Sierpnióweczki 2016! Część II. - Strona 73 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-02-23, 22:05   #2161
agus87
Zakorzenienie

Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część II.

Cytat:
Napisane przez Georgia1976 Pokaż wiadomość
FYI

Byłam dziś w H&M i pani z obsługi mi powiedziała, ze wycofują się z odzieży ciążowej wiec jakby co to trzeba sie z zakupami spieszyć
dobrze, że w moim hm nie
Stary 2016-02-23, 22:07   #2162
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
FYI

Byłam dziś w H&M i pani z obsługi mi powiedziała, ze wycofują się z odzieży ciążowej wiec jakby co to trzeba sie z zakupami spieszyć
Ale może tylko stacjonarnie w tym sklepie? Bo raczej online zostaną, tak myślę.
Stary 2016-02-23, 22:10   #2163
chansons
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez TinkerrBell Pokaż wiadomość
Zuzia na wypieki na policzkach. Dziecko jest chore i zaniedbane.
Przemek i jego hobby leżenie z komórką na kanapie - wnusio ma gorączkę i na pewno za dużo wietrzylam i w domu za zimno.

A oddacie te koty przed porodem, mogą przecież dziecku grdyke wydrapac....

W samolocie płakało dziecko. Wyrodna matka mu czegoś nie dała. Na pewno cycka. Było głodne. Przecież na pewno nie zatkabe uszy....

I od wejścia takie teksty cały czas. Ale chyba zacznę notowac.. Dla Waszej rozrywki....

---------- Dopisano o 22:46 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ----------

Myślę, że połog to jest akurat taki okres w naszym życiu, że raczej wtedy nikt nas nie ocenia jak wyglądamy. To jest czas kiedy mamy prawo czuć się jak kupa.
Złote rady tesciowej z tekstu o kocie padlam..

Nie chodzi mi nawet o to, ze ktos nas ocenia, tylko o to, ze czesto same od siebie za dużo wymagamy, stawiamy sobie cele, ze makijaż, ze dresów niet. A przychodzi co do czego i rzeczywistość daje kopa w D.

Cytat:
Napisane przez shybuya Pokaż wiadomość
Asiulek (i inne już mamusie ) -> a Wy poduszeczkę podkładałyście niemowlakom? Moja siostra mówiła, że nie podkłada ...

Też miałam skłonności do przesadyzmy, dopiero tutaj mnie trochę uświadomiłyście m.in. z kosmetykami, z pościelą i w sumie wieloma innymi rzeczami

Rybki szaleją poczuły knoppersa o 11 w nocy
Maluchy nie potrzbuja poduszek, z tego co pamietam nawet do 2 lat warto sie wstrzymać z poduchą.
06.2011
05.2014
chansons jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-23, 22:38   #2164
natalia_23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tija93 Pokaż wiadomość
Spokojnie, nikt nie mówi żeby sucho w buzi mieć przez cały poród, ale baniaka 5l lepiej też nie pić

Mam dziwne podejrzenia, że większość z nas czuje swoje jelita a nie dzieci Mówię, o mamach w pierwszej ciąży. Ale ręki sobie uciąć nie dam i nie powiem "Ty ruchów nie czujesz" Teraz to jest czas kiedy jelita stają się leniwe, przelewa się tam wszystko, jest więcej gazów i pewnie, że się da to pomylić z dzieciaczkiem. Dlatego ja czekam na trochę jaśniejszy sygnał niż gulgotki
w rozporządzeniu nt opieki okołoporodowej jest zawarte, że kobieta może pić, więc wydawało mi się to normą, poza tym podczas porodu łatwo się odwodnić, dlatego u mnie bardzo przestrzegają, żeby dużo pić
Co do ruchów, moim zdaniem ciężko pomylić z jelitami.

Cytat:
Napisane przez zonamojegomeza Pokaż wiadomość
Ale nie powiem, czując Bobo często odpadło by zmartwienie o bijące serduszko.
Za to przychodzą inne zmartwienia nie rusza się, za mało się rusza itp

Cytat:
Napisane przez di_anna Pokaż wiadomość
Ale ciężko dzisiaj było was nadrobić, taką wenę twórczą dziś macie

Chyba już któraś z was pisała, ale dodam, że ten zastrzyk z immunoglobuliną jest obecny na polskim rynku już od dooobrych kilku lat, produkują to nawet dwie firmy, ale w różnych dawkach. Po porodzie, jeśli matka jest rh- a dziecko rh+ jest podawany i jest to refundowane, ale w 28tyg. zalecane jest podanie go aby nie dopuścić do immunizacji, jednak nie jet to refundowane i rzeczywiście kosztuje ok 350 zł, czasem podawane są również po poronieniach (oczywiście jeśli było ryzyko wystąpienia niezgodności rh). W trakcie ciąży przed podaniem zastrzyku bada się najpierw czy przeciwciała już nie zostały wytworzone. Ja takie badanie mam wyszczególnione chyba w 18 i 24-26 tyg.

W pierwszej ciąży niezgodność nie zagraża dziecku, bo matka nie wytwarza jeszcze przeciwciał, więc dlatego jest to dobrowolne.

A co do oleju lnianego... Dziś byłam na drugich już zajęciach w szkole rodzenia i położna mówiła o diecie i nagle słyszę, że w ciąży nie można pić oleju... lnianego, bo są doniesienia takie i siakie. To my na to, że pierwsze słyszymy, w takim razie jak dostarczać omegi skoro ryby też są BE bo mają rtęć. No i usłyszałam, że można oliwę z oliwek i olej z wiesiołka. Z racji zawodu oraz własnych zainteresowań sporo interesowałam się tą tematyką, więc wiem, że właśnie wiesiołek nie jest polecany, więc ile osób tyle opinii. Ja siemię lniane do płatków dodaję.

My tydzień temu byliśmy razem na zakupach i stwierdziłam, że pilnie potrzebny mi biustonosz, bo w dotychczasowe się nie mieszczę A,że akurat byliśmy w h&m poszłam oglądać w dziale ciążowym biustonosze do karmienia. Jak mój mąż je zobaczył to się przeraził, że takie jakieś bezkształtne i nijakie (fakt, nie były zbyt piękne) i od razu mnie stamtąd wyciągnął i stwierdził, że z okazji walentynek należy mi się porządna bielizna i zabrał mnie do sklepu z bielizną I jakież moje było zdziwienie, jak zamiast dotychczasowego 75B/C wyszłam z zakupionym i dopasowanym przez asystentkę 75E Mąż też zadowolony, nie powiem

A ja myślę, że w dresie też można wyglądać fajnie Dostałam nawet w prezencie bluzę "żona idealna" więc bardzo lubię w niej paradować
ja wczoraj doczytałam, że owoców goji nie można w ciąży

Mikołaj 19.11.2011
natalia_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-24, 03:36   #2165
zonamojegomeza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natalia_23 Pokaż wiadomość
Za to przychodzą inne zmartwienia nie rusza się, za mało się rusza itp
Za dużo, za mało ale się rusza. Wiem, że żyje. Jak się nie rusza można sprawdzić od razu czy cis się dzieje, a teraz zostaje tylko USG co jakiś czas.
zonamojegomeza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-24, 05:16   #2166
TinkerrBell
Zadomowienie

Nie mogę spać

Za duszno, za ciasno, za ciepło, nie mogę oddychać, TZ za głośno mruga oczami, za mało miejsca... Niech mnie ktoś przygarnie kropka...
Stary 2016-02-24, 05:21   #2167
zonamojegomeza
Zakorzenienie

My zaraz wstsjemy i będzie wolne

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-02-24, 05:50   #2168
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:
Ratuuuunku....tesciowa i jej mądrości. Chyba muszę znaleźć drugi etat...
podaj Jej relanium wraz ze śniadaniem..albo coś mocniejszego..

Cytat:
Napisane przez emenyx Pokaż wiadomość
Od soboty zaczęłam ćwiczyć plecy z ciężarkami do tego brzuszki, i skręty na podłodze w pozycji leżącej i moje straszne bóle pleców przeszły cwicze ok 15-20 min wieczorem przy serialu. Mam nadzieje ze efekt będzie na długo, bo czułam sie jak połamana a teraz super dzisiaj nic mnie nie bolało przez cały dzień
masz jakieś ćwiczenia dla ciężarnych?

Cytat:
Przemek i jego hobby leżenie z komórką na kanapie - wnusio ma gorączkę i na pewno za dużo wietrzylam i w domu za zimno.

W samolocie płakało dziecko. Wyrodna matka mu czegoś nie dała. Na pewno cycka. Było głodne. Przecież na pewno nie zatkabe uszy....

I od wejścia takie teksty cały czas. Ale chyba zacznę notowac.. Dla Waszej rozrywki....

---------- Dopisano o 22:46 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ----------

omg.. teściowa mistrz..z grdyką wydrapaną wygrywa dzisiejszy poranek u mnie..

Cytat:
Chyba już któraś z was pisała, ale dodam, że ten zastrzyk z immunoglobuliną jest obecny na polskim rynku już od dooobrych kilku lat, produkują to nawet dwie firmy, ale w różnych dawkach. Po porodzie, jeśli matka jest rh- a dziecko rh+ jest podawany i jest to refundowane, ale w 28tyg. zalecane jest podanie go aby nie dopuścić do immunizacji, jednak nie jet to refundowane i rzeczywiście kosztuje ok 350 zł, czasem podawane są również po poronieniach (oczywiście jeśli było ryzyko wystąpienia niezgodności rh). W trakcie ciąży przed podaniem zastrzyku bada się najpierw czy przeciwciała już nie zostały wytworzone. Ja takie badanie mam wyszczególnione chyba w 18 i 24-26 tyg.

W pierwszej ciąży niezgodność nie zagraża dziecku, bo matka nie wytwarza jeszcze przeciwciał, więc dlatego jest to dobrowolne.

A co do oleju lnianego... Dziś byłam na drugich już zajęciach w szkole rodzenia i położna mówiła o diecie i nagle słyszę, że w ciąży nie można pić oleju... lnianego, bo są doniesienia takie i siakie. To my na to, że pierwsze słyszymy, w takim razie jak dostarczać omegi skoro ryby też są BE bo mają rtęć. No i usłyszałam, że można oliwę z oliwek i olej z wiesiołka. Z racji zawodu oraz własnych zainteresowań sporo interesowałam się tą tematyką, więc wiem, że właśnie wiesiołek nie jest polecany, więc ile osób tyle opinii. Ja siemię lniane do płatków dodaję.

My tydzień temu byliśmy razem na zakupach i stwierdziłam, że pilnie potrzebny mi biustonosz, bo w dotychczasowe się nie mieszczę A,że akurat byliśmy w h&m poszłam oglądać w dziale ciążowym biustonosze do karmienia. Jak mój mąż je zobaczył to się przeraził, że takie jakieś bezkształtne i nijakie (fakt, nie były zbyt piękne) i od razu mnie stamtąd wyciągnął i stwierdził, że z okazji walentynek należy mi się porządna bielizna i zabrał mnie do sklepu z bielizną I jakież moje było zdziwienie, jak zamiast dotychczasowego 75B/C wyszłam z zakupionym i dopasowanym przez asystentkę 75E Mąż też zadowolony, nie powiem

A ja myślę, że w dresie też można wyglądać fajnie Dostałam nawet w prezencie bluzę "żona idealna" więc bardzo lubię w niej paradować
brawo dla mężulka.. w jakim sklepie pani dobrała Ci rozmiar?
dzięki za info odnośnie zastrzyku..mam nadzieję,że to raz się płaci..bo dziewczyny pisały, że zastrzyk można w dwóch lub trzech seriach przyjąć..za każdy 350? kto podaje ten zastrzyk? wiesiołka to raczej się nie powinno,choć nie wiem jak z postacią oleju...

Cytat:
Napisane przez BeataAmelka Pokaż wiadomość
Ja standardowo: morfologia, mocz, magnez, jonogram, poziom żelaza, Tsh, toxo, glukozę. Chyba tyle. Zapłacilam tylko 44 zł :-D chyba jakaś mega zniżle dostałam ;-)
stały klient to i cena swojska..

Cytat:
Za dużo, za mało ale się rusza. Wiem, że żyje. Jak się nie rusza można sprawdzić od razu czy cis się dzieje, a teraz zostaje tylko USG co jakiś czas.
4 rano? co Ty robisz o tej porze?

Cytat:
Nie mogę spać

Za duszno, za ciasno, za ciepło, nie mogę oddychać, TZ za głośno mruga oczami, za mało miejsca... Niech mnie ktoś przygarnie kropka...
popsuły się powieki tżetowi..może od pobytu mamusi?
a tak serio to Cię rozumiem..chyba do czwartej walczyłam z odgłosami wokół..ostatecznie - przegrałam
Piernik Torunski jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-24, 06:17   #2169
virginia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DobraDusza88 Pokaż wiadomość
Ale czy ja napisałam gdzieś, że nie należy o siebie dbać, żeby się zapuścić?? NIE. Ja po prostu nie chciałabym, żeby tylko od tego zależało czy mężczyzna dalej ze mną jest czy odchodzi do innej...

Pracuję w branży beauty i myślę, że raczej nie stanę się mamuśką z wiecznie tłustymi włosami z odrostem, zakrzaczonymi brwiami i połamanymi paznokciami. Ale też uważam, że nawet jeśli kobieta się nieco "zapomni", bo przytłoczy ją ogrom obowiązków to partner dalej powinien przy niej trwać i pomóc jej powrócić na właściwe tory. Bo to świadczy o miłości, przynajmniej wg mnie.
Aaaa to spoko, z tym się zgodzę .

Cześć dziewczyny
Lecę do moich żołnierzy
I'll be dreaming my dreams with you..
virginia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-24, 06:25   #2170
emenyx
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez asiulek8 Pokaż wiadomość
Oj tak ja używam kołderki tylko, a to dlatego że mamy chłodno w sypialni i w takiej temperaturze najlepiej się młodej śpi. Jak tylko jest za ciepło zaraz ma katar. Dziwne to dla mnie.

Swoją drogą niektórzy np. w ogóle nie przykładają uwagi do kształtu główki dziecka. Moja córcia urodziła się z jednej strony po boku miała taką jakby kulkę, bardziej wystającą czaszkę nad uchem. Z drugiej strony normalnie. Uporczywie walczyłam z ta "asymetria" i się opłacało bo ma teraz rowniutko z dwóch stron.
Ale mam takich w rodzinie co to tylko dziecko na plecach kładą i jak po porodzie miał ładny kształt głowy tak teraz z tyłu jest płaska jakby ją od jakiejś linijki wygladzal
a w Niemczech nie praktykuje sie kolderek tylko spiwory. Wklada sie niemowle do takiego spiwora i nie ma szans, aby sie odkrylo albo udusilo kolderka. Tez nie wiedzialam. kolezanka w pracy mi opowiadala. jeszcze nie mam zadynch ubranek dla dziecka, ale bylam juz w sklepach obczaic asortyment i sie dziwilam do czego sa te spiwory...
tak to wyglada, wersje na lato i na zime: http://www.baby-walz.de/Wohnen-Schla...chlafsack.html

Edytowane przez emenyx
Czas edycji: 2016-02-24 o 06:26
emenyx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-24, 06:49   #2171
kasia_ruda
Zakorzenienie

Mój synek od 2 m-ca spał na klinie, bo bardzo ulewal. Najpierw pod kocykiem tylko, jak zaczął wędrować, to w spiworku, potem jak wyszły problemy z AZS, to znów kocyk i tak do tej pory. No chyba, że jakieś mega mrozy, to ma kolderkę i od 12 m-ca płaską poduszkę.

Co do plaskej głowy, to wcale nie jest takie oczywiste, jak układać dziecko. Nam na sr i w szpitalu mówili, że nie wolno układać dzieci na boczkach, bo to masakra dla bioderek. To samo powiedział fizjoterapeuta na kontroli bioder. Ja ukladalam tak na boku z kocem między nogami, ale niedużo, bo się balam o bioderka, synek głównie na pleckach jednak leżał. Więc ja nie uważam tej poduszki przeciw odkształceniom za jakąś głupotę. Nie miałam jej, ale wcale nie mówię, że teraz nie kupię.
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-24, 06:57   #2172
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
Mój synek od 2 m-ca spał na klinie, bo bardzo ulewal. Najpierw pod kocykiem tylko, jak zaczął wędrować, to w spiworku, potem jak wyszły problemy z AZS, to znów kocyk i tak do tej pory. No chyba, że jakieś mega mrozy, to ma kolderkę i od 12 m-ca płaską poduszkę.

Co do plaskej głowy, to wcale nie jest takie oczywiste, jak układać dziecko. Nam na sr i w szpitalu mówili, że nie wolno układać dzieci na boczkach, bo to masakra dla bioderek. To samo powiedział fizjoterapeuta na kontroli bioder. Ja ukladalam tak na boku z kocem między nogami, ale niedużo, bo się balam o bioderka, synek głównie na pleckach jednak leżał. Więc ja nie uważam tej poduszki przeciw odkształceniom za jakąś głupotę. Nie miałam jej, ale wcale nie mówię, że teraz nie kupię.
Kasia a jaki kocyk na chłodniejsze noce miałaś dla malca? bo się zaczynam rozglądać za takimi rzeczami i tych cienkich jest sporo fajnych, z naturalnych materiałów, ale z grubszych to już kołderki albo jakieś poliestry
Stary 2016-02-24, 07:00   #2173
Krefetka
Zadomowienie

Dzień Dobry!,
w końcu nadrobiłam wczorajszy dzień
Czytając Was uświadomiłam sobie, że się muszę mocniej zorganizować bo na L4 troszkę się rozleniwiłam. Spróbuje sobie ułożyć plan dnia, może to pomoże.

Postanowione wracam do nauki hiszpańskiego, a co tam, mam czas

Dziecka nie czuję (czasem chyba jelita), nie czuje jakbym w ciąży była, a do wizyty jeszcze 3tyg.

wczoraj natrafiłam na słodko-gorzkie video-przemyślenia na temat ciąży:
Krefetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-24, 07:17   #2174
asiulek8
Wtajemniczenie

Cytat:
a w Niemczech nie praktykuje sie kolderek tylko spiwory. Wklada sie niemowle do takiego spiwora i nie ma szans, aby sie odkrylo albo udusilo kolderka. Tez nie wiedzialam. kolezanka w pracy mi opowiadala. jeszcze nie mam zadynch ubranek dla dziecka, ale bylam juz w sklepach obczaic asortyment i sie dziwilam do czego sa te spiwory...
tak to wyglada, wersje na lato i na zime: http://www.baby-walz.de/Wohnen-Schla...chlafsack.html
Moja córka to typ "nie wkłada mnie do niczego" hehe dlatego śpiworek się nie sprawdził

Kasia ruda - właśnie mi ortopeda tez mówił żeby dużo na boczkach nie leżała. W nocy zmieniałam jej pozycje z boczki na plecki, żeby po równo spala na każdym. A w dzień na brzuszku spala.

03.03.2015 - Jagódka

TP: 25.08.2016
asiulek8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-24, 07:25   #2175
di_anna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez natalia_23 Pokaż wiadomość
ja wczoraj doczytałam, że owoców goji nie można w ciąży
Gdzieś czytałam, że powinno się raczej korzystać z dobrodziejstw natury, które rosną w strefie klimatycznej, w której mieszkamy, albo przynajmniej takich, które znamy i spożywałyśmy wcześniej. Dużo się teraz pisze np. o nasionach chia, bo są bogate w kwasy omega. Ale ze względu na to, że tak naprawdę nie ma badań na temat spożywania ich przez ciężarne i dla naszej strefy zamieszkania nie są one czymś naturalnym w diecie, można je zastąpić np nasionami lnu, które są dobrze znane i od lat stosowane
Cytat:
Napisane przez Piernik Torunski Pokaż wiadomość

brawo dla mężulka.. w jakim sklepie pani dobrała Ci rozmiar?
dzięki za info odnośnie zastrzyku..mam nadzieję,że to raz się płaci..bo dziewczyny pisały, że zastrzyk można w dwóch lub trzech seriach przyjąć..za każdy 350? kto podaje ten zastrzyk? wiesiołka to raczej się nie powinno,choć nie wiem jak z postacią oleju...
W 28tyg podaje się dawkę 300 i ten zastrzyk kosztuje właśnie ok 350zł, może jak okresowo był niedostępny w aptekach (albo lekarz tak zadecydował) to była konieczność podania 2x150 ale wtedy na pewno wychodzi drożej (każdy chyba ok 250zł). Z tego co wiem to podaje lekarz, który wypisuje receptę dopiero po zbadaniu przeciwciał.

Co do sklepu to był esotiq. Poprosiłam, żeby Pani zajrzała do przymierzalni jak się przebiorę i spojrzała co i jak. Powiedziała, gdzie i co powinno się zaczynać i gdzie kończyć, przyniosła różne kroje miseczek, a jak już wybrałyśmy właściwą to dała do zmierzenia 2-3 sztuki z tego kroju/modelu. Ogólnie bardzo sprawnie. Dodatkowo poprosiłam, żeby przynosiła mi tylko modele z przeceny (mieli akurat 30-70%) bo wyjaśniłam, że jestem w ciąży i nie chcę wydawać majątku, bo nie wiem jak długo ponoszę. Ogólnie nie miała z tym problemu. Teraz myślę, że jeszcze jeden sobie muszę sprawić, bo jest super W ofercie mają też biustonosze do karmienia podobno.
di_anna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-24, 07:40   #2176
Origa
Rozeznanie

Lecicie jak szalone z tematami

Cytat:
ekhm macie coś do dresów? bo ja nie wyobrażam sobie łazić po domu w jeansach czy sukienkach..
Ja po pracy przebieram się w spodnie dresowe, bo tak mi po prostu wygodnie. Legginsów i innych tego typu wynalazków nie mam i nie noszę, po całym dniu w bardziej "eleganckich" spodniach i koszulach lubię po prostu poczuć się luźniej i załozyć T-shirt. Tż tez wskakuje wieczorem w spodnie od dresu i nie widze w tym nic strasznego choc rozumiem, że ktoś może mieć inne zdanie. Jestesmy razem z moim Tż już naście lat i mysle, że jak przezylismy to co do tej pory, to i mój widok bez makijazu i w dresie go do odejścia nie skłoni A tak serio to oczywiście wiem, że dziecko wiele zmieni w naszym życiu, ale jesli już czegos się "obawiam", to że Tż będzie lepszym ojcem niz ja matką

Cytat:
Napisane przez agus87 Pokaż wiadomość
zrobiłam nawet eksperyment z czekoladą i kiszoną kapustą
co to za eksperyment

Cytat:

Cytat:
FYI

Mam nadzieje, że to tylko lokalnie, a on-line zostaje

Cytat:
Napisane przez Krefetka Pokaż wiadomość
wczoraj natrafiłam na słodko-gorzkie video-przemyślenia na temat ciąży:
Widziałam to juz jakis czas temu, ta babka w ogóle prowadzi fajnego video-bloga. Kiedyś zrobiła też parodię reklam środków przeciwbólowych pod wiele mówiącym tytułem "Weź nie pie....ol"

Co do ruchów, to ja jeszcze nie czuje żadnych rybek ani innych tego typu zwierzątek we wnętrzu, ale wczoraj zaczęłam 16tc więc to pewnie za wcześnie. Za to wczoraj przyszedł mi detektor tętna i to jest cudowne uczucie podsłuchać dzieciątko Bardzo mnie to uspokoiło, bo wizytę mam dopiero 08/03, a ostatnie USG było 2 tyg. temu i świadomośc, że mogę sobie raz dziennie sprawdzić, że jest ok bardzo mi pomaga

Musze się w końcu wybrać na zakupy po jakieś spodnie ciążowe, bo mnie cisną wszystkie coraz bardziej, a wczoraj na spotkaniu u klienta to już nie wiedziałam jak mam siedziec, bo przecież guzika sobie nie rozepnę
Origa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-24, 07:41   #2177
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Kasia a jaki kocyk na chłodniejsze noce miałaś dla malca? bo się zaczynam rozglądać za takimi rzeczami i tych cienkich jest sporo fajnych, z naturalnych materiałów, ale z grubszych to już kołderki albo jakieś poliestry
Polecam te bambusowe, one regulują temperaturę. W chłodne noce kladlam pod takim cienkim minky bez wypełnienia.
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-24, 07:46   #2178
zonamojegomeza
Zakorzenienie

Cytat:
4 rano? co Ty robisz o tej porze?
Siusiu.a przebudzenie o tej porze oznacza 1-1,5 przerwy.
Stary 2016-02-24, 07:50   #2179
aniula83
Rozeznanie

GG do aniula83 Send a message via Skype™ to aniula83

Witam

Coś ostatnio nie mam weny na pisanie ,i ogarneło mnie wielkie lenistwo nic mi sie nie chce robić
Zaraz zmykam na wizyte do ginka ,może zobacze dzisiaj mojego robaczka może jakąś fotke mu doktorek zrobi
Co do spania powiem Wam ,jak nie położe sie w dzień spać choć na chwilke przesypiam całą nocke be problemu co mnie cieszy
Rozmawiałam z mężem na temat fotelika i ich cen i stwierdziliśmy ze jednak wózek zakupimy używany a zainwestujemy w dobry fotelik ,żeby nie pożyczać od innych ludzi swoje to swoje, a po za tym to maż stwierdził że jak teraz wróci z poligonu ,zaraz po świętach idzie dokończyć prawo jazdy i zakupimy samochód więc ucieszyło mnie to
Co sie wczoraj zdenerwowałam ,zamówiłam dla synka nową meblościankę z racji że niedługo idzie już do pierwszej klasy a strasznie chciał mieć biurko ,i wyobraźcie sobie przyjechał wczoraj kierowca z tymi meblami i co już na dzień dobry musiałam składać reklamacje bo w jednej z boków od szafki jest pęknięcie no wkurzyłam sie ,że nie starają sie przewozić tych mebli w sposób lepiej zabezpieczony ,a oni co zauważyłam jak wykladał te meble w paczkach na podłodze ,chodzą po nich masakra i nic dziwnego że te meble są później uszkodzone ehhh

Miłego dnia Wam życzę
[*]12.05.2014[*]
Drugi Aniołek
aniula83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-24, 07:52   #2180
Krefetka
Zadomowienie

Chyba jestem jedyną osobą na tym formum, która marzy o tym aby mój biust się nie powiększył.
I bez ciąży mam problem ze znalezieniem odpowiedniego biustonosza, a co dopiero, jeśli się jeszcze powiększy. Jakiś producent namiotów by się przydał

W zeszłym tygodniu udałam się na "obce strony internetowe" dokonałam zakupu leginsów i koszuli.
Koszula jeszcze za obszerna, bo ma dużą "przestrzeń na pomieszczenie brzucha" ale legginsy super, w końcu coś co nie prześwituje
linki poniżej:
http://www.peacocks.co.uk/legging-co...ong-black.html
http://www.peacocks.co.uk/mat-check-shirt-a618a1.html

Co do detektora długo walczyłam ze sobą żeby nie wydawać kasy na coś co przyda się na 3-5 tyg. Poza tym trochę przerażała mnie myśl o tym, że mogę nie znaleźć tętna płodu w związku z moja ekologiczną warstwą ochronną ale wczoraj wieczorem się poddałam i czekam już na przesyłkę.
Stary 2016-02-24, 07:53   #2181
zonamojegomeza
Zakorzenienie

Mi w biuście przybyło 10 cm.
Wczoraj zapytałam Męża jakiego koloru Bobo będzie mialo wózek. Nie zdziwiła mnie jego odpowiedź czerwony.
Stary 2016-02-24, 08:22   #2182
DobraDusza88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez shybuya Pokaż wiadomość
Asiulek (i inne już mamusie ) -> a Wy poduszeczkę podkładałyście niemowlakom? Moja siostra mówiła, że nie podkłada ...

Też miałam skłonności do przesadyzmy, dopiero tutaj mnie trochę uświadomiłyście m.in. z kosmetykami, z pościelą i w sumie wieloma innymi rzeczami

Rybki szaleją poczuły knoppersa o 11 w nocy
Ja dzisiaj nad ranem ewidentnie czułam Dzidzię Tak jakby mi się przesuwała jakaś kuleczka w brzuchu, ale nisko, nad spojeniem.

Cytat:
FYI

I tak mają kiepskie te ubrania;p no ale prawda jest taka, że mało sklepów ma w asortymencie odzież ciążową
Ja ostatnio na normalnym dziale h&m kupiłam sobie bawełnianą spódniczkę i sukienkę. Spódniczka się rozciąga i ładnie wygląda na brzuszku. Sukienkę też myślę, że jakiś czas ponoszę
Stary 2016-02-24, 08:22   #2183
Origa
Rozeznanie

Cytat:
Co do detektora długo walczyłam ze sobą żeby nie wydawać kasy na coś co przyda się na 3-5 tyg. Poza tym trochę przerażała mnie myśl o tym, że mogę nie znaleźć tętna płodu w związku z moja ekologiczną warstwą ochronną ale wczoraj wieczorem się poddałam i czekam już na przesyłkę.
Ja też walczyłam, ale naprawdę nie żałuję, choc dziewczyny tu pisały, że to za późno, że najlepszy czas na podsłuchiwanie już minął etc. Wczoraj wieczorem kiedy liczyłam uderzenia serduszka wszystkie wątpliwości poszły w niepamięć
Origa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-24, 08:43   #2184
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
Ale cena wypasiona takiego śpiworka Widziałam podobne w PL dużo tańsze, ale nje pamiętam już gdzie.
Stary 2016-02-24, 08:45   #2185
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:
Gdzieś czytałam, że powinno się raczej korzystać z dobrodziejstw natury, które rosną w strefie klimatycznej, w której mieszkamy, albo przynajmniej takich, które znamy i spożywałyśmy wcześniej. Dużo się teraz pisze np. o nasionach chia, bo są bogate w kwasy omega. Ale ze względu na to, że tak naprawdę nie ma badań na temat spożywania ich przez ciężarne i dla naszej strefy zamieszkania nie są one czymś naturalnym w diecie, można je zastąpić np nasionami lnu, które są dobrze znane i od lat stosowane

W 28tyg podaje się dawkę 300 i ten zastrzyk kosztuje właśnie ok 350zł, może jak okresowo był niedostępny w aptekach (albo lekarz tak zadecydował) to była konieczność podania 2x150 ale wtedy na pewno wychodzi drożej (każdy chyba ok 250zł). Z tego co wiem to podaje lekarz, który wypisuje receptę dopiero po zbadaniu przeciwciał.

Co do sklepu to był esotiq. Poprosiłam, żeby Pani zajrzała do przymierzalni jak się przebiorę i spojrzała co i jak. Powiedziała, gdzie i co powinno się zaczynać i gdzie kończyć, przyniosła różne kroje miseczek, a jak już wybrałyśmy właściwą to dała do zmierzenia 2-3 sztuki z tego kroju/modelu. Ogólnie bardzo sprawnie. Dodatkowo poprosiłam, żeby przynosiła mi tylko modele z przeceny (mieli akurat 30-70%) bo wyjaśniłam, że jestem w ciąży i nie chcę wydawać majątku, bo nie wiem jak długo ponoszę. Ogólnie nie miała z tym problemu. Teraz myślę, że jeszcze jeden sobie muszę sprawić, bo jest super W ofercie mają też biustonosze do karmienia podobno.
mi lekarz na pierwszej wizycie na pytanie dotyczące odzywiania powiedział, że najlepsze jest to co rośnie w danym okresie w naszym klimacie.. wiadomo,że nie da się tego do końca przestrzegać - no może się da, ale wymaga wyrzeczeń- ale też jestem ostrozna wobec wszytskich wynalazków typu chija/goi tip - wprawdzie mój mąż się tym zywi , ale ja nie tykam...

dzięki za odpowiedź w sprawie zastrzyku.. dobrze jesteś rozeznana w temacie - pracujesz w branży medycznej/farmaceutycznej?

dobrze dobrany stanik potrafi zdziałac cuda..

Cytat:
Napisane przez Origa Pokaż wiadomość
Ja po pracy przebieram się w spodnie dresowe, bo tak mi po prostu wygodnie. Legginsów i innych tego typu wynalazków nie mam i nie noszę, po całym dniu w bardziej "eleganckich" spodniach i koszulach lubię po prostu poczuć się luźniej i załozyć T-shirt. Tż tez wskakuje wieczorem w spodnie od dresu i nie widze w tym nic strasznego choc rozumiem, że ktoś może mieć inne zdanie. Jestesmy razem z moim Tż już naście lat i mysle, że jak przezylismy to co do tej pory, to i mój widok bez makijazu i w dresie go do odejścia nie skłoni A tak serio to oczywiście wiem, że dziecko wiele zmieni w naszym życiu, ale jesli już czegos się "obawiam", to że Tż będzie lepszym ojcem niz ja matką

Widziałam to juz jakis czas temu, ta babka w ogóle prowadzi fajnego video-bloga. Kiedyś zrobiła też parodię reklam środków przeciwbólowych pod wiele mówiącym tytułem "Weź nie pie....ol"
my też po pracy śmigamy w dresach..albo ja w jakiś luźnych materialowych - oysho maja fajne wzory luźny gatków..

widziałam tą reklamę,jest rewelacyjna..

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
Polecam te bambusowe, one regulują temperaturę. W chłodne noce kladlam pod takim cienkim minky bez wypełnienia.
ok, dzięki..

Cytat:
Siusiu.a przebudzenie o tej porze oznacza 1-1,5 przerwy.

Cytat:
Napisane przez aniula83 Pokaż wiadomość
Witam

Coś ostatnio nie mam weny na pisanie ,i ogarneło mnie wielkie lenistwo nic mi sie nie chce robić
Zaraz zmykam na wizyte do ginka ,może zobacze dzisiaj mojego robaczka może jakąś fotke mu doktorek zrobi
Co do spania powiem Wam ,jak nie położe sie w dzień spać choć na chwilke przesypiam całą nocke be problemu co mnie cieszy
Rozmawiałam z mężem na temat fotelika i ich cen i stwierdziliśmy ze jednak wózek zakupimy używany a zainwestujemy w dobry fotelik ,żeby nie pożyczać od innych ludzi swoje to swoje, a po za tym to maż stwierdził że jak teraz wróci z poligonu ,zaraz po świętach idzie dokończyć prawo jazdy i zakupimy samochód więc ucieszyło mnie to
kciuki za wizytę..no i brawa dla męża - słuszna decyzja zarówno dot. fotelika jak i prawo jazdy

Cytat:
W zeszłym tygodniu udałam się na "obce strony internetowe" dokonałam zakupu leginsów i koszuli.
Koszula jeszcze za obszerna, bo ma dużą "przestrzeń na pomieszczenie brzucha" ale legginsy super, w końcu coś co nie prześwituje
linki poniżej:
ja też wczoraj grzebałam na zagranicznych stronach..tak mi się ciążowe ciuchy nie podobają.. legginsy widać, że fajne, ale jedne takie mam i nie bardzo mam z czym nosić, nie mam żadnych tunik itp.. wczoraj zamówiłam zwykłe -nieciążowe ciuchy, ale z miejscem na brzuch
Stary 2016-02-24, 08:59   #2186
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez asiulek8 Pokaż wiadomość
Moja córka to typ "nie wkłada mnie do niczego" hehe dlatego śpiworek się nie sprawdził

Kasia ruda - właśnie mi ortopeda tez mówił żeby dużo na boczkach nie leżała. W nocy zmieniałam jej pozycje z boczki na plecki, żeby po równo spala na każdym. A w dzień na brzuszku spala.
Moja na brzuchu w życiu. Darla się jakby ze skóry obdzierano. Ja nie miałam wyboru, musiała czasami leżeć na bokach. Później jak wróci że szkoły to Wam pokaże jakie ma ślady od leżenia na plecach non stop w szpitalu.
Po prostu nie można przesadzać w żadną stronę

---------- Dopisano o 10:51 ---------- Poprzedni post napisano o 10:46 ----------

Cytat:

Mnóstwo weganek w ciąży zjada chia i rodzą zdrowe dzieci. Ja mam i len i chia, każde z nich ma inne właściwości. Chia jest bogate w calcium, a ja mam z tym problem i dla mnie taki pudding z chia to chyba główna dawka tegoż właśnie. Nie przepadam za nabialem.
Lnem wyregulowalam sobie okres. Poprawiłam skórę a nawet robię maseczki na włosy. Jest cudownym źródłem kwasów omega we właściwych proporcjach.

---------- Dopisano o 10:55 ---------- Poprzedni post napisano o 10:51 ----------

Cytat:
Chyba jestem jedyną osobą na tym formum, która marzy o tym aby mój biust się nie powiększył.
I bez ciąży mam problem ze znalezieniem odpowiedniego biustonosza, a co dopiero, jeśli się jeszcze powiększy. Jakiś producent namiotów by się przydał

linki poniżej:

Nie jesteś sama. Jak poszłam w zeszłym tygodniu zakupić biustonosz to zaproponowano mi aż JEDEN. Ja nie lubię stanikow z samego materiału, muszą mieć usztywniane miseczki. I z takich jest bardzo słaby wybór w dużych rozmiarach. Już nje wspomnę o tym, że wyglądają zazwyczaj mało sexy:/

---------- Dopisano o 10:59 ---------- Poprzedni post napisano o 10:55 ----------

Cytat:
Napisane przez Origa Pokaż wiadomość
Ja też walczyłam, ale naprawdę nie żałuję, choc dziewczyny tu pisały, że to za późno, że najlepszy czas na podsłuchiwanie już minął etc. Wczoraj wieczorem kiedy liczyłam uderzenia serduszka wszystkie wątpliwości poszły w niepamięć
To prawda, najfajniejszy czas to był między 10-14 tygodniem. Później szkrab się rusza już dużo i serduszko trzeba gonić ale za to słychac takie pluski więc wiadomo, że się rusza
Stary 2016-02-24, 09:03   #2187
Krefetka
Zadomowienie

Jakiś czas temu czytałam porównanie wartości odżywczych różnych produktów teraz niestety nie znalazłam tego artykułu, ale znalazłam to:
http://www.ilovehowitfeels.pl/2014/0...y-nasiona.html
http://wyborcza.pl/TylkoZdrowie/1,13...owiedz_na.html
Stary 2016-02-24, 09:12   #2188
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
Jakiś czas temu czytałam porównanie wartości odżywczych różnych produktów teraz niestety nie znalazłam tego artykułu, ale znalazłam to:
http://www.ilovehowitfeels.pl/2014/0...y-nasiona.html
http://wyborcza.pl/TylkoZdrowie/1,13...owiedz_na.html
Dlatego używam wszystkich trzech
Każdy z innego powodu.
Chia i sezam dla wapnia. Len dla omega. Z chia robię chia pudding z płatkami owsianyni. Len miele do sałatek a z sezamu robię sól sezamowa.
Ja jestem zwolennikiem słuchania własnej intuicji a nie czytania blogów czy podazania za modą. Obserwacja własnego.ciala jest najważniejsza. To co nam smakuje i służy.
Dlatego mi koło zadka lata co i kto ma na talerzu. Ja jem mało mięsa i jak słyszę jak moja mama krzyczy, że musisz jeść mięso albo skąd biezesz proteiny to mi się słabo robi:/
Stary 2016-02-24, 09:27   #2189
navioe
Zakorzenienie

cześć ale gnacie, może dzisiaj będę chociaż na bierzaco bo nigdzie nie wychodzę i mam zamiar się lenić cały dzień. no poza ogarnieciem syfu w całej chacie ale mam nadzieje, że szybko się z tym uwine.
Piernik: przez Ciebie dzisiaj robię racuchy już wiem do kogo będę się zgłaszać po przepisy.
a nie wiesz czasem co mozna zrobić z 2kg jabłek, bo kupilismy ostatnio trzy kilo i zapomnielismy i już zaczynaja się robić ble. myslałam o jakimś musie czy coś ale żeby nie było z tym dużo babrania.
i zaraz idę robić leczo zjem cały gar

Talantea piona, bo ja też nie mam koleżanek. mam jedną kumpele z która dogaduje się świetnie i często z nią pisze, czasem się spotkamy i jest taką serdeczna kumpela z ogólniaka ale to taka znajomość bardzo luźna. poza tym jakieś tam znajome ze szkoły, ale to też gadam z nimi tylko na zajęciach. ale mam bardzo dużo kumpli. ostatnio nawet rozmawiałam z tż o tym, że nie cierpie damskich głosów śpiwających na co tż "przecież Ty w ogóle dziewczyn nie lubisz". no i tak jest, bo mega mnie wkurzają, przynajmniej większość których spotkałam w życiu to mega tepaki, no ja nie wiem jak z tym się można dogadać. wizaż przywraca mi wiarę w normalne, ogarniete kobiety choć też nie zawsze. nie mówię, że nie spotkałam się ze spoko dziewczynami ale była to rzadkość a i tak nie dogadywalismy się dobrze. więc wolę odpuścić niż mieć pseudo koleżaneczki i męczyć się spotykając się z nimi.

pisałyście o dresach i makijażu, ja w domu chodzę w dresach, często w piżamie, ba, nawet jak znajomi przyjdą pograć na pleju, na blanta, posiedzieć to ich tak przyjmuje jakoś nie czuję potrzeby ubierania ekstra ciuchów i malowania się tym bardziej w swojej własnej chawirze. a w domu nie ma opcji, żebym popylała w jeansach. tak samo jak nie mam problemu, żeby wyjść na miasto w dresie i bez makijażu, bo po prostu jest mi tak wygodnie i kocham siebie w takim zestawieniu, szpilek nie mam żadnych, nawet butów na obcasie. malować się lubię, kiedyś robiłam to codziennie i wyjście bez makijażu to oesu, miałam takie schizy na łeb, że wszyscy się na mnie patrzą i gapiłam się cały czas w podłogę. na codzień zwykle się nie maluje, przynajmniej mogę się podrapać po oku XD
malowanie się na poród to już dla mnie zupełna abstrakcja, ale ja taka jestem i co poradzę no.
tż zawsze jak zmyje makijaż to mówi "tak wygladasz najpiękniej" i nie ma problemu, że jestem w dresie bo sam jak wraca z pracy wchodzi w dresy i gitara.
navioe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-24, 09:29   #2190
TinkerrBell
Zadomowienie

Oglądacie Szecherezade na jedynce bo ja tak 😝😝😝
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości