, że jak nie jest cały czas to moze być to zwiazane np z zagnieżdżaniem się albo z jakąś imersją i nie jest to groźne.
A apropo USG to z NFZ czyli darmowe USG w prawidłowo rozwijajacej sie ciąży robi się tylko 3 razy, jak są jakieś nieprawidłowości to lekarz kieruje na dodatkowe. A co miesiąc to USg można miec ale jak się chodzi na wizyty prywatne lub dodatkowo płaci za samo USG. Nie ma możliwości aby było więcej refundowanych niż te 3 (chyba że ciąża jest zagrożona i lekarz stwierdzi że należy zrobić dodatkowe USG). |
![]() ![]() |
![]() |
#2121 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Najbardziej na USG cieszy się moja mama, bo jeszcze nie widziała ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2122 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wiem, że niektórzy lekarze robią problemy i nie dają zdjęć albo coś innego. Koleżanka moja miała tylko 2 USG robione i nie dało się przekonać lekarza do 3.. Moja przyjaciółka jak poszła ze swoim facetem na badanie.. to połozna powiedziała, że on nie jest jej meżem i nie moze byc przy badaniu.. bo tylko mąż moze być ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2123 | |
Rozeznanie
|
Piszecie jak szalone
![]() ![]() liczę że rośnie mi córeczka to chociaż sukienki pozwoli mi pokupować ![]() make_up_istka ![]() ![]() insomnia szkoda że Ci usg nie zrobiła ![]() mi znowu bardzo często lekarz robi ostatnio miałam 3 w przeciągu 3 tyg, ale u mnie to w związku z zagrożeniem, ale trochę się też obawiam czy to nie za często Kasiek widzę że mamy w podobnym wieku poprzednie latorośle znam ten ból z ząbkami u nas właśnie wyrzyna się czwórka także noce nieciekawe ... ale jestem szczęśliwa że mój synio nauczył się sam chodzić jakieś 2 tyg temu bo nie wiem jakbym dała radę ciągle go nosić albo prowadzić na wpół zgięta ![]() JesuisUnPapillon ja mam używany wózeczek z komisu dziecięcego w rewelacyjnym stanie no i za pół ceny czasami naprawdę warto się rozejrzeć za używanymi i zaoszczędzić ![]() ![]() jakie ładne zestawienie ![]() Arjun w drugiej ciąży szybciej czuje się ruchy dziecka, ale nie przesadzajmy nie aż tak ![]() o matko jaki sen ![]() znikam bo tż już o kompa katuje ... ciekawe ile dopiszecie jak następnym razem zajrzę ![]() ---------- Dopisano o 21:37 ---------- Poprzedni post napisano o 21:35 ---------- Cytat:
![]() ja na pierwszym Usg w 1 ciąży byłam .... z bratem bo mój tż był w wojsku i go na przepustkę wypuścić nie chcieli |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2124 |
Zadomowienie
|
make_up_istka, na pewno wszystko będzie dobrze- odpoczywaj
![]() byłam dziś u gina, dzidzia ma 12 tyg i 4 dni, wszystko pomierzone i jest ok... ![]() chodzę do gina państwowo, już w ciąży miałam 3 USG- pierwsze w 5 tyg, drugie w 8 a teraz trzecie...mam dwa zdjęcia dzidziusia. to chyba rzeczywiście zależy od lekarza, a trafiłam na bardzo fajnego ![]() już mnie nie mdli, ale dużo śpię, chyba przez upały. od ostatniej wizyty do dziś przytyłam 30 dag ![]() ![]() miłego wieczoru ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2125 |
Zadomowienie
|
Ja twierdzę, ze trafiłam na lekarza "z jajami". Poprzedni mówił, żebyśmy sie starali, i koniec.. co tam, że efektów nie było widać. a ten.. na pierwszej wizycie już mi powiedział, że bede mieć obserwację cyklu i mam sie na zabieg laparoskopię umówić.. Poprostu się zajął mną. I co mnie urzekło w nim. Ma wielkie poczucie humoru. Nie trafiłam dotychczas na takiego lekarza a byłam już u kilku.. I ostatnio przed badaniem .. powiedział "Przepraszam" i dopiero zaczał mnie badać. A jak na pierwszym USG potwierdzał ciąże.. to się autentycznie cieszył. Nie tak, jak inni .. e.. kolejna ciąża.. i po ostatnim USG jak pokazywał zdjecie pielegniarce, która zapisywała do karty... powiedział, że podobne do niego
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2126 |
Zadomowienie
|
mysiopez ale z tego co pisałaś to miałas problemy z zajsciem w ciążę a wiec później mogły być tez problemy. Ja też miałam już 3 USG za które nie placiłam ale to było zwiazane z tym że mialam plamienia. Tak jak mówiłam przy ciązy prawidlowej sa tylko 3 usg a jeżeli jest coś nie tak to lekarz może zrobić usg więcej. Zależy to też od przychodni. Bo jak ma USG w gbinecie to jak jest miły to rzeczywiście może poswiecić chwilę czasu ale nie kazdy gin ma u siebie w gabinecie USG i np u mojej lekarze się wymieniają i trzeba sie zapisywac na USG dlatego muszę chodzić do lekarza np 2 razy w miesiacu jak mam wyznaczony termin badania usg. Bo przy usg nie robi mi innych badań bo robi usg innym pacjentkom.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2127 |
Zadomowienie
|
Ja chodzę do przychodni przyszpitalnej. I USG jest wykonywane na izbie przyjęć. Trzeba poczekać az przyjmie wszystkie pacjętki i wtedy kaczuszki idą za panem doktorem (ostatnio tak wyglądało..
![]() a co do moich problemów.. Dostałam duphaston. Ale bardziej prewencyjnie. Mam go brać tylko raz dziennie. A widze, że niektóre z dziewczyn biorą 2x. Od tygodnia zauważyłam dziwną rzecz. Otóż codziennie wieczorem.. mniej wiecej o tej samej godzinie boli mnie brzuch. jak na okres.. około 15-20 minut. i koniec do następnego wieczoru.. Ciąża to jednak dziwny stan |
![]() ![]() |
![]() |
#2128 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja to dupha brałam nawet 3x, teraz już 2, potem 1 i koncze niedługo, cieszę się i się boję;-)
![]() ![]() |
![]() |
#2129 |
Zakorzenienie
|
to chyba 3/4 bierze ten duphaston... pewnie znow mi sie przysni...
ja mam nast usg 27 lipca, bo potem ginkoslawa nie ma do polowy sierpnia. |
![]() ![]() |
![]() |
#2130 |
Raczkowanie
|
Ja chodzę do NZOZ KORMED - niepubliczny zakład opieki zdrowotnej, wpisanym do rejestru zakładów opieki zdrowotnej. Jest tam tylko 3 ginekologów... W tym facet, ta moja "leniwa" i jeszcze jakaś jedna, ale ta ostatnia jest bardzo rzadko, więc zdecydowałam się na tą "leniwą"
Innego wyboru nie miałam, ponieważ w mojej miejscowści nie ma porządnego ginekologa... ![]() Jeden jest oskarżony o aborcję, drugi znowu o błąd w sztuce lekarskiej (kazał wyciąć jajnik bardzo młodej dziewczynie, a okazało się, że takiej potrzeby wcale nie było), inna jest stara i często się myli... a ta do której kiedyś chodziłam jest bardzo wścibska i nie przyjemna... Jak to stwierdziła... "Gówniarze nie powinni mieć dzieci" - mówiła o mnie... ![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:00.