|
Notka |
|
Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc.
Kiedys juz zaczelam czytac te forum, ale przerwalam bo nie moglam polapac sie z informacjami. Chcialabym na nowo wgryzc sie w zdrowy sposob traktowania wlosow kreconych. Od czego zaczac? Co po kolei przeczytac tutaj na forum? Prosze o rady, bo zupelnie nie wiem od czego zaczac. Zaczynam cos czytac i po chwili przestaje rozumiec, za duzo informacji, za duzo odnosnikow..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc.
Zacznij od
Pigułka - czyli co każda zaKręcona powinna wiedzieć! Później po kolei wybrane z FAQ dla kręconowłosych - zajrzyj, zanim zapytasz Prościej niż jest to objaśnione w tych dwóch linkach się chyba nie da. Następnie chyba można się zabrać za czytanie wątków z serii Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal To chyba najważniejsze punkty edukacji, przynajmniej ja tak zaczynałam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
pigułka - https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=387147
FAQ - https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=404704 jeśli czegoś nie rozumiesz, pytaj tu - wątek pielęgnacyjny - https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=442680 niestety, dla początkujących może to się wydawać przerażające ale nie ma innej drogi, w tych miejscach jest wytłumaczone jak najlepiej i najprościej się dało ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Zawsze możesz zapytać na wątku o pielęgnacji kręciołów, jak coś będzie niejasne. Każda z nas tak zaczynała, każda się w tym wszystkim gubiła, ale nie bój żaby, to da się ogarnąć
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
To tylko na początku tak strasznie wygląda
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny- ja dalej tego nie ogarniam
![]() Umylam juz wlosy szamponem zeby zmyc silikony. Teraz chcialabym wlosy myc odzywka- no i pytanie- jaka odzywka jest najlepsza? Mozecie podac odzywki ktore maja najwieksze wziecie wsrod zakreconych? ( Najlepiej takie ktore mozna kupic w Tesco, Auchanie, Lidlu, Realu). Czy szampon Bialy Jelen z bawełna- to tylko na jakis czas mozna uzywac? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Jak najprościej to będzie tak (na początek
![]() 0. Umyć włosy szamponem z SLS bez silikonów i polyquaternium, aby pozbyć się z włosa tego co nadbudowało się do tego czasu - tylko za pierwszy razem. Potem startuj od pkt. 1 1. Mycie Umyj włosy prostą odżywką do mycia zgodną z CG np. Balsam Mrs Potters aloesowy, Rossman Yung/Isana z olejkiem babasu, Joanna Mak i Bawełna 2. Odżywianie Nałóż odżywkę do spłukiwania zgodną z CG i potrzymaj min. 5 minut np. Garnier Volume Restructure, Garnier Avocado i Karite Albo nałóż maskę (aby bardziej odżywić) zgodną z CG i potrzymaj w cieple min. 30 minut np. Biowax do włosów suchych 3. Płukanie Po spłukaniu odżywki/maski warto zrobić ostatnie płukanie zimną wodą, aby zamknąć łuski włosa. Opcjonalnie może to być woda z dodatkiem octu (1łyżka na litr wody). 4. Zabezpieczenie Nałóż odżywkę bez spłukiwania zgodną z CG np. Joanna z apteczki babuni miód i proteiny mleczne, Mrs Potters aloesowa, Joanna Mak i bawełna, albo któraś z odżywek do spłukiwania [4a. Stylizacja] Opcjonalnie nałóż jakiś produkt do stylizacji zgodny z CG np. Nivea balsam loki i fale, żel Graffiti, żel Rossmann 5. Suszenie Odciśnij włosy w gładki materiał (t-shirt, pieluszka, mikrofibra) zbliżając go otwartą dłonią do głowy i oddalając, tak jak na tym filmie http://www.jessicurl.com/Demo-Videos-p-6.html Dobrze jakbyś pooglądała sobie wszystkie filmy, są pokazane kolejne etapy pielęgnacji Wysusz włosy na powietrzu lub dyfuzorem. *Krok zero masz już za sobą, więc zacznij od kroku 1. **Pisząc, że coś jest zgodne z CG rozumiem, że nie ma silikonów i polyquaternium. ***Listę produktów zgodnych z CG, podzielonych na odżywki do mycia, do spłukiwania (d/s) i bez spłukiwania (b/s) masz TUTAJ (blog malogosia86) To jest najprostsza instrukcja postepowania. Można ją rozszerzać, warto też poszerzyć wiedzę, aby samemu rozpoznawać składniki odżywek i wiedzieć, które są właściwe. Aby wiedzieć więcej musisz poczytać FAQ i Pigułkę nie da się całej wiedzy streścić w jednym poście ![]() Warto też zajrzeć do tego POSTU w wątku pielęgnacyjnym.
zakręcona od: 2010-07-30 Moje włosy Dumna fala (klik) Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog ![]() Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc Edytowane przez Volyova Czas edycji: 2010-10-08 o 12:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Jeśli chcesz myć częściej szamponem - wybierz jakiś delikatny - przykładowe tutaj |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Czy ja dobrze zrozumialam: - najpierw myje wlosy odzywka do splukiwania zgodna z cg np. Rossman Isana z olejkiem babasu - splukuje odzywke, nakładam maske -splukuje maske, nakladam odzywke bez splukiwania bądz produkt do stylizacji? Czy najpier odzywke bez splikiwania a potem produkt do stylizacji? Czy majac tyle produktow na glowie bez splukiwania nie beda te wlosy przetluszczone???? Edytowane przez tutmirlajt Czas edycji: 2010-09-21 o 16:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Te bardziej drażniące szampony to takie, które mają w składzie SLS czy SLES. Natomiast delikatne szampony z reguły opierają się na łagodniejszych substancjach takich, jak Coco Betaine. I jedne i drugie szampony są potrzebne ![]() Do takich właśnie szamponów należy Twój Biały Jeleń. (tutaj znajdziesz jego dokładniejszą analizę) Delikatniejszymi szamponami także domyjesz włosy. Szampony te mogą sobie nie poradzić tylko z trudniej usuwalnymi substancjami (wymieniłam je we wcześniejszymi akapicie, np. z niektórymi silikonami). Jednak bród, łój, pozostałości z żelów czy odżywek, które stosujemy*, zmyją bez problemu ![]() Za to, delikatne szampony nie powinny powodować podrażnienia skalpu. Przede wszystkim jednak nie usuwają one (lub w znacznie mniejszym stopniu niż szampony z SLSem/SLESem) warstwy ochronnej z włosa. Dzięki temu delikatne szampony nie powodują, np. przesuszenia się włosów i można je stosować częściej. * Dlatego ważna jest znajomość składu odzywki, maski, żelu i innych produktów, które nakładamy na włosy. Na podstawie składu możemy określić, czy dany produkt da się zmyć z włosów wodą, delikatnym szamponem czy dopiero "silniejszym" szamponem z SLSem/SLESem. W końcu można myć włosy lekkimi odżywkami - na tym w zasadzie polega metoda CG. Stosujesz tylko te produkty, które da się zmyć wodą/odżywką, czyli produkty do włosów bez silikonów, polyquatów i im podobnych substancji. Należy jednak pamiętać, że na rynku mamy różne szampony z SLSem/SLESem czy też różne "delikatne" szampony. Różnią się one między sobą składem, a więc np. ilością ekstraktów, zawartością olejów, użytymi konserwantami, zawartością protein. W konsekwencji nawet niektóre delikatne szampony mogą podrażniać, a szampony z SLSem/SLESem - być stosunkowo niegroźne dla skalpu ![]() W zrozumieniu składu szamponów (i innych produktów do włosów) pomagają analizy z tego wątku. Pozostaje jeszcze indywidualna tolerancja produktów przez włosy. Innymi słowy, włosy mogą coś lubić lub nie ![]() ![]() Odpowiadając na Twoje pytanie - tak, możesz używać swojego szamponu - tylko powinnaś robić to świadomie, tzn. wiedząc jakie szampon ma zalety, a jakie wady i kiedy się powinno się go stosować. Więcej o stosowaniu szamponów z SLSem czy SLESem (do takich należy Biały Jeleń) napisałam tutaj. W skrócie pielęgnacja włosów kręconych może wyglądać tak: lekka odżywka lub delikatny szampon (mycie włosów)->odzywka do spłukiwania (spłukujesz ją wodą) -> odzywka bez spłukiwania -> żel do włosów (lub inny produkt/produkty do stylizacji włosów) Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Zamiast maski lepiej jest położyć po prostu odzywkę do spłukiwania (chyba, że to o odżywkę Ci chodziło?) Cytat:
Cytat:
- czy Twoje włosy łatwo jest przeciążyć - ile danego produktu nałożysz na włosy - ile w sumie produktów bez spłukiwania zastosujesz Mogę napisać o sowich włosach: łatwo jest je przeciążyć, a po myciu nakładam i nie spłukuję: odzywkę bez spłukiwania (np. Joanna z miodem), dużą kroplę balsamu Nivea do włosów kręconych i 2 łyżki żelu lnianego. Stosują taki zestaw jeszcze nigdy włosy mi się nie przeciążyły. |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Kupiłam pare kosmetyków dzisiaj. Czy moge wyczarować z nich metode omo??
Przepraszam, że znow zakladam watek nowy i nie pytam w tym watku pierwszym ( ale mam wrazenie ze tam nikt juz nie zaglada
![]() Dziś bylam na zakupach i kupilam pare produktow. Chcialabym zaprzestac stosowania zlych szamponow, ktore obciazaja wlosy. Mam wlosy krecone i chcialabym zeby byly one ladne i zdrowe. Chcialabym zaczac stosowac metode OMO- gdyz mam wlosy latwo przetluszczajace sie. Oto produkty jakie zakupilam: - Odżywka Garnier - olejek z awokado i masło karite -Balsam nawilżająco-regenerujący z ekstratem z miodu i proteiny mleczne ( Joanna z apteczki babuni) -Isana -odżywka wygładzająca (Glattungs Spulung mit Babassu Ol) -Maska do włosów Gloria Malwa W domu mam jeszcze ( tutaj będą kosmetyki chyba niezgodne z zasada: - szampon Timotei ( do włosów brąz z henna) - szampon Familijny Pollena-Savona z Rumiankiem Bardzo proszę o zrobienie dla mnie krok po kroku instrukcji co i jak uzywac aby wyszla metoda OMO. Domyslam sie ze nie beda to wszystkie produkty, ale kupilam to co w reke mi wpadlo i to co zapamietalam z tych produktow o ktorych gdzies tutaj czytalam. Czy w ogole.. da sie z tym produktow wyczarowac metode omo czy musze cos jeszcze dokupic? Z gory jestem bardzo wdzieczna za wszelkie porady. - Edytowane przez tutmirlajt Czas edycji: 2010-09-24 o 20:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Dot.: Kupiłam pare kosmetyków dzisiaj. Z których moge wyczarować metode omo??
Wszystko na temat OMO jest w tym poście.
W pierwszym wątku dziewczyny tez już odpowiedziały co i jak robić. A skoro nadal nie ogarniasz, to poleć najprościej, jak można - gęsta odżywka, szampon na skalp, a piana spłuwa po włosach, płuczemy, rzadsza odżywka. Ot i cała filozofia.
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Chyba jednak poczekam na kogos bardziej kolezenskiego, kto normalnie odpisze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Od siebie mogę tylko dodać (zgodnie z postem z FAQ n/t OMO): 1) Odżywkowanie - odżywka Yung z Babassu 2) Mycie - Pollena z rumiankiem - ewentualnie, bo lepszy byłby delikatniejszy szampon, np. Hipp lub Babydream. 3) Odżywkowanie - Garnier lub maska Gloria. 4) Na koniec jako odżywka bez spłukiwania - Joanna z apteczki babuni. Tak możesz wykorzystać te produkty, które masz. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania - najlepiej pytaj o konkretne rzeczy. Pamiętaj, że ogólne zasady zostały naprawdę dobrze opisane w FAQ. Dla nas to jest trochę męczące, kiedy to samo musimy pisać po raz kolejny ![]() Dobrze, że pytasz o konkretne produkty, ale mogłabyś wykazać troszkę więcej własnej inicjatywy i sama zaproponować sposób ich użycia. Na pewno byśmy Ci odpowiedziały, czy idziesz w dobrym kierunku i ewentualnie, co można zmienić ![]() W każdym razie, powodzenia w pielęgnacji włosów ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
dziewczyny ja tez nie ograniam
![]() jeżeli chodzi o punkt 0 żeby rozpocząć - myje włosy tym szamponem z sls ale bez silikonów i co potem? jaka odzywka?? następnie: OMO może być np. -odżywka na wlosy isana z babassu -na skalp szampon babydream spłukuje i na całą długość znowu maska np. gloria i splukuje i...tyle? czy znowu jeszcze jakas odzywka do splukiwania ??
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Po umyciu szamponem z SLSem jak najbardziej powinnaś nałożyć odżywkę ![]() Odnośnie OMO Pierwsze "O" to nakładanie odzywki w celu umycia nią włosów (po prostu nakładasz odzywkę na długość włosów). Musi to być odżywka, która nadaje się do mycia włosów. (Isana z Babassu) "M" to nałożenie szamponu na skórę głowy. Nie ma potrzeby,aby to był szampon z SLSem (szamponu z SLSem użyłaś wcześniej - podczas "normalnego"mycia włosów; jeśli umyłaś już włosy szamponem z SLSem w celu oczyszczenia ich z silikonów, to tego samego dnia już nie stosujesz OMO - nie ma takiej potrzeby, bo włosy są już przecież umyte; OMO zastępuje dotychczasowe mycie szamponem; wykonujesz je wtedy, kiedy zazwyczaj umyłabyś włosy). Do "M" najlepiej jest stosować jeden z delikatniejszych szamponów (bez SLSu). Jeśli akurat nie masz takiego szamponu w domu, a chcesz wykonać OMO to okazjonalnie możesz użyć szamponu z SLSem. Jednak regularne stosowanie szamponu z SLSem do OMO nie jest wskazane (może wysuszać włosy i podrażniać skalp). (Babydream) W tym miejscu całość spłukujesz z włosów, czyli spłukujesz szampon ze skóry głowy i odżywkę z włosów. Drugie "O" to odżywka do spłukiwania lub maska położona na (tylko!) włosy. Spłukujesz ją i potem możesz nałożyć odżywkę bez spłukiwania. Drugie "O" to jest to po prostu nakładanie odzywki do spłukiwania. Robi się to po każdym myciu szamponem czy odżywką i do tej pory też pewnie to robiłaś po umyciu włosów (tylko innymi produktami) ![]() (Maska Gloria) Na tym Twoja pielęgnacja włosów może się skończyć ![]() Jeśli jednak chcesz, to (najlepiej przed suszeniem) możesz nałożyć jeszcze produkty do stylizacji włosów (pomogą wydobyć i utrwalić skręt). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Rozumiem że: najpierw myjemy włosy lekką odzywką lub delikatnym szamponem następnie... no właśnie co później ? *czy włosy spłukujemy normalnie wodą? *czy na to co już mamy na głowie nakładamy odżywkę do spłukiwania ? trzymamy kilka minut... potem znów spłukujemy wodą (tutaj przeczytałam że najlepiej chłodną)? i ostatecznie nakładamy na np cieknące włosy odzywkę bez spłukiwania i coś do stylizacji? i wtedy delikatnie odciskamy włosy i czekamy aż wyschną? proszę o odpowiedz czy to jest poprawne mycie? Ile razy płukamy włosy? i gdzie dokładnie to następuję? Z góry serdecznie dziękuje i pozdrawiam wszystkie zakręcone ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Proszę o radę.
Długo czytałam to forum ale niestety nie mogę odnaleźć tej konkretnej informacji ( możliwe że źle szukałam, więc z góry przepraszam) Chodzi mi dokładnie o to w którym momencie po określonych produktach płuczemy włosy wodą? rozumiem że : Najpierw myjemy włosy lekka odzywką lub delikatnym szamponem.,, następnie... no właśnie co później ? * płuczemy włosy wodą? czy? *bez spłukiwania wodą na to wszystko nakładamy odżywkę do spłukiwania? Możemy ją potrzymam kilka minut i spłukujemy (wyczytałam żeby najlepiej zrobić to chłodną wodą) Później na ociekające włosy możemy nałożyć odżywkę bez spłukiwania i np coś do stylizacji. Następnie delikatnie odciskamy włosy w bawełniany podkoszulek lub coś podobnego i czekamy aż wyschną. Nie wiem czy ja to wszystko dobrze zrozumiałam. Dlatego głownie chodzi mi o to płukanie wodą? Kiedy dokładnie? Będę wdzięczna za wszelkie informacje. serdecznie pozdrawiam zakręcone ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dopiero później odżywka ds i reszta: płukanka, odzywka bs i stylizatory. Edytowane przez pussynka Czas edycji: 2012-02-22 o 18:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Teraz już wszystko jasne. Dziękuje wam ogromnie!
![]() mam nadzieję że ta metoda spodoba się moim włosom i za niedługo będą się pięknie kręcić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:49.