![]() |
#241 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Lubelskie Panny Młode 2013
Cytat:
![]() U mnie też spotkanie rodziców odbędzie się po naszych "prywatnych" zaręczynach, pewnie już część rzeczy bedzie juz przez nas porezerwowowana. Na pewno nikt nie będzie ponownie prosil o moja rękę, chodzi o to żeby ludzie którzy za chwilę będą prawie rodziną mieli okazję się poznać, pogadać itp. Podejrzewam że nawet kwestie finansowe nie bedą poruszane z wyliczeniem ile kto "wyklada". każde z rodziców zaraz po naszych zareczynach zaoferowało że nas wspomogą w organizacji ślubu i to nam wystarczy. Edytowane przez biala17a Czas edycji: 2012-01-07 o 12:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#242 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() myślę, że w czasie ślubu i wesela w wielu rodzinach jest więcej przykładów podobnych zachowań: mnie np nurtuje kwestia błogosławieństwa rodziców przed ślubem, które (nie chcąc nikogo urazić) w wielu rodzinach jest tylko odstawioną szopką: młodzi na kolanach i mamy, babcie i ciotki wymachujące nad nimi krzyżem. Ja wolałabym z tego zrezygnować biorąc pod uwagę wiele czynników np fakt że mama TŻa nie jest wierząca i nie chodzi do kościoła... Jak więc ma nas pobłogosławić? Choć życzy nam jak najlepiej to taki teatrzyk będzie śmieszny i sztuczny. Słyszałam też że czasem na błogosławieństwie są rodzice chrzestni a tych nie będzie ze strony TŻ a mój ojciec chrzestny jest ostatnią osobą, która powinna kogokolwiek błogosławić.. z drugiej strony jak to będzie wyglądało jeśli moi rodzice nas pobłogosławią a jego mama nie? Nie wiem jak to rozwiążemy bo moi rodzice nie wyobrażają sobie braku błogosławieństwa przed ślubem (wiem, bo była na ten temat dyskusja rok temu na ślubie kuzynki, gdzie z podobnych przyczyn błogosławieństwa nie było). Ma któraś z Was podobny problem? Zastanawiałyście się nad tym? Edytowane przez Jolie Perle Rare Czas edycji: 2012-01-07 o 12:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#243 | |
Zakorzenienie
|
Chodziło o kwestie finansowe dotyczące wesela. My sami woleliśmy żeby rodzice sami o tym porozmawiali i wspólnie określili np. do ilu są w stanie zapłacić za osobe na weselu. Może to też kwestia tego, że mamy z Tżtem inny status rodzinny i dla mnie i moich rodziców ważne było takie spotkanie jeszcze przed rezerwacjami żeby nikomu później nie było przykro. A poza tym co by było, gdybyśmy zarezerwowali salę, której razem z rodzicami nie bylibyśmy w stanie sfinansować? I "sprzedawaniem" nie nazwałabym rozmowy rodziców o kosztach wesela!
A z tymi zaręczynami, to ja juz się w najbliższej rodzinie spotkałam z takimi szopkami jak ponowne proszenie o ręke, stąd też moja irytacja co do tego. ---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:38 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#244 | |
Raczkowanie
|
Ojejku jaka dyskusja prawie,że burzliwa wynikła z tych zaręczyn
![]() ---------- Dopisano o 14:59 ---------- Poprzedni post napisano o 14:56 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#245 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#246 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#247 |
Zadomowienie
|
u mnie po zaręczynach poszliśmy do moich dziadków i im powiedzieliśmy, że się zaręczyliśmy ( do dziadkow bo mnie wychowali praktycznie) dziadkowie dostali kwiaty i wino ale nie było klękania czy coś... a do mojej mamy zadzwoniliśmy tego samego dnia wieczorem... co do ustaleń... zaręczyny były we wrześniu więc nie trzeba było rezerwować tak od razu więc spotkanie nie było konieczne... jak dla mnie to nadal nie jest ale mama M. nie chcę sie zgodzić na rezerwowanie sali dopóki moja wprost jej nie powie, że sie zgadza..
a odbiegając od tematu postanowiłam z mama M. już teraz kupować część rzeczy ![]() moim zdaniem takie rzeczy mogą leżeć a później nie będzie trzeba wszystkiego na raz kupować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#248 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#249 |
Wtajemniczenie
|
Oj, aż się boję pisać o tych zaręczynach po takiej dyskusji
![]() Zaręczyny były piękne. Mój ukochany pięknie mówił ale z nerwów nie pamiętam co ![]() ![]() A wyglądało to tak, że mój kochany przyjechał z rodzicami i siostrą. Wręczył mojej mamie bukiet, mi też (taki ogromny!) a tatusiowi holenderski likier. Jego rodzice dali też wino. Wódkę kupili moi. Zjedliśmy zupkę i zanim zrobiło się drugie danie mój luby wstał, wzniósł toast i pięknymi słowami oznajmił, że bardzo mnie kocha itd. Idąc za tradycją i prośbą moich rodziców zapytał ich dla formalności czy się zgadzają i wtedy uklęknął przede mną. Jak już się zgodziłam posypały się uściski, życzenia i trochę łez. Potem siedzieliśmy, było parę toastów, gadaliśmy i było naprawdę super. Nasi rodzice przeszli od razu na 'ty' i potem się tak rozgadali, że zapomnieli o nas. Więc siedzieliśmy, uśmiechaliśmy się do siebie i oglądaliśmy pierścionek na moim palcu. Muszę powiedzieć, że nie wiedziałam, że mój narzeczony wybierze coś tak pięknego. Zaraz pyknę fotkę i wstawię ![]() Uff, ale się rozpisałam ![]()
#250 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() My najpierw zaręczyliśmy się "prywatnie". Oboje chcieliśmy żeby ten moment był tylko nasz. I tak też było. Ale żeby rodzice nie czuli się poszkodowani, tż wpadł z kwiatami i whisky i rodzice byli przeszczęśliwi (wiedzieli wcześniej już o zaręczynach), że ich też wzięliśmy pod uwagę. Bardzo się cieszyli z tego małego momentu dla nich. Co do błogosławieństwa- dla mnie ma ono w zasadzie zerowe znaczenie (kiepska ze mnie tradycjonalistka), ale dla naszych rodziców ma, więc będzie. Nie chcę żeby poczuli się odrzuceni czy pominięci, oni też się liczą ![]() ![]()
![]() |
#251 |
Wtajemniczenie
|
Oto obiecane zdjęcia
![]() ![]()
#252 |
Zadomowienie
|
#253 |
Wtajemniczenie
|
#254 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gratuluję! ![]() Widać nie było warto się stresować! Teraz pomyśl co bedzie na ślubie? Ja już na samą myśl mam dreszcze... ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#255 |
Zadomowienie
|
gratuluję
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#256 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Nooo dokładnie, ten ślubny stres to yhhh brrr! ostatnio byliśmy na weselu kuzynki i przechodziła koło nas w kościele to tak jej się strasznie ręce trzęsły, że się cały bukiet telepał ![]()
![]() |
#257 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W najbliższą sobotę idziemy na ślub i wesele i jakoś tak mi dziwnie! Rodzeństwo Tżta się śmieje, żebyśmy dobrze się przyglądali co i jak się robi... Coś zaczynam popadać w jakąś paranoje. A jeszcze żeby było śmieszniej w 2013 roku mamy razem z naszym 4 wesela i nasze jest pierwsze, więc tylko teraz mamy okazję do podejrzenia zwyczajów i tradycji! ![]() A tak z innej beczki, ktoś coś nowego załatwił, czy wszystkie stoimy w miejscu z przygotowaniami? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#258 |
Wtajemniczenie
|
Na razie się ślubem nie stresuje bo staram się o tym nie myśleć
![]() ![]()
#259 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#260 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Iemand - bardzo ładny pierścionek (choć oczywiście i tak uważam, że mój jest najpiękniejszy ![]() Edytowane przez Jolie Perle Rare Czas edycji: 2012-01-08 o 13:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#261 |
Zadomowienie
|
ja do sesji też zawsze podchodziłam spokojnie
![]() ![]() ale tą pracę niedługo zmieniam, nie wytrzymam tam dłużej niż 6mcy, tylko do końca studiów ![]()
#262 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja się samą sesją nie stresuje. Denerwuje mnie tylko to, że muszę się uczyć a wcale mi się nie chce ![]()
![]() |
#263 |
Raczkowanie
|
Z lekkim opóźnieniem, ale ja również gratuluję ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#264 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() I tak ogólnie dziękuję wszystkim i za trzymanie kciuków i za gratulacje ![]() ![]()
![]() |
#265 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#266 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
O widzisz, a ja nie lubię białego złota ![]()
![]() |
#267 |
Raczkowanie
|
Ja będę miała problem z tego powodu, bo pierścionek mam z biłego, ale nie wyobrażam sobie obrączki innej niż z żółtego, ale nijak to nie pasuje jedno takie drugie takie, myślałam o łączonym, ale jeszcze nie widziałam takiej która by mi się spodobała;/
|
![]() ![]() |
![]() |
#268 |
Zadomowienie
|
Ja też mam z białego złota
![]() ![]() a obrączki będziemy mieć z tytanu, tak dla odmiany ![]()
#269 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#270 |
Zakorzenienie
|
Dobry wieczór
![]() gratuluję koleżance pierścionką. Śliczny! My już mamy zespół! Został jeszcze fotograf ewentualnie kamerzysta i pozostaje czekanie.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:15.