|
Notka |
|
Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#211 |
Raczkowanie
|
![]()
Wbrew powszechnej opinii, każdego kto planuje ślub z weselem stać na konsultanta ślubnego. Owszem są firmy,które nie wezmą mniej niż 5000zł co dla przeciętnego Polaka jest ogromną sumą, ale są firmy, które biorą 10% niezależnie czy wesele jest za 20000 czy 60000. Zatem polecam korzystać, a na pewno spotkać się, bo to nic nie kosztuje, a może wiele rozjaśnić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wynajęłybyście profesjonalna firmę do organizacji swojego wesela?
taaa a 10 % spadnie z nieba!
![]()
![]() |
#213 |
Rozeznanie
|
ja na pewno nie
![]() ![]() zreszta ja nie lubie jak ktos za mnie decyduje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 |
Raczkowanie
|
Po pierwsze to nie "z nieba". Konsultant ma u podwykonawców 10% rabaty lub większe więc jeśli wydasz sama na ślub 30000 to z konsultantem tyle samo a mniej się nadzwonisz i najeździsz.
Po drugie: czy idąc do fryzjera czy to fryzjer decyduje z jaka fryzurą wyjdziesz? Klient nasz Pan. To klient mówi co chce, a czego nie. Konsultant ma za zadanie słuchać i ewentualnie podpowiadać korzystając z własnego doświadczenia. Dla Was to pierwszy ślub w większości, dla konsultanta to któryś z kolei... Wie co dobrze wygląda, a co nie. Co to za firma, która narzucałaby motyw, kolory, atrakcje i cały scenariusz? Na pewno nie profesjonaliści. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#216 |
Raczkowanie
|
Tak faktycznie- "tylko" 180 godzin średnio zajmuje przygotowanie wszystkiego. czyli pełny miesiąc pracy. Są ludzie, którzy cenią swój czas i wolą go spożytkować inaczej niż na dzwonieniu, jeżdżeniu, pilnowaniu podwykonawców by byli na czas itp. Ja bardzo żałuję, że za moich czasów nie miałam takiej osoby. Nie musiałabym chociażby o godz 7:00 w dniu ślubu odbierać telefonu od zakonnicy z informacją, że albo pojawią się pieniądze za dekoracje teraz albo nie będzie dekoracji i lecieć do kościoła ją opłacić choć się umawiałam, że zajmie się tym świadkowa tuż po ślubie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Absolutnie się zgadzam. Poza tym opcje w stylu: rabaty i gdzie zaoszczędzić - z powodzeniem można wykorzystać z forum, zwłaszcza z regionalnego i od znajomych. Vide mój przykład, głowiłam się co zrobić z fotografem, bo ceny są kosmiczne i nagle mam fotografa, w cenie bardzo przyzwoitej, z polecenia. I wcale dużo czasu na to nie potrzeba, a zdecydowanej większości z nas planowanie ślubu to czysta przyjemność, poza tym internet duuużo ułatwia. W ciągu 2 dni załatwiłam salę i kościół, do załatwienia sprawdzonej na weselu koleżanki orkiestry wystarczył jeden telefon i 30 min na podpisanie umowy. Chilanes dobrze napisała, że z konsultantem, czy bez i tak trzeba jechać osobiście, obejrzeć, etc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#218 |
Wtajemniczenie
|
Ja też bym nie wynajęła takiej firmy. Po to zaczynamy planować ślub z dwuletnim wyprzedzeniem, żeby mieć wybór najważniejszych rzeczy: lokalu, fotografa, oprawy muzycznej, a przede wszystkim aby móc dopasować wszystko pod naszą wybraną datę, a nie dostosowywać się do wolnych terminów w lokalach. To też może zależy po części od charakteru narzeczonych, ja np. uwielbiam wszystko organizować, dowiadywać się, porównywać oferty, oglądać itd. Nie odmówiłabym sobie tej przyjemności, mimo że tak jak dziewczyny piszą - czasem zdarzają się spięcia z TŻ (głównie o to, żebyśmy nie gadali ciągle o ślubie)
![]()
![]() |
#219 |
Zakorzenienie
|
PassionDay nie będę z tobą dyskutowała. Prowadzisz taką firmę i zrobisz wszystko, by przekonać do korzystania z Waszych usług jak najwiecej osób. I tak dla mnie konsultant to kolejna osoba, którą musze i tak ja upilnować, bo też moze nawalić i tak, jak już pisalam i tak wybór wszystkeigo i sprawdzenie lezy na glowie Młodych!
Edytowane przez chilanes Czas edycji: 2010-07-15 o 12:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 |
Zadomowienie
|
Też nie skorzystałabym z usług takiej firmy - w końcu przygotowania do ślubu i wesela to wielka frajda, przynajmniej dla mnie jak najbardziej. Moim konsultantem jest terminarz, gdzie jest rozpisane co, gdzie i kiedy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#222 |
Raczkowanie
|
wtedy konsultant nie musi szukać fotografa i gaża dla konsultanta się zmniejsza
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 |
Wtajemniczenie
|
Poza tym 10% upustu zapewne równa się kasie jaką trzeba wedding plannerowi zapłacić w ramach wynagrodzenia, więc za dużo oszczędzić się nie da wg mnie. Chyba tylko trochę czasu, ale to też nie do końca.
![]() |
#224 |
Zadomowienie
|
Ale sprawę i tak załatwiają Młodzi - krótka piłka. Jeszcze trzeba go informować, że to załatwione. Do mnie to nie przemawia. Jeszcze więcej zachodu. Taki konsultant to jest dobry dla kogoś dla kogo praca trwa 24h/dobę, a ślub to kolejna rzecz, którą trzeba załatwić. Mnóstwo ludzi organizuje sobie wesela w PL pracując za granicą i też dają radę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#225 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#226 |
Raczkowanie
|
Dzięki za wsparcie.
W Polsce jest bardzo duże niezrozumienie naszej profesji. Polecam umówić się z konsultantem na niezobowiązujące spotkanie. oferuje to każda firma. Nie musisz się na nich decydować, ale wiele wyjaśnia. Wiele par przychodzi z ciekawości, a potem dociera do nich ile zaoszczędzą dzięki nam i decydują się na nasze usługi. Spotkanie nie boli, a możecie dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 |
Zakorzenienie
|
Ja z kolei myślę, że jeśli ktoś potrafi czytać umowy i niekoniecznie ma wykształcenie prawnicze, przy tym chociaż trochę zdolności negocjacyjnych, poradzi sobie bez problemu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#228 |
Raczkowanie
|
A ja nie zdecydowalabym sie na skorzystanie z uslug takiej firmy.
Przygotowania do slubu byly bardzo fajnym okresem w naszym zyciu i sprawily, ze ja moglam sie wykazac, ale i moj narzeczony tez sie zaangazowal. Nie dalabym sobie tego odebrac ![]()
![]() |
#229 |
Raczkowanie
|
Nie skorzystała bym z takiej usługi:
Po pierwsze...bo mnie na to nie stać. Upadła bym na głowę, gdybym miała płacić dwa razy tyle co za wynajęcie sali weselnej. Samo to jest sporym wydatkiem jak na polskie realia. Po drugie....nie potrzebuję znajomości różnych firm, fotografów, prowadzących wesela, zespołów, szoferów, pań od paznokci i fryzjerów, ponieważ te wszystkie role obsadzili moi znajomi - ZA DARMO. To się nazywa wsparcie w dniu ślubu ![]() Po trzecie...Jeżeli mamy już z narzeczonym coś załatwić (pójść zamówić obrączki, formalności związane ze ślubem, wiązankę ślubną, czy tort weselny), to ta odpowiedzialność może i stresuje, ale jest czystą przyjemnością. Będziemy to mile wspominać do końca życia.
Skończyłam roczną szkołę policealną na kierunku STYLIZACJA i WIZAŻ, a teraz studiuję filologię angielską. SZUKAM PRACY! ![]() Waga: 50kg Wzrost: 1,73cm 88-68-90 ;P Zaręczyny: 21.02.2010r ![]() Ślub: 18 wrzesień 2010r ![]() Blog mojego RUS kotka :3 http://korel-bluecat.bloog.pl Edytowane przez Alicja1985 Czas edycji: 2010-08-29 o 09:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#230 |
BAN stały
|
Nie,raczej bym nie wynajeła takiej pomocy przed slubno-weselnej.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak dla mnie, to kosztuje. Na tyle, że taki pośrednik musi utrzymać siebie, firmę, ponieść koszty... żeby dochód wyszedł na przyzwoitym poziomie, przychód musi być spory... inaczej taki biznes nie miałby sensu. Szczególnie, jeśli przy przygotowaniach ślubnych wydaje się masę pieniędzy, dodatkowe koszty to chyba nie jest dobry pomysł... ale wierzę, że klientela rośnie, bo młodzi mają coraz mniej czasu na samodzielne załatwianie wszystkiego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 |
Raczkowanie
|
Oczywiście, że nic nie kosztuje. Pierwsze spotkanie jest po to aby poznać ofertę, wyjaśnić wiele spraw i poznać się nawzajem. nikt nie może zmusić nikogo do podpisania umowy przy pierwszym spotkaniu. Tak jak z innymi podwykonawcami. Czy jak ktoś szuka orkiestry i idzie się spotkać aby posłuchać repertuaru, zobaczyć jak zabawiają gości to każdej z nich płacą?? Po pierwszym spotkaniu para otrzyma w ciągu kilku dni wstępny kosztorys imprezy, którą chcą zrobić i dopiero wtedy podejmują decyzję czy chcą wynająć konsultanta ślubnego.
Wszystko jest jasne i klarowne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#233 |
Zakorzenienie
|
chodziło mi o koszta całej usługi. Naturalne, że zapoznanie się z ofertą nie powinno podlegać opłacie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#234 |
Konto usunięte
|
Ja jestem pedantyczna i musze mieć wszystko po swojemu, więc więcej bym sie najadła strachu i nerwów niż bym sama miała wszystko organizować
![]() Na moim ślubie bedzie musiało być wszystko tak jak ja wybiorę ;] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 |
Zakorzenienie
|
A ja powiem szczerze, że jakbym miała finanse i jeszcze nic nie załatwione, to prawdopodobnie bym się zdecydowała
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 |
Zakorzenienie
|
Kilka znajomych par zdecydowało się na "pomoc" konsultantów ślubnych.
Celowo piszę pomoc w cudzysłowie, bo zarówno po ślubie, jak i jeszcze w trakcie przygotowań zgodnie tweirdzili, że to była najgorsza decyzja w całych przygotowaniach. Bo nie dość, że tak czy tak sami musieli dokonywać wyborów (sala, fotograf, orkiestra, etc.), to musieli pilnować również tych "konsultantów". Kontakty z tymi ludźmi wspominają jako pasmo udręk, bo jeśli taki konsultant "w sezonie" ma wielu klientów i wszystkich chce zadowolić, to jasne jest, że każdemu nie dogodzi. Być może trafili nie nieodpowiednie osoby, być może nie dogadali się co do zakresu obowiązków... Osoby te mieszkają za granicą i jasne było, że konsultant ma pewnych spraw doglądać i dopilnować. Niejednokrotnie po przyjeździe do Polski okazywało się np. że menu z restauracją nie zostało przez konsultanta ustalone (a mailowo ustalali z nim tę kwestię), że samochód zamówiony nie taki jak trzeba, że kwiaty wybrane nie w tym kolorze co panna młoda chciała itd. Wpadek wiele, niesmak pozostaje.
![]() |
![]() |
#237 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja jestem zbyt pedantyczna i musi być po mojemu ;D ---------- Dopisano o 21:25 ---------- Poprzedni post napisano o 21:22 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#238 |
Przyczajenie
|
a ja właśnie zdecydowałam się na "wynajęcie" takiego konsultanta
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 |
Zakorzenienie
|
[1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;21777826]Zależy od podejścia i charakteru ;]
Ja jestem zbyt pedantyczna i musi być po mojemu ;D [/QUOTE] Ależ po mojemu też by musiało być, tylko ktoś by mi to przynajmniej pod nos podstawił, najwyżej bym wybrzydzała do skutku ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#240 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:24.