|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2551 | ||
Zadomowienie
|
Dot.: Pół roczku już mamy- raczkujemy i pełzamy :-) Maluszki majowo-czerwcowe 2010 c
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;23621419]no właśnie, miałam spytać ile zupek/obiadków zjadają Wasze dzieciaki?
![]() ![]() to ile drzemek dziennie ma Danio? ![]() Tymek śpi dwa razy. Teraz jest tak: 7:00 pobudka 10:30 -13:30 drzemka 16:30 -17:30 drzemka 20:00 spanie na noc, 24:00 przebudzenie na mleko. ![]() I w sumie marudzenie jest tylko chwilkę, każdorazowo jakieś 20minut przed snem. ![]() No właśnie też miałam pytać. Cieszę się, że Lea na to wpadła. Mój zjada w sumie 200g warzyw w mięsem i gdzieś koło 120g owoców. A mleka na dzień tak średnio koło 600ml. I właśnie nie wiem czy to dość?? ![]() A z drzemkami u nas różnie. Zależy od dnia. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dilayla pewnie że się pochwalę. Ale szydełkowanie jest czasochłonne, mam nadzieję do weekendu zrobić. Szal sobie robię. ![]() Mam wieści od Szai - pisała mi, że dooopa bo Agutce wróciła biegunka, ale na szczęście nie ma temperatury ani wymiotów. Zignorowali jej prośbę, o badanie zawartości bakterii w kale więc jutro wyrusza na wojnę. Trzymam więc kciuki, żeby wojna była wygrana. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2552 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Pół roczku już mamy- raczkujemy i pełzamy :-) Maluszki majowo-czerwcowe 2010 c
Cytat:
Próbowałam jej nie kłaść wieczorem ale nie da rady - zbyt zmęczona jest. Agatka wytrzymuje góra 3 godziny bez snu. ---------- Dopisano o 19:16 ---------- Poprzedni post napisano o 19:13 ---------- Zapomniałam jeszcze napisać że u nas nie ma tak że marudzi ze zmęczenia i nie śpi - jest zmęczona - idzie spać choćby się waliło, paliło kładę ją i czasem po 5 min a czasem po godzinie zasypia, czasem płacze, wtedy przytulam lub śpiewam jak tylko stęczy i warczy ![]()
![]() |
#2553 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
- mleko 4 razy 180ml - warzywa z mięsem (1-2 razy w tyg. ryba) - podobno 200ml ![]() - owoce lub sok - max 150g Ja mam problem z warzywami, Danio lubi ale nie zje tyle za chiny. A jak dam później niż zwykle (bo np. jesteśmy na dworze i śpi) i jednak zje, to nie wypije porcji mleka. To drugie wyjście chyba lepsze ale rzadko się zdarza. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2554 | |||
Rozeznanie
|
Stefek dokladnie tak samo jak Danio
![]() Cytat:
![]() ja wczoraj zasnelam przed tv, małż padl obok ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() oj biedna nasza Agutka, kurka, niech Szaja tam rozpierduche porzadna zrobi i juz, co za medy niemyte!! ![]() pozdrow Je serdecznie Bratkus ![]() --------------------------------------------- U nas fajny dzionek, Stefus byl grzeczniutki, tylko o 17 zaczal marudzic, ale tak jest codziennie nasze drzemki, 9.00-09.30, potem 11.00-14.00, czasem o 17 na 15 minut, ale to rzadko, na noc kladziemy ciut przed 19 ![]() ide robic uszka wigilijne, pierwszy raz w zyciu, wiec trzymajcie kciuki, zamroze je potem, zaczynam przygotowywac zarelko, bo sie nie wyrobie potem ![]()
Każdy dzieciaczek jest indywidualnością i idzie swoim rytmem. Zaakceptuj to i ciesz się każdym dniem. Nie warto szukać problemów na siłę. ![]() http://suwaczki.maluchy.pl/li-48793.png 62-61-60-59-58-57-56-55-54-53 ![]() Edytowane przez justin18061976 Czas edycji: 2010-12-07 o 18:24 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2555 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziś 18:40 zasnął na rękach, po kwadransie ryku, gdy poszłam robić herbatkę i po wacik do mycia paszczy... Wstał 19:10. Teraz się bawi. ![]() Gdy śpimy na dworze około 16-17ej to mamy porę spania na noc fajną: przed 20tą. Cytat:
Mam wrażenie, że godzinne usypianie w marudzeniu (jak wczoraj) to nie jest drzemka tylko kara. Nie jestem pewna czy tędy droga... Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2010-12-07 o 18:28 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2556 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja miałam tak (i poniekąd mam) z lewą ręką, i zanim poszłam do neurologa (a poszłam potem dla spokoju) zaczęłam sama ćwiczyć intuicyjnie prawą (dodatkowo była zaciśnięta piąstka), czyli podtykanie zabawek, żeby złapał (plus podtykanie zabawek obłych i dużych, żeby prowokować rękę do otwierania), pomaganie w przyjęciu dobrej pozycji ręki na brzuchu (leciała w bok). I poprawilo się znacznie, tak, że neurolog powiedziała mi, że mogę sie zapisać na ćwiczenia jeśli do 6 mies się nie wyrówna - wtedy mieliśmy 4. Prawie się wyrownało. Może coś spróbuj (np. pomaganie w przyciaganiu stopy, podsuwanie zabawek pod mniej sprawną rękę, ja szukałam ogólnych ćwiczeń na you tube i stosowałam to, co dotyczyło rąk zwłaszcza. Jeśli bardzo Cię niepokoi idź do neurloga. No i jeszcze trzeba pamiętać że człowiek nie jest symetryczny, a my sami możemy asymetrię (czy też mniejszą sprawność) pogłebiać - my np jak potem przeanalizowałam nieświadomie pozwalaliśmy na to, żeby małemu na ramieniu u nas jedna ręka zwisała w dół - tak się sam ustawiał i ta ręka też przez to niedomagała, nie miał swobody ruchu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2557 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() I przekazuję zwrotne pozdrowienia od Szai ![]() Cytat:
My zasypiamy na noc koło 20 zazwyczaj. I śpimy gdzieś bez karmienia do 6 rano. Stękanie w nocy jest, ale sam się uspokaja i znów zasypia. Ja też uważam, że godzinne usypianie to nie dla nas. Ostatnio kładę się z nim na łóżku w ciągu dnia, on sobie gryzak męczy, czasem smoka, kręci się w tę i z powrotem, aż uzna że już czas, odwraca się do mnie zadkiem i zasypia. ![]() ![]() Edytowane przez bratkab Czas edycji: 2010-12-07 o 19:12 Powód: dopisek |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2558 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Stopniowo zwiększając ilość jabłka w porcji... Cytat:
A ile wtedy śpi, godzinę? U nas czasem jak tak uśpię (na siłę) to śpi za długo i potem gania do 22. Jak wczoraj. A rano to i tak nic nie zmienia w czasie. Wstaje jak zawsze. No właśnie... Jak kładę za wcześnie jest bunt i jak za późno jest bunt. Szczerze mówiąc to ja nie bardzo wiem kiedy go kłaść po południu. ![]() ---------- Dopisano o 20:18 ---------- Poprzedni post napisano o 20:15 ---------- Aha - my też często razem zasypiamy... Rano to działa super. W południe też nieźle. Tylko z tymi popołudniami coś jest nie halo. I za cholerę nie wiem co. :/ Teraz już swoje wybawił, potem wybuczał, na deser wyhisteryzował... teraz leży w łóżku i robi kółka pełzając. A mnie łeb boli od tego jego marudzenia. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2559 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ta nasza służba zdrowia- masakra... ![]() Cytat:
![]() Ja w sobotę będę piekła pierniki. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2560 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Do tego to godzinne usypianie to nie jest tak że się drze - w nogach łóżeczka ma zabawki, jak się wierci i zacznie się nimi bawić to jej nie przeszkadzam, jak już zaczyna marudzić to wracamy do usypiania - chodzi o to że wolę godzinkę ją przemęczyć w ten sposób niż potem dwie lub trzy, a jak jest porządnie zmęczona to nawet cztery zajmować się mega marudem i ciągle nosić na rękach aż uśnie ze zmęczenia z wielkim krzykiem.
![]() |
#2561 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie podoba mi się ta metoda, że mnie też męczy. Z każdą minutą jestem coraz bardziej wk... ![]() I wyobrażam sobie jak to będzie wyglądać za jakiś czas. Przecież on mi wstanie i z rykiem z łóżka wyjdzie. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2562 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Co do kładzenia spać to sprawdzam ile czasu minęło od końca poprzedniej drzemki, nie może być więcej niż 2,5h wtedy zasypia normalnie. ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2563 |
Przyczajenie
|
witajcie
ktos mi podmienił dziecko!!!!!!!!!! albo zaczarował ![]() ani razu dzis nie płakał(po raz pierwszy od urodzenia) zasnął ptzy jedzeniu,caly dzien sie śmiał,usmiechal,gadal,baw il sie po 40 minut jedna zabawka bez marudzenia. zaczynam sie martwic ![]() my codziennie kapiemy punkt 20sta okolo 20.15 butla okolo 20.25 zasypianie a z jedzeniem mniej wiecej tak 9.00-9.30 kaszka 120 ml gesta 11.00 drzemka 30 minut 12.00 cyc (czasami soczek przecierowy) 13.00-13.30 zupka okolo 100 ml(lub owoce jak nie ma spaceru) 13.30-14 spacer i spanie okolo godziny 16.00 cyc 18.00-19.00 cyc(ale raczej do drzemki 20 minutowej) na noc butla 120-150 ml w miedzy czasie herbatka max 120 ml dziennie, soczek max 80 ml dziennie,co kilka dni chrupek kukurydziany dzis padal deszcz wiec na spacerze nie bylismy, ale jutro mam nadzieje bedzie ladnie bo chce wziasc malego na spacer do sklepu z art,dzieciecymi kupic gąbke do kąpieli bo wymieniamy co 3-4 tygodnie(taki podklad do lezenia) noc byla dzis dziwna.obudzil sie o 23ciej ![]() ale ja wciaz pytam kto mi podmienil dziecko????? hi hi ![]() jestem zszokowana dzisiejszym dniem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2564 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() mój się jeszcze nie przewraca ![]() [1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;2361700 1] no widzisz, ja mam 24 a małż 30 (a jesteśmy razem od 8 lat)... i za chiny ludowe nie uwierzę, że młody facet może się z własnej woli zamienić w piernika. niby wina zawsze leży po obu stronach, ale na serio nie wiem co mam zrobić... no co, już mu się znudziłam? to co będzie za następne 10 lat? jak kiedyś go wyciągałam na imprezy, do knajp, do znajomych to było ok. a teraz... gadanie nie pomaga, prośby, groźby... ale ok, powiedzmy, że się zaczął starać..[/QUOTE] może jakbyś zaczęła gdzieś wychodzić bez niego i w dodatku super wyglądać ![]() [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;23621419]no właśnie, miałam spytać ile zupek/obiadków zjadają Wasze dzieciaki? ![]() ![]() to ile drzemek dziennie ma Danio? ![]() Tymek śpi dwa razy. Teraz jest tak: 7:00 pobudka 10:30 -13:30 drzemka 16:30 -17:30 drzemka 20:00 spanie na noc, 24:00 przebudzenie na mleko. ![]() [/QUOTE] jestem zielona z zazdrości Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() dziś to jedna drzemka trwala uwaga uwaga: 4 minuty! nie zdążyłam dojść do 2 pokoju ![]() przez to, że dłuzej go usypiam niż on w smie śpi w dzień to jestem strasznie zmęczona i bez humoru, nic mi się nie chce to się pożaliłam, jeśli któraś ma sposób na łatwe usypianie w dzień (i skuteczne) bardzo proszę o rady ![]()
![]() |
#2565 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
druga drzemka jes na spacerze,a trzecia przy cycusiu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2566 |
Zadomowienie
|
U nas drzemki najczesciej sa dwie, mniej więcej w takim rozkładzie:
6:30-7:00 pobudka 9:00-11:00 drzemka 14:00-16:00 drzemka 19:00 - spanie na noc. Odchylenia od tego schematu sa gdy gdzies wychodzimy (znajomi, restauracja,kino,lekarz), albo mamy inaczej rehab. No i jak jedziemy gdzies autem albo wozkiem to prawie zawsze spi. Co do ilosci zjadanych przez wasze maluchy obiadkow/deserkow to nic nie pisze. Nadal jestesmy z tym mocno w tyle. I w szoku jestem ze dajecie rade tyle nosic dzieci. Jak sie tak zastanowilam nad dzisiejszym dniem to mialam Wita lacznie moze z 15 min na rekach. Mlody sie tego nie domaga, mysle ze w duzym stopniu potrzebe bliskosci zaspokaja ssac piers. Pozatym jest bardzo samodzielny - lubi bawic sie na podlodze, uwielbia byc w pokoju z Blanka - obserwowac jej zachowanie, sposob mowienia, spiew. Jest nia ostatnio zafascynowany. Dzieki temu pierwszy raz chyba zauwazylam ze calkiem fajnie jest miec dwojke dzieci. Wiecej pracy przy dwojce, ale organizacja inna i wbrew pozorom wiecej czasu wolnego, bo bardzo powoli ale jednak zaczynaja byc ze soba a nie obok siebie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2567 |
Przyczajenie
|
bianka moj maz jak zostaje na chwile z synem caly czas go nosi
![]() to samo tesciowa,potem ze rece bola,ze zmeczeni a ja im mowie po co!? ma tyle zabawek moze lezec gdzie chce i sie bawic. ja synka nosze tylko do usypiania,jak widze po 10 minutach ze nie skutkuje odkladam do wózka i tak usypiam(czasami ma tak ze chce sie wtulic i potrzbuje bliskosci a czasami woli zasnac w wózku) ale przez pierwsze 2 miesiace byl na rekach calymi dniami. myslalam ze w zyciu nie oducze.ale udalo sie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2568 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Jak Maksiu wraca z przedszkola, to Tymek u niego w pokoju na podłodze leży i się bawią. ![]() ![]() Generalnie jako starszy brat spisuje się na medal. ![]() ![]() ![]() A ja mam wtedy czas dla siebie. ![]() przykładowa "dyskusja" braci, w całości przez Maksia powiedziana: -Chcesz troszkę sucharka, Tymuś? ... Ale sobie żarty robię, co Tymusiu? Powiedz mi, przecież Ty jeszcze ząbków nie masz. Ale jak będziesz duży to będziesz miał, i razem będziemy sucharka jeść, wiesz Tymuś. ![]() ---------- Dopisano o 21:19 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ---------- Cytat:
![]() Moja teściowa przychodzi, Tymek lezy sobie spokojnie na podłodze i cieszy się do zabawek, a ta go na ręce bierze... ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2569 |
Przyczajenie
|
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;23628274]babcie to w ogóle "najlepsze" w tej kwestii...
![]() Moja teściowa przychodzi, Tymek lezy sobie spokojnie na podłodze i cieszy się do zabawek, a ta go na ręce bierze... ![]() ![]() wystraczy ze Kacperek wyda z siebie jakis dzwiek ta juz leci i na rece,mowie płacze? nie ale marudzi ![]() ![]() kiedys mialam isc do lekarza,dziecko z tesciowa. wychodzac mowie ale prosze go narazie zostawic w bujaczku niech sie bawi bo dopiero go wsadzilam, wyszlam,postalam chwile za drzwiami mowie wroce zobacze co robia, Kacperek juz na rekach ![]() tlumaczy mi sie : bo ja Krzysia(znaczy meza mego) caly czas nosilam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2570 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2571 |
Zakorzenienie
|
Ja bym padła usypiając moja Blankę na rękach.. dzis mi trochę marudziła i chciała jakoś wyjątkowo na ręce, w sumie ponosilam ją przez cały dzien góra 40 minut a tak mnie ręce bola.. A przeciez waży tylko 7kg..
Ja usypiam kladąc się razem z nią. Przytulam ją i działa szybko przy porannej drzemce i poludniowej.. przy popołudniowej jest troche marud, ale zasnie.. Co do noszenia na rękach przez babcie.. Moja mama nie nosi Blanki wogole chyba ze jest ostry marud. Teściowa wczesniej często nosiła Blankę, ale jak mała sie wycwaniła i jak tylko ją widziała to chciała być noszona, to przestała. Teraz bierze ja ja marudzi ![]() taaa.. no i te pytania 'a czego ona tak placze?'.. najczęsciej zadaje je mój tata. Raz chcial na pogotowie z nią jechać 'bo ona tak placze' ![]() ![]() Edytowane przez kardashi Czas edycji: 2010-12-07 o 20:32 |
![]() ![]() |
![]() |
#2572 |
Przyczajenie
|
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;23628623]teściowa czasem przyjdzie jak Tymek płacze, i pyta czemu on płacze? To jej odpowiadam, że wszystkie dzieci płaczą- to żadna nowość.
![]() jjeku ja zawsze słyszalam: biedny,moze ma boleści ![]() a kiedys na ulicy szlam z płaczacym Kacperkiem w wózku,za mna idzie starsze małżeństwo i baba komentuje, placze chyba cos mu jest,a facet na to :płacze bo zdrowy,tylko zdrowe dzieciatka płaczą. |
![]() ![]() |
![]() |
#2573 | |||
Konto usunięte
|
![]() ![]() [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;23621419]no właśnie, miałam spytać ile zupek/obiadków zjadają Wasze dzieciaki?...[/QUOTE] cały słoik obiadku (190g) i słoik owoców (125g) z tym że do owoców dodaję albo 2 ciasteczka rozpaćkane w 30ml wody, albo łyżkę kaszki czy kleiku (i też 30ml wody) i to mamy jako podwieczorek Cytat:
2 jest po obiedzie, czyli po 15:00 a trzecia drzemka przeważnie między 19:00 a 20:00 czyli przed kolacją. o 20 kolacja, kąpiel i o 21:00 już usypiamy na noc. każda z drzemek od pół godz. do godziny max. czasem jakaś odpadnie, to jest histeria. czasem jedziemy gdzieś autem, to jest zawsze wtedy extra drzemka, bo w aucie to ona tylko śpi ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ale mam też powód do radochy... moje dziecko się obróciło dziś z pleców na brzuszek ![]() ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2574 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
ale kruszynka ![]() ![]() szczepienia narazie nam sie skonczyly, wiec na wizyte kontrolna po swietach pojdziemy(jak sie spytalam pediatry co ile mamy chodzic,powiedzial:zaczyn a sie okres wirusowych zachororwan wiec napewno sie zobaczymy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2575 |
Konto usunięte
|
[1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;2362899 0]
ale mam też powód do radochy... moje dziecko się obróciło dziś z pleców na brzuszek ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2576 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() [1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;2362899 0] ale mam też powód do radochy... moje dziecko się obróciło dziś z pleców na brzuszek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2577 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakoś się zaczytałam i nie zacytowałam innych wypowiedzi ![]() U nas ostatnia drzemka jest między 16 a 17 i trwa 30 minut. Zasypianie jest przy cycu, albo na rękach, ale trwa to ok.10 minut. Postanowiliśmy, że dzisiaj mąż wykąpie się z Lusią w wannie. Wziął najpierw prysznic, nalał wodę,a gdy weszli do wanny ta zaczęła ryczeć ( Luiza, nie wanna ![]() ![]() Patent mojego męża na szybkie ząbkowanie - "może delikatnie naciąć dziąsełka skalpelem?" ![]()
![]() |
#2578 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2579 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Witowi w niedziele sie przebily 2 jedyneczki, wczoraj juz byly dobrze wyczuwalne, a dzis juz niezle drapia takie dwa, smieszne szkielka. Nie marudzi jakos specjalnie tylko gryzie, gryzie, gryzie ![]() Idziemy jutro z mlodym do kina na nowego Harry'ego Pottera. Ogladalyscie?Warto? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2580 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ała az mi sie moje chirurgiczne rwanie zeba w 7 mcu ciazy przypomnialo ![]() Edytowane przez mama_kacperka Czas edycji: 2010-12-07 o 21:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:21.