Na czym oszczędzamy,z czym szalejemy? - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-08-21, 14:33   #211
Senija
Zadomowienie

Kupowanie jakich produktów uważacie za zwykłą stratę pieniędzy?

Szukałam, ale nie znalazłam, jeśli było, przepraszam.

Jak w temacie: czego nie kupujecie uważając, że to zwykła strata kasy? Nie chodzi mi o żadne promocje, przeceny i w ogóle ubrania i kosmetyki bo dla kobiet to nigdy (prawie) nie jest wyrzucanie pieniędzy w błoto

Pytam, bo przekonałam się (na pierwszym roku studiów) bez ilu rzeczy mogę się obejść i zaoszczędzić. A jak z tym jest u was?

Może zacznę: nie rozumiem, jak mogłam kupować kiedyś durne kobiece pisemka typu Glamour czy Joy, nie mówiąc już o Twiście czy Bravo w okresie podstawówkowo-gimnazjalnym. Wolę nie myśleć na co mogłabym wydać pieniądze które na nie straciłam...
Senija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-21, 14:41   #212
boinnenazwybylyzajete
Zakorzenienie

Dot.: Kupowanie jakich produktów uważacie za zwykłą stratę pieniędzy?

Jest tu mniej więcej wątek zgodny z Twoim
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...oszcz%EAdzacie

Mother
Tell your children not to walk my way
Tell your children not to hear my words
boinnenazwybylyzajete jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-21, 14:46   #213
Senija
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez boinnenazwybylyzajete Pokaż wiadomość
Jest tu mniej więcej wątek zgodny z Twoim
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...oszcz%EAdzacie
Zgadza się, ale ten wątek dotyczy kosmetyków a mi właśnie chodziło o wszystko inne tylko nie kosmetyki
Stary 2010-08-21, 14:47   #214
naszkicowana
Raczkowanie

Słodycze - kiedyś byłam uzależniona i jeśli miałam jakieś nadprogramowe pieniądze kupowałam tony czekolady. Teraz trochę zmądrzałam. Jak mam za dużo kasy to odkładam ją i kupuje sobie np coś do ubrania, a słodycze jem tylko wtedy jak je od kogoś dostanę

Papierosy - mój tata pali paczkę dziennie, dużo moich koleżanek też. Mnie fajki jakoś nie kręcą. Nie dość, że w ciągu miesiąca wydaje się na nie kupę kasy, to jeszcze taki delikwent marnuje sobie zdrowie i śmierdzi
A co do gazetek. Mi tam zdarza się kupić raz na rok jakąś babską gazetkę jak mam ochotę się odmóżdzyc Ale nie często. Zwykle wolę bardziej ambitne lektury

Edytowane przez naszkicowana
Czas edycji: 2010-08-21 o 14:49
naszkicowana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-21, 14:51   #215
Milena13
Rozeznanie

GG do Milena13

Słodycze i tzw. śmieciowe jedzenie w szkolnym sklepiku(batony, chipsy, bułki)

droga gitaro, przepraszam, ale teraz moje palce Cię nienawidzą.
Milena13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-21, 14:53   #216
Nieoficjalnie
Zakorzenienie

Hmmm pierwsza moja myśl to te wszelakie pachnące i kolorowe, wyozdabiane papiery toaletowe.
Na co komu takie piękne i cieszące oko materiały, które służą jedynie do podtarcia się po załatwieniu potrzeby
Taki wzorek, taki, na dodatek zapaszek miły, słodziutki, ja rozumiem chusteczki do nosa, ale żeby wydziwiać tak z papierem do d***?
Dla mnie to przesada, ja tam wolę zwykły, nawet szary najtańszy papier za grosze, a kupowanie tych "ekskluzywnych" właśnie uważam za stratę kasy, bo niektóre potrafią sobie kosztować

Edytowane przez Nieoficjalnie
Czas edycji: 2010-08-21 o 14:54
Nieoficjalnie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-21, 14:54   #217
Lorien
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Nieoficjalnie Pokaż wiadomość
Hmmm pierwsza moja myśl to te wszelakie pachnące i kolorowe, wyozdabiane papiery toaletowe.
Na co komu takie piękne i cieszące oko materiały, które służą jedynie do podtarcia się po załatwieniu potrzeby
Taki wzorek, taki, na dodatek zapaszek miły, słodziutki, ja rozumiem chusteczki do nosa, ale żeby wydziwiać tak z papierem do d***? Dla mnie to przesada, ja tam wolę zwykły, nawet szary najtańszy papier za grosze, a kupowanie tych "ekskluzywnych" właśnie uważam za stratę kasy, bo niektóre potrafią sobie kosztować
No nie wiem czy to tak fajnie się takim zwykłym szaraczem podcierać
Lorien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-21, 15:01   #218
Senija
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lorien Pokaż wiadomość
No nie wiem czy to tak fajnie się takim zwykłym szaraczem podcierać
Może i nie, ale z założenia podcieranie się nie jest chyba jakąś szczególną przyjemnością Ja też zawsze biorę najtańszy, szary papier za 99 groszy. Takiego ślicznego, pachnącego w różyczki czy z wytłaczanym wzorkiem to mi normalnie szkoda wykorzystać w taki sposób No i 5 zł w kieszeni
Stary 2010-08-21, 15:05   #219
Lorien
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Senija Pokaż wiadomość
Może i nie, ale z założenia podcieranie się nie jest chyba jakąś szczególną przyjemnością Ja też zawsze biorę najtańszy, szary papier za 99 groszy. Takiego ślicznego, pachnącego w różyczki czy z wytłaczanym wzorkiem to mi normalnie szkoda wykorzystać w taki sposób No i 5 zł w kieszeni
Zgadzam się, ale chociaż taką Melodią z Biedronki a nie takim zwykłym papierem ściernym

Dobra, zakończmy to.Kto co lubi

Edytowane przez Lorien
Czas edycji: 2010-08-21 o 15:06 Powód: Dobra, zakończmy to
Lorien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-21, 15:11   #220
anka.d
Wtajemniczenie

zgadzam sie z papierem toaletowym. chociaz czasem lubie zaszalec :P i kupic nie taki najtanszy szary, ale juz bardziej miekki. tych wszystkich velvetów z pieskami czy kwiatkami nie tylko nie potrzebuje, ale wrecz nie lubie.

zdecydowanie nie oszczędzam na jedzeniu, na kosmetykach mozna oszczedzic jak sie zainteresuje skladami. wybilam sobie z glowy w ten sposob wszelki 'salonowe' fryzjerskie szmapony i odzywki.

na pewno wszystkie 'durnostojki', czy 'kurzozbieracze', czyli jakies figurki, ozdobniki - nie mam do tego głowy zupelnie
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-21, 15:19   #221
Nieoficjalnie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lorien Pokaż wiadomość
Zgadzam się, ale chociaż taką Melodią z Biedronki a nie takim zwykłym papierem ściernym

Dobra, zakończmy to.Kto co lubi
Kto tu pisał o papierze ściernym?? Ja używam, podobnie jak koleżanka wyżej zwykłego, szarego i jest całkiem przyjemny i delikatny dla mojej pupy, ale ok rozumiem, że niektorzy po prostu chcą mieć wsio ładne i pachnące, kwestia gustu i pieniędzy do wydania
Stary 2010-08-21, 15:19   #222
Charmain
Zakorzenienie

Na codzień jakoś szczególnie nie robię selekcji, ale np. gdy jadę do domu wybieram pociąg osobowy.
Jedzie tylko 30 minut dłużej niż TLK a jest tańszy o 7 zł co daje 14 zł podczas jednego wypadu a że jezdze 2 razy w miesiącu to mam ok.30 zł na kosmetyk lub t-shirt czy książkę
Charmain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-21, 15:20   #223
Nieoficjalnie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anka.d Pokaż wiadomość
zgadzam sie z papierem toaletowym. chociaz czasem lubie zaszalec :P i kupic nie taki najtanszy szary, ale juz bardziej miekki. tych wszystkich velvetów z pieskami czy kwiatkami nie tylko nie potrzebuje, ale wrecz nie lubie.

zdecydowanie nie oszczędzam na jedzeniu, na kosmetykach mozna oszczedzic jak sie zainteresuje skladami. wybilam sobie z glowy w ten sposob wszelki 'salonowe' fryzjerskie szmapony i odzywki.

na pewno wszystkie 'durnostojki', czy 'kurzozbieracze', czyli jakies figurki, ozdobniki - nie mam do tego głowy zupelnie
Zgadzam się. U mnie w mieszkaniu panuje obsolutny minimalizm, wystarczy, że muszę z mebli kurz ścierać
Stary 2010-08-21, 16:08   #224
martasdz
Zakorzenienie

moja pierwsza myśl, choć sama nie palę - e-papieros, mam 3 znajomych, którzy jeszcze jakiś czas temu kupili e-papierosy (jeden "zaraził" tym pozostałych), początkowo bardzo zafascynowani, zachwalali ich działanie i fakt, iż nie palą zwykłych papierosów, jednak trwało to bardzo krótko i niedługo po kupnie wszyscy wrócili znów do nałogu i palenia papierosów, a e-papierosy pewnie leżą w szufladzie i nic z tego nie wynika

---------- Dopisano o 16:06 ---------- Poprzedni post napisano o 16:01 ----------

Cytat:
Napisane przez Nieoficjalnie Pokaż wiadomość
Taki wzorek, taki, na dodatek zapaszek miły, słodziutki, ja rozumiem chusteczki do nosa, ale żeby wydziwiać tak z papierem do d***?
Dla mnie to przesada, ja tam wolę zwykły, nawet szary najtańszy papier za grosze, a kupowanie tych "ekskluzywnych" właśnie uważam za stratę kasy, bo niektóre potrafią sobie kosztować

nie trzeba kupować ekskluzywnych, ale ja osobiście używam pewnego papieru z rossmana (biały, bez zapachu, ma jakiś wzorek), który, zapewniam, choć rolka wychodzi po 80gr-1zł, na pewno wyjdzie taniej w używaniu niż kupowanie szaraka za 50-60 gr, bo jest bardzo wydajny szarak przy nim po prostu się nie opłaca.

---------- Dopisano o 16:08 ---------- Poprzedni post napisano o 16:06 ----------

a velvet jest beznadziejny, bardzo cienki i drogi, ledwo kupujesz a już się kończy, totalna strata pieniędzy. <to tak a propos, bo ktoś pisał o velvecie jako o papierze z wyższej półki, no bo ma pieski>
martasdz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-21, 16:33   #225
karolynka90
Zakorzenienie

Piwo.
Naprawdę, wydawanie kasy na piwo to dla mnie strata pieniędzy. Nie lubię piwa, nie smakuje mi.
Wolę kupić sobie za to nawet jakąś durną gazetkę.
Stary 2010-08-21, 16:40   #226
layla_lbn
Zakorzenienie

GG do layla_lbn Send a message via Skype™ to layla_lbn

No, nie kupować czegoś, czego się nie lubi [danego alkoholu, papierosów] to rzeczywiście oszczędność .

Ja tam papier lubię pachnący

Oszczędzam na gazetach: nie kupuję, codziennie czytam wszystkie moje dzienniki w necie, żelach pod prysznic [kupuję tanie], workach na śmieci [wykorzystuję reklamówki].

Większość spożywki kupuję w Biedronce, koleżanka mnie zaraziła-mają w większości b. dobre i tanie jedzenie.

Ciuchy, buty, kupuję gł. na wyprzedażach.

Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje

layla_lbn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-21, 16:41   #227
Juleczka88
Raczkowanie

Wg mnie stratą pieniędzy jest kupowanie artykułów higienicznych , tych "markowych"- papier, chusteczki, tampony, podpaski, ręczniki papierowe, patyczki do oszu itp.- zupełnie nie widzę tu sensu. Znalazłam po prostu nienajgorsze(zwykle dużo lepsze) odpowiedniki i oszczędzam na nich conajmniej połowę ceny. Za to zupełnie nie żal mi na kosmetyki, torebki i "świecidełka"
Juleczka88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-21, 16:42   #228
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez layla_lbn Pokaż wiadomość
No, nie kupować czegoś, czego się nie lubi [danego alkoholu, papierosów] to rzeczywiście oszczędność .
Wiesz, nie znam wielu osób, którym piwo smakuje, ale piją, bo gorąco, a "zimne piwko w gorący dzień jest takie fajne", bo na ognisku, bo do meczu itd...
Stary 2010-08-21, 16:51   #229
martasdz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolynka90 Pokaż wiadomość
Piwo.
Naprawdę, wydawanie kasy na piwo to dla mnie strata pieniędzy. Nie lubię piwa, nie smakuje mi.
Wolę kupić sobie za to nawet jakąś durną gazetkę.
mam tak samo z piwem, jedyne, które zawsze piję ze smakiem i przyjemnością to Złoty Bażant , a je tylko w marketach zazwyczaj można dostać, już nie wspominając o tym, że "piwo" z tzw. kija w pubie to już w ogóle strata pieniędzy, bo smakuje często bardziej jak woda gazowana o smaku piwa, niż jak samo piwo, a kosztuje tyle co 2-3 butelkowe w sklepie bleee

a co do "durnych" gazetek - nienawidzę ich nie pamiętam kiedy ostatnio kupiłam taką, ale wydaje mi się, że było to pewnie ze 2 lata temu, kiedy jechałam pociągiem do domu, wiem, że była to gazetka w tym małym formacie (nie wiem jaka), przejrzenie jej zajęło mi z 10 min (co 2 strona to reklama - wiadomo), po czym schowałam ją i zastanawiałam się nad tym, na co ja liczyłam kupując ten szit?!

jedyną gazetą jaką zdarza mi się kupić i czytam ją - niemalże - od deski do deski, to Focus.

Edytowane przez martasdz
Czas edycji: 2010-08-21 o 16:52
martasdz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-21, 17:02   #230
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Senija Pokaż wiadomość
Szukałam, ale nie znalazłam, jeśli było, przepraszam.

Jak w temacie: czego nie kupujecie uważając, że to zwykła strata kasy? Nie chodzi mi o żadne promocje, przeceny i w ogóle ubrania i kosmetyki bo dla kobiet to nigdy (prawie) nie jest wyrzucanie pieniędzy w błoto

Pytam, bo przekonałam się (na pierwszym roku studiów) bez ilu rzeczy mogę się obejść i zaoszczędzić. A jak z tym jest u was?

Może zacznę: nie rozumiem, jak mogłam kupować kiedyś durne kobiece pisemka typu Glamour czy Joy, nie mówiąc już o Twiście czy Bravo w okresie podstawówkowo-gimnazjalnym. Wolę nie myśleć na co mogłabym wydać pieniądze które na nie straciłam...
Hmm np. nie kupuję kosmetyków w ilościach hurtowych. Dopiero na wizażu zauważyłam, że niektórzy mają w domu małą drogerię Mam po jednej sztuce każdego kosmetyku i jak się kończy, to kupuję nowe opakowanie. Nie przywiązuję wagi do wystroju mieszkania. Uważam za stratę pieniędzy kupowanie drogich mebli, obrazów, lamp, figurek itd.

A dla mnie te wszystkie Twisty, Brava i Dziewczyny to część dzieciństwa i wcale nie żałuję, że kupowałam takie gazety
Stary 2010-08-21, 17:02   #231
renaa3
Zadomowienie

chyba nie wymienię nic nowego: papier toaletowy - najzwyklejszy, worki na śmieci - stare reklamówki, babskich gazetek w ogóle nie kupuję - mam wizaż nie kupuję też 'markowych' chusteczek higienicznych..itp przepłaca się nieźle a zero realnych korzyści
ostatnio też kupuję proszek do czyszczenia wanny z TiPa, taki cytrynowy - jak dla mnie czyści tak samo jak droższe środki i całkiem ładnie pachnie tabletki do zmywarki też zawsze przeliczam za ile wychodzi jedna tabletka, oczywiście wybieram najkorzystniejszą ofertę
Stary 2010-08-21, 17:04   #232
layla_lbn
Zakorzenienie

GG do layla_lbn Send a message via Skype™ to layla_lbn

Wydawało mi się, że chodzi w wątku o świadome oszczędzanie rzeczy niezbędnych, typu papier toaletowy właśnie, czy jakieś inne środki higieniczne . Równie dobrze mogę napisać, że ja oszczędzam na rolkach, rowerach, orbitrekach bo nie lubię na nich jeździć, to ich nie kupuję .

Jak ktoś nie lubi piwa, papierosów, czekolady-to po prostu nie kupuje, nie są to rzeczy niezbędne.

Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje

Edytowane przez layla_lbn
Czas edycji: 2010-08-21 o 17:09
layla_lbn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-21, 17:41   #233
agniesikk
Zakorzenienie

Jedzenie w bufetach szkolnych/uczelnianych. O wiele taniej jest zrobić sobie kanapkę w domu. Bzdurne czasopisma, papierosy, kosmetyki placebo, tabletki na odchudzanie, czerwona herbata
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-21, 17:43   #234

Pierwsza rzecz, która przyszła mi do głowy, to czasopisma. Kupuję tylko wtedy, gdy mam przed sobą długą podróż i wiem, że będę się nudzić. Wtedy kupuję Elle czy Twój Styl, bo mogę tam o czymś poczytać, Glamour czy inne takie kojarzą mi się ze zwykłym szybkim kartkowaniem gazety.
ville jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-21, 17:46   #235
agabil1
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś...

GG do agabil1

o tak-papier toaletowy. Mnie wystarcza taki najtańszy z Biedronki i wcale nie jest szorstki. Czy chusteczki higieniczne.
Wszelkie Pomysły na... czy vegety tez uważam za zbędne. Czasopism nie kupuję wcale.
Wypasiona chemia typu mleczka do szorowania, tabletki do zmywarki. Mleczko kupuję biedronkowe, tabletki W5 z Lidla i szfa gra

agabil1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-21, 17:50   #236
justmine2
Raczkowanie

Może to nie jest jakiś wielki majątek, ale wg mnie nie opłaca się kupować dużych reklamówek przy kasie - można po prostu zabrać jakąś starą, np. po zakupach w jakimś sklepie odzieżowym albo pokusić się o torbę ekologiczną.
justmine2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-21, 18:08   #237
Costynuuna
Zadomowienie

Ja nie wyobrażam sobie już używać szarego papieru, dla mnie jest szorstki i niemiły w dotyku . Nie używam też papieru za 5 zł, kupuje taki za 1 - 1.20 i on w zupełności mi wystarcza, niestety ze zwykłym szarym nie ma porównania . Wg mnie stratą pieniędzy jest j .w kupowanie gazet, nie pamiętam kiedy ostatni raz kupiłam jakąś gazetę, to było bardzoo dawno temu . I nie zamierzam zmieniać tego stanu rzeczy Jak jadę gdzieś to zawsze mam przy sobie mp3 , w ogóle bardzo lubie tak jechać, słuchać muzyki i patrzeć przez szybę więc gazetki nie są mi do szczęŚcia potrzebne :P
Stary 2010-08-21, 18:13   #238
WhiteCherry
Zakorzenienie

na elektronice oszczędzam!
dopóki coś się nie zepsuje, to używam aż do zdarcia dla przykładu mój brat czy tata ma fioła na punkcie komputerów : co jakiś czas dokupują sobie nową klawiaturę, jakieś tam unowocześnienia czy odbajerzoną myszkę, a wg mnie to strata pieniędzy chociaż nie będzie problemu jak już mój rozleci się ze starości - w domu jest kilka dlatego może mnie to ni ziębi, ni grzeje.
tak samo oszczędzam na komórkach nie kręci mnie zmienianie modeli, tysiąc funkcji i bajerów, dopóki mogę się dodzwonić to jest dobrze
oczywiście gdybym chciała zainwestować to kasa jest, ale wolę kupić sobie np. kolejną parę butów albo nowe ubrania

Edytowane przez WhiteCherry
Czas edycji: 2010-08-21 o 18:21
WhiteCherry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-21, 18:19   #239
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Tzw. srajtaśma Nie mama arystokratycznego tyłka, więc papier starcza mi zwykły Biedronkowa Amelia bodajże. Do tego gazety - nie kupuję wcale. Wieści najnowsze ze świata, a także wiedza zawarta w np. Focusie jest mi dostępna dzięki Internetowi, po cholerę mam podwójnie płacić? Za to na książki wydaję kupę kasy.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-21, 18:25   #240
monyczkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez layla_lbn Pokaż wiadomość
Oszczędzam na gazetach: nie kupuję, codziennie czytam wszystkie moje dzienniki w necie, żelach pod prysznic [kupuję tanie], workach na śmieci [wykorzystuję reklamówki].

Większość spożywki kupuję w Biedronce, koleżanka mnie zaraziła-mają w większości b. dobre i tanie jedzenie.

Ciuchy, buty, kupuję gł. na wyprzedażach.
Robię bardzo podobnie świetnymi "workami" na śmieci są reklamówki z biedronki duże/mocne Wiadomo, że nie kupuję ich celowo ale po każdych zakupach walają mi się w domu. Większość spożywki i chemii też kupuję w Biedronce (uważam, że mają tam dobrej jakości asortyment). Nie żałuję jedynie na kosmetyki (szczególnie te, do pielęgnacji twarzy) ,chociaż ostatnio przerzuciłam się na Białego Jelenia itp. oraz na proszki do prania, płyny do płukania.

Ogólnie staram się kupować większość rzeczy "w promocji" nawet, jeżeli daną rzecz mam w domu, to wezmę na zapas. Wiadomo, nie zmarnuje się

A i takie małe moje zboczenie, na ogół przyprawy kupuję droższe, uważam, że są dużo bardziej aromatyczne i starczają na dłużej.

A NAJWIĘKSZĄ moją oszczędnością jest samochód na gaz Jak patrzę na ceny paliwa to się za głowę łapię Przy robieniu codziennie minimum 100km chyba bym zbankrutowała lejąc samo paliwo

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości