|
|
#2251 |
|
Gang Iren
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Ryczę oglądając Kota z piekła rodem. Czy to ciąża?
|
#2252 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#2253 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
I Gratuluje wygranej z katarem!! Nareszcie!!!
|
|
#2254 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Na poczatek maleństwo bedzie z nami w p;okoju i tak mysle ze na przyszel wakacje to juz go pzrezuce do swojego pokoju. Co do wyprawki to ja musze wsyztko kupowac bo nie bardzo mam po kim jakies rzeczy. Kuzynka ma 10 lat (choc cicocia cos mowiła ze jakeis rzeczy ma to nie pogardze), z drugiej strony albo maja maluchy które sa wieksze albo takie no małe i planuja nastepne. Łóżeczko i szafke z pzrewijakiem napewno kupimy plus cala reszta, wózek moi rodzice obiecali ze kupia wiec spory wydatek odpada (juz mama yaptrzyła wózek fajny), no i ubranka jak cos dostane od kogos to bede sie bardzo cieszyc ale sporo napewno bede musiala pokupic. Myśle ze moi rodzice i moje dziadki (moi rodzice pierwszy raz zostana dziadkami a dziadki pradziadkami) bede chceci nam pomóc. Od strony meza brat ma corke ale sporo ubranek dali do bratowej do rodziny wiec pewnie nie za bardzo co bedzie a reszta rodzenstwa nie ma dzieci. Wiedzialam co nas czeka jakie wydatki wiec moje chorobowe bedzie odkładane na dziecko i na mele do salonu (pewnie nie wszytko kupimy ale moze cos). Cytat:
Co do kontroli to pzrechodza samych siebie zus kontroluje wzywa caly czas i wszytkich bez wyjatku nie wazne jakie L4. Moja mame na chemii wezwali to lekarka im takie zaświadczenie ze szpitala walneła ze nie czepiaja sie. Wogóle to społeczeństwo ma łatać dziure budzetowa wiec mandaty za byle co mozna łatwo dostac, kontrole z Zusu i zebiraja chorobowe, renty i emerytur za barzdo nie chca dawac tych wczesaniejszych. A pracodawców to juz masakra na dzien dobry od 50-do 200zl kary za nic. tylko w tym roku rodzice zarobili kar od sanepidów, jakis kontroli z województwa 1500zł a jest czerwiec. Soczepiaja sie o byle bzdure. |
||
|
|
|
#2255 | ||
|
Rozeznanie
|
haha mozliwe:SDs ja chcialam titanica obejrzec-wlaczylam film,zobaczylam Kate w 16minucie filmu i wielki ryk hahahah
Cytat:
Cytat:
co do zakupow-ja w sierpniu wyjezdzamdo UKwiec szkoda mi placic ubrania i 118zl za walizke skoro tam moge kupic.Zaczne od sierpnia/wrzesnia. ja dzis mialam ochotena maslanke-kupilam litr na przystanku i..prawie zasnelam ![]() ale z egzaminow z prawa cywilnego dostałam 5 i z anglika tez ![]() co do apetytów-widze,ze chce mi sie jesc i zaraz spac;D ale jem wiecej troszke co do l4...ja pracuje w ksiegowosci i az do wyjazdu-do sierpnia mimo,ze moge miec l4 nie biore-i do sierpnia pracuje.o co skoro dobrze sie czuje Edytowane przez lejdi_aga13 Czas edycji: 2013-06-08 o 14:55 |
||
|
|
|
#2256 |
|
Konto usunięte
|
dziewczynki tak sobie Was podczytałam trochę i widzę, że Mezaga zaciążyła
Kochana nawet nie wiesz jak się cieszę pamiętam Cię z wątku hashimoto - gratulacje i trzymam kciuki!!!!! |
|
|
|
#2257 |
|
Gang Iren
|
Lejdi_aga
za egzminy!Już kiedyś ci się pytałam,ale chyba nie zauważyłaś czy do UK na stałe się przenosicie? I w ogóle jak nastawienie na tą szykującą się zmianę?
|
#2258 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Każdy ma swoje zdanie dotyczącego zwolnienia lekarskiego w ciazy.
Ja mam półroczne dziecko, prowadzę działalność, zajmuje sie domem i jestem w ciazy. Teraz ciążą jest mi na rękę bo mogę zajmować sie moim dzieckiem i przy okazji odpoczac trochę od pracy. Dodam, że na macierzyńskim firma działała pełną parą, do tego maleńkie dziecko. Dlatego teraz chce odpocząć, zająć sie chwile sobą, Jasiem i moim przyszłym malenstwem. A pracować bede do 70-tki więc spokojnie jeszcze nadrobie te 8 miesięcy ciąży. Dodam jeszcze, że każda kobieta w ciazy ma prawo do zwolnienia chorobowego, to jest czas dla niej, żeby oswoić sie z sytuacja ktora nadejdzie, szczególnie jesli jest to pierwsza ciąża. Wedlu mnie l4 nie jest żadnym naciaganiem państwa na koszty, tylko naszym prawem. Poza tym ja już sie nauczyłam że w Polsce trzeba o swoje walczyc, bo jak stoisz i nic nie robisz to jeszcze po pysku dostaniesz. Często chce być fair w stosunku do polityku państwowej, ale sie po prostu nie da. Dlatego jest szansa by odpoczac, to ja wykorzystam. Oczywiscie to jest moje zdanie i szanuje kaxdego kto ma to zdanue odmienne ;-) |
|
|
|
#2259 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
oooj wybacz,nie zauwazylam prawdopodbnie na stale.Dokładnie to do Cardiff-Walia. Moj pochodzi stamtąd i ma tam całą rodzinkę tam wiec nie ma problemu.Jego siostra ma 2 dzieci-1 w wieku mojego synka w ma 1,5roku wiec sie nie boje ale boje sie tam porodu. |
|
|
|
|
#2260 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No udało nam się wreszcie:![]() ![]() ![]()
|
|
|
#2261 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Odp: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Cytat:
Z niżu demograficznego nigdy nie wyjdziemy zwłaszcza, że masa młodych ludzi wyjechała z kraju, tam sobie układają życie i tam będą rodzic i wychowywać swoje dzieci, jeśli się na nie zdecydują.
|
|
#2262 |
|
Zakorzenienie
|
Z tym l4 każdy ma po troszku rację,
Zmienię temat na bardziej przyjemny Właśnie upiekłam kruche ciasto z truskawkami podałam z bitą śmietaną ktoś chętny mam CAŁĄ blachę mmmm
|
#2263 |
|
Raczkowanie
|
Ja się zastanawiam dziś nad ciastem z rabarbarem
|
#2264 |
|
Gang Iren
|
Dla mnie L4 to jak nazwa wskazuje zwolnienie chorobowe,czyli powinno być brane w razie choroby. Jednak mogę zrozumieć sytuacje gdy ktoś bierze je,bo ma np pracę bardzo stresującą co w ciąży nie jest wskazane czy też jakieś ciężkie warunki pracy. Ale branie L4 ot tak,bo mi się należy,bo chcę sobie odpocząć (do tego służy urlop wypoczynkowy) tego nie rozumiem.
O to fajnie,z rodziną na pewno będzie łatwiej się wam żyło,zawsze to wsparcie jest. I większość kobiet rodzących w UK jest zadowolonych. Będzie dobrze!
|
#2265 |
|
Rozeznanie
|
ja dzis jade na wycieczke do czech wiec nawet nie wiem o ktorej wroce,jutro mam sesje nagraniową bo spiewam dodatkowo
wiec musze wrocic wyspana. ale zjadłabym ciasto
|
|
|
|
#2266 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
...czy tylko ten avatar jakośs mi się kojarzy?
|
|
#2267 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wczoraj się przestraszyłam, odruchowo ręka na brzuch, ale nie wierzę w takie rzeczy |
|
|
|
|
#2268 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Edytowane przez lejdi_aga13 Czas edycji: 2013-06-08 o 16:16 |
|
|
|
|
#2269 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#2270 |
|
Rozeznanie
|
aira nie znam
ale poslucham
|
|
|
|
#2271 |
|
Zakorzenienie
|
A ja jestem na imieninach u teścia. Już zjadłam grilla i ciasto- teściu szarlotkę upiekł
|
|
#2272 |
|
Rozeznanie
|
A ja wlasnie upieklam ciastka 'Magdalenki' i przygotowuje lody czekoladowe. Lody to dla Tż bo ja za czekoladowymi nie przepadam, ale ciasteczka są pycha i szybkie do zrobienia. Jedyne co to musze kontrolować poziom cukru bo w ostatnim badaniu krwi wyszedł minimalnie powyżej normy i za ok miesiąc bede kontrolować.
|
#2273 |
|
limonka84
|
Witam przyszłe mamy
![]() Wprawdzie wizyta u ginekologa dopiero przede mną, ale wszystko wskazuje na to, że jestem w ciąży. Ostatnia miesiączka: 19.04.2013 W połowie maja zrobiłam test ciążowy i wyszedł pozytywnie, dwie kreski. W tym tygodniu wybieram się na badanie ginekologiczne. Oby wszystko było ok. Pozdrawiam serdecznie
|
|
|
|
#2274 |
|
Rozeznanie
|
Wiesz w Twoich postach da się odczuć tą ogromną niechęć do kobiet które sa wysyłane na l4 mimo braku zagrożenia ciąży. Ja oszustwa nie widzę bo skoro ktoś pracuje w jednej firmie 8-9 lat i nie brał nigdy l4 dłużej njż 3 dni na grypę a zachodzi w ciążę i wybacz nie wyobrażam sobie pani w banku udzielającej mi kredytu która lata wymiotować, albo w restauracji kelnerki lub jest cała inna masa zawodów jak np. fryzjer który co ma powiedzieć klientom ja tylko strzygę bo mi się chce rzygać ja farbę i płyn do trwałej? A to, że odpowiedzialny pracodawca nie będzie przecież zmuszał pracownika kiedy widzi, w jakim jest stanie do pracy i szuka za niego zastępstwa to nie jest wg mnie żadne oszustwo. Ja jestem w takiej sytuacji, że nie dadzą mi innej pracy i wprost pracodawca mi powiedział, żebym była na l4 do końca bo w obecnej sytuacji nie ma pracy. I myślę, że jeśli kobieta się źle czuje - a każda jest inna i inaczej znosi ciąże to ma prawo i inny nic od tego, żeby sobie była na l4, a to, że całą ciąże no cóż dochodzi bolący kręgosłup, ktoś puchnie inny co innego nie można zakładać z góry, że jeśli ktoś przechodzi ciąże super to inny też. A co do pracodawców nie chcą zatrudniać i młodych bo przecież będą chcieli mieć dzieci i tymi z dziećmi bo dzieci chorują a starsi to już w ogóle świadomi swoich praw i nie dadzą sobą pomiatać.
|
|
|
|
#2275 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Migotka, przepis poproszę!!!!!!!!
właśnie mi się zamarzyło a nie mam sprawdzonego z truskawkami.Z tym l4 no cóż...ja będę pracować do końca wakacji. U mnie w firmie nie ma żadnego stanowiska niewymagającego pracy z komputerem. Nie ma opcji na przepisowe 4h dziennie - klienta nie interesuje czy jestem w ciąży. Raporty, kampanie, bieżączka, wszystko musi być zrobione na czas i nie ma tu w ogóle dyskusji. A na moim kliencie normalna praca to często gęsto nadgodziny, 10, 12 godzin dziennie. Dlatego trochę popracuję a potem spadam odpocząć czyli na L4. Biorąc pod uwagę bimbalion darmowych nadgodzin przez lata pracy oraz niezgodność mojej pracy z prawem (tyle h przy kompie w ciąży) to nie uważam się za oszustkę. A jeśli ktoś uważa inaczej, trudno, nie mam zamiaru się tym przejmować. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 18:26 ---------- Poprzedni post napisano o 18:25 ---------- SunShine, bardzo mi się podoba to co napisałaś.
24.09.2011 ![]() II kreski - 09.05.2013 23.12.2013 o godz. 2:35 urodziła się Hania ![]() Pyza dorasta |
|
|
|
#2276 |
|
Zakorzenienie
|
W tamtej ciąży pracowałam prawie do końca 7 miesiąca, krócej niż zamierzałam, ale uznałam, że nie ma sensu, skoro i tak myślałam już o czymś innym, nie mogłam się skupić, plecy bolały, dostawałam duszności i wszyscy na około tylko mnie irytowali.
Z resztą teraz też mnie już wszyscy irytują - jedna koleżanka za głośno mówi, druga ma skrzekliwy głos, kiero daje jakieś głupie polecenia, których mu już zaczynam odmawiać mówiąć, ze są bez sensu Jedynie TŻ mnei nie irtuje i dopiero w domu, ok 17 odzyskuję dobry humor, zaczynam się lepiej czuć i mieć apetyt. Kierownik powiedział mi kilka dni temu, żeby dac mu wcześniej znać jak będę się wybierać na L4 bo rozumie, że po tym co się stało pewnie pójdę wcześniej i jestem pod większą opieką
|
#2277 |
|
Rozeznanie
|
Wiesz bo jestem w takiej sytuacji teraz. I nikogo nie ściemniam i nie robię z siebie przewlekle chorej. Chyba, żeby być fair z państwem powinnam się zwolnić z pracy w trybie natychmiastowym bo jaki pożytek z ciężarnej instruktorki od koloryzacji włosów? To jest jakaś luka w prawie i jeśli zmienić by "powinno zapewnić się" na "musi się zapewnić" ciężarnej warunki do pracy to pewnie nagle mogłabym chociażby wypisywać świadectwa czy robić coś innego.
Szkoda natomiast, że państwo nie jest takie fair i z moich składek nawet nie mogę chodzić do ginekologa na NFZ czy nawet dostać się do laryngologa, neurologa czy innego specjalisty w ciągu miesiąca...bo nawet nie marzę o terminie z dnia na dzień no cóż przykre. |
|
|
|
#2278 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
3 żółtka 3 szklanki mąki (albo zwykła tortowa, ale 2 szklanki tortowej + 1 szklanka krupczatki) 3-4 łyżki cukru 3-4 łyżki śmietany 30% 1 kostka masła (82% tłuszczu) 2 łyżeczki proszku do pieczenia posypka: trochę cukru, mąki i margaryny (najlepiej Kasi) Ucieram żółtka z cukrem na puszystą masę. Mąkę, proszek do pieczenia, masło śmietanę wsypuję do miski dodaję utarte żółtko zagniatam i tyle ciasto nie może być klejące, jeśli będzie zbyt dodaj mąki Z posypką to już na oko nie mam żadnych proporcji ile mi wyjdzie tyle wyjdzie, jeśli za dużo - zamrażam i trę przy następnej okazji. na blaszkę wykładam ciasto, posypuję truskawkami i z"rzuczam" posypkę. Oczywiście reszta śmietany ląduje pod mikser żeby się nie zmarnowała ![]() ![]() Ciasto piecz 40-45 min w rozgrzanym piekarniku 160 stopni. Ja zawzięcie chcę chodzić do pracy do ok listopada.... o ile dzidzia pozwoli, tyle, że u mnie sprawa jest bardziej skomplikowana niestety, a chciałabym BARDZO mieć ten komfort, że jeśli bardzo chcę od razu idę na l4...niestety podejrzewam, że na macierzyńskim też będę musiała jakoś pracować eh... inaczej mogę nie mieć do czego wracać ![]() Wyobraźcie sobie ze TŻ przed chwilą wiercił 2 m ode mnie, odkurzał (montował listwy przypodłogowe) a ja spałam jak zabita... i pomyśleć, że przed ciążą nawet okna zamykałam bo irytował mnie nawet drobny szmer
|
|
#2279 | |
|
Zakorzenienie
|
Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Cytat:
Jeżeli kobieta bez wskazań medycznych idzie na zwolnienie po zobaczeniu dwóch kresek (a wymioty SĄ przyczyna medyczna, dokładnie tak samo jak grypa żołądkowa czy zatrucie) to tak, czuje, ze mnie oszukuje. Przyjmuje, ze kobiety po poronieniach (szczególnie wiecej niz jednym) czy po wielu latach starania sie o dziecko - ten mogą siedzieć cała ciąże w domu - ich obciążony wywiad jest wystarczająca przyczyna do wystawienia zwolnienia. Rozumiem tez pójście na zwolnienie z powodu ciazy w trzecim trymestrze, ale na pewno nie w pierwszym, jesli ciaza jest fizjologiczna i nic sie nie dzieje. I uważam, ze zwolnienie w ciazy powinno byc płatne dokładnie tak samo jak każde inne - 80% - rozwiazaloby to większość problemów.
|
|
#2280 |
|
Raczkowanie
|
Perfuzja, a jeżeli pracodawca podpisuje z pracownikiem umowę o dzieło, a pracownik codziennie pracuje przez 8 h za kwotę poniżej minimalnej krajowej i jego praca ma znamiona stosunku pracy, to jest w porządku?
Jeżeli pracodawca podpisuje umowę z pracownikiem na minimalne wynagrodzenie, a resztę pensji daje mu pod stołem w 10 ratach i nie odprowadza od tego składek, to on nie oszukuje? Oczywiście możesz powiedzieć, że pracownik się może na to nie zgodzić i nie pobierać nielegalnej części wynagrodzenia. Od nadgodzin za "Bóg zapłać"też można się uwolnić, zwalniając się z pracy, bo na nasze miejsce czeka rzesza ludzi po szkole którzy są tanią siłą roboczą. Nie oszukujmy się nawzajem. To zazwyczaj pracodawca wykorzystując gorszą pozycje pracownika oszukuje.
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:11.

Tak mi z reszta doradził mój Mężu, które już jedno dziecko odchował i faktycznie wstawanie po kilka razy ( bo nie kilkanaście, prawda?
) w nocy do dziecka i wędrówka między pokojami to pomysł nie dla mnie.

ktoś chętny
ale zjadłabym ciasto
ale poslucham
16.06.2012