|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy temat do nowego wątku ! ![]() |
|||
. Chwyty, obroty i pierwsze zęby – letnie maluszki robią postępy! |
![]() ![]() ![]() ![]() |
5 | 8,93% |
Pierwsze miesiące szybko zleciały, a dzieci jeszcze nam wypiękniały. |
0 | 0% |
Drodzy państwo, oto wątek najpiękniejszych na świecie dzieciątek! |
6 | 10,71% |
Pierwsze ząbki i w głos śmiechy - cudnie rosną Nam pociechy. |
16 | 28,57% |
Nasi chłopcy i dziewczęta, już czekają kiedy święta. |
1 | 1,79% |
Pierwsze ząbki dzieci mają i już zupki zajadają. |
3 | 5,36% |
Już tak dobrze się wszystkie znamy, ze swoje dzieci wesoło swatamy! |
1 | 1,79% |
To już pierwsze ząbki i zabawy, a my dalej się wspieramy. |
0 | 0% |
Pierwsza zupka, pierwszy ząbek. Tu najlepszych mam jest wątek. |
24 | 42,86% |
Głosujący: 56. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2551 | ||||
Zakorzenienie
|
Dot.: Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki.Mamy VII-VIII 2011 !
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Kiedyś zostawiłam komórkę przy jego łóżeczku i zadzwoniła, to tylko mruknął i spał dalej. A niedawno mąż w nocy zapomniał że ma syna, serio!!! - wszedł po coś do jego pokoju, zapalił światło i zaczął szurać szufladami. Ja oniemiałam w łóżku, nawet nie potrafiłam dźwięku z siebie wydobyć ze zdziwienia, co on robi. A on się też po paru sekundach zorientował i szybko zgasił światło i uciekł stamtąd ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() A dom brzmi super! Zdecydowanie trzeba do takiego jeszcze co najmniej jedno dziecko ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#2552 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki.Mamy VII-VIII 2011 !
Wodaqa ale by było. Byłaby druga mała Zosia...
dziewczyny, ale wy się śmiejcie...miałam kolegę jeszcze w technikum. Znaczy kolega to za duże słowo- chodziliśmy do jednej klasy. Był na amen zakochany w jednej dziewczynie. Ale miał jakąś taką obawę, że ta dziewczyna od niego odejdzie. Może przez to, że kochała się w niej połowa szkoły. Wiem, że współżyli ( opowiadała mi kuzynka tej dziewczyny ), używali gum ( wiadomo, że gumy czasem zawodzą ), no i wpadli. Chłopak był w siódmym niebie, okazało się, że wyprzebijał szpilką prezerwatywy, tak, by biedna dziewczyna o niczym nie wiedziała. I tym sposobem chciał mieć ja tylko dla siebie. No i miał ;/ Presja rodziny, ślub, dziecko...CHORE!
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
![]() ![]() |
![]() |
#2553 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
0.5 kg mąki kostka masła 4 jajka szklanka cukru 1/2 dużej torebki proszku do pieczenia 4 łyżki śmietany jabłka kakao powidło śliwkowe Rozsypać mąkę na stolnicy, posiekać masło z mąką dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, śmietanę. Posiekać wszystko nożem, a następnie zagnieść. Podzielić ciasto na 2/3 i 1/3. Do mniejszej części dodać kakao i wsadzić do zamrażalnika. Białe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę/tortownicę razem z brzegami. Na spód położyć powidło. Resztę blaszki wypełnić jabłkami pokrojonymi w niezbyt grube cząstki. Z białek ubić pianę, którą następnie kładziemy na jabłka. Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na tarce na pianę. Piec w temperaturze 180 stopni ok 80 min. Uwagi: Zamiast powidła może być drzem - jaki lubisz, ale powidło IMO jest najlepsze. Do piany dobrze dodać bakalie, Zamiast ścierać ciasto na tarce można je rozwałkować i położyć w całości - wówczas nie trzeba go trzymać w zamrażarce. Najlepsze jabłka to oczywiście szara reneta. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2554 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() moi teściowie mają dom ponad 300m ![]() Nigdy w życiu. Ja bym nic innego oprócz sprzątania nie robiła. Dziękuję, postoję. (do tego tam jest firma i pewnie prawie cały czas bym miała teścia u siebie) Nie, nie, nie. No i na koniec najlepsze. Zamawiałaś 2 dni po mnie swój przyrząd gimnastyczny i Twój już jest... a mojego jeszcze nie ma ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Jak chcecie tego bliźniaka rozbudować? Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() A miałam pisać odnośnie drzemek. Ja jestem najbardziej wyrodną matką na wątku, bo ... budzę małą jak za długo śpi. Ale to tylko dlatego, że jak źle jej się drzemki w ciągu dnia ułożą, to potem walczy mi do 23.00 wieczorem. Drzemki ma tak (co do minuty ![]() 11.00-13.00 15.00-16.15 18.00 (18.30) - 19.00 (19.30) 20.00(21.00) spać Jakbym jej nie obudziła na drugiej drzemce, to by jej ta trzecia wypadła z grafiku i wtedy po kąpaniu padła by o 20.00 a po godzinie zwarta i gotowa na jeszcze 2-3 godziny wariowania. Ludzie dziwią się, czemu budzę dziecko jak śpi. Tylko, że to nie oni potem z nią by w nocy tańcowali ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2555 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
1 szklanka mąki 1 szklanka kaszy mannej 1 szklanka cukru (ja daje pół szklanki bo z całej to dla mnie za słodkie wychodzi, za to daje więcej kaszy i mąki) składniki sypkie wymieszać ze sobą; można dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia - ja nie zawsze o tym pamiętam kilka jabłek - obrać, pokroić na plasterki lub zetrzeć na tarce, posypać cynamonem, cukrem. Blachę wysmarować margaryną lub masłem. Wysypać część mieszanki na blachę, na to rozłożyć część jabłek, i kolejna warstwa sypkiego, na to kolejna warstwa jabłek i reszta sypkiego. . A na wierzch rozłożyć margarynę lub masło (pokrojoną na cienkie płaty lub starta na tarce(dobrze wcześniej zamrozić) ) tak, żeby pokryły całą powierzchnię - ja daję całą kostkę w przepisie jest 125g. I do piekarnika na około 1 godzinę w 160 - 175st. Nie jest to wytworne ciasto ale mi, mojemu mężowi smakuje (szczególnie z lodami) Moje dziecko zasnęło samo na macie edukacyjnej ... takie zmęczone czy taka nudna mata... |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2556 |
Wtajemniczenie
|
Marzena zapomniałam
![]() ![]()
![]() |
#2557 |
Wtajemniczenie
|
My już po szczepieniu. Mały szczerze mówiąc mniej płakał niż przy I turze... Był naprawdę dzielny, a po wyjściu z gabinetu usnął
![]() Oby nie było żadnych reakcji poszczepiennych...
#2558 |
Zadomowienie
|
jestesmy po wizycie. maly zdrowy tzn. kaar mu sie przypaletal ale uwaga uwaga.... Ida dwa zeby,na raz i zeby bylo smiesznie, to sa to dwojki. Czyli zaczynamy nietypowo. Ciekawe kiedy sie wybija. No a jedzenie po czesci zeby, poczesci moja wina, bo za bardzo sie spinam. Pani doktor powiedziala, ze albo sie uspokoje i bedzie ok albo zostane nerwuskiem i bedziemy musieli przejsc na butle. Takze chyba zaczne medytowac
![]() No i zmienilam tez lekarke i od razu lepiej. Tamta stara toprzyjmowala malego po papieroskach, co bylo dla mnie niedopuszczalne. Pani pielegniarka doedukowala mnie w sprawie szczepionek i na pewno wezmiemy tez pneumokoki jak maly skonczy 6 miesiecy, ale ta prenevar 13 bo chroni rowniez przed zapaleniem ucha.
![]() |
#2559 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Może to dziwnie wyglądać, nie wiadomo co by ona sobie pomyślała... Ja jej nie znam ale jestem jej wdzięczna, że przez prawie 10 lat przetrzymała mojego męża, żeby mógł mnie poznać, bo tak mogłaby go inna sprzątnąć ![]() Edytowane przez piwnooka77 Czas edycji: 2011-10-26 o 14:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2560 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() kurcze szkoda że tak króciutko miałyśmy okazję zagadać ![]() ![]() To Igorek kawał zdrowego chłopa ![]() Nas pani doktor nie zaszczepiła bo Julka podziębiona, dała lekarstwa na katarek, witaminki calcium w syropie, i vit. C i się będziemy kurować ![]() Cytat:
Zatkanego noska nie ma ale ma troche takiego rzadkiego katarku i czasem zakaszle ale już rzadko, ale gardełko ma zaczerwienione - tak powiedziała pani doktor i nie szczepiła. poza tym apetyt ma w normie, tylko mniej śpi. Moja też się poci - wczoraj to normalnie poduszka w wózku na której leżała pod główką byłą całą wilgotna a gorączki nie miała. Cytat:
to by była nowina - ale życzę rozwoju sprawy po Waszej myśli - w tę bądź inną stronę ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2561 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Myślałam, że tylko dziewczyny takie numery odwalają... Cytat:
![]() Cytat:
![]() Hania w ogóle się przy jedzeniu nie poci, a ciągnie jak kombajn ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2562 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny mam pytanie z innej beczki.
Dzwonili do mnie z pracy i muszę napisać wniosek o rezygnację z grupowego ubezpieczenia na życie. Wiecie jak takie coś napisać? Co taki wniosek powinien zawierać? Pomożecie? ![]()
#2563 |
Zadomowienie
|
Wodaqua-nie strasz,na Ciebie to zdecydowanie za szybko z ciążą
![]() Gratuluję wszystkich udanych wizyt i szczepień: Vaniliova, Madziulka,Kajool,Marinka, Wodaqua-ja też się zastanawiam kto się o co obrazi na chrzcinach ![]() Marinko-ale mi strupy z całym barwnikiem schodzą,dolna kreska wygląda jakby jej wcale nie było ![]() DaKaro- metodą cienia robi się grubsze kreski,pewnie w zależności od upowobań, metoda Taffy - chodzi o to ,aby podreślić oko ale zoachować jak najwięcej "naturalności" a u nas wiosna ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2564 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Szykują się kolejne ząbki na forum ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2565 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no niezły aparacik z niego - ja rónież myślałam że tylko dziewczyny mają czasami takie chore pomysły żeby na siłe faceta przy sobie zatrzymać ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() dobre ![]()
Edytowane przez beata_1988 Czas edycji: 2011-10-26 o 15:19 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2566 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:12 ---------- a dlaczego masz zrezygnować???? |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2567 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() bardzo ciekawa argumentacja ![]() ---------- Dopisano o 16:25 ---------- Poprzedni post napisano o 16:21 ---------- Madziulka - z to z powodu Waszego wyjazdu masz zrezygnować z ubezpieczenia grupowego cz jak? bo nie bardzo rozumiem...
![]() ![]() |
![]() |
#2568 |
Zadomowienie
|
Jestesmy spowrotem.....
Iguś dzielny przy wkluciu nie plakal mial 2 za to dal popis tuz po jak go musialam ubierac..... nozki moga byc czerwone i puchna kazali przykladac altacet noi dostalam czopki na goraczke juz zaaplikowalam chociaz poszedl caly bo dwa razy odrazu po wlozeniu sie zfajdolil ![]() teraz lezy w lozeczku i sie rozkosznie bawi i gaworzy....... dzieki jeszcze raz za odp w spr. szczepien czyli jutro moge sie spodziewac czegokolwiek z objawow tak bo to dobe po????? ah zapomiałabym i ważymy 5930g to nie za duzo jak na 2 mc???? ![]() ![]()
Złoty krążek mi wcisną na ręce.... ![]() A ja rosnę i rosnę latem, zimą na wiosnę ![]() Jeszcze tylko..... ![]() Ząbki Igorka ![]() Edytowane przez SweetAngel1984 Czas edycji: 2011-10-26 o 15:33 |
![]() ![]() |
![]() |
#2569 |
Zadomowienie
|
Sweet- gratuluję dzielnemu synkowi
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2570 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2571 |
Zakorzenienie
|
w życiu Was nie nadrobię...
ale dzień dobry ![]() Aania bardzo mi przykro Mesznares ja sie tez poryczałam i u nas nie daleko był taki przypadek... Zlot? fajne tylko nie wiem czy mnie ktoś zawiezie, bo sama z 2 ? Ja dostałam ostatnio jakieś ulotki i kilka "promocji" do wykupienia, np. jeden słoiczek marchewkowy i soczek jabłuszko lub jabłuszko z marchewka za 1gr za każde i dla każdej po zestawie, i kilka rzeczy w upustach od 10% do 50% takie kupony ![]()
#2572 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2573 |
Zakorzenienie
|
Któraś z was kupowała maseczke WAX do włosów wypadających, która to odżywka, bo jak szukam na internecie to dużo ich
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2574 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#2575 | ||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ale ją chłopak załatwił ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Może u Ciebie rodzina będzie bardziej wyrozumiała ![]() ---------- Dopisano o 17:25 ---------- Poprzedni post napisano o 17:24 ---------- Cytat:
![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2576 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Mojej koleżanki synek ( 5 miesięcy) pocił się przy jedzeniu - miał kropelki potu na skroniach. Zaniepokoiło ją to i skonsultowała to z pediatrą - musieli zrobić badanie krwi i oznaczyć poziom wit. D. Okazało się, że jest duuużo za niski i to powoduje obniżone napięcie mięśniowe i pocenie przy wysiłku. Muszą dawać większą dawkę wit D małemu i teraz już jest dobrze. ---------- Dopisano o 17:30 ---------- Poprzedni post napisano o 17:26 ---------- już mnie nie wylogowuje z wizażu - musiałam się wylogwać na komórce, bo tam mi to przeszkadzało ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2577 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2578 | |||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Waga imponująca ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Wodaqua ja to bym pewnie poleciała do apteki po test ![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2579 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czemu TY musisz, u mnie z automatu poszło jak nie przedłużyli mi umowy, że nie mam grupowego ubezpieczenia, ale przeszłam na indywidualne ubezpieczenie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2580 | ||
Wtajemniczenie
|
Sporo
![]() ![]() Ale każde dziecko ma swoje tempo ![]() Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:03 ---------- Poprzedni post napisano o 18:01 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:41.