|
Notka |
|
Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2461 |
Przyczajenie
|
Dot.: wyrywanie ósemek, które jeszcze nie wyrosły
Wiem, wiem. Swoje doświadczenie kieruję jednak do osób, które zastanawiają się nad ekstrakcją z pobudek kosmetycznych, nie zdrowotnych. Wszyscy chyba wiemy, że każdy przypadek jest inny a decyzję najlepiej podejmować po konsultacji ze specjalistą. U mnie akurat zagrożenie zdrowia związane z odłożeniem zabiegu nie występuje (a przynajmniej nie jest na tyle duże żeby brać je poważnie pod uwagę). A co do samej definicji, to co prawda specjalistą nie jestem, ale jeśli ekstrakcji nie wykonuje ortodonta czy dentysta tylko chirurg szczękowy, po szczepieniu na żółtaczkę, pod silną narkozą, przy użyciu skalpela i czegoś do piłowania kości szczęki to mi to jednak bardziej kojarzy się z operacją. Usunąć 8semki mogę w każdym momencie, zęby mi się na szczęście nie posypią - dlatego wolałem to odroczyć. Jeśli faktycznie Twój przypadek wiązał się z takim zagrożeniem zdrowia to z pewnością podjęłaś słuszną decyzję. Wg. moich szacunków w moim przypadku poważniejsze konsekwencje niosła sama operacja.
Edytowane przez Woowo Czas edycji: 2011-06-24 o 11:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2462 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: wyrywanie ósemek, które jeszcze nie wyrosły
Cytat:
![]() ![]() ![]() Powikłania grożące przy usuwaniu ósemek, ale nie tylko ósemek bo i przy normalnych zębach się zdarzają, to w przypadku dolnych uszkodzenie nerwu, a w przypadku górnych przetoka. Innym powikłaniem są zapalenia, ale po zabiegu, a często nawet już przed bierze się antybiotyk, plus prawidłowa higiena i jest ok. Nawet suchy zębodół nie jest tutaj aż tak częsty, bo przy usuwaniu ósemki z cięciem skalpelem, później zakładane są szwy, więc trudno o wypłukanie skrzepu. Nie taki diabeł straszny ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2463 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ekstrakcja ósemek...
Droga Garden, a powiedz, dlaczego do diabła, po podaniu znieczulenia bolało Cię
![]() Twoja historia przeraża mnie nie na żarty. I powiem jeszcze , że ja mam nieco więcej lat i nie mam zamiaru przejmować się łzami, jak mi xle i się boję na fotelu - płaczę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2464 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Jednak! Nie bój się, wszyscy, którzy wychodzili poza mną byli raczej miło zaskoczeni, że nic nie bolało. Możliwe, że mój ząb był bardzo dziwnie osadzony i z tego powodu było to dosyć drastyczne. ![]() ![]() No, a mam to za sobą więc jestem zadowolona. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2465 |
Zadomowienie
|
Moja osemka byla wrosnieta czesciowo w kosc i przy usuwaniu chirurg musial ja dlutkiem z tej kosci usunac
![]() A jezyka nadal nie czuje ![]()
![]() |
#2466 |
Zakorzenienie
|
Witam Wizażanki
![]() Czy któraś z Was orientuje się w takiej sprawie?... A może też to przeszła...otóż: Jutro czeka mnie zabieg chirurgicznego usuwania ósemek. Po prawej stronie, w znieczuleniu miejscowym, zostaną usunięte *-ki górna i dolna, a do tego dolne 6-ka i 7-ka, ponieważ połamane są od wyrzynającej się ósemki. 6-ka i 7-ka to już właściwie resztki zębów, dlatego też trzeba je usunąć. Czy w ogóle można usuwać po jednej stronie 4 zęby na raz, i na górze i na dole? Błagam napiszcie, bo jestem w takich nerwach i strachu, że jestem prawie nieprzytomna ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2467 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Śmieję się do dziś, że najbardziej bolesną częścią zabiegu było zdejmowanie szwów, które jak wiadomo specjalnie bolesne nie jest ![]()
![]() |
![]() |
#2468 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Trzymaj się! i daj jutro znać jak poszło. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2469 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja miałam za jednym razem usuwane 4 ósemki, wszystko poszło sprawnie, chirurg chwalił moją decyzję o jednoczesnej ekstrakcji wszystkich (byłam pod narkozą). Potem od innego lekarza dowiedziałam się, że to było trochę wbrew sztuce i nie powinno się tak robić - głównie chyba ze względu na większe prawdopodobieństwo wdania się zakażenia, osłabienie organizmu. Choć sama robocizna i gojenie się ran zostało pochwalone. U Ciebie sytuacja wygląda trochę inaczej, bo będziesz miała robioną tylko jedną stronę (wyrywanie 2 ósemek po jednej stronie jest dopuszczalne), ale jednak dziura po 3 zębach (6, 7, 8) będzie spora. Może warto było chociaż jedną ósemkę odpuścić? Albo skontaktować się z innym lekarzem i podpytać - w końcu z nas tutaj żadne specjalistki. Skoro zabieg już jutro to nam pozostaje trzymać kciuki, a Tobie jak najmniej się bać ![]() I na koniec- na pewno zostanie Ci przepisany antybiotyk, ale gdyby tak nie było - upominaj się. Powodzenia, daj znać jak żyjesz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2470 |
Zakorzenienie
|
garden_d dzięki kochana
![]() ![]() emha no, to ja Ci gratuluję odwagi. Usuwanie wszystkich 4 ósemek na raz może mieć tragiczne skutki. Cieszę się, że jednak wszystko skończyło się dobrze. Własnie dziura po 3 zębach będzie duża, więc bez szycia się nie obejdzie. Zabieg już jutro, a ja nie wiem co robić. Jeśli strach mnie będzie zżerał to trudno, będę usuwała po jednym, przynajmniej będę sie czuła bezpieczniej. W końcu to moje zęby ![]()
![]() |
#2471 |
Zakorzenienie
|
witajcie
![]() Juz jestem po zabiegu. Usunięto mi na razie dolne żeby, wiec czekają mnie jeszcze 1 lub 2 zabiegi. Było ciężko, korzenie długie, bardzo mocne, gruba przegroda między korzeniami i pozioma ósemka. Mimo znieczulenia, miałam okazje odczuć czym jest wyrywanie na żywca ![]() ![]() Teraz jestem na konskiej dawce antybiotyku i ketonalu forte. Na razie nie jest źle, zero opuchlizny. Jutro raczej będzie gorzej. Teraz tylko biegam co chwila do łazienki bo jeszcze krew nacieka, ale daję radę. ![]()
![]() |
#2472 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() *mi wczoraj wieczorem przy kolacji utknęła malutka kosteczka marchewki w dziurze. Nie wiedziałam o tym, normalnie myłam zęby itd, ale rano zorientowałam się, że wrócił mi ból tej dziury...spojrzałam do lusterka i o. Marchewka. Teraz bardzo uważam, bo z powrotem boli trochę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2473 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Dobrze, że odpuściłaś na razie tę górną ósemkę. Przy takiej dziurze chyba rośnie ryzyko pojawienia się suchego zębodołu, więc musisz bardzo uważać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2474 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() najlepsze jest to, ze ja teraz nie mam co jesc
![]() |
![]() |
#2475 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Powstaje, gdy wypłucze się skrzep chroniący ranę (czyt. dziurę). Boli tak potwornie, że od razu wiadomo, że to to ![]() Ja jadłam jogurty i zmiksowane klopsy z brokułami (mamusia dbała o zbilansowaną dietę ![]() Nie martw się, będzie dobrze! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2476 |
Przyczajenie
|
Dot.: szpara/y miedzy zębami
Hej , bardzo prosiłabym o kontakt stomatologa z Białegostoku,stronę www, z góry bardzo dziękuje!!! Jakie są ceny w Białymstoku?
Edytowane przez BEDUINKAAAA Czas edycji: 2011-06-29 o 12:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2477 |
Raczkowanie
|
ja kiedyś również miałam szparę między zębami ale nie korygowaliśmy tego ani aparatem ani nie wypełniałam kompozytem po prostu miałam przecinane górne wędzidełko wargowe i się zębiska zeszły
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2478 |
Zakorzenienie
|
emho dziękuję za odpowiedź.
Mnie dziąsła nie wiele bolą, także chyba będzie ok jedynie zaczynają bardzo swędzieć. Nie wiem, od tego że się goją? Czy może tak być?
![]() |
#2479 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2480 |
Przyczajenie
|
Witajcie, mam nadzieję, że ktoś tu jeszcze zagląda bo już nie mam siły do tych zębów! warto w ogóle się wybierać do dentysty na kompozytowanie z moimi zembiskami??? POMOCYYY
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2481 |
Przyczajenie
|
Dot.: Szpara miedzy zębami
Cześć
![]() mam pewnien problem. Mam szparę między jedynkami i źle mi z tym szukam jakiś sposobów żeby to usunąć .. Czytając wasze wpisy duzo się dowiedziałam, jednak aparatu nie przyswoje.. ![]() ale zaciekawiło mnie to że piszecie że mogłabym 'zakleić' dzięki kompozytom , nie słyszałam wcześniej o tym. Jeśli możecie to pomóżcie mi mieszkam w Zakopanem i proszę was o pomoc bo sama się w tym gubię;/ jak możecie o napiszcie mi na e-maila czy nie orientujecie się czasem czy w Zakopanem są specialiści od usuwania tych natrętnych szpar.. Proszę o wsparciee !! i z góry DZIĘKUJĘ ;**** Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2482 |
Przyczajenie
|
Dot.: Szpara miedzy zębami
Ja już sobie szparę usunęłam, a własciwie jestem w trakcie noszenia aparatu stałego. Też na początku myslałam o kompozycie,ale gdy orto założyła mi co, by pokazać, jak to będzie wyglądać, czułam się jak koń:P... Miałam diastemę na 3mm i kilka mniejszych. Też twierdziłam, że aparat jest bleee, bo to widoczne i przeszkadza. Ale założyłam pod koniec października i nie żałuję. Już w marcu nie było śladu po przerwie, a teraz tylko utrwalam efekt do jakiegoś listopada.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2483 |
Przyczajenie
|
Ale wiecie, że przed założeniem kompozytu trzeba spiłować warstwę zęba, a później uzupełnia się jej brak włanie kompozytem? Sama nad tym myślałam, ale właśnie to piłowanie mnie wystraszyło, gdyż ten kompozyt trzeba będzie wymieniać co kilka lat, a do normalnego zęba się nie wróci. I jeszcze koński wygląd moich zębów po założeniu próby;p... W końcu zdecydowałam się na stały aparat. Też się bałam, ale uważałam, że lepiej mieć własne zęby niż jakie podróby:P... I mam go od końca października
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2484 |
Przyczajenie
|
Hej
![]() Też mam szparę między jedynkami 1mm ;/ to niby nie tak wiele ale chciałabym sie jej pozbyć... Nie wie ktoś czy można taki zabieg usunięcia szpary przez kompozyt wykonać a Zakopanem ?? Proszę o pomoc.. i kontakt pod.. mam_problem@op.pl z góry dziękuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2485 |
Przyczajenie
|
Dobry dien dobry dien
![]() Słuchajcie wrocilam własnie od stomatologa i ![]() 300zł, zero bólu, estetyczny wygląd, z reszta ocencie sami. warto... nei sluchajcie ze rzeba zęby piłowac czy cos w tym stylu, nic z takich rzeczy! w razie pytan pisać ![]() ![]() ![]() ![]() Wybaczcie za jakosc ale co mogą zrobić 2mp... pozdr ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2486 |
Przyczajenie
|
nie wiem czemu jakies takie zółte wyszły
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2487 |
Zakorzenienie
|
od rana czuje dziwny ból z tyłu dziasła, tzn. takie dziwne uczucie i dziaslo mi w tym miejscu lekko napuchlo....( dolne i gorne po prawej stronie) Czy ten bol moze swiadczyc o tym, że zaczynaja sie wyrzynac ósemki?ze zdjecia rtg wynika, ze istnieja, ale dopoki nie mialam zadnych dolegliosci dentysta nie kazal mi ich usuwac
Edytowane przez garfieldek Czas edycji: 2011-07-12 o 11:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2488 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
to leć szybko do dentysty i niech sprawdzi nie ma co czekać. w niektórych salonach są teraz bezpłatne porady ortodontyczne więc możesz przy okazji o tym wspomnieć. tylko zrób to w dobrym gabinecie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2489 |
Przyczajenie
|
wlasnie dobry to jedno wazne zeby byl jeszcze tani
![]() |
#2490 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny.
W sierpniu mam ekstrakcje ósemki. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:16.