![]() |
#2161 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Koty
sterylka była 2,5 miesiące temu, może jeszcze jej się hormony nie ustawiły do pionu
![]() ![]() Między mną a tż jest ok, sprzeczamy się ale tak normalnie ![]() Właśnie słyszałam o tych kroplach Bacha, ale nie wiem czy są skuteczne. będę u weta to popytam może słyszał coś na ich temat.
![]() |
#2162 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Takie polowanie, które opisałaś, czasami ma miejsce również u mnie ![]() ![]() To ja za nie odpowiadam i podjęłam decyzję o ich niewychodzeniu ze względu na ich bezpieczeństwo. One nie wiedzą co jest dla nich dobre, bo ani wychodzenie ani whiskas, które pewnie lubią ![]() Zawsze warto spróbować ![]() Tak myślałam, że niedawno sterylka była ![]() ![]() ![]() Edytowane przez WhiteInnocent Czas edycji: 2010-03-24 o 11:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2163 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2164 |
Zakorzenienie
|
Ja wiem, że zabawa jest bardzo ważna. Staram się poświęcać jej swój czas i uwagę, tylko że ona najchętniej bawiła by się cały dzień a ja jej tyle czasu poświęcić nie mogę. Jeszcze jakiś czas temu starałam się przekonać tż do przygarnięcia drugiego kota, ale teraz mogę o tym zapomnieć, że tż się zgodzi. On boi się że będą takie dwa wariaty w domu
![]()
![]() |
#2165 |
Wtajemniczenie
|
Ja czytałam, chyba nawet na tym wątku?
![]() Jeden mój kocur jest "normalny", drugi, tak jak zaczął gadać, tak już gada (miauczy i mruczy do siebie, do mnie, do TŻ, do wszystkich), oba się pięknie bawią, ale mają mniej niż rok, więc to normalne, że szaleją. Jest to jednak zabawa, nie doszukiwanie się kotki do zgwałcenia. ![]() Bzyczka, co do Bacha, to rzec by można, 50/50. Na miau jest o tym wątek. |
![]() ![]() |
![]() |
#2166 |
Zakorzenienie
|
no i właśnie wolałabym uniknąć podawania jej jakichkolwiek specyfików. Tym bardziej że są one dość drogie koło 40-50zł za 20 czy 30ml, a wiadome jest że na jednej butelce się nie kończy
![]() dochodzi wręcz do tego że by się przed nią bronić i jej atakami zamykamy ją w drugim pokoju i dopiero jak się uspokoi to ją wypuszczam. Nie wiem czy to dobrze czy źle ale jej pomaga, ehh ![]()
![]() |
#2167 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Moje z kolei zamieniają się miskami ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2168 |
Wtajemniczenie
|
Bzyczko, zaloze sie ze twoj kociak jets jeszcze młody i tylko głupoty mu w głowie, jak dorosnie ok powiedzy 1.5 roku zacznie powazniec i bedziesz teskniła za tymi wybrykami
![]() U mnie młody tez ma swira, choc nie skacze po szafkach, komodach itp, no i ma druga kotke do zabawy i na sobie sie wyzywaja, pozatym starsza byla dobra nauczycielka jak zachowywac sie w domu a ona b grzeczny kotek, on ja podpatruje i od niej sie uczy...napewno 2m kotom w domu o niebo lepiej, bo bawia sie ze soba. Ja widziałam ze moja kotka meczy sie sama, on b potrzebowała kociego przyjaciela, choc wiekszosc kotow ja przeganiało zazwyczaj bo ona taka delikatna i spokojna, nam nie dawala spokoju, chodzila za nami, meczyla o zabawe, teraz widze ze ona zyje, wyrobiła sie i kota pogoni, nabrała pewnosci siebie, jak 2gi kot przyszedl do nas, to na 2 m-ce wyprowadzila sie od nas z sypialni bo miała ciekawsze zajecia, powiem Ci ze lekko nie było z 2ma kotami, tymbardziej ze moj nr 1 to oaza spokoju a nowy to małe adhd, ale teraz nie wyobrazam sobie inaczej, jeden lubi sie przytulac, drugi lubi co innego, maja siebie, uzupelniaja sie...napewno sa szczesliwsze Co do kotów wychodzących, powiem wam ze do wrzesnia 09 moja kotka byla wychodząca, wrócilismy do PL, zamieszkalismy w bloku na 4tym pietrze i jest naprawde ok, a miałam strasznego stresa ze bedzie wyła, mieszkając w domku, ona kreciła sie strasznie, to na dwór to do domu, snuła wkoło domu, ale nie oddałala sie bardzo....kazdy ja wypuszcał z rana i łazikowała tak sobie ![]() teraz meczy zeby ja puscic na balkon, posiedzi popatrzy, albo drapie w drzwi zeby wyjsc na klatke schodowa i sobie lezt na wycieraczce czy to naszej czy sasiadów i tez jest happy, wazne zeby sie wyrwac z 4ch scian ![]() ![]() ![]() Edytowane przez marea Czas edycji: 2010-03-24 o 12:34 |
![]() ![]() |
![]() |
#2169 |
Zakorzenienie
|
Bzyczko, możemy podać sobie ręce.
Moja kicia jak jest spokojna, to jest słodki maluszek, chociaż wygląda już jak dorosła, natomiast kiedy dostaje szajby, (bardzo adekwatne określenie), to po prostu szał. Skacze po meblach, odbija się od ścian, skacze po telewizorze, (TŻ przywiercił go do stolika). Generalnie mi to nie przeszkadza, zwłaszcza, że nauczyła się spać sama i nie dobija się do sypialni. Najgorzej, keidy w tym napadzie szału zaczyna na nas skakać, gryźć i drapać. Zdaję sobie sprawę, że dla niej to jest zabawa, poza tym jest w tym trochę naszej winy, a zwłaszcza TŻ, bo nie dość stanowczo reagowaliśmy na to zachowanie, kiedy była mała. Dla TŻ Lucy jest pierwszym zwierzakiem, nie dochodziły do niego moje tłumaczenia, że należy ją wychować (miałam rozpuszczonego totalnie psa ![]() Obecnie wróciłam do psikania wodą w nosek i pomaga. Jest wysterylizowana, jeśli faktycnzie w ciągu pół roku hormony się stabilizują, to ma jeszcze czas. ![]() Zastanawiam się nad drugim kotkiem. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2170 |
Zakorzenienie
|
Ja też myślałam nad drugim kotem, ale teraz...boję się i tż nie chce, też się boi że dwie takie szajby będą i wtedy już nam kaftan zostaje i szpital
![]() nasza z nami w łóżku nie śpi ale można zapomnieć że będzie sama w pokoju siedzieć. Musi być tam gdzie my bo jak nie to skacze na klamkę i miauczy jakby jej się krzywda straszna działa. Pisałam już że zwaliła głośnik (??), spadł na podłogę, mamy drewnianą i teraz mamy piękną dziurę w podłodze wygniecioną ![]()
![]() |
#2171 |
Zakorzenienie
|
bzyczka1 pomysl ze jezeli twoja kotka bedzie miala towarzystwo to przestanie was tak męczyć i zajmie sie męczeniem towarzysza/ki
![]() kazdy ci powie ze dwa koty chowają sie lepiej niż jeden |
![]() ![]() |
![]() |
#2172 |
Zakorzenienie
|
no ja wiem..znam chyba wszystkie za...ale znam też wszystkie przeciw mojego męża. Myślałam żeby go postawić przed faktem dokonanym, ale znowu chciałabym wziąć kotka po sterylizacji i dorosłego żebym wiedziała jaki będzie. U nas w schronie nie sterylizują kotów a poza tym nie wiedzą jakie one są. A w pobliżu nie chyba domów tymczasowych.
![]() |
#2173 |
Zakorzenienie
|
jak w schronisku nie sterylizują kotów
![]() jesli chodzi o dokocenie: moja mama niedawno znalazła kotkę i wzieła ją do domu, gdzie mieszkała 6letnia, znudzona kociczka. Pare dni bylo fuczenia, a potem zaczeła sie ZABAWA ![]() ![]() moje niestety nie sa tak zaprzyjaznione i tak juz pewnie zostanie |
![]() ![]() |
![]() |
#2174 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny macie jakies rady na nadmierne linienie kociaka?Ja wiem ze to norma,ale nie spotkalam sie z kotem,zeby az tak mocno gubil siersc,ona jest doslownie wszedzie,rano budze sie z geba pelna klakow
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2175 |
Wtajemniczenie
|
Jaki to kot? Jaką ma sierść? Pojawiają się na jej skórze jakieś łyse placki, czy coś?
Może czesanie pomogłoby chociaż odrobinę? |
![]() ![]() |
![]() |
#2176 |
Raczkowanie
|
To dachowiec,ma ok.7 m-cy,w sumie to zauwazylam,ze na pyszczku-tak w okolicy kosci policzkowych ma bardzo malo siersci i czesto sie tam drapie(odpchlany byl)Mam go od ponad miesiaca i od poczatku bardzo linial,w ubiegla sobote byl kastrowany i teraz to juz w ogole masakra jakas,po prostu wszedzie pelno wlosow.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2177 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() aha i polecam walki z juska, mała cena a fajnie sciagają siersc z ubrań ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2178 |
Raczkowanie
|
a podajecie swoim kotkom jakies witaminy,albo cos na siersc?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2179 |
Zakorzenienie
|
ja nie podaje, ale mam dobrą karme i ona ma zapewnic im ładną siersc
|
![]() ![]() |
![]() |
#2180 |
Wtajemniczenie
|
Ja tez mam dramat siercsciowy, mlody spoko, gubi przyzwoita i akceptowalną ilośc, ale starsza, kot krótkowłosy, jesuuuu, normalnie mowie wam jak ja złapie to garsc kłaków, czesze regularnie, kilka szczot kłaków, ostatnio nawet kupiłam Kerabol, specjalne kropelki na poprawe wygładu siersci wzmocnienie, daje juz 2 tydzien i nic jak narazie
![]() Ostatnio tak sie chwaliłam jak to moja kotka grzeczna w mieszkanku i nie wyje ze chce na dwór,... od rana sasiad wierci, koty poddenerwowane, ptaszki lataja jak nakrecone a kot wariiuje mi od rana, wziełam ja wiec na pierwszy wiosenny spacer, 'powarczała' na gołabki, potarzała sie w piachu (jej ulubione zajęcie) powspinała sie na drzewka.... |
![]() ![]() |
![]() |
#2181 |
Zakorzenienie
|
Ktsw no właśnie wiem, że to nienormalne...dzwoniłam tam zanim przygarnęłam swoją kocicę pytać właśnie czy mają sterylizowane koty to powiedziano mi że bardzo by chcieli ale nie stać ich na sterylizację. Że wolą zachipować psy i karmę kupić niż sterylizować. Jak tam kiedyś byłam po psa to w ogóle kotów nie widziałam, ale jak rodzice byli to pan chciał im nawet dać kota ako "gratis" do psa
![]() ![]() ![]()
![]() |
#2182 |
Wtajemniczenie
|
Moje, całe szczęście, linieją dość skromnie. Nic im nie podajemy, przeszliśmy ostatnio na Acanę + mięsko i dajemy radę.
Wspomnę coś o moim kłopocie sprzed kilku miesięcy - pisałam, że na kociej klacie wyczułam dziwne zgrubienia. Wetka powiedziała, że to coś na skórze (tyle to i ja wiem) i kazała obserwować. Z TŻtem zaczęliśmy pilnować, by Deser nie gryzł Mefa po szyi i okolicach, i te zgrubienia zaczęły znikać - prawdopodobnie Deser gryzł go za bardzo. I jeszcze jedna kwestia. Zastanawiamy się z TŻ nad psem, owczarkiem niemieckim lub jakimś mixem, chcielibyśmy wziąć jak najmniejszego - czyli podejrzewam byłoby to ok. 3-4 miesięcy. Bez rodowodu, schroniskowy lub z dt. Chciałabym tak młodego, by go nauczyć życia z kotami - i generalnie popadłam w czarną rozpacz ![]() Jaki przedział wiekowy nadaje się do adopcji z kotami? |
![]() ![]() |
![]() |
#2183 |
Wtajemniczenie
|
Mi sie wydaje ze przedewszytskim musisz szukac psa przyjaznie nastawionego do innych zwierząt o łagodnym usposobieniu i raczej spokojnego, karnego, jesli marzy Ci sie pies duzy. Czesto w domach tymczasowych psiaki sa chowane z kotami i innymi stforami
![]() ![]() Teraz rodzice maja 6letniego kundelka małego, 3 letniego kocura i 9 m-czna suczke mix labradora, przyszla do nich, znalezli ja jak miala 7 tyg wiec b malutka i kot byl przeszczesliwy ze ma sie z kim bawic, sprawy tylko sobie nie zdawal ze takie bydle wyrosnie, a suczka jest b energiczna i ciagle podgryza kocura, dla zabawy ale czasem przegina, choc jemu to sie podoba, mysle ze nie powinnas miec obaw przy młodym psiaku, dogadaja sie i ustalą zasady!!! |
![]() ![]() |
![]() |
#2184 |
Wtajemniczenie
|
Świetnie, tylko młody, to znaczy jak bardzo "stary"?
![]() ![]() Kurczę, chyba będę musiała prosić dogomaniaków o pomoc w transporcie, z kilkumiesięcznym psem jechać autobusem to co innego, niż z kotem w transporterze. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2185 |
Zakorzenienie
|
ja z foksterierem rodziców pociągiem pokonałam 150km przy remoncie torów w 4 godziny. Psiak był młody, 3 miesiące miał, byłam przygotowana na różne ewentualności (papier, ręczniki papierowe, ręcznik materiałowy, woreczki) a psiak załatwił się dopiero na trawce na koniec podróży.
Wiem ż owczarek to co innego, bo nie ma porównania kupa foksa a kupa onka ![]()
![]() |
#2186 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie wiem jak z innymi owczarkami i nie wiem jak z psami bezrodowodowymi, u nas dokocenie przebiegło dość bezstresowo. Za to moja kocica jak jeszcze mieszkałam na stancji "ustawiła sobie" psiaka współlokatorki. Ona ogólnie nie lubi innych zwierząt (ani kotów ani psów), ale tamtego (shih tzu) wyjątkowo tolerowała, chyba dlatego, że się jej bał ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2187 |
Wtajemniczenie
|
Wieksze psy dłuzej dojrzewaja, takze mysle ze dla On-ka wiek do 5-6 m-cy jest ok Pozatym dom tymczasowy zazwyczaj wie jak psiak reaguje na inne zwierzaki i zazwyczaj suczki sa pozytywniej nastawione na inne zwierzaki....mysle ze przypadki szczególnej nienawisci do kotów sa rzadkie, i to zazwyczaj u dorosłych psów, jedynaków, samców..po cięzkich przejsciach z kotami
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2188 |
Zakorzenienie
|
Moj kot jest zawsze agresywny, strasznie się rzuca na mnie, znienacka na plecy uwielbia i wgryźć się w głowę. Na nogi się rzuca notorycznie, nie można go pogłaskać bo od razu kąsa. Żadna woda, krzyki, klapsiki nawet nie pomagają. Czasami jestem zmuszona płakać przez niego, bo mam ręcę do krwi pogryzione.Wczoraj tża pogryzł tak, że krew mu ciekła - w tych miejscach pomiedzy palcami.
Jest to kot niewychodzący z domu, latem spacery na smyczy , czy na balkonie na smyczy. Jedzenia ma pod dostatkiem, mama nie pracuje, prawie zawsze jest z nim w domu. Jest wykastrowany. Poradzicie coś? |
![]() ![]() |
![]() |
#2189 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2190 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Szczerze współczuje małego drania hihihi, moje koty zawsze są dla mnie delikatne, ale jak widze jak sie ze sobą bawią t o zgrozo, nie chciałabym byc pomidzy nimi czasem ![]() Edytowane przez marea Czas edycji: 2010-03-25 o 15:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:41.