![]() |
#211 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Co z tą Polską, czyli wokół POLITYKI.
muzea sa potrzebne, w końcu gdzieś tych wszystkich absolwentów historii trzeba upychać
![]() Mamy taki rząd na jaki zasługujemy. Póki wyborcy nie osiągną odpowiedniego poziomu wiedzy o tym jak funkcjonuje państwo, póty będą wybierać ludzi swojego poziomu. Pięknym przykładem na temat tego, jak nieskuteczna jest demokracja, były wybory uzupełniające do Senatu, gdy wygrał Stokłosa. Aferzysta z zarzutami prokuratorskimi, ale popierany, bo umie wydawać swoje (a w zasadzie skradzione Państwu, czyli nam wszystkim) pieniądze na autopromocję. ---------- Dopisano o 18:29 ---------- Poprzedni post napisano o 17:59 ---------- Bo nie ma ropy - głównej jednostki płatniczej współczesnego świata. Nikogo nie obchodzi też Somalia czy Wybrzeże Kości Słoniowej. Polityka to nie kwestia sympatii tylko interesów. Tego też nie potrafi wiele osób zrozumieć. Polska obchodzi USA tylko dlatego, ze ma kontyngent w Afganistanie i Iraku. Bez tego bylibyśmy niezauważalni jak Somalia. Fajnie jest wygrać wybory nawołując do pacyfistycznego wycofania jednostek, ale w praktyce to nierealne. Możemy sobie gloryfikować Piłsudskiego i machać szabelką przed nosem Rosji, tylko co z tego, jak ona ma gaz i jest liczącym się importerem naszego mięsa? Teraz mamy drogi gaz i wiele miesięcy embarga na nasze towary. Czym my możemy zaszantażować Rosję byśmy się dla niej liczyli? Chwalebna historią? Katyniem? Podobnie w Unii - czym jesteśmy wobec potęgi gospodarki Niemiec, Wlk. Brytanii czy Francji? O tym jak się z nami liczą może świadczyć fakt budowy gazociągu północnego. Było trochę zamieszania z gazem łupkowym. Ach! Wielkie złoża, będziemy drugą Arabią Saudyjską! Każdy będzie jeździł mercedesem i miał wielką willę. Tylko, ze technologia wydobywania tego gazu może okazać się niemożliwa do zastosowania w Polsce, bo wymaga ogromnych ilości wody, której tez za wiele nie mamy. Takie romantyczne myślenie za Mickiewiczem, że Polska jest"Zbawcą Narodów", jest żałosne, bo inne narody nie są zainteresowane byśmy ich zbawiali. Mickiewicz był mesjanistycznie trzepnięty, ale nie nie powód by go słuchać. A traktatami międzynarodowymi można sobie tyłek podetrzeć, bo każdy kraj je zerwie bez sentymentu, jeśli będzie to dla niego korzystne, o czym przekonaliśmy sie we wrześniu 1939 roku. W polityce jesteśmy sami, a sojusze są krótkotrwałe i zawierane tylko dla wymiernych korzyści. Dlatego niespecjalnie widzę interes Polski w popieraniu Gruzji. Gruzja nie ma na tyle dużej gospodarki, byśmy mogli tam inwestować i zalewać rynek swoimi towarami. Nie stoimy jeszcze jako ludzkość na takim poziomie "moralnym", by sobie na sympatie w polityce pozwolić.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 |
Zakorzenienie
|
Elfir, masz rację, oczywiście, ale ludzie tego w większości nie rozumieją. Pranie mózgu już od szkoły podstawowej, gloria victis, wspominanie i świętowanie przegranych walk, jakieś dziwne pojęcie honoru (który występuje tylko u "nas", bo "oni" go nie mają).
Albo Powstanie Warszawskie - efekt w postaci miasta zrównanego z ziemią, śmierci wielu cywilnych obywateli, którym powstanie to w ogóle się to nie podobało, a co tam - zbudowany pomnik małego powstańca, dziecko z karabinem normalnie jak w afrykańskim kraju III Świata, najlepszy wzór dla naszej młodzieży. Dołożyć nalezy jeszcze wpływ KK, jego zamiłowanie do żałobnych uroczystości i już mamy efekt, dlatego jest jak jest. I ludzi łatwo złapać na w gruncie rzeczy bezsensowną misję Kaczyńskiego w Gruzji, że jaki to polityk honorowy i odważny, czy zorganizowanie ogromnej wyprawy na 70 rocznicę zbrodni katyńskiej w celu rozpoczęcia kampanii wyborczej... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 | |
Zakorzenienie
|
Podbije sobie, a co mi tam
![]() Byly szef formacji zwalczajacej korupcje publikuje korespondencje do prokuratora generalnego, w ktorej mowi o sledztwach ktore prowadzil. Dotycza one min. kwestii mozliwosci finansowania partii rzadzacej z pieniedzy mafijnych; zamieszania politykow tej partii w rzeczone struktury. Jakos ciezko mi sobie wyobrazic w jakimkolwiek cywilizowanym kraju, zeby w mediach byla o tym tak absolutna cisza, jak w PL ![]() PS. Cytat:
1. "powolajmy komisje, ktora pozwoli dojsc do prawdy"... "za ktora odpowiada"; faktycznie, komisja potrzebna, skoro Dukaczewski juz wie ![]() 2. Sad rzeczonych zolnierzy uniewinnil, wiec o jakiej zbrodni Dukaczewski mowi ![]() 3. Gdyby Macierewicz wyskoczyl z podobnymi tekstami, to by bylo juz 534543634 przesmiewczych komentarzy + 1500100900 artykulow w prasie i postow na blogach wysmiewajacych rzeczone slowa. 4. Faktycznie zaskakujace i szalenie obiektywne, ze czlowiek WSI wysuwa takie komentarze pod adresem Macierewicza ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 |
Zakorzenienie
|
Macierewicz i ekipa mówią dokładnie te same rzeczy, jeśli chodzi o katastrofę smoleńska, też wskazują według nich "odpowiedzialnych" ludzi, i jakoś wtedy to Ci nie przeszkadza, że każdy ma swoją "prawdę". Nie wspominając już o tym, że wraz z Fotygą pojechali do obcego państwa prosić o pomoc, a ich szef Jarosław prosi prezydenta obcego państwa o ingerowanie w sprawy śledztwa. Wygrywają w kategorii obciachu z każdym.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Fajna gadka ogolnie, ale - jak sie to niby ma do slow Dukaczewskiego ![]() Czy moze np. Dukaczewski jest po sluzbach specjalnych PRLu, a Macierewicz po KORze i jedni moga mowic wszystko, a inni za wszystko maja byc wysmiewani ![]() ![]() Lo jejku, az sie czlowiek moze spocic ze strachu. Najpierw jednym tchem przy <werble> Dukaczewskim </werble> wspominasz o <ironiczny smiech> Macierewiczu </ironiczny smiech>, a teraz jeszcze do takich rozkminek to doprowadza? Oj, jak sie "Polityka" o tym dowie, to ani chybi ip Ci zablokuja; a Urban w "Nie" wezmie w obroty ![]() PS. A wyciaganie "a Macierewicz to czy tamto", to tylko ostateczny dowod, ze jakby plotl takie rzeczy, wlacznie z szarganiem dobrego imienia uwolnionych zolnierzy, to by go zjedli zywcem ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 |
Zakorzenienie
|
Wyrak, ja to się zastanawiam, czy Ty jesteś taki naiwny i nadgorliwy, czy tylko udajesz. I nie wiem, co gorsze w sumie
![]() Przecież ci wszyscy ludzie, którzy są aktualnie u władzy czy na zmianę w opozycji, w większości przewijają sie przez parlament i rząd od jakichś 20 lat. Zarówno Tusk, jak i Kaczyński. Jeden jest wart tam drugiego szczerze mówiąc i w zdecydowanej większości z polityki powinni odejść. Każdy miał szanse rządzić, jak to wyglądało zwykle, wszyscy wiedzą. Podobnie jak nie powinni się tam znaleźć ludzie, którzy nie mają o niczym pojęcia, typu Kempa, Jakubiak, Napieralski i wielu innych. Tak samo nie jest nam potrzebne kręcenie spiskowych zadym przez Macierewicza, bo od tego nam się gospodarka nie poprawi, a tacy ludzie do niczego innego, jak tropienie mniej lub bardziej wyimaginowanych spisków nie są zdolni. Dlatego właśnie zastanawiam się, jak można tak bardzo wierzyć w PiS, który jest typowym przedstawicielem naszego polskiego bagienka zwanego górnolotnie polityką, robi więcej szkody niż pożytku, denerwując tylko normalnych (czyli takich, ktorzy uczciwie pracują, bo mają na utrzymaniu rodziny i jakieś bzdurne afery i komisje ich G obchodzą) ludzi ciąglym robieniem awantur i tropieniem spisków. Bo do tego u nas mnóstwo chętnych, to media chętnie pokazują, o tym piszą, chociaz to generalnie niczego nie zmienia. Za to do uczciwej merytorycznej pracy - niewielu ochotników. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 |
Zadomowienie
|
A ja tylko zapytam gdzie się podziewa Hanka w sytuacji letniego rozprężenia pana premiera?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#218 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Podobnie, swoje expose, kto powienien z polityki odejsc badz nie. To zupelnie normalne, ze ludzie siedza w polityce po 20-30 i wiecej lat. Nie pasuja Ci - zaglosuj na kogos innego. Natomiast co czyni Twoja wypowiedz doszczetnie obludna, to krytykowanie czegos zupelnie normalnego, a ignorowanie patologii: ze osoby, ktore jednego dnia aktywnie wspieraja autorytarna dyktature, sa czescia aparatu rzadzacego/represyjnego, nagle jak za dotknieciem czarodziejskiej rozdzki staja sie demokratycznymi politykami, dziennikarzami, wojskowymi itd ![]() No ale tyle dygresji - jestes w stanie sie ustosunkowac do tego co pisalem - dlaczego jak Macierewicz cos powie, to sa artykuly, komentarze, ba tutaj sie forumowiczki przesciguja w serwowaniu sucharow. A tutaj wypowiedz taka, ze jakby to walnal Macierewicz, to by zabawy na tydzien bylo i cisza ![]() ![]() Co do tekstu: Cytat:
![]() Cytat:
To nie przypadek, ze to PO ukulo haslo IV Rzeczpospolita i zgodnie z nim szlo do wyborow 2005 ![]() PS. Do reszty sie z litosci nie odniose
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 |
Zakorzenienie
|
Fiu fiu, tosmy sobie popisali o istocie IIIRP tak blisko do rocznicy, kiedy "skonczyl sie komunizm", tylko ze:
- komunisci utrzymali wladze, bo mieli z automatu 65% miejsc w parlamencie - zostaly komunistyczne sluzby specjalne (ostatni nieruszony relikt - WSI, az do 2006 ![]() - zostaly rezimowe media - Trybuna, Polityka itd. - zostala jeszcze cenzura - w Polsce dalej siedzialy wojska sowieckie - zaczal sie juz skok na kase - ze nagle oto masa aparatu partyjnego i sluzb specjalnych zrobila sie biznesmenami Wiec w jaki sposob sie ten komunizm skonczyl 4 czerwca 1989? Ze laskawie oddano czesc tortu? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie rozumiesz, że data to tylko symbol ?
![]() |
![]() |
#221 |
Zadomowienie
|
Nie jestem w temacie tego watku, napisze tylko jedno: MAM NADZIEJE SZCZERA, ŻE PO NIGDY JUŻ NIE ZWYCIEŻY W WYBORACH. Mam dosyć ich rządów i czekam na ich upadek.
Jak dla mnie "roz✂✂✂✂zil**i" kraj w cholere. Te umowy zlecenia w pracy, o sluzbie zdrowia juz nie wspomne! Jestem na NIE NIE NIE |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#222 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Bo to co sie zaczelo 11/11/1918 jest akurat zupelnie jasne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jesli komuś nie odpowiada taka forma pracy to szuka innej i tyle.
![]() |
![]() |
#225 |
Raczkowanie
|
Mi sposób w jaki rządzi PO też nie odpowiada. Co ciekawe PiSu też bym nie chciała widzieć u władzy. Będę miała zagwozdkę przy wyborach parlamentarnych, nie mam pojęcia na kogo głosować. A głosować będę na pewno, bo w przeciwieństwie do wielu osób uważam, że każdy głos ma znaczenie.
W ogóle to jest taki pogląd od którego mi się niedobrze robi: Nie pójdę głosować bo nie mam po co. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#226 |
Rozeznanie
|
Vixen, musisz zrozumieć jedno - krytykowanie współczesnego rządu czy wyrażanie swojego negatywnego zdania na temat PO nie jest równoznaczne z sympatią do partii PiS.
Jesteś na tym punkcie wyjątkowo przewrażliwiona,wyluzuj poślady...
![]() |
#227 | |
Zakorzenienie
|
Walbrzych polskim Las Vegas! Niestety, w kwestii korupcji i umoczenia, a nie przemyslu rozrywkowego
![]() Cytat:
http://www.wsieci.rp.pl/opinie/china...askie-Sin-City
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#228 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Who cares? Nie jestem na bieżąco z informacjami, ale dolary przeciwko orzechom, że twittertowy wpis Machały został przemaglowany tylko na platformach blogerskich..Jakkolwiek cynicznie by to nie zabrzmiało, samobójstwo Leppera to prezent z nieba dla Platformy, ale z drugiej strony ostentacja w unikaniu tematu syfu jakiego narobiła PO jest coraz bardziej jasna i nonszalancka, więc zawsze będzie coś ważniejszego, chociażby miał to być kolejny news na główną o pracownicach mopsu, które pobiły złodzieja (tym zajmował się onet i tvn24, kiedy wszystkie zagraniczne media dawały czerwone paski o Grecji). Cóż, Carthago delenda est, więc i na to przyjdzie pora, szkoda jedynie, że och och europejski kraj uderza w jakieś co najmniej białoruskie standardy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 |
Zakorzenienie
|
A ja i tak zagłosuję w październiku na PO
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#230 |
Rozeznanie
|
Marny powód do dumy.
![]() |
#231 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam się
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#233 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#234 |
BAN stały
|
Nie mam pojęcia na kogo zagłosuję w wyborach, jednak wiem na kogo na pewno NIE zagłosuje. Niestety mój głos w tych wyborach nie powędruje znowu do PO, ani też nie zasili konta PiS.
Wkurza mnie bezkarność polityków, robią sobie co im się żywnie podoba. Kilka-Kilkanaście tygodni temu głośno było o Nitrasie z PO który jechał autostrada pod prąd - zero konsekwencji. Dziś wybuchła "afera" Kaczyńskiego jego kierowca łamał wszystkie zasady jak leci http://www.v10.pl/Jaroslaw,Kaczynski...zdy,66785.html a sam prezes wyjaśnia że spał... ![]() Jeśli przykład idzie z góry to ja dziękuje bardzo |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 |
Zakorzenienie
|
Demokracja po polsku: mozna zebrac 2mln podpisow pod wnioskiem pod referendum, wladza to oleje i juz. W koncu, pieniadze z rezerwy demograficznej juz zostaly wydane na przykrycie dziur
![]() Druga ciekawa sprawa, a tutaj cicho - jasnie panujacy nam premier przyznal sie do zainteresowania stanowiskami w Europie za kilka lat (o czym od kilku lat juz niektorzy perorowali, ze takie zainteresowanie jest). No i nagle staje sie jasne, dlaczegoz to ten rzad daje za przeproszeniem tylka za granica, zeby moznym w Europie dogodzic. Wychodzi na to, ze premier kieruje sie wlasnym interesem, a nie racja stanu.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wyrak nawet nie przypominaj tych zdarzeń bo nóż się otwiera na samą myśl o tym. Nie ma takiego resortu w którym nie zrobili by bajzlu, no po prostu nie ma. Nie wiem jakim trzeba być głupim i ślepym żeby tego nie zauważyć. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 |
Marszałkini II RP
|
Fajny wątek, bo zgodny z moim głównym zainteresowaniem i mam nadzieję przyszłością, czyli polityką.
Wyrak, to że Tusk chce sobie "zaklepać" ciepłą posadkę w eurokołchozie (Unii Europejskiej) to i tak jest pikus biorąc pod uwagę chociażby wczorajszą akcję z emeryturami. Ale ludzie troche sobie poprotestują i pójdą dalej zacharowywać się na śmierć. To głównie ludzie sami sobie zgotowali taki los licząc na to, że PRowa wydmuszka jaką jest PO rzeczywiście zmieni coś na lepsze. A co PiS do którego sama nie jestem przekonana to zrobił więcej na rzecz wolnego rynku niż "liberalna" Platforma. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#238 |
Przyczajenie
|
To ja może przypromuję tutaj pewną ideę młodzieżową.
Wraz z kilkoma znajomymi rozpoczęliśmy tworzenie pewnego projektu. Myślę, że śmiało można to nazwać telewizją patriotyczną. O projekcie: http://namzalezy.pl/news,48 Cóż więcej mogę dodać. Mam nadzieję, że projekt przypadnie wam do gustu. Nie jesteśmy jeszcze najlepsi w tym co robimy - ciągle się uczymy. Wiele musimy poprawić (od prowadzenia odcinków po wygląd strony itd). Najciekawsze tematy celowo zostawiliśmy sobie na wiosnę, by nie realizować ich jako amatorzy. Jeśli chcesz pomóc w rozwoju projektu: zasubskrybuj nasz kanał na YT / polub profil na FB, podaj link do naszego filmu dalej ![]() Zaczynamy od kompletnego 0. Nie stosujemy jakichś głupich metod kupowania fanów na allegro itp. Dlatego niech was nie zraża mała (jeszcze ![]() Dotychczasowe odcinki: Na czym zależy Polakom? http://www.youtube.com/watch?v=Rlkyif6KWlE&feature=plcp Czy żyjemy w wolnej Polsce? http://www.youtube.com/watch?v=JcmMVEiSkdc&feature=plcp Mniejsze zło http://www.youtube.com/watch?v=lOB3xMIouYo&feature=plcp Mile widziane opinie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:53.