Aborcja - Strona 83 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce?
tak 501 71,57%
nie 199 28,43%
Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-06-02, 13:07   #2461
86lola
Rotmistrz

Dot.: Aborcja

Cytat:
Napisane przez Bergonella Pokaż wiadomość
Od kiedy cierpienie babek w ciąży jest jedynym słusznym? Może jeszcze medal im się należy za to, że zostały zgwałcone (widać bardzo się pilnowały, zwłaszcza łasząc się do obcych facetów). Okazuje się, że 99 procent zgwałconych kobiet ciężko na to pracowało swoją bezmyślnością, prowokowaniem, zadawaniem się z prymitywami. Zgwałcili je, pech. Może następnym razem będą nogi trzymać bardziej złączone.
Makabra.
Idz sie lecz. Na nogi, ktore sobie potem sprawnie zacisniesz.
Na glowe za pozno.
86lola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-02, 13:12   #2462
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez NieZgadzamSie Pokaż wiadomość
Wiem. Niestety wiem.
Niestety nie wiesz, nie dano Ci wyboru.

Cytat:
Po drugie nie znam żadnego pro-lajfera, który nie udzielałby w ten czy inny sposób pomocy matkom, które jednak zdecydowały się na urodzenie dziecka. Nie znam żadnego pro-lajfera, który nie pracowałby społecznie i nie dążył do tego, aby chociaż w najbliższym środowisku nieść pomoc i ograniczyć szerzenie się zła.
No popatrz, a ja znam. W tym takiego, który dowiedziawszy się o chorobie płodu, podziękował żonie za współpracę i zniknął. Zdążył jeszcze ją wyzwać od różnych, bo to na pewno jej wina. Ta.

Cytat:
Napisane przez Midwife991 Pokaż wiadomość
Tu nie chodzi już o moją opinię i czy zasługują na życie czy nie. Po prostu nie przeżyją, niezależnie od tego jak bardzo potępiasz aborcje.
Ano właśnie.

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Powiedz mi, chciałabyś mieć w domu 20 letnie niemowle?
Chcieć to jedno, ja się zawsze zastanawiam co z tymi dziećmi będzie po śmierci rodziców.

Cytat:
Są natomiast dolegliwości związane z ciążą i porodem, które są pewne na 100% i trzeba się na to przygotować.
Jakie?

Cytat:
Od kiedy cierpienie babek w ciąży jest jedynym słusznym? Może jeszcze medal im się należy za to, że zostały zgwałcone (widać bardzo się pilnowały, zwłaszcza łasząc się do obcych facetów). Okazuje się, że 99 procent zgwałconych kobiet ciężko na to pracowało swoją bezmyślnością, prowokowaniem, zadawaniem się z prymitywami. Zgwałcili je, pech. Może następnym razem będą nogi trzymać bardziej złączone.
Dość, banuję trolla.
Stary 2015-06-02, 13:13   #2463
201604191001
Konto usunięte

Cześć ci i chwała elve.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-02, 13:17   #2464
86lola
Rotmistrz

Elve, bardzo sluszna decyzja.
86lola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-02, 13:27   #2465
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Żeby nie było - nie mam nic przeciwko dyskusji, nawet ostrzejszej w tonie, wiem że w takim temacie się emocji nie uniknie. Ale bez przesady.

Resztę dziewczyn też proszę o w miarę możliwości spokojne wypowiedzi, pamiętajcie że to tylko forum
Stary 2015-06-02, 13:29   #2466
NieZgadzamSie
Raczkowanie

Cytat:
własne doswiadczenie nie jest miarodajne. dane statystyczne, wiarygodne wyniki, publikacje w pismach naukowych, obiektywnych.
Podałam Ci tytuł książki, w której masz opisane podobne badania. Zerknęłaś? Nie.

Cytat:
no, ale Ty wolisz wierzyć. wiesz, mi to nie przeszkadza - wierz sobie. jak Ci to pomaga, jak tego potrzebujesz - Twoje prawo. Ale nie wmawiaj ludziom niestworzonych rzeczy i nie narzucaj im swojego swiatopoglądu. nie jestes za aborcją, nie przeprowadziłabys takiej - ok, Twój wybór. nie odbieraj go innym.
Nie mogę milczeć, jeśli wokół dokonuje się tyle zła i wmawia się ludziom, że to jest dobro. Inaczej mówiąc nadal uważam, że mam prawo do własnego zdania, również krytycznego.

Cytat:
Niestety nie wiesz, nie dano Ci wyboru.
Chodziło mi o to, że wiem, jak to jest dorastać w takiej rodzinie.

Cytat:
No popatrz, a ja znam. W tym takiego, który dowiedziawszy się o chorobie płodu, podziękował żonie za współpracę i zniknął. Zdążył jeszcze ją wyzwać od różnych, bo to na pewno jej wina. Ta.
Ludzie i taborety znajdą się wszędzie. Niestety. Przykro mi za tego człowieka, ale wierz mi, nie wszyscy są tacy. Ja w swoim środowisku nie spotkałam się z podobnym nastawieniem ze stron pro-lajfera.
NieZgadzamSie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-02, 13:36   #2467
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Chodziło mi o to, że wiem, jak to jest dorastać w takiej rodzinie.
Ale wciąż nie wiesz, czy wybrałabyś życie w takiej rodzinie, gdybyś na poziomie życia płodowego wiedziała jak będzie. Takie teoretyzowanie wiadomo, sprowadza temat do poziomu absurdu, ale ten absurd jest z dwóch stron. Przekonanie że każdy człowiek jest wdzięczny że pozwolono mu żyć, to jednak przekonanie naiwne. Piękne, ale naiwne. Podobnie jest z przekonaniem, że każda matka pokocha swoje dziecko. I że każda się pogodzi z niechcianą ciążą. I że każda będzie wolała żeby jej dziecko się jednak urodziło.

Uważam, że nasze prawo daje kobietom wybór w odpowiednich kwestiach, nie powinno się tego zakazywać. Jeśli ktoś jest pro-life, to przecież urodzi bez względu na to czy aborcja będzie legalna czy nie.

Cytat:
Ludzie i taborety znajdą się wszędzie. Niestety. Przykro mi za tego człowieka, ale wierz mi, nie wszyscy są tacy. Ja w swoim środowisku nie spotkałam się z podobnym nastawieniem ze stron pro-lajfera.
To tylko się cieszyć, serio. U mnie hipokrytów potrafiących tylko krzyczeć głośno i obrzucać kobiety z traumą (bo gwałt, informacja o ciąży z gwałtu, informacja o chorobie letalnej płodu, to jest koszmarna trauma dla wielu) błotem, nie robiąc przy tym NIC żeby pomóc, jest mnóstwo.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-06-02, 13:40   #2468
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Podałam Ci tytuł książki, w której masz opisane podobne badania. Zerknęłaś? Nie.
To, ze w badaniu jest modlitwa nie oznacza, ze badanie jest podobne. Chodzi o zbadanie wplywu modliwty czlowieka X na czlowieka Y. Nie modlitwy X na X.
Wiec nie, nie podalas tytulu ksiazki, w ktorej jest opisane podobne badanie.

Sent from my mind using the Force.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-02, 13:41   #2469
zizi34
Raczkowanie

[QUOTE=HealthOne;51615271]Ty sobie chyba jaja robisz.

Mój pies jak miał raka (nieuleczalnego) ,cierpiał i tylko idiota by się nie zorientował że go zaczęło boleć to zawiozłam go do uśpienia, ale ty egoistycznie skazałabyś na ból przeżycia paru dni i śmierci tydzień później dziecka z letalną chorobą, i jeszcze byś taka dumna była jaki to z ciebie dobry człowiek?

Bo że w tyłku głęboko masz cierpienie matki która takie dziecko wyda na świat, zobaczy je i ten widok zapamięta do końca życia, a tydzień później pochowa, to mnie nie dziwi. Pro-lajfowcy to egoiści największego sortu, bo jeszcze dumni z ''uratowania'' życia.

A zresztą, nic o tym nie wiesz, piszesz tylko farmazony w necie bo nic nie przeżyłaś, ja też nie- ale na jakąś empatię mnie jeszcze stać.

Bardzo mi się podobał wywiad z doktorem Dębskim- powiedział on że zgłaszają się do niego ludzie, którzy dowiedzieli się że dziecko urodzi się z zespołem Downa, a on nic im nie sugeruje, do niczego nie namawia- zachęca natomiast by się zastanowić i wysyła takich przyszłych rodziców do przedszkola integracyjnego by zobaczyli jak takie maluchy z zespołem Downa żyją, jak się bawią, złapali kontakt z nimi. Aby mieli ogląd sytuacji z każdej strony, by nie byli naciskani.

I co?
po takiej wizycie ludzie wracają PEWNI że ciążę chcą terminować.

Drugi przykład- terminował ciążę z zespołem Downa żonie człowieka który otwarcie deklarował swoje pro-life'owe idee. Zapytał tych ludzi ''no ale jak to, przecież to niezgodne z waszym światopoglądem'' a oni na to ''tak, ale to wyjątkowa sprawa''

Wyjątkowa bo dotyczy ich życia.

Takie zdanie mam o prolajfach. To egoiści.[/QU
Lepsze życie nawet w bólu, niż śmierć. Kiedy matka poroni to tak samo jakby urodziła dziecko które za raz by umarło, powinnaś podać przykład osób które rozmawiały z rodzicami dzieci mających zespół Downa
zizi34 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-02, 13:44   #2470
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
owszem, zerknęłam. opisane tam przypadki dotyczą wpływu modlitwy na osobę modlącą się, nie na osobę trzecią. poza tym, tak, jak powiedziałam, książkę może napisać każdy, więc podaj mi badania.

no, ale Ty przecież 'wiesz', co ja zrobiłam, przeczytałam....

Cytat:
Nie mogę milczeć, jeśli wokół dokonuje się tyle zła i wmawia się ludziom, że to jest dobro. Inaczej mówiąc nadal uważam, że mam prawo do własnego zdania, również krytycznego.

możesz sobie mieć swoje zdanie, krytyczne. możesz je wygłaszać. ale nie masz prawa odbierać wolnosci innym kobietom, ograniczać ich praw. każda kobieta ma prawo wyboru, czy chce przeprowadzić aborcję, czy nie (nie będziemy udawać, że jak zakazana, to się nie dzieje; poza tym turystyka aborcyjna jak najbardziej istnieje i ma się dobrze).

jeszcze co do prolajferów - znam całe stado głosnych krzykaczy, chodzących dzielnie do kosciółka co niedzielę, którzy nawet nie kiwną palcem. bycie dobrym człowiekiem nie ma nic wspólnego z wiarą, po prostu chodzi o szacunek dla drugiej osoby. Ty, nazywając płody dziećmi chociażby i antagonizując aborcję, nie wykazujesz szacunku dla drugiej strony.
kahoko hino jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-02, 13:46   #2471
NieZgadzamSie
Raczkowanie

Cytat:
Ale wciąż nie wiesz, czy wybrałabyś życie w takiej rodzinie, gdybyś na poziomie życia płodowego wiedziała jak będzie. Takie teoretyzowanie wiadomo, sprowadza temat do poziomu absurdu, ale ten absurd jest z dwóch stron. Przekonanie że każdy człowiek jest wdzięczny że pozwolono mu żyć, to jednak przekonanie naiwne. Piękne, ale naiwne. Podobnie jest z przekonaniem, że każda matka pokocha swoje dziecko. I że każda się pogodzi z niechcianą ciążą. I że każda będzie wolała żeby jej dziecko się jednak urodziło.
Wydaje mi się, że wybrałabym. Oczywiście gdybym wiedziała, jak ono będzie wyglądało z obecnego punktu widzenia. Wiadomo też, że twierdzenie, że każdy człowiek jest wdzięczny za dar życia, jest błędne i naiwne, ale sądzę, że jak ktoś mówi: "Wolałbym się nigdy nie urodzić" to jest to raczej wynik depresji, a nie faktu przyjścia na świat.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-06-02, 13:47   #2472
kalincia
BAN stały

Cytat:
Napisane przez zizi34 Pokaż wiadomość
A kiedy życie ludzkie wg. Ciebie się zaczyna od którego momentu bo faktem niepodważalnym biologicznym, jest że od momentu poczęcia wtedy już są ustalone geny dziecka, też posiada ono swój własny genotyp, jest określona płeć, kolor włosów i oczu, wzrost skłonność do chorób lub krzepkie zdrowie, usunięcie nawet do 20 tygodnia ciąży, czyli wtedy kiedy powstaje układ nerwowy jest kuriozalne, dlatego że to tak jakby zabić kogoś kto był całkowicie znieczulny i nie potrafi powiedzieć czy chce żyć czy nie, jest w wielu krajach jest inaczej, w jakimś kraju można dokonywać aborcji do 3 miesiąca kiedy wygląda ono tak
http://trymestr.pl/fotos/plod02.jpg serce dziecka jest już wtedy całkowicie rozwinięte. Struny głosowe są wykształcone, i zdarza się, że dziecko czasami cichutko płacze. Mózg jest kompletnie uformowany. Dziecko zaczyna odczuwać ból. Powieki zakrywają oczy, i pozostaną zamknięte celem ochrony delikatnych włókien nerwowych, aż do siódmego miesiąca ciąży. W tym okresie podczas badania USG można zaobserwować jak dzidziuś ssie kciuk, w innym do 3,5 miesiąca w jeszcze w innych do 5 miesiąca Pod koniec tego miesiąca ciąży szkielet składa się w znacznej mierze z twardej tkanki kostnej. W tym czasie powstaje owłosienie oraz wyrastają brwi. Włosy na głowie płodu osiągają taką długość, że można by je obcinać, gdyby był bezpośredni dostęp do dziecka. Ruchy dziecka w brzuchu matki stają się wyraźne, matka wyczuwa i odróżnia obroty całego ciała oraz ruchy nóżek - kopanie. Poprzez ścianę jamy brzusznej udaje się odróżnić w pewnych momentach niektóre okolice ciała płodu - czasem łokieć, czasem główkę, nóżkę, pośladki. Od czasu do czasu płód może mieć czkawkę, która powoduje rytmiczne wstrząsy w jamie brzusznej matki co 2-4 sekundy. Okresy silnych ruchów przeplatają się z okresami spokoju, kiedy płód zapada w drzemkę. Pojawia się rytm snu, podobny do tego, który obserwuje się u noworodka. Ruchy płodu w worku owodniowym są swobodne. Dzięki zawieszeniu w płynie stworzone zostały warunki naśladujące stan nieważkości i wygląda ono tak http://trymestr.pl/fotos/plod07.jpg
No i co z tegto? To wszystko dotyczy płodów ssaków, psa, krowy, człowieka. Przecież wiemy, że płód jest żywy, ale to nie znaczy, że nie możzna go usunąć.
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-02, 13:53   #2473
kalincia
BAN stały

Cytat:
Czy wg. Ciebie osoby z zespołem Downa lub bezmózgowiem które jest poważnym zaburzeniem rozwojowym, prowadzącym do śmierci we wczesnych etapach życia. Ujawnia się między drugim a trzecim tygodniem życia płodowego. W wyniku wady genetycznej dochodzi do szczątkowego wykształcenia czaszki i mózgowia. Zwykle głowa jest rozwinięta normalnie do poziomu brwi dziecka, powyżej brakuje struktur chroniących mózg – czaszka pozostaje otwarta. Pozostałe części ciała rozwijają się normalnie, nie mają prawa do życia. Osoby z takimi chorobami to też ludzie zasługujący na życie.
Jeśli kobieta, która nosi uszkodzony płód - tego chce. U mnie by nie miały.

---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 14:49 ----------

Cytat:
Dzieci z zespołem Downa rosną jak normalne dzieci nie wolno im skracać życia ani dzieciom z bezmózgowiem
Wg mnie, usuwając ciążę, nie skracam życia dziecku tylko eliminuję uszkodzony płód ludzki. Co wg mnie mi wolno.

---------- Dopisano o 14:53 ---------- Poprzedni post napisano o 14:51 ----------

Cytat:
Nigdy nie lekceważ mocy modlitwy. Nigdy.

Rozumiem, że byłabyś usatysfakcjonowana, gdybym napisała, że oddaję na ten cel całą swoją pensję, a sama żyję pod mostem? Robię, ile mogę i wcale nie uważam tego za marnowanie środków i czasu.
Całkowicie lekceważę rolę modlitwy, tak jak i rolę czarodziejskich zaklęć i uroków.
Stary 2015-06-02, 14:03   #2474
zizi34
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kalincia Pokaż wiadomość
Jeśli kobieta, która nosi uszkodzony płód - tego chce. U mnie by nie miały.

---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 14:49 ----------

Wg mnie, usuwając ciążę, nie skracam życia dziecku tylko eliminuję uszkodzony płód ludzki. Co wg mnie mi wolno.

---------- Dopisano o 14:53 ---------- Poprzedni post napisano o 14:51 ----------

Całkowicie lekceważę rolę modlitwy, tak jak i rolę czarodziejskich zaklęć i uroków.
Życie ludzkie zaczyna się w momencie poczęcia i nie można go niszczyć, mimo że jest ono maleńkie, brzydkie i nie podobne do dziecka. A pomyśl czego chciałoby to dziecko
Stary 2015-06-02, 14:03   #2475
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Wiadomo też, że twierdzenie, że każdy człowiek jest wdzięczny za dar życia, jest błędne i naiwne, ale sądzę, że jak ktoś mówi: "Wolałbym się nigdy nie urodzić" to jest to raczej wynik depresji, a nie faktu przyjścia na świat.
Depresji czymś spowodowanym. To nie jest kwestia samego przyjścia na świat, tylko tego jaki ten świat się dla tego dziecka okazał, jakie życie mu zostało dane. I jakie życie zostało dane matce, która tego dziecka nie chciała, nie chce.

Opieka nad nieuleczalnie chorym, kiedy się tego szczerze nienawidzi, jest potwornym ciężarem i dla chorego i dla opiekuna.
Stary 2015-06-02, 14:05   #2476
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
Wydaje mi się, że wybrałabym. Oczywiście gdybym wiedziała, jak ono będzie wyglądało z obecnego punktu widzenia. Wiadomo też, że twierdzenie, że każdy człowiek jest wdzięczny za dar życia, jest błędne i naiwne, ale sądzę, że jak ktoś mówi: "Wolałbym się nigdy nie urodzić" to jest to raczej wynik depresji, a nie faktu przyjścia na świat.
cos mi się wydaje, że Ty niewiele w życiu widziałas. że nigdy nie widziałas naprawdę okrutnego cierpienia, ludzi z patologicznych srodowisk. ludzi po tragicznych przejsciach, ogromnych traumach. albo może widziałas, ale nie chciałas dostrzec - nie wiem. Wiem, że znam sporo osób, które wielokrotnie swiadomie mówiły 'wolałabym się nie urodzić'.

Cytat:
No i co z tegto? To wszystko dotyczy płodów ssaków, psa, krowy, człowieka. Przecież wiemy, że płód jest żywy, ale to nie znaczy, że nie możzna go usunąć.
nowotwór też jest żywy, ma odrębne DNA, może 'czuć' i się różnicować. jakos pro-lajferzy nie są tak jednogłosnie zgodni co do nie usuwania go podwójne standardy? hipokryzja? nieee, skądże.
Stary 2015-06-02, 14:06   #2477
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Życie ludzkie zaczyna się w momencie poczęcia i nie można go niszczyć, mimo że jest ono maleńkie, brzydkie i nie podobne do dziecka. A pomyśl czego chciałoby to dziecko
A może chciałoby, żeby ktoś skrócił jego i jego matki cierpienia? Skąd przekonanie, że dziecko chciałoby się za wszelką cenę męczyć, że chciałoby męczyć matkę tylko po to, żeby umrzeć jeszcze w okresie płodowym/chwilę po narodzeniu?
Stary 2015-06-02, 14:07   #2478
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:

dobrze, to łopatologicznie - a omlet robisz z jajek czy z kury?
Stary 2015-06-02, 14:08   #2479
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:

W momencie, gdy jest zarodkiem, to nie chce niczego. Po urodzeniu przez dłuższy czas będzie chciało głównie jeść, spać i załatwiać potrzeby fizjologiczne. Sorry, ale w tym momencie (=w ciąży) ważniejsze jest to, czego chce jedyny w pełni człowiek w tej wyliczane, czyli kobieta.
Pomijając juz zupelnie, ze na pewno nie chciałoby krótkiego, bezsensownego życia w cierpieniu. Długiego życia w cierpieniu również zapewne nie. Ale jak mowie, znaczenia yo nie ma żadnego.

Śledź też pies! - blogujemy

klempaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-02, 14:10   #2480
kalincia
BAN stały

Cytat:
Mam w nosie, czego chciałoby dziecko, którego jeszcze nie ma i którego mieć nie chcę.
Zycie każdego ssaka, jak pisałam zaczyna się w momencie poczęcia. Nie znaczy to jeszcze, że muszę ciągnąć je dalej. Potencjalnie. Dokonam aborcji na mojej suce, jeśli nie będę chciała mnożyć niepotrzebnych szczeniaków, i tak jest ich za dużo. Dokonam aborcji na sobie, Jeśli przerwę ciążę, jeśli nie będę chciała się mnożyć. Usunę płód, to go nie będzie, nawet, gdyby był piękny.

---------- Dopisano o 15:10 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ----------

Cytat:
Napisane przez kahoko hino Pokaż wiadomość
dobrze, to łopatologicznie - a omlet robisz z jajek czy z kury?
To nic nie da.
Stary 2015-06-02, 14:36   #2481
zizi34
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez klempaa Pokaż wiadomość

W momencie, gdy jest zarodkiem, to nie chce niczego. Po urodzeniu przez dłuższy czas będzie chciało głównie jeść, spać i załatwiać potrzeby fizjologiczne. Sorry, ale w tym momencie (=w ciąży) ważniejsze jest to, czego chce jedyny w pełni człowiek w tej wyliczane, czyli kobieta.
Pomijając juz zupelnie, ze na pewno nie chciałoby krótkiego, bezsensownego życia w cierpieniu. Długiego życia w cierpieniu również zapewne nie. Ale jak mowie, znaczenia yo nie ma żadnego.
Nie ono nie chce cierpieć umierając, nie tylko kobieta jest w pełni człowiekiem jej dziecko też.

---------- Dopisano o 14:35 ---------- Poprzedni post napisano o 14:30 ----------

Cytat:
Mam w nosie, czego chciałoby dziecko, którego jeszcze nie ma i którego mieć nie chcę.
Zycie każdego ssaka, jak pisałam zaczyna się w momencie poczęcia. Nie znaczy to jeszcze, że muszę ciągnąć je dalej. Potencjalnie. Dokonam aborcji na mojej suce, jeśli nie będę chciała mnożyć niepotrzebnych szczeniaków, i tak jest ich za dużo. Dokonam aborcji na sobie, Jeśli przerwę ciążę, jeśli nie będę chciała się mnożyć. Usunę płód, to go nie będzie, nawet, gdyby był piękny.

---------- Dopisano o 15:10 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ----------

To nic nie da.
No to obejrzyj sobie film pt. jak odbywa się poczęcie dziecka na you-tubie

---------- Dopisano o 14:36 ---------- Poprzedni post napisano o 14:35 ----------

Cytat:

To nic nie da.
No to obejrzyj sobie film pt.
jak odbywa się poczęcie dziecka na youtubie

Edytowane przez zizi34
Czas edycji: 2015-06-02 o 14:38
Stary 2015-06-02, 14:40   #2482
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Nie ono nie chce cierpieć umierając, nie tylko kobieta jest w pełni człowiekiem jej dziecko też.
A skąd pewność że chce cierpieć żyjąc? W dodatku przez chwilę?
Stary 2015-06-02, 14:42   #2483
201607111028
Konto usunięte

Naprawdę, czekam tylko na wklejenie "wierszyków" pisanych z perspektywy dzidziusia.
Przytaczane argumenty - płód czegoś chce/nie chce, są tak samo absurdalne.
201607111028 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-02, 14:45   #2484
NieZgadzamSie
Raczkowanie

Cytat:
Depresji czymś spowodowanym. To nie jest kwestia samego przyjścia na świat, tylko tego jaki ten świat się dla tego dziecka okazał, jakie życie mu zostało dane. I jakie życie zostało dane matce, która tego dziecka nie chciała, nie chce.

Opieka nad nieuleczalnie chorym, kiedy się tego szczerze nienawidzi, jest potwornym ciężarem i dla chorego i dla opiekuna.
Tylko, że to dziecko nawet po tak nieprzychylnym przyjęciu na świat, w dorosłym życiu ma realny wpływ na swoje życie. Może podjąć terapię i uzdrowić swoje serce z takiej przeszłości. To długa i wyboista droga, ale nie jest niewykonalna.
Co do drugiego przypadku, to matka może oddać dziecko na każdym etapie jego życia. I niestety sama znam taki przypadek.

Cytat:
cos mi się wydaje, że Ty niewiele w życiu widziałas. że nigdy nie widziałas naprawdę okrutnego cierpienia, ludzi z patologicznych srodowisk. ludzi po tragicznych przejsciach, ogromnych traumach. albo może widziałas, ale nie chciałas dostrzec - nie wiem. Wiem, że znam sporo osób, które wielokrotnie swiadomie mówiły 'wolałabym się nie urodzić'.
Pracuję z takimi ludźmi na co dzień.
Stary 2015-06-02, 14:47   #2485
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez carolina662 Pokaż wiadomość
Naprawdę, czekam tylko na wklejenie "wierszyków" pisanych z perspektywy dzidziusia.
Przytaczane argumenty - płód czegoś chce/nie chce, są tak samo absurdalne.
No boskie Ale jak już zakładamy, że chce/nie chce, to skąd przekonanie, że każdy płód chce/nie chce tego samego? W końcu jeśli bierzemy pod uwagę, że jest pełnoprawnym człowiekiem, a ludzie podejmują różne decyzje, także te dotyczące własnego życia...
Stary 2015-06-02, 14:50   #2486
zizi34
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
A skąd pewność że chce cierpieć żyjąc? W dodatku przez chwilę?
Istnieją przecież przypadki że rokowania lekarzy były inne niż rzeczywistość i dzieci te wciąż jeszcze żyją.
Stary 2015-06-02, 14:50   #2487
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Tylko, że to dziecko nawet po tak nieprzychylnym przyjęciu na świat, w dorosłym życiu ma realny wpływ na swoje życie. Może podjąć terapię i uzdrowić swoje serce z takiej przeszłości. To długa i wyboista droga, ale nie jest niewykonalna.
Tylko pamiętajmy, że takie dziecko musi na swojej drodze spotkać kogoś, kto mu tą szansę pokaże, kto mu pomoże. Rozumiem, że w Twoim środowisku rozpościeranie skrzydeł nad takimi dziećmi jest powszechne, ale niestety nie każde dziecko ma to szczęście.
Cytat:
Co do drugiego przypadku, to matka może oddać dziecko na każdym etapie jego życia. I niestety sama znam taki przypadek.
I co, wtedy patrzysz na taką osobę przychylniej, niż na kobietę, która dokonała aborcji z powodu wykrytej choroby płodu?
Stary 2015-06-02, 14:52   #2488
201607111028
Konto usunięte

Cytat:

Pracuję z takimi ludźmi na co dzień.
No tak. Pobyt w DPSie. To dopiero życie. Też pracuję z takimi ludźmi, dlatego tak bardzo dziwi mnie, że zajęłaś właśnie takie stanowisko i tak zaciekle go bronisz. Nie powinnaś najlepiej wiedzieć, że w świecie osób głębiej niepełnosprawnych nic nie jest czarno-białe?
Stary 2015-06-02, 14:52   #2489
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Istnieją przecież przypadki że rokowania lekarzy były inne niż rzeczywistość i dzieci te wciąż jeszcze żyją.
Istnieją też przypadki, kiedy dzieci urodziły się zdeformowane mimo modlitw.

Ponawiam pytanie - skąd przekonanie, że każdy płód chciałby żyć, wiedząc o nieuleczalności swojej choroby, o tym że umrze jeszcze w łonie matki/chwilę po urodzeniu w cierpieniu?
Stary 2015-06-02, 14:53   #2490
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
W wielu przypadkach trudno to nazwać życiem.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości