![]() |
#211 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Wymarzony domek
Cytat:
Nie wiemy jaka jest jego sytuacja, może i do firmy dołożą się jego rodzice, nie wiadomo jak to jest. Swoją drogą madzia_15 co studiujesz? że wolisz zajść tak szybko w ciążę zamiast zacząć pracę? Edytowane przez Alsou Czas edycji: 2014-08-05 o 20:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#212 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ceny (bez robocizny przy wykończeniówce) to: Stan surowy otwarty ( fundamenty, mury, dach) - 105tys, do zamknięcia (okna, drzwi, pokrycia scian, komin, podbitki itp) - 60tys, wykończenie (kafle, panele, malowanie, elektryka, schody, drzwi wewnątrz) - 95tys, wszystkie instalacje + piec - 45tys... Czyli samo wybudowanie to ok. 300tys, a gdzie jeszcze meble, wyposażenie łazienki, sprzęt agd rtv... Przedstawiłam Ci to najbardziej realnie jak się da, ceny są z tego roku, budowa to naprawdę nie takie hop siup, tym bardziej finansowo.. Mam porównanie co do kupna mieszkania,a budowy domu i na początek zdecydowanie polecam mieszkanie.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#213 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() To nie chodzi o to, tylko o wmawianie na siłę, że 600zł na życie z dwójką dzieci jest spoko, i jeszcze odłożyć można. Wiadomo, że się da, tylko nie wciskaj, że z palcem w nosie. I pisane w tonie chwalenia się, tak, ja dałam radę, dzieci słoikami karmiłam, mąż rok na bezrobociu siedział za granicą, a jeszcze odłożyłam! Na prawdę, nie ma się czym chwalić... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#214 |
Zakorzenienie
|
firma- jak się zwróci w rok to można uznać za ogromny, ogromny sukces, trzeba w nią włożyć z regóły pieniądze no chyba ze to branża informatyczna to jest ciut inaczej . Nie zmienia to faktu że zanim firma zacznie na siebie zarabiać mija z sporo czasu, nie mówiąc o kosztach bierzących prowadzenia działalności gospodarczej.
Studiując elitarny kierunek na elitarnej uczleni - Wawa SGH ?? - to mi tylko przychodzi do głowy , mam kilku znajomuch po tej uczleni lub innych "elitarnych" i są to również kobiety żadna z nich nie chciała od razu po studiach zachodzić w ciąże, co lepsze żadna z moich koleżanek po studiach nie zaszła w ciąże tylko poszła do pracy. Wychodzi na to że lepiej zaciązyć po studiach kij z pracą, kij z macierzyńskim na rok , kij ze będzie miała doświaczenie i gdyby chciała wrócić do obiegu po urodzeniu dziecka to byłoby troszke prościej. Niech chłop tyra - nie wiem czy wiesz że prowadzenie firmy to praca 24h/dobę, dużo nerwów i stresu, a nie jak wychodzi z Twojej wypowiedzi góra pieniędzy na już. |
![]() ![]() |
![]() |
#215 |
Zakorzenienie
|
Alez tu jadu w tym wątku. Brrrr.. odpuszczę sobie czytanie calosci
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#216 |
Konto usunięte
|
Jesteś matką zmuszoną do oszczędzania na zdrowiu dziecka bo masz taką a nie inną sytuację finansową - zdarza się. Ale nie próbuj tu wmawiać, że oszczędzanie na jego zdrowiu jest godne naśladowania w warunkach, które pozwoliłyby na zakup lepszych szczepionek. Na nowe, wygodne buty, by się stopy dobrze ukształtowały. Na dobre jakościowo mleko. I na pierdyliard innych istotnych dla rozwoju dziecka rzeczach. W sumie nie wiem co te Twoje posty mają na celu - udowodnienie autorce, że za jej rentę da radę z dzieckiem wyżyć bez pracy? W sumie to wszystko się da, tylko nie wszystko się powinno jeśli się nie musi.
|
![]() ![]() |
![]() |
#217 |
Zakorzenienie
|
Oczywiście, że mało. Ja na jedzenie+picie tylko dla siebie (na przeciętnym poziomie, żadne luksusy) wydaję nieco więcej niż 600zł. Jakbym miała za taką kwotę utrzymać jeszcze dwójkę dzieci tak jak ty to chyba by umarły z głodu. Naprawdę nie wiem jak można decydować się na dwójkę dzieci mając miesięcznie 600zł na utrzymanie. Przecież to wychodzi 6zł/dziennie na osobę. To nie starcza nawet na jedzenie, a co dopiero pampersy/kosmetyki/leki/ubrania/lekarze/środki czystości itp.
Edytowane przez _czarny_kot Czas edycji: 2014-08-05 o 21:07 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#218 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#219 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#220 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
i nie bój się nikt z nas nigdy na zasiłku nie był-sytuacja życiowa to nie zawsze utrata pracym życie za darowiznę-żebranie, nie chwalę się też że dzieci słoikowe-napisałam wyraźnie-nie miał mi kto pomóć-miałam problem wnosić zakupy wykrzywiaj posty na swoją modłę dalej Edytowane przez 201604190934 Czas edycji: 2014-08-05 o 21:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#221 |
Konto usunięte
|
Żeby nie mieszkać z teściami. Zrozumiesz jak się radośnie wyprowadzisz do domku mamusi przyszłego męża. Ja Cię przestrzegam już teraz - hardkor, chociaż teściową mam całkiem spoko, niekonfliktową i miłą - ciężko mi jest czasem parę dni wytrzymać w odwiedzinach w NIE SWOIM domu na podsłuchu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#222 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Jakbyś przeczytała uważnie wątek, to byś wiedziała o co jest nagonka na autorkę. Cytat:
![]() Jeśli to sytuacja przejściowa to wiadomo, zacisnąć pasa i jakoś do przodu. Ale np. świadomie decydować się w takich warunkach na dziecko/dzieci to głupota moim zdaniem, nawet jak ktoś umie dobrze gospodarować pieniędzmi. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#223 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#224 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#225 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#226 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
napisałam, że miałam taką sytuację przez jakiś czas a nagle jestem kłamczuchą i złą matką |
|
![]() ![]() |
![]() |
#227 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#228 |
Konto usunięte
|
zacytuj proszę, kto Ci tak napisał - bo póki co to widzę, że sama na swój temat tak jojczysz. Robiłaś co mogłaś i chwała Ci za to. Ja Ci sytuacji współczuję bo nie do pozazdroszczenia ale też nie oznacza to, że należy do powstania takowej dążyć.
|
![]() ![]() |
![]() |
#229 |
and cigarettes
|
Pisała, że południe, więc pewnie UJocik i prawo.
![]() Nie u Ciebie czy u niego. U Waszych rodziców. Po to mieszkanie, byście mieszkali u siebie |
![]() ![]() |
![]() |
#230 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#231 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#232 |
Zakorzenienie
|
No fakt faktem, że jadu jest tu sporo. Ale ja się nie dziwię, że niektórym ręce opadają, skoro u autorki refleksji jakiejś nie widać tylko coraz lepsze wyliczenia, nadzieje itp.
Mnie to w sumie wisi aczkolwiek uważam, że z jadu można wychwycić parę rad które naprawdę są sensowne, ale ona chyba nie przyszła tu po to a przynajmniej nie wygląda na to. Jej sprawa. Natomiast mjos nie rozumiem. Bo piszesz mądrze, że trzeba się liczyć że na opłaty jakieś pierdoły to najwięcej schodzi i nie jest tak kolorowo. A z drugiej strony o tym, że można mieć dziecko i wydawać grosze piszesz jak o jakiejś wzorcowej postawie. W zamyśle: wcale nie trzeba dużo na dziecko wydawać więc bierzcie i płodźcie się. No jasne, jak już sytuacja zmusi to chwała Ci za to i nie neguję że dałaś radę za tak niską kwotę. Ale jednak jak się planuje i nas sytuacja nie zaskakuje to może lepiej jednak takiego czegoś nie zakładać świadomie nie uważasz? Bo taka sytuacja to jest ogromne ryzyko, gdy dziecko zachoruje chociażby a to już nie są problemy z tyłka wzięte. |
![]() ![]() |
![]() |
#233 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
'zapytaj się siebie, czy chcesz mieć "poważaną" pracę, czy być szczęśliwa' http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3 mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce |
|
![]() ![]() |
![]() |
#234 |
Konto usunięte
|
nie nie nie-zupełnie nie o to mi chodziło
chodziło mi o pokazanie, że dziecko to nie taki koszt "luksusowy", (jak padło, że trzeba tysiące)a jednocześnie, że w "nagłej jak moja" sytuacji te "żarówki" do domu są problemem i autorka jest nieświadoma strasznie starałam się to podkreślać, ale uczepiono się tego, że ponoć mój mąż jest do dupy i żyjemy z zasiłku (mimo że podkreślałam że nie korzystamy z pomocy) |
![]() ![]() |
![]() |
#235 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#236 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Po prostu obawiałabym się że autorka ze swoim podejściem z tego gąszczu rad wcale nie wychwyci, że rzeczy do urządzenia to wieczne koszty a jedynie przeczyta, że da się z dzieckiem wyżyć za te 1300 i to zakreśli na czerwono w głowie i zapamięta jako kolejny argument. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#237 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#238 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na razie, to tylko widzę, że powtarzasz farmazony typu "dom jest tańszy niż mieszkanie", a w cenach czy sytuacji prawnej się dalej nie orientujesz (dlatego też wizażanki, podważam prawo na UJ ![]() Zresztą, to wszystko dopiero za tyle czasu, że nawet nie wiadomo, czy Wam się plany nie zmienią. Chociaż tu widzę upór w trzymaniu się "marzeń", bez miejsca na granicę błędu ![]() I ponawiam pytanie - jak to jest, że nie boisz się wyjść za człowieka, z którym nawet nie umiesz porozmawiać o kwestii własności, wspólności lub rozdzielności majątkowej po ślubie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#239 |
Rozeznanie
|
Może wyjdę na pesymistkę, ale porywanie się na dom prze studentów, w międzyczasie wielkie wesele, mieszkanie kątem u teściów, zakładanie i utrzymanie firmy i wiara, że szybko zacznie przynosić zyski-no czarno to widzę
![]() Idealny materiał na kolejne wątaski. |
![]() ![]() |
![]() |
#240 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:18.