|
|
#2281 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Biżuteryjna DG
Cytat:
.
|
|
|
#2282 |
|
Raczkowanie
|
Witam, i ja chciałabym zasięgnąć porady od was jeśli można, przeczytałam wątek do około 50 strony choć jeszcze nie mam działalności, natomiast mam taką sytuację: moja szefowa poprosiła mnie o założenie działalności gospodarczej dzięki której miałabym wystawiać jej rachunki za wykonaną pracę (prace biurowe), chodzi pewnie o rachunki uproszczone czyli zwolnione z podatku Vat, no i teraz pytanie, czy jak bym chciała dołączyć do tego biżuterię, czy inne rękodzieło (a jak wiadomo na biżuterię trzeba mieć kasę fiskalną i naliczać VAT) to czy wtedy już za wszystkie wykonywane przeze mnie usługi muszę naliczać VAT, również do tych prac biurowych czy to można jakoś rozdzielić, że wystawianie rachunków plus na biżu paragon czy faktura z VAT. Pewnie to jedno z głupszych pytań, ale ja nie mam o tym zielonego pojęcia, a jeszcze nie podjęłam decyzji o zakładaniu w ogóle DG. Chodzi o to że ja swoich prac nigdzie nie sprzedaje, ewentualnie rozdaję w rodzinie i u przyjaciół ale pomyślałam, że jeśli i tak mam założyć tą działalnośc na potrzeby pracy która wykonuję to może i by jeszcze jakieś dodatkowe korzyści z tego wyciągnąć. Jak myślicie?
|
|
#2283 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Aha, nie da się rozdzielić. Edytowane przez clementinne Czas edycji: 2011-12-07 o 13:03 |
|
|
|
|
|
#2284 |
|
Raczkowanie
|
clementinne - dzięki za pomoc
czyli ogólnie jeśli już mam zakładać DG z wiadomych przyczyn to radzisz by od razu zorganizować to tak, bym mogła swoje robótki bez problemu sprzedawać i powiedzmy "zarabiać" na siebie. Hmmm wiem, że już wałkowałyście to 100 razy, ale czy któraś z was mogłaby mi jeszcze ewentualnie takie podstawowe koszty tej całej działalności podsumować, bo rozumiem, że na początek to są jakieś tam opłaty urzędowe, związane z założeniem działalności, pieczątka i takie tam, kasa fiskalna, komputer i oprogramowanie (z tego co doczytałam to jest możliwość zastąpienia płatnych programów - bezpłatnymi) no i koszty związane z księgową, i ten ZUS, a może któraś mi podpowiedzieć jak jest z VAT czy on duży wychodzi, jak się go oblicza, kiedy płaci...czy coś jeszcze pominęłam? Przepraszam jeszcze raz za te pytania, ale powiem szczerze, że boję się trochę tej całej DG, że nie dam z wszystkim rady
|
|
#2285 |
|
Zadomowienie
|
Koszty założenia:
-ok. 170 zł za zostanie podatnikiem VAT -ok. 1000 zł najtańsza kasa fiskalna (ok. 90% wartości można odzyskać) -pieczątka nie jest niezbędna, a zakup najtańszej to ok. 20 zł -komputera specjalnie do DG kupować nie trzeba, programy powinny mieć licencję do użytku komercyjnego, która jest dość droga (np. Office ok. 800 zł, Photoshop ok. 3500 zł); inna rzecz, że nie każdy się tym przejmuje Koszty prowadzenia DG: -ZUS na dzień dzisiejszy ok. 360 zł / miesiąc -VAT zależy od tego ile sprzedasz - im większa sprzedaż, tym więcej masz do zapłaty; liczy się go: WARTOŚĆ VAT ZE SPRZEDAŻY - WARTOŚĆ VAT Z ZAKUPÓW = VAT DO ZAPŁATY -księgowa podobno ok. 100 zł / miesiąc (nie wiem, nie korzystam)
|
|
|
#2286 |
|
Raczkowanie
|
Beacia87 - dzięki Ci bardzo
Ogólnie to wszystkie dziewczyny jesteście super
|
|
#2287 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Księgowa koszt od 100 wzwyż - ja płacę 150zł tak do 20-30 dokumentów. Ale ani do ZUSu ani do Skarbówki nie muszę chodzić i ogólnie dobra sprawa jak się ma mało czasu i na księgowości się człowiek mało zna a to ja właśnie ![]() A ja mam inne pytanie powoli zbliża się koniec roku a więc przede mną pierwsza inwentaryzacja Powiedzcie mi proszę Dziewczyny czy jak kupowałyście na fakturę takie rzeczy bardziej "biurowe" długopisy, jakieś teczki segregatory itp. wykazywałyście to jakoś w inwentaryzacji czy tylko takie rzeczy kupione do dalszej odsprzedaży, ewentualnie materiały? |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2288 |
|
Zadomowienie
|
Do inwentaryzacji idą tylko wyroby gotowe, w toku i półprodukty. Czyli po ludzku mówiąc materiały i biżuteria.
|
|
|
#2289 |
|
Zadomowienie
|
Kobietki samozatrudnione, ja z innej beczki trochę. Próbuję właśnie wypełnić druk ZUS Z3a do zwolnienia lekarskiego, a jestem samozatrudniona i płacę jeszcze obniżone składki:
http://www.zus.pl/pliki/formularze/z_3a.pdf i pojęcia zielonego nie mam, co powinnam wpisać w tabeli na końcu w rubryce Podstawa wymiaru składek. Takie info znalazłam na necie: http://www.bankier.pl/firma/niezbedn....html?part=zus Czy to powinna być kwota 2015,4zł? Bo z tego co zrozumiałam, w tabelę wpisuję 12 miesięcy wstecz przed okresem zwolnienia (u mnie to są 2 tygodnie grudnia), czyli od 12.2010 do 11.2011, a składki za 2011 rok wg powyższej tabeli wynoszą właśnie 2015,4zł. Czy ja źle kombinuję? Czy ktoś jest mi to w stanie łopatologicznie wyłożyć?
|
|
|
|
|
#2290 |
|
Wtajemniczenie
|
W kwestii oprogramowania - zamiast MS Office można używać darmowego OpenOffice lub LibraOffice. A zamiast Photosopa może być Gimp (darmowy) lub PaintShopPro (ok. 300 zł).
No i Windows (ok. 400 zł) lub Linux (free) Bez księgowej też da się obyć
|
|
|
|
|
#2291 |
|
Zadomowienie
|
A OpenOffice, Gimp i PaintShopPro mają licencję, która pozwala na komercyjne wykorzystywanie (dwa pierwsze za darmo, a ostatni za te 300 zł)?
|
|
|
#2292 |
|
Rozeznanie
|
Już nic, nie doczytałam
Edytowane przez skidblandir Czas edycji: 2011-12-14 o 18:52 |
|
|
|
|
#2293 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Edytowane przez Pepus Czas edycji: 2011-12-15 o 23:14 |
|
|
|
|
|
#2294 |
|
Wtajemniczenie
|
2 pierwsze raczej tak (używam ich w pracy
), a PSP ma komercyjna licencję chyba ciut droższą (ale rzędu ok. 100 zł, więc i tak taniej )
|
|
|
|
|
#2295 |
|
Przyczajenie
|
Remanent- Wszystko co warto wiedzieć
Witam Was serdecznie jako nowa ,ale od dawna podczytująca i ucząca się z tego forum.
.Może uda się stworzyć tu taki zbiór potrzebnych informacji o remanencie, bo chyba nie ma jeszcze takiego na forum
|
|
|
|
|
#2296 |
|
Zadomowienie
|
Zastanawia mnie kwestia zagubionej przesyłki. Najprawdopodobniej zaginęła mi jedna nieubezpieczona paczka. Ewentualne odszkodowanie będzie niższe niż jej wartość. W związku z tym czy mogę zrobić korektę paragonu, aby nie płacić VAT-u od sprzedaży?
|
|
|
#2297 |
|
Zakorzenienie
|
Dostałam zwrot od klienta, na żądanie... Paragon był i zniknął... Czy jest jakiś sposób skorygowania sprzedaży? Mogę go odszukać na rolce i dołączyć ksero?
|
|
#2298 |
|
Zadomowienie
|
Tak - musisz zrobić ksero i opisać tak, jak zwykle opisuje się zwrot.
|
|
|
#2299 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Remanent- Wszystko co warto wiedzieć
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2300 |
|
Zadomowienie
|
No ale przecież klient za tą biżu zapłacił -> dostałaś te pieniądze. Jedyne co możesz zrobić, to zrobić z tego zwrot, czyli oddać mu kasę. A odszkodowanie potem sobie wliczyć tak, jak wlicza się odszkodowania z poczty. A jeżeli klient koniecznie chce tą biżu - no to musisz to zostawić tak jak jest. US przygody z pocztą nie interesują.
|
|
|
|
|
#2301 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2302 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Inaczej by było, gdyby udało się zrobić kopię - wówczas musiałabyś zapłacić VAT jak za normalną sprzedaż, no bo klient zapłacił, i jeszcze podatek od odszkodowania, które i tak nie pokryje kosztów, więc kiepsko. |
|
|
|
|
|
#2303 |
|
Zadomowienie
|
Dzięki, clementinne. Dowiem się jeszcze w US jak dokładnie to wszystko porozliczać.
|
|
|
#2304 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny,
wielka prośba/pytanie. Czy zdarzyło się którejś z Was robić okresowy przegląd kasy w innym serwisie niż ten, w którym kupowałyście? Czy stanowi to jakiś problem z perspektywy urzędów? Rozważam takie rozwiązanie, ale trochę mam stracha. Mój serwis jest we Wro, a ja już tam nie mieszkam i koszt podróży trochę mnie morduje, plus cały dzień mi przepada, a wolałabym robić coś innego niż przesiadywać w pociągach i na dworcach I przepraszam, jeżeli takie pytanie już padło, staram się być z tym wątkiem na bieżąco, ale czasami można coś przegapić. Pozdrawiam serdecznie!
|
|
|
#2305 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Serwisowi zależy jak widać na kliencie, w końcu to dla nich zarobek...
Edytowane przez poppppy Czas edycji: 2012-01-20 o 12:45 |
|
|
|
|
|
#2307 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki Dziewczyny
Owszem, dojedzie, ale skasuje niesamowicie dużo za dojazd (oczywiście z mojej perspektywy), co wcale mnie nie bawi, bo znam naprawdę lepsze sposoby na wydawanie kasy. Prawdopodobnie Pan nie ma w tym mieście zbyt wielu klientów i stąd taki koszt. Udało mi się znaleźć serwis lokalny, który prawdopodobnie przejmie moją kasę, trochę papierków pewnie będzie z tym związanych, ale wydaje mi się, że tak będzie łatwiej. Zobaczymy jak się tam pofatyguję, by załatwić formalności. Za zmianą przemawia przede wszystkim ewentualna awaria - przecież nie pojadę z zepsutą kasą, która powinna działać na wczoraj sto czy więcej kilometrów Ahh, głupia byłam, że wcześniej nie załatwiłam tego tutaj :PGdyby ktoś inny szukał informacji na ten temat - dowiedziałam się, że jak najbardziej można zmienić serwis kasy, przy czym należy to zgłosić zarówno do US, jak i do producenta kasy, wymagają też opłaty (w moim wypadku około 100zł netto) i dość ważnego powodu (miły Pan z potencjalnego nowego serwisu powiedział, że większa odległość jak najbardziej się kwalifikuje, jeżeli nie ma możliwości jeżdżenia).
|
|
|
#2308 |
|
Konto usunięte
|
no nieźle ... nie wiedziałam, że z kasami to aż takie cyrki
|
|
|
|
|
#2309 |
|
Rozeznanie
|
Oby się nie psuły
|
|
|
|
|
#2310 |
|
Rozeznanie
|
Z tego co się orientuję to serwis możesz zmienić. Nie wiem dokładnie jak, ale wiem, że jest to płatne i że też mnie to czeka
![]() |
Nowe wątki na forum Biżuteria
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:56.

.

zapraszam