chciałabym mieć dziecko, ale nie mam gdzie mieszkać - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-05-11, 10:10   #241
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS
Dot.: chciałabym mieć dziecko, ale nie mam gdzie mieszkać

Cytat:
Napisane przez ZamyslonaRoztargniona Pokaż wiadomość
Chyba pominęłam dość istotną informację. Pracuję dorywczo na nocki, które jedynie mam możliwość odespać podczas drzemki dziecka.
No i Ty się dziwisz, że nie masz siły ganiać za dzieckiem? Nie zwalaj tego na wiek 30+.
Stary 2015-05-11, 10:23   #242
201710041131
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Ja za same badania w lab. zapłaciłam 228zł. A i tak część badań miałam zrobione wcześniej, więc ich nie powtarzałam. Gdybym miała je teraz robić to jeszcze + ok. 100zł.

Do tego gin, jak na NFZ to 0, jak prywatnie to wizyta z USG to ok. 150zł.

Dentysta to zależy czy na NFZ i co jest do zrobienia. Szczepienia, jeśli potrzebne.

Ja płaciłam cos koło 400 zł jednorazowo Więc trzeba te 300-400 zł liczyć

+100 zł za badanie nasienia tz

Prawdziwe koszty zaczęły się pózniej

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
201710041131 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-11, 10:25   #243
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Napisane przez ajumpats Pokaż wiadomość
A tak z ciekawości. Jaki jest koszt badań przed staraniem się o dziecko? Bo to będzie wtedy ginekolog + laboratorium + szczepienia + dentysta + ew. specjalista.
A to zależy jak podejdziesz do tematu i jakie masz możliwości w swoim mieście. Można wszystko robić prywatnie ale można najpierw pogrzebać w necie i poorientować się gdzie iść żeby załatwić ...
Np ja porządną diagnostykę hormonalną zrobiłam na nfz, ale najpierw musiałam iść prywatnie do odpowiedniej pani dr, która skierowała mnie do szpitala na takowe badania.
Leżałam tam sobie 3 dni i w tym czasie zrobiono mi na prawdę sporo badań. A i tak ostatecznej diagnozy wtedy jeszcze nie dostałam (tylko podejrzenie, do dalszej obserwacji).
Inny problem zdiagnozowano mi dopiero po 30 chociaż ja miałam podejrzenia od dawna, tu też musiałam trafić prywatnie na lekarza, który w końcu poważnie potraktował moje podejrzenia również dał mi skierowanie do szpitala, tym razem na laparoskopię, też na nfz oczywiście.
Monitoring cyklu można zrobić prywatnie ale można też próbować znaleźć lekarza na nfz, pogadać.. rzadko bo rzadko ale czasem udaje się zrobić taki pseudo monitoring (tylko samemu trzeba trochę się na tym znać bo ginowie na nfz zwykle g.. wiedzą o płodności).

Konkretne pieniądze zaczęłam płacić dopiero jak poszłam już do specjalistycznej "kliniki" ale to tylko dlatego, że chciałam dostać się na refundowane ivf a oni najpierw chcieli mnie ponaciągnąć. Długo to nie trwało bo "klinikę" szybko zmieniłam.
Szybko się zorientowałam, że chcą mnie naciągnąć bo wcześniej całymi latami sama się "dokształcałam" w tematach mnie dotyczących, forum "nasz-bocian" miałam odpalone non stop, wiem sporo o tym, co mnie dotyczy i wiem jak z lekarzami rozmawiać, wiem co może być skuteczne a co nie i stąd wiem kiedy chcą mnie naciągać.

(tak na marginesie, gdyby ktoś chciał się czepić .. problemy zdrowotne, o których piszę miałam od dawna i podejrzewam, że problem z zajściem w ciążę miałabym i po 20, tu akurat wiek aż takiego znaczenia nie ma ... )
Stary 2015-05-11, 10:45   #244
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szuuu Pokaż wiadomość
Ja płaciłam cos koło 400 zł jednorazowo Więc trzeba te 300-400 zł liczyć

+100 zł za badanie nasienia tz

Prawdziwe koszty zaczęły się pózniej

Czyli podobne ceny. No i zależy, co kto robi (co komu potrzebne i z jakich względów), bo ja robiłam (w sumie, bo część miałam wcześniej):
TSH, FT3, FT4, anty-TPO, anty-TG, prolaktyna, anty-HCV, próby wątrobowe, APTT, morfologia, toxo IgG, toxo IgM, różyczka IgG, CMV IgG, CMV IgM.

Więc jak zsumuję, to faktycznie kwota ok. 400zł wyjdzie

Nasienia nie badaliśmy.

Nawet nie chcę myśleć ile się wydaje na badania w ciąży - prywatne, bo znaleźć dobrego gina na NFZ to jest cud.

MarudexuS - mi gin nie chciała dać skierowania na żadne badania, bo powiedziała, że to na własny koszt.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-11, 10:56   #245
201608010929
Konto usunięte

Ja przed planowanym zajściem w ciążę odwiedziłam prywatnie ginekologa, badałam tylko krew, mocz, robiłam cytologię, usg i posiew na bakterie i grzyby. Gin powiedziała, że jeśli przez pół roku regularnego współżycia nie zajdę w ciążę to wówczas będziemy robić inne badania. Na szczęście udało się w pierwszym cyklu, ale przypuszczam, że następnej kolejności badane byłyby hormony, więc nie jest to aż tak duży koszt.
201608010929 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-11, 11:04   #246
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MistrzyniSprzecznosci Pokaż wiadomość
Ja przed planowanym zajściem w ciążę odwiedziłam prywatnie ginekologa, badałam tylko krew, mocz, robiłam cytologię, usg i posiew na bakterie i grzyby. Gin powiedziała, że jeśli przez pół roku regularnego współżycia nie zajdę w ciążę to wówczas będziemy robić inne badania. Na szczęście udało się w pierwszym cyklu, ale przypuszczam, że następnej kolejności badane byłyby hormony, więc nie jest to aż tak duży koszt.
Dla Ciebie nie, bo robiłaś tylko podstawę. Ja wolałam wiedzieć, czy nie mam toxo, albo CMV, które są często przyczyną poronień.

A co do CMV, to warto się przebadać, bo mi wyszło, że kiedyś miałam, mimo że nie miałam o tym zielonego pojęcia. Więc równie dobrze mogłabym mieć i teraz, a to przy staraniach jest delikatnie mówiąc niewskazane.
Stary 2015-05-11, 11:09   #247
201710041131
Konto usunięte

Cytat:
Czyli podobne ceny. No i zależy, co kto robi (co komu potrzebne i z jakich względów), bo ja robiłam (w sumie, bo część miałam wcześniej):

TSH, FT3, FT4, anty-TPO, anty-TG, prolaktyna, anty-HCV, próby wątrobowe, APTT, morfologia, toxo IgG, toxo IgM, różyczka IgG, CMV IgG, CMV IgM.

Więc jak zsumuję, to faktycznie kwota ok. 400zł wyjdzie

Nasienia nie badaliśmy.

Nawet nie chcę myśleć ile się wydaje na badania w ciąży - prywatne, bo znaleźć dobrego gina na NFZ to jest cud.

MarudexuS - mi gin nie chciała dać skierowania na żadne badania, bo powiedziała, że to na własny koszt.

Robiłam te same badania najdroższe były różyczka i toxo (która dzis musiałam powtórzyć zreszta)

Monitora cyklu nie miałam a to tez kosztuje, całkiem zapomniałam o tym.

Najgorsze jest to, ze mając lekarza który nie ma umowy z NFZ dostaje sie skierowania na badania i za nie tez normalnie trzeba płacić (czyli i za lekarza powiedzmy 150 zł i za badania które np ja musze wykonywać co 3 tygodnie) - to sa naprawdę duze koszty a jeszcze dla pewności 3 razy byłam na "dużym" usg w Pomorskim Centrum Diagnostyki I Terapii Prenatalnej gdzie jedno takie badanie kosztuje 300 zl... Przy następnej ciazy poszukam sobie lekarza na NFZ chociaż wiem ze ciezko jest sie dostać do dobrego ale patrząc z perspektywy czasu to bezpiecznie czułam sie będąc te 3 razy na tym "dużym" usg a nie pod normalna opieka lekarza który służy wyłącznie do sprawdzenia wyników krwi i badaniu na fotelu (a to moze zrobic każdy lekarz na NFZ). Aaa No i leki. Do kosztów ciazy trzeba doliczyć leki. O ile teraz u mnie wszystko jest ok to wcześniej musiałam przyjmować duzo leków które w sumie nie były tanie. To tez trzeba wliczyć w koszty.

No troche sie rozpisałam, moze nie do końca na temat, ale chciałam podkreślić ze i przed ciaza i w trakcie jej trwania generuje sie mega koszty i trzeba byc na to przygotowanym.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-05-11, 11:14   #248
Dotka90
Zakorzenienie

Szuu - się zastanawiałam - a nie można iść do lekarza na NFZ i korzystać z badań na skierowanie, USG i innych takich, a prywatnie chodzić do drugiego lekarza, takiego gdzie chcemy żeby REALNIE to on prowadził ciążę i np. u niego chciałoby się rodzić?
Stary 2015-05-11, 11:20   #249
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

szuuu ale dobrze zbadać na fotelu też trzeba umieć. Wyniki badań jeśli są nie w normie też trzeba umieć zinterpretować i wdrożyć odpowiednie środki zaradcze.

Mam koleżanki które chodziły do lekarza na nfz tylko po skierowania na badania, a na wizytach prywatnych konsultowały wyniki. Zawsze to mniejszy koszt.

Osobiście obie ciąże prowadziłam w przychodniach przyszpitalnych i jestem zadowolona. W obu długo czekałam na pierwszą wizytę (powyżej 10tc) i zaliczałam jeszcze wizyty u przypadkowych ginów na nfz (porażka totalna).
ZamyslonaRoztargniona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-11, 11:30   #250
teQiba
Moderator

Ja miałam prowadzoną ciążę na NFZ w przyszpitalnej przychodni i jeśli kiedykolwiek przytrafi mi się druga ciąża, to już kolejny raz tego błędu nie popełnię. Jedynym plusem były zaoszczędzone pieniądze.
Stary 2015-05-11, 11:38   #251
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Pewnie dlatego, że nie miała żadnych podstaw do diagnostyki a Ty po prostu chciałaś zajść w ciążę świadomie ...
Ja szukałam pomocy bo miałam realne problemy.
Wiem, że wielu ginów na NFZ olewa nawet problemy, zaliczyłam w swoim życiu na prawdę wielu ginów szukając pomocy ... i wiem, że ich poziom jest beznadziejny. Ale zdarzają się wyjątki. Tylko trzeba mieć na to czas i dowiadywać się, czytać a potem szukać, szukać ..
Kiedyś szukałam i kombinowałam bo nie stać mnie było na leczenie prywatne (właśnie w okolicach 20-25 lat) a potem już z przyzwyczajenia, bo po co płacić jak można niektóre badania załatwić na nfz. Tak na prawdę mamy do tego pełne prawo tylko wiele kobiet się szybko zniechęca do nfz bo jeden gin nie dał skierowania, bo inny wyśmiał, trzeci był niemiły itepe.

Najwięcej kosztowało mnie samo ivf, mimo, że refundowane to za leki musiałam zapłacić, chociaż teraz podobno są jeszcze tańsze.

Co do samej ciąży - nie wydałam ani złotówki na żadne badania .. prenatalne mam już za friko, lekarza mam na nfz, planowałam chodzić też prywatnie i zapłaciłam za może 2 wizyty ale w końcu zrezygnowałam bo nie trafiłam z lekarzem a ten na nfz o dziwo jest całkiem spoko (chociaż niektórym nie pasowałoby to, że nie robi usg poza tymi zalecanymi ale ja nie mam na tym punkcie fioła jak większość).

No, trochę się nam zrobił offtop ...
Tak czy siak, patrząc z perspektywy czasu ... mimo, że koszty leczenia i ciąży potrafię zminimalizować to i tak jakieś tam one były i w wieku 25 lat na pewno byłoby mi trudno to wszystko pozałatwiać finansowo.
A to dopiero początek jestem nastawiona na to, że dziecko będzie mnie kosztowało ale na szczęście od ust sobie odejmować nie będę musiała.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-05-11, 11:43   #252
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
Pewnie dlatego, że nie miała żadnych podstaw do diagnostyki a Ty po prostu chciałaś zajść w ciążę świadomie ...
Co mnie w sumie dziwi, bo nie każda się bada pod kątem toxo, cmv itd. a to jednak warto zbadać PRZED zajściem..

---------- Dopisano o 12:43 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ----------

Szuu, czemu masz PW wyłączone?
Stary 2015-05-11, 11:48   #253
201608010929
Konto usunięte

Cytat:
Dla Ciebie nie, bo robiłaś tylko podstawę. Ja wolałam wiedzieć, czy nie mam toxo, albo CMV, które są często przyczyną poronień.

A co do CMV, to warto się przebadać, bo mi wyszło, że kiedyś miałam, mimo że nie miałam o tym zielonego pojęcia. Więc równie dobrze mogłabym mieć i teraz, a to przy staraniach jest delikatnie mówiąc niewskazane.
Te badania robiłam już po zajściu w ciążę a pytanie dotyczyło badań przed ciążą. I co Ci da zrobienie tych badań na początku starań? Dowiesz się czy przechodziłaś i czy masz antyciała czy nie. Bo w przeciwnym przypadku musiałabyś chyba co tydzień robić żeby przypadkiem nie zachorować w momencie zajścia w ciążę. A tak naprawdę nie wiesz kiedy nastąpi poczęcie więc byś to badanie powtarzała aż zajdziesz?
Stary 2015-05-11, 11:49   #254
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Te badania robiłam już po zajściu w ciążę a pytanie dotyczyło badań przed ciążą. I co Ci da zrobienie tych badań na początku starań? Dowiesz się czy przechodziłaś i czy masz antyciała czy nie. Bo w przeciwnym przypadku musiałabyś chyba co tydzień robić żeby przypadkiem nie zachorować w momencie zajścia w ciążę. A tak naprawdę nie wiesz kiedy nastąpi poczęcie więc byś to badanie powtarzała aż zajdziesz?
No dla mnie jednak warto było wiedzieć, czy teraz nie mam
Stary 2015-05-11, 12:06   #255
201608010929
Konto usunięte

Cytat:
No dla mnie jednak warto było wiedzieć, czy teraz nie mam
A jesteś w ciąży czy przed ciążą? Bo np. toksoplazmoza jest groźna w momencie, kiedy kobieta jest w ciąży a nie ma wpływu na płód jak się planuje ciążę. Więc po co Ci ta wiedza? Jak się okaże, że nie miałaś nigdy to świadomie się zarazisz przed ciążą żeby mieć antyciała? Bo już nie rozumiem.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-05-11, 12:15   #256
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Co mnie w sumie dziwi, bo nie każda się bada pod kątem toxo, cmv itd. a to jednak warto zbadać PRZED zajściem.
Może i warto ale jak Mistrzyni pisze, dużo to nie da. Tylko tyle, że jeśli będziesz wiedziała, że nie miałaś toxo np to trzeba bardziej uważać .. ale z drugiej strony nie znasz dnia ani godziny .. toxo to nie tylko kotki jak się niektórym wydaje.
Dlatego chyba nie ma wskazania medycznego i na takie badania przed ciążą gin skierowania nie da.

Edytowane przez MarudexuS
Czas edycji: 2015-05-11 o 12:17
MarudexuS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-11, 12:18   #257
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Może i warto ale jak Mistrzyni pisze, dużo to nie da. Tylko tyle, że jeśli będziesz wiedziała, że nie miałaś toxo np to trzeba bardziej uważać .. ale z drugiej strony nie znasz dnia ani godziny .. toxo to nie tylko kotki jak się niektórym wydaje.
Dlatego chyba nie ma wskazania medycznego i na takie badania przed ciążą gin skierowania nie da.
Wiem

Cytat:
A jesteś w ciąży czy przed ciążą? Bo np. toksoplazmoza jest groźna w momencie, kiedy kobieta jest w ciąży a nie ma wpływu na płód jak się planuje ciążę. Więc po co Ci ta wiedza? Jak się okaże, że nie miałaś nigdy to świadomie się zarazisz przed ciążą żeby mieć antyciała? Bo już nie rozumiem.
Chociażby będę bardziej uważać, dokładniej myć owoce, warzywa etc.
Stary 2015-05-11, 12:49   #258
201608010929
Konto usunięte

Cytat:
Chociażby będę bardziej uważać, dokładniej myć owoce, warzywa etc.
a jak się okaże, że miałaś już tokso to nie będziesz myła dokładniej?
Przy takim założeniu to lepiej zrobić badania na wszystko co jest możliwe.
Stary 2015-05-11, 12:50   #259
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
a jak się okaże, że miałaś już tokso to nie będziesz myła dokładniej?
Przy takim założeniu to lepiej zrobić badania na wszystko co jest możliwe.
Tak, właśnie tak, będę jadła brudne, najlepiej z ziemi

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-05-11, 12:51   #260
teQiba
Moderator

Dziewczyny - robi się coraz większy OT. Niech każdy robi takie badania jakie chce
Stary 2015-05-11, 12:52   #261
201608010929
Konto usunięte

Cytat:
Tak, właśnie tak, będę jadła brudne, najlepiej z ziemi
Bo mam wrażenie, że nie doczytałaś o tych chorobach i teraz będziesz "bardziej uważać" dla zasady.
Stary 2015-05-11, 12:55   #262
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Cytat:
Napisane przez ZamyslonaRoztargniona Pokaż wiadomość
Chyba pominęłam dość istotną informację. Pracuję dorywczo na nocki, które jedynie mam możliwość odespać podczas drzemki dziecka.
Aaa, no to normlane, że jesteś zmęczona.

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-11, 13:55   #263
201710041131
Konto usunięte

Cytat:
Szuu - się zastanawiałam - a nie można iść do lekarza na NFZ i korzystać z badań na skierowanie, USG i innych takich, a prywatnie chodzić do drugiego lekarza, takiego gdzie chcemy żeby REALNIE to on prowadził ciążę i np. u niego chciałoby się rodzić?

Mozna, nawet któraś dziewczyna z mojego wątku rak robi Tylko ja sie troche wkopałam bo do taty kolegi zaczęłam chodzić i głupio mi było zmieniać czy "dokładać" kogoś nowego bo on i tak albo mi mega zniżkę robił albo nawet czasem nie bierze kasy

---------- Dopisano o 14:55 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ----------

Cytat:
Co mnie w sumie dziwi, bo nie każda się bada pod kątem toxo, cmv itd. a to jednak warto zbadać PRZED zajściem..

---------- Dopisano o 12:43 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ----------

Nawet nie wiedziałam o tym, juz mam włączone

REKLAMA
Stary 2015-05-11, 14:32   #264
wika82
Zakorzenienie

Cytat:

Ja badałam i trzeba koniecznie!
Koleżanka pytała swojego gina jakie badania zrobić, a on, że nic nie trzeba i zero o tocolazmozie, różyczce, etc..
Przerażające.
Stary 2015-05-11, 14:40   #265
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Napisane przez wika82 Pokaż wiadomość
Koleżanka pytała swojego gina jakie badania zrobić, a on, że nic nie trzeba i zero o tocolazmozie, różyczce, etc..
Przerażające.
No ale co Ci to da przed ciążą?
Stary 2015-05-11, 14:54   #266
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
No ale co Ci to da przed ciążą?

Długo przed nic, ale przed staraniami to konieczność, sytuacja o której posałam dotyczyła starań.
Stary 2015-05-11, 17:35   #267
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Długo przed nic, ale przed staraniami to konieczność, sytuacja o której posałam dotyczyła starań.
No ale starania rzadko trwają 1 cykl ..więc nawet jak zrobisz zaraz przed a nie wyjdzie kilka cykli to będziesz powtarzać?

REKLAMA
Stary 2015-05-11, 18:44   #268
CDN2015
Rozeznanie

Cytat:
Przerażające.
CDN2015 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-11, 19:15   #269
wika82
Zakorzenienie

chciałabym mieć dziecko, ale nie mam gdzie mieszkać

Cytat:
No ale starania rzadko trwają 1 cykl ..więc nawet jak zrobisz zaraz przed a nie wyjdzie kilka cykli to będziesz powtarzać?

U mnie się udało w I cyklu.
Różyczki raczej nie trzeba powtarzać, bo odpornośc jest względnie trwała, ale toxoplazmozę i cytomegalię koniecznie, to bardzo groźne choroby dla płodu, więc gdyby się w międzyczasie którąś złapało trzeba rzerwać starania i się wyleczyć.
Dla spokoju bym wolała powiedzmy co 3 miesiące wydać te ok. 40 zł..

Edytowane przez wika82
Czas edycji: 2015-05-11 o 19:17
wika82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-11, 20:06   #270
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Ja przed staraniami nic z tych rzeczy nie badałam, a w ciąży badałam tylko toxo, CMV nie. W kolejnej ciąży wolałabym jednak zbadać, nawet gdyby ginekolog nie powiedział, że trzeba.

Edytowane przez pani-jesień
Czas edycji: 2015-05-11 o 20:09
pani-jesień jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości