![]() |
#211 |
Raczkowanie
|
Dot.: Studentki na "męskich" kierunkach
E tam, gadanie... Przed pójściem na studia nie miałam zielonego pojęcia, co to jest tranzystor, a programowanie było czarną magią i nie przeszkadza mi to radzić sobie bardzo dobrze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 |
maszyna, nie człowiek
|
mm444 co do tego chlopaka z linku
Szczerze.. akurat co do uczelni krakowskich mam jakieś obeznanie i znam przedstawicieli każdego z tych kierunków. Koneksje i tak się przydają jak szukasz pracy. FiR to kierunek niezbyt wymagający intelektu (zdanie moich kolegów piszących magisterkę, mających stypendia i pojawiających się tam kilka razy w semestrze... poza tym jakie są oferty pracy każdy widzi - po studiach nikt nie wleci na stanowisko dyrektorskie, a bycie księgowym od wszystkiego za najniższą stawkę to genialna perspektywa pracy, gdy pomysli się o odpowiedzialności - także karnej), a porównując PK i AGH to tylko budownictwo i architektura mają na Politechnice lepszy poziom niż na AGH (architektury na AGH nie ma w ogóle wiec głupio brzmi to zdanie :P). Mój kolega który wybrał się na AiR na poli zamiast AGH teraz siedzi, nudzi się i bardzo żałuje, że tam poszedł... Jak ktoś się waha pomiędzy tak skrajnymi jednak kierunkami studiów, to widać, że zielonego pojęcia nie ma co chce robić i lepiej, że przez rok popracował i dokłądnie to przemyślał, albo wział kierunek w ciemno i w raie czego zrezygnował po semestrze i popracował przez następny (wtedy jeżeli mu się szczęśliwie uda dobrze trafić z kierunkiem, to nie straci roku... ale mało kto tak trafia ![]() Budownictwo jest cieżkie i też nie jest tak hop siup z super ekstra pracą po nim, bo teraz po praktycznie żadnym kierunku nie dostaje się ot tak świetnej pracy - ba, czasem jest problem z jakąkolwiek. Nawet po tych ścisłych. Ludzie wybierając studia w ogóle chyba ni wiedząc na początku w jakim kierunku chcą iśc, a raczej większosć nie wie - ja już po napisaniu matury byłam pewna, że chcę łączyć matmę z finansami jakimis bądź z informatyką, ale to przecież też nie jest jedna, dokladna, super wybrana ścieżka, ale ogólny zarys moich zainteresowań.
![]() |
#214 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 |
Zakorzenienie
|
mm444 nie odniosłam się w mojej ostatniej wypowiedzi do Twojej osoby, więc nie rozumiem Twojego zbulwersowania.. Zwłaszcza, że zgadzam się z wieloma Twoimi słowami.
![]() Edit: Odniosłam się do pierwszego postu sad.. (nie pamiętam nick'u) w którym uderzyła w wątek i dziewczyny studiujące na politechnice jako buce, które nie mają pojęcia o niczym i że po co przyszły na takie studia nie kończąc technikum.
Żyj pełnią życia i nie bój się tego co Cię spotyka. Wszystko zawsze kończy się dobrze! ![]() Edytowane przez biedronka91 Czas edycji: 2010-11-02 o 17:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 |
Raczkowanie
|
mm444
Pisałaś o mechanice - podzielam zdanie, nie jest zbyt trudna (Ty na budownictwie, ja na Mechanice i Budowie Maszyn, ale wiesz... mamy to samo <póki co> ![]() Biedrona - wybacz Twojego nicku też nie pamiętam... Jak już pisałam czytając posty taka myśl mi się nasunęła: 'A-co studiujesz, bo ja mechanikę... B-ja elektrotechnikę. A-to super, tipsiki w górę!!' Nie objaśniam ostatniego zwrotu, bo chyba wszystko jasne nie? po prostu czuć, że niektóre z Was są tam jedynie z powodów o których już pisałam. Wcale nie mówię, że trzeba kończyć Technikum by iść na takie studia, tylko napisałam, że to jest lepsze rozwiązanie niż LO i ja z niego skorzystałam. Poza tym co do zainteresowań - jasne, nie trzeba być od razu majstrem i umieć naprawiać układy napędowe, ale dla mnie niepojętym jest iść na takie studia i nie znać podstawowych zagadnień, ba nawet zainteresować się czego na danym przedmiocie będę się uczyć... Dla mnie to trochę bez wyobraźni, ale jak pisałam wielu średniaków z LO wychodzi niesprecyzowanych i w decydują się szybko (bo czas nagli) na studia, bo -fajna nazwa -ciekawy opis kierunku -blisko domu -koleżanka/kolega tam poszła/poszedł (niepotrzebne skreślić) Oczywiście nie mówię, że to jest regułą, że są wyjątki a jak wiadomo 'wyjątki potwierdzają regułę' i swego zdania nie zmienię. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#218 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Możesz udowodnić mi Twoją zacną tezę chociaż jednym moim, co się okazuje blacharskim i pustym wpisem? Nasze rozmowy tutaj miały charakter nie naukowy ale czysto koleżeński i nie widzę powodu, dla którego masz prawo mnie obrażać. Jeżeli masz jeszcze jakieś problemy i uwagi co do mojej osoby, to zapraszam na PW. Acha.. jeszcze jedno. Nikt mnie jeszcze tak nie upokorzył i nie obraził (dla mnie to co pogrubiłam jest niesamowitą obelgą, zwłaszcza, że dla mnie - mój kierunek zupełnie nie jest przypadkowy, jest bardzo osobisty), jak widać zawsze jest ten pierwszy raz. Pisząc cokolwiek do Ciebie i na Twój temat, nigdy nie raczyłabym Cię w ten sposob obrazić, dla mnie jest to brak jakiejkolwiek kultury, oceniać ludzi bez ich poznania. Nie wypowiem się już w tym wątku, mimo, że krew mnie będzie zalewać, bo nie zamierzam się tłumaczyć. Wątek powstał nie po to, żeby się wzajemnie obrażać, ale żeby dzielić się doświadczeniami i luźnymi spostrzeżeniami, bardzo miło było mi tutaj na niego zaglądać. Na tematy techniczne można utworzyć ewentualnie osobny wątek albo iść na koło naukowe. Edit: Hmm.. chociaż? Tipsiara w Jarocińskim pogo na koncercie Dezertera? To brzmi ciekawie, muszę się zastanowić nad zmianą mojego image. powodzenia w pracy.. ![]()
Żyj pełnią życia i nie bój się tego co Cię spotyka. Wszystko zawsze kończy się dobrze! ![]() Edytowane przez biedronka91 Czas edycji: 2010-11-03 o 13:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 |
Zakorzenienie
|
Omg ... jaki bulwers, że można iść na techniczne studia będąc kobietą i nie będąc zainteresowną kierunkiem
![]() To chyba każdego indywidualna sprawa, jak się ktoś nie interesuje albo nie nadaje to odpadnie i tyle, tak jak wielu moich kolegów z roku ![]() Ja np się przyznaję bez bicia, że mój kierunek (elektrotechnika) wybrałam dość przypadkowo, studia przeszłam jako tako, byle zaliczyć, nie zainteresowałam się tematem podczas, ale jak trzeba było to potrafiłam usiąść i wszystko ogarnąć. Pytacie po co? a po to, żeby teraz sobie siedzieć za biureczkiem w pracy, w sumie nie związanej z zawodem ale wymagającej technicznego zmysłu, nie martwić się co do gara wlożę a swoim hobby zajmować się w domu ![]() Nie każdy mając 19 lat wie, co chce w życiu robić, albo nawet jeśli wie, to nie zawsze ma odwagę albo nie zawsze jest na tyle pewien, by ryzykować. Ja niestety tej odwagi nie miałam i dopiero teraz będę może, o ile czas mi pozwoli, realizować swoje pasje. A w międzyczasie wracam do pracy, na szczęście lajtowej, całkiem przyzwoitej, a to dzięki skończonemu technicznemu kierunkowi ![]() Zluzujcie trochę gumę ![]() Pozdro!
![]() |
#220 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#221 |
Raczkowanie
|
olka 900
" (...)mam wrażenie, że jedynie Ty się nadajesz, a my to jesteśmy puste tipsiary.." Sama to napisałaś, a skoro tak twierdzisz, to ja z grzeczności nie zaprzeczę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#222 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() można odnieść wrażenie, że jesteś jedną z dziewczyn ze słynnych kawałów o dziewczynach z politechnik ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#223 |
Rozeznanie
|
Nie potrafię zrozumieć o co chodzi z tymi tipsiarami. Mam wrażenie, że to w ogóle jakiś mit, bo nigdy w życiu nie spotkałam takiej typowej tipsiary.
W liceum chodziłam do klasy z laską, która wzbudzała kontrowersje. Na pierwszy rzut oka faktycznie wyglądała na opisywaną przez ludzi typową tipsiarę. Co się później okazało, umiała połączyć naukę (jedna z lepszych w szkole), imprezy, chłopaka i nawet pracę. Generalnie zazdrościć. Jeżeli ktoś ocenia ludzi po ich wyglądzie, czy po 5 minutach poznania to jest tylko i wyłącznie jego problem.
![]() |
#224 |
Rozeznanie
|
No i była taka przemiła atmosfera, a teraz Sad_Story chamsko nas komentuje... Fajnie.
Biedroncia, wróc! ![]() I nie zamierzam rezygnowac z mojego kierunku i zaryzykuję! Bez ryzyka nie ma nic! Przy okazji muszę się Wam dziewczyny pochwalic, że z matematyką idzie coraz lepiej... ![]() ![]() Natomiast z panią-korepetytorką będę się spotykac dopiero w przyszłym roku. ![]()
![]() |
#225 |
Rozeznanie
|
Bloou - i bardzo dobrze, nie rezygnuje się z marzeń od tak. Bo ktoś skrytykował. Jeszcze nie raz w życiu skrytykują. Jeżeli konstruktywnie to przemyśleć, jeśli nie to -
![]()
![]() |
#226 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Grunt to, żeby się nie poddac, a krytykowac to cały czas krytykują, zwłaszcza w szkole. ![]()
![]() |
![]() |
#227 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#228 |
Zakorzenienie
|
Macie racje dziewczyny. Jesteśmy pod odstrzałem i pewnie nie raz jeszcze spotkamy się z krytyką..
![]() Bloou noo pięknie, trzymamy kciuki. ![]()
![]() |
#229 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wogóle muszę popracowac nad sprawnością, bo kiedyś umiałam nawet szpagat zrobic. ![]() ![]() A co do matematyki jeszcze, to ta pani mi powiedziała, że w liceum w programie, nawet w klasie z matem. rozszerzoną, nie ma ani całek, ani działań różniczkowych! A na studiach mimo wszystko wymagają! Dlatego powiedziała mi, że jak coś to ona mi to wprowadzać będzie. ![]()
Nobody, not even the rain, has such small hands - Cummings JESTEM ZA WPROWADZENIEM WIĘKSZYCH KAR DLA OSÓB, KTÓRE ZNĘCAJĄ SIĘ NAD ZWIERZĘTAMI. Edytowane przez Bloou Czas edycji: 2010-11-06 o 15:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#230 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 |
Rozeznanie
|
![]() |
#232 |
Zakorzenienie
|
ale też bez przesady, nie trzeba wybierać w dzieciństwie śrubek zamiast lalek by móc w przyszłości studiować na politechnice
![]() ![]()
![]() |
#233 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#234 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#235 |
Zadomowienie
|
Podnoszę wątek, bo mam pytanie do dziewczyn z informatyki/automatyki/pokrewnych:
Jakie są u Was dostępne specjalizacje? Jaką wybrałyście/wybierzecie i jak widzicie swoją późniejszą pracę? Będę wdzięczna za każdą odpowiedź ![]()
1. Anonimowość w internecie to mit. 2. Wszystko wrzucone do internetu zostanie w nim na zawsze. 3. Jeżeli wyśmiewasz czyjś błąd ortograficzny to znaczy, że nie masz argumentów. Rozsądek przede wszystkim.
![]() Pisz poprawnie zamiast szukać wymówek...! ...albo chociaż się staraj - tak jak ja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 |
zuy mod
|
Kurczę, szkoda, że wątek umarł.
Ale podniosę ![]() Ja zaczęłam w tym roku studia na Polibudzie Poznańskiej na kierunku Automatyka i Robotyka ![]() Trochę się boję, trochę sobie nie radzę z analizą matematyczną, chociaż patrząc po innych ludziach z grupy - radzę sobie całkiem dobrze. W grupie jest nas 4 i dajemy radę, ja jestem najlepsza z informatyki, kumpela z analizy, inna z algebry... Faceci zostają w tyle! ![]() niestety (?) spotkałam się już z opiniami prowadzących, że dziewczyny mają trudniej, że niewiele będę mogła robić po tych studiach... ale nie zrażam się, i tak celuję w pracę przy komputerze ![]()
![]() |
![]() |
#237 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#238 |
zuy mod
|
Ty też?
![]() Kurde, a jest jakaś pani inżynier w okolicy? ![]()
![]() |
![]() |
#239 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale w dużych korporacjach, ze znajomością języków jest lepiej. Tylko niekoniecznie w zawodzie.
![]() |
![]() |
#240 | |
zuy mod
|
Cytat:
Trochę się tego boję, że nie znajdę pracy po tych studiach...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:33.