![]() |
#2551 |
Konto usunięte
|
Dot.: Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XVI)
Bokeh, nagły płacz przez sen i "wybudzenie się" to często wcale nie wybudzenie się, a... nadal spanie. Agata mistrzynią w tym jest
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2552 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46136287]Bokeh, nagły płacz przez sen i "wybudzenie się" to często wcale nie wybudzenie się, a... nadal spanie. Agata mistrzynią w tym jest
![]() wiesz co tak też ma to wtedy ją tule i odkłądam jak sie uspokoi, ae to sa sytuacje że ona wstaje w łożku oczy otwarte chce wyjsc i płacze
#2553 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46136287]Bokeh, nagły płacz przez sen i "wybudzenie się" to często wcale nie wybudzenie się, a... nadal spanie. Agata mistrzynią w tym jest ![]() To samo wyżej napisałam ![]()
![]() |
#2554 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do "mądrych rodziców" czekam jak mi koleżanka podrzuci wersję papierową, dlatego nie chce mi się ebooka czytać, więc nie skomentuję jeszcze co napisałaś, ale zwrócę na to uwagę przy czytaniu i zobaczę jakie będe mieć własne wnioski. Szaja: ile ty fajowych zabawek znasz, że aż nie wiadomo co wybrać i kupić, co się bardziej spodoba ![]() Chyba bardziej się skłaniam ku tej torebce z lalą niż bobasowi, podoba mi się ten mini pokoik, to że spać można kłaść itp, to są zabawy w stylu mojej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2555 |
Zakorzenienie
|
Powiem Ci tak że z powodzeniem stosowałam tak przez 5 dni, wczoraj niestety mama wróciła do starego schematu, zupa o 12 i drugie danie po południu.
Ale wg Meneq było tak: -śniadanie - kasza + ewentualnie kromeczka jak miała jeszcze ochotę, -przekąska, po drzemce, zgniecione gruszki -obiad -podwieczorek, po drzemce, serek/jogurt itp -kolacja - mleko + 4 miarki kaszy -w nocy/nad ranem -mleko
#2556 |
Zakorzenienie
|
Dzień dobry!
Witam się poświątecznie ![]() W święta Was podczytywałam więc przytulam skłócone ![]() ![]() ![]() My od soboty do poniedziałku u t. Źle nie było, znośnie nawet Tylko bardzo mnie denerwuje fakt że co wrócimy stamtąd to rzeczy śmierdzą. Takim zaniedbanym domem, brudem - bo ona nic tam specjalnie nie robi, po łepkach, bo po co jak to nie jej tylko banku. No ale jakoś trzeba funkcjonować i chociaż bieżące rzeczy solidnie zrobić, a nie po łepkach? No i jeszcze jedna rzecz to: "Ty masz rozmiar 38? Głowę bym dała że więcej! Przecież ja jestem niewiele grubsza od Ciebie!" - fajnie, nie? ![]() Masakra. Rzecz jasna ja przez święta i szał przedświąteczny się opuściłam, ale wracam do ćwiczeń i w ogóle. Poza tym moje dziecko spadło ze schodów. Najgorsze o czym myślałam będąc u mnie w domu to te schody. Mój ojciec nie zamontował bramki bo po co skoro sporadycznie jesteśmy to blokowaliśmy korytarz łóżeczkiem turystycznym. Był mój kuzyn, który o dzieciach pojęcia nie ma (26 lat) nie zwraca uwagi na bezpieczeństwo i jak wchodził na górę to to łóżeczko źle zasunął czyt. nie zblokował między ścianami. Dawid siedział ze mną i siostrą w pokoju i ja poszłam do kuchni bo coś chcieli. Mówię: Dominika patrz na niego. I poszłam OBOK. W tym czasie moje dziecko wyszło na korytarz. Jak usłyszałam dźwięk dwóch uderzeń i jego płacz to byłam z prędkością światła na półpiętrze. Wydarłam się na siostrę bo prosiłam o zerknięcie na niego Ojciec na mnie że to jest MOJE dziecko. No i się zaczęło bo odkąd przyjechałam to jego humorki nosiły i w ogóle na Dawida uwagi nie zwracał na mnie, jak Dawid jego pożal się Boże plazmę dotykał to mówie mu że Dziadek zrobi tititi"(zawsze się tak mówi) a ten do mnie że żaden dziadek bo to MOJE DZIECKO. No i tym na schodach to podwalił, bo potem nawet nie przyszedł nie zainteresował się Młodym. W domu dwóch lekarzy miałam, więc go obejrzeli. Guza miał i siniaka na policzku. Jak to się stało - Popchnął prawdopodobnie to źle zasunięte łóżeczko i udało mu się połowę najpewniej zejsć, co wnioskuję po odgłosie i nielicznych siniaczkach. Siedziałąm jak na szpilach czy wymioty się nie zaczną i inne objawy, ale on wieczorem już szalał u t. bawił się, chlapał w kapieli i ładnie spokojnie spał. Ale tego strach, gdzie biegnie się do dziecka z myślą że leży połamane - nie życzę nikomu. Także tatuś mój mi kolejny raz pokazał jakim potrafi być. Powiedziałam mamie tylko tyle, że niech mi przywiezie po szkole Dominikę, to też mu powiem To jest Twoje dziecko i Ty masz się nim zajmować - zobaczymy. Oczywiście to jest moja wina bo mogłam przewidzieć że Młoda wpatrzona w Tv w jakąś ☠☠☠☠☠☠☠oną Violette, i tak, Dawiduś mój więc nie mogę z oka spuścić Tylko że jak nie trzeba to ta go wtedy za ręce wszędzie prowadzi i przytula i trzyma. Poza tym dosłownie byłam obok, mogłam stanąć tak, żeby go widzieć.. Ale jest ok, Młody się dobrze czuje, szaleje, aktualnie pokłada się na łóżku bo śpiący jak cholera a zasnąć nie może i już mnie targa za włosy. |
![]() ![]() |
![]() |
#2557 |
Zakorzenienie
|
Hejo
![]() Nie startowałam jednak na to wyższe stanowisko w pracy. I jestem z tego zadowolona. I stwierdzam, że to była bardzo dobra decyzja ![]() ![]() Co do pozwalania dzieciom - zamontowaliśmy zabezpieczenia tam gdzie Zuzka się pchała. W kuchni zostawiliśmy jedną szufladę dla Niej, trzyma sobie tam zabawki. Kiedyś z komody ze swoimi ubrankami wyciągała wszystko. Teraz już nie. Pozwoliłam jej tylko z jednej szuflady i tego się trzyma. Jak otworzy inną to od razu się na mnie patrzy. W salonie do szuflad i w ogóle do mebli się nie pcha ![]() Tylko do komputera się ostatnio zaczęła dobierać i żadne "zostaw" "nie wolno" nie działa . Buziaki dla Was ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2558 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A ojcu dokładnie tak powiedz jak ci przywiezie Młodą, albo będzie się żalił, że są z nią problemy ![]() Bokeh: A ty myślisz, że ja np nie mam wątpliwości jak się zachowywać/postępować wobec Amelki? Mam i będę je mieć, chociażbym i 10 kierunków studiów skończyła i przeczytała tryliard książek. Bo jesteśmy rodzicami, przemawia przez nas troska o dzieci, odpowiedzialność, bo wiele od nas zależy i strach, że można inaczej, lepiej. Aczkolwiek JA uważam, że wątpliwości są dobre - ten kto nie ma wątpliwości jest..bezrefleksyjny? ze słabym wglądem? A tylko przyglądając się sobie i dziecku można zmieniać, wyciągać nowe wnioski, ulepszać. Jeden terapeuta powiedział mi kiedyś, że najgorsze co może przytrafić się dziecku to idealny, perfekcyjny rodzic (gdyby istniał), i wiesz, że ma rację? To dopiero obciążenie.. Jeśli zaś idzie o książki i metody postępowania. Psychologia w większości jest taką nauką w której jeden obala pogląd i badania drugiego, okresowo co jakiś czas ![]() ![]() W kontekście rodzicielstwa znów ci powiem jak uważam ja - ufam i opieram się na badaniach naukowych tam gdzie brakuje mi wiedzy. Ale jeśli wybieram spośród gąszcza możliwości postępowania - to patrzę na to co mi pasuje światopoglądowo, co jest zgodne z moimi przekonaniami, wizją bycia mamą, co mnie emocjonalnie nie kłuje i nie uwiera, a daje mi poczucie, że robię w zgodzie ze sobą. Zawsze sobie mówię, że nic mi nie może przysłonić tego co wyniosę z obserwacji i słuchania własnego dziecka - i to ma być pierwszorzędne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2559 |
Zadomowienie
|
![]() mykam nadrabiać, ale chciałam sie przywitać ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2560 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dobrze że z Dadolem nic ![]() ![]()
![]() |
#2561 |
Raczkowanie
|
Witam się poświątecznie
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2562 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Współczuję z powodu ojca, zachowanie ![]() U mnie tak samo ...
![]() |
#2563 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I zainteresowanie znika trochę. A z drugiej strony co się dziwić jak mama tam tak podchodzi, to musi byc super ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2564 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ale niepotrzebnie, na pewno zjada tyle, zeby nie byc głodnym ![]() Cytat:
a dlaczego nie wnioskujesz o pelna kwote? Dla urzedu to nic nie zmienia (w sensie, ze Tobie dadz bo chcesz mniej) raczej nawet bedzie problem bo zostana 'grosze', ktore beda musieli gdzies przesuwac Cytat:
![]() Cytat:
Moja Ola często nie tylko kladzie sie na podlodze ale wstaje i idzie np do sciany/drzwi/krzesełka zrobic 'bam' i płacze jeszcze bardziej ![]() ![]() Edytowane przez treselle0 Czas edycji: 2014-04-23 o 10:07 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#2565 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ale powiem Wam, ze jest jednarzecz, ktora mnie mega ogromnie wkurza.....psie k.py na trawniku ![]() I to nawet pod Naszym blokiem, jak ludzie moge mieszkac tu i nie sprzatac po swoich pupilach ![]() doczytałam, ze na razie po szczepieniu ok, oby tak dalej ![]() ![]() Cytat:
![]() polecasz? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2566 |
Konto usunięte
|
Hope, straszne rzeczy opisujesz, ucałuj Dadola w łepetynkę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2567 |
Zakorzenienie
|
iffwka nie pamietam jak bylo po rozyczce i ospie, ale po swince cos moze sie dziac dopiero 2-3 tygodnie po szczepieniu. Moga byc obrzeki wokol uszu.
Poza tym u nas jest powiedziane, ze po kazdym szczepieniu normalnie spedzic dzien, byle specjalnie dziecka nie forsowac. debrah Yae chodzi bardzo duzo i bardzo dlugo - dzis cztery okrazenia boiska od baseballa. Yae pozwalam na wszystko, co nie stanowi dla niej zagrozenia. W domu wszystkie pomieszczenia dla niej dostepne sa na biezaco dostosowywane do nowych umiejetnosci. Wlasciwie zabraniam tylko zabawy lodowka i zamrazalnikiem - teraz uczymy sie zamykania. Na czesc rzeczy nie mam jeszcze wplywu, ale tlumacze. Na dworze rowniez pozwalam na duzo - wczoraj Yae zazyczyla sobie, zeby po placu zabaw boso biegac - prosze bardzo. |
![]() ![]() |
![]() |
#2568 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2569 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ---------- Cytat:
Edytowane przez treselle0 Czas edycji: 2014-04-23 o 10:42 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2570 |
Zakorzenienie
|
Takie podejscie zawdzieczam Japonii: tu dzieciom pozwala sie na niemal wszystko, ale jednoczesnie od malego uczy sie, co wolno a czego nie i jak zyc w grupie. Poza tym widze jak duzy wplyw na ksztaltowanie postaw dziecka ma jezyk i jego klarowne komunikaty - tu niestety polski slabo wypada. Co prawda na co dzien mowie tylko po polsku, ale inspiracje czerpie od mam japonskich. Wlasciwie z pierwszego pobytu w Japonii pamietam dwie rzeczy: noszenie dzieci i wychowywanie w pelnej swobodzie, ale bardzo odpowiedzialnych maluchow. Wtedy jeszcze mi dzieci nie w glowie byly, ale juz przyszedl pomysl na siebie jako mame jak najbardziej. |
![]() ![]() |
![]() |
#2571 |
Zakorzenienie
|
Szajka-ponawiam pytanie. Czemu tak ważne jest wpisanie trzydniówki w książeczkę? W karcie nie wystarczy?
#2572 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lub inaczej: gdzie wg ciebie one powinny być? ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2573 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
O jakich granicach mowimy? Zabraniam rzeczy niebezpiecznych, jesli robi balagan - to pozniej razem sprzatamy. Tlumacze na biezaco, ale egzekwowanie przyjdzie z czasem. Dziecinstwo Yae ma od tego, zeby byc wolna i uczyc sie, nie tylko od rodzicow, ale rowniez na wlasnych bledach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2574 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2575 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46138867]a jeśli jedziesz na wakacje gdzieś, to kartę bierzesz ze sobą?
![]() Moze sie myle, ale trzydniowke chyba mozna przejsc wiecej niz raz... |
![]() ![]() |
![]() |
#2576 |
Zakorzenienie
|
Ja teraz stosuję ( z komodą z moimi ciuchami) tłumaczenie i sprzątanie razem, żmudne to jest ale działa - co prawda nie mam bluzek w kostkę poukładanych jak zwykle
![]() ![]() ![]() Szkoda, że nie ma Fewci, ciekawi mnie - nie złośliwie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2577 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2578 |
Konto usunięte
|
Meneq, nie mylisz się - no ale to się tyczy jednak każdej choroby zakaźnej - powinna w książeczkę być wpisana. Ale ok, drugi argument
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2579 | |||
Zakorzenienie
|
Witam sie po swietach
![]() ![]() Swieta spedzilismy u t. Ja jak zwykle lekko glodna, takze tradycja zachowana ![]() ![]() Z TZ juz lepiej, niby zakumal co zrobil nie tak, ale zobaczymy na jak dlugo... Cytat:
Cytat:
![]() Niedospanie? Zly sen? T.mowi, ze "żółtka nie wciągnął" ![]() Nie daje go od razu do zabawek, bo wiem, ze wtedy bedzie jeszcze gorzej. Biore na rece, siedzimy razem przytuleni, glaszcze. Po jakims czasie widze, ze chce juz isc sie bawic i jest ok, bez marudzenia ![]() Cytat:
![]() Takze obstawiam pogrubione. Co do pozwalania/zabraniania - Kuba wlasciwie wchodzi wszedzie tam, gdzie wiem, ze nie zrobi sobie krzywdy albo nie nabalagani tak, ze bede ukladac caly dzien (polka z moimi zapasami kosmetycznymi czy ubraniami ![]() TZ za to widze, ze jest z tych niedotykalskich, co mnie dosc irytuje... A z drugiej strony - jakbym mu tak zabraniala wszystkiego to co mialby robic? Wybaczcie, ze ja tak gledze o tym malym metrazu, ale szalu juz tu dostaje. Jeszcze sie okazalo, ze sa problemy z kredytem :/ TZ 4 lata (!!) temu bral pozyczke w jednym z bankow, wszystko splacil, a wyobrazcie sobie, ze jakas blajzra tego nie odnotowala i on wciaz widnieje u nich jako dluznik!! Oczywiscie zadne wezwania nie przychodzily i on nie mial pojecia o tym. Dopiero teraz wyszlo, kiedy zlozylismy nasz wiosek o kredyt. Wczoraj starł sie z dyrektorka jednego z oddzialow, dzis pojechal z dowodami splaty do glownej siedziby,ojj bedzie goraco. Ja wczoraj bylam zarejestrowac sie w urzedzie pracy, zeby w koncuuu miec ubezpieczenie. Oczywiscie nie da sie zalatwic wszystkiego jednego dnia, bo na zakichane zaswiadczenie o skladkach czeka sie w zusie do 3 tyg ![]() ![]() No nic, z checia poczytam co piszecie o stawianiu granic ![]() Edytowane przez nafiyqa Czas edycji: 2014-04-23 o 11:34 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2580 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46139126]Meneq, nie mylisz się - no ale to się tyczy jednak każdej choroby zakaźnej - powinna w książeczkę być wpisana. Ale ok, drugi argument
![]() A nie wystarczy że rodzic nie wyrazi zgody na podanie leku bo tego i tego dziecko miało trzydniówke?(wiara na słowo ale to rodzic decyduje w końcu). Przecież dużo jest przypadków że rodzic nie idzie z dzieckiem do lekarza bo domyśla się że to 3dniówka i wtedy nigdzie nie jest wpisane że dziecko to przeszło. W takim wypadku co?
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:59.