Nosimy dobrze dobrane biustonosze! A TY? cz. II - Strona 91 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Moda

Notka

Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-06-26, 03:19   #2701
simeri
Wtajemniczenie

Dot.: Nosimy dobrze dobrane biustonosze! A TY? cz. II

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Babeczki, bo będę się niebawem mierzyła w tym uroczo brzmiącym zwisie, to jak mam się obmierzyć bez brodawek? Nad nimi, pod nimi?
tam gdzie masz więcej miejsca i miarka nie zjeżdża ja się mierzę nad (ale np. Antii mierzy się pod ) to chyba zależy od wielkości albo kształtu piersi i położenia brodawek
simeri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-26, 03:20   #2702
syyluusiiaa
Rozeznanie

[QUOTE=cholernarejestracja ;12951904]Babeczki, bo będę się niebawem mierzyła w tym uroczo brzmiącym zwisie, to jak mam się obmierzyć bez brodawek? Nad nimi, pod nimi?[/Q

wydaje mi sie ze tak miej wiecej na środku, bynajmniej ja tak sie mierzyłam
syyluusiiaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-26, 08:22   #2703
Julkakulkaa
Rozeznanie

Dziewczyny, chyba jednak CK leży na mnie nie do końca dobrze - fiszbina celuje w środek pachy, ale jak zdejmę stanik to właśnie w tym miejscu gdzie się odciska nie mam już biustu - jego zarys kończy się wcześniej. Rozumiecie???
To znaczy że fiszbiny są za szerokie, tak? No i mogłyby się bardziej zbliżać na mostku

Pytam mimo że tak czy inaczej stanik tez zostawię (jadę na obóz i chcę już coś mieć), ale czaję się na kolejny i chciałabym żebyście mi doradziły:

Chciałabym Arabelle Sorbet, jest akurat na All 28E - czy na 71/86 będzie dobra? W 65DD CK bez problemu się zapięłam, miski marszczą się troszkę przy koronce, ale liczę że to się wypełni.
Jaka jest Arabella Sorbet w porównaniu do CK Portia/Princess? Jak jest z szerokością fiszbin? Wolałabym, żeby byłyby węższe... Wbija się w mostek? Jakie ma miski?

Z góry dziękuję za odpowiedź
Julkakulkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-26, 08:50   #2704
luizka__
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Julkakulkaa Pokaż wiadomość
Dziewczyny, chyba jednak CK leży na mnie nie do końca dobrze - fiszbina celuje w środek pachy, ale jak zdejmę stanik to właśnie w tym miejscu gdzie się odciska nie mam już biustu - jego zarys kończy się wcześniej. Rozumiecie???
To znaczy że fiszbiny są za szerokie, tak? No i mogłyby się bardziej zbliżać na mostku

Pytam mimo że tak czy inaczej stanik tez zostawię (jadę na obóz i chcę już coś mieć), ale czaję się na kolejny i chciałabym żebyście mi doradziły:

Chciałabym Arabelle Sorbet, jest akurat na All 28E - czy na 71/86 będzie dobra? W 65DD CK bez problemu się zapięłam, miski marszczą się troszkę przy koronce, ale liczę że to się wypełni.
Jaka jest Arabella Sorbet w porównaniu do CK Portia/Princess? Jak jest z szerokością fiszbin? Wolałabym, żeby byłyby węższe... Wbija się w mostek? Jakie ma miski?

Z fiszbinami rozumiem jeśli fiszbiny celują w środek pachy, a po zdjęciu ślad jest jakiś 1 cm za linią biustu, to prawidłowo. Jeśli fiszbiny celują na sam koniec pachy, a po zdjęciu ślad jest jakieś 4cm za linią biustu, to są za szerokie, ale jeśli Ci wygodnie, to w niczym to nie przeszkadza. Lepiej jak fiszbiny są za szerokie, niż jakby miały być za wąskie i wbijały się w pierś.

Jeśli chodzi o Arabelkę, to też bym celowała na Twoim miejscu w 28E - obwód będzie podobny/może ciut bardziej ścisły niż w czerwonej Princessie. Z kolei miski będą porównywalne (odpowiednikiem 30DD jest 28F, ale Princessa ma raczej ciut mniejsze miski od standardowych, a z kolei Arabelka ma ciut większe niż standard, to tego różnica w wielkości obwodu pogłębi nam miskę, więc powinny być podobnej wielkości).
Stary 2009-06-26, 09:03   #2705
Julkakulkaa
Rozeznanie

Dziękuję, Luizko Jesteś bardzo cierpliwa
Czyli 28E Właśnie to są jakieś 2-3 cm odległości odcisku od piersi, ale nie przeszkadza mi to Ostatnio czytałam że sorbetowych Arabelek już nie szyją (???) i chcę się w nią zaopatrzyć póki jeszcze jest mój (oby mój ) rozmiar
Julkakulkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-26, 10:39   #2706
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez luizka__ Pokaż wiadomość
masz szczęście do problematycznych modeli
od 3h mam na sobie flamenco i mam wrazenie, ze ta odstająca koronka się układa i juz tak nie odstaje A piersi w bluzce mają tak boski ksztalt, że po prostu juz uwielbiam ten stanik i zastanawiam się poważnie nad tą magnolią, tylko nie wiem czy ona też małomiskowa i scisliwa

Pokazę zdjęcia moze, zebys fachowym okiem ocenila

Edytowane przez hihi
Czas edycji: 2009-06-26 o 11:04
hihi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-26, 11:02   #2707
mamzaawansowanegodowna
Przyczajenie

Cholera, no! Dziś znów zmierzyłam się w zwisie i wyszło mi pomiędzy 84 a 85. To 60D chyba jednak będzie dobre.
mamzaawansowanegodowna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-26, 11:12   #2708
mamaNiny
Zakorzenienie

GG do mamaNiny

a ja po długim zastanawianiu się i szukaniu jasnego aragona ew. regency nabyłam dziś panache rosa 32f i teraz czekam z utęsknieniem.. a wyżej wymienionych dalej będę poszukiwac

Mikołaj <3
mamaNiny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-26, 11:38   #2709
luizka__
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez hihi Pokaż wiadomość
od 3h mam na sobie flamenco i mam wrazenie, ze ta odstająca koronka się układa i juz tak nie odstaje A piersi w bluzce mają tak boski ksztalt, że po prostu juz uwielbiam ten stanik i zastanawiam się poważnie nad tą magnolią, tylko nie wiem czy ona też małomiskowa i scisliwa

Pokazę zdjęcia moze, zebys fachowym okiem ocenila
To mnie zaciekawiłaś z tym kształtem we flamenco, bo mnie spłaszczał, no i koronka mi odstawała.
magnolia na pewno jest ścisła, ale nie wiem, czy aż tak jak flamenco.
Stary 2009-06-26, 11:42   #2710
simeri
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Julkakulkaa Pokaż wiadomość

Freya ma chyba węższe fiszbiny niż CK, moja sorbetowa Arabelka ma ciut za wąskie dla mnie i wchodzi na pierś jakiś 0,5cm, ale Ty masz trochę więcej w obwodzie więc obwód pociągnie trochę fiszbiny, więc powinno być ok.
W porównaniu z Zeta, która ma podobny krój, Arabelka jest bardziej rozciągliwa i ma ciut mniejsze miseczki czyli raczej standardowe.

Cytat:
Napisane przez mamzaawansowanegodowna Pokaż wiadomość
Cholera, no! Dziś znów zmierzyłam się w zwisie i wyszło mi pomiędzy 84 a 85. To 60D chyba jednak będzie dobre.
jak masz tyle w zwisie to 60D na pewno nie będzie dobre lepiej spróbuj 60DD/E
popatrz na tabelkę http://spreadsheets.google.com/pub?k...aEKk9Hw&gid=31 60D jest na 79 w biuście!
Stary 2009-06-26, 11:45   #2711
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
To mnie zaciekawiłaś z tym kształtem we flamenco, bo mnie spłaszczał, no i koronka mi odstawała.
magnolia na pewno jest ścisła, ale nie wiem, czy aż tak jak flamenco.
Wczoraj koronka odstawala, a dzisiaj, przed chwilą sprawdzalam, juz prawie nie odstaje, wiec moze sie dopasuje do piersi?

Zdjęcia dodaje, ale nie mam bokiem w bluzce, nie pomyślalam, zeby zrobic

Moim zdaniem nie splaszcza...

edit:
I mam dwie fotki z boku w bluzce
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...cf1fbe0bc.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...01b490de0.html
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg flamenco.jpg (122,7 KB, 168 załadowań)

Edytowane przez hihi
Czas edycji: 2009-06-26 o 13:32
hihi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-26, 11:46   #2712
syyluusiiaa
Rozeznanie

A jakiej firmy polecacie mi biustonosze???
interesują mnie biustonosze typu push-up
Stary 2009-06-26, 11:46   #2713
Anusia111
Raczkowanie

Post Dot.: Nosimy dobrze dobrane biustonosze! A TY? cz. II

Cytat:
Napisane przez nelyen Pokaż wiadomość
piękna ta minerva, ja kcę taki stanik!!!
chyba 65E lepsze jednak....
zazdroszczę>.<
Cytat:
ja też chcę taki, możesz zdradzić gdzie go kupiłaś?
ślicznie w nim wyglądasz, ja bym wybrała 65E.
Cytat:

widzę że został tylko jeden rozmiar 38F. gorset się lepiej na tobie prezentuje niż na modelce, strasznie mi się dekold podoba.
Cytat:
Napisane przez vielleicht Pokaż wiadomość
Anusia111- zostawiłabym 65E, ale w obu Ci ładnie.

Dziękuję dziewczyny za opinie i rady Postanowiłam zostawić 65E, a 65F odsyłam więc jak ktoś chętny może się za jakiś czas porozglądać na stronie dopasowanej.

http://podroze-ani-i-tomka.blogspot.com/
Anusia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-26, 11:48   #2714
syyluusiiaa
Rozeznanie

Cytat:
Wczoraj koronka odstawala, a dzisiaj, przed chwilą sprawdzalam, juz prawie nie odstaje, wiec moze sie dopasuje do piersi?

Zdjęcia dodaje, ale nie mam bokiem w bluzce, nie pomyślalam, zeby zrobic

Moim zdaniem nie splaszcza...
śliczny biustonosz!!!!!!!!!
strasznie podobają mi sie koronkowe biustonosze ale ja bym
w takim wyglądała jak płaska deska
Stary 2009-06-26, 12:29   #2715
tulumka
Raczkowanie

Cześć dziewczyny. Ostatnio rozpoczęłam swoją przygodę z dobrze dopasowanymi stanikami. Po ciąży biust zmienił kształt (nie karmię od dawna) i żaden z dotychczasowych staników nie dawał już rady. Ponieważ sklep intimo4you mam pod nosem, zakupiłam dwa staniki - jeden freyi eleonor pistachio 28ff i polski no name 60G. Rozmiar dobrała mi ekspedientka. Moje wymiary to mierzone ściosło pod biustem 67cm i luźno w biuście 84,5cm. Zastanawiam się czy miseczki nie są trochę za duże, szczególnie w eleanor. Górny brzeg koronki lekko się marszczy i górna część miseczki zachodzi trochę jakby za bardzo pod pachę (kiedy się wyprostuję całkowicie to jest ok, niestety się garbię ) - trochę to denerwujące i robią się ślady. Eleanor leży bardzo podobnie jak na zdjęciach hih. Chiałabym zakupić jeszcze jakieś staniki, ale nie jestem pewna rozmiaru.
tulumka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-26, 12:38   #2716
simeri
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez syyluusiiaa Pokaż wiadomość
śliczny biustonosz!!!!!!!!!
strasznie podobają mi sie koronkowe biustonosze ale ja bym
w takim wyglądała jak płaska deska
dziewczyno, ale Ty marudzisz dziewczyny z mniejszym biustem niż Ty chodzą w miękkich i jakoś żadna nie narzeka że jest płaska deska

---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ----------

Cytat:
Napisane przez tulumka Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny. Ostatnio rozpoczęłam swoją przygodę z dobrze dopasowanymi stanikami. Po ciąży biust zmienił kształt (nie karmię od dawna) i żaden z dotychczasowych staników nie dawał już rady. Ponieważ sklep intimo4you mam pod nosem, zakupiłam dwa staniki - jeden freyi eleonor pistachio 28ff i polski no name 60G. Rozmiar dobrała mi ekspedientka. Moje wymiary to mierzone ściosło pod biustem 67cm i luźno w biuście 84,5cm. Zastanawiam się czy miseczki nie są trochę za duże, szczególnie w eleanor. Górny brzeg koronki lekko się marszczy i górna część miseczki zachodzi trochę jakby za bardzo pod pachę (kiedy się wyprostuję całkowicie to jest ok, niestety się garbię ) - trochę to denerwujące i robią się ślady. Eleanor leży bardzo podobnie jak na zdjęciach hih. Chiałabym zakupić jeszcze jakieś staniki, ale nie jestem pewna rozmiaru.
ta eleanor rzeczywiści może być za duża, bo 28ff jest na 89 w biuście
zakładasz prawidłowo? instrukcja http://stanikomania.blox.pl/2009/02/...yc-stanik.html

na 67/84,5 wychodzi brytyjskie 28E/F polskie 60G, ale jeśli ta eleanor nie jest Ci dużo za duża to zmierz się jeszcze w pochyleniu czyli tzw zwisie.
Stary 2009-06-26, 12:38   #2717
lukrecja222
Zakorzenienie

Mam pytanie, dopiero zaczynam stanikownie. Kupiłam Arabellę o taką http://znam.to/recenzje/6740/Freya-Arabella w rozmiarze 60FF. Chciałabym kupić teraz przez internet Freya Rio. W jaki rozmiar celować?
lukrecja222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-26, 12:56   #2718
tulumka
Raczkowanie

Staram się zakładać prawidłowo. Z tą miseczką ff to ekspedientka wyskoczyła, bo ja chciałam f. Niestety nie zmierzyłam 28f Dzisiaj jednak już mi tak nie uciska na te wałeczki przy pachach. Naciągnął się? Po dwóch dniach to raczej piersi się nie mogły chyba zmienić?

W zwisie wychodzi 88,89cm.

Edytowane przez tulumka
Czas edycji: 2009-06-26 o 13:05
Stary 2009-06-26, 13:17   #2719
mOna01
Zakorzenienie

Przyłączam się ostatnio postanowiłam sprawdzić, co naprawdę powinnam nosić. Zawsze było to 75A lub 75B. A okazało się, że jednak 65C wyruszyłam wczoraj na poszukiwania, w pierwszym niewielkim sklepie z bielizną (chyba Triumph) było kilka sztuk o tym rozmiarze. Ale rozmiar rozmiarowi nierówny... Niektóre były o wieeeele za ciasne, inne miały za duże miseczki, jeden nawet za małą (mis.C za małe, jak to fajnie brzmi ), dwa były dopasowane dobrze, przy czym jeden kosztował 400zł więc, siłą rzeczy, zrezygnowałam. Kupiłam drugi za 89zł. Rozmiar 70C. Leży perfekcyjnie I na dodatek jest taaaki uroczy...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg b1.jpg (51,5 KB, 58 załadowań)

mOna01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-26, 13:21   #2720
Mojitooo
Zadomowienie

Cytat:
Staram się zakładać prawidłowo. Z tą miseczką ff to ekspedientka wyskoczyła, bo ja chciałam f. Niestety nie zmierzyłam 28f Dzisiaj jednak już mi tak nie uciska na te wałeczki przy pachach. Naciągnął się? Po dwóch dniach to raczej piersi się nie mogły chyba zmienić?

Pewnie obwód już się troszkę rozciągnął i dopasował do Ciebie

W ogóle dziewczyny tak sobie ostatnio myślę o tych rozciągających się obwodach w niektórych modelach... A gdyby tak przyszyć na całej długości obwodu jakąś tasiemkę lub inny nierozciągający się materiał, tak żeby ten obwód nie miał mozliwości rozciagnięcia się? Myślałyście o tym? Tzn nie mówię tutaj o kupowaniu staników po to, by je przerabiać, ale może te, które się już trochę rozciągnęły i dopasowały można by było w ten sposób powstrzymac przed dalszym rozciągnięciem? Ja myślę, że to byłby dobry patent...
"Każda miłość kobiety do mężczyzny i odwrotnie ma w sobie nienawiść. Bo człowiek jest związany z kimś, kogo kocha, i to mu odbiera cząstkę wolności: nie może być inaczej. A mając za złe utratę własnej wolności, usiłuje drugiego zmusić do tego, aby się swej wyrzekł całkowicie." James Jones
Mojitooo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-26, 13:25   #2721
simeri
Wtajemniczenie

Cytat:

może nie mieli f
wałeczki spod pach trzeba wmasowywać w miseczkę
wynik normalnie i w zwisie najlepiej uśrednić

Edytowane przez simeri
Czas edycji: 2009-06-26 o 13:32
Stary 2009-06-26, 13:25   #2722
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mojitooo Pokaż wiadomość
Pewnie obwód już się troszkę rozciągnął i dopasował do Ciebie

W ogóle dziewczyny tak sobie ostatnio myślę o tych rozciągających się obwodach w niektórych modelach... A gdyby tak przyszyć na całej długości obwodu jakąś tasiemkę lub inny nierozciągający się materiał, tak żeby ten obwód nie miał mozliwości rozciagnięcia się? Myślałyście o tym? Tzn nie mówię tutaj o kupowaniu staników po to, by je przerabiać, ale może te, które się już trochę rozciągnęły i dopasowały można by było w ten sposób powstrzymac przed dalszym rozciągnięciem? Ja myślę, że to byłby dobry patent...
Jeśli juz, gumką jakąś, bo tasiemka, która się nie rozciąga ani ciutkę byłłaby dla mnie nie do przyjęcia, kiedy ja np. puchnę w obwodach przedokresem (pod biustem tez) czy chcę glębiej westchnąć i wtedy potrzebuję ciut więcej miejsca w obwodzie
Stary 2009-06-26, 13:30   #2723
simeri
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mOna01 Pokaż wiadomość
Przyłączam się ostatnio postanowiłam sprawdzić, co naprawdę powinnam nosić. Zawsze było to 75A lub 75B. A okazało się, że jednak 65C wyruszyłam wczoraj na poszukiwania, w pierwszym niewielkim sklepie z bielizną (chyba Triumph) było kilka sztuk o tym rozmiarze. Ale rozmiar rozmiarowi nierówny... Niektóre były o wieeeele za ciasne, inne miały za duże miseczki, jeden nawet za małą (mis.C za małe, jak to fajnie brzmi ), dwa były dopasowane dobrze, przy czym jeden kosztował 400zł więc, siłą rzeczy, zrezygnowałam. Kupiłam drugi za 89zł. Rozmiar 70C. Leży perfekcyjnie I na dodatek jest taaaki uroczy...
może nie był za ciasny tylko Ty jesteś nieprzyzwyczajona? za ciasny to taki którego nie można dopiąć albo nie można w nim swobodnie oddychać
w Triumphie nie ma 65C, to musiało być coś innego, ale gratuluję nowego rozmiaru i nowego stanika
Stary 2009-06-26, 13:39   #2724
mOna01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez simeri Pokaż wiadomość
może nie był za ciasny tylko Ty jesteś nieprzyzwyczajona? za ciasny to taki którego nie można dopiąć albo nie można w nim swobodnie oddychać
w Triumphie nie ma 65C, to musiało być coś innego, ale gratuluję nowego rozmiaru i nowego stanika
Za ciasny=nie mogłam dopiąć (zabrakło jakichś...10cm ), to był stanik jak dla 12latki i przeraźliwie mała miseczka, chyba się pomylili. A mój nie jest Triumpha, tylko sklep firmuje tą nazwą

mOna01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-26, 13:41   #2725
tulumka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez simeri Pokaż wiadomość
może nie mieli f
wałeczki spod pach trzeba wmasowywać w miseczkę
wynik normalnie i w zwisie najlepiej uśrednić
To znaczy, że mogę spokojnie próbować 28 e/f. Dzięki. Właczki próbuję przemieścić, ale to trochę napewno potrwa zanim zmienią miejsce.
Stary 2009-06-26, 13:41   #2726
Mojitooo
Zadomowienie

Cytat:
Jeśli juz, gumką jakąś, bo tasiemka, która się nie rozciąga ani ciutkę byłłaby dla mnie nie do przyjęcia, kiedy ja np. puchnę w obwodach przedokresem (pod biustem tez) czy chcę glębiej westchnąć i wtedy potrzebuję ciut więcej miejsca w obwodzie
No tak, w sumie wyobraziłam sobie moment, gdy wzdycham z zachwytu, a mój stanik się rozrywa . Gumka jednak jest dobra na wszystko

Kliknęłam wczoraj Milenę Toffino i zrobiłam przelew Napisali, że mój stanik czeka na wysyłkę. Ciekawe kiedy przyjdzie
"Każda miłość kobiety do mężczyzny i odwrotnie ma w sobie nienawiść. Bo człowiek jest związany z kimś, kogo kocha, i to mu odbiera cząstkę wolności: nie może być inaczej. A mając za złe utratę własnej wolności, usiłuje drugiego zmusić do tego, aby się swej wyrzekł całkowicie." James Jones
Stary 2009-06-26, 13:43   #2727
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
No tak, w sumie wyobraziłam sobie moment, gdy wzdycham z zachwytu, a mój stanik się rozrywa . Gumka jednak jest dobra na wszystko

Kliknęłam wczoraj Milenę Toffino i zrobiłam przelew Napisali, że mój stanik czeka na wysyłkę. Ciekawe kiedy przyjdzie
Ja sie zastanawiam nad toffino i magnolia i nie wiem co wybrac
Stary 2009-06-26, 13:46   #2728
Mojitooo
Zadomowienie

Cytat:
Ja sie zastanawiam nad toffino i magnolia i nie wiem co wybrac
Ja też się zastanawiałam nad tymi dwoma modelami, ale wybrałam póki co Toffino... Póki co, bo pewnie niedługo kupię Magnolię
Stary 2009-06-26, 14:21   #2729
lukrecja222
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lukrecja222 Pokaż wiadomość
Mam pytanie, dopiero zaczynam stanikownie. Kupiłam Arabellę o taką http://znam.to/recenzje/6740/Freya-Arabella w rozmiarze 60FF. Chciałabym kupić teraz przez internet Freya Rio. W jaki rozmiar celować?
może ktoś wie...?
lukrecja222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-26, 14:41   #2730
funkyourself
Raczkowanie

Cytat:

Kusii... Spodziewam się zdjęć jak przyjdzie!
funkyourself jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Moda

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości