Biżuteryjna DG - Strona 77 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-11-29, 13:46   #2281
Pepus
Wtajemniczenie

GG do Pepus
Dot.: Biżuteryjna DG

Cytat:
Napisane przez gapcio22 Pokaż wiadomość
Witajcie, czy którejś z was zdarzyło się (nie wiem jakim cudem)skasować pamięć bazy PLU w kasie fiskalnej??? nie mam kodów;/ czym to grozi??? mam nadzieję,że pamięć sprzedaży jest zachowana ....
Spokojnie teraz musisz wprowadzić kody od początku albo zlecić to serwisowi. Mi się nie zdarzyło skasować bazy na szczęście, bo mam koło 150 pozycji .

Pepus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-07, 08:59   #2282
kanioska
Raczkowanie

GG do kanioska

Witam, i ja chciałabym zasięgnąć porady od was jeśli można, przeczytałam wątek do około 50 strony choć jeszcze nie mam działalności, natomiast mam taką sytuację: moja szefowa poprosiła mnie o założenie działalności gospodarczej dzięki której miałabym wystawiać jej rachunki za wykonaną pracę (prace biurowe), chodzi pewnie o rachunki uproszczone czyli zwolnione z podatku Vat, no i teraz pytanie, czy jak bym chciała dołączyć do tego biżuterię, czy inne rękodzieło (a jak wiadomo na biżuterię trzeba mieć kasę fiskalną i naliczać VAT) to czy wtedy już za wszystkie wykonywane przeze mnie usługi muszę naliczać VAT, również do tych prac biurowych czy to można jakoś rozdzielić, że wystawianie rachunków plus na biżu paragon czy faktura z VAT. Pewnie to jedno z głupszych pytań, ale ja nie mam o tym zielonego pojęcia, a jeszcze nie podjęłam decyzji o zakładaniu w ogóle DG. Chodzi o to że ja swoich prac nigdzie nie sprzedaje, ewentualnie rozdaję w rodzinie i u przyjaciół ale pomyślałam, że jeśli i tak mam założyć tą działalnośc na potrzeby pracy która wykonuję to może i by jeszcze jakieś dodatkowe korzyści z tego wyciągnąć. Jak myślicie?

Wymianka książki: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=691852
kanioska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-07, 13:02   #2283
clementinne
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kanioska Pokaż wiadomość
Witam, i ja chciałabym zasięgnąć porady od was jeśli można, przeczytałam wątek do około 50 strony choć jeszcze nie mam działalności, natomiast mam taką sytuację: moja szefowa poprosiła mnie o założenie działalności gospodarczej dzięki której miałabym wystawiać jej rachunki za wykonaną pracę (prace biurowe), chodzi pewnie o rachunki uproszczone czyli zwolnione z podatku Vat, no i teraz pytanie, czy jak bym chciała dołączyć do tego biżuterię, czy inne rękodzieło (a jak wiadomo na biżuterię trzeba mieć kasę fiskalną i naliczać VAT) to czy wtedy już za wszystkie wykonywane przeze mnie usługi muszę naliczać VAT, również do tych prac biurowych czy to można jakoś rozdzielić, że wystawianie rachunków plus na biżu paragon czy faktura z VAT. Pewnie to jedno z głupszych pytań, ale ja nie mam o tym zielonego pojęcia, a jeszcze nie podjęłam decyzji o zakładaniu w ogóle DG. Chodzi o to że ja swoich prac nigdzie nie sprzedaje, ewentualnie rozdaję w rodzinie i u przyjaciół ale pomyślałam, że jeśli i tak mam założyć tą działalnośc na potrzeby pracy która wykonuję to może i by jeszcze jakieś dodatkowe korzyści z tego wyciągnąć. Jak myślicie?
Tak zupełnie prywatnie i osobiście Ci radzę lepiej rozszerzyć zakres tej Twojej nowej DG, bo jeżeli firma każe Ci założyć swoją firmę, żebyś mogła wykonywać prace biurowe, to znaczy, że z tą firmą jest kiepsko, i im lepszy będziesz mieć plan B na wszelki wypadek, tym lepiej dla Ciebie. Bo rozumiem, że można wymagać samozatrudnienia od kogoś w rodzaju podwykonawcy, ale prace biurowe to na miłość boską element normalnej działalności firmy. I jeszcze, że chce rachunki - czyli ma być jak najtaniej.

Aha, nie da się rozdzielić.

Edytowane przez clementinne
Czas edycji: 2011-12-07 o 13:03
clementinne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-08, 10:34   #2284
kanioska
Raczkowanie

GG do kanioska

clementinne - dzięki za pomoc

czyli ogólnie jeśli już mam zakładać DG z wiadomych przyczyn to radzisz by od razu zorganizować to tak, bym mogła swoje robótki bez problemu sprzedawać i powiedzmy "zarabiać" na siebie. Hmmm wiem, że już wałkowałyście to 100 razy, ale czy któraś z was mogłaby mi jeszcze ewentualnie takie podstawowe koszty tej całej działalności podsumować, bo rozumiem, że na początek to są jakieś tam opłaty urzędowe, związane z założeniem działalności, pieczątka i takie tam, kasa fiskalna, komputer i oprogramowanie (z tego co doczytałam to jest możliwość zastąpienia płatnych programów - bezpłatnymi) no i koszty związane z księgową, i ten ZUS, a może któraś mi podpowiedzieć jak jest z VAT czy on duży wychodzi, jak się go oblicza, kiedy płaci...czy coś jeszcze pominęłam? Przepraszam jeszcze raz za te pytania, ale powiem szczerze, że boję się trochę tej całej DG, że nie dam z wszystkim rady

Stary 2011-12-08, 11:15   #2285
Beacia87
Zadomowienie

GG do Beacia87

Koszty założenia:
-ok. 170 zł za zostanie podatnikiem VAT
-ok. 1000 zł najtańsza kasa fiskalna (ok. 90% wartości można odzyskać)
-pieczątka nie jest niezbędna, a zakup najtańszej to ok. 20 zł
-komputera specjalnie do DG kupować nie trzeba, programy powinny mieć licencję do użytku komercyjnego, która jest dość droga (np. Office ok. 800 zł, Photoshop ok. 3500 zł); inna rzecz, że nie każdy się tym przejmuje

Koszty prowadzenia DG:
-ZUS na dzień dzisiejszy ok. 360 zł / miesiąc
-VAT zależy od tego ile sprzedasz - im większa sprzedaż, tym więcej masz do zapłaty; liczy się go: WARTOŚĆ VAT ZE SPRZEDAŻY - WARTOŚĆ VAT Z ZAKUPÓW = VAT DO ZAPŁATY
-księgowa podobno ok. 100 zł / miesiąc (nie wiem, nie korzystam)
Stary 2011-12-08, 14:34   #2286
kanioska
Raczkowanie

GG do kanioska

Beacia87 - dzięki Ci bardzo przynajmniej troszkę mi się rozjaśniło

Ogólnie to wszystkie dziewczyny jesteście super pozdrawiaaaaam

Stary 2011-12-08, 22:01   #2287
gacekart
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Beacia87 Pokaż wiadomość
Koszty założenia:
-ok. 170 zł za zostanie podatnikiem VAT
-ok. 1000 zł najtańsza kasa fiskalna (ok. 90% wartości można odzyskać)
-pieczątka nie jest niezbędna, a zakup najtańszej to ok. 20 zł
-komputera specjalnie do DG kupować nie trzeba, programy powinny mieć licencję do użytku komercyjnego, która jest dość droga (np. Office ok. 800 zł, Photoshop ok. 3500 zł); inna rzecz, że nie każdy się tym przejmuje

Koszty prowadzenia DG:
-ZUS na dzień dzisiejszy ok. 360 zł / miesiąc
-VAT zależy od tego ile sprzedasz - im większa sprzedaż, tym więcej masz do zapłaty; liczy się go: WARTOŚĆ VAT ZE SPRZEDAŻY - WARTOŚĆ VAT Z ZAKUPÓW = VAT DO ZAPŁATY
-księgowa podobno ok. 100 zł / miesiąc (nie wiem, nie korzystam)

Księgowa koszt od 100 wzwyż - ja płacę 150zł tak do 20-30 dokumentów. Ale ani do ZUSu ani do Skarbówki nie muszę chodzić i ogólnie dobra sprawa jak się ma mało czasu i na księgowości się człowiek mało zna a to ja właśnie

A ja mam inne pytanie
powoli zbliża się koniec roku a więc przede mną pierwsza inwentaryzacja
Powiedzcie mi proszę Dziewczyny czy jak kupowałyście na fakturę takie rzeczy bardziej "biurowe" długopisy, jakieś teczki segregatory itp. wykazywałyście to jakoś w inwentaryzacji czy tylko takie rzeczy kupione do dalszej odsprzedaży, ewentualnie materiały?
Stary 2011-12-09, 00:53   #2288
Beacia87
Zadomowienie

GG do Beacia87

Do inwentaryzacji idą tylko wyroby gotowe, w toku i półprodukty. Czyli po ludzku mówiąc materiały i biżuteria.
Stary 2011-12-13, 23:22   #2289
ollccia
Zadomowienie

Kobietki samozatrudnione, ja z innej beczki trochę. Próbuję właśnie wypełnić druk ZUS Z3a do zwolnienia lekarskiego, a jestem samozatrudniona i płacę jeszcze obniżone składki:
http://www.zus.pl/pliki/formularze/z_3a.pdf

i pojęcia zielonego nie mam, co powinnam wpisać w tabeli na końcu w rubryce Podstawa wymiaru składek. Takie info znalazłam na necie:
http://www.bankier.pl/firma/niezbedn....html?part=zus

Czy to powinna być kwota 2015,4zł? Bo z tego co zrozumiałam, w tabelę wpisuję 12 miesięcy wstecz przed okresem zwolnienia (u mnie to są 2 tygodnie grudnia), czyli od 12.2010 do 11.2011, a składki za 2011 rok wg powyższej tabeli wynoszą właśnie 2015,4zł. Czy ja źle kombinuję?
Czy ktoś jest mi to w stanie łopatologicznie wyłożyć?
ollccia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-14, 11:56   #2290
kulkam
Wtajemniczenie

GG do kulkam

W kwestii oprogramowania - zamiast MS Office można używać darmowego OpenOffice lub LibraOffice. A zamiast Photosopa może być Gimp (darmowy) lub PaintShopPro (ok. 300 zł).
No i Windows (ok. 400 zł) lub Linux (free)
Bez księgowej też da się obyć
kulkam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-14, 14:51   #2291
Beacia87
Zadomowienie

GG do Beacia87

Cytat:
Napisane przez kulkam Pokaż wiadomość
W kwestii oprogramowania - zamiast MS Office można używać darmowego OpenOffice lub LibraOffice. A zamiast Photosopa może być Gimp (darmowy) lub PaintShopPro (ok. 300 zł).
No i Windows (ok. 400 zł) lub Linux (free)
Bez księgowej też da się obyć
A OpenOffice, Gimp i PaintShopPro mają licencję, która pozwala na komercyjne wykorzystywanie (dwa pierwsze za darmo, a ostatni za te 300 zł)?
Stary 2011-12-14, 18:47   #2292
skidblandir
Rozeznanie

GG do skidblandir

Już nic, nie doczytałam

Edytowane przez skidblandir
Czas edycji: 2011-12-14 o 18:52
skidblandir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-15, 23:11   #2293
Pepus
Wtajemniczenie

GG do Pepus

Cytat:
Napisane przez ollccia Pokaż wiadomość
Kobietki samozatrudnione, ja z innej beczki trochę. Próbuję właśnie wypełnić druk ZUS Z3a do zwolnienia lekarskiego, a jestem samozatrudniona i płacę jeszcze obniżone składki:
http://www.zus.pl/pliki/formularze/z_3a.pdf

i pojęcia zielonego nie mam, co powinnam wpisać w tabeli na końcu w rubryce Podstawa wymiaru składek. Takie info znalazłam na necie:
http://www.bankier.pl/firma/niezbedn....html?part=zus

Czy to powinna być kwota 2015,4zł? Bo z tego co zrozumiałam, w tabelę wpisuję 12 miesięcy wstecz przed okresem zwolnienia (u mnie to są 2 tygodnie grudnia), czyli od 12.2010 do 11.2011, a składki za 2011 rok wg powyższej tabeli wynoszą właśnie 2015,4zł. Czy ja źle kombinuję?
Czy ktoś jest mi to w stanie łopatologicznie wyłożyć?
Najlepiej sprawdź na stronie ZUS - http://www.zus.pl/default.asp?p=1&id=35.

Edytowane przez Pepus
Czas edycji: 2011-12-15 o 23:14
Pepus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-22, 11:48   #2294
kulkam
Wtajemniczenie

GG do kulkam

2 pierwsze raczej tak (używam ich w pracy ), a PSP ma komercyjna licencję chyba ciut droższą (ale rzędu ok. 100 zł, więc i tak taniej )
kulkam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-27, 20:25   #2295
panora
Przyczajenie

Remanent- Wszystko co warto wiedzieć

Witam Was serdecznie jako nowa ,ale od dawna podczytująca i ucząca się z tego forum. Przede mną pierwszy remanent. Jak się za niego zabrać ? Jak liczyć srebro, czy spisujecie każdy kamyczek? co ze sznurami drobnicy?Co z fakturami za zakupy, na których jest tylko jedna pozycja "akcesoria jubilerskie" . Jak wyceniacie produkt gotowy-tylko koszt materiałów czy też robociznę. Czy robicie remanent w sposób "kreatywny"- żeby tylko zgadzało się w "papierach" czy faktycznie wszystko szczegółowo spisujecie. Czy któraś z was miała kontrol remanentu i jak to przebiagało- Przecież oni też chyba nie są w stanie się połapać w tej drobnicy i pewnie sprawdzają tylko papiery a nie wiedzą czy to jest zgodne ze stanem faktycznym ? Jak przez to przejść-pomóżcie .Może uda się stworzyć tu taki zbiór potrzebnych informacji o remanencie, bo chyba nie ma jeszcze takiego na forum
panora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-29, 20:22   #2296
Beacia87
Zadomowienie

GG do Beacia87

Zastanawia mnie kwestia zagubionej przesyłki. Najprawdopodobniej zaginęła mi jedna nieubezpieczona paczka. Ewentualne odszkodowanie będzie niższe niż jej wartość. W związku z tym czy mogę zrobić korektę paragonu, aby nie płacić VAT-u od sprzedaży?
Stary 2011-12-29, 20:28   #2297
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Dostałam zwrot od klienta, na żądanie... Paragon był i zniknął... Czy jest jakiś sposób skorygowania sprzedaży? Mogę go odszukać na rolce i dołączyć ksero?
Stary 2011-12-29, 21:09   #2298
Beacia87
Zadomowienie

GG do Beacia87

Cytat:
Napisane przez KarmazynowyKamyk Pokaż wiadomość
Dostałam zwrot od klienta, na żądanie... Paragon był i zniknął... Czy jest jakiś sposób skorygowania sprzedaży? Mogę go odszukać na rolce i dołączyć ksero?
Tak - musisz zrobić ksero i opisać tak, jak zwykle opisuje się zwrot.
Stary 2011-12-29, 22:21   #2299
b63bdcbfff406577d9ada7164387e5b089fe68ad_5f24a288175e6
Konto usunięte

Dot.: Remanent- Wszystko co warto wiedzieć

Cytat:
Napisane przez panora Pokaż wiadomość
Witam Was serdecznie jako nowa ,ale od dawna podczytująca i ucząca się z tego forum. Przede mną pierwszy remanent. Jak się za niego zabrać ? Jak liczyć srebro, czy spisujecie każdy kamyczek? co ze sznurami drobnicy?Co z fakturami za zakupy, na których jest tylko jedna pozycja "akcesoria jubilerskie" . Jak wyceniacie produkt gotowy-tylko koszt materiałów czy też robociznę. Czy robicie remanent w sposób "kreatywny"- żeby tylko zgadzało się w "papierach" czy faktycznie wszystko szczegółowo spisujecie. Czy któraś z was miała kontrol remanentu i jak to przebiagało- Przecież oni też chyba nie są w stanie się połapać w tej drobnicy i pewnie sprawdzają tylko papiery a nie wiedzą czy to jest zgodne ze stanem faktycznym ? Jak przez to przejść-pomóżcie .Może uda się stworzyć tu taki zbiór potrzebnych informacji o remanencie, bo chyba nie ma jeszcze takiego na forum
Witam. Nie pomogę w tej kwestii, bo też pierwszy spis przede mną, ale przeglądnij ten wątek. Jest tu kilka informacji na pytania, które zadałaś, np. tu czy tu.
b63bdcbfff406577d9ada7164387e5b089fe68ad_5f24a288175e6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-29, 23:11   #2300
clementinne
Zadomowienie

Cytat:
Zastanawia mnie kwestia zagubionej przesyłki. Najprawdopodobniej zaginęła mi jedna nieubezpieczona paczka. Ewentualne odszkodowanie będzie niższe niż jej wartość. W związku z tym czy mogę zrobić korektę paragonu, aby nie płacić VAT-u od sprzedaży?
No ale przecież klient za tą biżu zapłacił -> dostałaś te pieniądze. Jedyne co możesz zrobić, to zrobić z tego zwrot, czyli oddać mu kasę. A odszkodowanie potem sobie wliczyć tak, jak wlicza się odszkodowania z poczty. A jeżeli klient koniecznie chce tą biżu - no to musisz to zostawić tak jak jest. US przygody z pocztą nie interesują.
Stary 2011-12-29, 23:42   #2301
Beacia87
Zadomowienie

GG do Beacia87

Cytat:
Napisane przez clementinne Pokaż wiadomość
No ale przecież klient za tą biżu zapłacił -> dostałaś te pieniądze. Jedyne co możesz zrobić, to zrobić z tego zwrot, czyli oddać mu kasę. A odszkodowanie potem sobie wliczyć tak, jak wlicza się odszkodowania z poczty. A jeżeli klient koniecznie chce tą biżu - no to musisz to zostawić tak jak jest. US przygody z pocztą nie interesują.
Klient zapłacił, kasa leży u pośrednika, ja jej nie dostanę, jeśli paczka nie dojdzie. Kopii nie wykonam. Nie wiem jak w tej sytuacji powinnam się rozliczyć z VAT-u. Jeśli Cię dobrze zrozumiałam powinnam to potraktować jako zwrot od klienta i w takim trybie anulować sprzedaż?
Stary 2011-12-30, 05:35   #2302
clementinne
Zadomowienie

Cytat:
Klient zapłacił, kasa leży u pośrednika, ja jej nie dostanę, jeśli paczka nie dojdzie. Kopii nie wykonam. Nie wiem jak w tej sytuacji powinnam się rozliczyć z VAT-u. Jeśli Cię dobrze zrozumiałam powinnam to potraktować jako zwrot od klienta i w takim trybie anulować sprzedaż?
U pośrednika czyli w galerii. Jeżeli klient nie dostanie biżu - galeria mu odda pieniądze, więc Ty musisz zrobić u siebie zwrot (ksero paragonu z rolki), bo tej sprzedaży jakby nie było. A odszkodowanie z poczty to zupełnie inne pieniądze, inaczej księgowane. Jak dla mnie, nawet nie musisz tego szczegółowo opisywać na formularzu anulowania sprzedaży z kasy.

Inaczej by było, gdyby udało się zrobić kopię - wówczas musiałabyś zapłacić VAT jak za normalną sprzedaż, no bo klient zapłacił, i jeszcze podatek od odszkodowania, które i tak nie pokryje kosztów, więc kiepsko.
Stary 2011-12-30, 09:52   #2303
Beacia87
Zadomowienie

GG do Beacia87

Dzięki, clementinne. Dowiem się jeszcze w US jak dokładnie to wszystko porozliczać.
Stary 2012-01-20, 11:11   #2304
Sanea
Raczkowanie

GG do Sanea

Dziewczyny,
wielka prośba/pytanie.
Czy zdarzyło się którejś z Was robić okresowy przegląd kasy w innym serwisie niż ten, w którym kupowałyście? Czy stanowi to jakiś problem z perspektywy urzędów?
Rozważam takie rozwiązanie, ale trochę mam stracha. Mój serwis jest we Wro, a ja już tam nie mieszkam i koszt podróży trochę mnie morduje, plus cały dzień mi przepada, a wolałabym robić coś innego niż przesiadywać w pociągach i na dworcach
I przepraszam, jeżeli takie pytanie już padło, staram się być z tym wątkiem na bieżąco, ale czasami można coś przegapić.

Pozdrawiam serdecznie!
Stary 2012-01-20, 12:44   #2305
poppppy
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Sanea Pokaż wiadomość
Dziewczyny,
wielka prośba/pytanie.
Czy zdarzyło się którejś z Was robić okresowy przegląd kasy w innym serwisie niż ten, w którym kupowałyście? Czy stanowi to jakiś problem z perspektywy urzędów?
Rozważam takie rozwiązanie, ale trochę mam stracha. Mój serwis jest we Wro, a ja już tam nie mieszkam i koszt podróży trochę mnie morduje, plus cały dzień mi przepada, a wolałabym robić coś innego niż przesiadywać w pociągach i na dworcach
I przepraszam, jeżeli takie pytanie już padło, staram się być z tym wątkiem na bieżąco, ale czasami można coś przegapić.

Pozdrawiam serdecznie!
Zorientuj się w swoim serwisie czy przypadkiem nie dojeżdżają...Ja mam podobną sytuację - mój pierwotny serwis jest we Wrocławiu - mieszkam w Warszawie. W serwisie poinformowano mnie, że mają więcej klientów "zamiejscowych", więc po prostu serwisant umawia na jakiś konkretny dzień jak najwięcej klientów z danego miasta i przyjeżdża....Ja nie muszę fatygować się do Wrocka Serwisowi zależy jak widać na kliencie, w końcu to dla nich zarobek...

Edytowane przez poppppy
Czas edycji: 2012-01-20 o 12:45
poppppy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-20, 13:11   #2306
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Do mnie i Kulkam też serwisant dojechał z Krakowa do Katowic.
Stary 2012-01-20, 14:01   #2307
Sanea
Raczkowanie

GG do Sanea

Dzięki Dziewczyny
Owszem, dojedzie, ale skasuje niesamowicie dużo za dojazd (oczywiście z mojej perspektywy), co wcale mnie nie bawi, bo znam naprawdę lepsze sposoby na wydawanie kasy. Prawdopodobnie Pan nie ma w tym mieście zbyt wielu klientów i stąd taki koszt.
Udało mi się znaleźć serwis lokalny, który prawdopodobnie przejmie moją kasę, trochę papierków pewnie będzie z tym związanych, ale wydaje mi się, że tak będzie łatwiej. Zobaczymy jak się tam pofatyguję, by załatwić formalności.
Za zmianą przemawia przede wszystkim ewentualna awaria - przecież nie pojadę z zepsutą kasą, która powinna działać na wczoraj sto czy więcej kilometrów Ahh, głupia byłam, że wcześniej nie załatwiłam tego tutaj :P

Gdyby ktoś inny szukał informacji na ten temat - dowiedziałam się, że jak najbardziej można zmienić serwis kasy, przy czym należy to zgłosić zarówno do US, jak i do producenta kasy, wymagają też opłaty (w moim wypadku około 100zł netto) i dość ważnego powodu (miły Pan z potencjalnego nowego serwisu powiedział, że większa odległość jak najbardziej się kwalifikuje, jeżeli nie ma możliwości jeżdżenia).
Stary 2012-01-20, 17:51   #2308
b8ae395ad20fac79699d786016c1d68a9b01f66e_62eafdf253efe
Konto usunięte

no nieźle ... nie wiedziałam, że z kasami to aż takie cyrki
b8ae395ad20fac79699d786016c1d68a9b01f66e_62eafdf253efe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-20, 20:49   #2309
agnieszkamundra
Rozeznanie

GG do agnieszkamundra

Oby się nie psuły
agnieszkamundra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-20, 20:53   #2310
skidblandir
Rozeznanie

GG do skidblandir

Z tego co się orientuję to serwis możesz zmienić. Nie wiem dokładnie jak, ale wiem, że jest to płatne i że też mnie to czeka

skidblandir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości