|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy temat do nowego wątku ! ![]() |
|||
. Chwyty, obroty i pierwsze zęby – letnie maluszki robią postępy! |
![]() ![]() ![]() ![]() |
5 | 8,93% |
Pierwsze miesiące szybko zleciały, a dzieci jeszcze nam wypiękniały. |
0 | 0% |
Drodzy państwo, oto wątek najpiękniejszych na świecie dzieciątek! |
6 | 10,71% |
Pierwsze ząbki i w głos śmiechy - cudnie rosną Nam pociechy. |
16 | 28,57% |
Nasi chłopcy i dziewczęta, już czekają kiedy święta. |
1 | 1,79% |
Pierwsze ząbki dzieci mają i już zupki zajadają. |
3 | 5,36% |
Już tak dobrze się wszystkie znamy, ze swoje dzieci wesoło swatamy! |
1 | 1,79% |
To już pierwsze ząbki i zabawy, a my dalej się wspieramy. |
0 | 0% |
Pierwsza zupka, pierwszy ząbek. Tu najlepszych mam jest wątek. |
24 | 42,86% |
Głosujący: 56. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2101 |
Zadomowienie
|
Dot.: Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki.Mamy VII-VIII 2011 !
w poniedziałek wyślę Wam zdjęcie do klubu córki,bo dziś już nie mam siły..wygląda strasznie
![]() ale dziękuję Wam bardzo za otuchę ![]() Emilka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2102 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki.Mamy VII-VIII 2011 !
Dziewuchy bo przestanę Was czytać
![]() ![]() Żaneta Dominik też tak miele językiem i bańki ze śliny przy tym robi ![]() Babonik oj, to najadłaś się strachu ale nie martw się Rybeczko ![]() ![]() Telik ja nosiłam. (teraz już Dominik tak nie woła o przytulanie, raczej o "zajęcie" czyli śpiew, machanie zabawkami, ewentualnie noszenie po domku i pokazywanie tajemnic mieszkania)To Maleństwo potrzebuje na początku Matki i jej ciepła jak niczego innego na świecie. Nie mówię o noszeniu 24h na dobę, ale o przytulaniu jak dzieciaczek tego potrzebuje.
#2103 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Telik może potrzebuje tego, moje tez tak miały a ja no cóż padałam ze zmęczenia... moje uwielbiaja kosi kosi...a śmieja się w głos... Wy piszecie,że Wasze pociechy sa bardzo aktywne. Moje jak się budza na jedzonko to wytrzymuja od godzimy do max 1,5godz. i spią, czyli w ciągu dnia mają jakies 6 godzin snu...powinnam się zacząć martwić? ---------- Dopisano o 20:14 ---------- Poprzedni post napisano o 20:11 ---------- Babonik dzielna masz córcie skoro Ciebie pocieszała ![]() A może nie będzie znać, przy dzisiejszych maściach. ale strachu na pewno się najadłaś niezłego... Jedną wykapałam a na drugą czekam aż się wyśpi, bo babcia mi dziecko uśpiła, chyba zaraz pójdę ja obudzić ![]()
![]() |
#2104 |
Zakorzenienie
|
Zapomniałam
![]() Sara skończyła dzisiaj 3 miesiące!!!! Pamiętam jak czekałam na ten dzień z utęsknieniem. I oto nastał ![]() Co za głupi dzień. Rozbity taki.. Dziecko się uspało o 19.20, (matka uspała) nie wiem czy już na noc? budzić na kąpanie? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2105 |
Wtajemniczenie
|
Aga G jak tam wysypka przeszła?
u nas okazało sie że Lovella uczula dodatkowo odstawiłam płyn do płukania wiec ciałko już gładziutkie, tylko na buźce coś dziś Jasiowi wyskoczyło napiłam sie ostatnio mleka(tego bez laktozy) i mleka sojowego. Stawiam na jedno z dwojga. Dziękuję za porady, wiec bede nosić i tulić bez poczucia winy że tworze złe przyzwyczajenia. Czasami troszkę sie obawiam takich błędów wychowawczych no i muszę przyznać że po 1-2 godzinach noszenia troche boli kręgosłup.
#2106 |
Zakorzenienie
|
Fak Fak Fak !!!
LAski info w klubie.
#2107 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2108 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
co to ma za firme? mój tato duzo mowi o wyjechaniu ale to pracoholik i uwielbia to co robi i nie jedzie ![]() Cytat:
dzisiaj mam tak wieczorem,ze moj d j wezmie to ryk,placz,zanoszenie placze.wezme ja ja,baaa tylko ja dotkne rekami i cisza. jak zaczyna marudzic to ja zabawiam-karuzela w lozeczku,robie jej samolocika(uwielbia to) - klade sie na wznak a ja podnosze do gory i klade na moje ugiete kolana,chichra sie przy tym ![]() ![]() mowie do niej,ostatnio pomaga piosenka jakakolwiek w wykonaniu tylko agu-gu,zamiast slow spiewam agu-gu tylko melodie zmieniam i lezenie na brzuszku. przepraszam 1 reka pisze ![]() Cytat:
1 reka pisane |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2109 |
Wtajemniczenie
|
ja się zastanawiałam co moja Nati taka marudna a tu skok przechidzi, przeciesz to 12 tydzień, jak nic, ale już pomału przechodzi
|
![]() ![]() |
![]() |
#2110 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A jestes nadal na diecie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2111 |
Zakorzenienie
|
Czy Wasze dzieci też płaczą przez sen? Moja Agata tak ma czasami, ryk i po 6 sekundach spokój
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2112 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() I oczywiście też sobie wkręcam, że pewnie się nie najada zwłaszcza, że ' pączuszkiem' nie jest... Eh. Teraz ja mam pytanie do mam karmiących piersią: Jakie wasze dzieci robią kupki? Szymon cały czas robił żółtą kupkę z białymi grudkami, konsystencja jajecznicy ( przepraszam za szczegółowy opis ![]()
![]() |
#2113 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
#2114 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() A tak w ogóle to witam piątkowo ![]() Mały usnął po wypiciu 170 ml mleka ![]() ![]() No i pochwalę się dziarą mojego mężusia ![]() ![]()
![]() |
#2115 |
Wtajemniczenie
|
Madziulka moja Nati też robi raz takie gladkie, raz z grudkami tylko u nas nie białawe tylko jasnożółte, nic sie nie martw
sygine to normalne że tatułaż się łuszczy?? i czy to prawda ,że nie można dopuścić do tego żeby się strupek zrobił?? |
![]() ![]() |
![]() |
#2116 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2117 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#2118 |
Zadomowienie
|
zanetko, mala pewnie urabia sline
![]() teliku jak to moja polozna powiedziala nosic, tulic, calowa. co do allergi to soja bardzo uvzula. szymon usnal mi dzisiaj na siedzaco. siedzial, smial sie i nagle odlot. chce kupic nowy wozek, widzialam na allegro quiny freestyle, slyszalyscie cos o nim? baboniku wspolczuje stresow ale do wesela sie zagoi.ja to msm tylebliz, bo maly lobuziak bylam.
![]() |
#2119 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:36 ---------- Poprzedni post napisano o 21:34 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 21:37 ---------- Poprzedni post napisano o 21:36 ---------- Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2120 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() u mnie znowu bardzo rzadko sa grudki, jest to jedna wielka koopa wodnista i śmierdząca ![]() Cytat:
Urabia ?co to znaczy? Moja nigdy nie zasnęła tak O i śpi, o raz w foteliku bez smoka ![]() Telik jeszcze mi się przypomniało. Moja jest ostatnio marudna ok godziny 20stej,płacze, marudzi, stęka, podkowa.Wiem, że chce spać bo oczy zmęczone ale nie umie.Śpiewałam jej właśnie agu-gu do byle jakiej melodii, nawet do "szła dzieweczka" pomogło,ale się wybudzała. Dzisiaj przypomniałam sobie o suszarce i pomogło. Jak masz okap w kuchni to u mnie się też sprawdza, jak chce dokończyć obiad, a mała domaga się na ręce włączam okap i siedzi cicho chociaż 3-10min, albo robot kuchenny ![]() ![]() ![]() ![]() No lubię bardziej posty z polskimi znakami, niż takie byle jakie. ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2121 |
Wtajemniczenie
|
Czuję sie jak wyrodna matka teraz...
![]() Choć czasami w takich dniach gdy Jasio ma skok albo męczą go kolki chyba potrzebuje takich 10 minut bez niego na rekach wiem że egoistycznie to brzmi, nie zrozumcie mnie zle uwielbiam go ponad wszystko ps. Aga tak cały czas nie jem nabiału teraz odstawie mleko sojowe i inne rzeczy z soją i zobaczymy może za kilka dni wprowadze coś z nabiału, bo brakuje mi strasznie mleka, jogurtu i choćby plastra sera
Edytowane przez telik Czas edycji: 2011-10-21 o 21:04 |
![]() ![]() |
![]() |
#2122 |
Wtajemniczenie
|
No coś Ty Głupolku
![]() ![]() ![]() No i nie pozwalam brać go na ręce stęsknionym babciom i ciociom jak leży grzecznie. Ku niezadowoleniu tych ostatnich ![]()
#2123 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nauczysz się i będziesz wiedziała kiedy udaje a kiedy naprawdę potrzebuje przytulenia. Wcale egoistycznie nic nie brzmi, kto ludzki zniesie noszenie wiecznie dziecka na rękach? po 1 zmęczenie po 2 brak czasu dla siebie po 3 zastanawianie sie czy dobrze robie czy źle po 4 ileż można nosić ? Ja rozumiem Cię w zupełności i podziwiam że nosisz nawet 2h ! ![]() Przy kolkach mów sobie sama do siebie, że dasz radę że wytrzymasz i że jesteś jego lekiem na całe zło, że to kolki i go boli, a będąc przy Tobie sie uspokaja. Może spróbuj usiąść wziąć go na siebie żeby leżał na brzuszku i całuj, mów że jest dobrze itd. abyś nie musiała chodzić tyle i nosić...bo w kolkach to chyba o tą czułość chodzi,nie?aby on czuł się bezpiecznie. Mnie też nabiału powoli zaczyna brakować ![]() mam ochotę na sernik ! Fu, nie lubię soi ![]() ---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 22:11 ---------- Miałam napisać, ludzie którzy ode mnie kupili wózek są MEGA zadowoleni ![]() i wiecie co? Ja tak spojrzałam na spacerówkę to ta baba od której kupiłam w ogóle jej nie używała raczej, wyglądała jak nowa! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2124 |
Zakorzenienie
|
BABOBIKU kochana nasza kobietko, głowa do góry, zobacz tylko jaką masz dzielną córę! A zagoi się, zobaczysz ! Mała zapomni. Kurcze, niestety nieuniknione są takie wypadki, dzieci o kopalnie pomysłów, które moment wcielają w życie.
Ja raz za młodu (3, 4 lata) nabiłam się na hak od pieca kaflowego i dobrze, że to bylo tak dawno, to wiele nie pamiętam. Także i Nadusia szybko zapomni. Nie obwiniaj się nam tu ! ![]() Telik Ty wyrodna? Oj, to chyba ja po stokroć bardziej ![]() Ja to mojego bym oddała komuś tak na kilka dni ![]() Dobra, spadam. Jutro i niedziela od 8 do 18.50 uczelnia. I jeszcze mamy wykonywać na ćwiczeniach takie dość ciężkie rzeczy, a no i pytanina. A ja nic nie umiem. Buziaki śliczne! Mój rekord noszenia Igora łącznie na rękach to 5,5 godz ! ( bo było darcie cały czas, i podkreślam, bez położenia go ) a waży już z 9.300. Nie było wyjścia.
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
Edytowane przez Marina1 Czas edycji: 2011-10-21 o 21:19 |
![]() ![]() |
![]() |
#2125 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tyle dobrego że jak widza że Emi sama się sobą zajmuje, wcina swoje dłonie to sami wiedzą, że jej mają nie brać. Jak bąki Dominika? Karolineee jak tam karmienie małej? dalej tak wymyśla? Patik pytałaś o te witaminki ? cebion multi, na co w ogóle są? Wodauqa jak kręgosłup? DZIEWCZYNY!? Czy ma znaczenie, że na becikowe podałam moje konto z moimi danymi a wniosek złożył mąż?! Mąż mówi, że mogli nie wysłać kasiory przez to ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2126 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Jak się nie ma polskich znaków, to inaczej się nie da ![]() ![]() P.S. Wiecie co mnie denerwuje? Gdy moja babcia przychodzi i mówi: "ona znowu śpi"-była u góry w odstępach dwu-godzinnych, kiedy Malwinka akurat ucinała drzemkę po jedzeniu, albo "już nie chce jeść"-gdy dziecko na chwilę puściło U, żeby sobie odpocząć. Czemu ludzie tak się wtrącają? Kocham babcię, ale nie lubię, gdy ktoś na chwilkę zajrzy do nas i wie wszystko najlepiej. A dzisiaj przeszła samą siebie-powiedziała do mamy, żebym zjadła bigosu, bo już mogę...Ale 3 tygodnie temu, to była u góry 3 razy, żebym gruszek nie jadła, bo widziała, że kupiłam...Wygodnie mi u rodziców, ale chcę już mieszkać tylko z mężem i Malwinką, już niedługo... Edytowane przez DaKaro Czas edycji: 2011-10-21 o 21:28 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2127 |
Zakorzenienie
|
dakaro - jeszcze w łonie matki dzieci mają fazę rem(snu z marzeniami sennymi)
|
![]() ![]() |
![]() |
#2128 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() A jeszcze mam jedno pytanie ![]() Podaję małemu od 8 doby życia witaminy K+D w kapsułkach. 25 października mały kończy 3 m-ce i po ukończeniu 3 m-ca mam podawać już tylko witaminę D - jednak kupiłam mu 3 opakowania na całe 3 m-ce po 30 kapsułek, a jako, że podaję od 8 doby to już zostaje 7 kapsułek i przyznam się, że kilka razy zapomniałam mu podać to zostaje mi jakoś ponad 10 kapsułek. I tu moje pytanie mogę podać małemu jeszcze te 10 kapsułek K+D po skończonym 3 m-cu, czy już od 26 października podawać samą witaminę D? Czy witaminę D podaje się zarówno u dzieci karmionych piersią jak i dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym? Bo nie wiem jak długo będę jeszcze karmiła, a chciałabym kupić od razu z 2-3 opakowania.
![]() |
#2129 | |||||
Zakorzenienie
|
Bry wieczór
![]() Ale tu dziś "duchowo" i "przytuleniowo-noszeniowo"! Moje dziecię smacznie śpi od 20.20, ale nie potrwa to już długo, bo o północy pójdę go okrutnie budzić na jedzonko ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Baboniku, bardzo Ci i córeczce współczuję stresu, ale ABSOLUTNIE NIE WOLNO CI SIĘ OBWINIAĆ!!! Nie ma chyba na ziemi dziecka, które by sie uchowało bez jakiegoś drobnego wypadku, nawet przy najbardziej ostrożnych rodzicach! Każdy z nas musi nabić sobie guza, to pewnie część dorastania, uczenia się życia, tego co wolno, a co nie... Buziaki dla Was ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() A co do kupek, to Tymek robi zawsze żółte, ale czasem z tymi grudkami a czasem bez. Myślę że to i to jest norma ![]() Cytat:
![]() Tymcio jutro kończy dwa miesiące! Chwalę się teraz, bo jutro mogę zapomnieć ![]()
![]() |
#2130 |
Zakorzenienie
|
Baboniku bardzo Ci współczuję
![]() zreszta zauwazylam taką prawidowość że najgorsze wypadki zdarzają się w najbardziej "normalnych" warunkach. U nas właśnie wczoraj - Filip biegł do salonu, potknął się o dywan - i walnął z rozpędu skronią o kant drewnianego stolika ![]() Placzu bylo bardzo dużo , na szczescie krew sie nie lała. Aprzecież nawet nie mogłam go przed tym obronić.. Madziulka Lilka od samego początku robi kupę bez grudek, z grudkami zrobiła moze ze 2 razy. Robi kupę co 2-4 dni i nie rzadką a taką plastelinowatą Telik nosić, tulić i całować, Spokojnie po jednym wieczorze, czy paru dniach nie stanie się szantażującym despotą ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:18.