|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Kolejna część naszego mamusiowego wątku dobiega końca, zapraszam wiec do głosowania | |||
| Raczkuję coraz szybciej, mam zęby takie ostre, mamusiu popatrz tylko, jak ja cudownie rosnę. |
|
4 | 6,90% |
| Raczkuję i siadam, i zęby mam dwa i z nimi wyruszam na podbój świata! |
|
1 | 1,72% |
| Mam trzy zęby, chodze raczkiem, jestem dużym niemowlaczkiem. |
|
8 | 13,79% |
| U boku swej mamy, lecz już na czworakach, wyruszyć zamierzam na podbój Wszechświata. |
|
6 | 10,34% |
| Glutenu jedzenie i próby stawania to naszych bobasów codzienne zmagania. |
|
1 | 1,72% |
| Już za chwilę, za troszeczkę, zdmuchną dzieci na torciku pierwszą świeczkę. |
|
11 | 18,97% |
| Raczkowanie nam nie straszne, czekaj mamo jak ja chodzić zacznę! |
|
1 | 1,72% |
| Bose stópki, gołe główki i nie straszne nam docinki pani staruszki |
|
1 | 1,72% |
| Roczki świętujemy, mamy na krok nie odstępujemy-zębami gryziemy, w świat sami niedługo pójdziemy |
|
0 | 0% |
| Pierwsze piegi na małych noskach, ach jakże słoneczna jest ta wiosna |
|
1 | 1,72% |
| Codziennie nowe powody do dumy, letnie bobasy i ich mamy-kuny |
|
11 | 18,97% |
| Mamo,mamo Ja już stoję i niczego się nie boję |
|
8 | 13,79% |
| Mam już ząbki, stoję ładnie i biorę to co popadnie. |
|
2 | 3,45% |
| Ząbki dają się we znaki, bo my fajne wakacyjne dzieciaki. |
|
0 | 0% |
| Żegnam zimę, witam wiosnę bo Ja szybko przecież rosnę. |
|
3 | 5,17% |
| Głosujący: 58. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#241 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: W końcu wiosna wyczekana - cieszy się każdy bobas i jego mama. Mamusie VII - VI
Cytat:
![]() już różne wyszukiwałam (w internecie), zmywalne tommee tippee itp a spiworek mieliśmy taki niebieski z małpką, ale szybko otworki w rączkach zrobiły się ciasne, długość była ok, ale rączki miały ciasno Cytat:
jednak na plecy obraca się rzadko - zwykle na brzuszku właśnie leżykurcze ściełam sobie skórke z palca nożem, jakoś tak bezmyslnie chleb kroiłam... boli, coś czuję że bez opatrunku się nie obędzie
|
|
#242 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: W końcu wiosna wyczekana - cieszy się każdy bobas i jego mama. Mamusie VII - VI
Cytat:
jeszcze mi tylko Madziaranew brakuje, widzialam ja dzis na pasku. Jutro chyba do niej sms - ka napisze (dzis mialam to zrobic ale jakos czasu zabraklo) a pomylka kazdemu sie moze zdarzyc. Ja, swoja droga, wiekszosc juz z Was pamietam (nawet z imienia) i kojarze imiona dzieci i nie musze sie zastanawiac czy ona ma chlopca czy dziewczynke i jak ma na imie. Wiem jak mamad1 ma na imie Edytowane przez Stronczek27 Czas edycji: 2012-03-20 o 23:02 |
|
|
|
|
#243 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
U nas mimo szczelnych rolet słońce się przebija (okna od wschodu) i dziecko mi się budzi o 5.30. Jak ją nakarmię to 30 minut zajmuje mi przekonanie jej, że dla mamusi jest noc i trzeba spać. Gdzie te piękne czasy, kiedy spałyśmy do 10? 2. Już go sobie wyobraziłam z tą marchewką. ![]() 3. ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Masz pięknego, zdrowego synka Za wizytę mocno trzymam kciuki. ![]() Cytat:
![]() A tak serio, to czemu nie chcesz podawać kaszki?
|
||||
|
|
|
#244 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dzięki za przepis Co do tego, że jasiowi pół wyjadłaś, to się wcale nie dziwię. Jak daję Tymciowi te jabłuszka słoiczkowe to za każdym razem sobie myślę, że mógłby nie zjeść do końca, to ja sobie dokończę Ale ostatnio płonne moje nadzieje, bo wyjada do czysta i patrzy, czy więcej nie ma Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#245 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
no to jutro karmienie "na leżaka"![]() Cytat:
![]() .... oczywiście dla Heleny ![]() każcie mi iść już spać, bo znowu jak zombie będę rano wyglądać |
|||
|
|
|
#246 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A teraz - zjadłabym go w całości, a te stópki w pierwszej kolejności ![]() 2. No bo nie potrafię zrozumieć co - poza zapełnieniem brzuszka - one mają dać Wiem, że są wzbogacane żelazem i tylko dlatego się zastanawiam... I tak sobie tkwię w zawieszeniu ze swoim dylematem ![]() ---------- Dopisano o 23:09 ---------- Poprzedni post napisano o 23:08 ---------- Tylko nie doprecyzowałam - u nas jest to leżenie na brzuszku, kiedy on sie wspiera na łapkach. Na plecach to bym się bała że się zakrztusi. Zresztą on ana plecach nie uleży dłużej niż 10 sekund
|
|
#247 |
|
Wtajemniczenie
|
Piwnooka spaćććć .... ino myk
|
|
|
|
#248 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
leżącą na plecach to bym się chyba bała, żeby się nie zakrztusiła.---------- Dopisano o 23:22 ---------- Poprzedni post napisano o 23:15 ---------- dobrej nocki wszystkim życzę (dzięki Stronczek |
|
|
|
|
#249 |
|
Raczkowanie
|
Pamiętacie mnie jeszcze? W związku z pracą mam bardzo mało czasu na wizaż. Ale czytam Was prawie codziennie, tylko siły brak na pisanie. W pracy tak sobie..ale nie chcę smęcic Od kilku dni jedyny plus to to, że chyba w końcu trafiłam na naprawdę kompetentną pediatrę! Zmieniłam przychodnie i jestem bardzo zadowolona. Asia dostała Nutramigen ze względu na dużą ilośc śluzu w kupie, czerwone policzki i łuki brwiowe oraz histeryczny płacz po od 1,5-2godzin po posiłku. Teraz po Nutamigenie jest o niebo lepiej. A co najważniejsze- moja mała kruszynka się w końcu nie męczy ! ---------- Dopisano o 23:34 ---------- Poprzedni post napisano o 23:29 ---------- Właśnie! W związku z kaszkami ! Asik nie toleruje kaszek. Próbowałam kilka rodzajów, ale widzę, że jej staje w gardle, rośnie w buzi, wyraźnie nie smakuje ( a ogólnie jest to u niej dziwne, bo poza kaszkami je wszystko), więc doszłam do wniosku, że nie będę jej zmuszac. Zapytałam lekarza, czy te kaszki są jakoś szczególnie ważne w żywieniu dziecka, bo nie chcę Asi dawac tego, jeżeli ona nie chce- powiedziała, że są w kaszkach witaminy z grupy b i costam jeszcze, ale nic czego nie da się zastąpic.
|
#250 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Myślałam o Tobie kilka razy, ale nie pisałam, bo nie wiedziałam, czy się np. do nas nie zniechęciłaś i nie zniknęłaś na dobre ![]() Fajnie, że ktoś wreszcie pomógł Wam na brzuszkowe sprawy Dobrze, że piszesz o tych kaszkach, ze nie są konieczne. Tylko właśnie trzeba by mądrze zastąpić czymś te witaminy i żelazo. I nie wiem czym No bo wiem, że B są w rybach, jajkach, chyba w ziemniakach, a żelazo to gł. czerwone mięso, wątróbka czy szpinak/fasola/orzechy. Czyli takie rzeczy, których się dzieciom na co dzień nie podaje. Trzeba chyba przysiąść i poczytać...
|
|
#251 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Oj nie.. Nie ma mowy o zniechęceniu się! Zawsze jak jadę do domu po pracy, wiem, że Asia już śpi to myślę sobie, że wejdę do domu, pójdę pod prysznic, włączę wizaż i wreszcie się odprężę. ![]() Nowego kierownika nie ma. A była kierowniczka sieje zamęt nadal. Ale problem jest w tym ( ostatnio się dowiedziałam z wiarygodnego źródła), że ona jest po prostu wiecznie na haju( ) dlatego wymyśla takie niestworzone historie!---------- Dopisano o 00:14 ---------- Poprzedni post napisano o 00:11 ---------- Mało tego. (Może się nie zgorszycie ) Jakiś czas temu pokłóciła się z drugim kierownikiem. Kłócili się i kłócili (oczywiście przez to, że ona zawaliła) w końcu już nie miała żadnego argumentu, a że kłóciła się z mężczyzną to zapytała "a będzie zgoda jak ci zrobię loda?" Facet był tak wkurzony, że tak ostro je odpowiedział, że szok. Bella- ślicznotki
|
|
#252 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I nikt z jej przełożonych o tym nie wie? Jakiś właściciel? No bo rozumiem, że antypatia pracowników do niej nie musi być argumentem, ale że na haju, to już kogoś chyba powinno obejść Jakaś menelka niezła, a nie kierowniczka ![]() A powiedz, kto tak ładnie sobie radzi z Asią, jak Ty późno wracasz? TŻ?
|
|
#253 |
|
Zakorzenienie
|
![]() ![]() pstryk światło zapalone![]() nic dodać nic ująć
|
|
|
|
#254 |
|
Zadomowienie
|
My też się witamy! Akurat wstaliśmy, kiedy Brunetka już posta pisała
|
|
|
|
#255 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#256 |
|
Zadomowienie
|
Madziulka angielska służba zdrowia ciągle mnie zadziwia
![]() Brumek ja się spotkałąm z opinią, że kaszki to tak na podtuczenie dzieci trochę. za Tymkowe jedzenie! Gratuluję udanych zakupów! Może i ja się przekonam to tej ikei![]() Rysiki ale numer z tej kierowniczki ![]() Aania oby obyło się bez komplikacji!Moje dziecko też nie umie zrezygnować z UU. Mam wrażenie, że dla niego wszystko poza UU to taka przekąska-zabawa. Jak jest już bardzo głodny, to otwiera buzie i mówi "amamam" (przy okazji mówi "mama" ), ale wtedy tylko cyc wchodzi w rachubę.Czy ktoś mi wyjaśni, dlaczego on wstaje tak wcześnie niby-wyspany, a po pół godzinie zaczyna jęczeć i być spiacy? Brunetka dlaczego się nie kładłaś? Edytowane przez mamad1 Czas edycji: 2012-03-21 o 06:50 |
|
|
|
#257 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
dzien dobry
![]() Sara, wszystkiego najlepszego! Cytat:
![]() a za drugie dziękuję ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Takie rzucenie jest nawet przyjemne ![]() fajnie że się przekonuje powoli do jedzenia ![]() Cytat:
![]() Cytat:
2 - ![]() 3 - na szczęście można, tylko muszę zmieniać opatrunek. Bo jeden na środku pleców, drugi na dekolcie. Więc bez prysznica byłoby ciężko, mógłby mnie mąż w weekend nie poznać ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
ale to tylko moja opinia ![]()
|
|
|
#258 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i obudził się tylko 3 razy a co to za nocne wolontaryjne dyżury? ![]() dzień dobry wszystkim ![]() jako że sie w miarę wyspałam, to i humor mam lepszy. co za szczęście ![]() ![]() ![]() ![]() Madziulka - no taka słuzba zdrowia tutaj. Oni tu nigdy problemu nie widzą. dlatego tez chodze prywatnie do polskiego pediatry raz na 3 miesiące. teraz w maju bedę w Polsce więc skorzystam z tej tańszej opcji. ile w ogóle kosztuje wizyta u pediatry w Polsce. ok. 80zl?
|
|
|
|
|
#259 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień doberek.
My znowu wstaliśmy o 6tej. Czyli Monia niestety miałaś rację. Przestawienie czas nie pozwoli pospać mi aż do 7.30. Dominik się przestawia razem z czasem Sara Patikowa Kawa wypita, śniadanie zjedzone, idę prostować włosy. No to jak jest z tą zupą? Robicie papki czy taką bardziej wodnistą z kawałkami? Bo nie wiem jak Dominikowi przygotować, a myślałam żeby już nie mrozić, tylko robić na bieżąco. Nikt mi nie odpisał . F O C H
|
#260 |
|
Zakorzenienie
|
w zyciu nie nadrobie
![]() w ogóle to czesc Co do kaszek ja mam w domu zdrowy brzuszek ze śliwką Nestle i jaglanke z babydream - obie nie mają cukru. Oczywiście wolałabym jej dawać zwykłe (i gotuje np. do obiadku), ale Agatula na śniadanko je kaszke łyżeczką (tzn. jadła bo teraz przechodzimy łyżeczkowy bunt), a zamiast stać przy kuchni i gotować zwykłą kasze wole z Agatulą poleżeć. Mam w domu nienapoczętą 3 ziarna z BD skład: skład: mąka z pełnego przemiału: ( ryżowa 61,5%, gryczana, kukurydziana 15,4%, jaglana 7,7%), witamina B1 Ale wiem, ze mamy mielą w młynku zwykłe kaszki na pyłek. Ide zaraz do moich przedszkolaczków. Jeszcze tylko 4 dni
|
|
|
|
#261 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() miłego dnia!
|
|
|
#262 | ||||
|
Zakorzenienie
|
że co??
a mąż wie? ![]() Cytat:
Cytat:
tylko sie turl ajak szalona i obraca, no i wokół własnej osi na łapkach się obraca. Cytat:
Brumek matka wariatka, ale taka zdrowa wariatka ![]() Ja też uwielbiam zapach niemowlaka, coś nie do podrobienia. Cytat:
a ten tekst -- Hej. Macierzyństwo mnie przerosło dzisiejszej nocy. Chcę spać!Od 12 wstawała co godzinę albo częściej, i ostatecznie o 5.50 wake up ostatecznie. Do mycia miałam 4 butelki po nocy ![]() Nic dziwnego że wieczorami padam o 20 spać jak dzieć mi w nocy daje czadu. A tyle fajnych rzeczy bym porobiła.. Dzisiaj mamy wizytę u ortopedy. Wiecie o co proszę ![]() Katar nieco mniejszy. Ania, Jaciee
|
|
#263 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Aż tak źle?
Cytat:
![]() Pobicie wujka A co do słoneczka, to jednak u nas parasolka będzie używana. Cytat:
Cytat:
i dla mamusi też ![]() Cytat:
nie dobrze ![]() Cytat:
Pluszowa marchewka w małych rączkach Tymka A co do rolet-to juz testowaliście? My mamy właśnie takie mało przepuszczajace światło, ale trochę przepuszczają- granatowe i zauwazyłam, że jak julcię przeprowadziliśmy do Jej pokoju, to dużo wcześniej się budziła( nie zasłoniłam u niej wszystkich rolet), a u nas w sypialni zawsze były zasłonięte. Cytat:
a śliniaczki super Cytat:
Dzień Dobry. Wczoraj Julcia dostała całą siatkę ubranek-takich na roczek |
|||||||
|
|
|
#264 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry!
Jeśli chodzi o kaszki to szczerze mówiąc wolałabym dać małemu jaglankę, ale zrobiłam mu kiedyś i nawet nie tknął. Pewnie przyzwyczaił się do tych z babydreama. Teraz mu daję biszkoptową. Ale muszę ponarzekać na niego, strasznie jest marudny dawno taki nie był. Padam na pysk przy tym moim rozrabiaku ostatnimi dniami.Póki co nie odniosę się do nikogo, bo śpię na siedząco. Oczywista pobudka 5. 30.
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
|
|
|
#265 |
|
Zadomowienie
|
dzień dobry
![]() słoneczko tak łądnie świeciło a teraz widzę że jakieś zamglone u nas noc przespana, jak zwykle ![]() paluch mnie boli a tu porządki wiosenne trzeba robić... nic dzisiaj dam sobie luzy ja daje kaszki na noc, tak już od jakiegoś czasu, różne, te smakowe nestle też, co kilka dni podaję też kaszki/deserki słoiczkowe na dobranoc z hipp - w ostatnich dniach testowaliśmy smak z czekoladą - miałam obawy jaki będzie skutek, ale nic a nic się nie działo po niej (czekolada gorzka - próbowałam) niektóre kaszki sa słodzone, to fakt, od kiedy je jemy, dziecko zasypia mi ok 20 a nie jak wcześniej o 23-24 nie widzę by tył, wagę ma w normie lub trochę poniżej tak to u nas wygląda ![]() miłego dnia ---------- Dopisano o 08:54 ---------- Poprzedni post napisano o 08:48 ---------- za wizytę Sary
|
#266 |
|
Zakorzenienie
|
![]() no to razem wstałyśmy ja budzik mam na 5:50, ale własnie o 5:30 Julcia MUSIAŁA się przytulić do mamusi przed pracą , ale jeszcze przed dzwonieniem budzika zdążyłam Ją odłożyć uśpioną do łóżeczka![]() okres mi się spóźnia 6dzień
|
|
|
|
#267 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() My nie śpimy ![]() Cytat:
Dawid juz jeździ w nowym foteliku? Cytat:
Takiej malutkiej.Cytat:
![]() Ja tez bardzo dziwne rzeczy robię od kąd jestem matka A dieta to taka nie dieta, tzn. słodyczy i tak nie jadłam nigdy, jem poprostu mniej i zdrowiej, więcej owoców i warzyw. Niestety ostatnio przy Dominiku nie mam czasu nawet zjeść, łapałam cos na szybko, robiłam na szybko... Teraz mam schomat jedzenia i się go trzymam. Nie jem po godzinie 18 juz nic. A z mężem poszło o ![]() Teliczku pędzę dzisiaj po jagody, bo mi smaka narobiłaś! :hej: pewnie, że pamiętamy! Maaaatko, ale dziwaczka z tej kierowniczki ![]() ![]() Alicja dalej cierpi? ![]() Wyżej napisalłam
Edytowane przez Natka_ Czas edycji: 2012-03-21 o 09:04 |
|||
|
|
|
#268 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja placilam wlasnie 80 zl.
i od nas dzien dobry... u nas nocka super... dama zasnela o 20.30. obudzila sie o 1 na smoka i o 5 wzielam ja do nas i spalismy do 7. Wiki juz nie je w nocy od ponad miesiaca. |
|
|
|
#269 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do kaszek to ja nie mam na nie parcia. Dominik dostanie raz na jakis czas, raz na tydzień? Był okres, że dawałam codziennie, ale potem on ich nie chciał, więc go nie zmuszałam. Jak juz daję to daje te z Nestle bez cukru Zdrowy brzuszek (ze śliwą lub z lipą). Pytałam o to pediatrę, nie ma potrzeby dawania tych kaszek na siłę, nie chce to nie dawać. Dominik świadomie mówi "tata". Jak mąż przychodzi to on odrazu "taaataaa" Dominik własnie wyciąga mi z szuflady kartki slubne
|
|
|
|
|
#270 | |||||
|
Zadomowienie
|
Hello
Dziś moja dama spała, uwaga uwaga do.............4.30 zwariuję z nią ![]() Wszystkim ciociom rozpływającym się nad oczyskami mojej zołzy serdecznie dziękujemy za miłe słowa Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Dobre pytanie moja też zamiast spać dłużej, woli sobie chyba drzemkę po godzinie walnąć ![]() Cytat:
Maja chyba też nastawia się na zmianę czasu. A już myślałam, że będziemy spały ciut dłużej ![]() Cytat:
|
|||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:45.

I ładne są. Tymcio żuł je całą drogę do domu 
jednak na plecy obraca się rzadko - zwykle na brzuszku właśnie leży

Strasznie mi się podobało, jak go położyłam na kupie pluszaków, a on wybrał tę jedną, całą drogę do kasy ją ślinił i żuł (metki
Jak ją nakarmię to 30 minut zajmuje mi przekonanie jej, że dla mamusi jest noc i trzeba spać.

.... oczywiście dla Heleny
Wiem, że są wzbogacane żelazem i tylko dlatego się zastanawiam... I tak sobie tkwię w zawieszeniu ze swoim dylematem 

I nikt z jej przełożonych o tym nie wie? Jakiś właściciel? No bo rozumiem, że antypatia pracowników do niej nie musi być argumentem, ale że na haju, to już kogoś chyba powinno obejść 
za Tymkowe jedzenie! Gratuluję udanych zakupów! Może i ja się przekonam to tej ikei
), ale wtedy tylko cyc wchodzi w rachubę.

Chcę spać!
do.............4.30