|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2281 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy - część IV
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2282 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2283 |
The Pink Power Mołderajtor
|
Z tgo co się orientuję, często pełni rolę emulgującą, jest to też środek powierzchniowo czynny.
![]() |
#2284 |
Raczkowanie
|
oksyetylenowany olej rycynowy jest koemulgatorem czyli emulgatorem który wspomaga inne emulgatory. białej stabilnej emulsji za pomocą PEG-40 Hydrgented Castor Oil nie ukręcimy, ale jak doda się go do kremu to zwiększy stabilność. on jest też solubilizatorem używanym np. w perfumach, tonikach i solubilizuje składniki tłuszczowe w tym kompozycje zapachowe (dzieki niemu perfumy i toniki są klarowne, a składniki tłuszczowe nie wypływją na wierzch).
PEG-75 lanolin jest substancją myjącą i stabilizującą. stosuje się go też w płynach do płukania tkanin, osiadając na tkaninie ułatwia zwilżanie jej wodą przy następnym praniu (kationowe związki powierzchniowo czynne osiadając na tkaninach hydrofobizują powierzchnię- tak jakby natłuszczają i płyn bez takiej substancji sprawiałby kłopoty przy następnym praniu bo tkanina nie chłonęłaby wody, oksyetylenowany olej rycynowy też działa podobnie). te substancje zostały wprowadzone po to żeby np. na opakowaniu móc napisać zawiera lanolinę, lub zawiera olej rycynowy, chociaż tak naprawdę prawdziwej lanoliny nie ma ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2285 |
Zakorzenienie
|
Mam kolejne pytanie z serii'dość głupie'. Czy grzywka rośnie szybciej niż reszta włosów? Niecały miesiąc temu byłam podciąć grzywkę i dziś musiałam iść znowu. Ale nie widzę zmiany długości ogólnej...
#2286 |
Zakorzenienie
|
Estelle, kosmetolog1, dziękuję za odpowiedź
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2287 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2288 |
Wtajemniczenie
|
mi sie wydaje ze ta grzywka to bardziej kwestia kontrastu. centymetr w tę czy w drugą strone przy grzywce znaczy duzo. przy wlosach sredniej dlugosci taki centymetr po porstu sie gubi.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2289 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2290 |
Wtajemniczenie
|
tez tak moze byc, ale zeby az centymetr co miesiąc? musialyby byc w naprawde kiepskim stanie (chyba)
|
![]() ![]() |
![]() |
#2291 |
Wtajemniczenie
|
Witajcie, już od jakiegoś czasu zmierzałam ku napisania na tym wątku, ale stwierdziłam, że trzeba trochę przestudiować poprzednie części
![]() Prosiłabym o małą pomoc w doborze szamponu dobrze oczyszczającego, który zmyje oleje i nie posiada SLSów, a sylikony a kyż! Przeczytałam inne wątki, które by mi w tym pomogły. Teraz pytam się w ostateczności ![]() Edytowane przez skarpetta Czas edycji: 2009-12-17 o 21:37 |
![]() ![]() |
![]() |
#2292 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2293 |
Wtajemniczenie
|
nie wszystkie, właśnie ten tataro-chmielowy nie, i jeszcze pamiętam, że taki z lnu niebieskiego koloru. Myślę nad zakupem innego szamponu Palmolive, który by bardziej odświeżał- chyba wszystkie nie mają SLSów i tylko niektóre mają silikony, ale nie dużo i łagodne. Tylko mam dylemat z powodu niepewności jego jakości. Ktoś używał?
Edytowane przez truskawkowawiosna Czas edycji: 2009-12-18 o 18:11 Powód: silikony a nie sylikony |
![]() ![]() |
![]() |
#2294 |
Zadomowienie
|
Kupilam szampon 'Szamtu' do wlosow farbowanych z olejkiem z wyciagu jojoby, czy ktoras ze znajacych sie tu wizazanek moglaby stwierdzic po podanym skladzie czy nie jest w jakis sposob niekorzystny dla suchych wlosow? Bylabym bardzo wdzieczna
![]() Skład: /wersja z wyciągiem z jojoby do włosów farbowanych/: Aqua, Ammonium Laureth Sulfate, Ammonium Lauryl Sulfate, Sodium Chloride, Glycol Distearate, Citric Acid, Sodium Citrate, Ammonium Xylenesulfonate, Cocamide MEA, Dimethicone, Cetyl Alcohol, Sodium Benzoate, Parfum, Disodium EDTA, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Hydrogenated Polydecene, DMDM Hydantoin, Tetrasodium EDTA, Trimethylopropane Tricaprylate/Tricaprate, Linalool, Butylphenyl Methylpropional, Hexyl Cinnamal, Benzyl Salicylate, Citronellol, Limonene, Simmondsia Chinensis, Paraffinum Liquidum, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone, Tocopherol |
![]() ![]() |
![]() |
#2295 |
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, ze nie mam aż tak słabych włosów, żeby się kruszyły na szaliku ;-)
Użyłam wczoraj szamponu z pokrzywy i... miałam strasznie suche włosy zaraz po umyciu. Takie dziwne...
![]() |
#2296 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:40 ---------- Poprzedni post napisano o 16:39 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#2297 |
Zakorzenienie
|
Ale właśnie wcześniej używałam i to dość długo i było wszystko okej. Wczoraj była masakra. Dopiero po nałożeniu jakiejś tam maseczki zrobiły się lepsze...
Co polecacie na zagęszczenie?
#2298 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 17:00 ---------- Cytat:
![]() może w mairę używania Ci wyuszył i dopiero teraz zrobiło się to widoczne ? ![]()
![]() |
#2299 |
Zakorzenienie
|
Używałam go pare lat temu :p
Zagęszczenia włosów na głowie ![]() ![]()
![]() |
#2300 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() podobno też pudry indyjskie do włosów (amla, brahmi) zagęszczją włosy ![]()
![]() |
#2301 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję. Poczytam, pobróbuję
![]() ![]()
#2302 |
Rozeznanie
|
Ja również się przyłączę do wątku. Właściwie to studiuję go już od dwóch tygodni
![]() Wszystko zaczęło się 3 tygodnie temu kiedy zachciało mi się trwałej. Na początku byłam mega zadowolona (zdjęcie 1) . Potem zaczęło się... włosy zaczęły się prostować a przy tym były suche i widać było, że są w bardzo kiepskim stanie (zdjęcie 2 - tydzień po trwałej). Wtedy zaczęłam mega intensywną pielęgnację. Do wszystkiego doszedł mi jakiś łojotok. Chwilami wtedy już miałam ochotę przejechać po głowie maszynką do strzyżenia ![]() Dwa tygodnie od trwałej włosy wyglądały już ciut lepiej ( zdjęcie 3). Sporo się wyprostowały ale wciąż były suche. Dzisiaj czyli trzy tygodnie od tej nieszczęsnej trwałej (dwa tygodnie intensywnej pięlęgnacji i czytania namiętnie wizażu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez maymay6 Czas edycji: 2009-12-18 o 16:53 |
![]() ![]() |
![]() |
#2303 |
Zakorzenienie
|
maymay gratuluje tak szybkiej i spektakularnej regeneracji włosów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2304 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Muszę się nauczyć rozpoznawać miej wiecej sklady szamponow. Jak zawsze wierzyłam, że podjęłam dobrą decyzję kupujac dany szampon pod wzgledem skladu i się zawiodlam, tak jak ostatnio Joannę z rzepą jak sie pozniej okazalo z z alkohlem denat ![]() *maymay6 - trwala moze i faktycznie zniszczyla wloski ale efekt trwalej na zdjeciu pierwszym bardzo naturalny, podoba mi sie ![]() (Sama mam prosciutkie, lejace wlosy, o ktorych tyle dziewczyn i kobiet teraz marzy niszczac je sobie prostownicami. A wcale nie jest tak latwo zyc z prosta, bezksztaltna fryzura wlosow 'prostych jak druty' bo zadna ulozona fryzura mi sie nie utrzymuje.) Edytowane przez Sylvana Czas edycji: 2009-12-18 o 17:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2305 |
Rozeznanie
|
Dziękuję, dziękuję. Ale to jeszcze nie koniec
![]() Jednak zdrowe włosy choćby nie wiem w jak bezkształtnej fryzurze wyglądają milion razy lepiej niż suche ułożone loki. Na pewno nie dam się skusić na następną trwałą ![]() Edytowane przez truskawkowawiosna Czas edycji: 2009-12-18 o 18:12 Powód: silikony a nie sylikony |
![]() ![]() |
![]() |
#2306 |
Zakorzenienie
|
ja też jestem totalnie zielona w skladach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2307 |
Zakorzenienie
|
maymay, a co to za fryzjerka ci robila trwala, ze po dwoch tygodniach sie rozwalila?
![]()
![]() |
#2308 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() wcześniej wydawałam fortunę na pielęgnacje, głównie z salonów fryzjerskich a wlosy wciąż były w kiepskim stanie ![]() no raczej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2309 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2310 |
Zadomowienie
|
Zajmuje sie w duzej mierze branżą zoologiczną. Kocham zwierzęta, i często dostaję i kupuję różne akcesoria dla mojego stadka.
Ostatnio dostalam (oczywiście nowa ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:42.