|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce? | |||
tak |
![]() ![]() ![]() ![]() |
501 | 71,57% |
nie |
![]() ![]() ![]() ![]() |
199 | 28,43% |
Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2551 |
Konto usunięte
|
Dot.: Aborcja
|
![]() ![]() |
![]() |
#2552 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Przeczytaj jeszcze raz definicję aborcji albo przyklej sobie na lodówkę to może zrozumiesz, że dotyczy ona płodu a nie urodzonego dziecka więc porównywanie choroby w późniejszym wieku do przykładowo bezmózgowia u 15-tygodniowego płodu jest co najmniej chore. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2553 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Poza tym wszystkim zwolnenniczkom aborcji polecam w przypadku ciąży nie używać słowa "dziecko", tylko "płód": - "Cześć Aśka, jak tam twój płód?" - "Mój nieczujący, niemyślący i nic nie znaczący zlepek komórek ma się dobrze, a twój?" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2554 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2555 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz w czym jest rzecz (w zasadzie nie wiem czemu próbuje dalej z Toba merytorycznie dyskutować mimo, ze sie zaperzasz i przeinaczasz)? Ze ja nie uważam ze nie powinni sie rodzić. Kompletnie mnie taki globalny sens i znaczenie nie interesują. Za to uważam ze nie dosc, ze ja nie zamierzam mieć dzieci wcale, to chorych tak poważnie tym bardziej. Ja, dokładnie ja, nie chce mieć żadnego dziecka, a tym bardziej tak chorego. I tak, jeśli zajde w ciążę, to usune ja najszybciej jak sie da, bo nie taki jest moj plan na zycie. I nie będzie mnie interesowało czy zarodek/płód są zdrowe czy nie.
![]() ![]() |
![]() |
#2556 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
"9 stanów USA zakazuje aborcji po 20. tygodniu ciąży. W kwietniu dwa stany poszły jednak dalej. Arkansas zakazało aborcji po 12., a Północna Dakota po 6. tygodniu ciąży. Te przepisy mogą jednak wkrótce zostać uznane za niekonstytucyjne, w świetle wyroku Sądu Najwyższego, który czterdzieści lat temu wydał wyrok w głośnej sprawie zwanej Roe v. Wade (Roe versus Wade, czyli Roe przeciwko Wade), prawnie sankcjonując dopuszczalność aborcji na życzenie w USA." źródło Tak, źli amerykanie ukręcają dzieciom główki jeszcze w macicy gdy kobieta wije się z bólu, ehem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2557 |
Raczkowanie
|
Sens mojej wypowiedzi jest ten sam - jakie różnice w budowie płodu wskazują na to, że w jednym stanie USA taki płód jest już dzieckiem, a w innym nie?
Poza tym fakt, że niektóre stany zakazały aborcji do określonego momentu życia płodowego dziecka, nie oznacza, że w innych nie można jej przeprowadzić później. Ja nadal pytam o różnicę, która sprawia, że w jednym miejscu kraju człowiek jest człowiekiem, a w innym płodem. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2558 | |
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:07 ---------- Poprzedni post napisano o 19:05 ---------- Pojęcie grzechu jest mi obce, bo implikuje pojęcie osoby, która mówi mi, co nim jest, a co nie. A takie osoby są dla mnie mityczne i nie mają wpływu na moje decyzje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2559 |
Konto usunięte
|
Jak to jest z aborcją w przypadku gwałtu od strony technicznej? Tzn jeśli kobieta zostaje zgwałcona, zachodzi w ciążę i chce usunąć to wystarczy że powie, że to z gwałtu? Czy potrzebuje jakieś nie wiem, zaświadczenia z obdukcji lub policji?
Pytam hipotetycznie, od dawna zastanawiam się nad tą kwestią. |
![]() ![]() |
![]() |
#2560 |
Zakorzenienie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;51619883]Jak to jest z aborcją w przypadku gwałtu od strony technicznej? Tzn jeśli kobieta zostaje zgwałcona, zachodzi w ciążę i chce usunąć to wystarczy że powie, że to z gwałtu? Czy potrzebuje jakieś nie wiem, zaświadczenia z obdukcji lub policji?
Pytam hipotetycznie, od dawna zastanawiam się nad tą kwestią.[/QUOTE] Nie wystarczy. Jakby nie wymagali zaświadczenia - wtedy każdy mógłby tak zrobić. Cały proces sądowy, zeznania, świadkowie i inne takie. |
![]() ![]() |
![]() |
#2561 | ||
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:16 ---------- Poprzedni post napisano o 19:13 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#2562 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2563 |
BAN stały
|
Dodam jeszcze, że ja nikomu nie zakazuję, zwłaszcza Nie Zgadzam Się, Zuzi i innym, żeby sobie urodziły dziecko bez mózgu, nogi, z zespołem downa, czy z cym tam się zdarzy. Tylko czemu one chcą prawnie nakazać rodzić coś takiego mnie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2564 |
Zakorzenienie
|
Możliwe, że to się zmieni po dr Chazan zebrał 100 tys. podpisów pod projektem ustawy całkowicie zakazującej w Polsce aborcji. Lekarzowi groziłyby 3 lata więzienia, więc nie bądź tak pewna, że w razie czego masz szansę na aborcję.
![]()
#2565 |
Zadomowienie
|
Też. Bo oszczędza się temu dziecku cierpienia. Ale jedno nie wyklucza drugiego. Bo przecież rodzice też nie chcą cierpieć i przy decyzji biorą to pod uwagę. Ale dla takich bardzo, bardzo chorych płodów tak jest lepiej. Bo nie czują do 20 t.c. (o ile dobrze pamiętam), a po narodzeniu będzie cierpieć.
#2566 | |
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:45 ---------- Poprzedni post napisano o 19:43 ---------- Kto ma pieniądze - nie ma problemów. Jak zawsze, zmieniona ustawa uderzy w biedaków i patologię, ci z podstawową już nawet kasą sobie poradzą z palcem w d... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2567 |
Zakorzenienie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;51619883]Jak to jest z aborcją w przypadku gwałtu od strony technicznej? Tzn jeśli kobieta zostaje zgwałcona, zachodzi w ciążę i chce usunąć to wystarczy że powie, że to z gwałtu? Czy potrzebuje jakieś nie wiem, zaświadczenia z obdukcji lub policji?
Pytam hipotetycznie, od dawna zastanawiam się nad tą kwestią.[/QUOTE] Prokurator wystawia zaświadczenie, że ciąża prawdopodobnie jest wynikiem czynu zabronionego czyli gwałtu i idzie się z tym do lekarza/szpitala żeby usunąć ciążę. Oczywiście najlepiej zgłosić gwałt od razu a nie dopiero jak się okaże że jest się w ciąży bo może być problem. Jeśli czegoś nie wiesz to nie wprowadzaj innych w błąd.
#2568 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() z mojej strony, nie jestem duzym zwolennikiem prawa do aborcji, zwlaszcza zwyczajnie na zyczenie, jakos nie wiem czemu ale sumienie mi nie pozwala (mimo ze katoliczka nie jestem). ale tez to nie oznacza ze jestem zagorzalym przeciwnikiem aborcji. uwazam ze ustawa o aborcji pozwalajaca na usuniecie do okreslonego momentu ciazy w sytuacji gwaltu, zagrozenia zycia i zdrowia matki czy glebokiego uszkodzenia plodu jest na prawde ok.
I always look on the bright side of life and approach it with energy ![]() Edytowane przez malpkajuja Czas edycji: 2015-06-02 o 20:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2569 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2570 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2571 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201607111028 Czas edycji: 2015-06-02 o 20:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2572 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#2573 |
BAN stały
|
Ja tak nie nazwałam dziecka, tylko płód.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2574 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Proszę Cię, każdy podręcznik akademicki na ten temat Ci to powie, każda praca naukowa na temat zespołu Downa. Dzieci z ZD bardzo, ale to bardzo często mają wady serca, bardzo często naprawdę poważne... a to czubek góry lodowej. A to, na ile takie dziecko wymaga pomocy zależy - najprościej mówiac - od tego, jaki typ mutacji ZD w tym przypadku wywołał.
![]() ![]() |
![]() |
#2575 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2576 |
Raczkowanie
|
Ja bym sie w zyciu nie podjela opieki nad chorym dzieckiem (mowie o takim co wykryto chorobe podczas ciazy) Nie widze sensu w takim zyciu, ja sie mecze, dziecko sie meczy etc.
![]() A tak zapytam, pewnie glupie pytanie. ![]() To moj chyba najwiekszy schiz. Mam w rodzinie blizniaki, po odstawieniu tabsow zwieksza sie szansa na blizniacza ciaze. Nigdy w zyciu nie chce miec dwojki dzieci, nigdy. Chyba bym sie zalamala. Ale z drugiej strony to usuwanie jednego, czy nawet dwoch, bo to blizniaki brzmi tak okrutnie, ze az mi wstyd. ![]() Takze bez atakow, sobie tylko teoretyzuje. ![]() Edytowane przez blaskskonca Czas edycji: 2015-06-02 o 21:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#2577 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2578 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2579 |
Raczkowanie
|
W sensie ze zagranica, tam gdzie aborcja legalna.
![]() kalincia poki co sie tym nie interesowalam, bo w ciaze mam zamiar nie zajsc przez nastepne 6 lat. Tak mnie tylko naszlo znowu na rozkmine. No bo to troche patowa sytuacja. Jesi usunac trzeba oba, to co wtedy na nowo starac sie o dziecko? Brzmi bardzo slabo. Z drugiej strony jak mozna jeden zarodek, to wydaje mi sie, ze to tez slabo miec swiadomosc, ze wybralo sie akurat ta jednostka i patrzec jak sie by rozwijala? To chyba moze byc obciazenie psychiczne spore, sama nie wiem. Edytowane przez blaskskonca Czas edycji: 2015-06-02 o 21:22 |
![]() ![]() |
![]() |
#2580 |
BAN stały
|
Problem czysto teoretyczny... Jednak możliwy do wyobrażenia. Gdybym chciała jedno, nie dwoje, poprosiłabym o szczegółowe badania, które silniejsze, zdrowsze, bardziej bez obciążen.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:07.