|
Notka |
|
Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2161 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: JAK ZROBIĆ BIŻUTERIĘ-KURS Dla Totalnie Zielonych ;)
Może głupie pytanie, ale jak zakończyć metrowca? Czy po prostu zawiązać supełek przy koraliku i obciąć końcówki sznurka? Nie będzie to nieestetyczne? I nie może się rozwiązać?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2162 |
Zakorzenienie
|
Ja robię mocny supełek i wystarcza
![]()
![]() |
#2163 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
a ja wlasnie wole na grubszych drutach i do pudziana mi daleko ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2164 |
Przyczajenie
|
KOCHANE mam problem i licze na Waszą pomoc. otóż dopiero zaczęłam robić własne kolczyki... podobają mi się perełki i do nich własnie używam nakładek/przekładek, zalezy od miejsca kupna spotkałam się z różnymi nazwami.
chodzi o to: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=559297799 i moje pytnie. gdy mam kulke np 12 mm to nakładka/ przekładka ma być w jakim rzmiarze... proszę poratujcie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2165 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2166 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny błagam poratujcie mnie...
Zrobiłam szpilki i pierwszy raz zabrałam się za ich gotowanie. Aby nie brudzić garnka wziełam starą puszkę po konserwie, nalałam trochę wody i kwasek cytrynowy i gotuje gotuje... nadal czarne to wsypałam kolejny kwasek i kolejny (w sumie 3) i szpilki nadal czarne... aż mi się woda zgęsniała... smród w domu... a szpilki teraz są żółtwo-czarne! Co zrobiłam źle? Myślę że nie ma na to wpływu puszka? Jak długo gotujecie swoje szpilki? Jestem zdruzgotana.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2167 |
Wtajemniczenie
|
Ja jednak myślę że ta puszka miała wpływ. Najpierw wlewasz wodę potem dosypujesz kwasku tyle aby powstał roztwór nasycony (więcej kwasku nie chce się już rozpuścić
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2168 |
Rozeznanie
|
Nie znam przepisu " taki rozmiar - taka przekładka" . Jedyną metodą jaką stosuję przy wyborze nakładek, to to aby nie była większa od kamyka, nie lubię jak odstają, bo czasem od srodka taka nakładka nie wygląda dobrze. I raczej nigdy nie kupuję najmniejszych nakładek, takich poniżej 5 mm.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2169 |
Rozeznanie
|
A możecie napisać jakiej grubości linek używacie do kolczyków?? Teraz zamówiłam 0,45 mm i zastanawiam się czy nie za cienka. Drut mam 0,6mm.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2170 |
Wtajemniczenie
|
Linka 0,45 jest bardzo gruba (jak dla mnie) - ja najczęściej używam 0,38.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2171 |
Przyczajenie
|
Witam
![]() Przepraszam, że tak pierwszy post i już proźba. Ale mam pewnien problem. Szukam takiego kryształka jak na zdjeciu. Zepsuł mi się kolczyk i właśnie potrzebuje nowy kamień, a nie mam pojęcia co to jest i gdzie go kupić. Z góry dziękuje za pomoc! http://img22.imageshack.us/img22/8131/dscf8829o.jpg[COLOR="Silver"] Edytowane przez andzia99999 Czas edycji: 2009-03-09 o 15:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2172 |
Rozeznanie
|
Takie pytania to raczej w wątku "Poszukiwany - poszukiwane" ( tak na przyszłość )
![]() Kryształek to najprawdopodobniej cyrkonia, poszukaj w beadshopie i w skarbach natury Edytowane przez Eilo Czas edycji: 2009-03-09 o 20:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2173 |
Raczkowanie
|
Hej witam wszystkich serdecznie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2174 |
Rozeznanie
|
![]()
Ja mam pytanie o łączenie loopów owijanych - tak jak na foto (foto pozoliłam sobie pożyczyć od Candi). Wiem, że podstawowa sprawa, ale nie końca jestem zadowolona z efektu, dlatego może mi coś poradzicie.
Chodzi właściwie o sam moment dorabiania drugiego loopa. Gdy robię jeden pojedyńczy to przytrzymuję go sobie normalnie na szczupcach (okrągłych) i owijam. Ale jak przytrzymać drut-loop gdy zahaczam go o ten pierwszy ![]() Możecie zradzić jakieś wasze sposoby? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2176 |
Zakorzenienie
|
Ja jak robię pojedyńczy to robię loop szczypcami okrągłymi, potem je odkładam, przytrzyuję na płask szczypcami płaskimi i owijam, a jak taki podwójny, to robię loop okrągłymi, odginam leciutko, nakładam na niego tego gotowego drugiego loopa, doginam szczypcami płaskimi i ten przeszkadzający drucik przesywam tak maksymalnie żeby jak największą powierzchnią szczypiec płaskich złapać ten loop który będę owijać i owijam. Czasami jak drut jest za miękki, to mi się ten loopik zniekształca, bo powierzchnia przytrzymania jest za mała :/
![]() |
#2177 |
Rozeznanie
|
Dziękuję ślicznie
![]() ![]() Pozostaje więc ćwiczyć i ćwiczyć, aż będę zadowolona z efektu. Jeszcze raz dziękuję za szczegółową odpowiedz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2178 |
Raczkowanie
|
![]()
pożytecznee . x DD.
dzieki za wszystkich . < lol >. ![]()
![]() |
#2179 |
Przyczajenie
|
Za duży otwór w koraliku
Jak zamaskować za duży otwór w koraliku? Drut mam 0,7, a otwór jest 1,5 mm. Jakiej wielkości koralik będzie odpowiedni? 2 mm?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2180 |
Rozeznanie
|
Dot.: Za duży otwór w koraliku
Najlepiej dać na koralik jakąś nakładkę lub tylko kuleczkę srebrną.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2181 |
Zadomowienie
|
Witam. Mam pytanie , czym można docisnąć element zaciskowy (kulkę)? Czy szczypcami bocianami okrągłymi się da ?
Z góry dziękuję |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2182 |
Zadomowienie
|
ja to robię okrągłymi szczypcami-tymi samymi którymi wywijam loopy
![]()
![]() |
![]() |
#2183 |
Zadomowienie
|
Dziękuję bardzo , czyli szczypce okrągłe 'bociany' mogą być.Dzięki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2184 |
Rozeznanie
|
Istnieją specjalne szczypce do zacisków, ale jeśli nie chcesz takich kupować to każde inne płaskie będę OK. Okrągłymi będzie gorzej.
Zaś co du dużych dziurek : -------> http://www.allegro.pl/search.php?str...at=1&country=1 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2185 |
Zadomowienie
|
Kurcze... no to ja nie mam płaskich tylko okrągłe bociany.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2186 |
Przyczajenie
|
Hej nie ma co się aż tak przejmować, że masz tylko bociany. Jak dasz radę ścisnąć to bocianami to super. Ja jak zaczynałam swoją działalność to nie miałam żadnego sprzętu ( w sensie żadnych specjalistycznych narzędzi) korzystałam z kombinerek taty- do dociskania, cążek do paznokci mamy do przycinania cienkich rzeczy i to wszystko. Resztę okręcałam na czym się dało a i tak koleżanki kupowały bo efekt było porządny. Fajnie mieć specjalistyczne narzędzia, ale niech wam to nie przeszkodzi w próbowaniu.
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2187 |
Zadomowienie
|
Witam.
Dziś dostałam paczkę z produktami do wyrobu biżu, wszystko ok tylko drucik posreb. 0,7 mm jest poskręcany... Czy to normalne, Wy też tak miałyście ? Teraz to trzeba jakoś prostować aby jakoś wyglądało... Mam pytanie, jaki powinien być rozmiar ogniwka chcąc zrobić bransoletkę czy łańcuszek (średnio,najczęściej używany) . Z góry dziękuję za odpowiedź. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2188 |
Raczkowanie
|
Druty zawsze dostaje się zwinięte. innej opcji przesłania tego nie ma.
co do ogniwek to różne są używane - zależy jaki efekt chcesz osiągnąć. Wydaje mi się, 5 albo 6 mm to są takie standardowe - ja takich używam.
![]() |
#2189 |
Zadomowienie
|
Dziękuję ci bardzo , w takim razie zamówię sobie 5 i 6 mm ogniwka.
Acha... jeszcze jedno, po nałożeniu dowolnej ilości koralików na szpilkę lub haczyk do zrobienia oczka trzeba pozostawić 1 cm a resztę odciąć, tak ? a jak to robisz, na oko , czy przy pomocy centymetra,linijki ? ---------- Dopisano o 14:24 ---------- Poprzedni post napisano o 14:19 ---------- I czy na zrobienie każdego oczka (ze szpilki,haczyka,drucika) trzeba pozostawić 1 cm ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2190 |
BAN stały
|
wiesz co, ja robiąc na drucie 0.6 zostawiam ok. 7mm. na początku może Ci to ciężko wychodzić, ale później wszystko na oko bez problemu Ci się będzie udawało
![]() Edytowane przez 135nudziara Czas edycji: 2009-03-18 o 13:49 Powód: mało logiczne zdanie :) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:46.