![]() |
#241 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: boże ciało?
Cytat:
![]() Ale rozumiem, że to może być problem dla rodziców, którzy pracują w piątek (bo raczej w czwartek to wszyscy mają wolne?) i nie mają jak zorganizować opieki nad dzieckiem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
przeciez kazdy znas jest inny a jednoczesnie normalny. to wierzacych powinno sie edukowac w kierunku tolerancji i akceptacji. tez mialam kolezanke ktora nie chozila do kosciola i nigdy w klasie nie miala problemow z tego powodu a byla to moja bliska kolezanka,bylo wiadomo ![]() byc moze trafia na dzieci mądrych rodzicow ,ktorzy nie klepali w domu ozoem jacy to oni bezbożni. moje dziecko jak dotąd a konczy wlasnie druga klase -caly rok szkolny oparty byl nie na edukacji ale na sprawach komuni-moje dziecko nie szlo do komuni i nie bylo z tym zadnych problemow,nigdy tez nie skarzyla sie na dokuczanie w tej kwestii. dopoki bedziemy myslec ew. dokuczaniem dziecku topóty nic sie nie zmieni w glowach ludzi dookoła. jaki przyklad dałabym dziecku posyłając je do komuni czy na religie ? a dokuczac można z kazdego powodu a umiejętne odpieranie zaczepek hartuje charakter . ---------- Dopisano o 14:43 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ---------- Cytat:
nie wiem czy takie zdolne czy to dzieki ciezkiej pracy w poprzednich miesiacach ![]() ale wierz mi ,ze jest cholernym probleme zorganizowac dziecku opiekę na 1 dzien a co dopiero wakacje. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale z tym poszanowaniem sakramentów to u katolików też chyba tak różowo nie ma. Na Wizażu jest milion przykładów, gdy katoliczka sypia regularnie z tż, mieszka z nim, stosuje antykoncepcję, i spowiada się z tego (lub nie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#244 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#245 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Edytowane przez Jeanne90 Czas edycji: 2009-06-12 o 14:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A dzieci trzeba uczyć tolerancji oraz tego, że ktoś inny nie równa się gorszy. Tylko, że niektórym dzieciom nie ma kto tego wytłumaczyć. Bo nawet ludzie dorośli i podobno już dojrzali, sami często kierują się w życiu tylko stereotypami, uogólnieniami i wszystkich innych, uważają za gorszych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A o tym prawie już dawno słyszałam. ---------- Dopisano o 15:28 ---------- Poprzedni post napisano o 15:27 ---------- Cytat:
Ja chyba ministrem edukacji zostanę i przeprowadzę gruntowną reformację, żeby od przedszkola zostały wprowadzone lekcje o tolerancji ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#248 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy." ~Lineage2 & Sigur Ros fan |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jesli to skonfrontowac z tym, co robili alianci w trakcie wojny jesli chodzi o Holokaust (czyli wielkie nic), to masz jeszcze dodatkowa perspektywe, co sie dzialo. Pisanie o nim "papiez Hitlera", to dla mnie osobiscie jak stwierdzenie, ze Sikorski byl prosowiecki, bo podpisal umowe z Majskim po tym jak Sowieci zaatakowali Polske. Pewnie ze czarne owce w taki czy inny sposob rzutuja na wizerunek tej instytucji, ale uwazam ze pisanie przez dzialania danej osoby, ze KK to czy tamto nie ma racji bytu. Co do przeprosin to mam mieszane odczucia - z jednej strony pewnie to i dobrze, z drugiej dla niektorych to swietny pretekst do ataku na kosciol. Ich zasadnosc to jeszcze kolejna kwestia - przeproszenie hurtem za wszystko, co mozna interpretowac jako przepraszanie nawet za najbardziej absurdalne zarzuty. Cytat:
![]() Nie sadze, zeby moja szkola byla wyjatkowa. Cytat:
![]() Cytat:
![]() vNo i najważniejsze. Co by off topu nie było. Nie rozumiem jeszcze jednej rzeczy. Czy to, że autorka wątku wyrażając się dość nieładnie napisała o pochodzie katolickim jest aż takie złe? Czy nie gorsze było to, co działo się z paradą równości, a raczej z reakcją Młodzierzy Wszechpolskiej, Ligą Polskich Rodzin i Obozem Narodowo-Radykalnym.[/QUOTE] Taaa, tyle ze jak ktos powie cos zlego o paradach rownosci, to jest homofobem itd., a gdy ktos obraza katolikow, to ma prawo do swoich pogladow. Cytat:
![]() Bez kitu ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 |
Raczkowanie
|
_____
![]() Edytowane przez Savathus Czas edycji: 2011-03-07 o 19:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#252 |
Zakorzenienie
|
Wyrak, czasem lubię ziewanie w Twoim wykonaniu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Nikt nie ma szans stwierdzić, że nie jestem ochrzczona...a nawet jak wychodzi to w rozmowie, to nigdy nikt mi nic niemiłego na ten temat nie powiedział (a mam znajomych Katolików i Żydów). ![]() ![]()
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy." ~Lineage2 & Sigur Ros fan |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#256 | |
Zakorzenienie
|
Czasem warto sobie mozg dotlenic
![]() Cytat:
![]() ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiem wiem, zdaję sobie z tego sprawę. Chyba nieprzystosowana do życia jestem, bo ja sobie tego nie wyobrażam, jak można skreślić kogoś za wygląd/religię... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#260 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 |
Raczkowanie
|
Myślę, że z tym prześladowaniem to nie do końca tak. Dziś w gimnazjum i liceum (nie wiem jak podstawówka) prawie nie ma szykanowania ateistów. Wręcz przeciwnie- ja jako katoliczka nieraz byłam obrażana czy wyśmiewana przez to, że chodzę do kościoła. A już moi koledzy turlali się ze śmiechu, kiedy nie chciałam zjeść pizzy z mięsem w piątek. Ateizm jest modny. Nastolatki gonią za modą.
Myślę, że w podstawówce może by inaczej, bo dziecko, które się wyróżnia, nie chodzi na religie, może się wydać inne, ale faktycznie, jak to ktoś już powiedział, dzieci znajdą zawsze powód, by znaleźć kozła ofiarnego. A Boże Ciało? ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#262 |
Raczkowanie
|
Tradycja kościoła jest naprawdę długa i sporo jej elementów i symboli które miało sens w jakimś średniowieczu dziś są niezrozumiałe. To wina księży i "religii" w szkołach że nie objaśniają ich wiernym. Jak dla mnie takie procesje mają w sobie coś z uświęcania przestrzeni, wiecie, kiedyś z krzyżami obchodzono pola żeby był urodzaj i by je chronić, a dziś obchodzi się to co mamy, nawet jeśli są to supermarkety
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Kościół chyba wychodzi z założenia, że katolicy od razu wiedzą jak obchodzi się jakieś święto, skąd się wzięło, jaką ma tradycję. A niestety większość katolików nie ma o tym bladego pojęcia. Wielu nie ma też pojęcia o tym co nakazują przykazania, że np. 'Nie zabijaj' nie odnosi się tylko do morderstw, ale też do własnego zdrowia, szanowania przyrody itp. Obecnie ludzie nie zagłębiają się w sens czytanego tekstu, nie analizują. Biorą to co mają podane na tacy. I to ich zaślepia. Niestety. Pisaliście o wierzących - niepraktykujących, a właściwie o tym, że nie ma takiego pojęcia. Przykro mi, ale w większości przypadków Kościół skutecznie zniechęca do siebie wiernych. Znam wiele przykładów - nie tylko z jednego Kościoła, nie tylko z jednego miasta, jak niewłaściwie postępują księża. Napiszecie zaraz, że to nie ksiądz jest ważny tylko Bóg. Ok, ale wszystkimi obrzędami zajmuje się właśnie ksiądz - to on naucza, daje ślub, chrzci, rozgrzesza - nie każdy pragnie patrzeć i uczestniczyć w obłudzie jaką prezentują duchowni. W swoim jak na razie krótkim życiu, spotkałam tylko jednego księdza z powołania - fantastycznego rozmówcę, który potrafił tym co mówi zainteresować i przekonać każdego. Rozumiał zarówno młodzież jaki i starszych. Niestety jest jednym z nielicznych. Właściwie zawsze zastanawiałam się czemu trzeba płacić za każdy obrzęd ('co łaska')? Wydaje mi się, że obowiązkiem księdza jest udzielić ślubu, ochrzcić dziecko, pochować zmarłego, pomodlić się w jakiejś intencji. Czemu za każdą z wymienionych czynności trzeba płacić?
![]() |
![]() |
#264 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nie chce Ci sie przedzierac? Twoja sprawa. Ja przeczytalem to co mialas do napisania i (a) nie twierdzilem nigdzie, ze to jedyna i wylaczna przyczyna krucjat (b) oczywiscie masz racje ze przyczyny byly rozne, tyle ze (a).
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 |
Raczkowanie
|
_____
![]() Edytowane przez Savathus Czas edycji: 2011-03-07 o 19:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#267 | |||||
Zakorzenienie
|
Mnie denerwują spiewy i modły pod moim balkonem. Nie jest to jakos bardzo uciążliwe ale dlaczego muszę słuchać obrzędów obcej mi religii.
Cytat:
Bóg jest jeden. To , ze róznie w niego ludzie wierzą to inna sprawa. Wiara nie musi się wiązac z określoną praktyką religijną. Twoje stwierdzenie , że ktos wierzy " w jakiegoś tam boga" zdradza lekceważenie dla osób , których wiara nie pokrywa się z Twoją, ale to charakterystyczne dla przedstawicieli zorganizowanych systemów religijnych. Poza tym czy nie przyszło Ci do głowy ,że ludzie odchodzą od KK nie dlatego , że nie odpowiadaja mu zasady religijne ale z powodu częstego postępowania wbrew tym zasadom przez tych , ktorzy mają nauczać i dbać o rozwój duchowy swojej religijnej społeczności ? Cytat:
Błogosławieństwo , to poparcie i danie przyzwolenia . A Alois Hudal i inni przedstawiciele KK , robili to, co robili , zazwyczaj z jego przyzwoleniem, głośnym lub cichym. Biskup Hudal nie zostal przecież odsunięty od pelnienia swoich funkcji mimo poparcia dla Hitlera i akceptacji jego zbrodniczej ideologii. Podobno biskupi to następcy apostołów. Na marginesie : Jezus nie tworzył hierarchii wśród swoich apostołów. skąd więc taka hierarchicznośc w KK ? Przedstawiciele KK mają duzo grzechów na sumieniu od stuleci - inkwizycja, swięte wojny , sprawa Galileusza, sprawa tzw. Magdalenek , sprawa wykorzystywanych selsualnie, poddawanych przemocy i zaginionych dzieci w placówkach KK w Irlandii i nie tylko w Irlandii - że wspomne tylko niektóre z róznych okresów Jezeli przywódcy jakiejs organizacji społecznej czy politycznej winni są zbrodniom to za słuszne uważa się zdelegalizowanie tej organizacji , ukaranie jej przywódców i aktywistów. Większośc członków tych organizacji , nikomu nie uczyniła bezpośredniej krzywdy, dawali tylko wyraz poparcia. Dlaczego w stosunku do kościoła nie stosuje się tej samej miary ? Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nadto politycy nie maja się kierować w polityce standartami wytyczonymi przez kościół katolicki , ani żaden inny , tylko prawem , dobrem państwa i ogółu społeczeństwa. Bardzo słuszna uwaga , katolik powinien sam czytać biblię , a religię w szkole najlepiej zlikwidować. Zaoszczędzi się troche pieniędzy z podatków. Przydadzą sie w kryzysie.
Trzeba rozmawiać a nie czekać , aż się ktoś domyśli , co masz w głowie ![]() Edytowane przez ROZ-ter-KA Czas edycji: 2009-06-14 o 11:22 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#268 |
Zakorzenienie
|
Zauwazylam, ze ateistow czesciej przejmują katolicy, niż odwrotnie...
Boze Cialo- swieto to jest mi obojetne, na procesje nie zwracam uwagi zyjmy i dajmy zyc innym...
![]() |
![]() |
#269 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:37.