|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2311 |
Raczkowanie
|
Dot.: storczyk (orchidea) cz.III
a ja dzisiaj przyjrzałam się dokładnie mojej cambrii na której jakiś czas temu pojawiły się kropelki i niestety przyuważyłam dwa małe pajączki...
czyli to jednak nie g(l)utacja... |
![]() ![]() |
![]() |
#2312 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2313 |
Raczkowanie
|
no właśnie pajęczynek nie widziałam
ale kupiłam wcześniej na przędziorki na kwiatka balkonowego jakiegoś syfa więc tym spsiukałam, dodatkowo wywaliłam kwiatka z doniczki, wywaliłam całą ziemię, spryskałam korzenie i wsadzę zaraz do nowej ziemi i nowej doniczki. może pomoże. cambria ma czarne kropeczki na liściach więc to mogą być przędziorkowe odchody... zobaczymy jaki będzie wynik kuracji. na razie cambria zostaje wywalona na balkon |
![]() ![]() |
![]() |
#2314 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2315 |
Raczkowanie
|
dobrze wiedzieć - na przyszłość
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2316 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny która z Was ma filtr odwróconej osmozy?? Jaki jest koszt takiego filtra?? jest prosty do zamontowania?? Trzeba mieć osobny kran do niego czy montuje się go do zwykłego kranu??
|
![]() ![]() |
![]() |
#2317 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkie storczykowe maniaczki
![]() podczytuję Was od jakiegoś miesiąca i wiele się dowiedziałam na tym forum ![]() ![]() ![]() ![]() Dostałam go w prezencie i wyglądał na zdrowego dopóki nie zajrzałam pod spód liści (w załączeniu zdjęcia) z wierzchu wygląda normalnie. Do tego ma chyba wełnowce bo znalazłam kilka pajęczynek między liśćmi i pod spineczką na pędzie. BŁAGAM POMÓŻCIE bo storczasek ma fantastyczny kolorek (zawsze na takiego chorowałam - ciemny bordo). Dodatkowo wrzucam kilka fotek moich pozostałych falków. pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2318 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2319 |
Przyczajenie
|
dzięki za zainteresowanie Doriskap
![]() te nacieki występują tylko na tych dwóch liściach które załączyłam, pozostałe są czyste. Nie jest to miękkie (choć wygląda jak purchel) pod światło lekko przezroczyste. od stożka wzrostu już zaschnięte, zbrązowiałe i płaskie, reszta wypukła i przezroczysta. Przemyłam go wczoraj roztworem z płynu i spirytusu ale pewnie będę musiała pozbyć się tych dwóch liści. \ (sprawdziłam całego kwiatka pod względem robali i nic nie znalazłam, ale nie mam w domu lupy więc może coś przeoczyłam) Przewertowałam chyba wszystkie strony dotyczące chorób storczyków i fora temu poświęcone ale nigdzie nie znalazłam takich zmian na liściach dlatego zwróciłam się do Was po pomoc. pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#2320 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() U mnie stoi na południowym oknie, ma teraz 3 pędy, ale myślę że to dlatego że nie zimowało w chłodzie ![]() Co więcej mogę napisać? Kwiaty są pachnące i mają śliczne kontrastowe ubarwienie ![]() Drugi cudaczek - Encyclia - jest u mnie od maja tego roku, więc za dużo o niej nie wiem jeszcze. Kupiona w obi z przeceny za 9 zł ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2321 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
czym?????? ![]() ![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2322 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
poczekaj może inne dziewczyny szybciej zidentyfikują co to jest ![]() poszperaj też w stronach z chorobami storczyków tam jest też wiele cennych informacji... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2323 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny !
Dawno mnie tu nie było muszę teraz nadrobić lekturę moje kwitnienia i ostatnie dziecko miniaturka |
![]() ![]() |
![]() |
#2324 |
Rozeznanie
|
Ano tak
![]() ![]() ![]() lusia- cudny żółty woskuś a jeszcze cudniejsza miniaturka ![]() ![]() Edytowane przez Makobratek Czas edycji: 2010-08-02 o 19:10 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
#2325 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
ale ten czerwony ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2326 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2327 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2328 |
Raczkowanie
|
Prześliczne te miniaturka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lusia normalnie szczęka mi opadła jak zobaczyłam Twoje storki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2329 |
Zakorzenienie
|
śliczne miniaturki
![]()
#2330 |
Raczkowanie
|
Jeszcze dwa puszczają pędziki
Nie mogę się doczekać ![]() A żeby było śmieszniej miniaturka moja ma keika i puszcza drugi pęd Edytowane przez lusia288 Czas edycji: 2010-08-02 o 20:40 |
![]() ![]() |
![]() |
#2331 |
Przyczajenie
|
[QUOTE=doriskap;21093123]powiem tak - nie spotkałam się z takim naciekami nigdy nawet na zdjęciach... trudno ocenić tylko po zdjęciach co by to mogło być... ale ja bym usunęła te liście... tylko wtedy z tej strony zostanie 1 listek tak??
poczekaj może inne dziewczyny szybciej zidentyfikują co to jest ![]() poszperaj też w stronach z chorobami storczyków tam jest też wiele cennych informacji...///// dziękuję za odpowiedź ![]() niestety zostanie łysy po jednej stronie bo ma tylko dwa liście ale listki nowe puści jak już uda mi się zdiagnozować chorobę i go wyleczyć. A inne dziewczyny co sądzicie o chorobie mojego falka ???? (kilka postów wyżej załączone zdjęcia) Tak na marginesie śliczne macie te kwiatuszki ![]() czekam na poradę pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#2332 |
Raczkowanie
|
Jestem tu na forum codziennie ale nie odzywam się jeśli to ma być tylko spam.
![]() Pierwszy raz widzę taki przypadek i jestem w kropce, nie wiem co powiedzieć. Trzeba przewertować chyba cały internet żeby się dowiedzieć co to za dziadostwo. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2333 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
w tym problem że w internecie przejrzałam co się dało i nie znalazłam nawet w połowie podobnych zmian, dlatego trafiłam do Was. dobrze chociaż że mój chory falek nie zawędrował na parapet do innych, bo aż boję się pomyśleć co by było, gdyby zarażał ![]() Widziałam wielokrotnie że przewijał się temat MIKORYZY na wątku. ja stosowałam tą w płynie z ZIELONEGO DOMU i jestem zadowolona. korzenie ruszyły po jakiś 2/3 tygod od zastosowania. Nawet małe keiki przy podstawie matki wypuszcza nowy listek. pozdrawiam ---------- Dopisano o 10:41 ---------- Poprzedni post napisano o 08:51 ---------- " Pierwszy raz widzę taki przypadek i jestem w kropce, nie wiem co powiedzieć. Trzeba przewertować chyba cały internet żeby się dowiedzieć co to za dziadostwo. ![]() w tym problem że w internecie przejrzałam co się dało i nie znalazłam nawet w połowie podobnych zmian, dlatego trafiłam do Was. dobrze chociaż że mój chory falek nie zawędrował na parapet do innych, bo aż boję się pomyśleć co by było, gdyby zarażał ![]() Widziałam wielokrotnie że przewijał się temat MIKORYZY na wątku. ja stosowałam tą w płynie z ZIELONEGO DOMU i jestem zadowolona. korzenie ruszyły po jakiś 2/3 tygod od zastosowania. Nawet małe keiki przy podstawie matki wypuszcza nowy listek. pozdrawiam[/QUOTE] |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2334 |
Przyczajenie
|
Witam ;*
Przejrzałam wasze storczyki i są taki piękne ^^^ boskie po prostu ![]() ![]() No więc zacznę od początku: moi rodzice dostali kiedyś Phalaenopsis'a, a nic o nich nie wiedzieli. Ostatnio wyjęłam biednego z małej przezroczystej doniczki, w której podłoże było już kompletnie nie do użytku. Korzenie były marne: cienkie, miękkie i brązowate. Zaczęłam akcje reanimacyjną i odcięłam niektóre w najgorszym stanie zdezynfekowanym nożem i przesadziłam do specjalnego podłoża z dodatkiem kermazytu do kryształowego wazonu. Nie wiem czy dobrze zrobiłam stawiając do wazonu, a nie do doniczki, ale tak mi doradziły specjalistki, którym storczyki rosną w takim czymś i dobrze się mają. Łodyga była całkowicie zdrewniała, więc ją też ucięłam ;/ Zauważyłam, że korzenie są coraz ładniejsze, grubsze, łodygi dalej nie widać, a liście... ;/ Postawiłam go na południowy parapet i tam padały na niego promienie słoneczne. Liście zaczęły wiotczeć, stawały się jasnozielone, na brzegach brązowe i mają suche, szare plamki i są pęknięte w połowie. Przestawiłam na zachodni parapet i nie wiem co zrobić. ![]() Wydobrzeje? Korzenie ładniejsze, łodygi w dalszym ciągu nie ma, a liście chore. Co zrobić?? Proszę pomóżcie
#2335 |
Raczkowanie
|
lusia288 poprostu ideały!!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2336 | |
Raczkowanie
|
hej Dziewczyny
![]() ![]() Norka, masz śliczną kicię ![]() Ariena, bardzo mi żal twojego Storka ![]() ![]() Zmienniczka obserwuje Twój postęp w opiekowaniu się storczykami, i jako Kielczanka jestem z Ciebie dumna ![]() ![]() Cytat:
Dostałam na urodziny od TŻta storczyka, od początku nie wydawał mi się "zwykłym Falkiem" bo kwiatki ma malutkie i inaczej ułożone. zaczęłam grzebać w necie i okazało sie że to doritaenopsis, prawdopodobnie purple gem florento. Ciężko rozpoznać po samych kwiatach bo jest bardzo dużo podobnych. Mam pytanie czy ktoś posiada i wie czy trzeba się nim inaczej opiekować niż normalnymi falkami? bo widzę ze zaczyna zasuszać kwiaty ![]() Dołączam fotki ![]() Edytowane przez deotymka Czas edycji: 2010-08-03 o 13:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2337 |
Raczkowanie
|
W takim razie kupie ta mikoryze
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2338 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() opiekuje się nimi tak samo jak falkami tylko słyszałam, że są wrażliwsze na gnicie korzeni... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2339 |
Raczkowanie
|
nie jest zbyt pomysłowy wiec pewnie w którymś supermarkecie, tylko nie chce mi powiedzieć gdzie i za ile, bo pewnie była droższa niż inne storczyki.
Będę się starała jej nie zalać. jak resztę będę przelewać co 10 dni, zobaczymy czy jej będzie pasować ![]() Ciekawi mnie czy one tez wypuszczaja Keiki z łodyżki, bo mam tą pastę i mogłabym ją rozmnożyć jak przekwitnie. ![]() Edytowane przez deotymka Czas edycji: 2010-08-03 o 13:38 |
![]() ![]() |
![]() |
#2340 |
Przyczajenie
|
Ewelka w załaczeniu link do strony producenta, mają dużo taniej i przy zakupach za min 50zł kurier gratis. http://www.centrumogrodnicze.pl/MIKO...3,675,%29.aspx |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:33.