|
|
#211 | |
|
damn good coffee
|
Dot.: Odpieluszkowe zapalenie mózgu cz. II
Cytat:
|
|
|
|
|
#212 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Byl duzy tlok, miejsca nie bylo. I kierowcy nie interesowalo czy ludzie beda musieli wysiasc i zostac na przystanku, miejsce dla wozka musieli zwolnic. Wiec tak, jest znaczaca roznica Bo wizazankom taka sytuacja sie w glowach nie miescila
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2015-01-06 o 16:03 |
|
|
|
|
#213 |
|
Holy Crap!
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;49622788]Mnie okropnie drażni, jak dziecko powie "kulwa" i wszyscy naokoło się śmieją i mu przyklaskują :/ Coś strasznego. I bardzo się boję momentu, kiedy mój coś takiego przyniesie (bo słyszę, jak się dzieciaki na dworze wyrażają:/)..
---------- Dopisano o 15:47 ---------- Poprzedni post napisano o 15:42 ---------- Natomiast co do gwary, to hmmmm... Silny jak byk dla mnie nie jest nacechowane pejoratywnie, ot zwykłe porównanie. A z samą gwarą to jest różnie - choć nie wiem do końca, czy o to Ci chodzi. Ja akurat mówię gwarą (śląską), ale po polsku również umiem (choć ponoć słychać, no nie wiem, ja tam siebie nie słyszę ) i to chyba nawet jako tako, bo nawet studia językowe mi się udało skończyć Wręcz czasami słyszałam opinie, że dzieci mówiące w domu gwarą ładniej mówią po polsku, bo uczą się języka z książek. Nie wiem, nie wnikam, nie czytałam żadnych mundrych źródeł. O ile faktycznie nie jest to wulgarny sposób wyrażania się, to ja nie widzę nic złego. [wręcz żałuję, że z TŻem nie mówimy do siebie gwarą (choć oboje jesteśmy Ślązakami), bo chciałabym, żeby mój Mały umiał; sama do niego tak mówię, z rodzicami przy nim też, mam nadzieję, że choć trochę się nauczy][/QUOTE] Kulwa, h.. itp. rzeczywiście boki zrywać ![]() Z tą gwarą to chodzi mi o słowa typu jo zamiast ja, kupta zamiast kupcie, zesrać, widziołem, jechołem itp. Gwara śląska to co innego, nie uważm tego za ujmę
|
|
#214 |
|
Konto usunięte
|
Ależ "kupta" to jest forma dualna, przecudowna pozostałość po kategorii gramatycznej, która generalnie już w języku polskim poza gwarami nie występuje - liczbie podwójnej
Po śląsku "ja" to również "jo"
|
|
|
|
#215 |
|
Holy Crap!
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;49623457]Ależ "kupta" to jest forma dualna, przecudowna pozostałość po kategorii gramatycznej, która generalnie już w języku polskim poza gwarami nie występuje - liczbie podwójnej
Po śląsku "ja" to również "jo" [/QUOTE]No nie wiem, wolę czystą polszczyznę.
|
|
#216 |
|
Konto usunięte
|
Tak, jak napisałam - dziecko prędzej czy później nauczy się mówić i poprawną polszczyzną. U mnie w klasie większość dzieci było "stąd", a jednak nigdy w szkole nie mówiło się gwarą.
A znajomość gwary to coś bardzo cennego (chociażby z powodu, który sama mimowolnie wymieniłaś - na podstawie gwary można odtworzyć historię języka). Tylko zaznaczam, że piszę o gwarze, a nie o zwyczajnym niepoprawnym czy niechlujnym używaniu języka. |
|
|
|
#217 |
|
Holy Crap!
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;49623815]Tak, jak napisałam - dziecko prędzej czy później nauczy się mówić i poprawną polszczyzną. U mnie w klasie większość dzieci było "stąd", a jednak nigdy w szkole nie mówiło się gwarą.
A znajomość gwary to coś bardzo cennego (chociażby z powodu, który sama mimowolnie wymieniłaś - na podstawie gwary można odtworzyć historię języka). Tylko zaznaczam, że piszę o gwarze, a nie o zwyczajnym niepoprawnym czy niechlujnym używaniu języka.[/QUOTE] Pogrubione- o takią w sensie potocznym gwarę mi chodzi . Nie jestem przeciwna gwarze czy śląskiej czy kaszubskiej, bo to charakteryzuje dany region i pokazuje, że Polska jest wielobarwna. A gwara góralska to jest już magia <3
|
|
#218 | |
|
Konto usunięte
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;49604281]No dla mnie nie ma różnicy między tym, że np. po godzinie od wyjścia dam dziecku bułkę na placu zabaw albo w sklepie. Bo tylko o to mi chodziło, pisząc, że nie ma różnicy.
Praktycznie nigdy nie jest tak, że Młody je 5 minut przed wyjściem z domu. Zawsze chwilę odczekuję, bo potem go przewijam, potem ubieranie - szczególnie teraz, zimą to trwa i trwa. Potem często idziemy się gdzieś przejść i dopiero finalnie do sklepu, więc od jego posiłku mija już jakiś czas. Często mam ze sobą jedzenie - np. dzisiaj weszłam do Lidla ze swoim, ale czasami nie mam i wtedy nie widzę nic złego w tym, że wezmę bułkę. Nigdy nie zdarzyło mi się nie zapłacić. A co do Waszej dyskusji, wklejam odpowiednią tabelkę ![]() Mnie też to razi. Ale z drugiej strony razi mnie umniejszanie roli czy raczej pozytywów wynikających z karmienia piersią i powielanie mitów na ten temat.[/QUOTE] A to w takim razie cię nie zrozumiałam. Fajna tabelka. I zgadzam się z tobą w tej kwestii. Cytat:
|
|
|
|
|
#219 |
|
Konto usunięte
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;49622788]Mnie okropnie drażni, jak dziecko powie "kulwa" i wszyscy naokoło się śmieją i mu przyklaskują :/ Coś strasznego. I bardzo się boję momentu, kiedy mój coś takiego przyniesie (bo słyszę, jak się dzieciaki na dworze wyrażają:/)..[/QUOTE]
o tak ![]() i to zwykle ten poziom ludzi, ktorzy wkladaja rocznemu dziecku piwo i papierosa do reki a potem robia zdjecia bo to takie zabawne
|
|
|
|
#220 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#221 |
|
Zakorzeniona
|
Ja nie rozumiem picia alkoholu przy dziecku. Nie wiem, moim zdaniem imprezy z wódką to nie miejsce, gdzie zabiera się dzieci. Co innego, jeśli jest się gdzieś na imieninach i pije kieliszek wina do obiadu (albo normalnie przy obiedzie), ale ja z dzieciństwa pamiętam zabieranie mnie jako dziecka na wszelkie urodziny cioci Krychy, gdzie wódka się lała.
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#222 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Inna kwestia to niechlujny sposób mówienie - gęsiej skórki dostaję jak słyszę "kibel" i "żarcie". Od kilku lat próbuję wyplenić to u TŻ ale nawyki językowe wyniesione z domu trudno zmienić Cytat:
Kiedyś podczas imprezy u znajomych jedno z dzieci (które bawiły się w innym pokoju) rozcięło sobie palec. Nic poważnego, nikt też nie był pijany po 1-2 drinkach, jednak pewna refleksja nas naszła - a co gdyby trzeba było jechać do lekarza albo wezwać karetkę ? Raz że w razie wypadku nie ma kto wsiąść do samochodu, dwa ludzie zjedliby "patologicznych rodziców", zwłaszcza że to małe miasto a goście to głównie nauczyciele. To że siedzieliśmy kulturalnie popijając jedynie kolorowe drinki nie miało żadnego znaczenia, od tamtej pory zawsze był wśród nas przynajmniej 1 trzeźwy kierowca |
||
|
|
|
#223 | |||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;49584637]A tobie to się wyraźnie musi nudzić, skoro wchodzisz na wątek w sumie... prywatny. Bo cóż może być dla osób postronnych ciekawego na wątku społecznościowym - dla mam? No serio, co? Chora potrzeba podniecenia się jakimś... skandalikiem?
A fe. Ale - co kto lubi.[/QUOTE] Przecież tamten wpis był na wątku biedronkowym. ---------- Dopisano o 11:34 ---------- Poprzedni post napisano o 11:12 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:36 ---------- Poprzedni post napisano o 11:34 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 11:39 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ---------- [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;49591446]No dobrze, mój brak kultury juz ustaliliśmy, pisząc tu o tym liczyłam się z tym. To nie było jakieś wielkie zaplanowane wyjście, ot z mamą zglodnialysmy, a w poniedziałki są tam jakieś promocje na pizze, a zresztą dziecku tez przypadła pora karmienia. Lokal był prawie pusty. A teraz idę się ubiczowac [/QUOTE]Człowiek uczy się na błędach .---------- Dopisano o 12:06 ---------- Poprzedni post napisano o 11:39 ---------- Cytat:
.---------- Dopisano o 12:10 ---------- Poprzedni post napisano o 12:06 ---------- Nieprawda. Faceci bardzo rzadko ustępują miejsca w autobusach.
|
|
#224 |
|
Konto usunięte
|
Nie wiem, o co wam chodzi z tymi bułkami. Wszystkie dzieci lubią suche bułki. Ja też.
|
|
|
|
#225 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;49622788]Mnie okropnie drażni, jak dziecko powie "kulwa" i wszyscy naokoło się śmieją i mu przyklaskują :/ Coś strasznego. I bardzo się boję momentu, kiedy mój coś takiego przyniesie (bo słyszę, jak się dzieciaki na dworze wyrażają:/)..
[/QUOTE]
|
#226 |
|
Zakorzenienie
|
ciri,no widzisz a tu psikuś.Serio,to że zadziwiają mne takie wątki po części,nie oznacza że uwielbiam mamuśki,kocham wszystkie dzieci i jestem typowa matką z ozm.
No,ale zauważyłam,że jeśli się myśli o broni matki,na pewno ma ozm to sory ale nieprawda.
|
|
|
|
#227 | ||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
I to bez znaczenia, czy rodzice nie piją a reszta już tak - pijani ludzie to nie jest towarzystwo dla dziecka. ---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ---------- Cytat:
A suche bułki są bleee
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2015-01-07 o 12:32 |
||
|
|
|
#228 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#229 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
|
#230 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
W temacie: u nas odkąd jest dziecko, to są śladowe ilości alkoholu. TŻ czasami wypije 2 piwka, ale nigdy się nie spił. Zresztą wcześniej też rzadko mu się zdarzało. Ja to w ogóle, kieliszek likieru i koniec. Po 1 jestem taka zmęczona, że po każdej ilości alkoholu zasypiam, nawet po Karmi A po 2 kp. Ostatnio TŻowi spadła w kuchni na podłogę butelka z piwem i wszystko się roztrzaskało w drobny mak+zapach piwa. Młody oczywiście tego dnia szalał mocno i też pomyślałam, że gdyby coś się stało i musielibyśmy wzywać lekarza, to by sobie o nas pomyśleli. Raz miałam sytuację, że Młody nam spadł z tapczanu (miał jakieś 8 miesięcy) - jako rasowa histeryczka zadzwoniłam do szpitala i podesłali karetkę. Zabrali nas na IP, ja jechałam z dzieckiem, a TŻ miał dojechać. No i w karetce lekarz delikatnie podpytywał, czy to był na pewno wypadek i czy w domu wszystko OK. Ja wtedy byłam trochę speszona, bo oczywiście u nas w domu nie ma żadnej przemocy, ale po namyśle uznałam, że dobrze, że lekarz o to pyta, tyle złego się dzieje dzieciakom.. |
|||
|
|
|
#231 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#232 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#233 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#234 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Zbrzydła ta Mucha, zastanawiałam się czy to na pewno ona .
|
|
#235 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#236 |
|
Zakorzenienie
|
Muszke pielucha przez twarz ze dwa razy. Jak ona mnie irytuje :/
|
|
|
|
#237 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#238 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Nie chyba, tylko na pewno. Ja nie uważam się za faszystkę (faszyzujący model amerykański) tylko dlatego, że uważam przewijanie dziecka przy stoliku lub generalnie w obecności osób jedzących za brak podstawowej kultury i lekceważenie dla zasad współżycia społecznego.
Co do wątku MzK to zajrzałabym ale się boję o swoją psychikę.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
#239 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
"nie sraj tam, gdzie jesz"
|
#240 |
|
Zakorzenienie
|
Może ma fetysz,lubi noicuhać kupy przy jedzeniu.
![]() Fu.... ![]() E,nie wygląda tak zle chyba. Muchy tak mają,że są irytujące. ![]() ---------- Dopisano o 13:37 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ---------- Zgadzam się. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:20.

I nie bedzie heheszkow

Bo wizazankom taka sytuacja sie w glowach nie miescila