|
Notka |
|
Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#241 |
Rozeznanie
|
Dot.: Żel lniany - naturalny stylista - zalety i wady
ja mówiłam o stosowaniu siemienia jako maskę
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 |
Raczkowanie
|
Cześć pokręcone dziewuszki
![]() ![]() ![]() Bo tak się zastanawiam czy nie 'przetłuszczy' mi to głowy ![]() Dziękuję z góry za odpowiedź ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Na skalp raczej nie, bo stosuję żel w ramach stylizacji. Jaki sens miałoby w tym przypadku nakładanie żelu na skalp? ![]() Jesli jednak chcesz nakładać żel (w rozsądnych ilościach) na skalp, to myślę, że nie powinien Ci obciążyć włosów. Żel lniany jest stosunkowo lekki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#244 |
Raczkowanie
|
Bo wiesz Gosiu, tak sobie pomyślałam, że gdyby nakładać na skalp to włosy mogłyby się kręcić już od samej skóry a nie dopiero po kilku cm
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#245 |
Rozeznanie
|
to zależy od podatności włosów chociaż ten żel raczej wspomaga kręcenie, u mnie z jego pomocną mogą się kręcić od 4-5 cm długości jakoś, spróbuj jak u Ciebie będzie, tutaj wszystkie dziewczyny eksperymentują
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Stosowanie np. wcierek w skalp ma zapobiegać/redukować wypadanie włosów, przyśpieszyć porost włosów. Z kolei nakładanie olejów - natłuszczać skalp i zmniejszać jego późniejsze przetłuszczanie (także przetłuszczanie się włosów przy skalpie). Można jeszcze na inne sposoby odżywiać skalp - i tu np. kładzenie masek czy żelu lnianego może mieć sens (trzeba by zapytać kogoś bardziej zorientowanego w temacie, czy żel lniany może w rzeczywistości przynieść jakieś korzyści skalpowi). Stylizacja działa jednak inaczej, bo nie przynosi długotrwałych efektów - nakładając żel działa on tylko w czasie, kiedy znajduje się na włosach. Piszę to w celu wyjaśnienia, wiem, że to jeszcze nie odpowiedź na Twoje pytanie. Ja jestem za nakładaniem żelu na długość włosa, nawet od samego skalpu, jeśli Ci się to uda. Ale na skalp jako tak, to nie, bo nie ma to wpływu na stylizację włosów - a nie chodzi Ci przecież o "stylizowanie" skalpu ![]() Przy żelu lnianym to raczej nie grozi, ale żele sklepowe mogłyby jeszcze potencjalnie podrażnić skalp (często zawierają parabeny, zdarza się, że alkohol). Musisz jeszcze pamiętać o jednej rzeczy - rzadko kiedy włosy regularnie kręcą się już od nasady ![]() Jeśli chcesz poczytać więcej na temat tego, jak działają żele, to zobacz do tego artykułu: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...3&postcount=35 Dotyczy on polimerów, ale są tam informacje na temat łańcuchów keratynowych i wiązań oraz działania polimerów filmotwórczych (ale na podobnej zasadzie działa żel lniany) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 |
Mod-Śnieżynka
|
Robiłam trzy podejścia do żelu.
1. Zrobił się mega gęsty - za dużo ziaren - kosz (konstystencja przyprawia mnie o mdłości). 2. Mega gęsty - używam, ale więcej takiego nie chcę. 3. Konstystencja ok, więcej wody, mniej ziaren - w trakcie przelewania do plastikowego opakowania (wiem, trzymacie w szklanych) zwyczajnie plastik się stopił... (gorący przelałam, a kubeczek był kiepskiej jakości). Zdążyłam uratować, ale tylko połowę. Trzymam w szklanym słoiczku. Po żelu włosy bardzo się błyszczą, są miękkie, ale z kręceniem bywa różnie. Muszę zrobić więcej podejść. Używałam dopiero trzy razy. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#248 |
Zakorzenienie
|
To mój pierwszy post na tym forum, więc wypada się przywitać
![]() Mam pytanie, czy któraś z Was odważyła się wetrzeć żel lniany we włosy razem ze skalpem? Ogólnie przymierzam się do żelu lnianego już jakiś czas, tylko nie wiem, czy poczekać aż uporam się z podrażnionym skalpem (niestety baardzo podrażniony), czy wręcz właśnie zaaplikować kurację lnianą na całość ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 |
Wtajemniczenie
|
AjriszMarta - nie ma sie co obawiac, ale tylko w funkcji maski. jako żel do stylizacji nakladam od nasady, ale nie wcieram w skalp.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 |
Wtajemniczenie
|
Ja wcierałam na objętość(swoją drogą raczej jej odbierze niż doda
![]() ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 |
Zakorzenienie
|
Do tego wątku wracam w końcu i ja z podkulonym ogonem
![]() Żel lniany w końcu okazał się dla mnie cudem nad cudami ![]() No cóż...w końcu do trzech razy sztuka, prawda? ![]() Mam tylko problem z jednym...jakiego siemienia bym nie miała- po przecedzeniu przez siteczko zawsze zostają "frafocle" ![]() Ostatnio udało mi się je znacznie ograniczyć poprzez przecedzenie przez gęstą ścierkę. Jednak trochę to męczące jest... Co może być powodem tych frafocli? Kiedyś Eloe podpowiedziała, że być może jest nieoczyszczone i trzeba przepłukać... Jednak to tez nic nie daje... Co to może być?
"Look into my eyes You will see... You know it´s true everything I do I do it for you..." ![]() 27.05.2009r.- najszczęśliwsza kobieta na Ziemi ![]() www.radicalis.fbl.pl - strona mojego najzdolniejszego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#252 |
Raczkowanie
|
Nie wiem, kto wpadł na pomysł nakładania lnianych glutów na włosy, ale ubóstwiam tą osobę . Mam mocny skręt, ale po użyciu tego żelu mam dosłownie loki 4A na całej głowie
![]() A po użyciu maseczki lnianej to już w ogóle ekstaza ![]()
![]() |
#253 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Aczkolwiek maski jeszcze nie robiłam ![]() Robi się tak samo? ![]() ![]() Trzyma a potem spłukuje, tak? Dodaje się jakieś odżywki czy coś w tym stylu? ![]() Jestem zainteresowana ![]()
"Look into my eyes You will see... You know it´s true everything I do I do it for you..." ![]() 27.05.2009r.- najszczęśliwsza kobieta na Ziemi ![]() www.radicalis.fbl.pl - strona mojego najzdolniejszego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 |
Zakorzenienie
|
Dzięki za odpowiedź
![]() Przy okazji - znalazłam przepisy na szampon z żelu lnianego (i kilka innych kuchennych sposobów) klik Zaaplikowałam dzisiaj żel a raczej kleik jako maskę na pół godziny (niecierpliwa), taki jeszcze ciepły (niecierpliwa) + olejek rycynowy, z dokładnym wmasowaniem w skalp. Ciepły glut jest przyjemny strasznie ![]() Wnioski: -farfocle lepiej przecedzić ![]() -skalp zanieść do dermatologa (chociaż glutek przyjemny i nie zaszkodził podrażnił) -włosy są tragiczne ;] ale to akurat dobrze wróży Właśnie nastawiłam żel lniany zgodnie z zaleceniami (o ile starczy mi cierpliwości), jestem ciekawa jak u mnie zadziała ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 |
Raczkowanie
|
Ja kładę po myciu sam żel na łeb, dosyć sporo, a potem głowę w czepek na godzinkę i spłukuję. Nie wiem, czy ten czepek ma sens, jeśli chodzi o odżywienie włosów. Natomiast względy praktyczne na pewno. Jak za pierwszym razem nałożyłam bez czepka, żel zaczął spływać i moja koszulka wyglądała po wszystkim jakby narobiło na mnie stado gołębi
![]()
37 cm of 3c/M/ iii ![]() Edytowane przez Lil Bon Bon Czas edycji: 2010-09-27 o 20:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#256 |
Mod-Śnieżynka
|
Pierwszy raz zużyłam cały żel lniany i nie chce zapeszać, ale jestem nim zachwycona. Co prawda poprawiam jeszcze rossmanowskim żelem, ale to nic
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 |
Rozeznanie
|
u mnie też nic nie robi takich loków jak lniany cudotwórca ale też poprawiam na suche wieczorem lub rano jakiś sklepowy żel, lubię pewne utrwalenie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 |
Zakorzenienie
|
Hej dziewuszki
![]() Nie udało mi się ugotować glutków, cały czas wychodzi taki płyn, ale widzę że też działa ;D Mam włoski względnie proste (mam nadzieję że tylko względnie ;P) z trwałą na samych końcach, z tym płynem z odrobiną ugniatania zrobiły się miłe fale na całości ;D Dzięki temu na weselu wyglądałam jak człowiek przynajmniej do kolacji ![]() Raz wtarłam żel w swędzący skalp - mam leczenie od dermatologa ale czasem nie da się wytrzymać... - żel wtarty pomógł na chwilę ale przetłuścił. Wpływu na "skręt" nie zauważyłam, też mi się wydaje że odżywianie i nawilżanie włosów przy skalpie ma sens, stylizacja niekoniecznie ;P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 |
Rozeznanie
|
Widocznie dajesz za dużo wody/za mało ziarenek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#260 |
Rozeznanie
|
A jakie macie doświadczenia z żelem lnianym w zimie, w suchym powietrzu?
Dobrze się sprawuje, czy puszy?
zakręcona od: 2010-07-30 Moje włosy Dumna fala (klik) Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog ![]() Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 |
Zakorzenienie
|
Stosowała któraś z was lenMIELONY ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 |
Mod-Śnieżynka
|
Tutaj o mielonym
![]() https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=230 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Różnica dotyczy innych żelów - takich sklepowych. Wiosną, latem, wczesną jesienią - są dla mnie zbyt ciężkie. Dlatego też w tym czasie używam tylko żelu lnianego. Natomiast zimą - stosuję i żel lniany, i żele sklepowe, przy czym po większości żeli sklepowych mam mocniejszy skręt niż po żelu lnianym (zamieszczałam dla porównania zdjęcia w Dzienniku). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#264 |
Wtajemniczenie
|
To ja chyba też spróbuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 |
Rozeznanie
|
Bardzo polecam Ci nałożenie na mokre włosy, na odżywkę.
Czyli najpierw odżywka b/s na ociekające włosy, potem odciśnij włosy w gładki materiał i nałóż żel lniany ugniatając - tyle ile się da (tak jak dziewczyny piszą, nie da się nałożyć za dużo ![]() potem znowu poodciskaj włosy i wysusz z dyfuzorem
zakręcona od: 2010-07-30 Moje włosy Dumna fala (klik) Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog ![]() Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 |
Wtajemniczenie
|
Dziękuję
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#267 |
Wtajemniczenie
|
zdecydowanie blizej sliwki
![]() z tym zelem nie da sie przesadzic, wszystko sie wygniata, najwyzej beda bardzo dlugo schly. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#268 |
Raczkowanie
|
zrobiłam dzisiaj swój pierwszy żel
![]()
![]() |
#269 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
jesli dodasz konserwant nie musisz juz zelu trzymac w lodowce ![]() od ok 1,5 mca dodaje konserwant (paraben K) pudeleczko z glucikiem stoi tak gdzie go zostawie, poza tym cieply zel (moim zdaniem ) latwiej nakladac na wlosy |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 |
Wtajemniczenie
|
mysle ze nie musisz, chociaz to swoja droga moze jeszcze bardziej wydluzyc jego przydatnosc
![]() ja dodalam ostatnio 1% phenonipu i stal ponad 3 tygodnie na wannie i nic mu nie bylo. ale z drugiej strony uwazam ze tyle phenonipu to przesada, caly zel mial paskudny zapach mimo dodania olejku eterycznego pomaranczowego. co do koloru to mi z tego samego siemienia wychodza rozne odcienie od lekko zażółconego do brazu i kompletnie nie wiem od czego to zalezy. kolor raczej nie ma wplywu na dzialanie jesli tylko glut jest odpowiednio glutowaty ![]()
Edytowane przez anka.d Czas edycji: 2010-10-24 o 12:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:02.