|
|
#211 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Biżuteryjna DG
Cytat:
). Dwa razy sprzedałam biżu, ale te aukcje już zniknęły. Mam nadzieję, że ktoś nie przyczepi się do nich w przyszłości. Teraz zacznę prowadzić zeszyt i będę notowała wszelkie przedmioty, które wystawiam - żeby w razie czego, mieć podkładkę.Czytałam, że urząd sprawdza głownie osoby, które prowadzą lub prowadziły sprzedaż ciągłą - kilkanaście podobnych aukcji. Są nawet osoby, które prowadząsklep, a na Allegro sprzedają "na lewo". Najbardziej ubawiły mnie pytania osób, które nie wiedziały co zrobić (miały kontrolę), bo przecież prawie nic nie sprzedawały, a obrót miały na Allegro od 1-10 tys/ miesięcznie. Kobieta nawet sprzedawała stare ubrania i wyciągała po 3-4 tys/ mies ! Musiała mieć pełne szafy ![]() Przy kontroli "szarych" obywateli, którzy faktycznie nic nowego nie sprzedali, a nie mają rachunków i te rzeczy nie wyglądały na nowe - kara za nie ukazanie tego w roziczeniu to niecałe 80zł (gdzies tak pisało). Jednak jak kogoś złapią na sprzedaży ciągłej, to nie ma zlituj się!
|
|
|
#212 |
|
Zakorzenienie
|
A wiesz co ci powiem... Wydaje mi się, że masz większe szanse, że podkabluje Cię koleżanka z pracy niż ktoś kto kupi Twoją biżuterię przez galerię...
Przez czystą zawiść po prostu...
|
|
#213 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zawsze może znaleść się ktoś życzliwy. Tylko w realu będzi Ci trudniej udowodnić sprzedaż, a na necie - mhm...
|
|
|
#214 |
|
Zadomowienie
|
wlasnie wlasnie
tylko przy robieniu 2-3 rzeczy w tygodniu nie ma sensu zakladac dzialalnosci - wypada robic do szuflady - tylko i wylacznie...
|
|
|
|
|
#215 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny nie ma co podsuwać pomysłów "koleżance" itp.
![]()
|
|
|
#216 |
|
Raczkowanie
|
A ja tak z innej beczki: jaki macie program do fakturowania?
|
|
|
|
|
#217 |
|
Zakorzenienie
|
Porządnie przejrzałam stronę inkubatorów akademickich ,napisałam meila z pytankiem i może komuś się przyda to co napiszę
![]() Mając firmę w Akademickim Inkubatorze Przedsiębiorczości i będąc studentem: - nie płacisz ZUSu - nie płacisz składki zdrowotnej tak długo jak się uczysz bo jesteś wpisany/wpisana w książeczkę rodziców ( tak mi odpisano w meilu) - AIP w miarę możliwości udostępnia Ci pomieszczenie ( z tego co wyczytałam zazwyczaj jest to jakieś większe pomieszczenie z komputerami dostępne dla firm działających przy AIP - oni zajmują się księgowością, pomagają pisać wnioski o dotacje i pomoc finansową z różnych instytucji - założenie firmy trwa 1 dzień ![]() Oki W zamian za to:- trzeba co miesiąc pisać sprawozdania i raporty z działalności oraz dokumentację księgową(o co dokładnie biega?). - co miesiąc wnosi się opłatę na rzecz Inkubatora -244 zł. No oczywiście podatki normalnie się płaci. Tak doczytuję meila - że wychodzi na to,że potrzebuję spore środki na sprzęt, których AIP nie udostępnia, więc już nie wiem jak to jest z tymi komputerami. Pytam się jeszcze więc im jeszcze raz o to. Edytowane przez M0N1K4 Czas edycji: 2009-02-04 o 21:06 |
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#218 |
|
Raczkowanie
|
Mamy małą księgowość rzeczypospolitej, tam jest wszystko co potrzeba. Program ma kilka minusów, ale do prowadzenia niewielkiej firmy wystarczy
|
|
|
|
|
#219 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak długo płaci sie te 244 na rzecz Inkubatora, bo to nawet więcej niz składka zdrowotna ZUS. Dokumentacja księgowa to pewnie to co w każdej firmie : książka przychodów i rozchodów, ewidencja zakupów, ewidencja sprzedaży (ewentualnie), no i dodatkowo deklaracje Vat co miesiąc lub co 3 chyba. |
|
|
|
|
|
#220 |
|
Raczkowanie
|
A mnie dzisiaj w zusie przytkało, żeby nie płacić skladek to trzeba zarabiać minimum 2400 na etacie oczywiście, a u mnie jakieś rozruchy się szykują i wycinka etatów. albo ja źle zrozumiałam, mam nadzieje
|
|
|
|
|
#221 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
244 zł co miesiąc na rzecz inkubatora - w zamian za to nie opłacasz ZUSu oraz masz pomoc prawną, księgową. |
|
|
|
|
|
#222 |
|
Zakorzenienie
|
Hmmm?? Jak masz etet płatny powyżej minimalnej krajowej to tylko zdrowotne płacisz... Skąd wzięły 2400?? Ucieszyli by się wszyscy co zarabiaja mniej z takiej minimalnej...
|
|
#223 |
|
Zakorzenienie
|
ODNOŚNIE AIP:
244 zł płaci się za obsługę księgową i za zus własnie, tyle że oni to robią za Ciebie. Musisz im dostarczać do rozliczeń księgowych wszystkie potrzebne dokumenty: faktury za rzeczy kupione, za usługi etc i wykaz sprzedaży czyli raporty dobowe i miesięczne z kasy fiskalnej i kopie wystawionych faktur. Wszystkie informacje tego typu są na stronie Inkubatorów. |
|
|
|
|
#224 |
|
Raczkowanie
|
Super sprawa. Szkoda, że ja się już nie łapię
![]() Co prawda jeszcze studiuję, ale to drugi fakultet, moje właściwe studia skończyłam w... yyyy... 2002? Bogowie... kiedy to było...
|
|
|
|
|
#225 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiem,ze to wszystko jest na stronie inkubatorów - ale spisałam to dlatego,że może ktoś wpadnie na ten wątek i mu to pomoże ![]() Kurczę, jestem zdecydowana napisać do nich wniosek - tylko muszę poczekać do przyszłego tygodnia żebym ewentualnie wiedziała jakimi pieniędzmi dysponuję. Bo gdyby się zgodzili wziąć mnie pod swoje skrzydła to nie mogę być goła i wesoła
|
|
|
|
|
|
#226 |
|
Zakorzenienie
|
A ja właśnie piszę projekt do tego: http://www.szkolaprzedsiebiorczosci.uj.edu.pl
Tylko nie na samo robienie biżu, bo myślę, że sama tylko sprzedaż i robienie nie miałoby szans. I tak szanse są małe, ale co tam . Spróbować zawsze można.
|
|
|
|
|
#227 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wieczorem podrąże temat, napiszę jutro jak czegoś pewnego się dowiem. Bo niby zarabiam wystarczająco teraz, ale planuję zmienić pracę i pewnie pierwsze dwie umowy będą nie za wysokie, mam nadzieję że wyjdą poza te 2400. |
|
|
|
|
|
#228 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.zus.pl/files/minimalna_podstawa.pdf Zresztą do tego się chyba zawsze liczyła minimalna płaca... Mnie się już wszystko poplątało...
|
|
|
#229 |
|
Raczkowanie
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#230 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#231 |
|
Raczkowanie
|
magdaigra, a rozumiesz w ogóle to co czytasz w tych ustawach? Mi (i sądzę, że nie tylko) czytanie takich poważnych pism przychodzi z trudem - zawsze wolałam przedmioty ścisłe od humana
i nie wnikam zbytnio o ile te kwoty się zmieniły - bo pewnie te zmiany były nie duże, a że na blogu było to napisane LUDZKIM językiem to i łatwiej przyswoiłam sobie myśl o posiadaniu kasy fiskalnej - niby do 3000 jest kwota nieopodatkowana etc. etc. ale materiały szlachetne to oddzielna sprawa - chyba tak powinnam to rozumieć, co? I proszę bez nerwów dot. szarej strefy, bo ona jest, była i będzie - nic na to nikt nie poradzi. Chociaż w sumie to i dobrze, bo przynajmniej jest jakas szansa dla młodych osób, które chcą sie tylko spróbować w tej dziedzinie, a nie odrazu rozpoczynać DG. Chociaż ten tekst z "życzliwymi" sąsiadami i koleżankami mnie rozbawił ![]() Pozdrawiam
|
|
#232 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o kwoty i inne zmiany w 2009 to postaram się jutro-pojutrze przez temat przegryźć i wrzucić na bloga nową, uaktualnioną wersję. Edytowane przez mlisiewski Czas edycji: 2009-02-06 o 04:44 |
|
|
|
|
|
#233 |
|
Wtajemniczenie
|
A wie ktoś jak to jest z nazwą firmy - czy jednoosobowa firma MUSI mieć imię i nazwisko właściciela w nazwie? Bo w UM powiedziano mi, że w przepisach pisze tylko, że "powinna". I nie wiem, czy jeśli nie dam imienia i nazwiska, będę mieć jakieś problemy?
|
|
|
|
|
#234 |
|
Raczkowanie
|
Niestety w tym przypadku powinna to powina, musi mieć imię i nazwisko.
Co do moich nerwów to ja się nie denerwuje, tylko dobrze radzę bo nawet w urzędach mozna zgłupieć. Blog czytałam już kiedyś, świetnie napisane tylko aktualizacji potrzeba. Jednak daję radę jeśli chcecie wiedzieć coś na pewno to ostatecznie czytajcie ustawy i rozporządzenia. Są ciężkie, ale nie niemożliwe do zrozumienia. |
|
|
|
|
#235 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, czy któraś z Was starała się o jakieś dofinansowanie czy dotację na start dg z biżuterią?
|
|
|
|
|
#236 |
|
Zakorzenienie
|
Ja się staram, ale już widzę, że z urzędu pracy np. nie ma co, bo jak dostajesz dotację to od początku płacisz ten duży ZUS - ok. 800 zeta, więc na początek to tak nie halo trochę. No i musisz być 6 miesięcy zarejestrowana jako bezrobotna - przynajmniej tak mi powiedziała kobieta. Lepiej szukać innych dróg - moim zdaniem.
|
|
|
|
|
#237 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
1)osoby, które już prowadzą działalność 2)osoby, które prowadziły działalność w okresie ostatnich 60 miesięcy 3)osoby, osoby, które wykonują działalność na rzecz byłego pracodawcy. |
|
|
|
|
|
#238 |
|
Raczkowanie
|
Ja pracuję na etacie i tak się zastanawiam czy w ogóle jest sens zakładać dg jeśli na razie ma się zamiar robić biżu hobbystycznie i zarabiać na tym od przypadku do przypadku... Płaciłabym mały zus, z księgowością może bym sobie poradziła sama, ale i tak jakieś koszty na początku są.. poza tym nawet lokalu nie mam (mieszkam bez umowy i meldunku, ale to całkiem inna pogmatwana historia).
Jak się naczytałam o tych karach to już prawie chcę wszystko wycofywać (choć dopiero zaczęłam się 'wystawiać') i robić do szuflady.. strasznie to wszystko frustrujące:-/ Oprócz dotacji z UP jest ta cała Unia... http://bierzdotacje.pl/ ale nie wiem jak to w praktyce wygląda jeśli chodzi o biżuterię - czy komuś dali na taki cel czy jest mało prawdopodobne.. |
|
|
|
|
#239 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#240 |
|
Zakorzenienie
|
W urzędzie pracy byłam wczoraj i tak mi kobietka rzekła... Wiecie - no ja sobie za to głowy nie dam uciąć
ale jeśli to nieprawda, to już by było przegięcie, no bo gdzie indziej można dostać wiarygodną info o dotacjach z UP, jak nie w UP...?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biżuteria
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:00.

). Dwa razy sprzedałam biżu, ale te aukcje już zniknęły. Mam nadzieję, że ktoś nie przyczepi się do nich w przyszłości. Teraz zacznę prowadzić zeszyt i będę notowała wszelkie przedmioty, które wystawiam - żeby w razie czego, mieć podkładkę.

teraz bede sie bala sprzedawac nawet kolezankom z pracy
Zawsze może znaleść się ktoś życzliwy. Tylko w realu będzi Ci trudniej udowodnić sprzedaż, a na necie - mhm...

i nie wnikam zbytnio o ile te kwoty się zmieniły - bo pewnie te zmiany były nie duże, a że na blogu było to napisane LUDZKIM językiem to i łatwiej przyswoiłam sobie myśl o posiadaniu kasy fiskalnej - niby do 3000 jest kwota nieopodatkowana etc. etc. ale materiały szlachetne to oddzielna sprawa - chyba tak powinnam to rozumieć, co?