Walka o zdrowe i piękne włosy - część IV - Strona 78 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-12-18, 17:28   #2311
Bejjka
Zakorzenienie

Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy - część IV

Cytat:
Napisane przez Sylvana Pokaż wiadomość
Ostatnio dostalam (oczywiście nowa)duza i szeroka szczotke z naturalego, delikatnego wlosia firmy dingo a jako, ze ostatnio mam manie na punkcie pielegnacji swoich wlosow, szczotke dla psa przywlaszczylam sobie JA jest genialna, dla moich wlosow
świetny pomysł mam szczotkę z włosia z dzika z sephory, ale to jakaś ściema nie jest delikatna dla wlosów, strasznie je szarpie..
Bejjka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-18, 17:41   #2312
maymay6
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez klada Pokaż wiadomość
maymay, a co to za fryzjerka ci robila trwala, ze po dwoch tygodniach sie rozwalila?
Fryzjerka którą wybrałam po poleceniu przez znajomą. Zakład polecany tu i ówdzie. Zapłaciłam niemało za ową trwałą Na szczęście część pieniędzy mi zwrócona, ale na pewno nie pójdę tam drugi raz. No i jak cięcie do trwałej było ok to po wyprostowaniu okazało sie że mam z prawej wyciętą dziurę . Nie myśląc wiele w tym tygodniu kupiłam nożyczki fryzjerskie i rozprawiłam się z dziurą Mam teraz grzewkę na bok, ale przynajmniej włoski łądnie się układają i nie widać żadnych wcięć A wszelkiej maści specjalistów fryzjerskich mam obecnie daleko w...

Cytat:
Zajmuje sie w duzej mierze branżą zoologiczną. Kocham zwierzęta, i często dostaję i kupuję różne akcesoria dla mojego stadka.
Ostatnio dostalam (oczywiście nowa)duza i szeroka szczotke z naturalego, delikatnego wlosia firmy dingo a jako, ze ostatnio mam manie na punkcie pielegnacji swoich wlosow, szczotke dla psa przywlaszczylam sobie JA jest genialna, dla moich wlosow
To prawda, że te dla zwierzątek są bardziej delikatne. Przez pierwszy tydzień używałam szczotki która miała być dla moich kotów Jednak za każdym razem jak sie czesałam to miałam wrażenie że patrzą na mnie z jakimś wyrzutem no to kupiłam sobie własną żeby nie było

Edytowane przez maymay6
Czas edycji: 2009-12-18 o 17:46
maymay6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-18, 17:48   #2313
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
super pomysł, mozesz jakies szczotki zwierzakowe polecic?

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-18, 18:28   #2314
Sylvana
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez motylek1007 Pokaż wiadomość
super pomysł, mozesz jakies szczotki zwierzakowe polecic?
tu akurat zdjecie z linkiem innej firmy niz ja mam i nie wiem jakie to wlosie jest w dotyku ale wygladem moja przypomina wlasnie ten model: http://www.kacikpupila.pl/sklep/imag...ienie/2327.jpg

Wczesniej mialam szczotke (ludzką) z prawdziwego wlosia dzika i musze przyznac, ze chyba niszczyla mi wlosy dodatkowo elektryzujac je. Psia szczotka zdecydowanie mi sluzy jakkowiek to brzmi
Sylvana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-18, 18:33   #2315
motylek1007
Zakorzenienie

dzieki

czy ona jest taka twarda w dotyku?

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-18, 18:35   #2316
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
Barwy raczej mają SLES'y
mozna tak powiedziec, bo na jedno wychodzi, Sodium C 12-15 Pareth-3 Sulfate i Sodium Laureth Sulphate to analogi, ich dzialanie kosmetyczne bedzie bardzo zblizone

Cytat:
Napisane przez skarpetta Pokaż wiadomość
nie wszystkie, właśnie ten tataro-chmielowy nie, i jeszcze pamiętam, że taki z lnu niebieskiego koloru. Myślę nad zakupem innego szamponu Palmolive, który by bardziej odświeżał- chyba wszystkie nie mają SLSów i tylko niektóre mają silikony, ale nie dużo i łagodne. Tylko mam dylemat z powodu niepewności jego jakości. Ktoś używał?
jak wyzej, na jedno wychodzi z tymi Palmolive

Cytat:
Kupilam szampon 'Szamtu' do wlosow farbowanych z olejkiem z wyciagu jojoby, czy ktoras ze znajacych sie tu wizazanek moglaby stwierdzic po podanym skladzie czy nie jest w jakis sposob niekorzystny dla suchych wlosow? Bylabym bardzo wdzieczna

Skład: /wersja z wyciągiem z jojoby do włosów farbowanych/: Aqua, Ammonium Laureth Sulfate, Ammonium Lauryl Sulfate, Sodium Chloride, Glycol Distearate, Citric Acid, Sodium Citrate, Ammonium Xylenesulfonate, Cocamide MEA, Dimethicone, Cetyl Alcohol, Sodium Benzoate, Parfum, Disodium EDTA, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Hydrogenated Polydecene, DMDM Hydantoin, Tetrasodium EDTA, Trimethylopropane Tricaprylate/Tricaprate, Linalool, Butylphenyl Methylpropional, Hexyl Cinnamal, Benzyl Salicylate, Citronellol, Limonene, Simmondsia Chinensis, Paraffinum Liquidum, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone, Tocopherol
pogrubione sa podobno jeszcze bardziej podrazniajace niz SLS czy nawet SLES, ktory slynie bardziej z wysuszania niz draznienia, a wiekszosc Wizazanek, ktore stawiaja na tzw naturalna pielegnacje nie wie tego i pomysli, ze kupila lepszy szampon, bo nie ma SLS/SLES, a zamienil stryjek siekierke na kijek

jak dla mnie szampon moze jak najbardziej podsuszyc, a do tego podraznic, jezeli ma sie predyspozycje mozna dodawac kropelke tego do szamponu podczas mycia http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...acji-ciala.htm ja suchych wlosow nie mam, ale to zadziala bardziej niz ta jojoba w minimalnych ilosciach

kolejny mit wizazowy: jak w szamponie jest wiele roznych zwiazkow myjacych, to na PEWNO bedzie bardzo wysuszajacy i podrazniajacy- to nieprawda, czesto im wiecej tym lepiej, uzupelniaja swoje dzialanie, a uzycie ich w mniejszych stezeniach zmniejsza ryzyko podraznien (np. przy SLES), btw. fajnie jak w skladzie jest Disodium Laureth Sulfosuccinate albo jego analogi, te skladniki dzialaja przeciwpodrażnieniowo (jest takie slowo?), neutralizuja w pewnym stopniu negatywny wplyw np. SLS czy SLES

o tym opowiadal pewien doktor habilitowany na moich studiach, byc moze Kosmetolog1 ma inne spojrzenie

ja nauczylam sie, aby nie wierzyc slepo w nauki wizazowe, bo nie raz sie przejechalam, w odzywkach szukam substancji typowo nawilzajacych, hydrolizatow bialkowych i ich pochodnych, olejow roslinnych, pseudoceramidow, bo tych prawdziwych nie spotyka sie w drogeryjnych specyfikach do wlosow.

ziolka w odzywkach, maskach, nakladanych na same wlosy, zbytnio nie robia niczego, nie łudzmy sie, lepiej zaparzyc sobie w garnuszku susz i plukac glowe, bo samym wlosom to nie pomoze zbytnio
truskawkowawiosna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-18, 18:43   #2317
majreg
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez truskawkowawiosna Pokaż wiadomość
mozna tak powiedziec, bo na jedno wychodzi, Sodium C 12-15 Pareth-3 Sulfate i Sodium Laureth Sulphate to analogi, ich dzialanie kosmetyczne bedzie bardzo zblizone

jak wyzej, na jedno wychodzi z tymi Palmolive

pogrubione sa podobno jeszcze bardziej podrazniajace niz SLS czy nawet SLES, ktory slynie bardziej z wysuszania niz draznienia, a wiekszosc Wizazanek, ktore stawiaja na tzw naturalna pielegnacje nie wie tego i pomysli, ze kupila lepszy szampon, bo nie ma SLS/SLES, a zamienil stryjek siekierke na kijek

jak dla mnie szampon moze jak najbardziej podsuszyc, a do tego podraznic, jezeli ma sie predyspozycje mozna dodawac kropelke tego do szamponu podczas mycia http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...acji-ciala.htm ja suchych wlosow nie mam, ale to zadziala bardziej niz ta jojoba w minimalnych ilosciach

kolejny mit wizazowy: jak w szamponie jest wiele roznych zwiazkow myjacych, to na PEWNO bedzie bardzo wysuszajacy i podrazniajacy- to nieprawda, czesto im wiecej tym lepiej, uzupelniaja swoje dzialanie, a uzycie ich w mniejszych stezeniach zmniejsza ryzyko podraznien (np. przy SLES), btw. fajnie jak w skladzie jest Disodium Laureth Sulfosuccinate albo jego analogi, te skladniki dzialaja przeciwpodrażnieniowo (jest takie slowo?), neutralizuja w pewnym stopniu negatywny wplyw np. SLS czy SLES

o tym opowiadal pewien doktor habilitowany na moich studiach, byc moze Kosmetolog1 ma inne spojrzenie

ja nauczylam sie, aby nie wierzyc slepo w nauki wizazowe, bo nie raz sie przejechalam, w odzywkach szukam substancji typowo nawilzajacych, hydrolizatow bialkowych i ich pochodnych, olejow roslinnych, pseudoceramidow, bo tych prawdziwych nie spotyka sie w drogeryjnych specyfikach do wlosow.

ziolka w odzywkach, maskach, nakladanych na same wlosy, zbytnio nie robia niczego, nie łudzmy sie, lepiej zaparzyc sobie w garnuszku susz i plukac glowe, bo samym wlosom to nie pomoze zbytnio

A czego sama chętnie używasz?
majreg jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-12-18, 18:45   #2318
201604211128
Konto usunięte

Ja się tymczasem przejechałam na byciu anty SLS/SLES w stosunku do włosów (bo na ciele się to sprawdza) - szampony dziecięce wysuszyły mi głowę gorzej niż szampon drogeryny... Teraz używam szamponu z silikonem i odżywki z silikonem i jest wszystko ok. Nie wiem jak będzie po trwałej - ja mam sprawdzoną panią.. od lat do niej chodzę (nie wiem jak będzie jak wyniosę się od mnie, a mam taki zamiar) - ani razu nie zrobiła mi krzywdy (farbuję sama bo wychodzi taniej). Pewnie będę musiała poczytać część forum dla kręconych, ale i z takim diabłem sobie poradzę (w końcu na wizażu egzystuję prawie dwa lata ). A do swędzącej głowy się przyzwyczaiłam - nie mam na nią mocnych. A i testowałam tą bezsilikonową odżywkę Yunga - okropcieństwo, jedynie maska Gloria przypadła mi (czyt moim włosom) do gustu. Więc jak widać wszystko trzeba testować na sobie, bo że jest taki czy siaki pogląd nie musi znaczeć to, że będzie to dla nas dobre.
201604211128 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-18, 19:04   #2319
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez majreg Pokaż wiadomość
A czego sama chętnie używasz?
jezeli chodzi o szampony: nie unikam SLES, bo potrzebuje porządnego domycia (dzieciece szampony niestety mnie nie domywaja wystarczajaco), SLS unikam, bo mam bardzo wrazliwa skore glowy. Jak dla mnie szampon ma przede wszystkim myc i mnie nie podrazniac i uczulac, nie zalezy mi na "bajerach" w szamponie. unikam kilku konserwantow, ktore kiepsko toleruje, silikonow (w szamponie mi niepotrzebne, nie mam problemow z szorstkoscia), chlorku sodu, nadmiaru barwnikow i zwiazkow zapachowych-dlatego zwykle wybieram szampony z apteki, glownie o dodatkowym dzialaniu przeciwlupiezowym i przeciwlojotokowym

co do odzywek, to nie mam wielkich wymagan, bo moje wlosy nie sa suche ani zniszczone zbytnio mimo farbowania, z silikonami nie przesadzam, bo przyspieszaja pojawienie sie efektu tlustych wlosow, mimo, ze myje codziennie.

lubie jak w skladzie jest amodimethicone, nie odczuwam negatywnych skutkow jak przy zwyklym dimethicone. Czasem zdarza mi sie przed myciem nakladac na konce oliwke z Rossmanna, w celu uchronienia ich przed wysuszajacym dzialaniem szamponu. Do odzywki ze sklepu zwykle dodaje mocznik, gliceryne, keratyne i inne fajne skladniki, zadna sklepowa odzywka jeszcze mnie na kolana nie powalila, kazda po jakims czasie przestaje na mnie dzialac, wlosy robia sie smetne

czasem zdarza mi sie nalozyc jedwab L`biotica albo psiknac tym http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...b-w-plynie.htm nigdy nie psikam bezposrednio na wlosy, rozpylam tylko mgielke w powietrzu, to chroni czesciowo przed nadmiernym oklapnieciem

z moim zestawem mocznik+gliceryna+keratyn a prawie zadna odzywka nie jest kiepska

zalaczam zdjecie z tego tygodnia, nalozylam chyba rozowego Yunga z gliceryna, wyschly naturalnie, koncowki wywijaja sie naturalnie, dlatego moga wygladac na przesuszone, a takie nie sa

Edytowane przez truskawkowawiosna
Czas edycji: 2009-12-18 o 19:19 Powód: bład:P
Stary 2009-12-18, 19:29   #2320
ImmortalLover
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiamajo Pokaż wiadomość
Ampułki Farmona Radical
Dzięki :-* a Radical nie wysusza czy coś? Bo wydaje mi się, że gdzieś coś takiego słyszałam. Ale nie jestem pewna czy to to i czy nie chodziło o jakąś mgiełkę :P

Zawartość torebki dzieli się na części: "powinnam" , "mam" i "a skąd się to wzięło?".

ImmortalLover jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-18, 20:02   #2321
majreg
Wtajemniczenie

Cytat:
jezeli chodzi o szampony: nie unikam SLES, bo potrzebuje porządnego domycia (dzieciece szampony niestety mnie nie domywaja wystarczajaco), SLS unikam, bo mam bardzo wrazliwa skore glowy. Jak dla mnie szampon ma przede wszystkim myc i mnie nie podrazniac i uczulac, nie zalezy mi na "bajerach" w szamponie. unikam kilku konserwantow, ktore kiepsko toleruje, silikonow (w szamponie mi niepotrzebne, nie mam problemow z szorstkoscia), chlorku sodu, nadmiaru barwnikow i zwiazkow zapachowych-dlatego zwykle wybieram szampony z apteki, glownie o dodatkowym dzialaniu przeciwlupiezowym i przeciwlojotokowym

co do odzywek, to nie mam wielkich wymagan, bo moje wlosy nie sa suche ani zniszczone zbytnio mimo farbowania, z silikonami nie przesadzam, bo przyspieszaja pojawienie sie efektu tlustych wlosow, mimo, ze myje codziennie.

lubie jak w skladzie jest amodimethicone, nie odczuwam negatywnych skutkow jak przy zwyklym dimethicone. Czasem zdarza mi sie przed myciem nakladac na konce oliwke z Rossmanna, w celu uchronienia ich przed wysuszajacym dzialaniem szamponu. Do odzywki ze sklepu zwykle dodaje mocznik, gliceryne, keratyne i inne fajne skladniki, zadna sklepowa odzywka jeszcze mnie na kolana nie powalila, kazda po jakims czasie przestaje na mnie dzialac, wlosy robia sie smetne

czasem zdarza mi sie nalozyc jedwab L`biotica albo psiknac tym http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...b-w-plynie.htm nigdy nie psikam bezposrednio na wlosy, rozpylam tylko mgielke w powietrzu, to chroni czesciowo przed nadmiernym oklapnieciem

z moim zestawem mocznik+gliceryna+keratyn a prawie zadna odzywka nie jest kiepska

zalaczam zdjecie z tego tygodnia, nalozylam chyba rozowego Yunga z gliceryna, wyschly naturalnie, koncowki wywijaja sie naturalnie, dlatego moga wygladac na przesuszone, a takie nie sa
Dzięki. Kupię przy okazji ten loton i przetestuję. Mam też akurat w domu moćznik i glicerynę, ale ich nigdy nie próbowałam dawać na włoski. Twoje są śliczne i żadnego wysuszenia nie widzę. Jak Ci się przypomną jakieś nazwy godne polecenia to ja się ze swojej strony polecam, bo nie znam się zbytnio na składach i dość ciężko mi coś wybrać. Unikam tylko silikonów, alko i sls-u. Cała reszta niewiele mi mówi. Mocznik tak bezpośrednio do odżywki wrzucasz czy najpierw jakoś rozpuszczasz?
Mi się robią smętne włosy po silikonach. Jak je domyję to od razu odżywają.

Edytowane przez majreg
Czas edycji: 2009-12-18 o 20:04
majreg jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-12-18, 20:06   #2322
kosmetolog1
Raczkowanie

Cytat:
tu się nie zgodzę. sole amoniowe są mniej wysuszające i drażniące niż SELS

Cytat:
Co do sulfobursztynanianów (Sulfosuccinate) to rzeczywiście są bardzo delikatne i dobre w działaniu. podobnie sarkozyniany (sarcossinate). a ich rzadkie stosowanie jest spowodowane wysoką ceną (SLES 3-4 zł za litr, sulfobursztynian ok 10 zł za litr) i kiepsko zagęszczają się solą co też przekłada się na cenę kosmetyku (a większość produceentów opracowywując nową recepturę na pierwszym miejscu w planie określa cenę produkcji określonej ilości kosmetyku, dopiero następne punkty to sposób działania, dodatek promujący itd.), ponieważ trzeba wtedy używać karbomerów, pochodnych celulozy do zagęszczania, a zagęstniki w porównaniu do soli też wychodzą drogawo.
co do pogrubionego to zależy o jakich mieszankach surfaktantów mówimy. jeśli mamy mieszankę SLES, cocamidopropyl Betaine, Cocamide DEA to możemy być spokojne. ale jeśli jest SLES, Betaina i np. Laureth-x (x np. 3,5,7,10) to Laurethy dość silnie podwyższają działanie myjące i emulgujące więc i wysuszanie może być większe.

na wizażu panuje jeszcze jeden mit. dużo ekstraktów= lepszy kosmetyk. niestety jest inaczej. lepiej jak w kosmetyku mamy 1-2 ekstrakty w normalnej ilości niż 10-15 w ilościach bardzo bardzo niewielkich.

Edytowane przez kosmetolog1
Czas edycji: 2009-12-18 o 20:08
kosmetolog1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-18, 20:13   #2323
anka.d
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kosmetolog1 Pokaż wiadomość
na wizażu panuje jeszcze jeden mit. dużo ekstraktów= lepszy kosmetyk. niestety jest inaczej. lepiej jak w kosmetyku mamy 1-2 ekstrakty w normalnej ilości niż 10-15 w ilościach bardzo bardzo niewielkich.
szkoda tylko ze producenci baaaardzo rzadko podaja ile czego jest w kosmetyku. mozna sie domyslic po miejscu w składzie, ale z tym tez bywa róznie.
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-18, 20:17   #2324
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
tu się nie zgodzę. sole amoniowe są mniej wysuszające i drażniące niż SELS
moj wykladowca mowil co innego, jezeli chodzi o dzialanie drazniace Ammonium Lauryl Sulphate, wg niego jest wieksze ryzyko podraznienia niz przy Sodium Lauryl Sulphate. na dzialaniu wysuszajacym sie nie skupial

u mnie to tez sie sprawdza, Ammonium Lauryl (Laureth tez) Sulfate sa dla mnie o wiele bardziej agresywne niz SLES
Stary 2009-12-18, 20:22   #2325
Sylvana
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez motylek1007 Pokaż wiadomość
dzieki

czy ona jest taka twarda w dotyku?
Tak, rączka jest drewniana, twarda. Gdyby nie maly nadruk Dingo wydaje mi sie, ze nie rozni sie od normalnej szczotki do wlosow

truskawkowa - dziękuję za konkretne przykłady, przy następnym zakupie wcześniej zapytam na wątku.

Regeneruje wlosy i dzieki temu po myciu i wszelkich odzywkach, oliwie i maseczkach nie sa przesuszone ale moim problemem jest 'pajeczynka' na moich prostych wlosach.
Nietypowe jest to bo te pozwijane pojedyncze wloski - 'pajeczynke' widac tylko przy mocnym swietle np w przymierzalniach w sklepach. Nie mam pojecia z czego to wynika i jak moglabym temu zapobiec.
Stary 2009-12-18, 20:41   #2326
201607180946
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ImmortalLover Pokaż wiadomość
Dzięki :-* a Radical nie wysusza czy coś? Bo wydaje mi się, że gdzieś coś takiego słyszałam. Ale nie jestem pewna czy to to i czy nie chodziło o jakąś mgiełkę :P
ampułki wcierasz w skórę głowy więc nie wysuszają włosów, natomiast mgiełka ma denata w składzie i może wysuszać, a szampon Radical tak jak wszystkie ziołowe szampony również może wysuszać
201607180946 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-18, 20:51   #2327
klada
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, rączka jest drewniana, twarda. Gdyby nie maly nadruk Dingo wydaje mi sie, ze nie rozni sie od normalnej szczotki do wlosow

truskawkowa - dziękuję za konkretne przykłady, przy następnym zakupie wcześniej zapytam na wątku.

Regeneruje wlosy i dzieki temu po myciu i wszelkich odzywkach, oliwie i maseczkach nie sa przesuszone ale moim problemem jest 'pajeczynka' na moich prostych wlosach.
Nietypowe jest to bo te pozwijane pojedyncze wloski - 'pajeczynke' widac tylko przy mocnym swietle np w przymierzalniach w sklepach. Nie mam pojecia z czego to wynika i jak moglabym temu zapobiec.
tez cos takiego mam, ale to chyba wszyscy tak maja?
Hiszpański A1

Włosomaniaczka

klada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-18, 20:58   #2328
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez majreg Pokaż wiadomość
Dzięki. Kupię przy okazji ten loton i przetestuję. Mam też akurat w domu moćznik i glicerynę, ale ich nigdy nie próbowałam dawać na włoski. Twoje są śliczne i żadnego wysuszenia nie widzę. Jak Ci się przypomną jakieś nazwy godne polecenia to ja się ze swojej strony polecam, bo nie znam się zbytnio na składach i dość ciężko mi coś wybrać. Unikam tylko silikonów, alko i sls-u. Cała reszta niewiele mi mówi. Mocznik tak bezpośrednio do odżywki wrzucasz czy najpierw jakoś rozpuszczasz?
Mi się robią smętne włosy po silikonach. Jak je domyję to od razu odżywają.
z glicerynką sprobuj koniecznie ja biore troche odzywki/maski na dlon badz pokrywke od pudelka i daje pare kropelek i mieszam. z keratyna robie podobnie, tylko jej naprawde malutko, bo strasznie smierdzi z mocznikiem rzadko sie bawie, ale zwykle dodawalam odrobine "na oko"- przyznaje, lenistwo

probuj po kolei wlaczac skladniki, bedziesz wiedziala co Ci sluzy tak naprawde naprawde polecam rossmannowskie olejki do ciala, ten, ktory podalam wczesniej jest naprawde super, chociaz zwykly Babydream tez jest fajny, czasem dodaje do niego rycynowego- bardziej chyba dla zabawy niz z koniecznosci, mam przetluszczajce sie wlosy i tluszczow ze zewnatrz nie musze pilnie dostarczac

co do skladnikow: jezeli masz sklonnosc do oklapnietych wlosow unikaj tez zwiazkow o nazwie polyquaternium, to fajne kondycjonery, ale naprawde moga obciazac.

co do tego lotionu: lubie go nawet, ale nie powiem, ze to produkt must have, ma sporo substancji obciazajacych, ja go stosuje naprawde oszczednie, gdy chce spotegowac efekt lustrzanego polysku

ma taki sklad: aqua, cyklopentasiloxane, phenyl trimethicone, dimethicol, polyquaternium 16, panthenol, aqua (and) hydrolized wheat protein, hydrolized silk, peg-12 dimethicone, hydroxypropyltrimonium hydrolized wheat protein, lactid acid, cetrimonium chloride, parfum, benzophenone-4, CI 16185, benzyl salicylate, amyl cinnamal, limonene, citronellol, linalool, geraniol

co do odzywek:ciezko mi teraz wskazac, ktore byly dobre, a ktore kiepskie, bo czesc poznalam, gdy moje wlosy byly w ruinie, Gloria wtedy wydala sie dosc przereklamowana, Kallos tak samo

lubie polskiego Waxa, ale jak dla mnie cena jest dosc wygorowana, lepsze efekty uzysuje po swoich mieszankach, nie gardze odzywkami fructis czy loreal (maja pseudoceramidy).

z wlasnych dodatkow rewelacyjne byly fosfolipidy mleka od Thanatosa, niestety juz ich nie ma NMF polecam z calego serca rowniez, po nim wlosy blyszcza jak szalone, po hydromanilu tez bylo swietnie, mleczko pszczele czy mleczka roslinne jakos na mnie wielkiego wrazenia nie zrobily

w planach mam ponowne podejscie do Glorii i przetestowanie
Venity i którejś Bingo- tylko nie chce mi sie jechac do Auchan kilka profesjonalnych tez mam na oku, tylko moja pasja perfumeryjna jest bardziej zaawansowana, wiec na wlosach oszczedzam

dziekuje za komplement na temat wlosow farby bez amoniaku i na slabej wodzie moim wlosom nie szkodza

Cytat:

nie sugeruj sie jednak tak bardzo analizami, ja nie raz sie przejechalam (nawet na wlasnych) cos skladowo wydawalo sie super, a okazywalo sie nijakie wezmy taka Glorie, tak naprawde nie ma w skladzie niczego WOW, a wiele dziewczyn ją kocha i maja po niej piekne wlosy niestety czasem bez testow sie nie obejdzie, jednak na sklady warto zerkac, pomaga to podjac rozsadniejsza decyzje w sklepie

a co do Twojego problemu: od zawsze tak masz? to sa bardzo mieciutkie i delikatne wloski, jak dzieciece? takie czasem rosna czy nasadzie czola i nie za bardzo jest co z nimi zrobic, a na pewno nie sa zniszczone. na pewno nie zaszkodzi wzmacnianie wlosow od wewnatrz, wcierki, aby wlosy rosly mocniejsze. jezeli masz tak od zawsze, a reszte wlosow zdrowa, to obawiam sie, ze pozostaje zaakceptowanie tego albo stosowanie wygladzajacych preparatow jak ww lotion albo lakieru do wlosow (chociaz regularne jego stosowanie nie jest zbyt korzystne dla wlosow)
Stary 2009-12-18, 21:00   #2329
kosmetolog1
Raczkowanie

Cytat:
moj wykladowca mowil co innego, jezeli chodzi o dzialanie drazniace Ammonium Lauryl Sulphate, wg niego jest wieksze ryzyko podraznienia niz przy Sodium Lauryl Sulphate. na dzialaniu wysuszajacym sie nie skupial

u mnie to tez sie sprawdza, Ammonium Lauryl (Laureth tez) Sulfate sa dla mnie o wiele bardziej agresywne niz SLES
to jeśli tak u ciebie jest to może i ammonium jest bardziej drażniący, ale pamiętam taką tabelkę w książce Pucher'a w której były porównywane różne właściwości Sodium Laureth Sulfate, ammonium LES, TEA LES i magnesium LES i przy Irrytancy strzałka była od Manesium do Sodium. więc wychodziłoby że Sodium jest bardziej drażniący niż Ammonium. podejrzewam że oznaczali liczbę Zein ale pewnie dla roztworów czystych związków, może w mieszankach (gotowych produktach) jest inaczej.

Czas edycji: 2009-12-18 o 21:03

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-12-18, 21:06   #2330
Sunbeam87
Raczkowanie

GG do Sunbeam87

hej dziewczyny,moze wy mi cosik doradzicie

ma wlosy farbowane na sredni braz. sa one cienkie wypadaja mi strasznie jest ich malo,takie oklapniete. chce cos z nimi zrobic mysle o jakiejs odzywce albo szamponie nowym,polecacie cos? tyle tego jest teraz w sklepieroznych firm i rodzajow ze nie wiem co wybrac;/
Sunbeam87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-18, 21:16   #2331
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
to jeśli tak u ciebie jest to może i ammonium jest bardziej drażniący, ale pamiętam taką tabelkę w książce Pucher'a w której były porównywane różne właściwości Sodium Laureth Sulfate, ammonium LES, TEA LES i magnesium LES i przy Irrytancy strzałka była od Manesium do Sodium. więc wychodziłoby że Sodium jest bardziej drażniący niż Ammonium. podejrzewam że oznaczali liczbę Zein ale pewnie dla roztworów związków, może w mieszankach (gotowych produktach) jest inaczej.
prowadzacy nam rzucil nam slajd na ktorym byly porowane tenzydy anionowe pod kątem ich wlywu drazniącego, z nich wynikalo, ze tenzydy w postaci soli amoniowej okazaly sie bardziej drazniace niz klasyczny SLS, roznica byla wyrazna. z jego komentarza zapamietalam, ze tenzydy anionowe z ammonium zamiast sodium potrafia byc bardziej przykre dla wrazliwcow

pozniej jednak dodal, ze nie mozna sie tym tak bardzo sugerowac, bo tak naprawde nie przeprowadzono takich badan porownujacych wplyw drazniacy na tyle duzo, aby miec czarno na bialym co jest bardziej agresywne(mowie w tym momencie glownie o porowywaniu zwiazkow nalezacych do podobnej grupy, ktore zamiast solą sodowa są potasowa itp)

chyba wrazliwosc osobnicza tez ma wiele do "gadania" czasem myję glowe tym http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...-wrazliwej.htm i nie jest zle

ja jestem przeciwnikiem wywalania wszystkiego po lekturze skladu, jezeli cos sluzy nam doskonale, a czesto z taka postawa spotykam sie na Wizazu, niedawno natknelam sie na recenzje peelingu myjacego, niewyrozniajacego sie zbytnio od przecietnego szamponu na z SLES na czele, dziewczyna wspomniala, ze peeling sluzyl jej super, ale pozniej olsnilo ją, ze ma ten wstretny SLS i nas ostrzega, bo to sama chemia

Edytowane przez truskawkowawiosna
Czas edycji: 2009-12-18 o 21:18
Stary 2009-12-18, 21:39   #2332
kosmetolog1
Raczkowanie

Cytat:

chyba wrazliwosc osobnicza tez ma wiele do "gadania" czasem myję glowe tym http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...-wrazliwej.htm i nie jest zle

ja jestem przeciwnikiem wywalania wszystkiego po lekturze skladu, jezeli cos sluzy nam doskonale, a czesto z taka postawa spotykam sie na Wizazu, niedawno natknelam sie na recenzje peelingu myjacego, niewyrozniajacego sie zbytnio od przecietnego szamponu na z SLES na czele, dziewczyna wspomniala, ze peeling sluzyl jej super, ale pozniej olsnilo ją, ze ma ten wstretny SLS i nas ostrzega, bo to sama chemia
wrażliwość osobnicza to chyba najważniejszy parametr. ja np. mogę używać tylko Head&Shoulders, który ma SLES, SLS, ammonium LES, i silikon i bardzo mi służy. włosy mam naprawdę ok, ze skórą głowy też problemów nie mam. zaczynają się gdy użyję innego szamponu (nawracający łupież). używam odżywki z Aldiego która ma 5 czy 6 składników tylko.
Co do opinii o SLESie to mam wrażenie że wiele osób "żyje" jeszcze mitem (mitami) pana Różańskiego i stąd taka opinia. nie twierdzę że nie może podrażnić, ale nie wierzę że 90% dziewczyn które tu piszą są uczulone na SLES.
A powiedz mi jeszcze jaki kierunek studiujesz?

Czas edycji: 2009-12-18 o 21:41
Stary 2009-12-18, 22:03   #2333
choochoo1
Raczkowanie

Cytat:
dziekuje za komplement na temat wlosow farby bez amoniaku i na slabej wodzie moim wlosom nie szkodza
mogę wiedzieć jakiej farby używasz?
choochoo1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-19, 14:44   #2334
skarpetta
Wtajemniczenie

eh... Daję sobie spokój w poszukiwaniu szamponów bez SLSów, bo wcale lepiej na tym nie wyjdę, a zostanę przy tym palmolive.
skarpetta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-19, 14:52   #2335
klada
Zakorzenienie

A ja chce sie upewnic- olej kokosowy ma byc nierafinowany, zimnotloczony, tak ?
Hiszpański A1

Włosomaniaczka

klada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-19, 15:13   #2336
Sylvana
Zadomowienie

Cytat:
Z tego jak wizazanki mnie instruowaly w sprawie tego oleju to oba maja takie same wlasciwosci na wlosy(tak bynajmniej zrozumialam). Roznica polega na tym, ze zimnotloczony, nierafinowany ma zapach kokosa a rafinowany nie ma tego aromatu.
Stary 2009-12-19, 15:32   #2337
kolezankaa
BAN stały

Send a message via Skype™ to kolezankaa

Cytat:
kolezankaa jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-12-19, 18:51   #2338
Bejjka
Zakorzenienie

Cytat:
Z tego jak wizazanki mnie instruowaly w sprawie tego oleju to oba maja takie same wlasciwosci na wlosy(tak bynajmniej zrozumialam). Roznica polega na tym, ze zimnotloczony, nierafinowany ma zapach kokosa a rafinowany nie ma tego aromatu.
dobrze zrozumialaś jak mi brakuje kokosa ale w poniedzialek jade po litrowy słoj do efavitu
Bejjka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-19, 18:58   #2339
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Teoretycznie nierafinowany zimnotłoczony jest lepszy, ale dziewczyny miały różne i mówiły, że działanie tak samo dobre

Też muszę kupić kolejny słój

http://www.uniteddogs.com/stopkillingdogs/
jyyli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-19, 19:02   #2340
illegale
Wtajemniczenie

GG do illegale

Czy jeśli do wody brzozowej dodam:
-cococin (2%)
-kofeine (1%)
-d-pantenol (2-3%)
-keratyne (3%)

To ile będe mogła to trzymać (w lodówce?)? Czyli jaka będzie data ważności? Czy tylko jednorazowo?

Cierpisz na Hashimoto, niedoczynność tarczycy zaburzenia odżywiania? Brak Ci energii, nie tolerujesz glutenu, laktozy?
Potrzebujesz motywatora do zmiany sposobu odżywiania?
Zapraszam na:

KONSULTACJE DIETETYCZNE:
http://www.alpacasquare.coml

illegale jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości