|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł IV cz. naszego wątku? | |||
| Mamy majowo-czerwcowe imiona dla dzieci mają prawie gotowe. |
|
3 | 4,29% |
| Majowo-czerwcowe mamy - imiona dla dzieci wybieramy. |
|
5 | 7,14% |
| Jak ten czas szybciutko leci, wybieramy imiona dla dzieci. |
|
3 | 4,29% |
| Minie zima, przyjdzie wiosna, każda mama będzie radosna. |
|
2 | 2,86% |
| Zima minie, wiosna nadejdzie, przy każdej mamie dziecko będzie. |
|
5 | 7,14% |
| Miną II, III, IV... W maju pierwsze dzieci ujrzymy na świecie. |
|
3 | 4,29% |
| Co to pajac, rogal, pomocy! Plotkujemy od rana do nocy. |
|
7 | 10,00% |
| Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! |
|
42 | 60,00% |
| Głosujący: 70. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2161 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze brzuchy szybko rosną, urodzimy późną wiosną. Mamusie V-VI 2012 cz. III
Cytat:
??
|
|
#2162 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Nasze brzuchy szybko rosną, urodzimy późną wiosną. Mamusie V-VI 2012 cz. III
Dzień dobry.
Zaaz nadrobię wszystko co naskrobałyście, ale tak na gorąco: Cytat:
|
|
|
|
|
#2163 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2164 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2165 |
|
Zakorzenienie
|
Muszę się wreszcie ubrać...
I wziąć za coś.. Lenia mam troszkę.
|
|
|
|
#2166 | ||||
|
Zadomowienie
|
Witajcie z rana
![]() miałam dzisiaj nad ranem dwa sny, jeden straszny ale nie będę Was nudzić a drugi, że urodziłam bliźniaczki, śliczne były, ale nie mogłam sobie z nimi poradzić, obie na raz chciały być przy mamusi, a jak nie były to płakały i nikt ich nie mógł uspokoić... Dziwnie się dzisiaj czuję, nie wiem czy jest niskie ciśnienie czy co.. Cytat:
Gratuluję synaCytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
#2167 |
|
Zakorzenienie
|
I ja mam lenia, a pracy przybywa.
:brzyda l:
|
|
#2168 |
|
Rozeznanie
|
no nie wiem, do gina chyba dzownić nie będę... jakoś tak mi niezręcznie a i tak nie przyjmuje dziś to co on mi przez telefon pomoże. Jak mi nie przejdzie to wybiorę się na Izbę Przyjęc , bo chyba do takiej zwykłej przychodni to nie ma sensu?
|
|
|
|
#2169 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jeśli chodzi o gina, to dziwne, mi mój nic nie mówił, a zmieniałam w połowie II trymestru i na dodatek nie mam żadnych badań ze sobą ![]() Co do kierowcy - brak słów. A co do ekstraktu - spróbuj kupić laskę wanilii i z niej te ziarenka wanilii wydobyć, to może zastąpić ekstrakt z wanilii. Laskę dostaniesz w każdym większym sklepie, kosztuje ok. 10 zł. Ewunia_1984 nie, po prostu ja mam bardzo wrażliwe to miejsce i boję się, że będzie boleć, a jak jeszcze czytam, że czasami dzidzia masakruje brodawki, trzeba smarować różnymi kremami, to dla mnie to jest trochę stresujące... Ale zobaczymy, co będzie to będzie. Nie ma się co nakręcać, tak jak piszą dziewczyny, aczkolwiek ja nie ukrywam, że karmienia boję się bardziej niż porodu. No mnie boli gardło dzisiaj, ale czuję, że rozwinie się to w katar. Piję już 2. herbatkę z miodem, zaraz idę się zaopatrzyć w drugi słoiczek miodu i cytrynę. Jestem zła, bo chciałam wyjść wreszcie jutro na spacer z mężem, a tu znowu nici z tego :/ Poza tym na dworze jest obleśnie ciepło i śnieg się topi, co za pogoda okropna... Poza tym lekko się wczoraj podłamałam, koleżanka mi mówiła, że u nas w szpitalu nie wymagają zaświadczenia ze szkoły rodzenia do porodu rodzinnego |
|
|
|
|
#2170 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas wszystkie szpitale mają szkoły rodzenia. Jedne płatne, inne bezpłatne (i do takiej idę, bo mam najbliżej). Lubię wiedzieć na co mniej więcej sie przygotować, nie iść na poród jak w nieznane i bać się wszystkiego. I gdybym miała zapłacić, to bym zapłaciła ![]() ---------- Dopisano o 12:03 ---------- Poprzedni post napisano o 12:01 ---------- [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31736324] Poza tym lekko się wczoraj podłamałam, koleżanka mi mówiła, że u nas w szpitalu nie wymagają zaświadczenia ze szkoły rodzenia do porodu rodzinnego Szkoda, że chłop nie chce chodzić. Ale siłą go przecież nie zaciągniesz. Zapisz się więc sama i sama chodź. A jemu przy każdej okazji wypominaj jaki to wyrodny ojciec
|
|
|
#2171 |
|
Zakorzenienie
|
mnie jak coś niepokoiło to dzwoniłam, a zwłaszcza że już wcześniej byłaś w szpitalu
|
#2172 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2173 |
|
Zakorzenienie
|
mi trudno wstaje się z łózka takiego lenia mam - ale właśnie się naszykowałam i wychodzę na spacer, pewnie coś upoluję wreszcie na wyprawkę bo niebawem muszę to poprać.... czy Wy wiecie że kończy się styczeń?
|
|
|
|
#2174 |
|
Rozeznanie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31736523]Ja już mu nawet groziłam, że pójdę z jakimś kolegą! Nic do niego nie trafia, on się uparł, bo on ma chyba jakąś wizję, że to jest jak w amerykańskich filmach... Samej mi głupio... Jeszcze miesiąc mi został na przemyślenia
[/QUOTE]Może spróbuj go wyciągnąć na jakąś lekcję tak obserwacyjnie? Jak pójdziesz się zapisać, niech przynajmniej zobaczy jak to wygląda i jak inni tatusiowie się tam wykazują. Mój mąż na szczęście nie ma obiekcji co do szkoły rodzenia, ba chce być nawet przy porodzie, ale niestety nie wiem, czy uda się nam to pogodzić z jego grafikiem - pracuje na zmiany dzisiaj znowu idzie na drugą, a ja znowu sama zostanę. Może zbiorę się w końcu za prasowanie i zrobię miejsce dla maluszka w komodzie. Boże tyle powinnam zrobić w domu, a takiego mam lenia, że nie mogę się zabrać za nic.
|
#2175 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31736523]Ja już mu nawet groziłam, że pójdę z jakimś kolegą! Nic do niego nie trafia, on się uparł, bo on ma chyba jakąś wizję, że to jest jak w amerykańskich filmach... Samej mi głupio... Jeszcze miesiąc mi został na przemyślenia
[/QUOTE]a nie ma jakiejś ulotki co by mu dac do przeczytania? może to by pomogło?
|
|
|
|
#2176 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja też mam lenia, a tyle sobie naobiecywałam, jak będę na L4, to wszystko wysprzątam, wszystko! Zrobię porządek ze wszystkimi szafami, zrobię selekcję... Taaa.. Póki co, jak załaduję na czas naczynia do zmywarki to jest dobrze ![]() Może na wiosnę mi się polepszy. Ale dzisiaj jestem chora, to nawet nie wymagam od siebie. ---------- Dopisano o 12:18 ---------- Poprzedni post napisano o 12:17 ---------- Cytat:
Pokazywałam zdjęcia, czytałam program, że się nauczy trochę o dziecku - nic... Brak słów...
|
||
|
|
|
#2177 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2178 | |
|
Zakorzenienie
|
A jak ja się już zebrałam w sobie to telefony się rozdzwoniły i muszę zbierać się na nowo...
Cytat:
Czas leci nieubłaganie...Przyjemnego polowania! ![]() Mój mąż dzwonił, jakieś przemyślenia miał co do zakupów dla dzidzi... Ja mówię, że jeszcze bodziaki trzeba kupić... A on, że przecież tyle już tego mamy (a mamy to co pokazywałam wcześniej tylko...) Aż mną telepnęło... Czym te chłopy myślą... ![]() ---------- Dopisano o 12:31 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ---------- Ale się wystraszyłam... Jakiś facet jabłka sprzedaje, zadzwonił do drzwi... Nie wiem czemu, ale serce mam w gardle...
|
|
|
|
|
#2179 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry!
U mnie znowu od rana roztopy po tych wczorajszych opadach ![]() Ależ Wy bidulki chorujecie, wykurzać te choróbska szybko ![]() Cytat:
Ale czytałam, że musi długo stać, żeby dobry się zrobił (pół roku?), a mi zostały 2 mies. Poza tym rzadko piekę cokolwiek z aromatem waniliowym, więc nie wiem czy mi się przyda potem... Musiałabym jeszcze jakąś odpowiednią butelkę zakupić (czy w słoiku po prostu?). Właśnie na allegro widziałam i w różnych sklepach internetowych i pytałam, czy któryś z nich polecasz. Najwięcej ludzie kupują tego http://allegro.pl/ekstrakt-waniliowy...055316668.html ale to nie zawsze przekłada się na jakość... ![]() Przepis jest taki, niedużo tego ekstraktu trzeba - 2 łyżeczki do ciasta i trochę do masy. Zawsze mogę zrobić też chyba swój zwykły biszkopt z barwnikami i swoją masę, co? ![]() http://mojewypieki.blox.pl/2011/09/T...nbow-cake.html Cytat:
Do przychodni do internisty nie ma sensu, chyba że do innego gina... [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31736324]Poza tym lekko się wczoraj podłamałam, koleżanka mi mówiła, że u nas w szpitalu nie wymagają zaświadczenia ze szkoły rodzenia do porodu rodzinnego A miał w rodzinie jakieś małe dziecko, zajmował się kiedykolwiek niemowlęciem? Nie obawia się tego, jak trzymać dziecko na rękach, jak kąpać, itd? Czy zakłada, że to tylko Ty będziesz się dzieckiem zajmować? Próbowałaś go tym przekonać, że nauczy się opiekować dzieckiem? Albo może poproś, żeby choć jeden raz z Tobą poszedł zobaczyć, jak to jest i jeśli stwierdzi, że to strata czasu, to już nie będzie musiał chodzić... |
||
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2180 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
po pierwsze w bezpłatnych są takie terminy rozpoczęcia, że dla mnie za wcześnie albo za późno. A po drugie i ważniejsze, nawet moja gin mówiła, że kobietki na porodówce zapominają "z wrażenia" czego się uczyły i trzeba po prostu na bieżąco słuchać położnej i instynktu |
|
|
|
|
#2181 |
|
Rozeznanie
|
tak się zastanawiam bo też mam podobne skurcze, tylko nie tak mocne jak ty piszesz. Czy to są własnie te skurcze przygotowujące .Myślałam, że one dotyczą brzucha a nie pochwy... hmm kłucie pochwy to może być infekcja
|
|
|
|
#2182 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A to albo reklamy, albo poczta, albo świadkowie Jehowy przeważnie ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#2183 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
my się raczej nie zdecydujemy na szkołę. no chyba, że ta przy szpitalu jest bezpłatna.. mała kopie a ja się nie mogę zabrać za pracę :/ koniec stycznia mnie nie motywuje Wrrrrrr |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2184 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nawet nie mów, za niedługo kwiecień i sie rozpakujemy
|
|
#2185 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wczesniej nie miałam problemów z zasypianiem, teraz sie pojawiły.
|
|
|
|
|
#2186 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31737349]Mam tak samo :/ Zwykle nikogo się nie spodziewam, każdy domofon mnie stresuje
A to albo reklamy, albo poczta, albo świadkowie Jehowy przeważnie ![]() No właśnie nie! I on się boi cudze dzieci brać na ręce, bo zrobi krzywdę! A jak się trzyma i kąpie dziecko to on sobie na necie zobaczy.... Heh... Żeby to był domofon... Facet pod samą kratą stał... Mamy 3 mieszkania na korytarzu oddzielone kratą, bo kiedyś duże włamanie było i się ludzie przestraszyli. Ostatnio nic nie kupowałam i nie spodziewałam się dzwonka. A jest przeraźliwy sam w sobie. My nie będziemy chodzić do sr, bo jeśli mielibyśmy chodzić to do przyszpitalnej, drogiej, a nie jestem pewna czy będę rodzić u mojego gina w szpitalu. Często odsyłają nawet pacjentki swoich lekarzy, bo mają oblężenie. I nie dam głowy czy to mnie nie spotka. Podobnie z opłaceniem położnej... Dogadam się, zapłacę a nie przyjmą mnie do szpitala i klops. Zresztą w ogóle ostatnio niczego nie jestem pewna, dziś poczytałam sobie o porodach z ubiegłego roku tam w szpitalu i znów mnie strach obleciał.
|
|
|
|
#2187 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;31737349]No właśnie nie! I on się boi cudze dzieci brać na ręce, bo zrobi krzywdę! A jak się trzyma i kąpie dziecko to on sobie na necie zobaczy....
To chyba faktycznie zostaje Ci pójść samej Ja ze szkoły rodzenia wyniosłam wiele wiadomości, mam zeszyt gdzie wszystko notowałam i teraz też zapewne będę z niego korzystać. Dowiedziałam się nie tylko, jak dziecko trzymać, ale też m.in. co robić w przypadku określonego zachowania dziecka, jakie kupki, wysypki, temperatura, itd. powinny budzić niepokój, a co jest normalne... I tak samo, czym różni się zastój pokarmu od zwykłego nawału i wiele innych. Szkoła rodzenia to nie tylko wiedza o porodzie. I jeszcze gimnastyka, której mi bardzo brakuje. Uważam, że lepiej, żebyś poszła sama niż nie szła w ogóle.A ja dziś idę do koleżanki, która ma 4-miesięcznego synka Miałam wziąć Maksia, żeby zobaczył jak wygląda i zachowuje się taki maluszek, on sam bardzo chciał, a w nocy kaszlał, obudził się z katarem i biegunką Może innym razem...
Edytowane przez kism Czas edycji: 2012-01-20 o 12:58 |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2188 |
|
Konto usunięte
|
No takie jest życie z tym moich chłopem...
Ale może jeszcze go przekonam. Ja na pewno nie zrezygnuję. Póki co idę do sklepu po coś na obiad, ale dzisiaj zrobię chyba pomidorową. |
|
|
|
#2189 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ale warto poczytać i posłuchać kobiet, które z zajęć w szkole rodzenia korzystały, i posłuchać co z zajęć wyniosły. Nie od dziś wiadomo, że kobiety po sr lepiej przechodzą poród, bo nie idą "w nieznane", tylko wiedzą czego mniej więcej się spodziewać. Widzę, że ze szkołą rodzenia jest trochę tak jak np. z chustami i pieluchami wielorazowymi. Przez spróbowaniem wiele osób mówi, że to niepotrzebne, że nie warto, że się nie opłaca. Tak jak moi znajomi, którzy nie chustują dzieci, i ci którzy chustują. Pierwsi patrzą na drugich jak na wariatów, a nigdy sami nie spróbowali. A drudzy spróbowali i są przeszczęśliwi i zadowoleni, że ktoś takie rozwiązanie wymyślił ![]() Jest jeszcze trochę czasu, warto jeszcze się zastanowić Cytat:
i włożyć laski wanilii. Ja tak robię Teraz oczywiście nie ja upijam.![]() Ten ekstrakt od Skworcu na pewno będzie dobry. Tylko... jeśli nie będziesz używała często, to faktycznie te 2 łyżki w cieście wielkiego smaku nie zrobią. Tutaj chodzi raczej o efekt wizualny. Smak też nie bez znaczenia, ale dzieciaki będą miały frajdę z efektu, mniejszą ze smaku.
|
|
|
#2190 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Byłam z tym u dżina, ale wyszło na to że to właśnie skurcze są |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:38.

?
Oszaleć można. Pocieszające jedynie jest to, ze dzidzia z rana troszke ruszała się i poprawiła mi humor. W ogole to zauważyłam, ze na weekendzie jest bardziej aktywne, czyżby wyczuwała ze mąż jest w domu i mocniej i częsciej się rusza? Albo mi juz odbija
I wziąć za coś.. Lenia mam troszkę.
Jest 100% chłopak, 470 g wagi i ma bardzo długie ręce i nogi i lekarz powiedział, że dla niego to jestem w 23 t. Wszystkie parametry dobre, rozwija się prawidłowo. Na początku dziecię szalało, po czym odwróciło się plecami i tyle go widzieli
Gratuluję syna

13.08.2011
), przy Maksie wszystko było dla mnie nowe. I z jednej strony jestem o wiele spokojniejsza w kwestiach opieki nad niemowlęciem i wychowaniem dziecka, a z drugiej strony obawiam się jakichś nowych sytuacji, bo przecież każde dziecko jest inne i wszystko może się wydarzyć. Na pewno drugie dziecko wychowuje się zupełnie inaczej, widząc już jakie błędy popełniło się przy pierwszym. Teraz trzeba uważać, żeby nie przegiąć w drugą stronę 

Może zbiorę się w końcu za prasowanie i zrobię miejsce dla maluszka w komodzie. Boże tyle powinnam zrobić w domu, a takiego mam lenia, że nie mogę się zabrać za nic.