|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2311 | |||||
|
Mod-Śnieżynka
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XVIII część niech się kręci
Wg mnie słabszy
Cytat:
Cytat:
no i nie lałam tyle wody bez przerwy.Cytat:
Cytat:
Cytat:
To nie odgniata (ja zazwyczaj nie mam czego odgniatać). Założyłam, skoro piszesz o suchości, masz na myśli sucharki, pomyliłam się. Może te suche włosy to z nadmiernej ilości żelu/braku odżywki bs/mało emolientowej odżywki ds (może któraś z odpowiedzi akurat jest w Twoim przypadku dobra, mnie to się zdarzało, kiedy nałożyłam za dużo żelu).
|
|||||
|
|
|
#2312 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jantar był i w sumie jest dobrą wcierką, ale zmienili mu trochę skład więc może wywoływać np łupież. Możesz też wcierać kawę w skórę albo wymieszać kozieradkę z kawą. Dobra jest też woda brzozowa ale może bardzo wysuszać i podrażniać bo jest na alkoholu, jej głównym składnikiem jest właśnie alkohol. Cytat:
Dodawaj dodawaj |
||
|
|
|
#2313 |
|
Raczkowanie
|
|
#2314 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ładne Kiedyś miałam co odgniatać po Bielendzie a teraz jakoś ile bym żelu nie dała to nie mam co odgniatać nie wiem od czego to zależy Nie martwi mnie to, chociaż jak miałam sucharki to loczki były dłużej ładnie zdefiniowane mam na myśli kilka dni, dalej mam na 2/3 dni ale 3 dnia już są takie porozwalane w większości a wcześniej nawet 4 dni były ładnie zdefiniowane. Hmm...![]() Cytat:
To chyba nie do mnie
|
||
|
|
|
#2315 |
|
Rozeznanie
|
cuuuuda
co robisz zeby były tak uniesione u nasady??? skręt masz piękny czym nawilżasz?? Pozdrawiam!
|
#2316 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w poniedziałek się wybiorę na polowanie za szamponikami dla dzieci ![]() ---------- Dopisano o 22:39 ---------- Poprzedni post napisano o 22:38 ---------- Floria, a gdzie go można najprędzej dostać? ---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:39 ---------- Dzięki ![]() Również dzięki ![]() Pytanko w przestrzeń: coś nawilżającego, jakaś maska z dodatkiem olejku czy coś w tym stylu, bo olejowania nie cierpię strasznie
|
|
#2317 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie,
postanowiłam zadbać o moje kręcone włosy po przygodzie z prostownicą, która trwała kilka lat ![]() poczytałam tutaj co nieco, wybrałam kilka kosmetyków i zaopatrzyłam się. Z włosów zmyłam silikony szamponem i ... na głowie zastałam kołtuny! Jakoś je rozczesałam, chociaż nawet odżywka bez spłukiwania niewiele pomogła, a wcześniej kładłam olej i odżywkę przed szamponem. Włosy się ponaciągały, a bardzo się starałam żeby tego nie robić. I nadal są troszkę poplątane ![]() Czytałam i liczyłam się z tym, że na początku będzie ciężko. Ale czy takie zachowanie włosów nie świadczy o tym że są zbyt zniszczone i dobrze byłoby podciąć? Jak sobie radzić z kołtunami? |
|
|
|
#2318 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Możesz do zwykłej maski czy odżywki dodać kilka kropli olejku potrzymać na włosach tak przez 30 min i dobrze zmyć, żeby przeciążenia nie było. Olejowanie jest fajne
|
|
|
|
|
#2319 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:59 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ---------- Cytat:
faktycznie dobry pomysł, achh to już 2 kosmetyki zamiast 1 i mieszanie, tego też nie lubię, ale już do przyjęcia u mnie właśnie z tym zmywaniem były problemy, domyty olej czułam dopiero po Barwie, żadna odżywka nie chciała generalnie mycie odżywką też u mnie odpada, przeciążone i zbierają się w paręnaście klusków, wolę już takie jak dodałam dzisiaj na fotach, troszkę puszyste i drobne fale i kręcioły A generalnie co uważacie o codziennym myciu czymś co zawiera SLS czy można i z jaką odżywką łączyć żeby nie szkodzić włosom tym? Postaram się zmienić na jakiś szampon dla dzieci, bo jednak myję prawie codziennie włosy
|
|
#2320 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Taka promocja przy drzwiach. Nie ma rumianku, bo specjalnie patrzyłam. Składu nie jestem w stanie odczytać z etykiety, za małe literki. Ale krzywdy raczej nie robi, a piana jest fajna do mycia reszty włosów.Olejek do odżywki - to bardzo dobry pomysł, jeżeli nie lubisz olejowania. Na przykład jojoba albo migdałowy. Albo na próbę najpierw kuchenne. |
|
|
|
|
#2321 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki Floria, mam kilka drogerii nieźle zaopatrzonych to może znajdę ten, lub podobny, który się nada
no i faktycznie, najpierw dodam troszkę normalnego oleju z kuchni i zobaczymy jak się maska zachowa na włosach, a jak dobrze będzie to potem się pójdzie w koszta
|
#2322 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Bo te szampony za każdym razem mogą wchodzić głęboko przez "luki" w osłonce włosa (naturalne odchylenia łusek, lub sztuczne, tam gdzie łusek po prostu brakuje), do warstwy lipidowej, i chcą ją emulgować, czyli niszczyć i robić kolejne uszkodzenia włosa. I wtedy to co nałożysz i odżywisz, to może w jakiejś części zostanie, ale mogą powstać nowe uszkodzenia w miejscach takich jak napisałam wyżej. Trochę błędne koło. Ja na razie eksperymentuję, ale slsa wyciągnę, kiedy osiągnę odczuwalny przyklap lub jakieś inne "niehalo" z włosami. Ewentualnie naprawdę minimalną ilość dołożę do odżywki, którą myję. |
|
|
|
|
#2323 |
|
Zakorzenienie
|
Czyli jednak mycie odżywką? Chyba że posłuży mi jakiś z tych delikatnych szamponów dla dzieci
![]() ---------- Dopisano o 23:38 ---------- Poprzedni post napisano o 23:31 ---------- A co do efektu WOW to jestem jeszcze pod jego wpływem po wizycie u fryzjera tydzień temu,nigdy nie było lepiej niż teraz więc na razie się tym cieszę i rozmyślam jak polepszyć generalnie to nie chciałabym pół dnia cackać się z włosami, jak tu już pisałam z Martą - włosy są dla nas nie my dla nich, ale popieścić je, popieszczę
|
#2324 |
|
Zadomowienie
|
Ja ostatnio myłam Pottersem, do którego też dałam oleju (bo myłam po olejowaniu, więc na zasadzie, że olej zmyje olej), i miałam wannę pełną piany
Bardziej, niż po żelu do kąpieli. A w dodatku ten olej z włosów, jak już się dostał do wody w wannie, to mi normalnie nawilżył całe ciało i nie potrzebowałam już się niczym smarować. (I tak się nie smaruję, bo mi się nie chce, ale miałam 2 w 1).
|
|
|
|
#2325 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja dolewam czasami, bo dostałam taki olejek do kąpieli ostatnio w prezencie i fajna sprawa to jest To ja się może przeproszę z odżywkami, ale najpierw szampony dla dzieci
|
|
#2326 |
|
Zadomowienie
|
I to i to lepiej mieć na podorędziu.
Właśnie się wysmarowałam olejem awokado, ciekawa jestem jaki efekt będzie. Tłusty jest Zawsze smaruję razem ze skórą głowy, żeby sobie cebulki coś wybrały do jedzenia dla przyszłych włosków.
|
|
|
|
#2327 |
|
Zakorzenienie
|
W sumie masz rację, już raz próbowałam działać na tym wątku i z włosami, ale skapitulowałam
![]() dobranoc
|
#2328 |
|
BAN stały
|
Pytanie do kobiet z loczkami co lepiej kupić siostrze lat 15 włosy długie lekko zakręcone lubi loczki więc :
1) http://www.rtvagd.sklep.pl/bosch/phc_2500_36065.php5 czy 2) http://www.rtvagd.sklep.pl/bosch/pha_2661_21785.php5 No chyba, że macie jakieś inne lepsze propozycje tak do 150 zł. Chodzi o to co lepiej kręci loczki. |
|
|
|
#2329 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Skoro wolisz takie, niech będą takie ![]() Cytat:
A może zamiast sls myć codziennie spróbuj jakisz szampon bez sls np Alterra ma dużo bez sls (tylko lepiej czekać na jakąś promocję bo w cenie normalnej są za 10 zł ) Cytat:
Szampony dla dzieci zwykle bardzo plączą. Spróbój np jak wyżej napisałam może szamponu z Alterry one nie mają sls i nie plączą aż tak, a dobrze myją Cytat:
Mnie też się nigdy nie chce smarować więc dodaję sobie do wanny jak idę się kąpać kilka kropli jakiegoś olejku. Fajnie nawilża i nie trzeba się niczym już smarować ![]() Cytat:
My tu mamy naturalne loczki. Więc pytanie powinno znaleźć się raczej na forum odnośnie sprzętów do kręcenia, prostowania, suszenia itp, skoro już tu się znalazło to odpowiem. Moim zdaniem przy pomocy tej 2 można uzyskać więcej efektów, loczki, fale większe i mniejsze, bo ma więcej wymiennych końcówek, więc można więcej rzeczy na głowie wyczarować. A co lepiej kręci loczki ? Hmm... NATURA
|
|||||
|
|
|
#2330 |
|
Raczkowanie
|
HALO!
nie spać zwiedzać! sprałam wczoraj hennę, dziś siano o zapachu siana, ponieważ są już dosć ciemne nie będę chyba czekać 48 godzin. Urlop z chorobą trwa nadal. Ale! chciałam Wam polecic jako rypacza Joannę Naturę z miodem i cytryną. bosko pachnie, włosy czyste aż skrzypią. Nie tykałam ich na mokro, poczekałam aż wyschną, brak kołtunów i supłów, przejechalam palcami tylko. Podoba mi się zapach. i ma coś w sobie, co mnie nie podrażniło jak Barwa. CHyba pozostanie na stałe jako oczyszczacz
|
#2331 |
|
Raczkowanie
|
Jade dziś do lidla i mam pytanie.Czy jest tam coś fajnego do włosów?
|
#2332 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() W takim razie raczej się nie skuszę na niego... Cytat:
I jeśli miałaś aż taki problem z rozczesaniem, to moim zdaniem nie ma co zapuszczać tych włosów, bo prawdopodobnie końcówki są bardzo zniszczone. Przyjrzyj im się, może są połamane i dlatego czepiają się o siebie, tworząc kołtuny. Cytat:
Nie zacytowało mi się, ale któraś wspominała o szamponach Alterry - jako delikatny szampon się nie nada, bo niby nie ma SLS, ale główny środek myjący w tych szamponach jest tak samo silny jak SLS. |
||||
|
|
|
#2333 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja pisałam, bo wedle mnie jest o wiele delikatniejszy choć ja używam tylko do mycia głowy nie włosów. U mnie szampony wszelakie z SlS podrażniają i w ogólę łupież przez to powstaje a po Alterze nic mi się nie dzieje, słyszałam też od wielu osób i czytałam gdzieś na blogach właśnie że mimo wszysko składnik myjący w Alterze jest o wiele delikatniejszy. Nie znam się ale jak dla mnie działa delikatniej
|
|
|
|
|
#2334 |
|
Zadomowienie
|
A ja mogę polecić szampony Green Farmacy jako "łagodne rypacze". Właśnie musiałam użyć, bo dzisiaj już oleju się nie dało zmyć. Bardzo fajny szampon
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...ra-wersja.html Na opakowaniu jest napisane, że bez parabenów, slsów i silkonów, więc nie wiem o co chodzi z tym składem. Jak dla mnie to się zgadzam z opinią (teraz ) 4 moniczka520 z 29.08.2013 ![]() i do tego odżywka: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...zwyczajna.html rozczesałam się bez problemu. Dzisiaj mam dzień na sypkie i błyszczące włosy. Będę musiała rozczesać, ale takie puchate fale też są fajne. ![]() http://pittsburghcurly.wordpress.com...rhexis-nodosa/ Wczoraj natrafiłam tutaj, na wątku olejowym akurat. Bo co pisać o zniszczeniach, jak obrazek lepiej pokazuje. Włosy się haczą, kiedy mają takie atrakcje na sobie ( w skali różnej, niekoniecznie tak ekstremalnej). Edytowane przez Floria Czas edycji: 2013-10-27 o 12:59 |
|
|
|
#2335 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Mi od razu ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Bo ja jak używam tych różnych pianek itd. to osiągam podobny efekt do Twojego ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja swoich dawno nie myłam żadnym rypaczem, chyba dzisiaj umyję. Moje, po odżywce z avonu z silikonami, dzień drugi Wkurza mnie to że w jednym miejscu się kręcą wyżej a w innym nie |
|||||||
|
|
|
#2336 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 2. Dzięki spróbuję Alterrę ![]() 3. Oj wiem, Baby Dream miałam i zmasakrował mi troszkę włosy ![]() Cytat:
Ja też na nie nie narzekam w sumie na ich kondycję, ale zawsze może być lepiej, jednak wydają mi się troszeczkę suche i za puszyste, więc chcę spróbować myć bez SLS na codzień tylko raz na jakiś czas użyć Barwy np. Spróbuję Alterry, kiedyś używałam i chyba mi służyła, no i jakiegoś szamponu dla dzieci innego niż BD ![]() Moje dzisiejsze po paru godzinach łażenia: myte właśnie Barwą i dałam odżywkę jakąś z ekstraktem z perły, zapomniałam firmę ![]() Skupione miny pomijam milczeniem
"W konfrontacji strumienia ze skałą, strumień zawsze wygrywa-nie przez swoją siłę, ale przez wytrwałość!!" Edytowane przez wicherek1989 Czas edycji: 2013-10-27 o 16:51 |
||
|
|
|
#2337 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie wiem, czuję że są jakieś tłuste kurczę może po prostu nie znalazłam czegoś co by dobrze zmywało olej, lub daję go za dużo teraz popróbuję masek z kroplą oleju, wystarczy zmoczyć włosy wcześniej czy umyć i potem po masce drugi raz?
|
|
#2338 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Da się domyć wszystko nawet szamponami delikatnymi
|
|
|
|
|
#2339 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2340 |
|
Zakorzenienie
|
To w takim razie to pewnie moje uprzedzenia tylko
cóż, jutro zakupy
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:41.

no i nie lałam tyle wody bez przerwy.

wiem jedno że olejowania nienawidzę i inaczej jakoś muszę nawilżać. No i delikatne myjadło potrzebuję, odżywki do mycia mi kompletnie nie pasują 
Nie martwi mnie to, chociaż jak miałam sucharki to loczki były dłużej ładnie zdefiniowane mam na myśli kilka dni, dalej mam na 2/3 dni ale 3 dnia już są takie porozwalane w większości a wcześniej nawet 4 dni były ładnie zdefiniowane. Hmm...

, ale bez przesady