![]() |
#241 |
Zakorzeniona
|
Dot.: Odpieluszkowe zapalenie mózgu
Im bardziej się dyskusja rozwija, tym bardziej widać, że niektórzy głoszący o empatii i zrozumieniu sami nie mogą się nimi pochwalić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 | |
Zakorzenienie
|
można było
Z zasady nie wchodzi się na forum miłosników jakiegoś tematu po to,zeby im powiedzieć,ze to co ich fascynuje jest głupie a oni sami są idiotami. Istneieją głupie matki,tak jak głupie bezdzietne i prawie każdy człowiek ma jakieś tam swoje zapalenie mózgu (kosmetyczne,slubne,pływa ckie,dietetyczne itd.) ---------- Dopisano o 09:25 ---------- Poprzedni post napisano o 09:23 ---------- Cytat:
głupota i infantylizm jest tak samo irytująca w wykonaniu mamy i nie mamy ,tyle ze jakoś mało kto chce to dostrzec
![]() |
![]() |
#243 | ||
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:31 ---------- Poprzedni post napisano o 11:28 ---------- Cytat:
Moja mama np. pracowała do końca ciąży i nigdy nie była na wychowawczym.
![]() |
![]() |
#244 |
Zakorzenienie
|
Weź po uwagę fakt,ze często koszty opieki nad dzieckiem są niewiele niższe niż pensja (mówię o dziecku w wieku 0-3 ) ,o miejsce w żłobku nie jest łatwo,a bywa i tak,ze kobieta wraca do pracy,dziecko zaczyna chorować i pracodawca po jakimś czasie dziękuje jej za wspólpracę,mam które mają swobodny wybór jest naprawde niewiele.Poza tym,co w tym złego,jesli kobietę stać na to,zeby zająć się własnym dzieckiem,ma ten komfort ze jest panią swojego czasu i nie musi biegać między żłobkiem a pracą z zegarkiem w ręku?
![]() |
#245 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#246 | ||
Żona Gargamel
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Ale to chyba trochę nie na temat ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 |
Zadomowienie
|
uooo nie wlaczalam kompa w weekend a tu sie tak rozkrecilo
![]() jeszcze nie zdazylam wszystkiego przeczytac ale najpierw napisze.. zalozylam watek na podforum mamowym bo o matkach i dzieciach tu mowa. i jak wiekszosc - jesli nie wszyscy - zrozumieli, chodzilo naprawde nie o "hejtowanie" wszystkich mam i ich dzieci (bo na przyklad mam nadzieje wkrotce tez zostac mama) ale o dyskusje o tym czy da sie pozostac soba i nie zachorowac na "ozm".. bo przeraza mnie takie cos jak ktoras z was pisala "jestem matka, nie ma juz mnie, istnieje tylko ja+dziecko". wyszlo z tego moze cos innego niz zamierzalam... na przyklad daje mi do myslenia to co pisza niektore mamy/dziewczyny w ciazy: ze one moze i rzadko widza sie ze znajomymi ale jak juz sie widza to chcialyby pogadac o czyms innym niz kupki i pieluszki a tu sie okazuje ze inni ludzie je jakby wykluczaja z tematow innych niz dzieci. to musi byc bardzo denerwujace. aha co do zfiksowanych kolezanek mam to wam opowiem jeszcze jedna anegdotke. jedna kolezanka przez cala ciaze miala swira na punkcie bakterii i dokladnego mycia warzyw i owocow. dokladne mycie wedlug niej przewidywalo moczenie przez 15 minut w roztworze sody oczyszczonej a potem normalne mycie woda. przez 9 miesiecy nie jadla owocow i warzyw jesli nie miala pewnosci ze byly tak myte. nie jadla tez: jajek, majonezu (bo surowe jajka), zadnych wedlin, wieprzowiny (bo niezdrowa), owocow morza (to jeszcze ok), w ogole nic surowego bo sa bakterie... pizze jadla. i frytki. i slodycze. i coca cole pila. ja tam nie wiem, w ciazy nigdy nie bylam, ale mysle sobie, ze oprocz oczywistych rzeczy typu alkohol, uzywki, papierosy i tych co nam sie jakos nagle mdlosciowo brzydza.. to chyba mozna jesc tak jak przedtem? jesli nie, uswiadomcie mnie prosze.. Edytowane przez poldzik Czas edycji: 2013-10-21 o 12:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#248 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zgadzam się,ze sa kobiety typu pasożyt,które z bycia matką robią sposób na żerowanie,ale w ich przypadku chyba ciężko mówić o ozm czy jakimś przewrażliwieniu na tle dziecka,po prostu potomstwo robi za wymówkę i wydaje mi się ze taka kobieta również nie będzie zangażowaną matką. ---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:20 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 11:21 ---------- Cytat:
![]() znam mamy,które łyka kawy nie wypiją,herbaty też nie i są mocno zafiksowane,moze t nieco zabawne,ale przecież robią to w dobrej wierze i nikomu tym zycia nie utrudniają,chyba ze sobie
![]() |
![]() |
#249 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jak znajdziecie czas to dla odstresowania polecam książkę "Mamzille. Mamuśki z Manhattanu". Po lekturze stwierdzicie, że nikt ze znajomych na OZM nie zapadł (albo przerazicie się jakie rozmiary może osiągnąć) ![]() Cytat:
![]() I podziwiam Waszą cierpliwość do Ainhoa |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale fakt- dobrze byłoby w końcu wrócić do anegdotek a nie nawzajem na siebie najeżdżać- w końcu każdy ma swoje odchyły, a odrobina humoru nikomu jeszcze nie zaszkodziła ![]() ---------- Dopisano o 13:41 ---------- Poprzedni post napisano o 13:39 ---------- Może nie tyle chodzi o przeszkadzanie, ile o brak postulowanej tu wielokrotnie empatii. Jak brałam ślub to też miałam ochotę tylko o tym gadać, o sukni, o bukiecie, menu i innych bzdetach. Ale wiedziałam, że o ile znajomi mogą o tym posłuchać przez 10 minut, a nawet w czyś doradzić o tyle wiedziałam, że ciągłe zarzucanie tym tematem ich zanudzi. Więc gryzłam się w język i przechodziłam do innych tematów, chyba że ktoś był akurat wybitnie zainteresowany ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#252 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Nie tylko świrowała z jedzeniem czy piciem, ale nie używała też żadnych kosmetyków poza szarym mydłem, broń boże farba czy lakier do paznokci, nawet antyperspirant uznała za rakotwórczy. Karmiła swoje dziecko piersią 3 lata bo uznała, że to zapewni dziecku lepszy rozwój intelektualny (??) i przez te 3 lata praktycznie albo nie wychodziła z domu, albo wszędzie z dzieckiem - nawet do pubu (!) bo dziecko z nikim nie mogło zostać, ponadto ciągle jęczała jak ona ma ciężko i źle w życiu bo macierzyństwo jest takie wymagające. Ja w tym samym czasie również miałam swoje pierwsze dziecko i jakoś zupełnie tak tego nie wspominam ![]() Co do jedzenia w ciąży - można jeść wszystko. Diety dla ciężarnych i matek karmiących to są polskie wymysły z dawnych czasów ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#253 | |||
Żona Gargamel
|
Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:29 ---------- Poprzedni post napisano o 14:26 ---------- Cytat:
a znam też takie co założyły firmę tylko żeby dziecko do przedszkola wcisnąć, a zaraz potem ją zwinęły ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 |
Zakorzenienie
|
Uważam, że akurat przedszkole powinno być dostępne dla każdego dziecka, niezależnie od tego, czy jego rodzice pracują czy nie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 | |
BAN stały
|
Cytat:
Co do chodzenia wszędzie z dzieckiem, ja niestety muszę bo nie mam z kim zostawić. ---------- Dopisano o 14:55 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ---------- Dokładnie i tu akurat rozumiem wszelkie kombinowanie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#256 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#257 | ||||
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Cytat:
Tak jak ze zdjęciami: to ewidentny objaw ozm, ale ile osób juz tu napisało: "Nie chcesz to nie oglądaj" albo "A co Ci przeszkadza"... Moim zdaniem uderzyło to w czuły punkt. ---------- Dopisano o 15:30 ---------- Poprzedni post napisano o 15:23 ---------- Cytat:
Cytat:
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2013-10-21 o 14:25 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#260 | |
damn good coffee
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 |
Zakorzenienie
|
Podobno trzeba stosować dietę eliminacyjną. Moje pierwsze dziecko miało nietolerancję laktozy i żadna dieta nie pomogła, po prostu musiała być przestawiona na żywienie preparatem mlekozastępczym. Przy moim drugim dziecko na objawy alergii też dieta nie pomogła, moim skromnym zdaniem te diety to pic na wodę. Tak na logikę - skład mleka matki jest niezmienny niezależnie czy matka je kotleta czy bułeczki, to niby dlaczego dieta miała by pomóc?
![]() |
#262 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:01 ---------- Poprzedni post napisano o 15:59 ---------- No tak, ale nie je dziecko, a nie je matka, to chyba różnica? Czy nie? Serio pytam.
![]() |
![]() |
#263 |
Zadomowienie
|
..z tego co ja wiem to moze nie bezposrednio z jelit ale ogolnie duzo z tego co je matka przenika do mleka... dlatego wielu lekow nie wolno brac i w ciazy i podczas karmienia piersia.
co do diet dla matek w ciazy ja mieszkam we wloszech i tu panuje przekonanie, ze kobieta w ciazy nie moze jesc owocow morza tzn skorupiakow takich jak malze, ostrygi itd. tutaj sa to dania regionalne, ogolnodostepne.. ale jak sie dopytalam dlaczego to mi mowia ze "bo jakby byly nieswieze to sie mozna bardzo zatruc".. ale "jakby bylo nieswieze" to sie mozna zatruc wlasciwie wszystkim.. mam kolezanke co wszystko jadla i nawet czesto(nie codziennie) wino do kolacji pila (no ja bym raczej nie ryzykowala...hmm) a dzieciak sie urodzil piekny i zrowy takze ten.. ja ostatnio mam natlok anegdotek tak w ogole bo mam dwie znajome pary ktorym sie urodzily dwie dziewczynki, dzien po dniu, teraz maja roczek, jest miedzy nimi 1 dzien roznicy. rywalizacja jest niesamowita, rodzice i dziadkowie przescigaja sie w ozm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#264 |
Ekspert od Dupy Strony
|
No fakt. Kiedyś nawet trochę szukałam w internetach, co przenika i dlaczego, ale sensownego obszernego tłumaczenia nie znalazłam, tylko jakie hormony i co stymuluje produkcję mleka.
![]() |
#265 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:15 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#266 | |
Zakorzenienie
|
Dlaczego z krzywymi zębami
![]() Krzywe zęby to mi się raczej kojarzą z długim ssaniem smoka przez duże dzieci, które mało roztropni rodzice wpędzili na nałóg wiecznego ssania smoka. Może to nie powinno nic mnie obchodzić, ale bardzo razi mnie widok dużego, już mówiącego dziecka ze smoczkiem, widywałam nawet takie mówiące naraz ze smokiem w buzi, zgroza ![]() ---------- Dopisano o 17:18 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ---------- Cytat:
![]() ![]() Znam dziecko tak wyuczone chodzenia, jak się przewróci, to się samo podnieść nie umie, taki genialny efekt osiągnęli rodzice. Swojej córki ani razu tak nie prowadzałam, w ogóle jej nie prowadzałam, bo nie rozumiałam tych narzekań "oj, dziecko uczy się chodzić i muszę je prowadzać, aż mnie plecy od nachylania bolą". Nie wiem po jaka cholerę to prowadzanie, taki chory wyścig. Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2013-10-21 o 16:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#267 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:20 ---------- Poprzedni post napisano o 15:19 ---------- Cytat:
![]() Kurcze nie wiem czemu ludziom się wydaje,ze dziecko trzeba uczyć chodzić.
...i jest ![]() Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka. ![]() ![]() Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2013-10-21 o 16:21 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#268 |
Zakorzenienie
|
No właśnie wiem, że pierś takiego efektu nie powoduje poza tym ten 3 latek to pewne piersi ssie jakieś 10 minut na dobę - tak patrzę po mojej 20miesięcznej córce, której tyle to dobowo zajmuje. A nie wiecznie smoczka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#269 |
Zakorzenienie
|
no mniej więcej 10-15 minut ;-)
![]() |
#270 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny nie chodzi o to, że 3-latka ssie pierś, tylko to że matka narzeka że nigdzie nie może wyjść bo kp a okazuje się, że to 3 letnie dziecko jest... ja rozumiem jakby to był noworodek, niemowlę gdzie matka jest podstawą wyżywienia że się tak wyrażę, ale 3-latka? No sorry, moja córka ma 3 lata, gada jak stara, nawet pyskować potrafi, zębów ma komplet, kotleta zje bez trudu i kiełbachę z grilla, na kolację kanapki... i nie wyobrażam sobie karmić jej piersią, na samą myśl mi się nieprzyjemnie robi. Dziecko powyżej 2 roku życia zatraca naturalny odruch ssania i nie potrzebuje ani smoczka ani piersi, ani butelek, że ssie to nawyk a nie realna potrzeba.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:24.