![]() |
#211 |
Przyczajenie
|
Dot.: Ciąża i poród w Lublinie/Mamusie 2011
witam Mamuśki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 |
Zadomowienie
|
ajaj ...no to rzeczywiście pewnie sie meczysz.....
trzymam wiec kciuki za szybkie i bezbolesne rozwiazanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 |
Zakorzenienie
|
ja mam na dziś termin i cisza...
wczorajsze ktg pokazało, że jeszcze czekamy ![]()
![]() |
#214 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() też o tym słyszałam ![]() a czy skuteczne powiem później ![]()
![]() |
![]() |
#216 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
1) romantyczna kolacja zakonczona przytulankiem ![]() 2) ciepla kapiel 3) spacery i cos tam jeszcze bylo ![]() powodzenia miamore ![]()
![]() |
![]() |
#217 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale tu spokój ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#218 |
Raczkowanie
|
A to ja mam takie pytanko do Was
![]() Na jakiej podstawie macie znaną datę porodu, tą, której się trzymacie, że to właśnie termin? Dla mnie sprawa jest jasna, tylko jeśli ma się regularne cykle, jak w zegarku. No bo ja np. nie potrafię podać terminu dokładnego. Na termin obliczony wg OM nawet nie zwracam najmniejszej uwagi, bo liczony wg 28-dniowego cyklu, co u mnie nijak ma się do rzeczywistości. Wg USG termin waha się w przedziale kilku dni. Pierwsze USG pokazało bodajże 16-tego ale drugie, które miałam robione z tydzień po pierwszym już chyba 14-tego. Kolejne wahały się w granicach 14-17. No i bądź tu człowieku mądry ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 |
Przyczajenie
|
No dokładnie z tymi terminami to jest różnie. Ja wg OM mam termin na 01 czerwca, wg 2 USG 28 maja, a wg ostatniego USG dzidziuś urodzi się ok 20 maja - i bądź tu człowieku mądry
![]()
![]() |
#221 |
Raczkowanie
|
No to nie tylko ja mam taki dylemat
![]() ![]() A tak a propos, zaczęłam uczęszczać do szkoły rodzenia przy Staszica. Jesteśmy po jednych zajęciach i jak na razie jestem bardzo zadowolona ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#222 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A przedział kilku dni wystarczy dla nas chyba ![]()
![]() |
![]() |
#223 |
Raczkowanie
|
Cześć Dziewczynki - podobno, najbardziej prawdopodobnym terminem jest ten z 1 USG, lekarz, który je robił mi tak powiedział, u mnie według OMg był 4ego listopada, według 1 USG 9-ego, według 2- 2-ego, urodziłam 9ego, ale to chyba taki zbieg okoliczności, bo mój lekarz i tak brał pod uwagę termin z OMG, także już nie wiem jak to jest
![]() |
#224 |
Zadomowienie
|
20 tc
![]() Wczoraj chciałam sie umówić z moim gin. na usg ale nie potrafił podac daty kiedy będzie wolny.. mam dzwonić w piatek ![]() w ogóle martwię się że nie daje mi żadnych badań dodatkowych. Tylko mocz, glukoza, i morfologia. Czy w tym okresie juz powinnam zrobić inne badania? ![]() Co do terminów ja się trzymam tego z 11 tc czyli 27 lipiec bo według OM to 10 lipiec. a u mnie różnie z tymi cyklami bywało. Edytowane przez angel109238 Czas edycji: 2011-03-09 o 04:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#225 |
Przyczajenie
|
Ja też regularnie co miesiąc robię tylko morfologię, analizę moczu i tyle. Dwa razy jak to tej pory, a jestem w 29tc, robiłam toxoplazmozę i cukier (w tym raz ok 22tc z obciążeniem - tzn krzywą cukrową).
Także chyba nie masz się czym niepokoić ![]()
![]() |
#226 |
Raczkowanie
|
Wczoraj byłam na USG (31tc) doktor potwierdził, że najbardziej prawdopodobny termin to ten z pierwszego USG pod warunkiem, że jest ono robione dość wcześnie (do 9tc bodajże). Ja pierwsze miałam w 11tc - choć myślałam, że to 12tc. Od tej pory tygodnie ciąży liczyłam wg tej daty z USG, zwłaszcza, że wiedziałam, że owulacje miałam nie w 14 dc tylko około tydzień później. (że też akurat w tym cyklu nie robiłam testów owu
![]() Do tej pory wg OM miałam ponad tydzień przesunięcia w stosunku do wszystkich USG. No właśnie to tej pory, bo wczoraj data porodu z USG pokryła się idealnie z ta OM ![]() Wcale nie pomogło mi to w moich dylematach ![]() ![]() A co do badań, to ja też mam regularnie robione morfologię i mocz. Raz tolerancję glukozy. Na początku ciąży jakieś dodatkowe na obecność hm... nie pamiętam już czego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 |
Zadomowienie
|
Bo mi własnie chodzi o te badania co są w karcie ciazy wypisane:
1.odczyn Wassermanna 2.różyczka 3.toksoplazmoza 4.CMV 5.odczyn Coombsa 6.HIV a obciążenie glukozą pewnie dostanę na następnej wizycie. bo to już będzie 25 tc. Moja pierwsza ciąża a ja jestem taka panikara, w internecie dużo jest informacji ale czy wszystkie wiarygodne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#228 |
Raczkowanie
|
Aż zerknęłam w moje wynika badań
![]() Miałam na początku ciąży robiony odczyn Wassermanna i HBs (wirus zapalenia wątroby) Odczyn Coombsa też, tyle, że już bez skierowania, bo podobno tego nie refundują (?) to było apropos badania grupy krwi - czy są obecne przeciwciała do krwinek czerwonych - badanie szczególnie ważne, jeśli mama ma krew Rh - a tata + (ryzyko konfliktu serologicznego), zalecono powtórzyć w 28 tyg ciąży mimo, że mam + ale nawet przy + zdarzają się konflikty, rzadko bo rzadko ale... wolałam zrobić ![]() Reszty badań nie miałam. HIV nie jest obowiązkowy, może i reszta są tylko zalecane? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 |
Przyczajenie
|
niestety sprawdzenie ułożenia dziecka nie jest takie proste u mnie lekarka z 40 letnim stazem i profesor ręcznie stwierdzili połozenie poprawne po czym na usg okazalo się posladkowe
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#230 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Edytowane przez angel109238 Czas edycji: 2011-03-09 o 11:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 |
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:47 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ---------- Jeśli badania kręgosłupa wyjdą ok i nie ma tej karkowej fałdy skóry to reszta badań nie jest konieczna.
![]() |
![]() |
#232 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mam jeszcze do ciebie pytanie, odnosnie tego porodu w wodzie ile kosztuje? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#233 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nie spotkałam się z opinią, by jakiekolwiek inne badania miały wpływ na przyjęcie do szpitala. No właśnie, jak to jest teraz z tym porodem w wodzie? Macie aktualne informacje? Moje są sprzed kilku miesięcy. Ja początkowo chciałam rodzić na Kraśnickiej w wodzie ale podobno teraz nie ma takiej możliwości. To znaczy owszem, można wejść do wanny na czas skurczy ale na poród już każą wyjść. Podobno personel nie chce się podejmować porodów w wodzie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#234 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 13:41 ---------- Cytat:
![]() ![]() Żeby takowy poród odbył się w wodzie, ciąża musi przebiegać bez większych problemów, dziecko musi być dobrze ułożone, nie może być komplikacji i w miarę terminowo.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Bianeczkaa to Ty miałaś taką suknię ślubną z czarnymi elementami, masz gdzieś na wizażu zdjecia ze ślubu? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 |
Zadomowienie
|
hej dziewczyny!( z niektórymi już tu się znamy
![]() ![]() ![]() aha, ja dopiero we wrześniu gdzieś ok 20go ![]() ![]()
![]() ![]() "w pewnym momencie kobieta powinna ustalić ile ma lat. I konsekwentnie się tego trzymać". M.C. Edytowane przez indygo79 Czas edycji: 2011-03-09 o 15:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 |
Zadomowienie
|
Ja chodzę na NFZ , tam też dostaję skierowanie na badania. Prywatnie byłam na usg w 16 tyg. i chyba teraz też pójdę bo nie wiem czy mój gin będzie miał czas.
Ale ja swojego gin mam już od dwóch lat wiec i w ciąży mu zaufałam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#238 |
Przyczajenie
|
Ja ostatnio pytałam mojego gina o poród w wodzie - powiedział, że jeśli ciąża przebiega bez problemów i w trakcie porodu nie ma problemów ze skracaniem szyjki bądź z rozwarciem, to przeciwskazań nie ma - wręcz powiedział, że rodzi się przyjemniej i "bardziej higienicznie".
![]() |
#239 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja chodzę do Polikliniki i ani razu nie płaciłam za badania, za USG też nie bo jak leżałam akurat w szpitalu to mi tam robili. Teraz idę na USG połówkowe, ale mam zamiar zapłacić i dowiedzieć się cokolwiek. Bo jak robili mi w szpitalu to nawet słowa nie powiedzieli co i jak tylko kartkę dawali. A teraz chcę poznać płeć dzidziusia i dowiedzieć się czy wszystko jest w porządku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#240 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Lepiej dowiedz siędokładniej jak jest u Ciebie w szpitalu, bo akurat wyniki badań USG są najmniej potrzebne przy przyjęciu do porodu, a ważne są rożne badania z krwi ![]() Cytat:
![]() Czyli termin mamy podobny, koło 20.09 ![]() Ja do lekarza chodzę prywatnie, nie mam czasu ani zdrowia do czekania w kolejkach, poza tym wolałam mieć konkretnie wybranego gina (w moim przypadku ginkę) ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:31.