|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#211 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Przyszłe młode mamusie do 23 roku życia część V i 1/2 ;)
Hej mamuski, upal niesamowity
![]() ![]() Cytat:
![]() Bardzo sie ciesze, ze zdecydowalas urodzic. Teraz moze i cie to przeraza, ale gwarantuje, ze jak zobaczysz to malenkie serducho pikajace na ekranie, a potem za jakis czas poczujesz, jak malenstwo sie rusza, to nie bedziesz zalowala ![]() Cytat:
![]() Ale masz fajnego okraglaka, moj to ma jakis przedzialek w poprzek nad pepkiem ![]() Patiisia mam fajna ksiazke o ciazy (jak cos mnie niepokoi, to zerkam do niej, zamiast do neta) zaraz ci napisze o tych ruchach, bo to, ze czasem ich mniej jest teraz normalne ![]() ---------- Dopisano o 12:53 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ---------- Niepokoj zwiazany z pierwszym odczuciem ruchu czesto bywa zastapiony przez niepokoj spowodowany tym, ze ruchy plodu wydaja sie za rzadkie, albo przez jakis czas nie sa wyczuwane. Jednak na tym etapie ciazy obawy te- choc zrozumiale- czesto bywaja bzpodstawne. Czestotliwosc zauwazalnych ruchow na razie jest bardzo zroznicowana, wzorce ruchow bywaja w najlepszym wypadku chaotyczne. Choc plod porusza sie niemal bez przerwy, tylko niektore z jego ruchow sa na tyle silne, bys mogla je poczuc. Innych nie wyczuwasz z powoduz pozycji plodu (poniewaz na przyklad jest skierowany twarza- i kopnieciami- do wewnatrz). Albo wreszcie z powodu swoich zajec- jesli duzo chodzisz czy poruszasz sie, kolyszesz plod do snu, nwet jesli nie spi, ty mozesz byc zbyt zajeta, aby zauwazyc ruchy. Istenieje tez prawdopodobienstwo, ze przesypiasz pore najwiekszej aktywnosci dziecka, dla wielu dzieci przypada ona na srodek nocy. (Nawet na tym etapie dzieci najczesciej zabieraja sie do dzialania, gdy ich matki spia). Jednym ze sposobow na wywolanie ruchow plodu, jesli nie czulas ich przez caly dzien, jest polozenie sie na godzine czy dwie wieczorna pora, najlepiej po wypiciu szklanki mleka, soku pomaranczowego lub jakiejs przekasce. Polaczenie twojego braku aktywnosci z wstrzasem, jakim jest energia z posilku, moze sklonic go do poruszania sie. Wiele matek zauwaza, ze do 20tc, raz na jkis czas nie odczuwa ruchow plodu przez dzien lub dwa, a nawet przez trzy czy cztery dni. Pozniej- choc nie nalezy panikowac- prawdopodobnie rozsadnie postapisz, dzwoniac do lekarza, zeby miec pewnosc, iz 24h przerwa w odczuwaniu ruchow plodu nie jest powodem do niepokoju. Gdy minie 28tc (!) ruchy plodu staja sie bardziej konsekwentne, dlatego tez dobrze, by matka nabrala zwyczaju codziennego sprawdzania jego aktywnosci. Ufff... ale sie nastukalam ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#212 |
Zadomowienie
|
agnesuk ha, no spox ja tak chaotycznie pisze.
![]() Brzusi śliczny ![]() ok idę się ubierać bo za godzinę wychodzę do położnej w sumie.. ;> chcą mnie przez godzinę męczyć zobaczymy co to będzie.. ![]()
#213 |
Wtajemniczenie
|
muffinka90 ze ślubem nie mam pojęcia jak będzie. Nie chce tego, mogę z chłopakiem zamieszkać, ale ślub mi niepotrzebny.
Spadło to na mnie jak gron z jasnego nieba. Owszem jestem w szoku , ale sie przyzwyczajam do tego faktu. Juz powoli zaczynam oglądac sie na pieluchami w markecie, czy w drogerii. Zaczeły interesowac mnie ceny roznych słoiczków dla dzieci, kaszki czy tam mleka. Nie wiem jak im to wszystkim powiedzieć, że ja ślubu nie chce. Mam jeszcze pytanie. Czy mogę jezdzic rowerem? Ginekologa nie pytałam ,a w googlach zdania są podzielone. Edytowane przez zoskasamoska Czas edycji: 2011-06-07 o 14:25 |
![]() ![]() |
![]() |
#214 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ale fajny! ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:25 ---------- A ja właśnie niedawno wróciłam ze szkoły, po drodze odebrał mnie tż z jego mamą, bo coś załatwiali na mieście a tż jechał na chirurgię to poszłam z nim. I gdy na poczekalnię przyszła młoda kobieta z małym dzieckiem, zaczął normalnie świrować. Patrzył się na to dziecko, patrzył, uśmiechał, zaraz potem na mnie i brzuch i tak w kółko ![]() ![]() ![]() Poza tym, w szkole już wszyscy chyba się przyzwyczaili do tego, że jestem w ciąży, osoby z klasy, nauczyciele.. Najbardziej mnie rozwala jak idę tam korytarzem a każdy mi się ukradkiem patrzy na brzuch i myśli że tego nie widać ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#215 |
Wtajemniczenie
|
Pattisia ja tez z cała pewnoscia nie popłakałam sie ze szczescia... Nawet pobiegłam do apteki po drugi test, swiecie przekonana , ze test kłamał. Znów dwie kreski, płacz. Ale spokojnie na pewno jestem chora , tak myslałam. W piatek lekarz miał zamkniete, cały weekend byłam z chłopakiem na wycieczce weekendowej. Świecie przekonana, ze to jakias torbiel, ze bedzie potrzebna operacja. Wczoraj poszłam do gina, zadna torbiel, zadna operacja, tylko maleństwo
![]() Czyli Ty tez nie jestes po ślubie? Nie planujesz narazie? Własnie o to chodzi, ze juz dawno sie miedzy nami psuło, juz sie rozstawalismy, a tu taka niespodzianka, dlatego nie chce slubu , nie chce formalizować tego związku. Chce mu to na spokojnie wytłumaczyc zanim wyskoczy z pierscionkiem, czy inna propozycja. Aaaa to Ty sie jeszcze uczysz ![]() Jeju Ty twarda dziewucha jestes !! ![]() ![]() ![]() Edytowane przez zoskasamoska Czas edycji: 2011-06-07 o 14:39 |
![]() ![]() |
![]() |
#216 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie jestem żadna twarda dziewucha, po prostu musiałam się przystosować do sytuacji ![]() U mnie to było tak, że dużo chorowałam na początku ciąży i przed, leżałam w domu, kaszlałam, miałam katar, bóle głowy, oprócz tego po wyzdrowieniu dużo ćwiczyłam i myślałam że to przez to, nie brałam ciąży pod uwagę.. A gdy zrobiłam test i zobaczyłam 2 kreski no cóż.. szok był ![]() Z tż nie jestem po ślubie, jesteśmy razem prawie 2 lata, i planujemy oczywiście dłużej, ale ja na razie nawet o ślubie nie myślę, bo nie chcę tego jeszcze formalizować (nigdy nie wiadomo jak się życie potoczy). A Tobie strasznie współczuję, pod żadnym pozorem nie zgadzaj się na ślub, jeśli czujesz że między wami jest coś nie tak i to nie ulegnie zmianie! Faceci podobno się nie zmieniają ![]() A wracając jeszcze do akceptacji dziecka.. ja miałam przez pewien czas mieszane uczucia, nawet dość niedawno, ale teraz już jestem w 100% szczęśliwa z tego małego cuda jakie jest w moim brzuchu ![]() ---------- Dopisano o 16:02 ---------- Poprzedni post napisano o 16:01 ---------- No u mnie już wie cała rodzina, hihi, nawet ta oddalona ode mnie o 600km ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#217 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() No tak, u Ciebie wszyscy wiedzą ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#218 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do slubu, to jest twoja decyzja, masz zawsze na niego czas, bo jesli wiazac sie z kims na cale zycie, to lepiej byc tego pewnym w 100% Cytat:
![]() Co do slubu, to planowalismy juz od dluzszego czasu, chcielismy tylko choc czesc srodkow uzbierac, zeby nie obciazac rodziny. Jak pojawila sie dzidzia to plany zmienilismy. Moi rodzice nas popieraja, bo na slub jest czas (ale was tez pewnie denerwuja pytania wszystkich, ktorzy dowiaduja sie o ciazy:kiedy slub? Mowimy bez ogrodek, ze na pewno nie przed porodem i tyle, to nasze zycie) Moja tesciowa za to uparla sie na cywilny chociaz, bo przeciez juz 5 lat jestesmy razem, to co nam szkodzi. ale my twardo przy swoim, tlumacze jej za kazdym razem, ze teraz chce spokojnie czekac na dziecko i cieszyc sie ciaza, a o slubie pomyslimy, jak sytuacje z maluszkiem opanujemy. Zreszta, slub to jednak wymaga sporo zachodu, szczegolnie taki na ostatnia chwile, a ja nie mam na to sily. Musze ogarnac sytuacje na uczelni, zalatwic IOS-a, zajac sie maluszkiem. Poza tym nie chce wygladac na wlasnym slubie jak wielorybek, wiec wszystko musi poczekac ![]() Te spojrzenia tez znam, ja nie wiem, ci ludzie mysla, ze sa taaak dyskretni ![]() Dzwonilam wlasnie do mojej poloznej, umowilam w piatek wizyte, bo mialam ten brzuch twardy, ale pojechalam jak mi radzila na IP i teraz nie wiedzialam, czy mam przychodzic, jesli wszystko wyjasnione. No i mam, ehh... bede latac jak glupia, bo jeszcze zaliczen kilka ma jutro, a tak z uczelni nie wpadne, trzeba sie po tym upale ogarnac troche ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#219 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() testy robiłam trzy, bo nie mogłam uwierzyć,że naprawdę Nam się udało w 2 cyklu po tabletkach. Mam nadzieje,że w przyszłości też tak pójdzie łatwo jak za pierwszym razem. ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Macie czas ![]() porozmawiajcie o tym ![]()
![]() |
#220 |
Wtajemniczenie
|
agnesuk próbuje z nim rozmawiac, ale jak ja kolejny raz widze te przepite oczy to mi ręce opadają, a może jestem przewrazliwiona i one nie sa przepite. Wystarczy ,ze on jest zmeczony po pracy to ja juz sobie w glowie wymyslam czym sie nacpał...
Szlag mnie trafia. Nie wiem jak zareaguje nasz ksiadz, w innym watku juz o tym pisałam. Że dziecka nie ochrzci to już wiem na pewno, na szczęscie w rodzinie mamy paru księży. Tylko czekam aż zaczną o mnie w tej wiosce plotkować. |
![]() ![]() |
![]() |
#221 | |
Zadomowienie
|
zoskasamoska ja byłam głupia, planowałam ślub potem przestałam on planował i się skończyło.. więc jak nie chcesz brać ślubu nie bierz, powiedz że nie chce brać ślubu ze względu na dziecko bo to nie jest przecież przymusowe zwłaszcza że nie jesteś pewna. Ja sobie myślę że gdybyśmy wzięli ślub ze względu na dziecko to i ja i on byśmy byli nieszczęśliwi.
![]() ![]() Cytat:
a właśnie wiesz co głowa do góry i na serio nie przejmuj się opinią innych mi dupe obrobiła cała rodzinka bo mam taką kochaną babcie.. więc jak ja to mówie sikaj na nich.. ;P Jeśli cię coś wkurzy to poprostu podejdz do tej osoby i powiedz zeby sie nie interesowała bo to ty bedziesz wychowac nie ona. ![]() Oh, byłam trochę się rozczarowałam bo jednak na dziś nie umówili mnie na scan. Siedziałam godzine i odpowiadałam na jakies idiotyczne pytania ale oni takie tu lubią.. z drugiej strony skąd mam wiedzieć o niektórych chorobach w rodzinie.. ehh. Posłuchałam serca dzidzi okazało się że jednak ma serduszko i bije bardzo moco, widocznie nie bierze ze mnie przykładu i nie będzie bez serca. :P Pobrali mi krew. 23 czerwca idę na ostatnią wizytę u położnej i będę miała jeszcze scan a później już tylko poród, ha. Teraz codziennie będę wstawać rano żeby zobaczyć czy listonosz nie przyniósł mi listu kiedy i gdzie te usg. ![]() Patiisia : mówiłam tej położnej że się denerwuje jak rano czuje ruchy potem nie i pozniej wieczorem np znów. to ona mi powiedziala żebym się napiła zimnej wody najlepiej z lodem to dziecko się obudzi napewno więc jak się martwisz to spróbuj może zadziała i u ciebie. ![]()
Edytowane przez aguu00 Czas edycji: 2011-06-07 o 17:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#222 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Swoją drogą, nie przyszła mi nawet taka myśl żebym nie mogła karmić swojego dziecka, mam nadzieję że będzie mi to dane (choć boję się też że nie będę umiała na początku i synek będzie głodny ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Edytowane przez Patiisia Czas edycji: 2011-06-07 o 17:40 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#223 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
Edytowane przez aguu00 Czas edycji: 2011-06-07 o 18:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#224 |
Zakorzenienie
|
aguu szkoda, ze nie mialas usg, ale seducho slyszalas, wiec juz pewnie spokojniesza jestes
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#226 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#227 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeszcze 1,5 tygodnia.. ![]()
![]() |
#228 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
powiedz stanowczo,że nie chcesz ślubu i koniec tematu. Po co brać ślub i być nieszczęśliwym w tym związku? nie popełnij żadnego błędu ![]() a ludźmi się nie przejmuj, zawsze gadali i zawsze gadać będą. Głowa do góry! Cytat:
![]() 21 czerwca mam wizytę u ginka, wiec zapytam co i jak. jeeeejku, ja też mam taki cellulit, że masakra ![]() same dobre wiadomości ![]() super!
![]() |
#229 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#230 |
Wtajemniczenie
|
Na pewno damy radę!
![]() ![]() ![]() dzisiaj międzynarodowy dzień seksu ![]() dziewczyny... macie jakieś pomysły? ![]()
#231 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#232 |
Wtajemniczenie
|
no coooo
![]() ![]() ![]() mi lekko przeszkadza, więc musimy kombinować ![]()
#233 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#234 |
Zakorzenienie
|
Hmmm... Agnesuk
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#235 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja niestety dnia seksu nie obchodziłam bo nie widziałam się z tż na dłużej, nie byliśmy dziś praktycznie razem... a mam taaaaaką ochotę że masakra, nosi mnie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:07 ---------- Poprzedni post napisano o 22:05 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#236 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() pozycja boczna i już ![]() ![]() Cytat:
![]() pocałunki w szyję ![]() kurde, zboczeńce z Nas ![]()
![]() |
#237 |
Wtajemniczenie
|
Tak Was czytam i aż mi się smutno robi
![]() Dzwoniłam do tego dupka, miał przyjechać, ale jak zwykle jakąs śmieszna historyjką się wymigał. Do tego jeszcze pijany był Cholera jasna , po jakiego grzyba mi to było , przecież mogłabym sobie ułożyć życie całkiem inaczej.... |
![]() ![]() |
![]() |
#238 |
Wtajemniczenie
|
zoska -
![]() na pewno jeszcze trafisz na kogoś lepszego ![]() ja znikam jeść i idę wziąć jakiś chłodny prysznic. gdzie te burze i deszcze? ![]() dobranoc ![]()
#239 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#240 |
Wtajemniczenie
|
nie każdy facet musi być taki zły.
na pewno znajdzie się ktoś dobry ![]() więcej wiary ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:20.