|
|
#211 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: moda na zaręczyny
Cytat:
Co zmienia ten kolejny etap? Przecież zerwać zaręczyny, gdy żadne formalności związane z przygotowaniami do ślubu nie zostały poczynione, jest równie łatwo jak ten tzw. "pól-związek" jak to któraś wizażanka nazwała. Przed zaręczynami naprawdę część z Was czuła się mniej ważna, mniej pewna związku? |
|
|
|
|
|
#212 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#213 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#214 | ||
|
Żona Gargamel
|
Cytat:
No ale każdy ma swoją wizję, szanuje to oczywiście ![]() Btw w moich okolicach na datę weekendową w domach weselnych czeka się minimum 2 lata, nawet 3. Nie wyobrażam sobie zaklepywać jej teraz bo byłoby to na zasadzie "a może do tego czasu się oświadczy" Bo wolałabym niespodziankę a nie planowanie co do dnia ![]() Cytat:
Edytowane przez smerfetk_a Czas edycji: 2012-12-29 o 15:31 |
||
|
|
|
|
#215 |
|
jestę wieszczę
|
Może są ludzie, którzy faktycznie po zaręczynach poczuli się dla siebie ważniejsi?
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#216 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jest wątek, to dyskutujemy.
|
|
|
|
|
|
#217 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#218 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#219 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#220 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i "i tak zaraz zerwiecie", "a on wie o twojej tajemnicy?", "czyli jednak zaakceptowała twoje zdrady?" ![]() ---------- Dopisano o 15:44 ---------- Poprzedni post napisano o 15:43 ---------- Cytat:
![]() Tyle że to co napisałam powyżej... |
||
|
|
|
|
#221 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Natomiast zaręczyny były oficjalną deklaracją że się naprawdę myśli o sobie poważnie, że chce się iść dalej przez życie, że to już coś więcej niż "chodzenie ze sobą". W moim przypadku zaręczyny były też przejściem w etap mieszkania razem. Ciężko wytłumaczyć coś, co ma znaczenie przede wszystkim emocjonalne, duchowe, czy jak to nazwać
|
|
|
|
#222 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A wcześniej nie myślałaś o swoim mężczyźnie poważnie? "Chodzenie ze sobą" - co to w ogóle jest? Związek dorosłych ludzi to związek, a nie żadne chodzenie. Cytat:
|
||
|
|
|
|
#223 |
|
Zakorzenienie
|
A mnie śmieszą wypowiedzi tych niezaręczonych pt "a MY to planujeMY zaręczyny wtedy i wtedy i nie wyobrażam sobie tak jak ktoś tam inny" to ja współczuję że uzgadniacie je wcześniej z facetem
Dla mnie to była niespodzianka ale ja jestem dinozaurem zapomniałam Chyba że wiecie doskonale jakie facet ma do tego podejście i bez zaklepywania ślubnych sprw zaraz po zaręczynach się nie oświadczy to co innego
|
|
#224 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i co sądzić o takich osobach? co dla nich zaręczyny znaczą? chyba tylko tyle, żeby się znajomym pochwalić, bo wątpię, żeby taki wyżebrany pierścionek był wkroczeniem na wyższy level związku. i obstawiam, że ten cały wątek głównie takich zachowań się tyczy, stąd ''moda na zaręczyny". kolejny level - wyżebranie ślubu.
|
|
|
#225 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Związek a narzeczeństwo to dla mnie różnica, tak po prostu. I najważniejsze że dobraliśmy się z partnerem też pod tym względem
|
|
|
|
#226 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
|
|
|
|
#227 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I nic więcej. To czy od razu po zaręczynach rozpoczną przygotowania to tylko ich prywatna sprawa.Zresztą widocznie staroświeckie zaręczyny przy rodzicach miały swoje plusy, bo wtedy to rzeczywiście była prawdziwa deklaracja i zaraz gadka o ślubie i przygotowania w realu. A teraz moda na zaręczyny cichaczem, facet pierścionek kupi żeby dziewczynie było miło i poczuła się wyjątkowa chociaż do ślubu od razu nie musi się spieszyć:P Skoro zaręczyny przy rodzicach są obciachowe i wyszły z mody to może i planowanie ślubu zaraz po nich w dzisiejszych czasach nie jest już takie modne i gonione tradycją, nie pomyślałyście o tym?
|
|
|
#228 | ||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:19 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ---------- Cytat:
. Nie wiem jak to kiedyś rozwiążę.To już lepiej jest z TŻ. Kupił sobie kilka lat temu taką obrączkę i nosi, aż mu w palec wrosła . Przynajmniej wygląda na zajętego .
|
|
|
#229 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie popadajmy w paranoję. Sama pod wieloma względami uważam się za feministkę, ale osobiście wolę, gdy to facet wykazuje inicjatywę w kwestii oświadczyn i wybiera miejsce i czas tej niespodzianki. W żaden sposób nie ubezwłasnowalnia to kobiety, bo i tak ostatnie słowo należy do niej. Przecież zawsze można podać czarną polewkę . Oczywiście nie mam nic przeciwko innym rozwiązaniom ani kobiecej inicjatywie w tym względzie, przyjmuję także do wiadomości, że ktoś może obejść się bez oświadczyn, zaręczyn i całej tej otoczki. Nie jesteśmy już na szczęscie niewolnikami tradycji i możemy wybierać z niej tylko te elementy, które nam pasują, a te które uważamy za zbędne, pominąć. Jeśli ktoś uważa zaręczyny za niezbędny etap, chce celebrować je w gronie rodziny i dzielić się swoją radością z najbliższymi, to ma do tego prawo i nie widzę powodu, aby to wyszydzać. Moje politowanie budzą jedynie przypadki przerostu formy nad treścią (otoczka jest ważniejsza od uczucia ), nadmiernego ekshibicjonizmu na portalach społecznościowych czy też działania pod presją oraz zaręczanie się na czas bliżej nieokreślony przez ludzi,którzy nie są na to gotowi ze wględu na niedojrzałość, niepewność swoich uczuć albo brak zaplecza materialnego, mieszkaniowego itp. Nie widzę sensu w zaręczaniu się, jeśli nie ma perspektyw na rychły ślub i jeśli za deklaracjami nie idą konkretne działania, takie jak ustalanie daty, rozpoczęcie przygotowań. Dla mnie zaręczyny oznaczają pierwszy krok w kierunku ślubu i decydowanie się na ten krok, po to aby zatrzymać się w pół drogi mija się z celem. Bynajmniej nie uważam związków bez zaręczyn czy ślubu za gorszą kategorię związków , ale nie przemawiają do mnie zaręczyny, które prowadzą do wiecznego narzeczeństwa. A co do tego nieszczęsnego ekshibicjonizmu w sieci, to przyznam szczerze, że w równym stopniu zadziwiają mnie ci, którzy na siłę starają się zaistnieć, kreując się na facebookowych celebrytów, kolekcjonując znajomych i wrzucając do sieci setki fotek ze swojego w zasadzie zwyczajnego życia, łącznie ze zdjęciami płodów, wagin oraz pierwszych kupek nowonarodzonych dzieci , jak i sieciowi podglądacze, którzy namiętnie przeczesują profile bliższych i dalszych znajomych (w tym osób, których wręcz nie cierpią ale trzymają blisko, chyba w myśl zasady dona Corleone ), po to, aby przeżywać cudze życie, jak mrówka okres.
Edytowane przez tacyta Czas edycji: 2012-12-29 o 16:22 |
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#230 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#231 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Trwasz sobie w tym cudownym duchowym okresie przez powiedzmy dwa lata, zachowujesz się jak kucyk pony na tęczy i sam widok pierścionka powoduje, że masz serduszka zamiast oczu i nagle jest bum! i dochodzisz do wniosku - no to planujmy ten ślub. A tu się okazuje, że wolne terminy najwcześniej za 2-3 lata powiedzmy. No i co to zmienia? Serio pytam, nie śmieję się. Po prostu zaskoczył mnie ten "okres narzeczeństwa", którego nie chcesz marnować na panowanie ślubu... |
|
|
|
|
|
#232 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
spokojnie.Cytat:
Natomiast co do pierścionka - gdybym chciała mieć piersionek to pewnie zaręczyłabym się te 2 lub więcej lat przed ślubem, żeby się chwalić, a skoro 2 miesiące przed... to chyba nie dla tej biżuterii Po prostu nie lubię pytań znajomych, rodziców kiedy to będzie, gdzie, jak itd, tylko zostaną postawieni przed faktem dokonanym właśnie te 2 miesiące przed. Tak samo (moje zdanie !!!) uważam, że jak ludzie się znają , kochają to takie rzeczy jak ślub planuje się wcześniej, wychodzi to jakoś w rozmowach i dla mnie trochę sztuczne jest właśnie latanie z tym pierścionkiem i od tego momentu można już planować ślub. Bo facet chce ! Cytat:
Czasem słuchając takich opowieści zastanawiam się co w tych związkach jest takiego, że zaręczając się / ślubując wchodzi się na jakiś wyższy etap? Kiedyś - owszem, kobieta była "wydawana za mąż" więc ślub zmieniał wszystko, ale w dobie dzisiejszych czasów, związków partnerskich, gdzie ludzie ze sobą mieszkają, zyją, dzielą się wszystkim to co zmienia ślub? Wg mnie nic. Ale oczywiście jak ktoś myśli inaczej - nie neguję. Natomiast dużo tu przewrażliwionych, uszczypliwych osób , które chyba są trochę niedowartościowane, bo gdy ktoś wypowie swoje zdanie to się "obrażają", czują się dotknięte i zaraz coś dogryzą wyluzujcie, dziewczyny, opisałam swoją wizję i zadałam pytanie, bo nie rozumiem po co tak wcześnie się zaręczać i co to zmienia...
|
||||
|
|
|
|
#233 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie jestem przewrażliwiona, proszę się ode mnie odstosunkować. Nie wiem gdzie wy widzicie te przewrażliwienie na moim punkcie
|
|
|
#234 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]() Znam bardzo wiele par, które zaraz po zaręczynach zajęły się przygotowaniami do ślubu i żyły w ferworze zakupów, wyborów koloru kremu na torcie weselnym i nie podoba mi się ta opcja. Narzeczeństwo to piękny czas, chcę się nacieszyć tym stanem zanim zacznę kwitnąć dniami i nocami w katalogach ślubnych Tak jak napisałam, u mnie zaręczyny były wejściem w etap mieszkania razem, chcę najpierw to poprzeżywać, poobserwować nas, pożyć sobie w tym stanie i dopiero wtedy oddać się szaleństwu ślubnemu U mnie nie będzie kwestii "termin za dwa lata", tylko góra pół roku, więc akurat decyzja o rozpoczęciu planowania zmieni bardzo dużo
Edytowane przez elvegirl Czas edycji: 2012-12-29 o 16:45 |
|
|
|
|
|
#235 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:44 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#236 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
|
|
|
|
#237 |
|
Zakorzenienie
|
Bez kitu meeega przewrażliwienie
Kwiatek wróć jeszcze do tego wątku jak chłop ci się oświadczy "nie tak jak TY planowałaś" i napisz czy zmieniło się podejście do pewnych spraw. Strasznie jestem tego ciekawa.
|
|
#238 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Szkoda, że na tym forum wszyscy czują się urażeni i myślą, że pozjadali wszystkie rozumy, że jak ktoś ma inne zdanie to na pewno mu się odmieni itd. No ale takie uroki wizażu, nie od dziś wiadomo, choć myślałam, że skoro wątek się tak rozwinął to jest coś ciekawego
|
|
|
|
|
|
#239 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#240 |
|
Raczkowanie
|
Cześć Dziewczęta ! Wtrącę że w moim otoczeniu tez panuje ta moda (4 koleżanki w ciągu dwóch dni świąt !) Ja tam w związku jestem nieoficjalnie prawie 5 lat, oficjalnie ponad 3 i nawet statusu nie mam że "w związku". Nie planuję też po zaręczynach zmiany na "zaręczona" ... moim DOBRYM znajomym powiem a resztę to chyba nie interesuje, a nie potrzebuję sztucznych gratulacji
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:43.

Jest wątek, to dyskutujemy.

i co sądzić o takich osobach? co dla nich zaręczyny znaczą? chyba tylko tyle, żeby się znajomym pochwalić, bo wątpię, żeby taki wyżebrany pierścionek był wkroczeniem na wyższy level związku.
, a jesli pytałby po przegadaniu tematu razem to jaki sens ma ta szopka z pierscionkiem?