Walka o zdrowe i piękne włosy - część IV - Strona 77 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-12-17, 12:16   #2281
kosmetolog1
Raczkowanie

Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy - część IV

Cytat:
Napisane przez weegirl Pokaż wiadomość
Ja tam żadnym ekspertem nie jestem i cieżko mi powiedzieć, co, poza tym trime-cośtamcośtam może tutaj wygładzać włosy. Ale skłąd wydaje się ok, na początku gliceryna (u mnie, niestety, tak wysoko w składzie mogłaby powodować oklapusa), glikol propylenowy, olej rycynowy i pantenol... myślę, że może nawilżać, ale może niech się na ten temat wypowie ktoś bardziej kompetentny Co do silikonu, to bym się go raczej nie bała w takim produkcie. Zresztą- wypróbuj i zobacz co włosy na to "powiedzą" Ja bym z pewnością wypróbowała.
peg-40 castor oil czy peg-40 hydrogenated castor oil z olejem rycynowym poza tym że jest na jego bazie nie ma nic wspólnego podobnie jak peg-75 lanolin też z lanoliną zbyt wiele wspólnego nie ma (chodzi mi głownie o właściwości)
kosmetolog1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-17, 12:54   #2282
weegirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kosmetolog1 Pokaż wiadomość
peg-40 castor oil czy peg-40 hydrogenated castor oil z olejem rycynowym poza tym że jest na jego bazie nie ma nic wspólnego podobnie jak peg-75 lanolin też z lanoliną zbyt wiele wspólnego nie ma (chodzi mi głownie o właściwości)
ooo. dobrze wiedzieć jakie jest działanie tego składniku?
weegirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-17, 13:09   #2283
'Estelle'
The Pink Power Mołderajtor

Cytat:
Z tgo co się orientuję, często pełni rolę emulgującą, jest to też środek powierzchniowo czynny.

'Estelle' jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-17, 14:12   #2284
kosmetolog1
Raczkowanie

Cytat:
oksyetylenowany olej rycynowy jest koemulgatorem czyli emulgatorem który wspomaga inne emulgatory. białej stabilnej emulsji za pomocą PEG-40 Hydrgented Castor Oil nie ukręcimy, ale jak doda się go do kremu to zwiększy stabilność. on jest też solubilizatorem używanym np. w perfumach, tonikach i solubilizuje składniki tłuszczowe w tym kompozycje zapachowe (dzieki niemu perfumy i toniki są klarowne, a składniki tłuszczowe nie wypływją na wierzch).
PEG-75 lanolin jest substancją myjącą i stabilizującą. stosuje się go też w płynach do płukania tkanin, osiadając na tkaninie ułatwia zwilżanie jej wodą przy następnym praniu (kationowe związki powierzchniowo czynne osiadając na tkaninach hydrofobizują powierzchnię- tak jakby natłuszczają i płyn bez takiej substancji sprawiałby kłopoty przy następnym praniu bo tkanina nie chłonęłaby wody, oksyetylenowany olej rycynowy też działa podobnie). te substancje zostały wprowadzone po to żeby np. na opakowaniu móc napisać zawiera lanolinę, lub zawiera olej rycynowy, chociaż tak naprawdę prawdziwej lanoliny nie ma . marketing po prostu
kosmetolog1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-17, 18:01   #2285
ImmortalLover
Zakorzenienie

Mam kolejne pytanie z serii'dość głupie'. Czy grzywka rośnie szybciej niż reszta włosów? Niecały miesiąc temu byłam podciąć grzywkę i dziś musiałam iść znowu. Ale nie widzę zmiany długości ogólnej...

Zawartość torebki dzieli się na części: "powinnam" , "mam" i "a skąd się to wzięło?".

ImmortalLover jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-17, 18:25   #2286
weegirl
Zakorzenienie

Estelle, kosmetolog1, dziękuję za odpowiedź
weegirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-17, 18:42   #2287
Magdzia94
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ImmortalLover Pokaż wiadomość
Mam kolejne pytanie z serii'dość głupie'. Czy grzywka rośnie szybciej niż reszta włosów? Niecały miesiąc temu byłam podciąć grzywkę i dziś musiałam iść znowu. Ale nie widzę zmiany długości ogólnej...
Mam identycznie, grzywke obcinam co miesiąc a po włosach nie widze zeby rosły

Magdzia94 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-12-17, 18:56   #2288
anka.d
Wtajemniczenie

mi sie wydaje ze ta grzywka to bardziej kwestia kontrastu. centymetr w tę czy w drugą strone przy grzywce znaczy duzo. przy wlosach sredniej dlugosci taki centymetr po porstu sie gubi.
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-17, 19:50   #2289
201607180946
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez anka.d Pokaż wiadomość
mi sie wydaje ze ta grzywka to bardziej kwestia kontrastu. centymetr w tę czy w drugą strone przy grzywce znaczy duzo. przy wlosach sredniej dlugosci taki centymetr po porstu sie gubi.
może być też tak że włosy się wykruszają ocierając o ubranie, szalik
201607180946 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-17, 20:43   #2290
anka.d
Wtajemniczenie

tez tak moze byc, ale zeby az centymetr co miesiąc? musialyby byc w naprawde kiepskim stanie (chyba)
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-17, 21:33   #2291
skarpetta
Wtajemniczenie

Witajcie, już od jakiegoś czasu zmierzałam ku napisania na tym wątku, ale stwierdziłam, że trzeba trochę przestudiować poprzednie części . Możliwe, że mnie zlinczujecie, gdyż nie przeczytałam zbyt dużo z lenistwa.
Prosiłabym o małą pomoc w doborze szamponu dobrze oczyszczającego, który zmyje oleje i nie posiada SLSów, a sylikony a kyż! Przeczytałam inne wątki, które by mi w tym pomogły. Teraz pytam się w ostateczności Tataro-chmielowy Barwy zfaworyzować do kupna?

Edytowane przez skarpetta
Czas edycji: 2009-12-17 o 21:37
skarpetta jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-12-17, 21:44   #2292
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez skarpetta Pokaż wiadomość
Witajcie, już od jakiegoś czasu zmierzałam ku napisania na tym wątku, ale stwierdziłam, że trzeba trochę przestudiować poprzednie części . Możliwe, że mnie zlinczujecie, gdyż nie przeczytałam zbyt dużo z lenistwa.
Prosiłabym o małą pomoc w doborze szamponu dobrze oczyszczającego, który zmyje oleje i nie posiada SLSów, a sylikony a kyż! Przeczytałam inne wątki, które by mi w tym pomogły. Teraz pytam się w ostateczności Tataro-chmielowy Barwy zfaworyzować do kupna?
Barwy raczej mają SLES'y
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-17, 21:56   #2293
skarpetta
Wtajemniczenie

nie wszystkie, właśnie ten tataro-chmielowy nie, i jeszcze pamiętam, że taki z lnu niebieskiego koloru. Myślę nad zakupem innego szamponu Palmolive, który by bardziej odświeżał- chyba wszystkie nie mają SLSów i tylko niektóre mają silikony, ale nie dużo i łagodne. Tylko mam dylemat z powodu niepewności jego jakości. Ktoś używał?

Edytowane przez truskawkowawiosna
Czas edycji: 2009-12-18 o 18:11 Powód: silikony a nie sylikony
skarpetta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-18, 14:54   #2294
Sylvana
Zadomowienie

Kupilam szampon 'Szamtu' do wlosow farbowanych z olejkiem z wyciagu jojoby, czy ktoras ze znajacych sie tu wizazanek moglaby stwierdzic po podanym skladzie czy nie jest w jakis sposob niekorzystny dla suchych wlosow? Bylabym bardzo wdzieczna

Skład: /wersja z wyciągiem z jojoby do włosów farbowanych/: Aqua, Ammonium Laureth Sulfate, Ammonium Lauryl Sulfate, Sodium Chloride, Glycol Distearate, Citric Acid, Sodium Citrate, Ammonium Xylenesulfonate, Cocamide MEA, Dimethicone, Cetyl Alcohol, Sodium Benzoate, Parfum, Disodium EDTA, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Hydrogenated Polydecene, DMDM Hydantoin, Tetrasodium EDTA, Trimethylopropane Tricaprylate/Tricaprate, Linalool, Butylphenyl Methylpropional, Hexyl Cinnamal, Benzyl Salicylate, Citronellol, Limonene, Simmondsia Chinensis, Paraffinum Liquidum, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone, Tocopherol
Sylvana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-18, 15:21   #2295
ImmortalLover
Zakorzenienie

Wydaje mi się, ze nie mam aż tak słabych włosów, żeby się kruszyły na szaliku ;-)
Użyłam wczoraj szamponu z pokrzywy i... miałam strasznie suche włosy zaraz po umyciu. Takie dziwne...

Zawartość torebki dzieli się na części: "powinnam" , "mam" i "a skąd się to wzięło?".

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-12-18, 15:40   #2296
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
Wydaje mi się, ze nie mam aż tak słabych włosów, żeby się kruszyły na szaliku ;-)
Użyłam wczoraj szamponu z pokrzywy i... miałam strasznie suche włosy zaraz po umyciu. Takie dziwne...
pokrzywa ma właściwości neico wysuszające - dlatego szmapony z nią dobrze działają na włosy przetłuszczjące się

---------- Dopisano o 16:40 ---------- Poprzedni post napisano o 16:39 ----------

Cytat:
Napisane przez Sylvana Pokaż wiadomość
Kupilam szampon 'Szamtu' do wlosow farbowanych z olejkiem z wyciagu jojoby, czy ktoras ze znajacych sie tu wizazanek moglaby stwierdzic po podanym skladzie czy nie jest w jakis sposob niekorzystny dla suchych wlosow? Bylabym bardzo wdzieczna

Skład: /wersja z wyciągiem z jojoby do włosów farbowanych/: Aqua, Ammonium Laureth Sulfate, Ammonium Lauryl Sulfate, Sodium Chloride, Glycol Distearate, Citric Acid, Sodium Citrate, Ammonium Xylenesulfonate, Cocamide MEA, Dimethicone, Cetyl Alcohol, Sodium Benzoate, Parfum, Disodium EDTA, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Hydrogenated Polydecene, DMDM Hydantoin, Tetrasodium EDTA, Trimethylopropane Tricaprylate/Tricaprate, Linalool, Butylphenyl Methylpropional, Hexyl Cinnamal, Benzyl Salicylate, Citronellol, Limonene, Simmondsia Chinensis, Paraffinum Liquidum, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone, Tocopherol
nie ma, za to ma slikony i jakiś specjalnie kondycujących/nawilżających składników też nie ma, generalnie strasznie dużo chemii...
Stary 2009-12-18, 15:45   #2297
ImmortalLover
Zakorzenienie

Ale właśnie wcześniej używałam i to dość długo i było wszystko okej. Wczoraj była masakra. Dopiero po nałożeniu jakiejś tam maseczki zrobiły się lepsze...
Co polecacie na zagęszczenie?

Stary 2009-12-18, 16:01   #2298
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez skarpetta Pokaż wiadomość
nie wszystkie, właśnie ten tataro-chmielowy nie, i jeszcze pamiętam, że taki z lnu niebieskiego koloru. Myślę nad zakupem innego szamponu Palmolive, który by bardziej odświeżał- chyba wszystkie nie mają SLSów i tylko niektóre mają sylikony, ale nie dużo i łagodne. Tylko mam dylemat z powodu niepewności jego jakości. Ktoś używał?
Palmolivy zawierają pochodne SLSów które sie niewiele od nich różnią jeśli chesz szampon bez sls to polecam Babydream lub Hipp

---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 17:00 ----------

Cytat:
Ale właśnie wcześniej używałam i to dość długo i było wszystko okej. Wczoraj była masakra. Dopiero po nałożeniu jakiejś tam maseczki zrobiły się lepsze...
zagęszczenie czego?
może w mairę używania Ci wyuszył i dopiero teraz zrobiło się to widoczne ?
Stary 2009-12-18, 16:03   #2299
ImmortalLover
Zakorzenienie

Używałam go pare lat temu :p
Zagęszczenia włosów na głowie marzą mi się takie gęste i w ogole

Stary 2009-12-18, 16:09   #2300
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
Używałam go pare lat temu :p
Zagęszczenia włosów na głowie marzą mi się takie gęste i w ogole
aaa to polecam ten wątek https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=219255
podobno też pudry indyjskie do włosów (amla, brahmi) zagęszczją włosy
Stary 2009-12-18, 16:15   #2301
ImmortalLover
Zakorzenienie

Dziękuję. Poczytam, pobróbuję

Stary 2009-12-18, 16:51   #2302
maymay6
Rozeznanie

Ja również się przyłączę do wątku. Właściwie to studiuję go już od dwóch tygodni . Przy okazji chciałam podziękować za tak wspaniały wątek. Dzięki niemu i pomysłom w nim zawartym udało mi się uratować moje włosięta.
Wszystko zaczęło się 3 tygodnie temu kiedy zachciało mi się trwałej. Na początku byłam mega zadowolona (zdjęcie 1) . Potem zaczęło się... włosy zaczęły się prostować a przy tym były suche i widać było, że są w bardzo kiepskim stanie (zdjęcie 2 - tydzień po trwałej). Wtedy zaczęłam mega intensywną pielęgnację. Do wszystkiego doszedł mi jakiś łojotok. Chwilami wtedy już miałam ochotę przejechać po głowie maszynką do strzyżenia Ale mimo wszystko nie poddałam się łatwo. Po przerzuceniu się na szampony dla dzieci skóra jakoś wróciła do normy po następnym tygodniu.
Dwa tygodnie od trwałej włosy wyglądały już ciut lepiej ( zdjęcie 3). Sporo się wyprostowały ale wciąż były suche.
Dzisiaj czyli trzy tygodnie od tej nieszczęsnej trwałej (dwa tygodnie intensywnej pięlęgnacji i czytania namiętnie wizażu - zdjęcie 4 i 5) nie ma już z nimi takiej tragedii. Wiadomo, że idealnie zdrowe to one jeszcze nie są, ale powoli i stopniowo doprowadzam je do takiego stanu by nie musieć ścinać. Jeszcze raz dzięki dziewczyny za wszystkie rady tu zawarte. Są naprawdę bezcenne i warto było przeczytać i z nich skorzystać Jesteście po prostu niezastąpione

Edytowane przez maymay6
Czas edycji: 2009-12-18 o 16:53
maymay6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-18, 16:57   #2303
Bejjka
Zakorzenienie

maymay gratuluje tak szybkiej i spektakularnej regeneracji włosów
Bejjka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-18, 17:08   #2304
Sylvana
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez viki1988 Pokaż wiadomość
nie ma, za to ma slikony i jakiś specjalnie kondycujących/nawilżających składników też nie ma, generalnie strasznie dużo chemii...
Dziękuję Ci pięknie
Muszę się nauczyć rozpoznawać miej wiecej sklady szamponow.
Jak zawsze wierzyłam, że podjęłam dobrą decyzję kupujac dany szampon pod wzgledem skladu i się zawiodlam, tak jak ostatnio Joannę z rzepą jak sie pozniej okazalo z z alkohlem denat

*maymay6 - trwala moze i faktycznie zniszczyla wloski ale efekt trwalej na zdjeciu pierwszym bardzo naturalny, podoba mi sie
(Sama mam prosciutkie, lejace wlosy, o ktorych tyle dziewczyn i kobiet teraz marzy niszczac je sobie prostownicami. A wcale nie jest tak latwo zyc z prosta, bezksztaltna fryzura wlosow 'prostych jak druty' bo zadna ulozona fryzura mi sie nie utrzymuje.)

Edytowane przez Sylvana
Czas edycji: 2009-12-18 o 17:12
Stary 2009-12-18, 17:08   #2305
maymay6
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Bejjka Pokaż wiadomość
maymay gratuluje tak szybkiej i spektakularnej regeneracji włosów
Dziękuję, dziękuję. Ale to jeszcze nie koniec . Przede mną jeszcze sporo pracy. Dzięki tym dwóm tygodniom odkryłam jednak wiele ciekawych rzeczy, np że moje włosy silikonów nie lubią i odżywki bez silikonów o wiele lepiej się na nich sprawdzają, że kochają oleje, że lubią szczotki z naturalnego włosia, że wcale nie potrzebują szamponów z niewiadomo jakim SLSem żeby były czyste (nawet po olejach). Mam nadzieję, że ta nauka nie pójdzie na marne i będę mieć znów piękne zdrowe włosy.
Jednak zdrowe włosy choćby nie wiem w jak bezkształtnej fryzurze wyglądają milion razy lepiej niż suche ułożone loki. Na pewno nie dam się skusić na następną trwałą .

Edytowane przez truskawkowawiosna
Czas edycji: 2009-12-18 o 18:12 Powód: silikony a nie sylikony
maymay6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-18, 17:10   #2306
Bejjka
Zakorzenienie

ja też jestem totalnie zielona w skladach
Stary 2009-12-18, 17:11   #2307
klada
Zakorzenienie

maymay, a co to za fryzjerka ci robila trwala, ze po dwoch tygodniach sie rozwalila?
Hiszpański A1

Włosomaniaczka

klada jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-12-18, 17:18   #2308
Bejjka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maymay6 Pokaż wiadomość
Dzięki tym dwóm tygodniom odkryłam jednak wiele ciekawych rzeczy, np że moje włosy sylikonów nie lubią i odżywki bez sylikonów o wiele lepiej się na nich sprawdzają, że kochają oleje, że lubią szczotki z naturalnego włosia, że wcale nie potrzebują szamponów z niewiadomo jakim SLSem żeby były czyste (nawet po olejach).
dokladnie jak moje odkąd zmieniłam pielęgnacje moje włosy odwdzięczyły mi się blaskiem, objętością i świetną kondycją
wcześniej wydawałam fortunę na pielęgnacje, głównie z salonów fryzjerskich a wlosy wciąż były w kiepskim stanie

Cytat:
Na pewno nie dam się skusić na następną trwałą .
no raczej
Stary 2009-12-18, 17:18   #2309
201607180946
Konto usunięte

Cytat:
Ampułki Farmona Radical
201607180946 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-18, 17:19   #2310
Sylvana
Zadomowienie

Cytat:
(...)że lubią szczotki z naturalnego włosia(...)
Zajmuje sie w duzej mierze branżą zoologiczną. Kocham zwierzęta, i często dostaję i kupuję różne akcesoria dla mojego stadka.
Ostatnio dostalam (oczywiście nowa)duza i szeroka szczotke z naturalego, delikatnego wlosia firmy dingo a jako, ze ostatnio mam manie na punkcie pielegnacji swoich wlosow, szczotke dla psa przywlaszczylam sobie JA jest genialna, dla moich wlosow
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości